+ All Categories
Home > Documents > Aplicaţii Cu Scop Analgetic Ale Curenţilor de Joasă

Aplicaţii Cu Scop Analgetic Ale Curenţilor de Joasă

Date post: 13-Jul-2016
Category:
Upload: daniel-bacalu
View: 13 times
Download: 4 times
Share this document with a friend
Description:
fizioterapie
Embed Size (px)
of 75 /75
APLICAŢII CU SCOP ANALGETIC ALE CURENŢILOR DE JOASĂ FRECVENŢĂ
Transcript

APLICAII CU SCOP ANALGETIC ALE CURENILOR DE JOAS FRECVEN

APLICAII CU SCOP ANALGETIC ALE CURENILOR DE JOAS FRECVEN

MOD DE ACIUNE

aciunea hiperemizant a curenilor excitatori de joas frecven cu producere de substane vasoactive - mediatori ca acetilcolin, histamin .a. (fenomen asemntor celui produs de masaj); prin intermediul arcurilor reflexe scurte de la nivelul aceluiai segment medular;prin intermediul centrilor vegetativi supramedulari din hipotalamus i scoara cerebral. Teoria efectului de acoperire" (Lullies)const n intervenia la nivelul cilor de transmitere a durerii cu ali excitani (electrici n cazul nostru), prin intermediul altor fibre aferente sau al receptorilor nedureroi", cu percuie n zonele de integrare (conexiune) supramedulare, avnd ca rezultat anihilarea sau, mai corect, inhibiia percepiei dureroase prin excitarea altei ci aferente.Teoria efectului de acoperire" (Lullies)Acest mecanism ar explica ridicarea pragului" de sensibilitate la durere. Nici aceast ipotez nu explic satisfctor aciunea algogen a stimulilor electrici. Nu explic efectele analgetice prin excitaia fibrelor nervoase rapid conductoare (A-alfa), deoarece intensitile de aplicare ale curenilor analgetici ar declana senzaii dureroase; pe de alt parte, frecvenele cele mai analgetice (cureni diadinamici, Trabert .a.) nu pot aciona direct pe fibrele lent conductoare pentru durere, care rspund la frecvene mai joase.

Teoria controlului de poart" propus de Melzack i Wall (1965)se bazeaz pe fenomenul de inhibiie presinaptic, adic printr-un proces de control axonal.acest fenomen de inhibiie presinaptic se petrece la nivelul cornului posterior medular i este explicat astfel: - stimularea fibrelor cu diametru mare, rapid conductoare, nespecifice pentru durere, ce conduc informaiile tactile generate de vibraii i presiune, produce la nivelul straturilor 2 i 3 din cornul posterior medular, n cmp electric negativ, cu scderea activrii sistemului T i astfel, cu nchiderea porii pentru transmiterea informaiilor nociceptive prin fibrele nervoase lent conductoare.

Teoria controlului de poart" propus de Melzack i Wall (1965)durerea nu este perceput la nivelul creieruluidac stimularea periferic a fibrelor specifice pentru durere devine predominant prin intensitate, frecven sau condiii patologice (nevralgii postherpetice, diestezii de denervare etc), se deschide poarta de control" prin contrareacie pozitiv n straturile sus-menionate ale cordonului posterior i va avea loc n acest caz o transmitere a informaiilor dureroase i consecutiv, o percepere a durerii.

Teoria controlului de poart" propus de Melzack i Wall (1965) Aceste mecanisme centrifugale de inhibiie a transmisiei i percepiei durerii au fost confirmate de analgeziile produse prin stimulare electric a structurilor nervoase centrale supraspinale i sunt considerate similare celor produse prin aciunea opiaceelor (morfina i derivatele) la aceleai nivele, cu producere (eliberare) de encefaline - polipeptide endogene care blocheaz transmiterea informaiilor nociceptive prin mduva spinrii.Analgezie prin electrostimulareElectrostimularea nervilor periferici cu electrozi implantai (percutan) pentru controlul" durerii - Wall i Sweet, 1967. Electrostimularea cordoanelor posterioare medulare pentru controlul" strilor dureroase cronice prin intermediul electrozilor implantai n dura mater, prin stimularea antidromic - Shealy i Martimer, 1967.

Analgezie prin electrostimulareStimularea nervoas electric transcutan (SNET sau TENS - dup denumirea internaional), pentru controlul" sindroamelor dureroase acute i cronice, cu ajutorul unor aparate mici (alimentate cu baterii sau la priz) - Shealy, 1972.Electropunctura (dup 1970), prin stimularea electric selectiv a fibrelor A - rapid conductoare, cu nchiderea porii pentru fibrele nervoase nociceptive pentru durere.

CURENII DIADINAMICIEfecte i mod de aciune

Efecte: analgetice, hiperemiante dinamogene sunt determinate de:nivelul intensitii, forma curentului diadinamic modalitatea de aplicare a electrozilor.

Efecte i mod de aciuneIntensitatea curenilor se regleaz progresiv, ajungndu-se la senzaie de vibraii bine tolerate, nedureroase, deci pn la pragul dureros.Deoarece acomodarea se instaleaz repede, intensitatea sa mai crete n timpul tratamentului, sub pragul dureros.Dac se urmrete obinerea contraciilor musculare, intensitatea se crete la pragul de contracie, fr senzaie de cramp muscular - aciune dinamogen, mai pregnant la frecvena de 50 Hz.Formele clasice de cureni diadinamicimonofazat fix (MF), difazat fix (DF), perioada scurt (PS) difazat fix perioada lung (PL). monofazat modulat (MM), difazat modulat (DM), ritm sincopat (RS) sunt forme derivate, produse de diferite aparate.

Particulariti ale efectelor acestor diferite formeMF - are un efect excitator, crescnd tonusul muscular; subiectiv, produce vibraii ce acioneaz ca un masaj electric profund, totodat evideniind zonele dureroase din cadrul neuromialgiilor reflexe; tonicizeaz pereii arteriali prin aciunea vasoconstrictoare.DF - este considerat ca cel mai analgetic, ridicnd pragul sensibilitii la durere. I se atribuie un efect de mbuntire a circulaiei arteriale prin inhibarea simpaticului (indicat n hipertonia simpatic). Din aceste motive este utilizat ca form de introducere n aplicaiile cu scop primordial analgetic.PS - are un efect excitator, tonicizant, acionnd ca un masaj profund mai intens; componenta vasoconstrictoare (MF) i confer un efect resorbtiv, cu aciune rapid n sufuziunile i hematoamele posttraumatice, n edemele cu tulburri trofice din stazele circulatorii periferice. Dup mai multe minute, produce o analgezie secundar cu o durat destul de lung.PL - prezint un efect analgetic i miorelaxant evident i persistent, de asemenea anticongestiv. Este preferat n strile dureroase pronunate i persistente.RS - are cel mai pronunat efect excitomotor, realiznd o adevrat gimnastic muscular i fiind astfel cel mai indicat n atoniile musculare (normo-inervate) postoperatorii.

Modalitile de aplicareAplicaii pe puncte dureroase circumscrise. Se utilizeaz electrozi mici, rotunzi, de mrime egal (gemelari"); - polul negativ se aplic direct pe locul dureros, - cel pozitiv la circa 2-3 cm distan.Aplicaii transversale (trans-regionale) la nivelul articulaiilor mari, a zonelor musculare ale membrelor sau trunchiului; se utilizeaz electrozi plai de mrime corespunztoare i egal, aezai de o parte i cealalt a regiunii dureroase.

Modalitile de aplicareAplicaii longitudinale de-a lungul unui nerv periferic sau a unei ci vasculare. Pentru nervi, - electrodul pozitiv, de regul mai mare, se aeaz proximal, n zona de emergen, - cel negativ, mai mic, distal, pe zona afectat. Pentru vase, polaritatea electrozilor - ca mai sus.Aplicaii paravertebrale, pe regiunile rdcinilor nervoase, n radiculite, mialgii paravertebrale etc., cu electrozi plai de mrime adaptat de la caz la caz; pot fi aplicai transversal i paralel cu coloana vertebral - catodul pe locul dureros sau de-a lungul coloanei, cu - anodul proximal - catodul distal.

Modalitile de aplicareAplicaii gangliotrope - la nivelul ganglionilor vegetativi. Se utilizeaz electrozi mici rotunzi, cu - catodul pe zona ganglionilor respectivi - anodul la 2-3 cm distan. Aplicaii mioenergetice, care urmresc tonicizarea unor muchi normo-inervai. - polul pozitiv mai mare, ca electrod indiferent, se plaseaz la locul de emergen al nervilor motori, - cel negativ pe punctele motorii ale muchilor interesai.

Tehnica de aplicareMrimea i forma electrozilor se alege n funcie de regiunile tratate.Locurile de amplasare, modalitatea de poziionare i polaritatea lor n funcie de scopurile terapeutice urmrite.Bernard a introdus n utilizarea terapeutic a curenilor diadinamici inversarea polaritii cu electrozii lsai n aceleai poziii, tehnic ce i are rostul numai n anumite situaii patologice. Tehnica de aplicareElectrozii se aplic prin intermediul nveliurilor de protecie hidrofile, confecionate din diferite structuri textile sau material spongios elastic, bine umezite i fixai cu ajutorul benzilor elastice sau a sculeilor cu nisip.Aparatele vor avea fixate la nceputul tratamentului comutatoarele poteniometrelor n poziia zero.

Tehnica de aplicareFormele de diadinamic aplicat se aleg n funcie de scopul terapeutic, innd cont de defectele prezentate mai nainte. Deseori, la aplicaiile cu scop analgetic se recomand nceperea edinei cu forma D.F. pentru 30-60 s.Intensitatea curentului se regleaz prin cretere progresiv la o doz (nivel) corespunztoare efectului urmrit (analgetic, dinamogen), fr a atinge pragul sensibilitii dureroase.

Tehnica de aplicaren cursul edinei, trebuie crescut intensitatea pentru meninerea senzaiilor de vibraie nedureroas (prin procesul de acomodare, acestea scad la un interval de timp dup stabilirea pragului iniial de intensitate). Durata edinelor de tratament este diferit, n raport cu scopul terapeutic urmrit. Ea va fi scurt, din raiunea evitrii acomodrii, de 4-8 minute sau chiar mai puin; o durat mai lung poate diminua eficacitatea unei aplicaii cu scop analgetic.Tehnica de aplicareDac trebuie efectuate aplicaii pe mai multe zone n aceeai edin, se scad duratele succesiv de la zon la zon cu cte 1 minut, astfel nct s nu se depeasc 10-12 minute.n aplicaiile cu scop hiperemiant, vasculotrop, se pot aplica edine de durat mai lung, de 20-30 minute. Ritmul edinelor este determinat de stadiul afeciunii tratate; n stadiile acute se pot aplica de dou ori pe zi (efectul primar poate dura cteva ore) sau cel puin o dat pe zi, zilnic. Tehnica de aplicareNumrul edinelor aplicate este dictat de efectele obinute.n tratamentele cu scop analgetic este inutil a se depi 6-10 edine; n unele situaii, muli specialiti obinuiesc ca dup 6-8 edine s fac o pauz de 7-10 zile, dup care reiau o a doua serie de 6-8 edine.n aplicaiile cu scop dinamogen sau hiperemiant pot fi efectuate peste 10 edine, n funcie de caz.

Indicaiile curenilor diadinamici

1.Afeciuni ale aparatului locomotor- Stri posttraumatice. Se exclud de la tratament zonele cu fracturi certe sau suspecte, rupturi ligamentare sau meniscale.Contuzii, entorse, luxaii recente: DF, PS,Cazurile cu sechele tardive i recidive; PS, PL. ntinderi musculare: DF, PS.Redori articulare: PS sau DF, PS sau DF, MF sau MF, PL.

Indicaiile curenilor diadinamici2. Afeciuni reumaticeArtroze reactivate, artrite, mialgii, manifestri abarticulare: - stiloidite, - epicondilite, - nevralgii cervicobrahiale, - lumbago discogen, - lombosciatic, - sindroame algodistrofice (DF, PS, PL), utiliznd modalitile de aplicare indicate i prezentate mai susIndicaiile curenilor diadinamici3. Tulburri circulatorii periferice. Maladie Raynaud, Acrocianoz, Boal varicoas, Stri dup degerturi sau arsuri.Arteriopatii periferice obliterante - Burger sau aterosclerotice. Se aplic tehnici segmento-regionale, de-a lungul vaselor sau transversal i gangliotrop pentru inhibarea simpaticului (DF, PS, PL).

Indicaiile curenilor diadinamici4. Aplicaii segmentate ce vizeaz zonele neuro-reflexe n suferinele cu patogenie neurovegetativ ale stomacului, colecistului, colonului, astmul bronic, migrenele cu dereglarea echilibrului vaso-motor.Certitudinea efectelor obinute prin aceste metode de aplicaie nu este unanim conformat i acceptat.

CURENII TRABERTGENERALITI Sunt cureni dreptunghiulari cu efect analgetic i hiperemiantDescrierea lor i a efectelor produse aparin lui Trabert (1957). Autorii germani i mai denumesc cureni de ultrastimulareKoeppe i-a denumit masaj cu impulsuri excitatoriiAciunea lor este cunoscut ca pronunat analgetic

TEHNICA DE APLICAREAceast form de curent poate fi produs i aplicat cu orice aparat modern de cureni excitatori de joas frecven.Electrozii, de aceeai dimensiune n funcie de zonele tratate 3/4 cm, 6/8 cm, 8/12 cm se aplic bipolar.Se aplic cu strat hidrofil de protecie foarte gros.TEHNICA DE APLICARE Electrodul negativ se plaseaz pe locul cel mai dureroscel pozitiv, de obicei proximal de catod, la numai 3-5 cm distann lumbago:electrozii pot fi aezai paravertebral n sens transversaln lombosciatic:catodul se poate amplasa distal pe punctul de maxim durere intensitatea sa crete pn la o senzaie de vibraie caracteristic i suportabil. Aceasta nu trebuie depit pentru a se evita categoric instalarea unei contracii tetanice dureroase.TEHNICA DE APLICAREIntensitatea sub pragul excitomotor se va menine pn la scderea senzaiei tipice de vibraie, care se produce datorit procesului de acomodare. Din acest moment, va trebui s cretem intensitatea n secvene succesive, n decurs de circa 10 minute, pn la obinerea senzaiei maxime de vibraie nedureroas ce va fi meninut circa 15 minute (dozare succesiv" dup Gillert, citat de Edel).TEHNICA DE APLICARELa sfritul edinei intensitatea se va scdea foarte lentCu totul orientativ se recomand urmtoarea doz de intensitate: 5-10 mA, pentru membre, 10-15 mA pentru regiunea coloanei cervicale, 15-20 mA pentru regiunile dorsal i lombar. Efectul analgetic trebuie s se instaleze imediat la sfritul edinei.Se fac aplicaii zilnice, 6-8 edine. Se menioneaz c n situaiile n care dup primele 3 edine nu se obin efecte, tratamentul trebuie sistat.Indicaii terapeuticemanifestri dureroase din radiculopatiile de cauz vertebrogen artrozic;artroze dureroase;spondilit anchilozant;P.S.H. i alte localizri abarticulare;miogeloze dureroase;stri posttraumatice: contuzii, entorse, luxaii, ntinderi tendo-musculo-ligamentare .a.

CURENTII STOHASTICIGENERALITIcureni cu stimuli aperiodici, adic neregulai sau STOHASTICI.cresc efectul analgetic prin ridicarea mai pronunat a pragului la durere, precum i durata acestui efectcercetri clinice au demonstrat prin msurarea pragului la durere nainte i dup tratament, c aplicarea acestor cureni stohastici produce efecte analgetice semnificativ superioare celor obinute cu cele mai analgetice forme de cureni cu stimuli periodici (Trabert - 140 Hz). cele mai eficace sunt impulsurile stohastice din domeniul 530 Hz

STIMULAREA NERVOAS ELECTRIC TRANSCUTAN (TENS) GENERALITImetod netraumatizant de combatere a strilor dureroase acute - mai ales - i cronice de diverse cauze, utiliznd cureni cu impulsuri dreptunghiulare de joas frecven Aparatele moderne care permit aplicarea TENS au realizat o serie ntreag de avantaje i deziderate i anume:GENERALITIforma dreptunghiular fidel a impulsurilor;domeniu larg de reglarea frecvenei i duratei impulsurilor;reglare complet independent a acestor parametri, ct i a amplitudinii impulsurilor;dimensiunea redus a aparatului, condiie important pentru utilizarea la domiciliu;consum redus de curent la conectare;cheltuieli progresiv diminuate.

Caracteristici

Frecvena impulsurilor - ntre 15 i 500 Hz Durata impulsurilor - 50 i 500 microsecunde (0,05-0,5 ms)Electrozii: - sunt n form de plac, - confecionai din metal (utilizai cu un strat de burete umezit) sau din cauciuc electroconductor, - de dimensiuni diferite - n funcie de mrimea zonelor tratate: 4, 10, 12, 16, 18 cm2 sau mai mari.

Tehnica de aplicare

Poziionarea ct mai adecvat a electrozilor:Plasarea electrozilor direct pe suprafaa dureroas sau n imediata ei vecintate, situaie mai facil de respectat n cazurile cu localizri relativ circumscrise i limitate ale durerii. n cazul aplicrii a 4 electrozi, pentru acoperirea acestora. Dac prima tentativ de aezare a electrozilor nu duce la ameliorarea dorit, se va aciona asupra rdcinii nervoase principale a nervului periferic care strbate zona dureroas sau ct mai aproape de ea. O confirmare a poziionrii corecte a electrozilor este apariia senzaiei de furnicturi, nepturi sau minime vibraii pe locul dureros tratat, ca de altfel i n prima variant de aplicaie (dup majoritatea autorilor).n cazul aplicaiilor pe zonele de durere referit i a punctelor trgaci" din miogelozele dureroase (sindromul miofascial dureros) trebuie gsite zonele de stimulare proprii regiunilor corporale ndeprtate unde se afl afeciunile organice cauzale.

Tehnica de aplicare

Dozarea intensitii:intensitatea trebuie aleas astfel nct s se ajung la o stimulare selectiv a fibrelor nervoase groase, mielinizate (A-alfa), pentru a nchide poarta" pentru influxurile transmise prin fibrele subiri A-delta i Cvom atepta din partea pacientului o senzaie de vibraie - furnictur la limita tolerat pe locul tratat.Tehnica de aplicareAlegerea frecvenei:Este preferabil s fie reglabil, pentru a fi adaptat - n raport cu frecvena - la cazurile tratatetratamente efectuate cu impulsuri cuprinse ntre 50 i 500 microsecundeDurata edinei:pentru varianta stimulrii intensive, durate scurte, de 20 minutemajoritatea specialitilor aplic durate mai mari ale edinelor, de 20-60 minute, mai rar 2 ore sau peste 2 ore

Tehnica de aplicareIntervalul dintre edine:Frecvena repetrii aplicaiilor ntr-o zi sau ntr-o sptmn se orienteaz dup strile particulare, individuale de durere i durata ameliorrii obinuteDurata efectului obinut evolueaz ndeobte asemntor, adic ea crete odat cu progresia seriei de tratament, astfel nct intervalul dintre edine poate fi crescutIndicaiile metodei

afeciunile reumatice diverse; strile dureroase posttraumatice;durerile din afeciuni neurologice periferice;nevralgiile postherpetice;durerile fantom" dup amputaiile membrelor;durerile dup anestezie;strile dureroase acute i cronice postoperatorii;cicatricele dureroase postoperatorii;durerile din anurii;durerile din carcinoame.

Contraindicaii

strile dureroase tratabile i rezolvate cu mijloacele terapeutice etiologice corespunztoare;purttorii de pacemaker cardiac;stimularea regiunii nodului sino-carotidian;durerile psihogene (la psihonevrotici);hipersensibilitatea la curent;sarcina n primul trimestru;regiunile cutanate anestezice;sindroame dureroase de origine talamic;zonele cu iritaie cutanat.

Efecte secundare.

Sunt foarte reduse. Este vorba de iritaiile cutanate aprute sub electrozi la aproximativ 5% din pacienii tratai. Acestea apar mai frecvent la densiti mai mari de curent (intensiti mai mari i electrozi mai mici), durate mai lungi ale aplicaiilor sau n cazurile la care electrozii rmn pe aceleai zone ntr-un numr mare de edine.Avantajele metodei

poate aborda o gam foarte larg de stri dureroase;poate trata stri dureroase care nu rspund la alte metode terapeutice indicate (farmacologice, electrice etc.) sau care constituie contraindicaii la alte mijloace terapeutice fizice (neoplazii);este fiziologic;este netraumatizant;poate fi aplicat de pacieni la domiciliu.

ELECTROPUNCTURAGENERALITIscopul - combaterea dureriimijloc de tratament ce ctig teren, fiind netraumatizant, economic, uor de executat i avnd rezultate rapide cnd este indicat i aplicat.Face parte din metodele reflexoterapiceloc de aciune - punctele (zonele) dureroase reflexe, care sunt identice cu punctele de acupunctura n proporie de 80%. GENERALITIPatologia indicat - tulburri funcionale, diverse contracturi musculare produse prin mecanisme neuroreflexe Contraindicaiile - afeciunile organice cu remedii terapeutice etiologice bine stabilite, degenerrile neoplazice, psihonevrozele, depresiile, schizofrenia, zonele hormonoreceptoare din timpul sarcinii.

GENERALITIcureni de joas frecven reglabil (0-50 Hz),durata impulsului de obicei 30-50 microsecunde, intensitatea de asemenea reglabil - ntre 0 i 100 mA - pn la senzaia de uoare furnicturi.se aplic mai muli electrozi (3-4) ce pot trata simultan 6-8 puncte. Vrfurile electrozilor (cu diametru de 1-2 mm) vor efectua electrostimulri cu durate de la cteva secunde la cteva minute, pn la reducerea efectiv a acuzelor dureroase i a contracturii locale.

GENERALITIn funcie de starea iniial se vor stimula mai multe puncte, concomitent sau succesiv.Aplicaiile se pot face zilnic sau la 2 zile - n funcie de caz; n manifestrile acute sunt suficiente 2-6 edine, n cele cronice pot fi necesare 10-20 edine.Cnd metoda este corect indicat i aplicat, se pot obine rezultate favorabile (imediate) n 90% din cazuri.GENERALITIMecanismul de aciune are la baz teoria controlului porii Aceast metod terapeutic nu este similar i nu nlocuiete procedeul TENS i nici electroacupuncturaELECTROMIOGRAFIA DE DETECIENOIUNI GENERALEPrin electromiografie (EMG) se cerceteaz activitatea bioelectric a unitii motorii, respectiv a subunitilor musculare striate i nervilor periferici (cilindraxul) care le inerveaz.detecteaz modificri calitative i cantitative ale potenialului de aciune fa de normalNOIUNI GENERALEposibilitile de detecie a urmtoarelor situaii patogenice:denervrile pariale uoare (latente), n care examenul electric al excitabilitii clasice este insuficient pentru evidenierea leziunii. Teoretic, cu ajutorul EMG putem evidenia dispariia unei singure uniti motorii;denervrile pariale evidente;denervrile totale;permite delimitarea i localizarea leziunilor cauzale n diferitele sectoare ale traseului nervos: la nivel radicular, fascicul primar sau secundar al plexului sau la nivelul periferic;permite depistarea precoce a afectrilor primare de tip neurogen sau miogen i diagnosticul diferenial ntre suferinele motorii neurogene, miogene i psihogene;urmrete procesul de regenerare (reinervare), apreciindu-se astfel eficacitatea tratamentelor instituite pentru facilitarea regenerrii i avnd valoare prognostic.

NOIUNI GENERALEPrincipiul - captarea, amplificarea i nregistrarea potenialelor de aciune cu ajutorul unui ac i mai rar cu electrozi de suprafa.Tehnica de examinare - bolnavul va fi aezat n poziia corespunztoare, adecvat muchilor investigai. Tegumentul se degreseaz i se dezinfecteaz. Acele - coaxiale - sunt sterilizate i se nfig n interiorul corpului muscular. Examinarea se face numai de medic i n colaborare cu examenul clinic neurologic.

NOIUNI GENERALEElementele cercetate n timpul examinrii: A. Comportamentul electromiografic al muchiului relaxat n condiii de repaus complet. n mod normal, nu exist activitate electric. Apariia unor activiti electrice spontane are o semnificaie patologic. Cele mai importante forme de activitate spontan sunt:potenialul de fibrilaie;potenialul de fasciculaie.

NOIUNI GENERALEB. Examinarea activitii voluntare la intensiti diferite ale concentraiei.la concentraii uoare intr n activitate numai potenialul de aciune al unor uniti izolate;la concentraii medii intr n contracie un numr mai mare de uniti motorii - aspect intermediar;la contracia maxim apar frecvenele de descrcare interferenial maximal. Acestea se instaleaz progresiv, pn cnd toate unitile motorii sunt stimulate treptat.

NOIUNI GENERALEC. Activitatea de inserie este acea modificare electromiografic observat la introducerea acului n segmentul muscular explorat. Mai este denumit i activitate electric indus.n cazul muchilor, normali, la introducerea acului n muchi se obine o descrcare ritmic ce dureaz cteva secunde, dup care se instaleaz linitea electric. Aceste modificri apar i atunci cnd se mic acul.

Electromiografia patologicA. Ne intereseaz dac exist activitate bioelectric spontan la examenul EMG n repaus. Existena acesteia constituie un element patologic i reprezint expresia unei leziuni a motoneuronului periferic, sau a miopatiei.a. Potenialul de fibrilaie. Sunt poteniale de aciune de durat scurt, de 1-3 ms, cu amplitudine de 10-400 microvoli, de form mono-, bi- sau trifazic, cu apariie la distane neregulate (asincrone), spre deosebire de descrcrile de uniti motorii normale cu amplitudine de 2-6 mV i o durat de 5-8 ms. Uneori, aceste poteniale de fibrilaie sunt puine, de aceea trebuie cutate sistematic. Aceste poteniale reprezint activitatea bioelectric a unor fibre izolate. Ele sunt semne importante ale unei denervri pe traseul nervului periferic. Pot fi descoperite n sptmnile a 2-a i a 3-a dup leziunea axonului i dispar cnd muchiul este reinervat sau cnd este fibrozat. Exist i muchi denervai fr fibrilaie.

Electromiografia patologicb. Potenialele de fasciculaie. Sunt semne de denervare ce apar tardiv, i corespund activitii bioelectrice spontane a unui grup de fibre musculare inervate de un singur neuron motor. Durata acestor poteniale este de 15-20 ms. Ele apar n leziunile celulare din cornul anterior al mduvei, ct i n leziunile nervilor periferici. Pentru afectrile cornului anterior medular sunt tipice potenialele gigant, caracterizate prin durat i amplitudine foarte mare.

Electromiografia patologicB. Examinarea EMG a activitii voluntare. Se analizeaz rspunsul la contracia slab, medie i maxim. Trebuie urmrit dac gradul de solicitare corespunde normalului. n diferite miopatii, la solicitri mici pot aprea rspunsuri de interferen (maxime), n loc de poteniale izolate. Alteori, la solicitri maximale apar rspunsuri izolate sau intermediare, ceea ce nseamn c mai multe fibre musculare nu rspund din cauza procesului patologic i, astfel, nu se mai realizeaz imaginea de interferen. n afeciunile neurogene dispar uniti motorii ntregi, pe cnd n cele miogene dispar numai unele din fibrele musculare din cadrul unitii motorii.

Electromiografia patologicC. Activitatea de inserie. n caz de denervare i n unele miopatii - mai ales n miotonie - la introducerea acului (la inserie) apare o activitate de inserie deosebit de pronunat i de durat, de la mai multe secunde pn la cteva minute. n diagnosticarea afectrilor neuromusculare, o semnificaie patologic deosebit o au abaterile de la normal a urmtorilor parametri ai potenialului de aciune: - durata: 3-15 ms; - amplitudinea: 200-2000 jiV; - forma: bi- sau trifazic.Electromiografia patologicdurate scurtate sau prelungite, reduceri (n miopatii) sau creteri ale amplitudinii (poteniale gigant), apariia de poteniale polifazice (produse de incompleta sincronizare a potenialelor de aciune) sunt semne evidente de leziune. o form patologic de potenial de aciune este considerat i unda pozitiv ascuit, semnificativ ca semn de denervare.Aspecte ale EMG n diferite situaii patologicen leziuni neurogene: - activitate spontan cu fibrilaii i fasciculaii; - activitate de inserie prelungit; - la solicitare maxim apar aspecte intermediare sau poteniale izolate; - potenialul de unitate motorie cu durat prelungit, amplitudine crescut i deseori poteniale polifazice frecvente.

Aspecte ale EMG n diferite situaii patologicen leziuni miogene: - activitate spontan cu poteniale de fibrilaie; - activitate de inserie de lung durat; - la solicitare maxim, frecvena de descrcare este mrit, chiar dac fora muscular este redus; - modificri tipice ale potenialului de unitate motorie: scurtarea duratei potenialului de aciune, amplitudine mic, frecven de descrcare motorie crescut: 600/s n loc de 60-200/s, polifazie mult mrit.

Aspecte ale EMG n diferite situaii patologice Modificrile patologice ale EMG privind: - situaia de relaxare muscular, - solicitarea contraciei voluntare, - activitatea de inserie, - parametrii potenialului de unitate motorie, mbrac diferite nuane n funcie de sediul i gradul leziunii neuronului motor periferic (denervri pariale, denervri totale, leziuni n cornul anterior sau rdcina anterioar etc.).Aspecte ale EMG n diferite situaii patologice n stadiul de regenerare a nervului, potenialele de reinervare apar sub form de complexe de poteniale polifazice cu multiple vrfuri cu amplitudine mic i durat prelungit, cu frecven progresiv crescut. Ele reprezint activitatea unitii neuromotorii neoformate i trebuie cutate cu rbdare, ele aprnd cu cteva sptmni naintea modificrilor curbei I/t i cu cteva luni de zile naintea semnelor clinice de reinervare.

Aspecte ale EMG n diferite situaii patologice n leziunile de neuron motor central, EMG are un aport deosebit, mai ales n diagnosticul diferenial cu paraliziile spastice medulare, latente sau manifeste. Principalele modificri sunt:poteniale pseudospontane care reprezint o activitate de repaus ce apare din cauza influenelor impulsurilor proprioceptive;activitate electric prelungit peste normal (0,5 s) dup contracia voluntar;apariia unui clonus latent i activitate contralateral;modificarea reaciei postreflectorii: amplitudine mrit i polifazie a potenialului reflex.RISCURI, CONTRAINDICAII I MSURIGENERALE DE PRECAUIE N APLICAIILECURENILOR DE JOAS FRECVEN

Curenii de joas frecven nu trebuie aplicai pe regiunea precordial.Examinarea atent a tegumentului zonei de tratat pentru decelarea: escoriaii, plgi, leziuni dermatologice, aplicaii de creme cosmetice, n scopul evitrii acestora aplicarea unor msuri de protejare cu materiale gumate, muama cauciucat, latex etc. precum i a unor alergii cutanate la diferite substane decelate anamnestic, nainte de aplicarea ionizrilor cu diverse substane farmacochimice.RISCURI, CONTRAINDICAII I MSURIGENERALE DE PRECAUIE N APLICAIILECURENILOR DE JOAS FRECVENVerificarea integritii i calitii electrozilorEvitarea regiunilor n care sunt ncorporate piese metalice de osteosintez, endoproteze (chiar nemetalice - cum este proteza total de old), sterilete.nainte de aplicarea unor ionogalvanizri transorbitare trebuie s ne asigurm de absena unor leziuni conjunctivale, a leziunilor de fund de ochi i a glaucomului.RISCURI, CONTRAINDICAII I MSURIGENERALE DE PRECAUIE N APLICAIILECURENILOR DE JOAS FRECVENRespectarea tuturor acestor precauii reduce accidentele posibile la 1 la 10 000 de aplicaii.Evitarea: strilor hemoragice locale, a trombozelor venoase superficiale i profunde, a regiunii abdominale n timpul menstruaiei a uterului gravid.

RISCURI, CONTRAINDICAII I MSURIGENERALE DE PRECAUIE N APLICAIILECURENILOR DE JOAS FRECVENLa aplicaiile de cureni excitomotori se evitzonele cu edem localizat, cicatricele i aderenele musculare, zonele cu temperatur local sczut i cu pierderea sensibilitii termice, leziunile dermatologice, infeciile localizate, regiunile cu piese metalice intratisulare.


Recommended