Home >Documents >AND593-Normativ Pentru Sisteme de Protectie a Circulatiei Pe Drumuri, Poduri&Autostarzi

AND593-Normativ Pentru Sisteme de Protectie a Circulatiei Pe Drumuri, Poduri&Autostarzi

Date post:25-Nov-2015
Category:
View:94 times
Download:9 times
Share this document with a friend
Description:
AND593
Transcript:
 • Revizuire Normativ pentru sisteme

  de protecie pentru sigurana circulaiei pe drumuri, poduri i autostrzi

  (AND 593)

 • 1

  CUPRINS

  1. Capitolul I Prevederi generale Seciunea 1 Obiect, scop i domeniu de aplicare 2 Seciunea 2 Definiii i terminologie 6 Seciunea 3 Mediul nconjurtor al sistemelor de protecie a autovehiculelor 9 Seciunea 4 Referine 10 2. Capitolul II Clasificare Seciunea 1 Clasificare 11 3. Capitolul III Date tehnice Seciunea 1 Clase de performan 13 Seciunea 2 Dimensionare i ncercri 15 Seciunea 3 Amplasarea parapetelor. Dimensiuni orientative 16 Seciunea 4 Norme privind securitatea i sntatea n munc 26

  Anexe:

  Anexa 1 Parapete din beton. 1.1 Caracteristici ale tipurilor de parapete existente pe piata. 1.2 Exemple de seciuni i vederi a parapetelor din beton. Anexa 2 Parapete metalice. 2.1 Caracteristici ale tipurilor de parapete existente pe piata. 2.2 Exemple de parapete metalice. Anexa 3 Alegerea sistemului de protecie (parapete). Anexa 4 Amplasarea parapetelor - la marginea platformei - n zona central Anexa 5 Lungimi de parapete pe drum. Anexa 6 Lungimi de parapete pe poduri i ziduri. Anexa 7 Extremitati. Anexa 8 Atenuatoare de oc. Anexa 9 Parapete n zone de debleu la autostrzi. Anexa 10 Parapete pietonale. Anexa 11 Comparaie orientativ a parapetelor prevzute n STAS 1948 i a

  parapetelor conform SR EN 1317. Anexa 12 Schi privind montarea parapetelor deformabile n zona podeelor.

 • 2

  CAPITOLUL I

  PREVEDERI GENERALE

  SECIUNEA 1 Obiect, scop i domeniu de aplicare

  Art. 1. Prezentul normativ stabilete prescripiile generale de alegere (n funcie de performan) i punere n oper a sistemelor de protecie pentru sporirea siguranei circulaiei pe autostrzi, drumuri i lucrri de art (poduri, ziduri de sprijin) ce se vor realiza conform prevederilor SR EN 1317/1, 2, 3, 4 i 5. Normativul s-a ntocmit n vederea armonizrii reglementrilor, aflate n vigoare n prezent n Romnia, cu prevederile standardului european comun, SR EN 1317,

  Dispozitive de protecie la drumuri. Acest Standard European cuprinde urmtoarele pri: - Partea 1: Terminologie i prevederi generale pentru metodele de ncercare (SR EN

  1317-1)

  - Partea 2: Clase de performan, criterii de acceptare a ncercrilor la impact i metode de ncercare pentru parapetele de siguran (SR EN 1317-2)

  - Partea 3: Clase de performan, criterii de acceptare la impact i metode de ncercare pentru atenuatorii de impact (SR EN 1317-3)

  - Partea 4: Clase de performan, criterii de acceptare a ncercrilor la oc i metode de ncercare pentru extremitile i dispozitivele de prindere a parapetelor de siguran (SR ENV 1317-4)

  - Partea 5: Cerine referitoare la produse i evaluarea conformitii dispozitivelor de retinere a vehiculelor (SR EN 1317-5 + A2:2012/AC:2013)

 • 3

  Sistemele de protecie a autovehiculelor au rolul de a diminua ct se poate de mult urmrile accidentelor. Acestea se aplic: - la protecia persoanelor implicate i/sau a zonelor de la marginea drumului care necesit protecie sau a circulaiei de pe contrasens n cazul drumurilor cu dou sau mai multe benzi pe sens;

  - la protecia pasagerilor autovehiculelor n urma prsirii prii carosabile, de exemplu n caz de rsturnare sau n caz de coliziune cu obstacolele situate pe marginea prii carosabile.

  Art. 2. n scopul de a menine i de a mbunti sigurana circulaiei, proiectarea unui drum necesit pe anumite sectoare i pe anumite locuri instalarea unor dispozitive care s mpiedice vehiculele i pietonii s ptrund n zone periculoase.

  Art. 3. Parapetele de siguran sunt definite pe clase de performan la oc i au drept scop oprirea vehiculelor i readucerea acestora pe partea carosabil n anumite limite de vitez, mas i unghi de lovire (conform SR EN 1317-2:2010) i de a asigura dirijarea pietonilor i a altor utilizatori ai drumului. Clasele de performan la oc sunt stabilite pe baza celor trei caracteristici eseniale legate de protecia vehiculelor, a pasagerilor i a zonelor protejate: - Nivelul de protecie (N1, N2, H1...H4b, L1...L4b) - Nivelul de severitate al ocului pentru pasageri (A, B sau C) - Deformaia sistemului de protecie exprimat prin valorile sale normalizate (DN, WN, VIN)

  Art. 4. Parapetele de siguran sunt proiectate pentru a reine i redireciona vehiculele n condiii bune de siguran pentru ceilali utilizatori ai drumului.

