Home >Documents >6.Conceptul de Crima.caracteristica Crimologica a Infractiunilor

6.Conceptul de Crima.caracteristica Crimologica a Infractiunilor

Date post:28-Dec-2015
Category:
View:26 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Transcript:

Noiunea de crim are mai multe nelesuri fapt ce genereaz o total confuzie. Aceast confuzie deriv din nelesul curent ce se d noiunii de crim fiind astfel explicabil sau chiar scuzabil pentru nespecialiti.

Mai puin explicabil este o asemenea confuzie pentru juriti, fapt pentru care optm pentru explicarea acestei noiuni. Astfel distingem trei nelesuri posibile ale nelesului de crim:

a. cel utilizat n limbaj comun;

b. cel folosit n dreptul penal;

c. cel cu care opereaz criminologia.

n limbaj comun, prin crim se nelege, de regul, una din infraciunile ndreptate mpotriva vieii persoanei, fie c este vorba de omor calificat, fie de viol sau tlhrie urmate de moartea victimei. Prin extensie regsim aceeai utilizare n operele literare, pres etc.

n limbaj penal, crima desemneaz o infraciune grav pentru care, legiuitorul stabilete pedepse diferite n raport cu celelalte infraciuni. Acest sens este dat de mprirea tripartit a infraciunilor n crime, delicte i contravenii. Pentru prima dat aceast mprire a fost reinut de codul Penal al revoluiei franceze cunoscut n literatura de specialitate sub denumirea de Codul lui Brumar de anul 4 prelua de Codul napoleonian 1810, iar ulterior, de legislaia altor state europene.

n timp, mprirea tripartit / trinitar ncepe s piard teren, astfel nct, mai nti Olanda n 1886, i ulterior Italia prin codul din 1889 numit codul Zanardele trec la mprirea bipartit, respectiv n delicte i contravenii. Menionm c mprirea tripartit este meninut n urmtoarele state ca: Frana, Luxemburg, Belgia, Grecia i San Marino. Astfel, conform codului penal francez din 1994 n articolul 111/1 este menionat c n dependen de gravitatea infraciunilor acestea se mpart n crime, delicte i contravenii.

n limbaj criminologic, noiunea de crim are o accepiune mult mai larg referindu-se la infraciune n general. Dup cum vom constata, ns este inexact a pune semnul de egalitate ntre noiunea de infraciune i cea de crim utilizat n criminologie. nc de la primele cercetri cu caracter tiinific s-a ncercat i parial s-a reuit o distanare de viziunea abstract cu privire la infraciuni pe care o practicau penalitii.

Astfel, sub aspect criminologic, crima a fost privit ca factor uman i social. Nu ntmpltor, criminologia a debutat sub noiunea de antropologie criminal. Menionm c tratarea sociologic a crimei a fost menionat de ctre Rafaelo Garofalo care, dei magistrat de carier, considera c cauzele crimei sunt cele sociale iar infractorul nu este altceva dect un monstru n plan moral care atenteaz la valorile supreme i anume, cinstea i probitatea (mila).

Cercettorii americani consider c n vederea definirii noiunii de crim n sens criminologic, urmeaz s se fac distincia dintre valorile scop i valorile mijloc, primele reprezentnd bunurile aprate de societate, iar cele de-al doilea acele mijloace prin care se aduce atingere acelor bunuri.

Pentru a defini noiunea de crim n sens criminologic, urmeaz s analizm urmtoarele condiii:

s fie prevzut de legea penal;

s fie svrit cu vinovie;

S prezinte pericol social.

S fie prevzut de legea penal. n aceast categorie intr acele fapte care au fost svrite cu sute de ani n urm, spre exemplu vjitoria, dar i faptele care au fost dezincriminate dup 1990. Cercetarea criminologic este interesat de studiul acestor fapte pentru ca n baza metodei istorice s fie stabilit cum a evoluat fenomenul criminal.

S fie svrit cu vinovie. Din punct de vedere penal, fapta care este svrit fr vinovie, nu reprezint infraciune atunci cnd criminologia i asemenea fapte deoarece pe de o parte ele toate fac parte din criminalitatea aparent relevat sau sesizat iar pe de alt parte, n baza metodei comparative, monografice i a studiului de caz, sunt studiate anumite tipuri de infraciuni i anumite tipuri de criminali. Reieind din cele menionate anterior, conchidem c n limbaj criminologic, echivalarea noiunilor de crim i infraciune nu este exact deoarece noiunea de crim, dei o include pe cea de infraciune cruprinde n plus i alte fapte crora este posibil s le lipseasc unul din semnele constitutive ale infraciunii. Astfel vom meniona c n sens criminologic noiunea de crim desemneaz fapta penal.

S prezinte pericol social.

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended