Home >Documents >Anomalii Intestin Gros

Anomalii Intestin Gros

Date post:10-Mar-2016
Category:
View:37 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Description:
Anomalii Intestin Gros
Transcript:

Anomalii ale intestinului grosAparatul digestivAparatul digestiv este ansablul de organe responsabil cu digestia alimentelor i eliminarea materiilor ce nu au putut fi digerate.Aparatul digestiv se compune din:Tract gastrointestinal superior (cavitate bucala, faringe, esofag, stomac)Tract gastrointestinal inferior (intestin subire, intestin gros i anus)Anexe (pancreas, ficat, ci biliare)

Intestinul grosIntestinul gros face parte din tractul gastrointestinal inferior alturi de intestinul subire i anus.Prile sale componente sunt:CecumColon: ascendent, transversal, descendent, sigmoidFlexuri: hepatic i splenicRect

Duplicaia intestinal Rotaie i fixare anormal Atrezia i stenoza colonului Megacolon congenital (boala lui Hirschsprung)Anomalii 1. Duplicatia intestinalScurt istoricPrima descriere a malformaiei a fost fcut de ctre Calder n 1733, n 1937 Ladd a fost primul care a folosit termenul de duplicaie, aceast anomalie de dezvoltare fiind cunoscut pn atunci sub denumirea de chist intestinal uria sau diverticul intestinal.DefinitieEste o malformaie a tubului digestiv, care se poate dezvolta de la baza limbii pn la anus, de form sferic, care din punct de vedere anatomopatologic poate prezenta mucoas de tip intestinal sau deseori de tip gastric i poate avea sau nu contact cu segmentul intestinal alturat (n primul caz duplicaia i intestinul au mezenterul comun)

EtiologieAnomalia se dezvolt datorit lipsei de nchidere a canalului neuroenteric. n mod fiziologic datorit procesului de dezvoltare notocordul se desparte de endoderm i se lipete de ectoderm. n lipsa acestui proces de dezlipire canalul neuroenteric rmne deschis i pe acest fond se dezvolt duplicaia tubului digestiv.

Este o formaiune cu caracter de nlocuitor de spaiu, astfel produce o compresie asupra organelor din cavitatea n care s-a format.Simptomatologiedifer n funcie de localizare: Cutia toracic: atelectazie, oc hemoragic, emfizem pulmonarCavitatea abdominal: hemoragie gastrointestinal, ileusMetode de diagnostic Radiografie toracicEcografie i computer tomografieTratamentndeprtarea formaiunii prin metode chirurgicale atunci cnd este posibil acest lucruFoarte frecvent duplicaia i segmentul intestinal alturat au vascularizaie comun, motiv pentru care este necesar rezecia segmentului intestinal mpreun cu duplictura. Excepie n cazul n care dimensiunea anomaliei este prea mare (afecteaz un segment intestinal lung), cnd se folosete tehnica mucosal stripping, metod prin care dup ndeprtarea mucoasei chistului se efectueaz sutura stratului seromucos la peretele intestinal.2. Rotatie si fixare anormal Intestinul ptrunde n abdomen n sptmna a X-a de gestaie.Urmez rotaia (n sens invers acealor de ceas) de 270 n jurul axei arterei mezenterice superioare (ansa duodeno-jejunal se rotete n spatele arterei pe cnd restul anselor ajung anterior arterei).n final are loc fixarea la peretele abdominal posterior.

Procesele anormale (de exemplu colon pe stnga) duc la obstrucie intestinal, ischemie, necroz i volvulus (extrem de rare), acestea se asociaz frecvent cu MCC.

3. Atrezia i stenoza colonuluiAtrezia reprezint absena lumenului unui viscer cavitar, iar stenoza ngustarea unui lumen existent.Att atrezia ct i stenoza colonului reprezint anomalii rare.

O atrezie sau o stenoz existent sub duoden nu poate fi considerat ca o malformaie care survine n timpul primelor 8 sptmni de dezvoltare. Acestea ar fi rezultatul unei agresiuni intraabdominale care survine mai trziu.Frecvena atreziilor intestinale variaz foarte mult; ntre 1 caz la 1 500 nou-nscui i 1 caz la 20 000 nou-nscui. Atreziile colonice reprezint cca. 4,5%-11,7% dintre toate atreziile intestinale.

n 1959, Louw a propus urmtoarea clasificare pentru atreziile colice:tipul I = un sept sau un diafragm mucos care obstrueaz lumenul; - tipul II = 2 funduri de sac, unul proximal i altul distal unite printr-un cordon fibros mezenteric;tipul III = separaie complet a celor 2 funduri de sac i un defect mezenteric n forma literei V. n cazul stenozelor, exist fie o ngustare a diametrului unui segment de intestin, fie un sept perforat de un mic orificiu, de obicei central si separnd 2 segmente intestinale.

Atreziile au tendina s fie multiple, pe cnd stenozele sunt n general leziuni unice.

Tip 1 - unite/n continuareTip 2 - defect mezenteric / legare printr-o bandTip 3A - atrezie cu defect mezentericTip 3B - defect mezenteric accentuatTip 4 - atrezii multiple 4. Megacolon congenital aganglionarMegacolonul congenital este o anomalie congenital caracterizat de absena celulelor ganglionare din intestinul gros care propulseaz n mod normal materiile fecale ctre anus.Afeciunea este prezent la unul din 5000 de nou-nscui, aproape de cinci ori mai frecvent la bieei dect la fetie. Anomalia congenital este ntlnit des n asociere cu cardiopatiile congenitale sau cu sindromul Down.Cauze Cauzele care duc la dezvoltarea incomplet a esuturilor intestinului gros nu sunt cunoscute. Aganglioza care afecteaz colonul ncepe de obicei de la anus i poate afecta o poriune mai scurt sau mai lung a intestinului gros. Odat cu lipsa plexurilor nervoase (mienteric - Auerbach i submucos - Meissner), se observ absena peristalticii (micare responsabil pentru avansarea resturilor alimentare n colon).

Diagnosticare Cnd medicul suspecteaz boala Hirschsprung, diagnosticul este confirmat de o biopsie rectal, o clism cu suspensie de bariu i o radiografie abdominal. Manometria, inserarea i umflarea unui balon n rect este folosit mai ales la diagnosticare copiilor mai mari, nefiind o metoda sigur pentru diagnosticarea bebeluilor.

Tratament

Dac anomalia exist, se elimin un segment mai lung al intestinului printr-o intervenie chirurgical laparoscopic, cu anastomoza rectal. n urma operaiei, sunt folosite i injeciile cu toxina botulinic tip A pentru reglarea peristalticii intestinale. n multe cazuri sunt necesare dou intervenii chirurgicale: colostomia (rezecia prii de intestin afectat) urmat de o operaie de legare a intestinului sntos de anus.

Embed Size (px)
Recommended