Home >Documents >Afacerea Inteligenta

Afacerea Inteligenta

Date post:22-Nov-2015
Category:
View:64 times
Download:6 times
Share this document with a friend
Description:
Afacerea Inteligenta
Transcript:

Afacerea Inteligenta

Cuprins :2 I.Definiii acceptate ale afacerii

7II.Inteligena n afaceri

13III.Conceptul de afacere inteligent

15IV.ntreprinderea inteligent

19V. Tehnologii care susin dezvoltarea sistemelor inteligente

27VI.Rezumat:

29Bibliografie:

I.Definiii acceptate ale afacerii n economie , afacerea reprezinta tiinta social de a conduce oamenii astfel nct acetia s organizeze i s menin o productivitate colectiv n scopul ndeplinirii scopurilor paricular creative i productive ,ce genereaz, de obicei , profit.

Etimologia cuvntului afacere se refer la stadiul de a fi ocupat , n context ndividual ct i n sensul comunittii sau a societaii. Cu alte cuvnte a fi ocupat nseamna a efectua o munca profitabil i comercial viabil.

Termenul afacere are cel putn trei utilizri ,depnznd de scopul utilizarea general (de mai sus) , sensul unic care se refer la o companie particular sau la o corporaie i sensul generalizat care se refera la un anumit segment de piaa, cum ar fi termenul de afacere nregistrat , afacere cu computere ,sau comunitatea afacerilorcomunitatea furnizorilor de produse i servicii.

n sens restrns afacerea poate fi o entitate recunoscut legal ntr.-o societate economic unde ndivizii se organizeaz pe baza unei expertize i abilitilor de a aduce novare social i tehnologica.

n economiile predomnant capitaliste , afacerile sunt formate numai cu scopul de a obine profit i sa augmenteze bogtia personal a proprietarilor lor.

Proprietarii i operatorii unei afaceri au ca obiectiv prncipal chitana sau obinerea unui rezultat fnanciar n schimbul muncii lor care este concretizat n consumul de timp i energie i pentru abilitatea lor de a accepta riscul investind efort i bani far a se atepta la un succes sigur.

Excepie de la aceast regul fac acele afaceri care sunt cooperative sau institutii guvernamentale.

Totui definiia exact a afacerii este discutabil ca i filozofa acesteia, de exemplu unii marxisti utilizeaz mijloace de producie ca un sinonim pentru afacere ;

Totui o definiie mai exact a mijloacelor de producie ar fi c acestea reprezinta resurse i echipamente cu ajutorul crora se obin produse i servicii.

Afacerea este efortul organizat al unor indivizi de a produce i vinde pentru profit bunurile i serviciile care satisfac cereri ale societii.n tradiia liberei ntreprinderi indivizii sunt liberi s decid ce s produc, cum s produc i la ce pre s vand.

Afacerile sunt de dou feluri:

B2C(business to consumer), dac produsele i serviciile oferite se adreseaz consumatorilor iB2B(business to business), dac produsele i serviciile oferite se adreseaz altor afaceri, acestea ncorporndu-le n propriile produse i servicii.

O afacere are dou scopuri sau obiective fundamentale:

Supravieuirea- s reziste pe pia un timp indefinit, nfruntnd concurena, sindicatele, autorittile, luptnd cu propriile ineficiene, evalund riscurile i asigurndu-se mpotriva lor.

Ctigul sau profitul s maximizeze avantajele proprietarilor afacerii-ntreprinztorilor acionarilor sau patronilor.

O afacere adevarat reprezinta transformarea muncii, imaginaiei, riscului i capitalului ntreprinztorului n profit durabil, cu care societatea sau clientela va rsplati satisfacerea nevoilor sau plcerilor ei.

Afacerea inteligenta cuprinde o larg categorie de aplicaii i tehnologii folosite pentru strngerea,stocarea,analizarea i asigurarea accesului la date cu scopul de a ajuta utilizatorii din ntreprinderi s ia decizii legate de afacere mai bune.Aplicaiile afacerii inteligente includ i activitile de decizie privind suportul de sistem,interogrile i rapoartele,procesele de analiz online(OLAP),analizele statistice,previziunile efectuate i adncimea datelor.

Dr. Vaile Pun

- Activitatea de inteligenta nu mai este un atribut exclusiv al mediului guvernamental, ci o funcie a societii cu implicatii n toate domeniile, n special cel economic. (statul nu mai este singurul promotor i aprtor al ntereselor naionale)- Obnerea ntelligence-ului pentru afaceri a devenit o component inseparabil a unui management de succes, iar pentru pieele extrem de dinamice este o capabilitate pe care companiile o dezvolt pentru obinerea i mennerea avantajului competitiv durabil.

- n Statele Unite i Uniunea European exist, pe lng structuri mature

de intelligence competitiv ale companiilor i o notabil component academic pentru dezvoltarea conceptual a domeniului i pregtirea profeionitilor necesari.

n Uniunea European, companiile romneti trebuie s fie pregtite pentru a face fa unui mediu de afaceri nalt competitiv, n care informaia deine primatul. Mediul de afaceri romnesc trebuie s adopte un nou stil de a face afaceri, n care informaiile oportune despre pia i competitori i capacitatea de analizare a acestora devin garanii ale supravieuirii i succesului companiei.

Competitivitatea / fora economic a Romniei ine, deci, i de formarea i

dezvoltarea inteligenei economice a liderilor / factorilor de decizie economic.

Conceptul de intelligence competitiv (I.C.), care are o dezvoltare matur n mediul de afaceri european, presupune existena distinct, la nivelul unei companii, a profeionistilor, proceselor i instrumentelor specializate, avnd rolul de a culege i procesa etic i legal informaiile pentru afaceri.

Obinerea unui avantaj competitiv durabil presupune pe lng focalizarea pe eficientizarea proceselor interne i adaptarea dnamic a strategiei de pia la realitile mediului de afaceri i capacitatea de previzionare a evolutiilor acestuia.

Competitivitatea prin informatie pleac de la premisa c firmele pot elabora strategii competitive valide numai avnd la dispozitie ntelligence (analize, estimri bune i evaluri multiple pe scenarii alternative de evolutie), obtinut prin dezvoltarea intern a unor capabiliti de culegere, prelucrare i analiz a informatiei pentru afaceri.

Activitatea de colectare de nformatii despre mediul exterior companiei se desfoar continuu, astfel nct nici una dintre schimbrile care au loc n mediul concurenial s nu ia prin surprindere compania, clienii sau partenerii acesteia.

Cadrul analitic general este furnizat de toate cunotinele organizaionale despre mediul intern sau extern companiei disponibile prin sistemul de management al cunotinelor.

Compartimentul de I.C. realizeaz produse analitice cu recomandri de aciune intelligence acionabil i furnizeaz servicii de sprijin decizional pentru mbuntirea planificrii strategice, a operatiilor de afaceri i pentru o mai bun alocare a resurselor.

Dezvoltarea i integrarea capabilitilor de intelligence, avertizare i aciune competitiv ale agentilor economici romni i ale organismelor comunitii de afaceri naionale. Creterea competitivitii prin informaie i sprijinul strategiilor concureniale romneti pe pieele interne i externe.

Context :

Mediile de afaceri de interes pentru companiile romneti sunt att de competitive nct cea mai mare parte a firmelor noastre, indiferent de mrimea acestora, au nevoie de resursele, competenele i abilitile necesare s obin, proceseze, analizeze i utilizeze informaiile relevante pentru a face fat jocului competitional. Sunt tot mai multi factori care sporesc competiia economic i determin managementul firmelor s nteleag c fr atingerea unui palier informative competitiv la nivelul ntregii organizaii nu poate exista avantaj competitiv durabil, succes, sau chiar supravieuire.

Competitivitatea prin informaie pleac de la premisa c firmele pot elabora strategii competitive valide numai avnd la dispoziie intelligence (analize, estimri bune i evaluri multiple pe scenarii alternative), obtinut prin dezvoltarea intern a unor capabiliti specifice.

Dezvoltarea de capabilitti de intelligence competitiv n mediul de afaceri, n contextul conectrii acestuia la pieele europene, trebuie transformat ntr-o prioritate a strategiilor sectoriale i a celor de companie.

Aciunile posibile n sprijinul economiei naionale / companiilor romneti pleac de la o realitate de necontestat:

Capabilitile informationale sunt foarte reduse, majoritatea companiilor duc lips de competene, abiliti i resurse, necesare pentru culegerea i prelucrarea informaiilor de afaceri i elaborarea strategiilor / aciunilor competitive. Cum se pot implica diferite organizatii (asociaii patronale, camere de

comert i industrie, parteneriate etc.) n dezvoltarea capabilitilor de intelligence pentru afaceri?

Formator de opinie i constientizare:

aciuni de promovare;

programe de nvmnt n universiti;

best practices i documentaie I.C. prin site specific;

Dezvoltator de capabiliti:

servicii de coniliere pentru accesul la programe europene de dezvoltare a capabilitilor competitive (inclusiv intelligence pentru afaceri); pregtire specializat (training, transfer de know-how i bune practici); Catalizator de capabilitti lansarea de iniiative de intelligence pentru afaceri care se pot dezvolt la nivelul entitilor economice:

arhitecturi operationale i platforme informatice pentru intelligence pentru afaceri; arhitecturi operationale i platforme informatice pentru managementul riscurilor i oportunitilor de afaceri; arhitecturi operationale i platforme informatice pentru avertizarea timpurie.

Partener:

proiecte de pregtire comune cu grupuri economice i industriale; programe de dezvoltare n parteneriat; Mentor---Crearea cadrului i mecanismelor de dezvoltare a capabilitii de intelligence pentru afaceri, avertizare i aciune competitiv la nivelul mediului romnesc de afaceri.O solutie de start :----Desemnarea unui punct focal ca structur de coordon

Embed Size (px)
Recommended