+ All Categories
Home > Documents > Analiza Tipurilor de Retele de Calculatoare

Analiza Tipurilor de Retele de Calculatoare

Date post: 02-Nov-2015
Category:
Upload: olar-tudor
View: 231 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
Atestat tipuri de retele de calculatoare
Embed Size (px)
of 21 /21
Colegiul Tehnic de Comunicaţii “Augustin Mai Cluj-Napoca PROIECT DE CERTIFICARE A CALIFICĂRII PROFESIONALE Nivelul 5 CALIFICARA !R"F#I"NAL$% T&NICIAN LCTR"NI#T TLC"M'NICA(II COORDONATOR PROIECT: ABSOLVENT: Prof. OPRIŞOR ANGELA OLAR CĂTĂLIN TUDOR Cl! PLII )*+, 0
Transcript

Colegiul Tehnic de Comunicaii Augustin Maior Cluj-NapocaPROIECT DE CERTIFICARE A CALIFICRII PROFESIONALE Nivelul 5CALIFICAREA PROFESIONAL:

TEHNICIAN ELECTRONIST TELECOMUNICAII

COORDONATOR PROIECT: ABSOLVENT:

Prof. OPRIOR ANGELA OLAR CTLIN TUDOR Clasa PLII 2015ANALIZA TIPURILOR DE REELE DE CALCULATOARECuprins

Argument.pag.3Scur istoric......................pag.4I. DEFINIIA REELEI. DESCRIERE.............pag.4II.1. Clasificarea reelelor de calculatoare dup centralizare.......pag.5

II. CLASIFICAREA REELELOR DE CALCULATOARE

II.2. Clasificare dup topologie..pag.5II.3.Clasificare dupa modul de conectarepag.10II.4. Clasificare dup relaiile funcionale ......pag.11II.5. Clasificare dup extindere pag.11III.REEAUA INTERNET...pag.17BIBLIOGRAFIE.....pag.20

Argument Reelele au aprut din nevoia de a partaja date ntr-un timp ct mai scurt. Un grup de calculatoare i alte dispozitive conectate impreun se numeste reea, iar conceptul de conectare a unor calculatoare care partajeaz resurse se numete lucru n reea. Aadar, reeaua de calculatoare (network) este un ansamblu de calculatoare (sisteme de calcul) interconectate prin intermediul unor medii de comunicaie (cablu coaxial, fibr optic, linie telefonic, ghid de unde) in scopul utilizarii n comun de ctre mai muli utilizatori a tuturor resurselor fizice (hardware), logice ( software de baz i aplicaii) i informaionale (baze de date, fiiere), asociate calculatoarelor din reea.

Calculatoarele care fac parte dintr-o reea pot partaja:

Date

Mesaje

Imagini grafice

Imprimante

Aparate fax

Modemuri

Alte resurse hardwareIntr-o reea exist mai multe tipuri de resurse care pot fi partajate i anume:

a) Resursele fizice reprezint posibilitatea utilizarii n comun, de mai muli utilizatori, a unitatilor de discuri, imprimante, scannere etc. Acest lucru inseamna ca se poate instala oricare dintre unitaile

enumerate mai sus, dup care urmeaz operaiunile de partajare (sharing). n urma declarrii partajate a unui echipament (hard disc, CD-ROM, imprimanta, etc.), toate calculatoarele din reea au acces la acest echipament. b) Resursele logice (programe). Resursele logice ale unui calculator sunt de fapt, ansamblul de programe sistem sau de aplicatii. Se recomand ca programele, pe care le folosesc toi utilizatorii din reea, s fie puse pe un disc partajabil. In acest fel nu mai este nevoie ca fiecare utilizator s pstreze o copie a respectivelor

programe, ce se utilizeaza in comun.

Avantajele acestei soluii sunt costul mai mic al instalarii programelor precum i posibiliti rapide de actualizare a programelor. Principalul dezavantaj const in configurarea dificil a sistemului. c) Resursele informationale (Baze de date, fisiere). Resursele informaionale sunt reprezentate de fisiere de date sau baze de date

In lucrarea de fa am prezentat principalele tipuri de retele precum si cele mai importante pari a unei reele de calculatoare.Scurt istoric

Dupa aparitia PC sau efectuat experimente n domeniul complexului de calcul, primele au fost create complexele de calcul multicalculator- complexe de calcul din mai multe calculatoare interconectate, ce opereaz ca un sistem unic pentru calculator , funcionarea fiind dirijat de un SO propriu i componentele de coordonare a funcionarii sistemului de calcul n ansamblu.

O alt problem era multi accesul la distan, soluia problemei consta in crearea sistemelor de prelucrare a datelor - un complex de calcul la care prin intermediul mijloacelor de transfer de date sunt conectate mai multe terminale, adic n acest mod se asigura intrarea/iesirea la date i executarea de programe la distan. Astfel de sisteme au fost puse in funciune la inceputul anilor '60. Mai trziu a devenit necesar schimbul operativ de informaii la distan ntre mai multe calculatoare.

Prima interconectare la distan a doua calculatoare a fost realizat in 1966 la iniiativa i susinerea ARPA(Advanced Research Project Agency) a departamentului SUA . Una din primele reele de comutare de mesaje a fost AUTODIN 1 construit la mijlocul anilor '60 de firma Wester Umon pentru Departamentul Aprrii al SUA.

In 1968 la National Phizix Laboratory (Marae Britanie) a fost lansat in functiune reeaua experimental NPL, iar in 1969 -primele trane ARPANET (SUA),SITA, TYMNET si CIBERNE. Mai trziu au fost construite mai multe reele ,iar n prezent funcioneaz mii de reele ,multe din ele fiind locale. Cea mai mare comunitate de reele din lume este Internet .

I. DEFINIIA REELEI. DESCRIERE O reea de calculatoare este format dintr-un grup de calculatoare (de orice tip) i periferice care partajeaz resursele. Tendina actual a utilizatorilor o reprezint folosirea calculatoarelor, nu izolat, ci cuplate ntr-o reea. Opiunea din ce n ce mai frecvent pentru o reea de calculatoare i nu pentru posturi de lucru (calculatoare) izolate este pe deplin justificat de multiplele avantaje oferite de aceast soluie:

- programele pot fi pstrate ntr-o singur copie (pe server) i sunt folosite de oricare dintre utilizatorii reelei; - bazele de date pot fi exploatate concurent (de mai muli utilizatori simultan);

- resursele hardware (imprimantele n special) pot fi exploatate simultan de mai muli utilizatori;

- posibiliti de comunicare i schimb de informaii ntre utilizatori.

Componentele hardware

O reea de calculatoare este n general compus din mai multe calculatoare conectate ntre ele. Unul dintre aceste calculatoare este de obicei mai puternic i gestioneaz activitatea ntregului sistem; el este numit server, iar celelalte calculatoare din reea sunt numite workstation. Comunicarea ntre calculatore se poate face n serie sau n paralel. Cablul de comunicaie poate s fie de tip thin (subire) sau thick (gros). El trece pe la fiecare calculator n parte asigurndu-i conectarea n reea, iar la ultimul nod al reelei, conexiunea este ncheiat cu un conector de tip terminator.

Pe lng aceste componente, exist disponibile diverse alte produse ce asigur comunicaii de tip special:

- Bridge (pod) se folosete pentru a conecta dou reele ntre ele;

- Gateway (poart) se folosete pentru a conecta ntre ele calculatoare de tipuri diferite;

- Repeater (repetor) se folosete pentru a amplifica semnalul pentru o conexiune la distan.

Componentele software Principala component software a unei reele de calculatoare o reprezint sistemul de operare (netware). Prin intermediul su sunt gestionate resursele ntregului sistem. De asemenea, sunt asigurate servicii de protecie ntre utilizatori, comunicaii ntre diverse posturi de lucru, acces protejat la resursele comune din sistem.

Pe staiile de lucru rezid fiiere i programe sub sistemul de operare local. ntre acest sistem i sistemul de operare n reea se interpune un modul de comunicare format din:

- programul de interfa cu reeaua (IPX);

- programul de interfa cu utilizatorul (NETx).

Dintre cele mai utilizate sisteme de operare de tip netware amintim: Windows NT Server i Novell NetWare.

II. CLASIFICAREA REELELOR DE CALCULATOAREReeaua de calculatoare (englez: computer network) leag ntre ele o mulime mai mic sau mai mare de calculatoare, astfel nct un calculator poate accesa datele, programele i facilitile unui alt calculator din aceeai reea. De obicei este nevoie desigur i de msuri de restricie/siguran a accesului.

Metodele de conectare sunt n continu dezvoltare i deja foarte diverse, ncepnd cu tot felul de cabluri metalice i de fibr optic, cabluri submarine i terminnd cu legturi prin unde radio cum ar fi WLAN, Wi-Fi, WiMAX sau Bluetooth, prin raze infraroii ca de exemplu IrDA sau chiar prin intermediul sateliilor.

II.1. Clasificarea reelelor de calculatoare dup centralizare

Exist reele de calculatoare centralizate i descentralizate. Printre reelele descentralizate se numr ca exemplu reelele ARPAnet, Metanet i Freenet.II.2. Clasificare dup topologie

Topologia reelelor este studiul de aranjament sau cartografierea a elementelor (legturi, noduri, etc) dintr-o reea, n special interconexiunile fizice (reale) i logice (virtuale) dintre noduri.

O reea local (Local Area Network) este un exemplu de reea care reprezint att o topologie fizic ct i o topologie logic. Orice nod n reeaua local va avea una sau mai multe link-uri ctre unul sau mai multe noduri din reea. Pentru determinarea topologiei fizice a reelei, toate nodurile i link-urile sunt reprezentate n form de graf.

De asemenea, reprezentarea fluxului de date dintre noduri n form de graf determin topologia logic a reelei. Se poate de menionat c topologia logic i fizic pot fi identice n orice reele particulare, dar de asemea ele pot fi diferite.

Topologia (structura) unei reele rezult din modul de conectare a elementelor reelei ntre ele.

Principalele tipuri de topologii pentru reelele LAN sunt:

topologia Bus (magistral) - are o fiabilitate sporit i o vitez mare de transmisie;

topologia Ring (inel) - permite ca toate staiile conectate s aib drepturi i funciuni egale;

topologia Star (stea) - ofer o vitez mare de comunicaie, fiind destinat aplicaiilor n timp real.

Reelele mai mari prezint o topologie format dintr-o combinaie a acestor trei tipuri.

A. Topologia Point-to-Point Cea mai simpl topologie din aceast categorie este o legtur (Link) permanent ntre dou terminaii (endpoint). Topologiile de tip switched point-to-point sunt modelele de baz a telefoniei convenionale. Valoarea definitiv a reelelor point-to-point este o valoare garantat dinte cele dou terminaii. Valoarea a conexiunilor de tip on-demand point-to-point este proporional cu numrul de perechi de potenialii abonai i a fost exprimat n Legea lui Metcalfe.

B. Topologia BUS Tipul de topologie de reea n care toate nodurile de a reelei sunt conectate la un mediu comun de transmisie care are exact dou terminaii (endpoints), toate datele care sunt transmise ntre noduri n reea este transmis n cursul acestei comune de transport i de mediu n aa msur ca s fie primite de ctre toate nodurile din reea, aproape simultan (fr a ine seama de ntrzieri rspndite).

Cele dou terminaii care fac parte din magistrala comuna de transport i sunt oprite n mod normal, cu un dispozitiv care se numete terminal (terminator). Dispozitivul respectiv absoarbe energia care rmne n semnal astfel prevenind reflectarea sau propagarea semnalului n direcia opus, care poate provoca interferen sau chiar poate duce la degradarea semnalului.

Topologia BUS este cel mai simplu mod de a conecta mai muli clieni, dar au adesea probleme cnd doi clieni doresc simultan s transmit date pe aceiai magistral. Astfel sistemele care folosesc arhitectura de reea de tip magistral au proiectate nite scheme pentru evitarea coliziunilor de date pe magistrala comun, cel mai des este folosit metoda Carrier Sense Multiple Access care controleaz resursele partajate a magistralei comune.

Carrier Sense Multiple Access (CSMA) este un protocol Media Access Control (MAC) n care un nod nainte de a transmite informaia pe magistrala comun verific prezena altui trafic de pe mediul comun de transmisie.

Avantajele Uor de implementat i de extins

Necesit mai puin lungime de cablu dect reelele stea

Sunt bine adaptate pentru reele temporare i mici care nu necesit viteze mari, n plus se poate uor de configurat

Sunt mai puin costisitoare deoarece se folosete numai un cablu

Dezavantaje Lungimea cablului este limitat i la fel numrul de staii

Dac exist probleme cu cablul, toat reeaua se prbuete

Costurile de ntreinere pot fi mari pe o perioad lung de timp

Performana degradeaz dac sunt conectate prea multe calculatore

Este necesar terminaia corect a semnalului

Capacitatea de ncarcare semnificativ (fiecare tranzacie trebuie s ajung la destinaie)

Lucreaz mai bine cu un numr limitat de noduri

Este mai lent dect alte topologii

Dac un calculator se defecteaz atunci toat reeaua se prbuete C. Topologia Star(stea)

Tipul de topologie de reea n care fiecare din nodurile de reea este conectat la un nod central, numit hub sau switch. Toate datele care sunt transmise dintre nodurile din reea este transmis n acest nod central, care apoi sunt retransmise la unele sau la toate celelalte noduri n reea. Aceast conexiune centralizat permite o conexiune permanent chiar dac un dispozitiv de reea iese din funcie. Singura ameninare este ieirea din funcie a nodului central, care duce la pierderea legturii cu toat reeaua.

O performan sporit: Trecerea pachetelor de date (EN:data packets) prin noduri inutile este prevenit de aceast topologie. Aceast topologie dup sine induce o mare ncrctur asupr nodului central, cu toate acestea dac acest nod are capacitatea respectiv, atunci o utilizare intensiv de ctre un dispozitiv din reea nu va afecta celelalte dispozitive din reeaua respectiv.

Izolarea dispozitivelor: Fiecare dispozitiv este izolat inerent de ctre legtura (EN:link) care se conecteaz la nodul central. Acest lucru face izolarea dispozitivelor individuale destul de simplu, i permite deconectarea lui n orice moment de la nodul central. Aceast procedur de izolare previne orice eec non-centralizat care va afecta toat reeaua. Dezavantajele topologiei stea

Primul dezavantaj este dependena sistemului cu privire la funcionarea nodului central. n timpul ce eecul unei legturi individuale duce numai la izolarea unui singur nod, pe cnd defeciunea nodului central duce la perderea legturii dintre toate nodurile. Scalabilitatea i performana reelei tot depind de nodul central. Marimea reelei este limitat de numrul de conexiuni pe care nodul central poate s le suporte. Traficul dintre un nod i nodul central este izolat de celelalte, dar dac un nod din reea ocup o parte semnificativ din capacitatea de procesare a nodului central atunci celelalte noduri pot s se confrunte cu scderea performanei a reelei.II.3. Clasificare dup modul de conectare

Reelele de calculatoare pot fi clasificate i dup tehnlogia care este folosit pentru a conecta dispozitive individuale din reea, cum ar fi fibr optic, Ethernet, Wireless LAN ("fr fir"), HomePNA sau Power line.

Metodele de conectare sunt n continu dezvoltare i deja foarte diverse, ncepnd cu tot felul de cabluri metalice i de fibr de sticl, cabluri submarine, i terminnd cu legturi prin radio cum ar fi WLAN, Wi-Fi sau Bluetooth, prin raze infraroii ca de ex. IrDA sau chiar prin intermediul sateliilor.

Foarte rspndit este metoda Ethernet, termen care se refer la natura fizic a cablului folosit i la tensiunile electrice ale semnalului. Cel mai rspndit protocol de comunicare n reelele Ethernet se numete CSMA/CD ("Carrier Sense Multiple Access/Collision Detection"). Dac drept mediu fizic sunt utilizate undele radio, atunci reeaua se numete reea fr fir (wireless).

