+ All Categories
Home > Documents > a de Aliment Are La MAC

a de Aliment Are La MAC

Date post: 05-Apr-2018
Category:
Author: patrascu-andrei
View: 218 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)

of 16

Transcript
 • 8/2/2019 a de Aliment Are La MAC

  1/16

  Lucrarede

  curs

  La tema: Instalatiea de

  alimentere la MAC

 • 8/2/2019 a de Aliment Are La MAC

  2/16

  Elaborat

  de:

  Verificatde: Nastas Ion

  Instala tia de alimentare a motoarelor cu aprindere princompresie (M.A.C.) asigura introducerea in cilindrii si

  pulverizarea combustibilului in cantitatea necesara si inmomentul impus de conditiile de desfasurare a cicluluimotor, astfel incit motorul sa poata dezvolta putereaceruta.

  Spre deosebire de instalatia de alimentare a motoarelorcu carburator, care foloseste un combustibil purificat siusor volatil, lucrand si la o presiune redusa, lamotoarele cu aprindere prin compresie instalatia dealimentare foloseste un combustibil mai putin purificatsi greu volatil.

  Instalatia de alimentare a motoarelor cu aprindere princompresie este o constructie robusta si de mareprecizie. Ea reprezinta partea cea mai delicata a

  motorului care, atat la constructie cat si la exploatareaacestuia, necesita mare atentie si supraveghere siproduce cele mai numeroase defectiuni.

 • 8/2/2019 a de Aliment Are La MAC

  3/16

  Instalatia de alimentare a motoarelor cu aprindere princompresie

  1- rezervor de combustibil; 2- pompa de alimentare;

  3, 4- filtre de combustibil; 5- pompa de injectie;

  6- injectoare; 7- filtru decantor;

  8, 9, 11, 12- conducte de joasa presiune;

  10- conducte de inalta presiune;

  Partile componente ale instalatiei de alimentaire amotoarelor cu aprindere prin compresie sunt:

 • 8/2/2019 a de Aliment Are La MAC

  4/16

  -rezervorul de combustibil

  -pompa de alimentare (pompa de combustibil)

  -filtrele de combustibil

  -pompa de injectie

  -injectoarele

  -regulatorul de turatie al pompei de injectie

  -conductele de joasa si inalta presiune.

  Pompa de alimentare serveste la alimentareaechipamentului de injectie al motorului cu aprindereprin compresie. La automobile, cele mai des intalnitepompe de alimentare sunt cele cu piston.

  Filtrele de combustibil. Functionarea normala sineintrerupta a motorului cu aprindere prin compresienecesita curatirea prealabila a combustibilului deimpuritati si de apa. Curatirea insuficenta acombustibilului conduce la uzarea injectorului si deci lamarirea consumului de combustibil si la reducereaputerii motorului.

  Evitarea acestor neajunsuri se face prin filtrareacombustibilului cu ajutorul a doua filtre:

  -unul de filtrare primara, montat inaintea pompei decombustibil

  -si celalalt de filtrare secundara, montat inaintea pompeide injectie.

 • 8/2/2019 a de Aliment Are La MAC

  5/16

  Pompa de injectie are ca sarcina dozarea precisa silivrarea sub presiune a combustibilului. Dupa modul de

  dozare a combustibilului, pompele de injectie seclasifica in:

  -pompe cu reglaj prin cama variabila;

  -pompe cu reglaj prin laminare;

  -pompe cu reglaj prin scurtcircuit (cu sertar).

  Datorita avantajelor pe care le prezinta, pompele cu reglajprin scurtcircuit (cu sertar) au cea mai largaraspandire.

  Din punct de vedere principial, acest tip de pompa sepoate realiza cu sertar separat sau cu piston-sertar,

  ultimul tip avind o raspindire aproape generala.

 • 8/2/2019 a de Aliment Are La MAC

  6/16

  Pompa de injectie cu piston-sertar

  1- corpul pompei; 2- capul pompei; 3- cilindru; 4- pistonsertar; 5- arc; 6- impingator cu rola; 7- surub dereglare;

  8- manson; 9- supapa de refulare; 10- arc; 1- racordulconductei de inalta presiune; 12- ax cu came; 13, 14-flanse;

  15- tija de reglare; 16- colier; 17- joja; 18- surub; C- canal;

  O- orificiu;

  Pompa prezentata mai sus este de tipul cu piston-sertar,cu patru elemente de pompare.

  Ea se compune din doua parti mari:

 • 8/2/2019 a de Aliment Are La MAC

  7/16

  -corpul pompei 1

  -capul pompei 2, in care se monteaza elementii.

  In capul pompei 2 se gaseste un canal C prin carecombustibilul vine de la filtrul si ajunge la elementiipompei. Un element se compune din cilindrul 3prevazut cu doua orificii O, in care combustibilul esteaspirat si prin care se realizeaza descarcarea in timpulcurselor moarte.

  In interiorul cilindrului pistonul-sertar se deplaseaza subactiunea arcului 5, in cursa de aspiratie, si sub actiuneacamei, prin intermediul impingatorului cu rola 6 si asurubului de reglare 7, in cursa de refulare. Surubul dereglare 7 foloseste la reglarea momentului inceperiiinjectiei (inceputului cursei utile). Deasupra cilindrului3 se afla supapa de refulare 9, arcul 10 si racordulconductei de inalta presiune 11.

  Tot in partea superioara a pompei se gaseste simecanismul de reglare a cantitatii de combustibilrefulat de pompa catre injectoare, cantitate ce seobtine prin rotirea pistoanelor pompei.

  Mecanismul de reglare este format din tija de reglare 15prevazuta colierele 16. Colierele au un canal in care

  patrunde bratul de comanda al mansonului 8. Capatuldin dreapta al tijei 15 este articulat cu parghiaregulatorului.

  In corpul pompei 1 se gaseste axul cu came 12, sprijinit pedoi rulmenti prin intermediul flansei 13, pe care semonteaza carcasa regulatorului, si al flansei 14. Flansa14 serveste si la fixarea pompei de injectie pe motor.

 • 8/2/2019 a de Aliment Are La MAC

  8/16

  Axul cu came este prevazut in partea stanga cu sistemulde antrenare a regulatorului, iar in partea dreapta cupropriul lui sistem de antrenare de catre motor.

  In corpul pompei se introduce ulei pentru ungere, al caruinivel se controleaza cu joja 17. Pe corpul pompei seprinde, prin suruburile 18, pompa de alimentare cucombustibil.

  La functionarea acestei pompe, pistonul-sertar 4 sedeplaseaza in cursa de refulare sub actiunea camei,prin intermediul impingatorului 6 si al surubului de

  reglare 7. Injectia combustibilului incepe in momentulin care pistonul astupa orificiile O, intrerupand legaturaintre cilindrul 3 si canalul C.

  Sub presiunea combustibilului, supapa de refulare 9 seridica de pe scaunul sau si combustibilul trece spreinjector. Sfarsitul injectiei are loc cand muchiaelicoidala a pistonului deschide orificiile O.

  Ca urmare a scaderii presiunii din cilindrul 11, supapa derefulare 9 este readusa pe scaun de

  arcul 10.

  Dupa ce pistonul a trecut de punctul mort interior,deplasarea in jos (in cursa de aspiratie) se efectueazasub actiunea arcului 5 (care a fost comprimat in cursade refulare).

  Defectiunile sistemului de injectie fac ca motorul diesel sascoata fum de culoare neagra in exces, din aceastacauza si consumul de carburant este mai mare si deci in

  consecinta poluarea creste.

 • 8/2/2019 a de Aliment Are La MAC

  9/16

  Pompa de alimentare cu motorin :

  C.1 Tip pompa de injec ie n linie cu piston sertar:

  Pompa de injec ie se compune din:

  corpul n care se monteaz arborele cu came , mping torii cu role , elementele de pompare i racordurile derefulare . Elementele de pompare sunt formate dincilindrii i pistoanele .

  Cilindrul elementului de pompare, este prev zut cu un orificiu, de alimetare cu motorin , trimis de pompa de alimtare, pistonaul la partea superioar are un orificiu central n legatur cu un canal nclinat practicat lateral, comunicnd cu partea superioar . Fiecare pistona este prev zut cu cte un manon danturat angrenat de-o creamlier n care sunt practicate sectoare distan ate. Cremaliera sub form de tij este legat printr-un

  sistem de prghii de regulatorul care o actioneaz . Comandat de regulator cremaliera mprim

  Pistonaului mic ri de rota ie prin care se realizeaz modificarea debitului n func ie de sarcina motorului.

  Readucerea pistonaelor se realizeaz cu resortul . Supapa de refulare este conic i este men inut de un resort n pozi ia nchis pe locaul ei.

 • 8/2/2019 a de Aliment Are La MAC

  10/16

  Arborele cu came se sprijin pe rulmen i i este ac ionat de arborele motor prin angrenajele distribu iei din fa , astfel micarea de la arborele motor este transmisprintr-un pinion intermediar la pinionul de antrenare laarborele cu came. Acest pinion este dublu ca m rime fa de pinionul de pe arborele motor,nct la dou rota ii ale arborelui cotit, arborele cu came s se roteasc o singur dat asigurnd cte o pompare la fiecare element n parte.

  Decalajul camerelor este astfel realizat nct s se asigure injec ia n ordine de func ionare a motorului. La cap tul

  posterior al arborelui cu came se monteaz regulatorul pe care l antreneaz .

  mping torii sau tache ii sunt cilindrici cu rola asem n tori cu cei de la pompa de alimentare cu piston cu deosebirea c la partea superioar sunt prev zu i cu uruburi i piuli e de fixare. Aceste uruburi servesc la reglarea momentului de injec ie adica la stabilirea avansului n num r de grade corespunz tor pentru fiecare timp de motor n parte. mping torii ghideaz n nite orificii ale unui perete orinzontal comun cu corpulpompei.

  n corpul pompei de injec ie se toarn ulei la un nivel bine stabilit servind la ungerea arborelui cu came, ampingatorilor si a pistonaelor la partea lor inferioarde contact cu tache ii.

 • 8/2/2019 a de Aliment Are La MAC

  11/16

  Func ionarea pompei de injec ie este condi ionat de antrenarea sau rotirea arborelui cu came de c tre arborele motor.Pinionul de pe cap tul arborelui motor transmite miscarea la roata din at de antrenare a arborelui cu came prin pinionul intermediar.Prin rotireaarborelui cu came acesta ac ioneaz mping torii i prinei pistonaele,pe care le deplaseaza n cilindrii dejos n sus,nvingnd astfel rezisten a resortului.

  La coborrea de pe cam resorturile aduc pistonaele n pozi ia ini ial . De aici rezult c pistonaele sub ac iunea camelor execut o micare rectilinie

  alternativ . Dar pistonaele mai sunt ac ionate pe de alt parte i de tija cremalier care primeste miscarea de la regulator imprimnd-le o micare de rota ie.

  Cnd pistonaul coboar i deschide orificiul al cilindrului, datorit deepresiunii create, motorina intr n spa iul de desupra lui realiznd astfel admisia motorinei nelementul de pompare .

  n cursa urmatoare pistonaul comprim motorina la o presiune suficient de mare, se comprim arcul supapei de refulare acesta se deschide i combustibilul princonducte ajunge la injector.

  Refularea se realizeaz deci n curs de ridicare a

  pistonului, dar nu are loc pe tot parcursul ei. Ea ncecpen momentul cnd pistonaul acoper orificiul canalului de alimentare al cilindrului i dureaz pn n momentul n care muchia canalului nclinat alpistonasului deschide acest orificiu.

 • 8/2/2019 a de Aliment Are La MAC

  12/16

  n momentul acela spa iul de deasupra pistonaului are leg tur prin canalul s u central i apoi prin canalul nclinat cu canalul de alimentare. Momentul deschideriimai devreme al canalului nclinat nseamn o cantitate mai mic de motorin debitat i invers.

  Momentul deschiderii canalului nclinat care de faptdetermin varia ia debitului n func ie de sarcina motorului este asigurat de tija cremalier care primete micarea de la regulator, rotind pistonaul ncilindru.Prin acesta se asigur cantit i de motorin dozate corespunz tori n func ie de sarcina motorului.

  Injectoarele sunt organele care realizeaza pulverizareafina si distributia uniforma a combustibilului in camerade ardere.

  In constructia actuala a motoarelor cu aprindere princompresie se utilizeaza injectoare mecanice, care pot fi:

  -deschise

  -inchise

  dupa cum orificiul pulverizatorului este obturat sau nu deun ac.

  Injectorul mecanic deschis este format din corpulprincipal 1, prevazut cu un racord de legatura laconducta de inalta presiune, prin intermediul careiacombustibilul intra in pulverizatorul 2. Pulverizatoruleste prevazut cu unul sau cu mai multe orificii, prin alecaror dimensiuni si forme se asigura pulverizareacombustibilului. Legatura intre corpul principal si

  pulverizator se realizeaza prin intermediul unei piulitede stringere 3.

 • 8/2/2019 a de Aliment Are La MAC

  13/16

  Injectorul mecanic deschis

  1- corp principal; 2- pulverizator; 3- piulita de strangere;

  Injectorul mecanic inchis are orificiile de legatura intreinjector si camera de ardere controlate de catre o

  supapa realizata in forma de ac.

  Acul injectorului este tinut de scaunul sau de un arcelicoidal cilindric, iar ridicarea lui se face numai intimpul injectiei, sub actiunea presiuniicombustibilului.

 • 8/2/2019 a de Aliment Are La MAC

  14/16

  Injectoarele mecanice inchise pot fi actionate hidraulic,mecanic sau electric, primul mod de actionare fiind celmai raspandit. Corpul pulverizatorului 1 este prevazutcu un canal prin care combustibilul trimis de pompaajunge in camera pulverizatorului.

  In interiorul pulverizatorului se afla acul 2 al injectorului,prelucrat cu doua diametre diferite si prevazut lapartea inferioara cu oportiune conica cu care inchideetans orificiul de iesire a combustibilului.

  Combustibilul, trimis cu presiune de pompa spre injector,

  exercita o presiune pe suprafata gulerului, presiune cerezulta din diferenta dintre diametrele acului injector.

  Cand presiunea combustibilului atinge o anumita valoare,in asa fel incat forta care tinde sa ridice acul este maimare decat cea a arcului elicoidal, acul se ridica sipermite combustibilului sa patrunda prin orificiilepulverizatorului in camera de ardere a motorului.

  Cand forta creata de presiunea combustibilului devine maimica decat forta data de arc, acul revine pe scaunul sauinchizand orificiul pulverizatorului.

  Injector mecanic inchis

  1- corpul pulverizatorului; 2- acul injectorului;

 • 8/2/2019 a de Aliment Are La MAC

  15/16

  Regulatorul mecanic de turatie este un mecanism automatprin care se regleaza pompa de injectie in asa fel incat

  aceasta sa raspunda cerintelor de functionare amotorului. El este actionat de catre arborele cu came alpompei de injectie.

  Regulatorul este format din doua greutati 2, articulate laun ax 1. Acestea actioneaza asupra mansonului 3, carese sprijina pe parghia 4,articulata cu capatul inferior inpunctul A1,.

  La capatul superior al parghiei este articulata tija 6, carecomanda cremaliera pompei de injectie si arcul 5.

  La cresterea turatiei fortele centrifuge, care tind sadeparteze greutatile 2, aflate in miscare de rotatie. Prindeplasarea greutatilor se deplaseaza tija 6, prin

  intermediul mansonului 3, producand deplasareacremalierei pompei de injectie in sensul cresteriicantitatii de combustibil injectate.

  La scaderea turatiei, revenirea tijei si a greutatilor se facesub actiunea arcului 5.

 • 8/2/2019 a de Aliment Are La MAC

  16/16

  Schema de principiu a regulatorului mecanic de turatie

  1- ax; 2- greutate; 3- manson; 4- parghie; 5- arc; 6- tija;


Recommended