+ All Categories
Home > Business > Abilitati de coaching pentru lideri si manageri (Evolutiv)

Abilitati de coaching pentru lideri si manageri (Evolutiv)

Date post: 19-Jul-2015
Category:
Author: evolutiv-consultants-network
View: 495 times
Download: 1 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 5 /5
un program creat și susținut de Evolutiv traineri: Delia ANDRIEȘ / Letiția LUCESCU Abilități de coaching pentru lideri și manageri Copyright Evolutiv Consultants Network, 2013 www.evolutivconsultants.ro, facebook.com/EVOLUTIV MANAGEMENT & SOFT SKILLS
Transcript
Page 1: Abilitati de coaching pentru lideri si manageri (Evolutiv)

un program creat și susținut de Evolutivtraineri: Delia ANDRIEȘ / Letiția LUCESCU

Abilități de coaching

pentru lideri și manageri

Copyright Evolutiv Consultants Network, 2013www.evolutivconsultants.ro, facebook.com/EVOLUTIV

MANAGEMENT & SOFT SKILLS

Page 2: Abilitati de coaching pentru lideri si manageri (Evolutiv)

tu câte motive ai să participi?

Oamenii așteaptă mereu instucțiuni de

la tine, dar le execută mecanic, fără convingere și fără a contribui la

îmbunătățirea soluțiilor pe care le

oferi

1. 2.Îți dai seama că oamenii au mai multe informații

decât tine despre problemă și probabil

soluții mai bune ca ale tale, însă vezi că

ezită să le propună

3.Ai încercat să-i

încurajezi pe ceilalți să găsească singuri

rezolvări ale problemelor, dar

dinamica actuală a relației șef-

subordonat îi inhibă

4.Ai convingerea că unii dintre oameni pot mai mult, dar

constați că frica de a nu greși sau de a

te contrazice îi împiedică să aibă

inițiative

5.Știi că performanța

echipei ar crește dacă soluțiile ar veni și de jos în sus, dar

presupui că oamenii ar percepe asta

drept o abdicare de la rolul tău de

manager

6.Soluțiile din trecut

nu mai funcțio-nează: accesul

oamenilor la infor-mație s-a democra-

tizat iar nevoia lor de participare a

crescut, impunând o altă abordare de

management

7.

?

Abilități de coaching

pentru lideri și manageri

PUTEREA VALORILOR: În adâncul oricărei întreprinderi umane trăiesc, fie că sunt formulate explicit sau nu, valorile. Simple, tăcute și de-la-sine-înțelese în epoci de armonie și prosperitate, valorile își arată adevărata forță în momentele de confuzie, de cumpănă, de răscruce. Noi, oamenii Evolutiv, le-am pus la temelia drumului nostru împreună. Valorile ne sunt busolă, mentor, crez.

Page 3: Abilitati de coaching pentru lideri si manageri (Evolutiv)

argument

Să facă diferența dintre situațiile care

cer un comportament

clasic de manager și cele favorabile

pentru coachingul oamenilor

1. 2.Să asculte, să pună oamenilor întrebări

care duc la formularea de

soluții, să aibă o atitudine de ghid și partener de drum, să încurajeze, să

înțeleagă

3.Să construiască

încrederea oamenilor în

propriul lor potențial și să-i încurajeze să

judece și să acționeze autonom,

folosindu-se de propriul

discernământ

4.Să-i facă pe ceilalți

să simtă că sunt “proprietari ai

soluției” discutate și s-o implementeze din convingere și

creativ, nu din postura de simplu

executant

5.Să îmbunătățească

flexibilitatea organizației și să

scadă dependența echipei de soluțiile

liderului său

6.Să transforme

climatul de “command and

control” într-unul de încredere, în care

contribuțiile sunt celebrate și oamenii

primesc recunoaștere pentru

meritele lor

7.Să crească

performanțele întregii echipe

folosind coachingul drept principal instrument de

dezvoltare a potențialului

oamenilor

Termenul englezesc “coach”, provenit din sport, și-a făcut deja loc în vocabularul de business. Un “antrenor de oameni” are nevoie - indiferent de domeniu - de abilități diferite de cele din portofoliul unui bun manager: când instrucțiunile precise sunt înlocuite cu întrebări bine formulate, oamenii din echipă au șansa de a-și explora potențialul și de a găsi singuri răspunsurile la întrebări.

Evolutiv vă invită să vă puneți, din când în când, “pălăria de coach”. Prin cele câteva instrumente simple pe care le veți înțelege în acest program veți crește calitatea interacțiunii cu oamenii dvs. și veți învăța să-i ajutați să-și depășească inhibițiile, să-și cultive discernământul, să formuleze singuri soluții și, în final, să-și asume responsabilitatea implementării lor.

despre ce vom vorbi

la final, participanții vor ști:

Folosind instrumentele de bază ale coachingului, managerii și

liderii își pot ajuta oamenii să se dezvolte, să contribuie și, în

plus, să capete încredere în ei înșiși și autonomie de acțiune

Cum se construiește o relație de coaching: rolul contextului,

instrumente specifice de coaching, rolul și importanța

încrederii

Crearea și consolidarea unei culturi de coaching în companie - o cale sigură pentru dezvoltarea

și împuternicirea oamenilor

I. II. III.

A ȘTI, A TRĂI, A CREDE: Într-un program de training afli lucruri de folos. Câteodată ai și șansa de a trece prin experiențe revelatoare: “a ști” și “a trăi” îi fac loc, atunci, lui “a crede”. Noi, oamenii Evolutiv, avem convingerea că “a învăța” se regăsește, fără greș, la intersecția dintre “a ști”, “a trăi” și “a crede”. Acestea sunt verbele pe care se sprijină programele noastre.

Page 4: Abilitati de coaching pentru lideri si manageri (Evolutiv)

Letiția Lucescu, senior trainer Evolutiv

Letiția Lucescu este trainer, coach, consultant. După câțiva ani de profesorat, ca absolvent de Limbi Străine, Letiția a intrat în lumea businessului, lucrând la Romtelecom chiar din primii ani post- privatizare. Aici a fost martor - și mai apoi participant activ - la reinventarea unei companii pe o piață tot mai competitivă și, în același timp, a avut primele experiențe ca trainer, înțelegându-le încă de atunci forța transformațională.

Și-a consolidat cunoștinele de management absolvind, în 2002 Open University Business School (Marea Britanie) și dobândind mai apoi, în anii care au urmat, licențieri The Coaching Clinic (Corpoarte Coach U) şi NLP Practitioner. Din 2013, Letiția este coach licențiat In Life Coaching (Oxford, Marea Britanie) și master certified coach Self Esteem Elevation (Center for Personal Reinvention, Statele Unite).

În 2005 a ales să se dedice 100% unei cariere de learning & development; acum susține singurul program de Train of the Trainers acreditat internațional din România. A lucrat în zona de soft skills - inteligență emoțională, comunicare, conflict, coaching - deopotrivă cu top manageri și cu middle manageri.

Are o credință nestrămutată, după 15 ani de experiență neîntreruptă în business, în capacitatea organizațiilor de a se reinventa prin învățare continuă, de a-și dizolva limitele, de a-și pune la lucru nebănuitele resurse de energie și talent și, mai ales, de a-și întrupa propria viziune, trăind-o în fiecare zi.

O puteți contacta pe Letiția la telefon 0727-392-962 sau pe e-mail, la [email protected].

Delia Andrieș, senior trainer EvolutivDelia este un om pentru care schimbarea reprezintă mereu o provo-care. Iar echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală îi dă permanent energie să parcurgă cu bucurie şi încredere aceste schimbări. În activitatea profesională Delia este trainer, consultant, coach. Prima reorientare majoră din cariera ei s-a petrecut în anii ‘90: deși de pregătise pentru o carieră tehnică, absolvind Automatizări și Calculatoare la Iași în 1985, a început să lucreze pentru organizații non-profit britanice și americane. Acolo, la The Romanian Orphanage Trust - și mai apoi ca manager financiar al unui proiect USAID -, a început să învețe ce înseamnă managementul profesionist. Pregătirea teoretică în zonele management și financiar și-a completat-o urmând cursurile Open University, de unde a obținut Diploma profesională în management, și absolvind, mai apoi, Științe Economice.

Meseria de trainer a început s-o practice încă din 1994, când a devenit tutor CODECS. În 2000 și-a lărgit aria de competențe, ca trainer, către resursele umane, iar în 2006 a avut primul contact cu zona coaching-ului, care a determinat cea de-a doua reorientare de substanță din cariera sa. După ce a devenit NLP Practitioner, Delia a urmat un curs de fundamente în coaching cu Alain Cardon, după care a obținut certificarea Corporate Coach U și licențierea ITOL.

Delia acoperă, la capătul a aproape două decenii petrecute în zona învățării pentru adulți, domenii aparent greu compatibile. Punctul de contact dintre cele două specializări ține de bucuria pe care Delia o găsește în interacțiunea cu oamenii, în a căror capacitate de a învăța și de a evolua crede profund. În viaţa personală Delia este un om care preţuieşte fiecare clipă pe care o poate petrece alături de cei dragi – soţul şi cei doi copii.

O puteți contacta pe Delia la telefon 0744-782-700 sau pe e-mail, la adresa [email protected]

Ne propunem să oferim participanților o nouă premisă de lucru: aceea că întrebările bine puse fac adesea pentru performanța unei echipe mai mult decât o soluțiile “la cheie” transmise de sus în jos: valorifică potențialul echipei, consolidează încrederea și, nu în ultimul rând, formează noi lideri.

ce ne propunem

CUNOȘTINȚE, EXPERIENȚĂ, PASIUNE: Cu toții am iubit sau detestat discipline școlare mulțumită - sau din cauza - profesorilor, nu-i așa? Evolutiv știe cât de important e dascălul. Tocmai de aceea și-a croit programele mizând, pe lângă cunoștințe, pe experiența și valorile unor traineri seniori care aduc în training “acel ceva” fără de care învățarea rămâne o sumă de informații.

Page 5: Abilitati de coaching pentru lideri si manageri (Evolutiv)

Alte traininguri Evolutiv pe aceeași temă:

ORGANIZAȚIA CARE ÎNVAȚĂ: Noi, oamenii Evolutiv, credem în viitorul organizațiilor care învață continuu. Ne-am antrenat timp de 15 ani alături de zeci de companii, însoțindu-le întru autodepășire, fiindu-le aproape și în epoci de creștere, dar și în vremuri tulburi, de nevoie, când doar voința lor de a merge mai departe a făcut diferența. Pe noi vă puteți baza.

Vrei să învețiși altceva? INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ: Care sunt emoțiile, stările și trăirile care ne perturbă starea de echilibru - și,

implicit, performanța noastră și a celor din jur - și cum ne putem elibera din capcana reacțiilor care ne pun în pericol relațiile și rezultatele.

MANAGEMENTUL CONFLICTELOR: Ce rol au conflictele în organizație, care sunt rădăcinile acestora și cum pot fi situațiile conflictuale gestionate astfel încât să nu mai submineze starea de spirit a echipei.

Dacă sunteți interesați să aflați informații suplimentare despre programele Evolutiv, ne puteți scrie la adresa [email protected]

MODULUL 1Contextul de coaching

» Ce înseamnă să fii lider/manager cu abilităţi de coaching?» Cum creăm condiţiile specifice pentru coaching?» Modelul încrederii» Modelul conversației de coaching, un model care poate fi imediat aplicat la locul de muncă

» Schimbări de paradigmă personală

MODULUL 2Managerul-coach

» Rolul unui manager-coach» Ce face un manager când își folosește abilitățile de coaching» Abilităţi de coaching: > Ascultarea contextuală® > Discovery Questioning® > Construirea de mesaje > Conștientizarea > Tehnici specifice de feedback

MODULUL 3Inventarul stilurilor personale de coaching

» Definirea propriului stil de coaching» Recunoașterea stilului altor persoane

MODULUL 4Coaching în organizații

» Coaching pentru creșterea implicării» Provocări pentru un manager care utilizează abilitățile de coaching » Crearea unui plan de acțiune pentru utilizarea abilităților de coaching în propria organizație» Follow-up & peer coaching

V-ar ajuta să adaptăm acest program la nevoile specifice din compania dvs.? Ne puteți contacta la [email protected]

cum vom lucra

TEHNICI DE COMUNICARE ȘI FEEDBACK: Jocul de oglinzi al comunicării interpersonale. Cum reglăm distorsiunile și cum asigurăm acuratețea transmiterii mesajelor. Impactul feedback-ului de substanță asupra performanței echipei.

VÂRSTELE ÎNCREDERII ÎN SINE: Care e sursa primară a reușitelor sau eșecurilor tale? Un exercițiu de introspecție despre încrederea fiecăruia în sine și impactul pe care lipsa acesteia îl are asupra performanțelor personale.


Recommended