Home >Documents >Anatomia Capului

Anatomia Capului

Date post:30-Nov-2015
Category:
View:246 times
Download:8 times
Share this document with a friend
Description:
66
Transcript:
 • ANATOMIA CAPULUI SI A GATULUI

  Problema care ne-a framantat dintotdeauna este insa urmatoarea: este frumusetea ceva superficial? Ei bine, in ceea ce priveste aspectul fetei umane, stim cu certitudine urmatoarele lucruri: la suprafata, epidermul este cel care

  inveleste si evidentiaza trasaturile fetei, dar in profunzime exista elementele osoase ale masivului facial, sau viscerocraniul, care da forma generala a fetei, iar intre oase si tegument exista stratul musculaturii faciale sau muschii mimicii. Fata umana este cea mai expresiva din regnul animal, iar musculatura faciala este direct responsabila de manifestarea expresivitatii statice sau dinamice, fizionomia, respectiv mimica.

  Terminologie medicala:

  medial = intern

  lateral = extern

  cranial = superior

  caudal = inferior

  ventral = anterior

  dorsal = posterior

  proximal = spre radacina membrului

  distal = spre extremitatea membrului

  Corpul uman este format din: cap, gat, trunchi si membre. Capul si gatul alcatuiesc impreuna extremitatea cefalica a corpului.

  Capul este alcatuit din doua parti:

  una craniana, situata superior si posterior, corespunzatoare neurocraniului sau cutiei craniene

  1

 • alta, reprezentata de fata, asezata anterior si inferior viscerocraniul.

  Gatul este partea corpului care leaga capul de trunchi. El are:

  regiune posterioara sau nucala, alcatuita din vertebre, articulatii si muschi

  regiune cervicala anterioara care contine muschii, fascii, osul hioid, dar si organe ale gatului: laringe, trahee, esofag, tiroida, etc.

  OASELE CAPULUI

  Craniul este cadrul osos al capului care contine si protejeaza creierul si organele de simt. El da forma capului si fetei, adaposteste dintii si ofera puncte de atasare muschilor. Are doua parti principale craniul si fata (neurocraniul si viscerocraniul).

  OASELE CRANIULUI

  Craniul este format din 8 oase: Occipital, frontal, etmoid, sfenoid, temporale (2), parietale (2). Oasele centrale sunt nepereche, iar oasele laterale sunt pereche.

  2

 • DENUMIRE NR DESCRIEREOccipital 1 Este situat in partea posterioara si inferioara a craniului. Inferior

  prezinta o gaura mare (foramen magnum) prin care trece maduva spinarii, si in lateral prezinta fete articulare pentru atlas (prima vertebra a coloanei vertebrale)

  Frontal 1 Formeaza fruntea si partea superioara a orbitelor.

  Etmoid 1 Se afla in partea inferioara a frontalului si anterior sfenoidului, intre cele doua orbite. Formeaza cavitatile nazale si partea interna a orbitelor. Are forma cubica si are aspectul unui burete, prezentand multe gauri.

  Sfenoid 1 Este un os situat in interiorul craniului si are aspectul unui liliac cu aripile intinse, avand un corp, si 4 aripi, 2 mari si 2 mici. Aripile mari se unesc cu: frontalul, parietalele, occipitalul si etmoidul. Acest os contine sinusuri pline cu aer, care comunica cu cavitatile nazale si adapostesc epifiza.

  Temporale 2 Formeaza partile laterale si ale craniului si partial partea inferioara. Formeaza urechea medie si interna.

  Parietale 2 Formeaza partile laterale ale craniului si prin unire, partea superioara.

  OASELE FETEI

  Oasele fetei sunt in numar de 14 si in general sunt perechi, cate unul de fiecare parte a fetei.

  DENUMIRE NR DESCRIEREMaxilare 2 Se unesc in mijlocul fetei pentru a forma maxila. Formeaza partea

  inferioara a orbitei, lateralele si peretii inferiori ai cavitatilor nazale, si si adapostesc dintii superiori

  Palatine 2 Se unesc la mijloc ca doua L-uri pentru a forma cerul gurii, si o portiune din orbita

  Lacrimale 2 Sunt situate pe peretele intern al orbitelor. Contin canalul lacrimal.

  Nazale 2 Formeaza partea osoasa a nasului.

  Zigomatice 2 Cele doua oase care formeaza pometii. Arcurile zigomatice sunt formate de oasele zigomatice si cele temporale.

  Cornetele nazale inferioare

  2 Sunt doua oase curbate ca niste cornete situate pe pereti externi ai cavitatilor nazale. Aerul inhalat este rotit prin aceste cornete, dandu-i astfel timp sa se incalzeasca inainte de a patrunde in plamani.

  Vomerul 1 Este un os situat in partea posterioara a septului nazal.

  3

 • Mandibula 1 Este singurul os mobil al fetei. Are forma de potcoava si se articuleaza cu oasele temporale prin articulatia temporo-mandibulara. Partea centrala formeaza barbia si adaposteste dintii inferiori.

  OASELE GATULUI

  Scheletul gatului cuprinde cele 7 vertebre cervicale care sunt situate posterior. Primele doua se numesc atlas si axis.

  Atlasul este numit altfel deoarece sustine globul capului la fel cum Atlas se presupunea ca sustine Pamantul. Se articuleaza cu osul occipital.

  Axisul are o structura ca un dinte, care formeaza impreuna cu atlasul un pivot pe care se misca capul.

  4

 • In partea anterioara a gatului se afla un os in forma de U numit osul hioid. Se afla intre radacina limbii si proeminenta laringelui numita Marul lui Adam si are rolul de a sustine limba.

  OASELE UMARULUI

  Clavicula, este un os pereche, lung si usor curbat, situat in partea anterioara si superioara a toracelui. Partea mediala se articuleaza cu sternul, iar partea distala cu scapula.

  Scapula, este un os plat triunghiular, situat posterior. Partea superioara este cea mai groasa si formeaza capul scapulei. El prezinta o suprafata articulara numita cavitatea glenoida. Gatul scapulei se poate simti si sub piele ca o proeminenta. Aceasta proeminenta se numeste proces coracoid. Acromionul este perceput sub piele ca fiind capatul umarului si se articuleaza cu clavicula.

  Umarul este o articulatie de tip sferic, care este protejata de arcul format de procesul coracoid si acromion. Capul Humerusului se articuleaza cu cavitatea glenoida. Articulatia umarului este capabila de miscari in toate directiile.

  MUSCHII CAPULUI

  Dintotdeauna, suntem atrasi ca de o forta misterioasa de fetele oamenilor din jur. Fata umana este cartea noastra de vizita. Psihologii au stabilit ca, atunci cand privim o fata, nu inregistram de fapt un obiect pur si simplu, ci ceva ce suntem programati sa percepem in mod unic.

  Creierul uman recunoaste un ansamblu de trasaturi diferit de orice altceva. Ipoteza a fost analizata si demonstrata prin interpretarea desenelor copiilor; atunci cand reprezinta 'un om', rezultatul este, aproape invariabil, un cap mare, cu trasaturi bine definite, pe un corp abia schitat. Acest lucru reflecta cu acuratete adevarata semnificatie neuropsihica a fetei umane, pentru ca trasaturile ei par sa ocupe un loc central in intelegerea propriei noastre identitati. Fiecare om are o figura faciala unica, ceea ce inseamna ca pentru cei peste sase miliarde de oameni fata este o emblema personala.

  Muschii capului se impart in doua categorii:

  muschii mimici si

  muschii masticatori.

  Activitatea MUSCHILOR MIMICII transpune sentimente si emotii sufletesti si ne da posibilitatea sa avem pana la 7.000 de expresii distincte. Cu toate acestea, in viata zilnica nu folosim decat o proportie mica de aproximativ cateva sute din ele. Sa vedem insa care sunt

  5

 • caracteristicile muschilor mimicii si ce ii face sa fie deosebiti de celelalte grupe musculare din organism.

  Din punct de vedere anatomic:

  sunt asezati subcutanat;

  nu sunt acoperiti de fascie, adica de tesutul conjunctiv care inveleste de obicei alti muschi si care le da individualitate de actiune. Acest fapt duce la un grad mai mare de interactiune reciproca a diferitelor fascicule ale muschilor mimicii; de la aceasta caracteristica face exceptie muschiului buccinator;

  au un capat fix care se insereaza pe oasele fetei, similar celorlalte grupe musculare, dar si o extremitate mobila, care se insereaza pe stratul profund al dermului, prin intermediul unor mici lame tendinoase, elastice. Aceasta componenta caracteristica, impreuna cu fibrele conjunctive ale dermului, formeaza o unitate morfofunctionala, fapt ce contribuie la elasticitatea sau revenirea lenta in pozitia initiala a tegumentelor, dupa contractie;

  sunt de volum si forta mica;

  sunt dispusi in jurul orificiilor orbitale, nazale, auditive si bucal, avand rol dilatator sau constrictor al acestora si au grade diferite de diferentiere si specializare.

  Aceste caracteristici le-au adus denumirea de muschi pielosi, prin similitudinea cu muschii pielosi ai mamiferelor inferioare. Trebuie totusi specificat ca la aceste animale muschii pielosi sunt prezenti pe aproape toata suprafata corpului.

  Din punct de vedere fiziologic, muschii mimicii:

  sunt importanti in acte fiziologice elementare precum prehensiunea cu buzele, masticatia, respiratia, in dozarea excitatiilor senzoriale;

  au rol important in exprimarea unor stari psihice;

  au ca mecanism de actiune si rezultat al actiunii lor incretirea pielii; dar pentru exprimarea unei stari psihice, este necesara actiunea conjugata a mai multor muschi;

  dozeaza cantitatea de stimuli care ajung la organele senzoriale ale fetei;

  au rol atat in fizionomie, infatisarea statica, cat si in mimica si infatisarea activa a fetei.

  6

  Fapt:

  Fata umana este cea mai expresiva din regnul animal, iar musculatura faciala este direct responsabila de manifestarea expresivitatii statice sau dinamice, fizionomia, respectiv mimica.

  Fapt:

  In actiune de mimica si gesticulatii, in corpul nostru se afla 65 de muschi ai tristetii si numai 13 muschi ai rasului.

 • 7

 • DENUMIRE DESCRIERE ORIGINE INSERTIEMuschiu

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended