Home >Documents >Analiza Strategica Blue Air

Analiza Strategica Blue Air

Date post:25-Apr-2015
Category:
View:282 times
Download:10 times
Share this document with a friend
Description:
Proiectul se refera la evolutia companiei blue Air, directiile strategice ale firmei in perioada analizata si impactul asupra costurilor/ veniturilor inregistrate de Blue Air.
Transcript:

I.NECESITATEA ANALIZEI STRATEGICE A MEDIULUI CONCURENTIALPrin mediul extern al intreprinderii se intelege ansamblul factorilor externi acesteia, factori a caror existenta este susceptibila de a i influenta comportamentul si performantele sale, afectando intr un fel sau altul. Deoarece impactul poate fi direct (actiunile concurentei) sau indirect (schimbari generale in climatul de afaceri), analiza mediului extern trebuie realizata in doua contexte diferite: contextul concurential, generat de elemente aflate in imediata vecinatate a organizatiei si caracterizat prin posibilitati sporite de influentare a acesteia, respectiv contextul general (macromediul), mai indepartat si cu posibilitati mai reduse de influenta asupra intreprinderii. Scopul procesului de analiza a mediului extern

Analiza mediului extern vizeaza studiul acelor variabile majore prin care mediul imediat sau cel largit influenteaza intreprinderea, furnizand diagnosticului informatii asupra situatiei strategice complementare in raport cu cele oferite de analiza interna. Fie ca sunt realizate in cadrul contextului concurential, fie ca privesc contextul general al macromediului, analizele realizate la acest nivel au scopul de a sesiza oportunitatile si amenintarile care exista, dar si de a identifica factorii cheie de succes ai sectorului de activitate, veritabile variabile strategice externe pe care toate intreprinderile trebuie sa le cunoasca si sa le stapaneasca pentru a supravietui. O oportunitate reprezinta o evolutie a mediului extern apreciata ca avand un efect pozitiv asupra intreprinderii. De exemplu, aparitia unor noi piete sau a unor noi tehnologii reprezinta cele mai clasice oportunitati pentru o firma. O oportunitate este cu atat mai notabila cu cat probabilitatea de succes si atractia ei sunt mai ridicate si cu cat este mai rapid sesizata decat concurentii. O amenintare reprezinta o evolutie a mediului extern cu efect previzibil negativ pentru intreprindere. O scadere continua a puterii de cumparare a populatiei in conditiile economice actuale reprezinta practic o amenintare majora pentru toate intreprinderile. O amenintare este cu atat mai grava cu cat are sanse mai mari de a se produce si cu cat afecteaza mai profund competitivitatea intreprinderii in cazul in care ea devine realitate.

Cateva tipuri de amenintari si oportunitati potentiale ale mediului extern al unui sistem de afaceri:

-amenintari: tendinta substituirii produselor, diminuarea resurselor de materii prime, deschiderea pietei nationale pentru produsele straine, diminuarea subventiilor pentru export, cresterea preturilor si reducerea puterii de cumparare.

-oportunitati: cresterea unei anumite piete cu 30%, cresterea comertului international, noi sisteme de transport mai economice, aparitia unor tehnologii si a unor echipamente mai performante. I.Analiza contextului concurential pentru intreprindere

Analiza contextului (mediului) concurential este utila in evaluarea oportunitatilor si amenintarilor generate de acele elemente (indivizi, grupuri sau organizatii) care influenteaza direct intreprinderea, sau pot fi influentate semnificativ de catre aceasta. Ea presupune, intr o prima faza, definirea cadrului de referinta in care se vor desfasura analizele urmatoare, deci alegerea corecta a campului de lucru. Odata acest cadru ales, analiza se va axa apoi pe studiul fortelor concurentiale care l afecteaza, deoarece rezultanta acestor forte determina performantele sale A. Definirea cadrului de referinta Definirea cadrului de referinta presupune in primul rand o delimitare precisa a pietei geografice de referinta.O data definita piata de referinta, trebuie apoi realizat un demers de segmentare externa, demers care vizeaza determinarea arenei, a sectoarelor si segmentelor strategice in care firma actioneaza, permitand deci o vizualizare a panoramei strategice a firmei. potentiale.

Analiza contextului concurential trebuie condusa dupa un proces iterativ: intai global pe intinderea sectoarelor vizate, ajungand in cele din urma la analize precise pe fiecare segment strategic B. Analiza fortelor concurentiale ( analiza identificat. structurala)

In mediul sau concurential, firma este supusa unui sistem de forte dupa aceleasi principii dupa care, in mecanica, un ansamblu de forte actioneaza asupra unui sistem de puncte materiale. Ea va fi deci influentata atat de un sistem de forte interioare, reprezentand actiunile mutuale pe care diferitele elemente ale sistemului le exercita asupra sa, cat si de un sistem de forte exterioare, care actioneaza asupra sistemului datorita altor elemente ce nu apartin acum acestuia, dar pe care el le poate asimila in viitor.

In principal, analiza fortelor concurentiale are in vedere anticiparea modului in care se vor deplasa factorii aflati la baza acestor forte si de a reactiona corespunzator la deplasarea lor. Analiza trebuie orientata catre determinarea fortelor esentiale ale sectorului analizat, catre studiul

marimii si sensului acestor forte, cat si spre cunoasterea posibilitatilor pe care le are firma de a le influenta. Chiar daca intensitatea competitiei difera de la un sector la altul, ea este determinata in general de aceleasi forte de baza, reprezentate practice de entitati identice. Aceste forte sunt: gradul de rivalitate intre concurentii existenti, amenintarea noilor intrati, presiunea exercitata de produsele de substitutie, puterea de negociere a clientilor si cea de negociere a furnizorilor.

II.STUDIU DE CAZ-ANALIZA STRATEGICA A MEDIULUI CONCURENTIAL PRIVIND COMPANIA AERIANA LOW COST BLUE AIRPlecand de la urmatoarea schema, care corespunde abordarii lui Michael Porter privind analiza strategic a mediului concurential, vom incerca sa analizam mediul concurential al companiei aeriene low cost BLUE AIR in Romania.ameninri Noii venii

presiuni

presiuni

furnizori

ntreprindere

competitori

clieni

ameninri

produse (servicii) substituibile

2.1.Analiza strategica a pietei de desfacere.Caracteristicile pietei companiilor de transport aerian de tip low-cost din RomaniaIncepand de anul trecut, oamenii au cheltuit si cheltuie din ce in ce mai putin pe transport. Dintre cei 7,2 milioane de pasageri transportati anul trecut de primele opt companii aeriene din Romania, peste 3,3 milioane au calatorit cu zboruri low-cost. Deja preferinta pentru operatorii ieftini nu mai poate fi atribuita catorva mii de pasageri aflati in goana dupa preturi mici, ci se pare ca piata aviatica in sine capata o noua configuratie, o alta dinamica.

Practicile unei companii aeriene de tip low-cost includ:

o singur clas de pasageri un singur tip de avion de obicei Airbus A320 sau Boeing 737 (reducnd costurile de instruire a personalului i cele de ntreinere)

un itinerariu simplu, zboruri far legatur (escal) locuri nerezervate (ncurajnd pasagerii sa se mbarce repede) utilizarea unor aeroporturi secundare care permit taxe mici zboruri scurte far pauze lungi ntre ele (utilizare maxim a avioanelor) plata ct mai simpl a biletelor n special prin intermediul internetului scznd costurile de personal i comisioane ctre agenii de turism

mutarea cat mai multor costuri ctre client - de exemplul comisionul plii cu cardul de credit, cost suplimentar pentru bagajele de cal i pentru check-in-ul n aeroport

angajaii au diverse funcii de la nsoitori de zbor la curenia avioanelor, limitnd costurile cu personalul

eliminarea mncrii i buturii gratis din avioane sau nlocuirea cu servicii pltite de pasageri

prezentarea taxelor de aeroport sau combustibil separat pentru a crea impresia unor bilete extrem de ieftine. Cei mai importanti operatori din Romania: Wizz Air, Blue Air, MyAir, SkyEurope.

Wizz Air este cea mai mare companie aeriana low cost din Europa Centrala si de Est . Compania a intrat pe piaa din Romnia n iulie 2006 i a stabilit prima baz operaional n Bucureti, n iunie 2007, i a doua la Cluj, n mai 2008. Cea de-a treia baz a fost deschis la Timioara, n februarie 2009. n prezent (ianuarie 2010), Wizz Air opereaz 31 de rute din i ctre Romnia, ajungnd la 230 de zboruri sptmnale n septembrie 2009. Compania a transportat 1,65 milioane pasageri n relaia cu Romnia, n 2009, n cretere cu 87% fa de anul 2008. Principalul concurent al Wizz Air pe piaa din Romnia este compania Blue Air, care estimeaz 1,7 milioane pasageri pentru anul 2009. Blue Air este prima companie aeriana din Romania care a operat zboruri low cost. Compania si-a inceput activitatea in decembrie 2004. In prezent, Blue Air opereaza singura curnsa interna Bucuresti Arad. MyAir este o linie aerian low-cost nfiinat n Milano, Italia. Opereaz zboruri programate ce unesc orae italiene, dar i zboru internationale catre Franta, Romania, Bulgaria, Turcia, Maroc, Spania, Belgia si Olanda. La sfarsitul lui 2009, compania a incheiat un parteneriat cu SkyEurope, un alt operator aerian low cost, in scopul dezvoltarii pe piata romaneasca si pentru introducerea de noi curse. In 2008, compania a transportat peste 400.000 de pasageri, situandu-se la acelasi nevel fata de anul 2007. SkyEurope a fost o companie aerian low-cost cu baza la Bratislava, pe aeroportul M. R. Stefanik i cu alte dou baze la Viena i Praga. n 1 septembrie 2009, SkyEurope a anunat c a i-a suspendat operaiile i a intrat n faliment.

Caracteristicile generale ale companiei Blue Air

Blue Air este o companie romn de aviaie privat, de tip low-cost, cu sediul n Bucureti. Baza principal a companiei esteAeroportul Internaional Aurel Vlaicu (BBU), al doilea aeroport al Bucuretiului. n anul 2009, compania a transportat 1,7 milioane de pasageri, cu un grad mediu de ocupare a aeronavelor de 75%. Blue Air a nregistrat n anul 2009 o cifr de afaceri de 140-150 milioane euro, n cretere cu 20% fa de anul 2008. Flota companiei este constituit n prezent (mai 2009) din op

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended