+ All Categories
Home > Documents > Anii 1950-2000

Anii 1950-2000

Date post: 12-Feb-2015
Category:
Upload: ovidyu-nicu
View: 268 times
Download: 1 times
Share this document with a friend
Description:
ghn
15
Anii 1950-1960 Anii 1950-1960 sunt marcati de moda rochiilor lungi pana la genunchi sau chiar mai jos de genunchi. Femeile purtau pulovere din mohair sau lana, lungi pana la solduri sau chiar mai lungi pe care le asortau cu pantaloni stramti sau fuste lungi pana la nivelul genunchilor. Manecile hainelor si camasilor erau 3/4, devenind la moda hainele fara maneci abia dupa 1960. Se purtau foarte mult materialele sintetice, de obicei materiale pe baza de Nylon in combinatie cu alte materiale. Parul se purta coafat in bucle sau drept, dar coafat asa fel sa aiba volum spre 1950, iar mai tarziu spre 1960 se poarta lung, lasat pe spate, ondulat spre varfuri, cu bentita sau funda. In ce priveste machiajul, ochii erau intens scosi in evidenta prin folosirea unei mascara negre si a creionului de ochi negru iar pentru buze se foloseau culori pale. La peste 40 de ani de la moartea sa putem spune despre Marilyn ca nu este doar femeia anilor 1950-1960, ea este un simbol al feminitatii indiferent de epoca: "I'm very definitely a woman and I enjoy it."(Sunt in mod clar o femeie si ma bucur de acest lucru). Deceniul 1950 - 1960 este numit în România epoca Gheorghe Gheorghiu- Dej şi modelul sovietic este urmat pe toate planurile, mai ales în modă. Femeile îşi leagă capul cu basmale, ţesăturile din care se realizează confecţii sunt sărăcăcioase şi în nuanţe sumbre, de pământ. Fabricile de confecţii sunt deţinute de stat şi astfel se uniformizează întreaga modă românească, ignorând fantezia individuală. Abia în anii ‘60 curentul hippie se strecoară şi la noi în ţară în ciuda rigorilor impuse de comunism. Tinerii descoperă jeanşii, „The Beatles” şi ulterior fusta mini creată de Mary Quant şi purtată cu stil de Twiggy. In aceste fotografii vedem de fapt machiajul clasic al anilor `50, foarte feminin, fata foarte luminoasa, sprancene angulare, buzele rosii, rujate pe forma lor naturala, ochii machiati subtil avand linia de tus foarte subtire si gene false cu aspect natural.
Transcript
Page 1: Anii 1950-2000

Anii 1950-1960

Anii 1950-1960 sunt marcati de moda rochiilor lungi pana la genunchi sau chiar mai jos de genunchi. Femeile purtau pulovere din mohair sau lana, lungi pana la solduri sau chiar mai lungi pe care le asortau cu pantaloni stramti sau fuste lungi pana la nivelul genunchilor. Manecile hainelor si camasilor erau 3/4, devenind la moda hainele fara maneci abia dupa 1960. Se purtau foarte mult materialele sintetice, de obicei materiale pe baza de Nylon in combinatie cu alte materiale. Parul se purta coafat in bucle sau drept, dar coafat asa fel sa aiba volum spre 1950, iar mai tarziu spre 1960 se poarta lung, lasat pe spate, ondulat spre varfuri, cu bentita sau funda. In ce priveste machiajul, ochii erau intens scosi in evidenta prin folosirea unei mascara negre si a creionului de ochi negru iar pentru buze se foloseau culori pale. La peste 40 de ani de la moartea sa putem spune despre Marilyn ca nu este doar femeia anilor 1950-1960, ea este un simbol al feminitatii indiferent de epoca: "I'm very definitely a woman and I enjoy it."(Sunt in mod clar o femeie si ma bucur de acest lucru).

Deceniul 1950 - 1960 este numit în România epoca Gheorghe Gheorghiu-Dej şi modelul sovietic este urmat pe toate planurile, mai ales în modă. Femeile îşi leagă capul cu basmale, ţesăturile din care se realizează confecţii sunt sărăcăcioase şi în nuanţe sumbre, de pământ.

Fabricile de confecţii sunt deţinute de stat şi astfel se uniformizează întreaga modă românească, ignorând fantezia individuală.

Abia în anii ‘60 curentul hippie se strecoară şi la noi în ţară în ciuda rigorilor impuse de comunism. Tinerii descoperă jeanşii, „The Beatles” şi ulterior fusta mini creată de Mary Quant şi purtată cu stil de Twiggy.

In aceste fotografii vedem de fapt machiajul clasic al anilor `50, foarte feminin, fata foarte luminoasa, sprancene angulare, buzele rosii, rujate pe forma lor naturala, ochii machiati subtil avand linia de tus foarte subtire si gene false cu aspect natural.

Page 2: Anii 1950-2000

In ultima fotografie care este datata 1957, incep sa se vada deja caracteriscile machiajului din anii `60. Linia de tus cu care sunt subliniati ochii incepe sa se ingroase, machiajul creaza o expresie mirata, ingenua, cu sprancene naturale, groase, arcuite, buze carnoase, de copil, vopsite cu roz.

Anii `60.

 

 

Prima fotografie din acest grup, ilustreaza cel mai bine coafura caracteristica decadei 1950-1960.

Parul era tapat, foarte umflat pe crestet si apretat cu fixativ, prelungind silueta si punand in valoare gatul subtire.

Primii ani ai decadei 1960-1970, sunt caracterizati de un machiaj asemanator anilor `50, dar mult intensificat. Asa cum spuneam tusul se da in linii mai groase si mai dure, rujul este in

Page 3: Anii 1950-2000

continuare colorat dar nu atat de rosu. Femeia sex simbol, eleganta, feminina, scoasa din cutie.

A 2-a jumatate a anilor `60.

 

 

Page 4: Anii 1950-2000

 

In a 2-a parte a decadei, una din tendintele  machiajului a fost initiata de tinerii radicali Hippies, care credeau in dragoste universala si in intoarcerea la natura – “ flower power”. Ei isi purtau parul lung, despletit si impodobit cu flori. Machiajul era psychedelic dand o expresie visatoare ca in transa.

Anii `70.

 

Page 5: Anii 1950-2000

 

Machiajul pastreaza un look bronzat, foarte natural, fara modelare excesiva a obrajilor si sprancene naturale.

A 2-a jumatate a anilor `70.

 

Page 6: Anii 1950-2000

 

Pentru anii `70 este caracteristic machiajul “ ochi de pisica”, folosindu-se mult negru, albastru si verde. Este perioada in care apar fardurile sidefate si se vor folosi in exces. Apare denumirea de “wet- look”,  aspect lucios,  inclusiv pe buze.

Inceputul anilor `80.

 

Fotografiile de aici dateaza din 1981-1982 si machiajul se mentine  in maniera anilor`70.

Look-ul anilor `80 poate fi rezumat in 3 cuvinte: exagerat, indraznet, stralucitor. Dar despre asta vom vorbi alta data.

Anii 1960-1970- moda hippie

HIPPIE: Stilul Hippie a debutat la mijlocul anilor '60 fiind generat de stilul de viata al hipiotilor - rebelii comunitatii Haight-Ashbury din San Francisco. Hipiotii protestau impotriva capitalismului si-si

Page 7: Anii 1950-2000

orientau revolta asupra normelor vestimentare. Tinutele acestora erau un melanj excentric, anarhic chiar.

Arborau culori psihedelice, reciclau haine vechi si readuceau in atentie costume istorice, teatrale. Puneau mare pret pe textura hainelor: acestea erau satinate, brodate, impodobite cu felurite aplicatii, vestimentatia fiind cadru potrivit exprimarii individuale distrusa de industrializare. Materialele, stilurile si motivele folclorice erau omniprezente in moda hippie: fusta lunga taraneasca, haine largi cu o croiala simpla, inspirate de cultura nativilor americani. O alta sursa de inspiratie era uniforma muncitorilor: jeansi si tricouri, camasi de lucru pe care le decorau adesea.Prin reciclarea hainelor vechi si refolosirea materialelor miscarea hipiota a generat constiinta ecologica in industria modei. Hipiotii purtau jachete militare ca semn al revoltei lor impotriva razboiului si cu intentia de a parodia atitudinea evlavioasa a adeptilor atrocitatilor din Vietnam. Los Angeles, New York si Londra au devenit centre ale curentului hippie, unde s-au deschis buticuri independente. Londra era "raiul" hippie datorita numarului mare de magazinele second hand si de bazaruri care vindeau adevarate comori. In scurt timp curentul hippie a ajuns unul dominant in moda.

Din 1967 pina in 1971 moda hippie a inspirat atit colectiile ready-to-wear cit si pe cele couture. Lookul “rich hippie” insemna materiale luxoase ce depaseau cu mult posibilitatile materiale ale rebelilor Haight-Ashbury. Stilul hippie a stabilit legatura dintre trecutul si prezentul modei si a eliberat consumatorul de dictatura designerului. Moda a devenit mai creativa datorita acestui stil boem. Chiar daca moda hippie s-a epuizat la sfirsitul decadei, incepind cu mijlocul anilor '80 aceasta a devenit o sursa continua de inspiratie pentru designeri.

Anii 1970-1980

Costumele unisex sunt piese de rezistenţă ale anilor 1970 şi 1980 în întreaga lume. Ele devin singurul trend nou acceptat în România într-o perioadă în care mişcarea punk aducea Europei un suflu nou şi în modă. Nivelul de trăi al oamenilor în ţara scade şi astfel şi preocupările lor vestimentare pierd din pasiune.    

Tinerii sunt singurii care urmăresc atent noutăţile în modă şi aleg să creeze propriile versiuni ale stilurilor purtate în afară ţării. Ei aleg pantaloni evazaţi, rochii lungi şi mulate pe corp, sandale şi pantofi cu talpă ortopedică, accesorii ingenioase.

La sfârşitul anilor ‘80 artiştii plastici au început să facă design vestimentar. „Fondul Plastic” şi magazinele „Uniunii Artiştilor Plastici” sunt pline de piese unicat: rochii, genţi, curele şi încălţăminte pentru cei care doreau să se exprime vestimentar liber.  

În această perioadă, tânăra generaţie a fost extrem de mult influenţată de celebritati din industria de film si muzica. Madonna şi Michael Jackson au fost personajele cele mai renumite în această perioadă. Ambele aceste cântăreţi a avut o influenţă foarte mare asupra moda a anilor optzeci.

Imbracaminte În anii 1980, atât bărbaţii, cât şi femeile au început poartă cămăşi în vrac şi strâmt pantaloni aproape de montare. Adolescenti conservatoare din Statele Unite au început practica un stil de

Page 8: Anii 1950-2000

îmbrăcăminte, care a ajuns să fie cunoscut mai târziu ca "moda Preppy". Acid-spălat blugi şi jachete denim au fost extrem de populare în această perioadă.

Coafuri Anii 1980 au fost perioada în care coafuri mari şi excentric au fost extrem de preferat. Tunsoare cele mai populare pe care simbolizau anii 1980, a fost întreaga tunsoare Mullet. Mullets au fost cea mai mare parte populare în zonele suburbane şi rurale, în rândul bărbaţilor clasa muncitoare. Profesioniştilor din domeniul afacerilor încă preferat conservatoare, cu un aspect îngrijit îngrijit părul scurt, pentru bărbaţi şi parul drept pentru femei. Un alt coafura popular în timpul anilor 1980 a fost Jerry curl, o coafura umed cret preferat în comunitatea afro-american. Femei preferat par lung dantelat, cu culori diferite.

Incaltaminte

Anii 1980 asistat la apariţia unor tendinţe unice în încălţăminte, care sunt predominante chiar şi astăzi. Pantofi Athletic şi pantofi de baschet care au fost anterior folosite ca o uzură casual a devenit un element extrem de preţ la modă. Adidasi şi de înaltă Topuri a devenit foarte popular în această perioadă. Acest deceniu au văzut apariţia de-a se vedea prin pantofi de plastic care a dat o concurenţă intensă de mare stilettos toc.

Anii 1980-1990

Christian Dior

In anii 1950 stilurile vestimentare au fost "dictate" de Christian Dior. In 1953 l-a angajat ca asistent pe Yves Saint Laurent. Acesta a devenit head designer dupa moartea lui Dior, in 1957.Printre cele mai populare parfumuri create de Christian Dior pentru femei se numara Dune, Dolce Vita, Diorella, Dioressence, Diorissimo, Eau Fraiche, Forever and Ever, Hypnotic Poison, J’adore, Miss Dior si Tendre Poison. Pe langa acestea nu putea sa lipseasca un catalog complementar al parfumurilor, dedicat barbatilor. Dior nu a creat doar parfumuri si imbracaminte. El s-a orientat si catre industria accesoriilor si bijuteriilor fin prelucrate. De asemenea a creat si incaltaminte sau alte articole vestimentare din piele naturala. Christian Dior ofera si colectii pentru barbati. Printre cele mai populare parfumuri pentru barbati putem specifica Fahrenheit. Acesta a fost creat sub brandul Christian Dior in 1988. Higher, un alt parfum barbatesc deosebit, a fost creat in 2001.

Thomas Burberry

Page 9: Anii 1950-2000

Thomas Burberry a inaugurat primul sau magazin de articole vestimentare in 1856, in Hampshire, Anglia. De la putin timp de la deschiderea acestui magazin afacerea sa a urmat un trend ascendent ce a transformat magazinul Burberry intr-unul foarte mare ce comercializa diferite marfuri. In primii ani in calitate de creator de moda, Burberry si-a concentrat si orientat talentul catre realizarea unor articole vestimentare pentru cei care isi petreceau mare parte din timp in aer liber. Ideea principala, implementata in colectiile sale, a fost cea de a da nastere unor tinute de zi fabricate din materiale ieftine, menite sa reziste in conditii meteorologice dificile. La inceputul anilor '90 linia Burberry a castigat respectul intregii lumi pentru creatiile sale vestimentare, castigand si dreptul de a crea uniformele ofiterilor din politia Marii Britanii. Au urmat noi magazine ce au fost deschise in New York, Paris, Londra, iar marca Burberry a devenit un sinonim al lucrurilor de calitate.Burberry a dat nastere modei in carouri. Articolele vestimentare si accesoriile in carouri si culori rosu, negru, crem sau alb au dat nastere unei marci inregistrate. Totodata carourile specifice lansate au devenit si loggo-ul companiei.In 1997 compania Burberry a lansat si o serie de noi colectii orientate catre industria palariilor si accesoriilor. In 2000 si 2001 aceasta a fost premiata de Consiliul Britanic al Modei pentru categorii de design clasic si contemporan.

Coco ChanelNumele Chanel nu poate fi ignorat de nimeni, iar moda de astazi nu ar mai fi fost la fel fara creatiile acestei adevarate artiste, care a creat un imperiu pornind de la pasiunea sa pentru frumos. Coco Chanel a reusit sa realizeze haine practice, mica rochie neagra, jachetele care poarta si astazi amprenta sa sau jerseul din lana, confortabil si usor de purtat, chiar daca era considerat initial prea simplu pentru a se potrivi unei vestimentatii elegante. Chanel a lansat si numeroase accesorii ce completau creatiile sale : siraguri de perle, lantisoare din aur, posete avand curele din lanturi de aur si multe altele, care au suprins, adesea socat, dar au fost foarte apreciate. Celebra creatoare s-a nascut pe 19 august 1883 la Saumur, Franta, numele ei adevarat fiind Gabrielle Bonheur Chanel. Chiar daca inca din copilarie era pasionata de frumos, nimeni nu si-ar fi putut imagina ca peste ani avea sa ofere intregii lumi cateva creatii de neuitat, precum rochia neagra care ii poarta si astazi numele, celebrul parfum Chanel No 5 si mai ales schimbarea pentru totdeauna a garderobei feminine a secolului XX. Coco - un pseudonim pe care l-a adoptat mai tarziu si pe care l-a transformat intr-o marca - a crescut intr-un orfelinat, unde a luat si lectii de cusut. In 1910 isi deschisese deja o mica pravalie, unde vindea palarii create de ea, iar succesul a fost rapid. Peste zece ani pusese

Page 10: Anii 1950-2000

bazele unui veritabil imperiu al modei, care includea un atelier de croitorie, o fabrica de textile si mai ales o gama de parfumuri, intre care si celebrul Chanel No 5.Prin stilul indraznet si modelele inedite Coco Chanel a reusit sa schimbe moda feminina, marcand trecerea de la hainele rigide si ample la modele inspirate de moda masculina - materiale usoare, modele comode si practice, pastrand nota de eleganta aparte. A fost primul stilist care a impus negru in moda, iar rochia sa neagra a devenit in scurt timp nu doar foarte cautata, dar si caracteristica pentru stilul Chanel, pastrandu-si mult timp pozitia de lider in topul preferintelor

In perioada celui de al doilea razboi mondial popularitatea sa a scazut dramatic, in mare parte datorita unei legaturi pe care a avut-o cu un ofiter nazist. Dupa incheierea ostilitatilor opinia publica franceza ii era defavorabila, asa ca a fost nevoita sa plece in Elvetia, intr-un exil auto-impus care va dura mai bine de un deceniu.Revine spectaculos in tara sa si mai ales pe scena modei in 1954, iar modelele Chanel devin foarte populare in Occident si in special in SUA. Dupa moartea celebrei creatoare, pe 10 ianuarie 1971, viitorul companiei era sub semnul intrebarii. Designerii Gaston Berthelot si Ramon Esparza, care fusesera in ultimii ani alaturi de Coco, au preluat conducerea, fiind urmati de Yvonne Dudel si Jean Cazaboun, care au realizat modelele companiei intre 1975 - 1983. Din acest an vechiul prieten al lui Chanel, Karl Lagerfeld a decis sa preia controlul si sa redea stralucirea celebrei firme, reusind sa ofere noi si noi modele, din materiale diverse, perfect adaptate stilului eclectic al anilor '80. La jumatatea anilor '90 Compania Chanel a facut o achizitie suprinzatoare, cumparand firma Eres, specializata in creatia de costume de plaja, dar se pare ca a fost doar o investitie financiara, designerii de la Chanel alegand sa nu se implice in productiile Eres.

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood,una dintre cele mai celebre creatoare de moda

 

Page 11: Anii 1950-2000

 

Anii 1970 sunt anii in care Vivienne Westwood si partenerul sau Malcom McLaren deschid primul lor magazin la Londra, pe Kings Road. La Let it rock, puteai gasi orice din epoca de aur a rock’n’roll-ului. Tinerele se inghesuiau aici pentru a-si cumpara piesele de colectie ale celor doi englezi, gandindu-se la epoca de aur a rock’n’roll-ului si la hiper tendintele pe care le-a avut aceasta in anii 1970 si 1980.

Cu trecerea timpului insa si tendintele din lumea modei, tonul magazinului a evoluat. In cele din urma, dupa rochiile cu volane, Westwood si McLaren, au folosit foarte mult pielea, lanturile, tricourile cu diferite mesaje inscrise, magazinul numindu-se acum Too Fast To Live, Too Young To Die. Putin cate putin, magazinul de pe King Road capata importanta, schimbandu-si din nou numele, pentru a deveni Sex, magazin care vinde astfel haine cu texte si imagini pornografice, acest moment fiind, de fapt, debutul in lumea modei al lui Vivienne Westwood. Inceputul miscarii punk si stilul impus de trupa britanica Sex Pistols, va influenta, de asemenea, creatiile artistei.

 

In martie 1981, colectia Pirate introduce o serie intreaga de englezoaice excentrice, hainele fiind caracterizete prin mari asimetrii, cu inspiratii din « pirati » si « arlechini ». Deja tendinta catre excentricitate si catre provocare se simtea in colectiile feministei si punk-eritei Vivienne Westwood.

Page 12: Anii 1950-2000

 

Cu un stil etnic si croieli geometrice, colectiile Vivienne Westwood, nu ezitau de a face sa defileze canoanele frumusetii, diferite de cele ale epocii sale. Ea lucreaza asupra jean’s-ilor, folosind linii drepte si volane, investind in « a provoca ».

In 1985, Vivienne Westwood isi declara dragostea sa pentru « puterea » feminina, depunand astfel toate eforturile, in viitoarele sale colectii, pentru a sublinia, a pune in valoare, formele feminine… de la mini-jupe, la pull over-e ce lasau umerii goi, facand din stilul Westwood, un stil foarte feminin, fara a cadea vreodata in ridicol. In 1989, John Fairchild, patronul publicatiei Women's Wear Daily, un fel de « biblie » a modei, o enumera pe Vivienne Westwood printre cei mai mari 5 creatori de moda din toate timpurile, ea fiind singura femeie dintre acestia.

In anii 1990, Vivienne Westwood domneste ca o preoteasa a modei. Cu inspiratiile sale biblice, punk, rock, porno, ea inlantuieste colectii dupa colectii, vara si iarna, colectii ce poarta amprenta Westwood, amprenta unei femei pentru femei. Este inscaunarea femeiiWestwood, feminina, simtindu-se bine in pielea ei, working-girl, mama, amanta, optimista…

In 1999, se deschide un magazin la SoHo, unul dintre cartierele cele mai la moda din New York. Astazi, se poate cumpara Westwood in China, in Franta, in Italia, in Coreea, in Rusia, la Taiwan, in Statele Unite, precum si de pe internet.

Chiar daca atunci cand vorbesti despre Vivienne Westwood, vorbesti despre haine, din ce in ce mai mult se vorbeste acum si despre accesorii. Genti, bijuterii, ochelari de soare, pantofi, totul este facut pentru a putea adopta mai mult decat un stil, un concept…

 


Recommended