Home >Documents >Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

Date post:24-Feb-2018
Category:
View:243 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  1/30

  CUPRINS

  MOTTO:

  Sntatea este o stare pe deplin favorabil att fizic, mintal ct i social, i nu doar absen a bolilor sau a infirmit ilor

  O.M.S

  1

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  2/30

  MOTIVAIE

  Angin pectoral este una din bolile cele mai studiate datorit rspndirii sale npopulaie, mai ales dup cel de-al doilea rzboi mondial.

  Incidena anginei pectorale i implicit a cardiopatiei ischemice este extrem de divers nraport cu distribuia geograic a rilor i a stilului de via al locuitorilor. !ste maimare la brbai dect la emei i aceast crete odat cu vrst la ambele sexe.

  "a emei, prima maniestare a cardiopatiei ischemice mai recvena este anginpectoral, pe cnd la brbai prima maniestare este de regul inarctul miocardic. #elpuin o ptrime din inarctele miocardice la ambele sexe rmn nediagnosticate, ie csunt asimptomatice, ie atipice.

  $aladia atac preponderent brbaii de vrst ntre %& i '& de ani. Incidena este de'()&&& pe an la brbaii peste %& de ani. *recvena A+ crete cu vrst i este mai marela brbaii de peste ' de ani, apoi se repartizeaz egal n uncie de sex dup & de ani.*emeia este rar aectat pn la menopauza.

  olile coronariene constituie prima cauza de deces n ntreag lume, deci i n /omnia.0n 1.2.A., de exemplu, anual, peste ),' milioane de oameni ac inarct miocardic i otreime dintre acetia mor n urm inarctului. 0n ansamblu, bolile cardiace ucid maimuli oameni dect toate celelalte cauze de deces la un loc.

  Angin este ntlnit mai ales la cei n vrst de peste 3& de ani i este mai recvena labrbai. Iar dac inem cont de aptul c cel puin o treime din populaia de peste 3& deani suer de hipertensiune arterial, vom putea aprecia i mai exact ct de grav estesituaia din acest punct de vedere.

  0n condiiile n care statistici paneuropene bine documentate au demonstrat o prevalenaa cardiopatiei ischemice de 4-%5, rezultatele preliminarii ale programuluiguvernamental alat n derulare, care sugereaz o recvena de peste )& procente a

  cardiopatiei ischemice n /omnia nu pot i dect ngri6ortoare.

  +entru cea mai mare parte a populaiei globului 78&59, care triete n ri subdezvoltateeconomic, mortalitatea prin boli cardiovasculare este de circa 4'-3&5, apt datoratsperanei reduse de via i lagelului bolilor inecioase.

  +entru /omnia se apreciaz c peste 6umtate din populaie va deced c urmare a uneiaeciuni vasculare, ie ea coronarian, cerebral sau perieric, aa cum de altel sentmpl n toate rile cu economii n curs de dezvoltare. Acest procent este n 6ur de'&5, n scdere n ultimele zeci de ani, i n rile dezvoltate economic. +rognosticul

  2

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  3/30

  cardiopatiei ischemice cronice este extrem de variabil, supravieuirea putnd atinge nurareori mai mult de zeci de ani.

  3

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  4/30

  0ntre principalii actori care inluienteaza prognosticul acestei aeciuni se remarcschimbarea modului de via cu recurgerea la o alimentaie raional care s vizezereducerea aportului de grsimi sturate.

  CAPITOLUL I -ANATOMIA SI FIZIOLOGIA APARATULUI

  CARDIO-VASCULAR

  ).) :;

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  5/30

  Eesutul nodal este denumit miocardul embrionar sau sistemul de conducereal inimii.Acest esut ormeaz grm6oare de ibre numite noduli

  -nodulul sino-atrial, situat n peretele atriului drept, ntre ven cava superioara i ceainerioar

  .-nodulul atrio-ventricular, situat tot n peretele atriului drept, n portiuneainerioara aseptului interatrial.

  -ascicolul atrio-ventricular 7asciculul Biss9 care pleac din nodulul atrio-ventricular ise mparte n dou ramuri i anume

  -ramur dreapta 7care merge la ventriculul drept9D

  -ramur stng 7care merge la ventriculul stng9.

  Acest ascicul se continu cu o reea de ibre 7reeaua +urFin6e9 situat subendocardulventricular card adult

  3.EPICARDULsau stratul extern care reprezinta oita viscerala apericardului seros.

  4.PERICARDULcare este un sac ibro-seros care contine anima siradacinile vaselor

  mari si este ormat din pericardul ibros situat la perierie sipericardul seros ormat dindoua oite, una parietala la exterior si una visceralasituata la interior. !le se continuauna cu cealalta la nivelul bazei cordulului.Fin6e9 situata subendocardul ventricular

  Configuratiainterna

  Inima este un organ cavitar. Are un perete longitudinal care corespundesanturilorlongitudinale externe care despart inima in doua parti-inima dreaptaD-inima stanga. Areun perete transversal care corespunde santului coronar, ce imparteiecare din cele doua

  parti in doua cavitati-o cavitate catre baza inimii numita atriuD. -o cavitate catre virul inimii numita ventricul.Inima are patru cavitati in interiorul ei-doua atrii-doi ventriculi.

  Atrii$e

  se caracterizeaza prin capacitate mai mica decat a ventriculului,orma cuboidala,numarul mare de oriicii care se deschid la nivelul lor. 7In atriulstang se deschid venele

  pulmonare si oriiciul atrioventricular stang, iar in atriuldrept se deschid vena cava

  5

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  6/30

  superioara si inerioara si oriiciul atrioventricular drept9.; alta caracteristica a atriiloreste grosimea mai mica a peretilor si lipsamuschilor papilari.

  Ventri"u$ii

  se caracterizeaza prin-capacitate mai mare decat a atriilorD-orma piramidala cu baza

  spre atriiD-grosime mai mare a peretilor7peretele ventriculului stang este de trei ori maigrosdecat a ventriculului drept9.

  ; alta caracteristica este prezenta muschilor papilari. =in ventriculul dreptpleacatrunchiul arterei pulmonare prevazut cu valva pulmonara care inchideventriculul dreptimpiedicind astel intoarcerea coloanei de sange in timpuldiastolei.=in ventricululstang pleaca artera aorta al carei oriiciu este prevazut cu valvulele aortice cu acelasi rolca cele pulmonare.

  Va%"u$ari&atiaini#ii

  !ste asigurata de arterele coronare si venele coronare .Genele coronare se varsain atriuldrept prin sinusul coronar.

  Iner'atiaini#ii

  !ste asigurata de plexul vegetetiv simpatic si parasimpatic cardiac

  ()* CIRCULAIA MARE +I MIC,

  #irculaia mare transporta oxigen spre esuturi i organe, aduce #;4 de la tesuturisiorgane spre inima, avnd traseul inima-artere-organe-vene-inima.#irculaia micasigura transportul sngelui neoxigenat de la cord spre plmni sia celui ncrcat cuoxigen napoi la inima.

  Va%e$e e %.nge

  Arborele circulator este ormat din artere, capilare i vene.

  Arterele sunt vase sangvine prin care circul sngele de la inima n ntreg organismul.#alibrul arterelor scade de la inima spre perierie.

  Venele sunt vase care aduc sngele la inima. #alibrul lor crete de la perierie spreinima.

  Capilarele sunt vase cu calibru mic, prin care se ace schimbul nutritiv ntre sange icelule. 1ngele circul ntr-un singur sens artere-capilare-vene.

  Artere$e/

  6

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  7/30

  Arterele sunt vasele prin care sngele circul de la inima la organe. Aorta este cea maivoluminoas arter din corp care pornete din ventriculul stng printr-o dilataie numit

  bulbul aortic sau marele sinus al aortei i are trei componente

  -aorta ascendentD

  -arcul aortic

  -aorta descendena.

  Aorta descendena este aproape n ntregime acoperit de pericard.=in bulbul aorticpornesc

  -arter coronar dreapta

  -arter coronar stnga

  =in arcul aortic pornesc trei trunchiuri arteriale care vascularizeaz capul i membrelesuperioare

  -trunchiul brahiocealic care se biurc n arter subclavicular dreapta i stnga, artercarotid comun dreapta i stnga. Aorta descendena are dou poriuni

  -poriunea toracala situat deasupra diaragmuluiD

  -poriunea abdominal situat sub diaragm.

  Ca0i$are$e/

  =up ce sngele a strbtut arterele mari i mici a6unge ntr-o vast reea devase decalibru mic numit reea capilar, rspndit n tot organismul.

  1tructura capilarelor

  !ndoteliul este oarte subire i ormat din celule endoteliale care au proprietateade a-imodiic orm permind trecerea proteinelor plasmatice i chiar aleelementelorigurate ale sngelui.

  $embran bazal ncon6oar endoteliul iind ormat dintr-o reea de ibreelastice,colagen i reticulin i este strns legat de celulele endoteliale,intervenind n proceselede iltrare capilare.

  +eriteliul este reprezentat de un strat de celule con6unctive ramiicate dispuse n 6urulmembranei bazale, numite pericite. Aceste celule au proprietatea de a-i modiic ormlund parte la procesul de permeabilitate capilar

  7

 • 7/24/2019 Anatomia Si Fiziologia Aparatului Cardiovascular

  8/30

  Vene$e

  Genele sunt vase prin care sngele se ntoarce de la perierie spre inima.

  Genele marii circulaii

  1ngele din marea circulaie este colectat de vene care merg paralel cu arterele,iindconduse n inal n dou mari trunchiuri colectoare, i anume ven cava superioar iinerioar care se deschid n atriul drept.

  Genele micii circulaii

  1ngele din teritoriul pulmonar este colectat n venele lobare care conlueaz ormndvenele pulmonare, cte dou pentru iecare plmn i care sevarsa n atriul stng.

  1istemul venos al marii circulaii este reprezentat de totalitatea venelor care conducsngele n ven cava superioar i cava inerioar ce se deschid in atriul drept.

  1istemul venos al micii circulaii mic circulaie ncepe cu arter pulmonar care ianatere din ventriculul drept i se termin cu venele pulmonare care se vars n atriulstng. Arteriolele care a6ung la nivelul acinilor pulmonari dau nate

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended