+ All Categories
Home > Documents > Anatomia aparatului digestiv

Anatomia aparatului digestiv

Date post: 03-Jul-2015
Category:
Author: shobyman11
View: 317 times
Download: 14 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 32 /32
Anatomia aparatului digestiv Aparatul digestiv cuprinde un grup de organe a caror functie principala este digestia. Segmentele tubului digestiv sunt: Cavitatea bucala Faringele Esofagul Stomacul Intestinul subtire Colonul si rectul Pe lânga aceste segmente, aparatul digestiv cuprinde si o serie de glande anexe, ale caror secretii ajuta la digestia si absorbtia alimentelor: Glandele salivare Ficatul Pancreasul Cavitatea bucala Este primul segment al tubului digestiv. Functii: Digestiva Respiratorie Fonatie Intervine în mimica si în limbajul articulat. Ca localizare ocupa etajul inferior al craniului visceral.
Transcript

Anatomia aparatului digestivAparatul digestiv cuprinde un grup de organe a caror functie principala este digestia. Segmentele tubului digestiv sunt: Cavitatea bucala Faringele Esofagul Stomacul Intestinul subtire Colonul si rectul Pe lnga aceste segmente, aparatul digestiv cuprinde si o serie de glande anexe, ale caror secretii ajuta la digestia si absorbtia alimentelor: Glandele salivare Ficatul Pancreasul Cavitatea bucala Este primul segment al tubului digestiv. Functii: Digestiva Respiratorie Fonatie Intervine n mimica si n limbajul articulat. Ca localizare ocupa etajul inferior al craniului visceral. Este cuprinsa ntre: Fosele nazale, situate superior Regiunea superioara a gtului, situat inferior

Orificiul bucal sau gura prin care comunica cu exteriorul Faringele, cu care comunica prin istmul faringian. Cnd gura este nchisa, cavitatea bucala este virtuala, care devine reala cnd orificiul bucal este deschis sau cnd limba este aplicata pe planseul bucal. Este formata din 2 compartimente separate prin arcadele alveole-dentare. Vestibulul bucal, care are un perete antero-lateral, format de buze si obraji si un perete postero-medial, reprezentat de arcadele alveole-dentare. Peretii vestibulului prezinta urmatoarele tunici: pielea un strat conjunctiv, subcutanat la care se adauga o masa de grasime corpul adipos al obrazului sau bula Bichat; un strat muscular reprezentat de muschii mimicii; o tunica mucoasa ce contine glande salivare mici. Inervatia musculaturii este data de nervul facial sau perechea VII. Cavitatea bucala propriu-zisa este delimitata astfel: 3 Superior = bolta palatina, care o separa de fosele nazale care prezinta 2 portiuni: Palatul dur format n principal din oasele maxilare Palatul moale sau valul palatin o formatiune musculo-membranoasa mobila care se prelungeste posterior cu lueta sau uvula sau omusor. De la baza luetei pornesc arcurile palatine, anterior si posterior ntre care se gaseste amigdala sau tonsila palatina. 3 3 3 Inferior = planseul bucal, format n principal din muschi; la acest nivel se gasesc glandele salivare sublinguale. Antero-lateral= arcadele dentare Posterior = este reprezentat superior, de vaplul palatin si inferior istmul faringian, prin care cavitatea bucala se continua cu faringele.

Cavitatea bucala este ocupata n cea mai mare parte de limba organ musculo-membranos mobil situata pe planseul bucal. Limba are rol n: masticatie, deglutitie, supt, organ gustativ, n limbajul articulat.

Limba are doua portiuni: Verticala = radacina limbii, fixata pe mandibula si osul hioid pri 19219u2020t n muschi Orizontal = corpul limbii care este mobil

Limita de separatie dintre cele doua portiuni se observa pe fata superoposterioara a limbii sub forma unui sant = terminal, deschis anterior, de forma literei V. Fata inferioara a corpului limbii se fixeaza pe planseul bucal printr-o plica medicala mucoasa = frul limbii. Pe fata dorsala a limbii (care priveste spre bolta palatina) pna la santul terminal se gasesc papile linguale sau gustative cu rol n receptionarea senzatiilor gustative si tactile: Vrful limbii = gustul acid si dulce Marginile limbii = gustul acid, dulce si sarat Baza limbii = gustul amar Dintii sunt organe dure de culoare alba fixati n alveole si situati n arcade alveole-dentare. Au rol mecanic n digestia bucala, intervenind n sfarmarea si triturarea alimentelor. mpreuna cu muschii masticatori si articulatia temporomandibulara, alcatuiesc aparatul masticator. Au aspect si forme diferite n functie de rolul ndeplinit n masticatie: Incisivi = situati central pe arcada dentara, taie alimentele. Canini = situati lateral de incisivi, sfsie. Premolarii = situati lateral de canini, strivesc alimentele. Molarii = situati postero-lateral de premolari, strivesc alimentele. Omul are 2 dentitii: Temporara = dintii sunt mai mici, iar la nastere sunt ascunsi n alveole, sub mucoasa iar dupa vrsta de 6 luni perforeaza mucoasa si si fac aparitia. Dintii omonimi de pe arcada opusa si fac aparitia n acelasi timp = definitiva sau permanenta. nca de la vrsta de 5 ani, dintii permanenti, apr sub dinti de lapte si se apropie de alveole. Dintii de lapte si pierd mijloacele de fixare, radacinile se resorb si cad n aceeasi ordine n care au aparut. Formula dentara:

Dintii temporari (de lapte) erup de la 6 luni pna la 2 ani, sunt n numar de 20 cte 10 pe fiecare arcada, dupa urmatoarea formula, pentru jumatate de arcada: Dintii permanentii apar succesiv ntre 6 13 ani. Ultimul molar sau de minte apr mai trziu ntre 13 si 35 ani. Dintii permanenti sunt n numar de 32, cte 16 pe fiecare arcada dupa urmatoarea formula, pentru jumatate de arcada. Premolarii nlocuiesc molarii temporari. Glandele salivare sunt glandele anexe ale cavitatii bucale, intervenind n procesul digestiei prin procesul lor de secretie, saliva. Saliva are afectiune mecanica de mbinare a bolului alimentar (astfel l ajuta sa alunece spre faringe) si actiune chimica prin enzima pe care o contine, ptialina sau amilaza salivara. Se mpart n: Glande salivare mici = raspndite n peretii cavitatii bucale, n mucoasa si limba. Glandele salivare mari: glanda parotida, glanda submandibulara si sublinguala. Glandele salivare sunt glandele tubolo-acinoase, al caror canal excretor se deschide la suprafata mucoasei bucale sunt glande exocrine. Faringele Este un organ musculo-membranos la nivelul caruia se intersecteasza calea respiratorie si digestiva. Faringele este situat: Anterior coloanei cervicale Posterior de : fosele nazale, cavitatea bucala, laringe. Limita superioara o formeaza baza craniului, iar cea inferioara corespunde orificiului superior al esofagului n care se continua, si care este reprezentata de un plan orizontal ce trece prin vertebra a VI-a cervicala. Faringele are forma unui jgheab deschis anterior. Este mpartit n trei etaje, n functie de organele cu care comunica anterior: Nazo-faringe sau rinofaringe sau epifaringe Buco-faringe sau orofaringe sau mezofaringe Laringo-faringe sau hipofaringe

n structura sa intra de la exterior la interior: Tunica externa, de nvelis sau adventicea faringelui Tunica musculara, formata din muschi constrictori, dilatatori si ridicatori ai faringelui Tunica submucoasa Tunica mocoasa Esofagul Esofagul este segmentul tubului digestiv cuprins ntre faringe si stomac. Limita superioara este reprezentata de planul care trece prin vertebra C6. Limita inferioara se gaseste la nivelul cardiei, orificiul prin care esofagul comunica cu stomacul. n functie de regiunile prin care trece esofagului I se descriu 3 portiuni: Esofagul cervical, pna la orificiul superior al toracelui (apertura toracica superioara). Aceasta are: Anterior = traheea, Posterior = coloana cervicala Lateral lobii glandei tiroide si pachetul vasculo-nervos al gtului (artera carotida, vena jugulara si nervul vag). Esofagul toracal, pna la diafragm. El strabate mediastinul posterior; este intersectat de arcul aortic. Esofagul abdominal, pna la cardia. El strabate diafragmul prin hiatusul esofagian. Esofagul are o lungime medie de 25 cm. n structura esofagului intra urmatoarele tunici: Tunica mucoasa la interior, care contine glande care secreta mucus. Tunica submucoasa, groasa, care determina formarea unor plici longitudinale ale mucoasei. Tunica musculara cuprinde un strat extern cu fibre longitudinale si unul intern cu fibre circulare. Contractia alternativa a fibrelor longitudinale si circulare determina miscarile peristaltice, necesare bolului alimentar spre stomac.

Tunica externa sau adventicea, este reprezentata la nivelul portiunii abdominale a esofagului, de seroasa peritoneului visceral. Stomacul Stomacul este un organ abdominal al tubului digestiv situat ntre esofag si duoden. Este asezat n etajul superior al cavitatii abdominale, ntre diafragm, ficat, colon transvers si peretele abdominal, ocupnd loja gastrica. Stomacul este mentinut n pozitia sa de: esofag, pediculi vasculari, ligamente si peritoneu, care l leaga de organele vecine, si presiunea abdominala. Configuratia externa a stomacului Zone de protectie a stomacului la peretele abdominal ocupa: O parte din epigastru Cea mai mare parte a hipocondrului stng n ortostatism, la examenul radiologic, stomacul are forma de crlig O portiune lunga, verticala O portiune scurta, orizontala, orientata spre dreapta. Stomacul are 2 fete, 2 margini si doua extremitati: Fetele stomacului sunt una anterioara si una posterioara, orientate n plan frontal: 3 Marginile stomacului: Dreapta sau mica curbura cu concavitatea spre dreapta si superior. Stnga sau marea curbura, cu convexitatea spre stnga si inferior. 3 Extremitatile stomacului: Superioara = orificiul cardia Inferioara = orificiul piloric prin care se continua cu duodenul Anatomo functional, stomacul are 2 portiuni: Verticala sau digestiva care se mparte n: fundul sau fornixul stomacului, situat deasupra planului orizontal care trece prin cardia. Aceasta reprezinta camera cu aer a stomacului care nu se umple cu alimente si a doua parte corpul stomacului = pna la incizura angulara.

Orizontala sau de evacuare care cuprinde: antrul piloric si canalul piloric. Structura stomacului cuprinde cele 4 tunici ntlnite la tubul digestiv: 1. 2. Seroasa reprezentata de peritoneul visceral. Musculara, formata din fibre musculare netede dispuse n trei straturi: Longitudinal, extern Circular, mijlociu Care la nivelul pilorului formeaza sfincterul piloric. Oblic, internMuschii stomacului imprima peretilor acestuia doua tipuri de miscari:

Peristaltice, de naintare a continutului gastric spre pilor. 3. 4. Submucoasa, care contine reteaua vasculo nervoasa a stomacului si plexul nervos vegetativ Meissner. Mucoasa, care captusesete fata interna a organului are o grosime de aproximativ 2 mm.

Mucoasa formeaza numeroase cute sau plici mucoase care sunt mai ccentuate cn stomacul este gol sau cnd se contracta. Mucoasa este formata dintr-un epiteliu de nvelis cilindric simplu, un aparat glandular, un corion si o musculara a mucoasei. Aparatul glandular este format din glande unicelulare raspndite printre celulele epiteliale si care secreta mucus cu rol protector fata de actiunea fermentilor proteolitici; si din glande epigastrice, situate n profunzimea mucoasei. Glandele gastrice se mpart n: Glande fungice, la nivelul fornixului formate din trei tipuri de celule = principale sau zimogene care secreta zimogenul (profermentul pepsinei), parietale, care secreta HCl, accesorii care secreta factorul intrinsec Castlle sau antianemic. Glandele cardiale, care secreta mucoasa. Glande pilorice, care predomina la nivelul micii curburii si secreta mucus. Glandele Brnner, asemanatoare celor din duoden. Intestin subtire

Este cel mai lung segment al tubului digestiv si organul cel mai important al procesului de digestie prin functia motorie si de absorbtie. Se ntinde de la sfincterul piloric pna la valvula ileocecala, unde se continua cu intestinul gros. Prezinta doua portiuni: 1. 2.Duodenul

Duodenul care este fixat de peretele posterior al abdomenului. Jejuno-ileonul care este mobil.

Este cuprins ntre sfincterul si unghiul duodenojejunal. Are o lungime de 25-30 cm Duodenul are forma unei potcoave n care este cuprins capul pancreasului. Duodenului I se descriu 4 portiuni: a) b) c) d) Superioara sau subhepatica sau bulbul duodenale. Este sediul de electie al ulcerului duodenal. Descendenta care prezinta n zona mijlocie, ampula lui Vater n care se deschid: canalul coledoc, canalul pancreatic Wirsung. Portiunea orizontala sau prevertebrala Portiunea ascendenta sau lateroaortica.

Portiunea ascendenta se continua cu unghiul sau flexura duodenojejunala cu jejunul. Duodenul este organ retroperitoneal, acoperit de peritoneu. El se proiecteaza pe: Coloana vertebrala, ntre L1 L4 Peretele abdominal anterior: n epigastru, regiunea ombilicala.Structura duodenului este reprezentata de cele 4 tunici caracteristice tubului digestiv: seroasa, musculara, submucoasa si mucoasa. Jejuno-ileonul

Jejuno ileonul reprezinta portiunea mobila a intestinului subtire. Mobilitatea este asigurata de mezenter, formatiune peritoneala care l leaga de peretele posterior al trunchiului. Este cuprins ntre flexura duodeno jejunara si flexura ileocecala care corepsunde valvulei ileo-cecale.

Are o lungime de 6-8 metri din care cauza este cutat, formnd ansele intestinale. El prezinta 2 portiuni: Jejunul care continua duodenul Ileonul care se continua cu intestinul gros. Diferentierea ntre aceste 2 portiuni se face dupa aspectul mucoasei la o diferenta de 80-90 cm de capatul terminal al ileonului se afla un diverticul, ca un deget de manusa numit diverticul Meckel, care se poate inflama, dnd diverticulita sau care poate provoca ocluzii intestinale prin rasucirea sa n jurul anselor. Mezenterul este o dependenta peritoneala care alcatuieste organul de susutinere, nutritie, mobilitate a jejuno-ileonului. Este format din 2 foite peritoneala care nconjoara intestinul subtire reprezentnd tunica seroasa a acestuia, dupa care se continua parietal posterior. Jejuno-ileonul ocupa etajul inferior al cavitatii abdomino-pelviene. Structura intestinului subtire este alcatuita din cele 4 tuncici, (seroasa, musculara, submucoasa, mucoasa), adaptata functiilor motorie, secretorie si de absorbtie. Tunica musculara este formata din 2 straturi de fibre musculare: 3 3 Longitudinal extern Circular intern. Aceasta formeaza la cele 2 extremitati ale intestinului subtire: Sfinterul piloric, la capatul superior al abdomenului Valvula-ileocecala, cu rol de sfincter. Aceste formatiuni sfincteriene asigura evacuarea ritmica si fractionata a continutului digestiv n intestinul subtire si mai departe n colon. Tunica mucoasa reprezinta aparatul secretor si de absorbtie al intestinului subtire. Ea prezinta numeroase cute care proemina n lumenul intestinal = valvule conivente sau plici circulare Kerkring. Ele maresc de 2 suprafata mucoasei intestinale. Ele sunt absente n prima portiune a duodenului dar devin abundente n portiunea descendenta a acestuia si scad progresiv spre segmentul intestinal inferior disparnd la nivelul valvei ileo-cecale. Mucoasa intestinala prezinta o serie de formatiuni limfoide, vizibile cu ochiul liber = placile Peyer, ca niste pete albicioase, si de asemenea niste proeminente cilindrice sau conice, vizibile cu lupa = vilozitati intestinale. Acestea se gasesc pe

suprafata valvelor conviente ct si n mucoasa libera, ntre pilor si valvula ileo-cecala. ntre vilozitati, la baza lor, se afla orificiile de deschidere ale glandelor intestinale:Acestea se gasesc att pe suprafata valvelor conviente ct si n mucoasa libera, ntre pilor si valvula ileo-cecala. ntre vilozitati, la baza lor, se afla orificiile de deschidere ale glandelor intestinale:

Glandele LieberKhn, distribuite de la duoden la rect. Ele secreta enzime cu rol n digestia enzimelor cu rol n digestia grasimilor si proteinelor. Glandele Brnner prezente numai n duoden. Epiteliul care acopera mucoasa, inclusiv vilozitatile si criptele glandulare este format n cea mai mare parte din enterocite sau celule absorbante, cu rol n absorbtie. Intestinul gros Este ultimul segment al tubului digestiv. Se ntinde de la nivelul valvului ileocecale pna la orificiul anal. I se descriu mai multe segmente. a) Cecul cu apendicele cecal. Cecul comunica cu ileonul prin valva ileocecala Bauhin. Apendicele este un diverticul rudimentar al cecului; a carei mucoasa contine numerosi foliculi limfatici, reprezentnd o adevarata amigdala abdominala. Colonul ascendent merge aproape vertical pna sub fata inferioara a ficatului. De unde se cudeaza, formnd unghiul colic drept sau hepatic pentru a se continua cu colonul transvers. Este fixat pe peretele posterior al abdomenului din peritonel parital. Colonul transvers este situat ntre unghiul colic drept si colic stng sau splenic de unde se continua cu colonul descendent. Este un segment mobil, nvelit de o formatiune peritoneala, mezocolonul transvers, care l leaga de peretele posterior al trnchiului. Colonul descendent coboara pe peretele abdominal stng pna la nivelul crestei iliace stngi de unde se continua cu sigmoidul. Este un organ retroperitoneal. Sigmoidul sau colonul ileo-pelvin este un segment mobil, prevazut cu mezou = mezosigmoidul. Ocupa fosa iliaca stnga si o parte din bazin. Rectul este segmentul terminal al intestinului gros si tubului digestiv. El sa adaptat functiei de rezervor si de organ excretor. Pentru aceasta este prevazut cu un = sistem de suspensie = muschii ridicatori anali, sistem de contentie, muschi sfincteri anali.

b)

c)

d)

e) f)

Rectul se termina la nivelul orificiului anal. El nu mai prezinta nici unul din caracterele colonului, Intestinul gros are o lungime de 1,60 metri. Intestinul gros se deosebeste de intestinul subtire prin dimensiuni, lungime si calibru. Fixate partial la peretele trunchiului. Dispozitia n cadru n jurul anselor intestinale. Configuratia externa care prezinta 4 caractere principale. 1. 2. Teniile sunt benzi musculare, albicioase situate de a lungul colonului rezulta prin condensare. Fibrelor musculare, netede longitudinale si sunt n numar de 3. Plici semilunare, sunt cute transversale pe care le face colonul n spatiile dintre tenii .Se datoresc condensarii fibrelor musculare netede circulare .Ele proemina n lumenul colonului ntre tenii, ca niste creste, iar la exterior apar ca santuri. Haustrele, sunt poriubele dintre 2 plici care bombeaza n afara.Ele lipsesc la nivelul sigmoidului si rectului. Ciucuri eplipoici, sunt diverticuli ai scroasei peritoneale, plini cu grasime. Sunt dispusi n doua rnduri la nivelul colonului ascendent si descendent, si pee un singur rnd la nivelul colonului transvers. Sunt mai numerosi la nivelul sigmoidului.

3. 4.

Structura intestinului grosPeretele colonului contine aceleasi patru tunici- seroase peritoneala, tunica musculara, sub mucoasa si mucoasa.

Tunica mucoasa, spre deosebire de cea a intestinului subtire este mai groasa, mai slab vascularizata, nu prezinta valvule conivente si nici vilozitati intestinale.contine glandele Lieberkuhn si foliculi limfatici. Tunica musculara a rectului este formata dintr-un strat de fibre longitudinale si unul de fibre circulare, care are la nivelul canalului anal se condenseaza si formeaza sfincterul anal. Pancreasul Este un organ retroperitoneal, dispus:

Anterior coloanei lombare

Posterior stomacului ntre duoden si splina

Se proiecteaza la nivelul:

Vertebrelor L1 L2 Peretelui abdominal, pe o zona transversala, dispusa la epigastru si hipocondru stng.

Configuratie externa Are forma alungita, cu axul mare orizontal. I se descriu urmatoarele portiuni:

Capul, este cuprins n scornitura duodenului. Gtul, face trecerea ntre cap si corp. Corpul, este situat transversal naintea coloanei lombare. Coada, prelungeste corpul pancreasului pna n hilul splinei (uneori).

Structura anatomica:

Pancreasul este o glanda cu secretie mixta: exo si endocrina. Pancreasul exocrin este o glanda acinoasa, ai carui produsi de secretie sunt enzimele digestive (tripsina, steapsina etc.). canaliculele acinoase conflueaza si se deschid n canalul excretor principal. Pancreasul endocrin este reprezentat de insulele Langerhans, insule celulare raspndite n pancreas, nconjurate de o retea capilara sinusoidala, n care se varsa produsul de secretie, hormonii insulina si glucogonul, cu rol n metabolismul glucidic. Aparatul excretor al pancreasului este reprezentat de 2 canale: 1. Canalul pancreatic principal Wirsung, care strabate glanda de la coada la cap. Se uneste cu canalul coledoc formnd ampula Vater, care se deschide n duoden la nivelul papilei mari. La nivelul orificiului de deschidere se gaseste sfincterul Oddi. Canalul pancreatic accesor Santorini, care se deschide tot n duoden, la nivelul papilei mici.

2.

Fiziologia pancreasului

Pancresul exocrin secreta fermenti digestivi foarte activi, secretia lor fiind ritmata de ingerarea alimentelor si influentata de cantitatea si componenta acestora. n functia exocrina a pancreasului intervine un mecanism reglator neuromoral. Pe de o parte, secretia pancreatica este influentata pe cale sangvina se secretina duodenala, iar de alta, scoarta cerebrala intervine n secretia pancreatica prin relatiile nervoase viscero-corticale si cortico-vescerale. Secretia interna a pancresului, sucul pancreatic, este un lichid incolor, cu reactie alcalina, care contine trei fermenti: tripsina, amilaza (diastaza) si lipaza. Tripsina este un fermen proteolitic activat de tripsinogen prin enterokinaza intestinala; el continua digestia substantelor proteice (nceputa n stomac) pna la polipeptide si acizi aminati si scindeaza nucleinele n acizi nucleici si albumina. Amilaza sau diastaza este o enzima foarte activa, care transforma amidonul n maltoza si care va fi tranformata, la rndul ei, de maltaza n glucoza. Lipaza intervine n saponificarea grasimilor, scindnd grasimile n glicerina si acizi grasi, care formeaza sapunuri cu alculii din sucul intestinal. Actiunea lipazei asupra grasimilor are loc n prezenta bilei. Functia normala secretorie a pancreasului exocrin este n strnsa dependenta cu functia normala gastrica, duodenala si biliara. Pancreasul endocrin, constituit din insulele Largerhans, elaboreaza secretia andocrina, reprezentata de urmatorii hormoni: insulina, hormonul lipocaic si gluconul. Insulina are un rol preponderent n metabolismul glucidelor, nsa influenteaza si metabolismul proteinelor si al lipidelor. Are o actiune hipoglicemianta. Ficatul Ficatul este o alta glanda anexa a tubului digestiv; cea mai voluminoasa glanda a organismului. Ficatul este asezat n etajul abdominal superior, ocupnd loja hepatica. Este delimitat:

Superior de diafragm Inferior de colonul drept si stomac.

Se proiecteaza la peretele abdominal n hipocondrul drept si epigastru ntr-o zona delimitata superior de o linie care trece prin coasta a V-a dreapta si inferior de o linie care uneste rebordul costal drept (coasta a IX-a ) cu apendicele xifoid. Prezinta 4 lobi: anterior, posterior, drept si stng. Structura ficatului: Este alcatuit dintr-o stroma conjunctiva si celule hepatice.

Stroma cuprinde o membrana de nvelis, capsula ficatului, Glisson, din care pleaca septuri conjunctive care delimiteaza parenchimul hepatic n Lobi hepatici. Lobul hepatic reprezinta unitatea anatomica si functionala a ficatului. n structura lobului hepatic intra formatiuni vasculare, canaliculare si celule hepatice. Celulele hepatice au un rol ndreptat spre capilarul sangvin (polul sangvin) si celalalt spre canaliculul biliar (polul biliar). Din capilarele biliare sau canaliculele biliare intralobulare se formeaza canaliculele perilobulare. Apoi cele interlobulare, care se deschid n canalele biliare colectoare. Acestea vor forma cele 2 canale biliare hepatice drept, stng ce se unesc n canalul hepatic comun.Vascularizatia ficatului

Nutritiva, asigurata de artera hepatica Functionala, data de vena porta.

Vena porta colecteaza sngele venos al tubului digestiv, din cavitatea abdominala de la esofagul abdominal pna la rect. Vena porta formeaza trunchiuri venoase. Sistemul port cuprinde o retea venoasa care se capilarizeaza de doua ori: Prima data la nivelul mucoasei intestinale A doua oara la nivelul lobului hepatic.

Inervatia ficatului este asigurata de ramuri vegetative: Fiziologia ficatului Ficatul are o mare capacitate de regenerare, demonstrata prin faptul ca dupa o hepatoctemie partiala regenerarea ncepe dupa 24 de ore, atinge maximul n 4-5 zile si se termina n 14 zile. Functiile lui sunt multiple, fiind ndeplinite la nivelul hepatocitului. Nu vom aminti dect functiile lui principale.

Simpatice din plexul celiac Parasimpatice din nervul vag.

Functiile metabolice se exercita n metabolismul glucidic, proteic si mineral. n metabolismul glucidic, ficatul intervine n fosforilarea si polimerizarea glucidelor n glicogen, asigurnd rezerve de glucoza si mentinerea homeostazei glicemice. La nevoie fabrica glucoza din proteine si grasimi (gliconeogeneza). Metabolismul glucidic hepatic este insulino independet. n metabolismul proteic, ficatul are functie proteinoformatoare si de echilibru globuline, protrombina si fibrinogenul,

catabolizeaza nucleoproteinele. n metabolismul lipidelor intervine n absorbtia grasimilor si fosfarilarea lor, n sinteza si estrificare colesterolului, n sinteza lipoproteinelor, fosfolipidelor si trigliceridelor. n metabolismul mineral actioneaza prin depozitarea fierului si a cuprului si intervine n repartitia apei si a electrolitilor (ionii de Na globuline, 50% din proteic, functie ureogena. Sintetizeaza albumina, 70%, din +, K+, si Cl) n organism. Functia biliara comporta secresia si excretia bilei, cu rol important n digestia si absorbtia grasimilor, n absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K), n absorbtia fierului si a calciului alimentar. Bila se varsa n intestin n cantitati de 600-1000 ml/24 de ore. Ea contine 97% apa si urmatorii somponenti principali: saruri biliare, pigmenti biliari, colesterol, lecitine si saruri anorganice. Functia antitoxica consta n faptul ca ficatul dispune de activitati prin care substantele toxice de origine exogena, ca si acelea rezultate din metabolismele endogene sunt transformate n substante mai putin toxice si eliminate ca atare. Neutralizarea substantelor toxice este realizata de ficat cu ajutorul proceselor de conjugare a acestor substante, ca sulful de exemplu (actiunea de sulfoconjugare). Ficatul este un important depozit de vitamine A, B2, B12, D, K. el intervine n convertirea carotenilor n vitamina A, n transformarea vitaminei B1 n cocarboxilaza, n conjugarea vitaminei B2 pentru formarea fermentului galben respirator, n procesul de sintetizare a protrombinei cu ajutorul vitaminei K. Sinteza fermentilor necesari proceselor vitale este ndeplinita ntr-o mare masura de ficat. Fermentii sunt complexe mecromoleculare legate de grupari active, iar sinteza lor reprezinta o actiivitate laborioasa a hepatocitului si necesita integritatea anatomica si functionala a ficatului. Mai amintim interventia ficatului n mentinerea echilibrului acido-bazic, rolul ficatului ca depozit al apei si posibilitatea lui de a echilibra perturbarile circulatorii.

Caile biliare extrahepatice

Aparatul excretor al bilei este alcatuit din caile care transporta produsele de secretie a externa al ficatului bila de la ficat la intestin. Ele cuprind un teritoriu: Intrahepatic din care fac parte: Caile biliare intrahepatice, formate prin unirea canalelor si canaliculelor biliare care merg din hilul hepatic pna la lobul hepaitc. Caile biliare extrahepatice care le continua pe primele din regiunea biliara pna la deschiderea n duoden. Extrahepatic din:

Vezica biliara

Canalul hepato-coledoc Vezica biliara Canalul cistic

Secretia biliara a ficatului este continua, dar evacuarea ei n intestin este ritmata de perioadele digestive. n perioadele interdigestive, bila este depozitata n vezica biliara, unde se concentreaza de = 20 de ori, prin absorbtia apei si a sarurilor anorganice. Vezica biliara este situata pe fata inferioara a ficatului. Este un organ cavitar, caruia i se descriu: Canalul cistic

Un fund Un corp Un gt

Continua vezica biliara si se deschide n canalul hepatocoledoc. Forma este neregulata, iar la interior prezinta valvule incomplete, cu aspect spiralat.Canalul hepato-coledoc

Cuprinde 2 segmente: Canalul hepatic comun, format prin unirea canalelor hepatice drept si stng; tine pna la canalul cistic. Canalul coledoc, care reprezinta segmentul de la confluenta hepaticului comun cu cisticul, pna la deschiderea n duoden. Canalul coledoc se deschide mpreuna cu canalul pancreatic principal Wirsung, pe fata postero-mediala a duodenului descendent, n ampula lui Vater.Peritoneul

Peritoneul este o membrana seroasa care acopera peretii cavitatii abdominopelviene si organele care se gasesc aici. Viscerele abdominale pot fi acoperite de peritoneu pe toata suprafata lor. Sunt mobile n cavitatea abdominala, fiind legate de unul din peretii cavitatii printr-un pedicul peritoneal. Acestea se numesc organe intraperitoneale (stomac, intestin subtire, colon transvers).

Alte viscere abdominale sunt aplicate pe peretele posterior al abdomenului, fiind acoperite de peritoneu numai pe una din fete. Acestea sunt organe retroperitoneale (duodenul, pancreasul, rinichii). Peritoneul prezinta: O foita parietala care captuseste peretii cavitatii abdomino-pelviene. O foita viscerala care acopera organele din abdomen si pelvis.

Peritoneul parietal se continua cu cel visceral. La: Barbat, cavitatea peritoneala este nchisa.

Femeie, cavitatea peritoneala comunica cu exteriorul prin trompa, uter si vagin. Ceea ce favorizeaza propagarea infectiilor pna la cavitatea peritoneala. Fiziologia digestiei si absorbtiei Digestia = totalitatea proceselor de transformare pe care alimentele le suporta n trecerea prin tractul digestiv pentru a fi absorbite. 1. Digestia bucala Digestia ncepe n cavitatea bucala, unde alimentele introduse sufera un proces de farmitare numit masticatie, dupa care sunt mbibate cu saliva si transformate n bol alimentar. Secretia salivara intervine si n degradarea enzimatica a polizaharidelor. Dintre enzimele salivare, cea mai importanta este amilaza salivara sau ptialina care degradeaza amidonul fiert sau copt, n dextrine, care au molecule mai mici. Rolul salivei: 1. 2. 3. 4. 5. Degradeaza amidonului. Faciliteaza procesele de masticatie si deglutitie. Favorizeaza alimentelor. stimularea receptorilor gustativi prin solubilizarea

ndeparteaza resturile alimentare care ramn n spatiile interdentare. Rol bactericid prin lizozomul pe care l contine.

6.

Intervine n excretia unor substante (urce n uremie: Pb, Hg, I, Bi n cursul unor intoxicatii, care se depun pe gingie; virusuri, cum este cel rabiei si poliomielitei). Favorizeaza actul vorbirii, mentionnd mucoasa bucala elastica.

7.

Masticatia = procesul prin care alimentele introduse n cavitatea bucala sufera un proces de farmitare mecanica. La proceselor masticatiei participa: Miscarile Mandibulei Limbii Buzelor si obrajilor

Dintii: incisivii au rol de taiere, canini de sfsiere, premolari de macinare. Cu ct alimentele sunt mai bine masticate, cu att sunt mai usor atacate de enzimele digestive. Procesul de masticatie este partial un: Act voluntar Act reflex

Deglutitia consta n trecerea bolului alimentar din cavitatea bucala prin faringe si esofag, n stomac. Deglutitia cuprinde 3 timpi: Bucal: bolul alimentar este asezat pe fata dorsala a limbii; vrful limbii este aplicat pe palatul dur si prin contractia muschiului milohioidian, bolul este mpins n faringe, simultan istmul faringian este deschis. Faringian: baza limbii se mentine ridicata si muschiul milohioidian ntoarce n gura. Orificiile nazale posterioare sunt nchise prin ridicarea valului palatin. Laringele este ridicat, asezat sub baza limbii, iar glota este nchisa si respiratia oprita. Deci bolul alimentar ia singura cale posibila spre esofag, celelalte (nazala, bucala si laringiana) fiind nchise. Esofagian: n perioadele interdigestive, portiunea superioara a esofagului este nchisa prin contractia musculaturii sale, astfel nct acrul nu ajunge n stomac, dar nici alimentele nu regurgiteaza.

2. Digestia gastrica Stomacul este un organ cavitar, n care alimentele sunt depozitate un timp ndelungat pentru a fi amestecate cu sucul gastric si tranformate ntr-o forma acceptabila pentru intestin = chimul gastric. Prin miscarile active peretilor stomacului, chimul este evacuat activ n duoden. Transformarile pe care alimentele le sufera n stomac, sunt rezultatul: Actiunii enzimelor din sucul gastric Miscarilor stomacului

Sucul gastric este secretat: n cantitate mare perioadele digestive.

Absent sau foarte scazut n perioadele interdigestive din cursul zilei sau noptii. Sucul gastric este un lichid clar, incolor sau usor opalescent cu puternica reactie acida (pH = 1,5). Este format n cea mai mare parte de HCl. HCl este secretat de celulele parietale sau oxintice ale glandelor gastrice. n afara de HCl, sucul contine si enzime: Pepsina este cea mai importanta enzima a sucului gastric. Este secretata sub forma inactiva de pepsinogen, eliberat de celulele principale sau zimogene care se gasesc n toata mucoasa gastrica si n duodenul proximal (bulb). Transformarea pepsinogenului n pepsina are loc sub influenta HCl. Pepsina transforma proteinele n substante mai simple = polipeptide sau peptone. Labfermentul sau renina este analoga celei din stomacul unor rumegatoare (vaca). Labfermentul transforma cazeinogenul solubil din lapte n cazeina insolubila, n prezenta Ca++. Are importanta la sugar, mpiedicnd trecerea rapida a laptelui din stomac n intestin. Lipaza gastrica este ntlnita numai n stomacul copilului. Ea desface grasimile fin emulsionate (din lapte si galbenus de ou). Lizozimul

Factorul intrinsec Castle sau antianemic. Favorizeaza absorbtia vitaminei B12. Mucina are rol protector al mucoasei gastrice.

3. Digestia intestinala Digestia nceputa n cavitatea bucala este continuata n stomac si terminata, finisata, n intestinul subtire. La digestia intestinala participa: Sucul pancreatic

Sucul pancreatic Bila Sucul intestinal propriu-zis

Este produsul de secretie al pancreasului exocrin. El se varsa n duoden prin canalul Wirsung si uneori prin canalul Santorini. Sucul pancreatic are un bogat continutul enzimatic care actioneaza asupra celor trei principii alimentare (glucide, lipide, proteine); cele mai importante sunt: Tripsina, desface polipeptidele sau peptonele n di-, tri- si ditetrapeptide. Tripsina este secretata sub forma de tripsinogen si activata de enterokinaza. Lipaza pancreatica descompune grasimile n glicerina si acizi grasi.

Amilaza pancreatica are actiune mai puternica dect amilaza salivara, descompunnd si amidonul crud.Bila

Ficatul este o glanda anexa a tubului digestiv care prin activarea sa metabolica reprezinta unul dintre cele mai complexe organe interne.Functiile ficatului:

1. 2. 3. 4.

Elimina pe cale biliara pigmentii biliari, colesterolul, unele metale grele si fosfataza alcalina. Intervine n metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor, vitaminelor si substantelor minerale. Are rol n termoreglare, sngele din venele hepatice avnd temperatura cea mai ridicata din organism. Are functie antitoxica, capteaza particulele straine patrunse din intestin n circulatie prin celulele Kupffer; n hepatocite se produce conjugarea, oxidarea si reducerea unor substante cu efect nociv:

5. 6. 7. 8.

Formarea ureei din amoniac (functie ureoproteica). Reducerea, conjugarea si inactivitatea unor hormoni. n perioada embrionara are functie hematopoietica. La adult, sintetizeaza factorii coagularii si fibrinolizei. Contribuie la transferul sngelui din sistemul port n marea circulatiei si la depozitarea sngelui (volum stagnant). Functie biligenetica, de formare si excretie a bilei.

Bila este produsul de secretie si excretie hepatica. Bila nu este un suc digestiv propriu-zis, pentru ca nu contine enzime. Singura enzima biliara care se excreta prin bila este fosfataza alcalina (N = 2 4,5 unitati Bodansky sau 21 91 u.i/l la 37C). Bila mai contine: 1. Saruri biliare, care se formeaza pe seama colesterolului.Functia sarurilor biliare:

Emulsionarea grasimilor (fractionarea lipidelor n picaturi foarte fine). Activeaza lipazele din intestin. Favorizeaza absorbtia acizilor grasi.

2. Pigmenti biliari, care rezulta din descompunerea hemoglobinei la nivelul hepatic. Pigmentii biliari sunt reprezentati de bilirubina care ajung prin caile biliare n intestin. Acumularea pigmentilor biliari n tesuturi, da culoarea galbena a tegumentelor si mucoaselor = icter. Cauzele icterului sunt: Obstructia cailor biliare (icter obstructiv). Degradarea intensa a hematiilor (icter hemolitic) Distrugerea celulelor hepatice (hepatite)

Congenital, prin absenta enzimei care intervine n conjugarea bilirubinei indirecte (glicuronil-transferaza).

3. Colesterolul este o alta substanta organica care se gaseste n bila, el este mentinut n suspensie datorita sarurilor biliare. Cnd concentratia sarurilor biliare scade, colesterolul precipita si formeaza calculi biliari. Colesterolul total plasmatic = 130-180 mg/l.Evacuarea bilei

Desi bila este secretata continuu, eliminarea ei n intestin este ritmata de perioadele digestive. n perioadele interdigestive, bila se acumuleaza n vezica biliara. Substantele care produc evacuarea bilei se numesc substante colagoge.Rolul bilei Ea intervine n:

4 4 4 4

Absorbtia grasimilor. Absorbtia vitaminelor liposolubile (A,D,K) Eliminarea unor substante (colesterolul). Are efecte laxative prin stimularea motilitatii intestinale.

Sucul intestinal propriu-zis

Compozitia sucului intestinal propriu-zis este greu de stabilit, deoarece secretia se nsoteste rapid de absorbtie. Celulele intestinale (enterocitele) elibereaza enzime care se adreseaza celor 3 principii alimentare: 1. Aminopeptidazele, care continua actiunea tripsinei, desfacnd di-, tri- si tetrapeptidele pna la aminoacizi, care sunt absorbiti de mucoasa intestinala. Enzime amilotice (amilaza intestinala; maltaza care descompune maltaza n glucoza; lactaza desface lactoza n glocuza si galactoza; si invertaza zaharaza, care desface zaharoza n glucoza si fructoza). Glucidele astfel transformate sunt absorbite. 3. Lipaza intestinala descompune grasimile n glicerol si acizi grasi care sunt absorbiti.

2.

Intestinul subtire executa mai multe tipuri de miscari: Segmentare, sunt contractii care mpart intestinul n segmente.

Ele intervin n: Amestecul continutului intestinal Facilitatea absorbtiei

Pendulare, de scurtare si alungire a intestinului. Favorizeaza alunecarea anselor intestinale unele peste altele si amestecarea continutului intestinal. Miscari de tonus prin care se modifica tensiunea la nivelul fibrelor musculare, nu si n lungimea acestora. Peristaltice prin care se asigura naintarea continutului intestinal de la stomac spre portiunile intestinale terminale. Miscarile vilozitatilor intestinale, de scurtare si alungire, care favorizeaza: Transportul particulelor indigeste.

Absorbtia, prin cutarea mucoasei si mpingerea substantelor spre fundul vilozitatii.Fiziologia intestinului gros

Principala functie a intestinului gros este de depozit temporar al deseurilor rezultate din digestie si de absorbtie a apei, Na+ si altor elemente, determinnd eliminarea a aproximativ 150 g materie fecala semisolida pe zi, n unul sau doua scaune. Glandele intestinului gros secreta un suc foarte vascos, alcalin, care nu contine enzime digestive. Rolul acestei secretii este de a: Facilita trecerea materiilor fecale Proteja mucoasa intestinala de iritatii mecanice si chimice.

La nivelul intestinului gros sunt absorbite apa, electrolitii, vitaminele si aminoacizii. Intestinul gros este populat de un mare numar de bacterii, care alcatuiesc flora bacteriana intestinala (Escherichia coli, Aerobacter aerogenes, bacilul putrificus etc.). Rolul florei bacteriene intestinale: Transforma bilirubina n stercobilinogen si apoi n stercobilina. Intervine n sinteza vitaminelor (K, B1, acid folic, biotina)

Prin putrefactie si fermentatie bacteriana produce o serie de gaze.

Prin contractii tonice, segmentare si peristaltice, bolul fecal este mpins spre rect. n mod obisnuit rectul este lipsit de materii fecale. Stimulul fiziologic care declanseaza actul defecatiei este reprezentat de trecerea materiilor fecale n rect, care determina relaxarea sfincterului anal intern si extern si expulzia materiilor fecale. Defecatia este un act reflex controlat voluntar. Eliminarea ntrziata a materiilor fecale la intervale mai mari de 48 de ore poarta numele de constipatie. Eliminarea frecventa de scaune neformate, ce contin resturi alimentare nedigerate poarta numele de diaree. Ea apare ca urmare a unui tranzit accelerat n intestinul subtire sau gros.Absorbtia intestinala

Este procesul prin care produsii de degradare ai substantelor nutritive trec prin epiteliul intestinal n snge sau limfa. Sub influenta enzimelor din sucurile digestive, alimentele sunt degradate pna la particule mici, solubile si absorbabile. Vitaminele, sarurile minerale si apa sunt absorbite ca atare. Glucidele sunt ingerate sub forma de polizaharide (amidon, glicogen) sau dizaharide (maltoza, zaharoza, lactoza). Ele sunt absorbite ca monozaharide (glucoza, fructoza, galactoza), mai ales la nivelul portiunii initiale a intestinului subtire, unde se afla n concentratie mai mare. Cea mai mare parte a proteinelor, se absorb ca aminoacizi, prin transport activ, direct n snge. Lipidele sunt ingerate sub forma de trigliceride (grasimi neutre) fosfolipide si colesterol. Absorbtia lor o antreneaza si pe cea a vitaminelor liposolubile (A, D,E,K, F). Aceste grasimi sunt descompuse pna la glicerol si acizi grasi si absorbite prin celula intestinala prin pinocitoza, n circulatia limfatica, de unde trec n snge. Apa se absoarbe pasiv, prin difuziune. n 24 de ore prin intestin se absorb 10 litri de apa (1,5 provin din lichidele ingerate si 8,5 litri reprezinta sucuri digestive). Din cei 10 litri de apa, 9,5 se absorb la nivelul intestinului subtire si 300-400 ml la nivelul intestinului gros. Materiile fecale contin 100 ml de apa.


Recommended