+ All Categories
Home > Documents > Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

Date post: 24-Feb-2018
Category:
Upload: elena-stanciu
View: 369 times
Download: 7 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)

of 30

Transcript
 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  1/30

  CUPRINS

  MOTTO:

  Sntatea este o stare pe deplin favorabil att fizic, mintal ct i social, i nu doar absen a bolilor sau a infirmit ilor

  O.M.S

  1

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  2/30

  MOTIVAIE

  Angin pectoral este una din bolile cele mai studiate datorit rspndirii sale npopulaie, mai ales dup cel de-al doilea rzboi mondial.

  Incidena anginei pectorale i implicit a cardiopatiei ischemice este extrem de divers nraport cu distribuia geograic a rilor i a stilului de via al locuitorilor. !ste maimare la brbai dect la emei i aceast crete odat cu vrst la ambele sexe.

  "a emei, prima maniestare a cardiopatiei ischemice mai recvena este anginpectoral, pe cnd la brbai prima maniestare este de regul inarctul miocardic. #elpuin o ptrime din inarctele miocardice la ambele sexe rmn nediagnosticate, ie csunt asimptomatice, ie atipice.

  $aladia atac preponderent brbaii de vrst ntre %& i '& de ani. Incidena este de'()&&& pe an la brbaii peste %& de ani. *recvena A+ crete cu vrst i este mai marela brbaii de peste ' de ani, apoi se repartizeaz egal n uncie de sex dup & de ani.*emeia este rar aectat pn la menopauza.

  olile coronariene constituie prima cauza de deces n ntreag lume, deci i n /omnia.0n 1.2.A., de exemplu, anual, peste ),' milioane de oameni ac inarct miocardic i otreime dintre acetia mor n urm inarctului. 0n ansamblu, bolile cardiace ucid maimuli oameni dect toate celelalte cauze de deces la un loc.

  Angin este ntlnit mai ales la cei n vrst de peste 3& de ani i este mai recvena labrbai. Iar dac inem cont de aptul c cel puin o treime din populaia de peste 3& deani suer de hipertensiune arterial, vom putea aprecia i mai exact ct de grav estesituaia din acest punct de vedere.

  0n condiiile n care statistici paneuropene bine documentate au demonstrat o prevalenaa cardiopatiei ischemice de 4-%5, rezultatele preliminarii ale programuluiguvernamental alat n derulare, care sugereaz o recvena de peste )& procente a

  cardiopatiei ischemice n /omnia nu pot i dect ngri6ortoare.

  +entru cea mai mare parte a populaiei globului 78&59, care triete n ri subdezvoltateeconomic, mortalitatea prin boli cardiovasculare este de circa 4'-3&5, apt datoratsperanei reduse de via i lagelului bolilor inecioase.

  +entru /omnia se apreciaz c peste 6umtate din populaie va deced c urmare a uneiaeciuni vasculare, ie ea coronarian, cerebral sau perieric, aa cum de altel sentmpl n toate rile cu economii n curs de dezvoltare. Acest procent este n 6ur de'&5, n scdere n ultimele zeci de ani, i n rile dezvoltate economic. +rognosticul

  2

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  3/30

  cardiopatiei ischemice cronice este extrem de variabil, supravieuirea putnd atinge nurareori mai mult de zeci de ani.

  3

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  4/30

  0ntre principalii actori care inluienteaza prognosticul acestei aeciuni se remarcschimbarea modului de via cu recurgerea la o alimentaie raional care s vizezereducerea aportului de grsimi sturate.

  CAPITOLUL I -ANATOMIA SI FIZIOLOGIA APARATULUI

  CARDIO-VASCULAR

  ).) :;

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  5/30

  Eesutul nodal este denumit miocardul embrionar sau sistemul de conducereal inimii.Acest esut ormeaz grm6oare de ibre numite noduli

  -nodulul sino-atrial, situat n peretele atriului drept, ntre ven cava superioara i ceainerioar

  .-nodulul atrio-ventricular, situat tot n peretele atriului drept, n portiuneainerioara aseptului interatrial.

  -ascicolul atrio-ventricular 7asciculul Biss9 care pleac din nodulul atrio-ventricular ise mparte n dou ramuri i anume

  -ramur dreapta 7care merge la ventriculul drept9D

  -ramur stng 7care merge la ventriculul stng9.

  Acest ascicul se continu cu o reea de ibre 7reeaua +urFin6e9 situat subendocardulventricular card adult

  3.EPICARDULsau stratul extern care reprezinta oita viscerala apericardului seros.

  4.PERICARDULcare este un sac ibro-seros care contine anima siradacinile vaselor

  mari si este ormat din pericardul ibros situat la perierie sipericardul seros ormat dindoua oite, una parietala la exterior si una visceralasituata la interior. !le se continuauna cu cealalta la nivelul bazei cordulului.Fin6e9 situata subendocardul ventricular

  Configuratiainterna

  Inima este un organ cavitar. Are un perete longitudinal care corespundesanturilorlongitudinale externe care despart inima in doua parti-inima dreaptaD-inima stanga. Areun perete transversal care corespunde santului coronar, ce imparteiecare din cele doua

  parti in doua cavitati-o cavitate catre baza inimii numita atriuD. -o cavitate catre virul inimii numita ventricul.Inima are patru cavitati in interiorul ei-doua atrii-doi ventriculi.

  Atrii$e

  se caracterizeaza prin capacitate mai mica decat a ventriculului,orma cuboidala,numarul mare de oriicii care se deschid la nivelul lor. 7In atriulstang se deschid venele

  pulmonare si oriiciul atrioventricular stang, iar in atriuldrept se deschid vena cava

  5

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  6/30

  superioara si inerioara si oriiciul atrioventricular drept9.; alta caracteristica a atriiloreste grosimea mai mica a peretilor si lipsamuschilor papilari.

  Ventri"u$ii

  se caracterizeaza prin-capacitate mai mare decat a atriilorD-orma piramidala cu baza

  spre atriiD-grosime mai mare a peretilor7peretele ventriculului stang este de trei ori maigrosdecat a ventriculului drept9.

  ; alta caracteristica este prezenta muschilor papilari. =in ventriculul dreptpleacatrunchiul arterei pulmonare prevazut cu valva pulmonara care inchideventriculul dreptimpiedicind astel intoarcerea coloanei de sange in timpuldiastolei.=in ventricululstang pleaca artera aorta al carei oriiciu este prevazut cu valvulele aortice cu acelasi rolca cele pulmonare.

  Va%"u$ari&atiaini#ii

  !ste asigurata de arterele coronare si venele coronare .Genele coronare se varsain atriuldrept prin sinusul coronar.

  Iner'atiaini#ii

  !ste asigurata de plexul vegetetiv simpatic si parasimpatic cardiac

  ()* CIRCULAIA MARE +I MIC,

  #irculaia mare transporta oxigen spre esuturi i organe, aduce #;4 de la tesuturisiorgane spre inima, avnd traseul inima-artere-organe-vene-inima.#irculaia micasigura transportul sngelui neoxigenat de la cord spre plmni sia celui ncrcat cuoxigen napoi la inima.

  Va%e$e e %.nge

  Arborele circulator este ormat din artere, capilare i vene.

  Arterele sunt vase sangvine prin care circul sngele de la inima n ntreg organismul.#alibrul arterelor scade de la inima spre perierie.

  Venele sunt vase care aduc sngele la inima. #alibrul lor crete de la perierie spreinima.

  Capilarele sunt vase cu calibru mic, prin care se ace schimbul nutritiv ntre sange icelule. 1ngele circul ntr-un singur sens artere-capilare-vene.

  Artere$e/

  6

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  7/30

  Arterele sunt vasele prin care sngele circul de la inima la organe. Aorta este cea maivoluminoas arter din corp care pornete din ventriculul stng printr-o dilataie numit

  bulbul aortic sau marele sinus al aortei i are trei componente

  -aorta ascendentD

  -arcul aortic

  -aorta descendena.

  Aorta descendena este aproape n ntregime acoperit de pericard.=in bulbul aorticpornesc

  -arter coronar dreapta

  -arter coronar stnga

  =in arcul aortic pornesc trei trunchiuri arteriale care vascularizeaz capul i membrelesuperioare

  -trunchiul brahiocealic care se biurc n arter subclavicular dreapta i stnga, artercarotid comun dreapta i stnga. Aorta descendena are dou poriuni

  -poriunea toracala situat deasupra diaragmuluiD

  -poriunea abdominal situat sub diaragm.

  Ca0i$are$e/

  =up ce sngele a strbtut arterele mari i mici a6unge ntr-o vast reea devase decalibru mic numit reea capilar, rspndit n tot organismul.

  1tructura capilarelor

  !ndoteliul este oarte subire i ormat din celule endoteliale care au proprietateade a-imodiic orm permind trecerea proteinelor plasmatice i chiar aleelementelorigurate ale sngelui.

  $embran bazal ncon6oar endoteliul iind ormat dintr-o reea de ibreelastice,colagen i reticulin i este strns legat de celulele endoteliale,intervenind n proceselede iltrare capilare.

  +eriteliul este reprezentat de un strat de celule con6unctive ramiicate dispuse n 6urulmembranei bazale, numite pericite. Aceste celule au proprietatea de a-i modiic ormlund parte la procesul de permeabilitate capilar

  7

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  8/30

  Vene$e

  Genele sunt vase prin care sngele se ntoarce de la perierie spre inima.

  Genele marii circulaii

  1ngele din marea circulaie este colectat de vene care merg paralel cu arterele,iindconduse n inal n dou mari trunchiuri colectoare, i anume ven cava superioar iinerioar care se deschid n atriul drept.

  Genele micii circulaii

  1ngele din teritoriul pulmonar este colectat n venele lobare care conlueaz ormndvenele pulmonare, cte dou pentru iecare plmn i care sevarsa n atriul stng.

  1istemul venos al marii circulaii este reprezentat de totalitatea venelor care conducsngele n ven cava superioar i cava inerioar ce se deschid in atriul drept.

  1istemul venos al micii circulaii mic circulaie ncepe cu arter pulmonar care ianatere din ventriculul drept i se termin cu venele pulmonare care se vars n atriulstng. Arteriolele care a6ung la nivelul acinilor pulmonari dau natere capilarelor din

  peretele alveolocapilar. Acestea se strng apoi in venule i n vene de calibru din ce nce mai mare, ormnd n cele din urm dou vene pulmonare pentru iecare plmn.

  =up ce strbat pediculul pulmonar, aceste vene se vars direct n atriul stng, ducndsnge mbogit n oxigen la inima, pentru a continu apoi din nou marea circulaie.

  ()1 Pro0iet!ti$e fi&io$ogi"e a$e a0aratu$ui "ario-'a%"u$ar

  +roprietile iziologice ale miocardului

  a2 E"ita3i$itatea

  $iocardul este excitabil iar procesul de excitabilitate este o uncie a membraneiibrelormusculare miocardice i este condiionat de polarizarea electric amembranei.

  32 Conu"ti3i$itatea

  Aceast uncie asigura rspndirea excitaiei n ntreag mas a miocardului. =ela

  nodulul sinoatrial excitaia se rspndete n atrii determinnd contractiaatriala.!xcitaia este captat apoi de nodulul atrioventricular.

  8

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  9/30

  "2 Auto#ati%#u$ "aria"

  Inima, meninut n condiii iziologice, n aar organismului i continuactivitateaprin uncionare spontan, repetitiv, cu caracter ritmic, numitautomatism.1uportulmorologic al automatismului este sistemul excito-conductor alinimii sau tesutulnodal.

  2 Contra"ti$itatea

  2nd de depolarizare determina und de contracie n miocard.

  e2Toni"itatea

  !ste starea de semicontracie a muschiului cardiac care se menine i n diastol.

  9

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  10/30

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  11/30

  ()6 FIZIOLOGIA CIRCULAIEI IN VASE

  /olul inimii n circulaia sngelui este de a menine o dierena de presiuneintreextremitatea arterial i cea venoas a arborelui circulator n circulaia sistemic ipulmonar.

  a" Circla#ia s$n%eli &n artere.1ngele circul n artere sub o anumit presiune care setransmite i asupraperetilor arteriali determinnd tensiunea arterial.0n condiii normaletensiuneaarteriala la aduli este de )4&-)3& mm Bg pentru presiunea sistolic i de &-8&mm Bg pentru cea diastolic,la & de ani avem o tensiune sistolic de )& mmBg.

  '" Circla#ia s$n%eli &n capilare.=eplasarea sngelui n capilare este determinat de

  dierena de presiuneintre extremitile capilarului, mai mare la nivelul arterelor, i maimic la nivelulvenelor./eglarea circulaiei la nivel capilar se ace prin procese devasoconstrictie i vasodilatatie n uncie de -schimburile de substane nutritiveD-meninerea homeostaziei esuturilor

  c" Circla#ia s$n%eli &n (ene. Aceast este rezultatul dierenei de presiune ntre celedou extremiti alearborelui venos, capilarele venoase i locul de vrsare al venelormari n atrii.=ierena de presiune din sistemul venos este mult mai mic dectinsistemul arterial al marii circulaii,totui circulaia sngelui este acilitat i dealiactori

  -aspiraia toracicD

  -tonusul i contraciile muchilor ,extremitile inerioare ragmenteazacoloana de sngei avorizeaz ntoarcerea venoasD

  -aspiraia arterial

  -or gravitaional avorizeaz circulaia n teritoriile alate supracardiac siostn6enete pe cea alat sub acest nivel

  11

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  12/30

  CAPITOLUL II 7NOIUNI GENERALE

  DESPRE ANGINA PECTORAL8

  *)( DEFINIIE

  Angina pectoralJ 7A+9 este un complex de simptome,care aecteazJ sistemulcardiovascular i survine in urma unei boli coronariene.

  $iocardul nu mai primete suicent oxigen,iar inima prezintJ diicultJi in pompareasngelui.AceastJ deicenJ este responsabila de instalarea durerii.

  *)* PREZENTAREA 9OLII

  +entru a asigura hrnirea cu snge a miocardului permanent i n cantitate suicienta,dinaorta se desprind nc de la nceputul ei,dou artere oarte importante, arterele coronare

  7stnga i dreapta 9. Acestea aduc miocardului sange n uncie de necesiti 7mai mari neortul izic, mai mici n repaus9. Arterele coronare au capacitatea de a se adaptacontinuu la aceste necesiti mrindu-si sau micorndu-i lumenul,dup cum primescexcitaii nervoase din partea nervilor vasomotori. ; alimentaie deicitar a miocarduluiduce la nlocuirea ibrelor miocardice, la degenerescen, locul lor lundu-l esutulcon6unctiv care din punctde vedere uncional este inert, toate aceste enomene avndcel mai adesea drept cauza ateroscleroza coronarian, proces care are loc n timpsicare,aectnd i esutul de conducere al inimii, are c maniestare clinic un

  blocatrioventricular de diverse grade.

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  13/30

  -"eziunile coronariene n caz de trombangeit obliterant greu de demonstrat laoamenila care exist concomitent i leziuni de ateroscleroza coronarian.

  -#oronaritele din periarterit tip Hussmaul-$aier,excepionale c recvena

  -!mboliile coronariene de asemenea oarte rare din cauza situaiei anatomice aarterelor

  coronare care iau natere n unghi drept din aorta.

  DESCRIEREA ANGINEI PECTORALE

  Angin pectoral este un sindromclinic care trdeaz o suerin miocardic determinat de undezechilibru ntre necesitatea de oxigen a muschiului inimii i aportul coronarian.1ecaracterizeaz prin crize dureroase paroxistice localizate decele mai multe ori napoia sternului cu iradiere, n cazurile

  tipice n umrul stng braul i antebraul stng pn laultimeledegete.#riz dureroas apare dup-eort-emobii-mese copioase=ureaz dou-trei minute pn la maxim zece minute i disparespontan saul administrarea de nitroglicerin.

  ETIOLOGIE. 0n declanarea crizelor anginoase sunt implicate o serie de cauzedeterminate i avorizate.

  CAUZE DETERMINANTE/

  -arterioscleroz coronarian se maniest sub orm de stenozri s obliterricoronarieneD-cardiopatii valvulare

  -stenoza aortic i mai rar stenoza mitral i insuicien a aortic.-alte cauze coronarit reumatismal, coronarit ricFetsiana7la zootehnicieni,veterinari9 trombangeit obliterant.CAUZE FAVORIZANTE/-=iabetul zaharat-Bipertensiunea arterial sistemic-

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  14/30

  - Administrarea unor medicamente 7extractele tiroidiene9-

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  15/30

  -n dini

  -n regiunea epigastric

  -os iliac dreapta

  15

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  16/30

  !ste posibil c durerea de angin pectoral s apar iniial n membrul superior stng iulterior n regiunea precordial.#alitatea 7tipul9 durerii anginoase depinde deintensitatea durerii i mai ales de personalitatea psihic a bolnavului. #el mai adeseaeste vorba de o senzaiede presiune 7apsare9, zdrobire, arsur, mai rar 6unghi 7c uncuit9 sau sredelire,constricie 7c o menghin sau arc9.

  !xamenul subiectiv nu evideniaz deseori nimic. Alteori se gsesc semnele bolii careproduce acest sindrom

  - arteroscleroz

  -hipertensiunea arterial

  -tulbur ri de ritm

  -dispnee

  -agitaie

  -anxietate.

  =e regul diagnosticul se pune pe baza examenului clinic dar este conirmat dinexamenul !H@.

  =IA@:;1

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  17/30

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  18/30

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  19/30

  -sedentarismul

  -actori comportamentali 7este predispus tipul psihosomatic A ambitios,agresiv,nerabdator9

  -actori sociali 7proesiunile cu responsabilitati crescute, grad inalt de stress9 .

  *actori metabolici

  -hiperglicemia

  -diabet zaharat, micro- si macroangiopatie

  -hiperuricemia

  -hipercolestorelemia O43& mg(d" 7normal P4&& mg(d"9

  -hiper-"="-colesterolemia O)3& mg(d"-hipo-B="-colesterolemia P%& mg(d"

  -hipertrigliceridemia O4&& mg(d" 7normal P)'& mg

  *actori hemodinamici

  hipertensiunea arteriala care creste stressul parietal sisecundar creste necesarul deoxigen, iar trauma hemodinamica scade aportulde oxigen prin avorizareaaterosclerozei.

  #auze ale anginei pectorale care nu in de ateroscleroza

  -spasmul coronarian-angina +rinzmetal

  -sindromul Q

  -boala inlamatorie sistemica sau boala de colagen sclerodermia, lupussistemiceritematos, boala HaRasaFi, poliarterita nodosa si arterita

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  20/30

  suocare. =urerea anginoasa este localizataprimar in epigastru, spate, git si umeri."ocalizarile tipice sunt brate, umeri si git.

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  21/30

  Diagno%ti"

  !lectrocardiograia-!H@

  UIntre crize

  -aspect normal in 8&5 din cazuri-leziuni subendocardice - 1< subdenivelat, ischemie subepicardica -< negativsausubendocardica-< inalta, pozitiva, simetrica

  -reducerea amplititudinii sau inversarea undei E

  -alungirea intervalului V

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  22/30

  -schimbarea locului de munca daca acesta presupune stres sau eorturi izice excesive

  -renuntarea la sporturile care predispun eort izic ma6or

  -evitarea drogurilor care cresc consumul de ;4 almiocarduluiametamine,izoproterenol, cocaina

  -combaterea obezitatii grasimi sub 3&5 din necesarul caloric, grasimi animalesub 4(3din totalul grasimilor

  -suprimarea umatului, deoarece nicotina are eect nociv triplu spasmcoronarian, crestenecesarul de ;4 miocardic si scade eicienta medicatiei antianginoase

  -evitarea stresului

  -combaterea sedentarismului si antrenament izic dozat in raport cu toleranta

  -evitarea consumului de alcool peste 3& ml(zi care ar avea un eect nociv tripluaportcaloric suplimentar, eect hiperFinetic, eect toxic pentru ibra miocardica-reducereaconsumului de caea

  Tera0ia #ei"a#entoa%a

  :itratii si nitritii determina doar venodilatatie, cu scaderea umplerii distoliceaventricolului sting, a stresului parietal si consumului de ;4. Induccoronarodilatatiecare se insoteste de redistribuirea singelui spre zoneleischemiate si colaterale.

  :itroglicerina, se administreaza in criza o tableta sublingual sau o doza spraS,preventiv-preparate cu eliberare lenta, discuri transdermice sau unguent. !ecte secundareimediate cealeea, lushing, hipotensiune, sincopa. !ectesecundare tardivemethemoglobinemie, toleranta, dependenta.

  Isosorbiddinitratul are proprietati asemanatoare si se recomanda in proilaxiaimediata cu)' minute inaintea eortului sau proilaxia de durata.Isosorbidmononitratul are avanta6ulde a nu i metabolizat total la primul pasa6hepatic ceea ce-i prelungeste eicienta spre ore.

  Progno%ti"

  *actorii importanti pentru prognosticul anginei pectorale stabile includunctiaventricolului sting, severitatea si localizarea leziunii aterosclerotice si raspunsulsimptomelor la tratament.

  22

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  23/30

  *)< ANGINA PECTORAL, INSTA9IL,

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  24/30

  dierita etiologic de angina stabila care estedeterminata de cele mai multe ori de ostenoza coronara ixa care compromitescurgerea singelui si o placa ateromatoasa carecreste progresiv si carepermite ormarea de colaterale.

  *actorii care intevin in patologia anginei instabile includ dezechilibrul cerere-oertamiocardica de oxigen, ruperea placii de aterom, tromboza,vasoconstrictia si luxulsanguin ciclic.

  Cau&e %i fa"tori e ri%" in angina 0e"tora$a in%ta3i$a

  &resterea cererii de O0 miocardic:

  -ebra, tahiaritmii, hipertensiunea maligna

  -tireotoxicoza, eocromocitomul, consumul de cocaina

  -consumul de ametamine, stenoza aortica, stenoza aortica supravalvulara-cardiomiopatia obstructiva, sunturile aortovenoase

  -insuicienta cardiaca congestiva.

  Scaderea aportului de O0 cardiac:

  -anemie

  -hipoxemie

  -policitemie.

  *actori de risc cuprind

  -virsta inaintata peste & de ani

  -istoric amilial de boli cardiace ischemice

  -nivele inalte de colesterol in singe

  -hipertensiune arteriala, umatul

  -diabetul tratat cu insulina-sedentarismul, obezitatea, sexul masculin

  -estrogenii avind rol protector

  -consumul excesiv de zaharuri rainate, grasimi saturate, alcool-tipul psihosomatic Aambitios, energic, agresiv, nerabdator -proesiunile cu stress crescut.

  Se#ne %i%i#0to#e

  Angina instabila cuprinde urmatoarele orme clinice-angor de novo - sub o luna de la aparitia primei crize

  24

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  25/30

  -angor de repaus-poate trezi bolnavul din somn

  -angor crescendo-cresterea recventei, intensitstii si duratei crizei 7)'-3& deminute9,concomitent cu reducerea pragului anginos

  -reaparitia angorului dupa o perioada de remisiune la un vechi anginos, post-bS-pass sau

  post-A+

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  26/30

  -determinarea nivelului de troponina < sau I de doua ori la iecare -8 ore mai ales inprimele 4-% ore de angor cardiac

  -nivelul de troponina < de &. % ng(m" sau mai mari si a troponinei I de &. )ng(m" saumai mari sunt considerate pozitive si asociate cu mortalitate crescuta pe termen lung siscurt

  -nivelul de troponine poate sa indice un eveniment cardiac la pacientii care auintirziatprezentarea la medic deoarece semi-viata serica a acestora este mailunga decit a #H-$ si pot ramine crescute la -)% zile dupa eveniment

  -datorita Fineticii lor troponinele sunt mai putin olositoare pentru evaluareacrizeloranginoase recurente, reinargtizarea este recunoscuta dupa nivelul de#H-$

  -peptidul natriuretic cerebral este un actor independent de predictie amortalitatii petermen lung si scurt si a riscului de insuicienta cardiacacongestiva la pacientii cu

  angina instabila

  -nivelul ridicat al proteinei # reactive indica prognostic negativ pe termen scurtsi lungla pacientii cu angina instabila

  -pacientii cu /#+ crescuta au un risc inalt de inarct miocardic recurent.

  !lectrocardiograia

  -subdenivelari 1t-leziuni subendocardice

  -ischemie subepicardica-< negativa sau subendocardica-< inalta, pozitiva,simetrica-reducerea amplitudinii sau inversarea undei E

  -alungirea intervalului V


Recommended