  Art. 5. Atenuatorii de oc sunt proiectai pentru a reduce impactul vehiculului cu un obiect mai rezistent. Acetia pot fi de tip redirectiv (R) care rein i redirecioneaz vehiculele i nedirectiv (NR) care rein dar nu redirecioneaz vehiculele.

  Clasele de performan la oc sunt urmtoarele: - Nivelul de performan (50....100). - Nivelul de severitate al ocului pentru pasageri (A, B)

 • 4

  - Zona de redirecionare (Z1......Z4) - Deplasarea lateral (D1.......D8)

  Art. 6. Diferitele niveluri de performan a parapetelor de siguran permit beneficiarilor s specifice clasa de performan a unui parapet de siguran, ce urmeaz a fi amplasat.

  Art. 7. Factorii de luat n calcul la amplasarea sistemelor de protecie sunt: categoria drumului, amplasamentul acestuia, configuraia terenului, prezena unor structuri vulnerabile, zone adiacente periculoase, - condiii meteorologice locale nefavorabile (cea frecvent, fum, etc.).

  Art. 8. Calitatea fabricaiei, instalarea i durabilitatea sunt criterii de siguran importante care se iau n considerare la utilizarea acestor dispozitive de protecie.

  Art. 9. Sistemele de protecie la drumuri sunt clasificate pe clase de performan, conform SR EN 1317-2, stabilite in urma ncercrilor efectuate in conformitate cu criteriile de acceptare a ncercarilor la oc i a metodelor de incercare.

  Art. 10. Diversele tipuri de dispozitive se clasific astfel: a) dispozitive de protecie a vehiculelor: - parapete de siguran, parapete de siguran pentru lucrri de art, atenuatori de oc,

  - extremiti/racordri, - paturi de oprire.

  b) dispozitive de protecie pentru pietoni: - parapete pietonale.

  Art. 11. Dispozitive suplimentare

  Dispozitivele suplimentare ale sistemelor de protecie a autovehiculelor sunt: - balustrade, dispozitive de protecie mpotriva orbirii, - stlpii indicatoarelor, dispozitive rutiere, etc.

 • 5

  Dispozitivele suplimentare nu vor influena funcionalitatea sistemelor de protecie a autovehiculelor. n plus, dispozitivele suplimentare nu vor reprezenta un pericol pentru

  pasageri sau ali participani la trafic.

 • 6

  SECIUNEA 2 Definiii i terminologie

  Art. 12. Dispozitiv de protecie la drumuri: Termen general care denumete dispozitivele pentru protecia vehiculelor i pentru protecia pietonilor, utilizate la drumuri.

  Art. 13. Dispozitiv de protecie a vehiculelor: Dispozitiv instalat pe drumuri pentru a asigura un nivel de protecie pentru un vehicul care se afl n pericol.

  Art. 14. Parapet de siguran: Dispozitiv de protecie a participanilor la trafic i a terilor montat pe acostamentul sau pe zona median a drumului.

  Art. 14.1. Parapet de siguran permanent: Parapet de siguran montat cu caracter permanent pe un drum.

  Art. 14.2. Parapet de siguran temporar: Parapet de siguran uor demontabil utilizat n caz de lucrri, de urgen sau de alte situaii similare.

  Art. 14.3. Parapet de siguran deformabil: Parapet de siguran care se deformeaz n timpul ocului unui vehicul i care poate pstra deformaia dup oc.

  Art. 14.4. Parapet de siguran rigid: Parapet de siguran care sufer o deformaie neglijabil n timpul ocului unui vehicul.

  Art. 14.5. Parapet de siguran simplu: Parapet de siguran proiectat pentru a prelua ocul dintr-o singur parte (parapet cu o fa).

  Art. 14.6. Parapet de siguran dublu: Parapet de siguran proiectat pentru a prelua ocul din ambele pri (parapet cu dou fee).

  Art. 14.7. Racordarea: Racordarea a dou parapete de siguran de concepie sau de performan diferite.

 • 7

  Art. 14.8. Nivelul de protecie arat capacitatea parapetului de a rezista la izbirea acestuia cu un vehicul de o anumit mas total, la o anumit vitez i sub un anumit unghi, n conformitate cu ncercrile din SR EN 1317-2 ( Tabelul 1).

  Art. 14.9. Sector periculos: Zon unde se afl n apropierea prii carosabile tere pri (pri neimplicate n trafic - instalaii, construcii, etc.) care trebuie protejate sau zone care necesit msuri de protecie a cltorilor aflai n autovehicule, dac acestea ar prsi partea carosabil (STAS 1948-1:1991-Tabelul 3).

  Art. 14.10. Nivelul de severitate al impactului: Parametru teoretic de evaluare a

  solicitrilor fizice, a severitii rnilor sau a altor riscuri n cazul cltorilor aflai n vehicul.

  Art. 14.11. Deflexiune dinamic (D): Deplasarea dinamic lateral maxim (de scurt durat) a prii laterale dinspre trafic a parapetului, D < W sau D poate fi i zero.

  Art. 14.12. Clasa de performan: Clasa de performan a unui parapet este determinat de nivelul de protecie, de nivelul de severitate a impactului i deformarea parapetului .

  Art. 14.13. Viteza de proiectare: este viteza constant, cea mai mare, cu care un autoturism poate parcurge n deplin siguran i confort un tronson de drum n condiii climatice foarte bune (timp uscat fr vnt sau cu vnt de intensitate mic i vizibilitate bun), ea depinznd doar de elementele geometrice ale traseului.

  Art. 15. Extremitate: captul de nceput sau de sfrit al parapetului de siguran.

  Art. 16. Parap

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended