+ All Categories
Home > Documents > 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

Date post: 05-Dec-2014
Category:
Upload: ingeconomist
View: 321 times
Download: 9 times
Share this document with a friend
22
UNIVERSITATEA DE VEST “VASILE GOLDIŞ” DIN UNIVERSITATEA DE VEST “VASILE GOLDIŞ” DIN ARAD ARAD FACULTATEA DE MEDICINA FACULTATEA DE MEDICINA SPECIALITATEA ASISTENŢĂ MEDICALĂ SPECIALITATEA ASISTENŢĂ MEDICALĂ TEHNICI DE INGRIJIRE SI METODE TERAPEUTICE TEHNICI DE INGRIJIRE SI METODE TERAPEUTICE IN COLECISTITA ACUTA IN COLECISTITA ACUTA COORDONATOR: COORDONATOR: ABSOLVENT: ABSOLVENT: Prof. univ. Dr. Alexandru Dumnici Prof. univ. Dr. Alexandru Dumnici Sandu(Balaci) I.Nicoleta Alexandra Sandu(Balaci) I.Nicoleta Alexandra ARAD ARAD 2011 2011
Transcript
Page 1: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

UNIVERSITATEA DE VEST “VASILE GOLDIŞ” UNIVERSITATEA DE VEST “VASILE GOLDIŞ” DIN ARADDIN ARAD

FACULTATEA DE MEDICINA FACULTATEA DE MEDICINA SPECIALITATEA ASISTENŢĂ MEDICALĂSPECIALITATEA ASISTENŢĂ MEDICALĂ

TEHNICI DE INGRIJIRE SI METODE TEHNICI DE INGRIJIRE SI METODE TERAPEUTICE IN COLECISTITA ACUTATERAPEUTICE IN COLECISTITA ACUTA

COORDONATOR: COORDONATOR: ABSOLVENT: ABSOLVENT:

Prof. univ. Dr. Alexandru Dumnici Prof. univ. Dr. Alexandru Dumnici Sandu(Balaci) Sandu(Balaci) I.Nicoleta AlexandraI.Nicoleta Alexandra

ARADARAD20112011

Page 2: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

MotivatieMotivatie

Colecistita acută este o boală care poate Colecistita acută este o boală care poate apare la orice varstă, cu maximum de frecvenţă la apare la orice varstă, cu maximum de frecvenţă la vârsta mijlocie.vârsta mijlocie.Raportul femei/barbaţi este de 3/1, iar frecvenţa în Raportul femei/barbaţi este de 3/1, iar frecvenţa în rândul populaţiei adulte aproximativ 10-15%.rândul populaţiei adulte aproximativ 10-15%.

Cert este faptul că pe masura prelungirii Cert este faptul că pe masura prelungirii duratei medii de viaţă ea devine tot mai frecventă duratei medii de viaţă ea devine tot mai frecventă la decade avansate (50-70 de ani), exprimând şi la decade avansate (50-70 de ani), exprimând şi prin aceasta raportul direct de cauzalitate cu litiaza prin aceasta raportul direct de cauzalitate cu litiaza biliară.biliară.

În prezent, numărul de colecistectomii – În prezent, numărul de colecistectomii – intervenţia chirurgicală prin care se extirpă intervenţia chirurgicală prin care se extirpă vezicula biliară şi canalul cistic – este de două ori vezicula biliară şi canalul cistic – este de două ori mai mare ca cel al apendicectomiilor.mai mare ca cel al apendicectomiilor.

Page 3: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

IntroducereIntroducere

Colecistita acută este o afecţiune a veziculei biliare Colecistita acută este o afecţiune a veziculei biliare caracterizată anatomopatologic prin stare inflamatorie.caracterizată anatomopatologic prin stare inflamatorie.În 95% din cazuri, starea inflamatorie a veziculei biliare În 95% din cazuri, starea inflamatorie a veziculei biliare este determinată de inclavarea unui calcul la nivelul este determinată de inclavarea unui calcul la nivelul canalului cistic, pe care îl obstruează, afecţiune denumită canalului cistic, pe care îl obstruează, afecţiune denumită litiaza biliara. litiaza biliara.

Ea este cunoscută de multa vreme, prima Ea este cunoscută de multa vreme, prima menţionare ştiinţifică fiind făcută de Paracelsus în jurul menţionare ştiinţifică fiind făcută de Paracelsus în jurul anului 1500. La noi în ţară are o frecvenţă de 222,51/1000 anului 1500. La noi în ţară are o frecvenţă de 222,51/1000 locuitori, cu maximum în decada a cincea.locuitori, cu maximum în decada a cincea.Incidenţa reală a colecistitei acute este greu de apreciat Incidenţa reală a colecistitei acute este greu de apreciat exact statistic, în aceasta intervenind factori de eroare: exact statistic, în aceasta intervenind factori de eroare: formele cu intensitate redusă sau cele cu tratament formele cu intensitate redusă sau cele cu tratament exclusiv medicamentos. exclusiv medicamentos.

Gravitatea colecistitei acute este direct Gravitatea colecistitei acute este direct proporţională cu forma anatomopatologică, cu intensitatea proporţională cu forma anatomopatologică, cu intensitatea procesului obstructiv si infecţios, cu vârsta precum şi cu procesului obstructiv si infecţios, cu vârsta precum şi cu dezechilibrele electrolitice şi metabolice secundare.dezechilibrele electrolitice şi metabolice secundare.

Page 4: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

ANATOMIA SI FIZIOLOGIA FICATULUIANATOMIA SI FIZIOLOGIA FICATULUISI A CĂILOR BILIARESI A CĂILOR BILIARE

Generalităţi privind aparatul digestivGeneralităţi privind aparatul digestivAparatul digestiv cuprinde totalitatea organelor Aparatul digestiv cuprinde totalitatea organelor

care îndeplinesc importanta funcţie de digestie şi care îndeplinesc importanta funcţie de digestie şi absorbţie a alimentelor (prehensiune, modificarea fizico-absorbţie a alimentelor (prehensiune, modificarea fizico-chimică a alimentelor, absorbţia nutrimentelor şi excreţia chimică a alimentelor, absorbţia nutrimentelor şi excreţia rezidurilor neabsorbite). Este compus din tubul digestiv şi rezidurilor neabsorbite). Este compus din tubul digestiv şi glandele sale anexe.glandele sale anexe.

Digestia este ansamblul de procese în cursul cărora Digestia este ansamblul de procese în cursul cărora substanţele nutritive sunt eliberate din alimente, sub substanţele nutritive sunt eliberate din alimente, sub influenţa enzimelor, fragmentate în constituenţii lor influenţa enzimelor, fragmentate în constituenţii lor chimici şi absorbite. chimici şi absorbite. Digestia se realizează în segmentele Digestia se realizează în segmentele constitutive ale tractului digestiv. Aparatul digestiv se constitutive ale tractului digestiv. Aparatul digestiv se împarte în două segmente :împarte în două segmente :

Page 5: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

Anatomia ficatuluiAnatomia ficatului 1.cefalic – cuprinde cavitatea bucală cu glandele anexe şi faringele. 1.cefalic – cuprinde cavitatea bucală cu glandele anexe şi faringele.

În această porţiune alimentele sunt prinse de buze, dinţi şi limbă, În această porţiune alimentele sunt prinse de buze, dinţi şi limbă, sunt triturate, lubrefiate de salivă şi transportate în segmentele sunt triturate, lubrefiate de salivă şi transportate în segmentele inferioare prin deglutiţie. Organele olfactive şi gustative inferioare prin deglutiţie. Organele olfactive şi gustative controlează compoziţia chimică a alimentelor.controlează compoziţia chimică a alimentelor.

2. truncal – cuprinde porţiunea de la originea esofagului până la 2. truncal – cuprinde porţiunea de la originea esofagului până la anus : esofag, stomac, intestin subţire (duoden, jejun, ileon), anus : esofag, stomac, intestin subţire (duoden, jejun, ileon), intestin gros (cec, apendice, colon ascendent, transvers, intestin gros (cec, apendice, colon ascendent, transvers, descendent şi sigmoidian şi rect).descendent şi sigmoidian şi rect).

Esofagul este doar un conduct de transport. Transformarea Esofagul este doar un conduct de transport. Transformarea alimentelor începe în stomac şi se definitivează în intestinul alimentelor începe în stomac şi se definitivează în intestinul subţire, unde substanţele nutritive sunt absorbite în capilarele subţire, unde substanţele nutritive sunt absorbite în capilarele sanguine şi limfatice. La acest nivel în digestie intervin ficatul, sanguine şi limfatice. La acest nivel în digestie intervin ficatul, pancreasul şi un numar mic de glande din peretele intestinal. În pancreasul şi un numar mic de glande din peretele intestinal. În intestinul gros resturile alimentare neabsorbite sunt condensate intestinul gros resturile alimentare neabsorbite sunt condensate prin deshidratare, detoxificate prin conjugare, transformate în prin deshidratare, detoxificate prin conjugare, transformate în fecale prin fermentaţie şi putrefacţie, transportate şi eliminate la fecale prin fermentaţie şi putrefacţie, transportate şi eliminate la nivelul rectului şi anusului.nivelul rectului şi anusului.

Glandele anexe ale tubului digestiv sunt : glandele salivare, Glandele anexe ale tubului digestiv sunt : glandele salivare, ficatul şi pancreasul.ficatul şi pancreasul.

Page 6: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

Configuraţia externă Configuraţia externă Ficatul are forma unui semiovoid, aşezat transversal în Ficatul are forma unui semiovoid, aşezat transversal în

abdomen, cu lungimea de aproximativ 28 cm, diametrul abdomen, cu lungimea de aproximativ 28 cm, diametrul antero-posterior de 18 cm, înălţimea de 8 cm şi greutatea antero-posterior de 18 cm, înălţimea de 8 cm şi greutatea de aproximativ 1400 g. Are culoare roşie-cărămizie, de aproximativ 1400 g. Are culoare roşie-cărămizie, datorită cantităţii mari de sânge pe care o conţine.datorită cantităţii mari de sânge pe care o conţine.

Page 7: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

Configuraţia internaConfiguraţia interna

DDatoritatorităă celor trei şanţuri faţa visceral celor trei şanţuri faţa visceralăă a ficatului a ficatului este împărţită în patru lobi : lobul drept, lobul stâng si este împărţită în patru lobi : lobul drept, lobul stâng si între ei lobul pîntre ei lobul păătrat situat anterior şi lobul caudal (Spiegel) trat situat anterior şi lobul caudal (Spiegel) posterior.posterior.

Page 8: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

Anatomia căilor biliare extrahepaticeAnatomia căilor biliare extrahepatice

Sunt constituite din :Sunt constituite din :

Calea biliară principalăCalea biliară principală reprezentată de canalul reprezentată de canalul hepatic comun şi canalul coledoc. hepatic comun şi canalul coledoc.

Calea biliară accesorieCalea biliară accesorie reprezentată de vezicula reprezentată de vezicula

biliară si canalul cisticbiliară si canalul cistic..

Page 9: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

COLECISTITA ACUTĂCOLECISTITA ACUTĂ DefiniţieDefiniţie

Colecistita acută este o afecţiune a veziculei biliare, Colecistita acută este o afecţiune a veziculei biliare, caracterizată anatomo-patologic prin inflamaţia organului, iar caracterizată anatomo-patologic prin inflamaţia organului, iar clinic printr-un sindrom dureros abdominal acut, însoţit de clinic printr-un sindrom dureros abdominal acut, însoţit de febră şi modificări locale. Colecistitele acute infecţioase febră şi modificări locale. Colecistitele acute infecţioase primitive sunt foarte rare şi se întâlnesc în special la copii. De primitive sunt foarte rare şi se întâlnesc în special la copii. De cele mai multe ori infecţia este secundară. Ea se grefează uşor cele mai multe ori infecţia este secundară. Ea se grefează uşor datorită rezistenţei scăzute a pereţilor ischemiaţi, aflaţi sub datorită rezistenţei scăzute a pereţilor ischemiaţi, aflaţi sub presiunea conţinutului vezicular. Infecţia se produce fie pe presiunea conţinutului vezicular. Infecţia se produce fie pe calea circulaţiei porte, fie pe calea arterei cistice, fie pe cale calea circulaţiei porte, fie pe calea arterei cistice, fie pe cale limfatică. Alteori germenii pătrund în căile biliare prin canalul limfatică. Alteori germenii pătrund în căile biliare prin canalul coledoc. Când infecţia este provocată de germeni anaerobi se coledoc. Când infecţia este provocată de germeni anaerobi se produce gangrenă veziculară (colecistită emfizematoasă). produce gangrenă veziculară (colecistită emfizematoasă).

SimptomatologieSimptomatologieDurerea abdominalăDurerea abdominală este declanşată de obicei de este declanşată de obicei de

ingerarea unor alimente colecistokinetice: grăsimi, tocături, ingerarea unor alimente colecistokinetice: grăsimi, tocături, prăjeli, mezeluri, maioneză sau de produse celulozice: mazăre, prăjeli, mezeluri, maioneză sau de produse celulozice: mazăre, fasole, varză.fasole, varză.

Page 10: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

Un alt simptom este greaţa însoţită de vărsături. Iniţial Un alt simptom este greaţa însoţită de vărsături. Iniţial se elimină alimentele consumate, stagnate obişnuit intragastric, se elimină alimentele consumate, stagnate obişnuit intragastric, după care apare conţinutul bilios, uneori în cantitatea mare. după care apare conţinutul bilios, uneori în cantitatea mare.

Eforturile mari de vomă cu evacuări explozive pot duce Eforturile mari de vomă cu evacuări explozive pot duce la ruptura mucoasei esogastrice. de disconfort abdominal se la ruptura mucoasei esogastrice. de disconfort abdominal se amplifică prin senzaţie de balonare epigastrică sau difuză amplifică prin senzaţie de balonare epigastrică sau difuză datorită parezei intestinaledatorită parezei intestinale . .

Intensitatea durerii este inegală de la cea frustă la cea Intensitatea durerii este inegală de la cea frustă la cea foarte violentă. Uneori este atât de intensă, încât bolnavul evită foarte violentă. Uneori este atât de intensă, încât bolnavul evită să inspire profund. Modul de instalare al durerii este frecvent să inspire profund. Modul de instalare al durerii este frecvent brusc, dar poate fi şi progresiv. Durata este variabilă, pe brusc, dar poate fi şi progresiv. Durata este variabilă, pe masură ce procesul inflamator avansează, durerea devine masură ce procesul inflamator avansează, durerea devine severă şi persistentă. În general durerea abdominală din severă şi persistentă. În general durerea abdominală din colecistita acută nu cedează decât parţial şi temporar la colecistita acută nu cedează decât parţial şi temporar la analgezice şi antispastice. analgezice şi antispastice. Frecvenţa pulsului este paralelă cu Frecvenţa pulsului este paralelă cu creşterea temperaturii, rar pulsul este aritmic. Hipertensivii fac creşterea temperaturii, rar pulsul este aritmic. Hipertensivii fac ascensiuni ale valorilor tensionale, iar coronarienii pot face ascensiuni ale valorilor tensionale, iar coronarienii pot face crize anginoase veritabile.crize anginoase veritabile.

Page 11: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

Tubajul duodenalTubajul duodenal

În practică se efectuează tubajul Meltzer-Lyon şi mai În practică se efectuează tubajul Meltzer-Lyon şi mai rar tubajul minutat. Prin introducerea în duoden a unei rar tubajul minutat. Prin introducerea în duoden a unei sonde Einhorn se va extrage cu scop explorator:sonde Einhorn se va extrage cu scop explorator:- bila A (coledociană), galben-aurie. Se instilează sulfat de - bila A (coledociană), galben-aurie. Se instilează sulfat de magneziu.magneziu.- bila B (veziculară), vâscoasă, castaniu închisă.- bila B (veziculară), vâscoasă, castaniu închisă.- bila C (hepatică), galben clară.- bila C (hepatică), galben clară.

Probele A, B şi C se recoltează în epubrete sterile care se Probele A, B şi C se recoltează în epubrete sterile care se vor examina din punct de vedere:vor examina din punct de vedere:

Microscopic: se pot evidenţia celule epiteliale sau Microscopic: se pot evidenţia celule epiteliale sau neoplazice, leucocite în număr mare (proces inflamator).neoplazice, leucocite în număr mare (proces inflamator).

Citologic: se evidenţiază eventualii paraziţi (lamblii).Citologic: se evidenţiază eventualii paraziţi (lamblii).Bacteriologic: din bila B se realizează bilicultură şi Bacteriologic: din bila B se realizează bilicultură şi

antibiogramă.antibiogramă.Biochimic: se determină cantitatea de săruri biliare, Biochimic: se determină cantitatea de săruri biliare,

vâscozitatea şi vâscozitatea şi pH-ul.pH-ul.

Page 12: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

Examene radiologiceExamene radiologice

Radiografia abdominală pe golRadiografia abdominală pe gol: poate evidenţia calculi : poate evidenţia calculi radioopaci, veziculă “de porţelan”, bilă calcică, calculi în ileon, aer radioopaci, veziculă “de porţelan”, bilă calcică, calculi în ileon, aer în arborele biliar (în cazul fistulelor biliodigestive) sau imagine în arborele biliar (în cazul fistulelor biliodigestive) sau imagine gazoasă în lumen şi în peretele vezicular (în colecistita gazoasă în lumen şi în peretele vezicular (în colecistita emfizematoasă).emfizematoasă).Colecistografia: Colecistografia: este o radiografie cu substanţă de contrast: este o radiografie cu substanţă de contrast: Razebil- tablete administrate oral. Se fac 5 filme radiologice, la Razebil- tablete administrate oral. Se fac 5 filme radiologice, la intervale de timp bine stabilite, care dau informaţii asupra intervale de timp bine stabilite, care dau informaţii asupra prezenţei calculilor şi asupra funcţiei colecistului.prezenţei calculilor şi asupra funcţiei colecistului.Colangiografia (colecistocolangiografia): Colangiografia (colecistocolangiografia): este o radiografie cu este o radiografie cu substanţă de contrast - Urografin administrat intravenos. substanţă de contrast - Urografin administrat intravenos.

Este un examen morfologic (dă aspecte despre forma, sediul, Este un examen morfologic (dă aspecte despre forma, sediul, dimensiunile colecistului) şi funcţional (arată puterea de dimensiunile colecistului) şi funcţional (arată puterea de concentrare, contractilitatea şi evacuarea colecistului după concentrare, contractilitatea şi evacuarea colecistului după prânzul Boyden). Se face cu prudenţă, doar atunci când prânzul Boyden). Se face cu prudenţă, doar atunci când bilirubinemia scade sub 3 mg%. Are indicaţie majoră în bilirubinemia scade sub 3 mg%. Are indicaţie majoră în suspiciunea clinică de litiază coledociană.suspiciunea clinică de litiază coledociană.Scintigrama hepato-biliară de eliminare: Scintigrama hepato-biliară de eliminare: este o metodă de este o metodă de explorare radioizotopică. explorare radioizotopică.

Foloseşte ca trasor izotopul 99-Techneţiu, asociat cu o substanţă Foloseşte ca trasor izotopul 99-Techneţiu, asociat cu o substanţă care se elimină din hepatocit în căile biliare.care se elimină din hepatocit în căile biliare.

Page 13: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

Tratamentul medicalTratamentul medicalPrimul obiectiv al tratamentului este calmarea Primul obiectiv al tratamentului este calmarea

durerii abdominale care se face prin administrarea de durerii abdominale care se face prin administrarea de injecţii i.m. cu Scobutil compus: 1 fiolă la 8 ore, Algocalmin injecţii i.m. cu Scobutil compus: 1 fiolă la 8 ore, Algocalmin 4-6 fiole/zi sau Fortral 1/2 fiolă în criză. În formele 4-6 fiole/zi sau Fortral 1/2 fiolă în criză. În formele hiperalergice sub strictă supraveghere se poate administra hiperalergice sub strictă supraveghere se poate administra 100-150 mg Mialgin la 6-8 ore. Dacă durerea nu cedează 100-150 mg Mialgin la 6-8 ore. Dacă durerea nu cedează nici la acest tratament şi intervenţia chirurgicală nu se nici la acest tratament şi intervenţia chirurgicală nu se impune, se poate încerca perfuzie i.v. cu Xilină 1%. Se mai impune, se poate încerca perfuzie i.v. cu Xilină 1%. Se mai aplică pungi de gheţă pe hipocondrul drept. Nu se aplică pungi de gheţă pe hipocondrul drept. Nu se administrează morfină pentru că aceasta creşte spasmul administrează morfină pentru că aceasta creşte spasmul căilor biliare.căilor biliare.

Suprimarea secreţiei gastrice este următorul Suprimarea secreţiei gastrice este următorul obiectiv al tratamentului medical.obiectiv al tratamentului medical.

Un alt obiectiv al tratamnetului este echilibrarea Un alt obiectiv al tratamnetului este echilibrarea hidroelectrolitică şi calorică.hidroelectrolitică şi calorică.

Page 14: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

Tratamentul medicalTratamentul medicalOperaţia de urgenţăOperaţia de urgenţă se adresează pacienţilor care se adresează pacienţilor care

prezintă la internare o complicaţie (perforaţie, colecisto-prezintă la internare o complicaţie (perforaţie, colecisto-pancretită) sau la care boala progresează rapid spre stare pancretită) sau la care boala progresează rapid spre stare toxică.toxică.

Operaţia întârziatăOperaţia întârziată este rezervată pacientului cu este rezervată pacientului cu simptome mai blânde. În această situaţie se corectează mai simptome mai blânde. În această situaţie se corectează mai întâi afecţiunile asociate pentru micşorarea riscului întâi afecţiunile asociate pentru micşorarea riscului operator. operator.

Avantajele majore ale chirurgiei miniinvazive :Avantajele majore ale chirurgiei miniinvazive :confortul bolnavuluiconfortul bolnavuluimobilizare rapidă (risc scazut de flebită si ancombrare mobilizare rapidă (risc scazut de flebită si ancombrare

bronhopulmonară)bronhopulmonară)rezultate postoperatorii tardive mai bune (ileusul postoperator rezultate postoperatorii tardive mai bune (ileusul postoperator

este mai redus ca intensitate si durată, incideneste mai redus ca intensitate si durată, incidenţţă redusă a ă redusă a aderenaderenţţelor postoperatorii)elor postoperatorii)

reducerea numarului de antialgicereducerea numarului de antialgicerealimentarea rapidărealimentarea rapidăscăderea zilelor de spitalizare la 2-3 zile scăderea zilelor de spitalizare la 2-3 zile absenabsenţţa complicaa complicaţţiilor parietale (sepsis, eventraiilor parietale (sepsis, eventraţţie)ie)reintegrare socio-profesională rapidăreintegrare socio-profesională rapidăperioadă scurtă de recuperareperioadă scurtă de recuperareeconomicăeconomicădurere postoperatorie minimădurere postoperatorie minimăcicatrice postoperatorii miniscule (aspect estetic deosebit)cicatrice postoperatorii miniscule (aspect estetic deosebit)

Page 15: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

ROLUL ASISTENTEI MEDICALE ÎN ROLUL ASISTENTEI MEDICALE ÎN ÎNGRIJIREA BOLNAVULUI CU ÎNGRIJIREA BOLNAVULUI CU

COLECISTITĂCOLECISTITĂ ACUTĂACUTĂ

Asistenta medicală este persoana care poate acorda Asistenta medicală este persoana care poate acorda îngrijiri calificate, cu devotament, posedând conoştinţe îngrijiri calificate, cu devotament, posedând conoştinţe tehnice necesare şi având un simţ al responsabilităţii tehnice necesare şi având un simţ al responsabilităţii foarte dezvoltat.foarte dezvoltat.

Rolurile asistentei medicale constau în:Rolurile asistentei medicale constau în:--rol de îngrijire;rol de îngrijire;--promovarea igienei spitaliceşti;promovarea igienei spitaliceşti;--organizarea şi gestionarea îngrijirilor;organizarea şi gestionarea îngrijirilor;--pregătirea şi perfecţionarea elevelor asistente medicale, pregătirea şi perfecţionarea elevelor asistente medicale,

asistentelor medicale debutante şi cadrele auxiliare;asistentelor medicale debutante şi cadrele auxiliare;--educarea sanitară a pacienţilor şi persoanelor sănătoase, educarea sanitară a pacienţilor şi persoanelor sănătoase,

având ca scop promovarea sănătăţii, prevenirea având ca scop promovarea sănătăţii, prevenirea îmbolnăvilor, ajutorul vindecării şi recuperare.îmbolnăvilor, ajutorul vindecării şi recuperare.

Page 16: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

Conduita de urgenţă a asistentei Conduita de urgenţă a asistentei medicale la internarea unuimedicale la internarea unui

bolnav cu colică biliară bolnav cu colică biliarăAsistenta medicală va aşeza bolnavul în repaus la pat. Va Asistenta medicală va aşeza bolnavul în repaus la pat. Va

recolta sânge pentru examenele urgente: numărătoarea leucocitelor, recolta sânge pentru examenele urgente: numărătoarea leucocitelor, bilirubinemia, TGO, TGP, ionogramă sanguină, rezervă alcalină, bilirubinemia, TGO, TGP, ionogramă sanguină, rezervă alcalină, amilazemie, glicemie şi urină pentru urobilinogen şi pigmenţi biliari.amilazemie, glicemie şi urină pentru urobilinogen şi pigmenţi biliari.

Va pregăti medicamente pentru calmarea durerii şi Va pregăti medicamente pentru calmarea durerii şi instrumentarul steril necesar, dar nu va administra bolnavului nici instrumentarul steril necesar, dar nu va administra bolnavului nici un calmant fără indicaţia medicului, pentru a nu masca o evoluţie un calmant fără indicaţia medicului, pentru a nu masca o evoluţie acută a bolii sau o perforaţie. acută a bolii sau o perforaţie.

Asistenta medicală va pregăti psihic bolnavul, explicându-i că Asistenta medicală va pregăti psihic bolnavul, explicându-i că orice recoltare se face în interesul lui şi dându-i informaţii asupra orice recoltare se face în interesul lui şi dându-i informaţii asupra modului de desfăşurare a tehnicii. Ea va avea o evidenţă precisă amodului de desfăşurare a tehnicii. Ea va avea o evidenţă precisă a bolnavilor care urmează să facă recoltări şi îi va urmări îndeaproape bolnavilor care urmează să facă recoltări şi îi va urmări îndeaproape să respecte condiţiile necesare: să nu mănânce, să nu fumeze. să respecte condiţiile necesare: să nu mănânce, să nu fumeze. Rolul asistentei medicale în pregătirea pacientului pentru Rolul asistentei medicale în pregătirea pacientului pentru explorări funcţionaleexplorări funcţionaleAsistenta medicală va pregăti psihic bolnavul explicându-i că aceste Asistenta medicală va pregăti psihic bolnavul explicându-i că aceste examene nu-i fac rău şi sunt importante pentru confirmarea examene nu-i fac rău şi sunt importante pentru confirmarea diagnosticului şi instituirea unui tratament corespunzător.diagnosticului şi instituirea unui tratament corespunzător.

Page 17: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

Rolul asistentei medicale în realizarea unui protocol Rolul asistentei medicale în realizarea unui protocol educativ pacientului cu colecistită acutăeducativ pacientului cu colecistită acută

În timpul spitalizării şi la externare asistenta va explica faptul că În timpul spitalizării şi la externare asistenta va explica faptul că pentru prevenirea apariţiei complicaţiilor şi a recăderilor, el trebuie să pentru prevenirea apariţiei complicaţiilor şi a recăderilor, el trebuie să deţină o sumă de cunoştinţe care îi vor permite să se îngrijească singur şi să-deţină o sumă de cunoştinţe care îi vor permite să se îngrijească singur şi să-şi rezolve astfel problema de sănătate.şi rezolve astfel problema de sănătate.

Rolul asistentei medicale în administrarea Rolul asistentei medicale în administrarea medicamentelormedicamentelor

Asistenta medicală va respecta întocmai toate indicaţiile referitoare Asistenta medicală va respecta întocmai toate indicaţiile referitoare la administrarea medicamentele prescrise de medic. la administrarea medicamentele prescrise de medic.

Ea va cunoaşte medicamentele pe care le administrează după Ea va cunoaşte medicamentele pe care le administrează după inscripţie, culoare, formă. Fiolele rămase goale de la injecţii le va păstra inscripţie, culoare, formă. Fiolele rămase goale de la injecţii le va păstra până la desfăşurarea efectelor lor.până la desfăşurarea efectelor lor.

Rolul asistentei medicale în pregătirea preoperatorie a Rolul asistentei medicale în pregătirea preoperatorie a pacientului pacientului pentru colecistectomiepentru colecistectomie

Asistenta medicală va pregăti psihic pacientul, explicându-i cu Asistenta medicală va pregăti psihic pacientul, explicându-i cu cuvinte simple tot ce se va întâmpla cu el în timpul cuvinte simple tot ce se va întâmpla cu el în timpul transportului şi la sala de preanestezie, unde va fi dus după transportului şi la sala de preanestezie, unde va fi dus după operaţie, când va putea mânca, primi vizite şi părăsi patul. operaţie, când va putea mânca, primi vizite şi părăsi patul.

Page 18: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

Rolul asistentei medicale în supravegherea postoperatorie a Rolul asistentei medicale în supravegherea postoperatorie a bolnavului colecistectomizatbolnavului colecistectomizat

După terminarea operaţiei, asistenta va prelua pacientul, După terminarea operaţiei, asistenta va prelua pacientul, se va interesa cum a decurs intervenţia se va interesa cum a decurs intervenţia şişi va supraveghea: va supraveghea:

- trezirea acestuia după anestezie şi funcţiile vitale: - trezirea acestuia după anestezie şi funcţiile vitale: măsoară la fiecare 15 minute pulsul, tensiunea arterială, de măsoară la fiecare 15 minute pulsul, tensiunea arterială, de asemenea respiraţia (ritm şi amplitudine), temperatura, asemenea respiraţia (ritm şi amplitudine), temperatura, urmăreste culoarea mucoaselor şi a tegumentelor, diureza şi le urmăreste culoarea mucoaselor şi a tegumentelor, diureza şi le notează în foaia de observaţie. Permanent va observa aspectul şi notează în foaia de observaţie. Permanent va observa aspectul şi comportamentul bolnavului.comportamentul bolnavului.

- sonda nasogastrică. La sosirea bolnavului de la sală, ea - sonda nasogastrică. La sosirea bolnavului de la sală, ea va branşa sonda la sursa de aspiraţie continuă şi la borcanul va branşa sonda la sursa de aspiraţie continuă şi la borcanul gradat. Va verifica buna funcţionare a sursei de aspiraţie, dacă gradat. Va verifica buna funcţionare a sursei de aspiraţie, dacă sonda este bine fixată şi aspectul narinei, permeabilitatea sondei sonda este bine fixată şi aspectul narinei, permeabilitatea sondei (aspiră cu o seringă lichid din cavitate: dacă este înfundată va (aspiră cu o seringă lichid din cavitate: dacă este înfundată va întroduce ser fiziologic pe sondă după care aspiră). Ea va nota în întroduce ser fiziologic pe sondă după care aspiră). Ea va nota în foaia de observaţie volumul şi aspectul lichidului aspirat. Va foaia de observaţie volumul şi aspectul lichidului aspirat. Va observa permanent confortul fizic şi psihic al bolnavului.observa permanent confortul fizic şi psihic al bolnavului.

- sonda vezicală a bolnavului - să fie bine fizată cu - sonda vezicală a bolnavului - să fie bine fizată cu leucoplast pe coapsă şi tubul să nu fie comprimat de membrele leucoplast pe coapsă şi tubul să nu fie comprimat de membrele inferioare ale bolnavului, sacul colector va fi plasat sub nivelul inferioare ale bolnavului, sacul colector va fi plasat sub nivelul vezicii. Ea îl va goli la 6-8 ore, notând în foaia de observaţie vezicii. Ea îl va goli la 6-8 ore, notând în foaia de observaţie cantitatea şi aspectul urinii, semnalând medicului orice semne cantitatea şi aspectul urinii, semnalând medicului orice semne ale unei eventuale infecţii (hematurie, urină tulbure, ale unei eventuale infecţii (hematurie, urină tulbure, temperatură).temperatură).

Page 19: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

STUDIU RETROSPECTIVSTUDIU RETROSPECTIVMaterial si metodaMaterial si metoda

S-a efectuat un studiu retrospectiv pe un numar de 1650 S-a efectuat un studiu retrospectiv pe un numar de 1650 de pacienti, internati in Clinica de Chirurgie a Spitalului Clinic de de pacienti, internati in Clinica de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, pe o perioada de 4 ani (1 ianuarie 2005 – 31 Urgenta Bucuresti, pe o perioada de 4 ani (1 ianuarie 2005 – 31 decembrie 2008). decembrie 2008).

Acestia prezentau fie colecistita acuta litiazica, fie alte Acestia prezentau fie colecistita acuta litiazica, fie alte forme de colecistita, insa toti au necesitat tratament chirurgical. forme de colecistita, insa toti au necesitat tratament chirurgical.

La 1374 de pacienti s-a efectuat colecistectomie laparoscopica si La 1374 de pacienti s-a efectuat colecistectomie laparoscopica si 276 au fost operati prin metode clasice.276 au fost operati prin metode clasice.

2.2.2.2. CazuisticaCazuisticaRepartitia pe sexeRepartitia pe sexeDin acest lot de 1650 de pacienti, 408 au fost reprezentanti ai Din acest lot de 1650 de pacienti, 408 au fost reprezentanti ai sexului masculin si 1242 ai sexului feminin.sexului masculin si 1242 ai sexului feminin.

408

1242

Masculin Feminin

Page 20: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

Repartitia pe grupe de varstaRepartitia pe grupe de varsta

Grupa de varsta Numar de cazuri

20 – 29 ani 65

30 – 39 ani 210

40 – 49 ani 330

50 – 59 ani 510

60 – 69 ani 360

70 – 79 ani 140

80 – 89 ani 35

Page 21: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

Concluzii:Concluzii:

Colecistita acută este o afecţiune a veziculei biliare caracterizată Colecistita acută este o afecţiune a veziculei biliare caracterizată anatomopatologic prin stare inflamatorie.anatomopatologic prin stare inflamatorie.--Starea inflamatorie a veziculei biliare survine în majoritatea Starea inflamatorie a veziculei biliare survine în majoritatea cazurilor ca o complicaţie a unei litiaze.cazurilor ca o complicaţie a unei litiaze.--Colecistita acuta reprezintă o consecinţă a obstrucţiei gâtului Colecistita acuta reprezintă o consecinţă a obstrucţiei gâtului colecistului manifestată prin colică biliară colecistului manifestată prin colică biliară şişi sindrom toxico-septic. sindrom toxico-septic.--Colecistita acută poate apare la orice vârstă insă incidenţa Colecistita acută poate apare la orice vârstă insă incidenţa maximă este în decadele de mijloc. Raportul femei/barbaţi este de maximă este în decadele de mijloc. Raportul femei/barbaţi este de 3/1.3/1.--Factorii etiopatogenici cei mai importanţi în producerea Factorii etiopatogenici cei mai importanţi în producerea colecistitei acute sunt: colecistitei acute sunt: --obstrucţia canalului cistic – cel mai important mecanism din obstrucţia canalului cistic – cel mai important mecanism din etiopatogenia colecistitelor etiopatogenia colecistitelor --acute (95% din cazuri obstrucţia fiind acute (95% din cazuri obstrucţia fiind provocată de un calcul biliar)provocată de un calcul biliar)--stagnarea bilei în vezicula biliarăstagnarea bilei în vezicula biliară--creşterea progresiva a presiunii intravezicularecreşterea progresiva a presiunii intraveziculare--infecţia primară infecţia primară şişi secundară secundară

Page 22: 71712170 Tehnici Dee Ingrijire Si Tehnici in Colecistita Acuta

VA VA MULTUMESCMULTUMESC


Recommended