"HomePNA" este un sistem de conectare ntre ele a calculatoarelor i aparatelor "inteligente" dintr-o locuin, bazat pe fire normale de telefon sau cablu normal de televiziune.

n concluzie, sistemul "Power line communication" (PLC) se bazeaz pe reeaua de curent electric, att cea de nalt ct i cea de joas tensiune, care practic ajung la orice loc din lume.

II.4. Clasificare dup relaiile funcionale (arhitectura de reea)

Reelele de calculatoare mai pot fi clasificate n funcie de relaiile funcionale care exist dintre elementele unei reele, ca de exemplu: Active Networking, Client-Server i Peer-to-peer (workgroup) architecture.

Client-Server Peer-to-PeerII.5. Clasificare dup extindere

Reelele de calculatoare se mpart dup extinderea lor n urmtoarele tipuri: LAN, MAN, WAN i, ceva mai nou, PAN. Reelele relativ mici, de exemplu cu cel mult cteva sute de calculatoare n aceeai cldire legate ntre ele direct, se numesc Local Area Network (LAN). O reea de tip LAN dar fr fir (prin unde radio) se numete WLAN (Wireless LAN). Reele de mare ntindere geografic, de exemplu ntre 2 orae, pe o ar, un continent sau chiar pe ntreaga lume, se numesc Wide Area Network (WAN). Reelele de tip WAN au fost iniial foarte costisitoare. Numai companiile mari i puteau permite un WAN particular. La ora actual ns, cele mai multe conexiuni de tip WAN folosesc ca mijloc de comunicaie Internetul - acesta este universal i public, deci nu foarte controlabil de ctre un utilizator, n schimb foarte convenabil ca pre. n sfrit, PAN nseamn Personal Area Network - o reea de foarte mic ntindere, de cel mult civa metri, constnd din aparatele interconectabile din apropierea unei persoane, cum ar fi o imprimant sau un scanner, sau chiar aparatele pe care o persoan le poart cu sine, ca de exemplu telefon mobil, player MP3 sau un aparat de navigaie GPS portabil.

A. Reele personale (Personal Area Network)

Un Personal Area Network (PAN) este o reea de calculatoare folosit pentru comunicarea ntre perifericele unui calculator sau ntre mai multe calculatoare apropiate unul de altul. Exemple de dispozitive care sunt folosite n reeaua de tip PAN sunt imprimantele, aparatele de fax, telefoanele fixe, PDA (Personal Digital Assistant), scanere, aparate GPS, playere "inteligente" i altele. Raza de aciune a reelelor PAN este aproximativ de la 6-9 metri. Reelele PAN pot fi conectate cu magistrale USB i FireWire. O reea Wireless PAN se poate crea cu tehnologii ca IrDA (unde infraroii) i Bluetooth (unde radio). B. Reele locale (Local Area Network) Termenul Local Area Network, prescurtat LAN, provine din englez unde nseamn "reea local" (de calculatoare). O reea local reprezint un ansamblu de mijloace de transmisiune i de sisteme de calcul folosite pentru transportarea i prelucrarea informaiei.

Ele sunt frecvent utilizate pentru a conecta calculatoarele personale i staiile de lucru (workstation) din birourile companiilor i fabricilor, cu scopul de a partaja resurse (de exemplu imprimantele) i de a face schimb de informaii. Reele locale se disting de alte tipuri de reele prin trei caracteristici:

mrime sau extindere spaial; tehnologie de transmisie; topologie. Informaii tehnice

Reelele locale au dimensiuni relativ restrnse, de pn la cteva sute de metri, ceea ce nseamn c timpul de transmisie n cazul cel mai defavorabil este limitat i cunoscut dinainte. Cunoscnd aceast limit, este posibil s se implementeze anumite tehnici simple care altfel nu ar fi fost posibile. Totodat, se simplific administrarea reelei.

Reelele locale utilizeaz frecvent o tehnologie de transmisie bazat pe un singur cablu tip Ethernet. Din punct de vedere topologic este vorba de axa unui sistem "magistral" (bus), la care sunt ataate toate mainile, aa cum erau odat dispuse cablurile telefonice obinuite din zonele rurale.

Reelele locale tradiionale funcioneaz la viteze cuprinse ntre 10 i 100 Mbps, au ntrzieri mici (zeci de microsecunde) i produc erori foarte puine. Reelele locale mai noi pot opera la viteze mai mari, pn la cteva sute de megabii/sec.

Reeaua local de calculatoare este o combinaie de componente hardware i software:

sistemele de calcul care se interconecteaz; adaptoare sau plci de reea Network Interface Card (NIC); mediul fizic de comunicaie, care poate fi un cablu, dar i unde radio, deci fr fir (wireless); uniti de interconectare (concentratoare / repetoare / switches etc.) , software pentru administrarea retelei .

Un LAN este o reea care acoper o zon geografic restrns, cum ar fi la domiciliu, oficiu, sau o cldire. Reelele LAN curente sunt bazate pe tehnologia Ethernet. De exemplu, o bibliotec va avea o conexiune prin fir sau de tip Wireless LAN pentru a interconecta dispozitive locale (ex.: imprimante, servere) i pentru a accesa Internetul. Toate calculatoarele din bibliotec sunt conectate prin fir de reea de categoria 5, numit UTP CAT5 cable, ruleaz protocolul IEEE 802.3 printr-un sistem de dispozitive interconectate care eventual se conecteaz i la Internet. Cablurile care duc spre server sunt de tipul numit UTP CAT5e enhanced cable; ele suport protocolul IEEE 802.3 la o vitez de 1 Gbit/s.

n exemplul de mai sus reeaua a fost construit n aa fel nct calculatoarele angajailor bibliotecii din partea drept a imaginii pot accesa imprimanta color, nregistrrile despre crile mprumutate, reeaua academic i Internetul. Toi utilizatorii pot accesa Internetul, i catalogul bibliotecii. Fiecare grup din reea poate accesa imprimanta sa local. n rest, imprimantele nu sunt accesibile din afara grupului respectiv. Toate dispozitivele interconectate trebuie s foloseasc nivelul 3 network layer din modelul de referin OSI, fiindc n acest exemplu este vorba de mai multe subreele (cu culori diferite). Subreelele din interiorul bibliotecii au viteza de numai 10/100 Mbit/s, conexiune Ethernet pn la utilizatorul final, i Gigabit Ethernet ctre router-ul principal, care poate fi numit i "layer 3 switch", fiindc el are numai interfa Ethernet i trebuie s "neleag" IP. Mai corect routerele se numesc: "router de acces" (routerul de sus este un router de distribuire care conecteaz la Internet), i "router al reelei academice" - accesat de utilizator.

n prezent tehnologia Ethernet sau i alte tehnologii LAN conforme standardului IEEE 802.3 opereaz la viteze de peste 10 Mbit/s. Aceasta este rata de transfer teoretic maxim. IEEE are ns proiecte de dezvoltare a standardelor de 40 i chiar 100 Gbit/s.C. Reea academic (Campus Area Network)

Un Campus Area Network (CAN) este o reea de LAN-uri interconectate, asemnatoare cu cea de tip MAN, dar ea se extinde pe o zon geografic limitat, de exemplu a unei universiti.

n cazul unei universiti o reea CAN poate face legtura ntre diferite cldiri ale campusului: departamentele academice, biblioteca universitar, cminul studenesc. CAN este ca extindere n general mai mare dect reelele locale LAN dar mai mic dect WAN. Reelele CAN au fost create cu scopul de a facilita studenilor accesul liber la reeaua Internet i la resursele universitii.

D. Reea Metropolitan (Metropolitan Area Network)

Reelele metropolitane (MAN) sunt reele de mare extindere care de obicei mpnzesc orae ntregi. Aceste reele folosesc pentru legturi cel mai des tehnologii fr fir (wireless) sau fibr optic.

- Definiia IEEE Standardul IEEE 802-2001 descrie MAN ca fiind o reea metropolitan care este optimizat pentru o ntindere geografic mai mare dect reelele locale LAN, ncepnd de la cartiere rezideniale, zone economice i pn la orae ntregi. Reelele metropolitane MAN la rndul lor depind de canalele de comunicaii, i ofer un transfer moderat pna la transfer nalt de date. Reeaua MAN n cele mai frecvente cazuri este proprietatea unui singur operator (companie), dar reeaua este folosit de ctre mai multe persoane i organizaii. Reelele MAN mai pot fi deinute i conduse ca utiliti publice.

- Implementarea reelelor metropolitane MAN Unele tehnologii folosite pentru aceste scopuri sunt ATM, FDDI i SMDS. Dar aceste tehnologii vechi sunt n procesul de substiturire de ctre reele Ethernet bazate pe MAN, ex: Metro-Ethernet. Reelele MAN, la fel ca multe reele LAN, au fost construite fr fir datorit folosirii microundelor, undelor radio, sau a undelor laser infraroii.

Multe companii dau cu chirie sau nchiriaz circuitele de la transportatori publici (din cauza costului ridicat al tragerii unui cablu prin ora). Standardul actual de comunicare al reelelor metropolitane este "Distribuite Queue Dual Bus", DQDB. Acesta este specificat n standardul IEEE 802.6. Folosind DQDB, reelele pot avea o ntindere de peste 50 km i pot opera la viteze de la 34 pn la 155 Mbit/s. Printre primii care au creat reele MAN au fost companiile Internet peering points, MAE-West, MAE-East i Sohonet media network.

E. Reea de arie larg (Wide Area Network) WAN desemneaz tipul de reele de transport de date care acoper zone geografice mari i foarte mari (de ex. de la un ora la altul, de la o ar la alta, de la un continent la altul), i folosesc de multe ori facilitile de transmisiuni de date de la transportori publici (ca de ex. companiile de telefonie). Tehnologiile WAN funcioneaz n general la nivelele inferioare ale modelului de referin OSI: physical layer, data link layer i network layer. F. Reea global (Global Area Network)

Specificaiile reelei globale (GAN) au fost n curs de dezvoltare de ctre multe grupuri de specialiti. n general, reeaua global GAN definete un model de asigurare a comunicaiilor mobile ntre un numr arbitrar de reele WLAN, zone de acoperire prin satelit, etc. n proiectul IEEE 802.20, IEEE a stabilit standardele pentru reeaua terestr GAN, valabile cu ncepere din iunie 2008.

G. Internetworking Tehnicile de internetworkig (interpretat drept inter-networking) conecteaz ntre ele dou sau mai multe reele sau segmente de reea, folosind dispozitive ce opereaz la nivelul 3 al sistemului de referin OSI, cum ar fi un router. Orice interconexiune ntre reele publice, private, comerciale, industriale sau guvernamentale poate fi numit "internetworking".

n practica actual, reelele interconectate folosesc nivelul Internet Protocol (IP). Exist trei tipuri de reele internetwork, n funcie de cine le administreaz i cine are acces la ele: Intranet

Extranet

Internet Reelele de tip intranet i extranet pot avea sau nu i acces la Internet. Dac ele sunt conectate la Internet, atunci ele trebuie s fie protejate mpotriva accesului neautorizat din Internet. Internetul nu este considerat parte constituent a unui intranet sau extranet. Totui el poate servi ca portal de acces la unele poriuni din extranet.III. REEAUA INTERNET

Internet este o super-reea global (format din peste 30.000 de reele interconectate) la care sunt conectate peste 20 milioane de calculatoare (numrul lor se dubleaz n fiecare an), ce permite comunicarea i transferul de informaii ntre acestea. Internetul este o galaxie format din mii i mii de calculatoare, din toate colurile lumii, vorbind aceeai limb (cunoscut ca Protocol Internet IP), toate conectate la o infrastructur comun, care este n special meninut de companiile de telefoane.

Pe al doilea nivel se afl distribuitorii (furnizorii) de servicii Internet, care pltesc companiilor de telefoane dreptul de a le folosii liniile telefonice. Acetia pot folosi i reeaua de comunicaii prin satelit SIPEX (Satellite Internet Packet Exchange).Urmeaz utilizatorii propriu-zii, care pltesc furnizorilor de Internet pentru accesul la reea. Furnizorul de servicii Internet ofer programele necesare conectrii la Internet, suport tehnic, posibilitatea de plasare n Internet a informaiei utilizatorului.

Termeni tehnici folosii:

nod Internet este un calculator permanent conectat la Internet, care reprezint punctul de intrare n Internet pentru alte calculatoare;

Server Proxy este calculatorul furnizorului pe care sunt memorate temporar diferite informaii apelate de utilizatori, astfel nct acestea nu mai trebuie apelate de fiecare dat din Internet;

Mirror Server calculator care dubleaz 1:1 datele de pe serverul principal, fiind folosit pentru decongestionarea traficului ctre acesta;

Motoare de cutare programe specializate n cutarea informaiilor n Internet: Yahoo, Lycos, Alta Vista, Excite, Archie; domeniu este o zon din Internet ce are un nume propriu;

firewall este un sistem de protecie care limiteaz accesul din Internet n reeaua local a unei firme, mpiedicnd astfel scurgerile de informaii. World Wide Web (WWW)

Este cel mai folosit serviciu oferit de Internet, dup pota electronic. WWW a adus grafica i interactivitatea n Internet, pe lng posibilitatea de a apela foarte uor aproape toate celelalte servicii Internet (FTP, pota electronic, etc.).

Informaiile stocate n reeaua Internet se gsesc ca documente hipertext. Cuvintele i frazele ntlnite n documentele hipertext pe care se poate efectua clic pentru deplasarea la alt document din Internet se numesc hiperlegturi.

Structura documentelor hipertext (numite i pagini WEB) a fost definit cu ajutorul unui limbaj numit HTML (Hypertext Markup Language). Deci, o pagin Web este un document accesibil prin WWW, care conine informaii grafice, texte, sunete, animaii, toate aranjate sub form de hipertext. Fizic, pagina Web este un fiier text (ASCII), stocat pe un calculator conectat permanent la Internet numit server WEB.

Pentru transferarea documentelor HTML (pagini Web) la distan a fost creat un protocol de transfer, numit HTTP (Hypertext Transfer Protocol). Orice pagin Web are o adres Internet. Pentru a naviga prin WWW, este necesar un program de explorare Web, care permite vizualizarea paginilor Web i deplasarea ntre pagini. Acesta se numete browser. Cele mai utilizate browsere sunt :Google Chrome , Mozilla Firefox si Internet Explorer.

FTP (File Transfer Protocol) face posibil transferul de fiiere de la un calculator la altul, indiferent de locul unde sunt situate cele dou calculatoare i de sistemul de operare folosit de ele.

Pota electronic (E-mail) Ofer un schimb direct de informaii ntre doi sau mai muli utilizatori de calculatoare aflai la distan. Ea este mult mai rapid dect pota obinuit (un e-mail face nconjurul lumii n 8 minute) i mult mai ieftin dect telefonul sau faxul, fiind considerat cel mai popular mijloc de comunicare.

Pentru a putea primi sau transmite scrisori electronice, este necesar s dispunei de o csu potal electronic, numit adres de e-mail . Aceasta este format dintr-un nume, caracterul ASCII @ i numele calculatorului care se ocup de primirea i trimiterea potei electronice (server Mail).

Cele mai cunoscute programe de pot electronic sunt: Yahoo, GMAIL , Netscape Messenger, Outlook Express, etc.BIBLIOGRAFIE1. Bruce Hallberg, Reele de calculatoare Ghidul nceptorului, Editura Rosetti Educational, Bucureti, 2007

2. Vasile Baltac, ECDL Start n 22 de Lecii i 100 de Simulri, Casa de Editur Andreco, Bucureti, 2002

3. Carmen Patrascu, Curs Reele de calculatoare 4.Calculatorul fr secrete - Dan Ionescu5,Reele de calculatoare - Valentina Cristea6.Comunicaia prin intermediul reelelor de calculatoare --Gheorghe Toacse7. Pagini WEB : www.wikipedia.orgPAGE 2


Recommended