+ All Categories
Home > Education > Activ metodice 2014 2015

Activ metodice 2014 2015

Date post: 18-Aug-2015
Category:
Upload: deliamustaca
View: 64 times
Download: 5 times
Share this document with a friend
12
Propuneri de măsuri pentru Propuneri de măsuri pentru ameliorarea rezultatelor la ameliorarea rezultatelor la examenele naţionale examenele naţionale - La nivelul unităţilor de - La nivelul unităţilor de învăţământ - învăţământ - 1. Analiza, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, a rezultatelor la examenele naţionale, elaborarea unui plan de măsuri pentru ameliorarea rezultatelor la examenele naţionale, în anul școlar 2014-2015, cu termene, indicatori, responsabilităţi și monitorizarea aplicării planurilor de măsuri. 2. Analiza, în cadrul catedrelor/comisiilor metodice de specialitate, a rezultatelor la examenele naţionale și adoptarea de măsuri specifice în vederea creșterii calităţii procesului de predare - învăţare - evaluare și pentru obţinerea progresului școlar. 3. Identificarea nevoilor de formare a cadrelor didactice din unitatea de învăţământ și elaborarea unui plan de formare, pe baza ofertei de cursuri de formare organizate la nivel naţional și/sau judeţean, în domeniul specialităţii și al didacticii disciplinei, inclusiv în vederea dezvoltării competenţelor de elaborare și evaluare
Transcript
Page 1: Activ metodice 2014 2015

Propuneri de măsuri pentru ameliorarea Propuneri de măsuri pentru ameliorarea rezultatelor la examenele naţionale rezultatelor la examenele naţionale

- La nivelul unităţilor de învăţământ - - La nivelul unităţilor de învăţământ - 1. Analiza, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, a rezultatelor

la examenele naţionale, elaborarea unui plan de măsuri pentru ameliorarea rezultatelor la examenele naționale, în anul școlar 2014-2015, cu termene, indicatori, responsabilităţi şi monitorizarea aplicării planurilor de măsuri.

2. Analiza, în cadrul catedrelor/comisiilor metodice de specialitate, a rezultatelor la examenele naţionale şi adoptarea de măsuri specifice în vederea creşterii calităţii procesului de predare - învăţare - evaluare şi pentru obţinerea progresului şcolar.

3. Identificarea nevoilor de formare a cadrelor didactice din unitatea de învăţământ şi elaborarea unui plan de formare, pe baza ofertei de cursuri de formare organizate la nivel naţional şi/sau judeţean, în domeniul specialităţii şi al didacticii disciplinei, inclusiv în vederea dezvoltării competenţelor de elaborare şi evaluare a tipurilor de itemi propuşi la probele de evaluare din cadrul examenelor naţionale

Page 2: Activ metodice 2014 2015

4. Sprijinirea participării cadrelor didactice la activităţi de formare continuă în domeniul specialităţii şi al didacticii disciplinei, inclusiv în vederea dezvoltării competenţelor de elaborare şi evaluare a tipurilor de itemi propuşi la probele de evaluare din cadrul examenelor naţionale.

5. Monitorizarea şi evaluarea standardelor de învăţare şi a calităţii procesului de predare –învăţare – evaluare, stabilirea de ţinte şi obiective realiste de îmbunătăţire şi oferirea suportului necesar pentru ca acestea să fie atinse.

6. Organizarea de către conducerea unităţii de învăţământ, responsabilii catedrelor/comisiilor metodice, comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii a unor activităţi de consiliere, monitorizare şi control, în vederea parcurgerii integrale a materiei la toate disciplinele, conform standardelor de calitate naţionale, a adaptării demersului didactic la nevoile elevilor şi a realizării unei evaluări ritmice şi relevante.

7. Asigurarea unui program de activităţi remediale/pregătire suplimentară a elevilor, pe tot parcursul anului terminal (şi nu numai) la disciplinele prevăzute cu probe la examenele naţionale. Includerea, la cerere, în programele de pregătire pentru examenele naţionale, a candidaţilor din seriile anterioare.

Page 3: Activ metodice 2014 2015

8. Asigurarea condițiilor corespunzătoare, la nivelul unității de învățământ, pentru organizarea și desfășurarea simulărilor specifice evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și examenului de bacalaureat național stabilite, în anul școlar 2014 – 2015, la nivel național.

9. Promovarea unui comportament adecvat al elevilor şi diminuarea absenteismului şcolar, prin monitorizarea frecvenţei elevilor, introducerea sistemului de monitorizare a prezenţei la şcoală a elevilor, informarea permanentă a familiilor privitor la frecvenţa şi comportamentul elevilor, la rezultatele şcolare ale acestora.

10. Redefinirea relaţiei şcoală-familie, din perspectiva creşterii gradului de implicare a părinţilor în activităţile educaţionale destinate elevilor şi a responsabilizării familiei privind participarea şcolară a elevilor.

11. Realizarea de parteneriate educaţionale cu comunitatea, care să contribuie la îmbogăţirea experienţelor de învăţare ale copiilor/elevilor/tinerilor.

12. Multiplicarea şi diversificarea activităţilor de consiliere şi orientare profesională a elevilor şi părinţilor.

Page 4: Activ metodice 2014 2015

Propuneri de măsuri pentru ameliorarea Propuneri de măsuri pentru ameliorarea rezultatelor la examenele naţionale rezultatelor la examenele naţionale

- La nivelul cadrelor didactice - - La nivelul cadrelor didactice - 1. Analiza sistematică a progresului şcolar al

elevilor, inclusiv prin compararea notelor obţinute la evaluarea pe parcursul şcolarităţii cu cele de la examenele naţionale.

2. Parcurgerea integrală a programelor şcolare, precum şi pregătirea elevilor care vor susţine examenele naţionale pe baza programelor specifice pentru examenele naţionale, în vederea atingerii standardelor naţionale şi a prezentării cu succes a elevilor la aceste examene.

3. Tratarea diferenţiată şi individualizarea predării - învăţării - evaluării astfel încât să se asigure progresul şcolar real pentru toţi elevii.

Page 5: Activ metodice 2014 2015

4. Oferirea unui program de activităţi remediale/pregătire eficientă a elevilor, pe tot parcursul anului şcolar, la disciplinele la care se susţin probe în cadrul examenelor naţionale.

5. Monitorizarea frecvenţei şi a comportamentului elevilor şi creşterea motivaţiei acestora pentru cunoaştere, prin sporirea atractivităţii activităților didactice.

6. Participarea la programele de formare continuă a cadrelor didactice, organizate la nivel naţional şi/sau judeţean, în domeniul specialităţii şi al didacticii disciplinei, inclusiv în vederea dezvoltării competenţelor de elaborare şi evaluare a tipurilor de itemi propuşi la probele de evaluare din cadrul examenelor naţionale

Page 6: Activ metodice 2014 2015

OLIMPIADA NAȚIONALĂOLIMPIADA NAȚIONALĂ DE MATEMATICĂ DE MATEMATICĂ

1. Etapa pe școală – ianuarie 2015 (17, 24 sau 31)(fiecare școală va trimite responsabilului de sector metodic

de care aparține un tabel cu calificații la etapa locală)2. Etapa locală/pe sector al municipiului București –februarie

2015 (14, 21 sau 28)3. Etapa județeană– 14 martie 20154. Etapa națională – 6–10 aprilie 2015

Metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a competiţiilor şcolare şi a Regulamentului de organizare a activităţilor cuprinse în calendarul activităţilor educative, şcolare şi extraşcolare, aprobată prin OMECTS nr. 3035/10.01.2012, publicat în M.O. nr 69/27.01.2012

Regulament specific privind organizarea şi desfăşurarea olimpiadei de matematică, aprobat prin Nota MEN Nr. 25397/15.01.2014

Page 7: Activ metodice 2014 2015

OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE MATEMATICĂOLIMPIADA NAȚIONALĂ DE MATEMATICĂ20152015

Judet Cl 7 Cl 8 Cl 9 Cl 10 Cl 11 Cl 12

Locuri la dispozitia judetului Total

Numar profesori insotitori

JudetCl 5 Cl 6

Locuri la dispozitia judetului Total

Numar profesori insotitori

CONSTANTA 1 3 2 1 5 3 0 15 1

CONSTANTA 1 2 1 4 1

Page 8: Activ metodice 2014 2015

Proiectarea demersului didacticProiectarea demersului didactic

Proiectarea demersului didactic presupune

parcurgerea de către profesor a următorilor paşi:

lectura programei şcolare;

identificarea unităţilor de învăţare, care stau la baza

realizării planificării calendaristice;

elaborarea planificării calendaristice

proiectarea unităţilor de învăţare.

Page 9: Activ metodice 2014 2015

Proiectarea unităţilor de învăţareProiectarea unităţilor de învăţare

Etape care corespund abordării procesului didactic într-o succesiune logică:

În ce scop voi face?

Ce voi face?

Cât s-a realizat?

Cu ce voi face?

Cum voi face?

Identificarea

competenţelor

Selectareaconţinuturilor

Stabilireainstrumente

lor de evaluare

Analizaresurselor

Determinarea activităţilor de

învăţare

Page 10: Activ metodice 2014 2015

Proiectul unei unităţi de învăţareProiectul unei unităţi de învăţare

Conţinuturi

(detalieri)

Competenţe specifice

Activităţi de învăţare

Resurse Evaluare

[se menţionea-ză detalieri deconţinut careexplicitează anumite parcursuri]

[se precizea-ză competenţe-le specifice din programa şcolară]

[vizate/recomanda-te de programa şcolară sau altele adecvate pentru realizarea competenţelor specifice]

[se precizea-ză resurse de timp, de loc, material didactic, forme de organizare a clasei]

[se menţionează instrumentele sau modalităţile de evaluare utilizate]

O unitate de învăţare este o structură didactică:•deschisă şi flexibilă, •unitară din punct de vedere tematic, •se desfăşoară pe o perioadă determinată de timp, •determină formarea la elevi a unui comportament specific, generat prin integrarea unor competenţe specifice şi •se finalizează prin evaluare

Page 11: Activ metodice 2014 2015

Tipuri de lecţiiTipuri de lecţii

1. Lecţia de comunicare/dobândire a cunoştinţelor

2. Lecţia de formare a priceperilor şi deprinderilor (sau lecţia de munca independentă)

3. Lecţia de recapitulare şi sistematizare (sau lecţia de fixare şi consolidare a cunoştinţelor)

4. Lecţia de evaluare a performanţelor şcolare (verificare şi apreciere a cunoştinţelor)

5. Lecția mixtă (sau combinată)

De reținut:Competențele generale corespund ciclurilor de învățare (gimnazial/liceal,etc)Competențele specifice corespund unui an școlarProiectele lecțiilor vor conține obiective operaționale, specifice tipurilor de lecții alese, NU obiective generale și obiective specifice

Page 12: Activ metodice 2014 2015

Formularea obiectivelor operaţionale se va Formularea obiectivelor operaţionale se va face apelând la verbe de acţiuneface apelând la verbe de acţiune

“Elevii să devină capabili.... (“să indice”, “să recunoască”,” să enumere”, “să denumească”, “să

descrie”, “să explice”, “să definească”, “să clasifice”, “să demonstreze” “să compare”, “să realizeze”, să redacteze” “să deseneze”, “să ilustreze” etc.)

Formularea standard a unui obiectiv operaţional poate fi următoarea: “La sfârşitul activităţii, elevii puşi în situaţia de ……../având acces la ….…./ după citirea textului ..….../ utilizând …… etc.,

De evitat verbe care se referă la stări interioare care nu pot fi observate şi evaluate direct: “să ştie”, “să cunoască” , să înţeleagă, să-şi dea seama” s.a. Problema este ce anume vor trebui să facă elevii pentru a dovedi că “ştiu”, “au înţeles”, “cunosc” .... un lucru anume


Recommended