Home >Documents >ABC-Ul Betonului 2

ABC-Ul Betonului 2

Date post:25-Jun-2015
Category:
View:488 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Transcript:

BetonAsigur-te c cimentul este n perioada de valabilitate citind data livrrii inscripionat pe sac i pe documentele de certificare a calitii (Declaraie de Conformitate CS). Cimenturile de tip CEM II au perioada de valabilitate 60 zile de la data livrrii. La execuia lucrrilor de mic anvergur, pentru uurina manipulrii i dozrii, este recomandabil s te aprovizionezi cu ciment n saci. Asigur-te la aprovizionare c cimentul este omogen, c nu are bulgri i c nu s-a pietrificat n saci. Adaptarea dozajelor de ciment sau modificarea tipului de ciment fa de prevederile proiectului se pot face numai cu acordul proiectantului. de pereii exteriori; I Nu depozita mai mult de 10 saci ntr-o stiv; I Nu lsa produsul la ndemna copiilor; I Cimentul este iritant. Evit contactul cu minile i ochii. n caz de contact cu ochii, spal-te cu ap i consult medicul.

1.5. Alegerea agregatelor. Condiii minime impuse agregatelor

Beton i mortar

Respect specificaiile agregatelor i diametrul maxim al granulei de agregat posibil a fi folosit. Acest lucru este prevzut prin proiectul de execuie.

1.4. Reguli minime de manevrare, transport i depozitare a cimentului n saci I Sacii vor fi ferii de umezeal pe timpul transportului i depozitrii; I Sacii vor fi ferii de lovituri, nepturi, tieturi etc. La manipulare nu trnti sacul; I Depoziteaz sacii de ciment n ncperi nchise, uscate i ventilate; I Depoziteaz sacii pe palei de lemn de nlime min. 15 cm (fr contact cu pardoseala); I Dispune sacii la mai mult de 60 cm 13

BetonAgregatele pe sorturi recomandate la prepararea betoanelor pentru lucrri n regie proprie sunt: I Nisip: granule cu diametrul cuprins ntre 0 i 3 mm sau ntre 0 i 7 mm; I Pietri: granule cu diametrul cuprins ntre 7 i 16 mm sau ntre 16 i 31 mm; I Balast - amestec natural de nisip i pietri: granule cu diametrul cuprins ntre 0 i 31 mm. Pentru prepararea betoanelor i recomandm utilizarea nisipului i pietriului (ca materiale sortate i splate n balastier). Nu aproviziona antierul cu agregate cu granule mari pentru a nu fi necesar o operaie ulterioar de cernere. Granulele mari de agregat i pot crea probleme la turnarea betonului. Sunt frecvente segregrile i lipsa stratului de acoperire datorate prezenei n masa betonului a granulelor mari de agregat. Consecinele segregrilor ("cuiburilor" de pietri) sunt: porozitatea accentuat a zonei cu segregare, rezistene reduse la nghedezghe repetat, lipsa proteciei armturilor etc. n tabelele urmtoare sunt expuse condiiile minime impuse agregatelor pentru a putea fi utilizate n compoziia betonului.

Nisip-sort 0-3

Nisip-sort 3-7

14

Pietri-sort 7-16

Pietri-sort 16-31

BetonCondiii impuse nisipuluiTrebuie s fie aspru la pipit.

Mod simplu de verificareFreac nisipul ntre degete. El trebuie s fie coluros i aspru. Privete nisipul - acesta trebuie s nu aib aspect pmntos. Cnd este frecat n palme nu trebuie s murdreasc. Nisipul trebuie s se scurg uor printre degete. Privete ndeaproape nisipul. Nu orice granul de culoare neagr este granul de crbune. Selecteaz granulele de culoare neagr i freac-le pe o hrtie alb. Dac las urme, acestea sunt granule de crbune. Privete ndeaproape nisipul. El nu trebuie s aib granule plate (foie, plcue) strlucitoare. Coninutul de humus se determin cu soluie de hidroxid de sodiu printr-o metod standardizat. Prezena celorlalte impuriti se determin prin observare cu lupa sau simplu prin frecarea nisipului ntre palme. Acesta nu trebuie s te murdreasc i s se scurg uor printre degete. Intereseaz-te de unde a fost extras nisipul. Utilizarea nisipului extras din mare se face numai pe baz de prescripii speciale i numai dup splarea srurilor pe care le conine.

Trebuie s nu conin argil.

Trebuie s nu conin granule de crbune. Trebuie s nu conin particule de mic. Trebuie s nu conin humus, reziduuri petroliere sau resturi vegetale. Trebuie s nu fie extras din zona litoralului (s nu conin sruri).

Beton i mortar

Condiii impuse pietriuluiGranulele mari s nu fie acoperite cu argil. Asupra formei generale, aspectului i duritii granulelor. Trebuie s nu conin pmnt (argil), impuriti organice, etc.

Mod simplu de verificarePrivete ndeaproape granulele de pietri. Ele nu trebuie s fie acoperite de o pelicul aderent de argil (pmnt). Granulele trebuie s aib form rotunjit i nu aplatizat. Granulele nu trebuie s prezinte alterri de suprafa. Granulele nu trebuie s se sparg uor la lovire cu ciocanul. Vizual, s nu se observe bulgri de pmnt (argil) sau praf, crbune, paie, resturi vegetale, material lemnos etc. Balastul reprezint un amestec natural de nisip cu pietri. Se vor vedea condiiile impuse nisipului i pietriului

Condiii impuse balastului

15

Beton1.6. Alegerea apei de preparare Utilizeaz ap potabil. Calitatea apei pentru prepararea i comportarea betonului proaspt i ntrit este foarte important. Nu utiliza apa din canale, anuri etc. chiar dac antierul este ntr-un loc izolat i aprovizionarea cu ap este dificil. Evit apele slcii sau care nu sunt incolore i inodore. Apa pe care o vei folosi pentru protecia ulterioar turnrii betonului este tot att de important ca i apa de preparare a betonului. Asigur aprovizionarea i folosete ap potabil pentru protecia betonului dup turnare. Asigur etaneitatea cofrajelor aa nct la turnare s evii pierderea laptelui de ciment pe la partea inferioar a cofrajului sau prin lateral. Suprafaa interioar a cofrajelor trebuie s fie curat naintea turnrii betonului. n cazul n care foloseti cofraje de lemn sau pe post de cofraje elemente de construcii existente n locul turnrii (beton vechi, zidrie etc) acestea trebuie udate cu ap cu 2-3 ore nainte de turnare. Suprafeele acestora se ud i nainte de turnarea betonului ns apa rmas n denivelri trebuie ndeprtat naintea turnrii. Pe timpul ntririi betonului (pn la atingerea unei rezistene suficiente), cofrajele trebuie s reziste tuturor solicitrilor ce pot aprea n aceast perioad. Pentru decofrare i recomandm utilizarea de substane speciale (ageni de decofrare) care s permit o decofrare uoar, fr aderene ntre beton i cofraj. Cu aceti ageni de decofrare se ung n strat uniform cofrajele anterior turnrii betonului. Betonul se va turna n perioada cnd aceti ageni de decofrare sunt activi. Agenii de decofrare nu trebuie s afecteze suprafaa i durabilitatea betonului sau s atace cofrajele. Asigur-te c aceti ageni de decofrare sunt n termenul de garanie.

1.7. Pregtirea cofrajelor La transportul, manipularea i depozitarea cofrajelor pe antier trebuie s se evite deformarea sau degradarea acestora. Nu depozita cofrajele direct pe pmnt. Nu depozita alte materiale pe cofraje aa nct acestea s se deformeze. Cofrajele trebuie s fie executate astfel nct s permit: I montarea uoar a armturii; I turnarea i vibrarea betonului; 16 I decofrarea fr lovirea sau deteriorarea betonului turnat.

Beton1.8. Armturi condiii generale Armturile se vor tia, ndoi i manipula aa nct s se evite deteriorarea mecanic (loviri, crestturi, fisuri, ruperea punctelor de sudur la plase i carcase etc.). Fasonarea (ndoirea) armturilor se va face strict n conformitate cu prevederile proiectului de execuie. Respect cu strictee tipul de oel i diametrul acestuia pentru fiecare marc de armtur. Acestea sunt prevzute n proiectul de execuie. n cazul n care nu te poi aproviziona cu oel beton la diametrul sau tipul cerut prin proiect eti obligat s ntiinezi proiectantul care va dispune n consecin. Nu utiliza plase sau bare cu zone puternic ruginite, cu suprafee acoperite de zpad, ghea, pmnt, ulei, pcur, mortar, beton sau alte substane care s mpiedice aderena oelului la beton. n cazul n care oelul beton are urme de rugin va fi necesar perierea acestuia. Dup periere seciunile barelor nu trebuie s depeasc abaterile prevzute n standardele de produs. Fasonarea armturilor se execut cu micri lente, fr ocuri. Barele care intr la fasonare trebuie s fie curate i drepte. 17 Eticheteaz mrcile de armtur dup fasonare aa nct, n momentul montrii, s nu existe confuzii.

Nu fasona armturile sub temperatura de -10C. Oelul beton cu diametrul mai mare de 25 mm se va fasona la cald.

Beton i mortar

Pstreaz armturile fasonate, nainte i dup fixare n cofraje, protejate de ap i ageni chimici. Nu depozita materiale peste armturi aa nct acestea s se deformeze. Respect cu strictee la montaj lungimile de nndire prin petrecere (suprapunere) a armturilor sau lungimile cordoanelor de sudur. Acestea sunt prevzute n proiect.

BetonRespectarea stratului de acoperire la partea inferioar i/sau pe lateralele elementului de beton armat se face prin utilizarea distanierilor de polietilen ("puricilor"). Acetia se gsesc n comer n funcie de diametrul armturii pe care se pot monta i de grosimea dorit de strat de acoperire. Asigur-te c acetia sunt ntr-un numr suficient (minim 3 buc./mp). Asigurarea poziiei rndurilor superioare de armtur se face cu ajutorul "caprelor" de rezemare care sunt armturi fasonate special. Caprele de rezemare trebuie s fie mrci separate prevzute prin proiect. Leag armturile cu agrafe speciale sau cu dou fire de srm neagr, moale 1-1.5 mm la intersecii. Asigur-te naintea turnrii betonului c armturile sunt suficient de rigide aa nct s nu se deformeze n momentul turnrii betonului. Asigur-te de montarea armturilor pentru stlpi la poziia exact i bine rigidizat (legat).

1.9. Beton de egalizare. Turnarea betonului de egalizare Pentru preluarea unor neregulariti ale spturilor i mpiedicarea scurgerii laptelui de ciment din betonul grinzilor de fundaie se impune realizarea unui strat de beton (cu coninut sczut de ciment) pe fundul spturii. Acest beton va fi nivelat cu mistria sau drica. Este interzis considerarea acestui beton n evaluarea grosimii elementului structural. Se va atepta ntrirea acestei egalizri (1 zi) nainte de fixarea cofrajelor, montarea armturilor i turnarea betonului propriu-zis.

Distanieri de polietilen pentru asigurarea respec

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended