+ All Categories
Home > Documents > 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

Date post: 29-May-2018
Category:
Upload: gabi-muresan
View: 235 times
Download: 1 times
Share this document with a friend

of 67

Transcript
  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    1/67

    UNIVERSITATEA BABE-BOLYAI CLUJ-NAPOCAFACULTATEA DE PSIHOLOGIE I TIINELE EDUCAIEICATEDRA DE PSIHOLOGIENVMNT LA DISTAN

    PSIHOLOGIE CLINIC- SEMESTRUL II -

    Asist. univ. Ana-Maria MOGA

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    2/67

    CUPRINS

    Anex la Evaluarea clinic

    Scale de anxietateAnxietate:STAIHamiltonA.M.D.P.

    Fobii, compulsii, obsesii:CottrauxMarks & MattewsMarks

    Stress posttraumatic:

    HorowitzPenn

    Scale de depresieGlobale:

    Hamilton:M.A.D.R.S.H.A.R.D.

    Cognitive:

    BeckAtitudini disfuncionaleDezndejde

    Scala de lentoare

    Psihodrama

    2713

    172226

    3131

    344448

    536063

    68

    72

    2

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    3/67

    SCALE DE ANXIETATE

    INVENTARUL DE ANXIETATE STARE TRSTUR

    STAI

    STAI este alctuit din 2 scale de autoevaluarepentru msurarea a dou conceptedistincte privind anxietatea. Starea de anxietate (A-stare) i anxietatea ca trstur (A-trstur). Dei iniial a fost creat ca un instrument de cercetare pentru investigareaanxietii la adulii normali(fr probleme psihiatrice), STAI s-a dovedit a fi util nmsurarea anxietii la studeni, precum i la pacieni din domeniul neuropsihiatric, cei dinclinicile medicale sau din serviciul de chirurgie.

    Scala (A-trstur) const din 20 de descrieri pe baza crora oamenii exprim moduln care se simt ei n general. Scala (A-stare) const de asemenea, din 20 de descrieri darinstruciunile cer subiecilor s indice modul n care ei se simt la un moment dat.

    Cercettorii pot utiliza (A-stare) pentru a determina nivelurile actuale ale strilor deanxietate, induse prin proceduri experimentale stresante sau ca un inice al nivelului deautocontrol(doive level), aa cum a fost numit acest concept de Hull (1943) i Spense

    (1958).S-a demonstrat c scorurile la scala (A-stare) cresc n urma variatelor tipuri de stres i

    descresc n urma antrenamentului de relaxare (relaxation training).Scala (A-trstur) ofer posibilitatea depistrii la studenii din nvmntul superior

    sau de colegiu a nclinaiilor anxiogene precum i a evalurii extinderii cu care studeniicare apeleaz la serviciile de consiliere i orientare se confrunt cu probleme de tip nevroticsau anxiogen.

    Scala (A-stare) este un indicator bun al nivelului de anxietate tranzitorie resimit declieni i pacieni n consiliere, psihoterapie, terapie comportamental sau n domeniulpsihiatric. Ea poate fi de asemenea, utilizat pentru msura schimbrile de intensitate alestrii anxiogene care apar n aceste situaii.

    Conceptele: stare anxiogen i anxietatea ca trstur (State Trait Anxiety)

    Starea anxiogen A-stare reprezint o stare emoional tranzitorie sau condiii aleorganismului uman, caracterizat prin sentimente subiective, contient percepute detensiune i team i activitate sporit a SNV.

    A-stare poate varia n intensitate i fluctua n timp. Anxietatea ca trstur se referla diferenele individuale relativ stabile n nclinaia spre anxietate, ce difereniaz oamenii

    n ceea ce privete tendina de a rspunde la situaiile percepute ca amenintoare cucreteri ale intensitii strii de anxietate. Ca i concept psihologic trstura- anxietate arecaracteristicile unei clase de constructe pe care Atkinson le numete motive i la careCampbell se refer ca i dispoziii comportamentale.

    n general, aceia care obin scoruri mari la A-trstur vor manifesta creteri ale A-stare mai frecvent dect indivizii care obin scoruri mici la A-trstur, deoarece ei tind sreacioneze la un mare numr de situaii, considerndu-le periculoase sau amenintoare.

    Persoanele care obin scoruri mari la A-trstur rspund de asemenea cu A-starecrescut i n situaiile care implic relaii interpersonale ce amenin stima de sine. S-aartat, de exemplu, c acele condiii n care este trit insuccesul, sau n care este evaluatnivelul individual (ex. aplicarea unui test de inteligen) sunt amenintoare n specialpentru persoanele care obin scoruri mari la A-trstur.

    Dar dac, ntr-adevr, oamenii care difer n scorurile la A-trstur vor prezentadiferene n A-stare depinde de modul n care o situaie specific este perceput de unindivid ca periculoas sau amenintoare, iar n acest lucru este puternic influenat deexperiena trecut a individului.

    ADMINISTRARE:

    3

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    4/67

    STAI a fost de aa natur construit nct s poat fi autoadministrat, fiind aplicabilatt individual ct i n grup. Aplicarea inventarului nu necesit limit de timp.

    Studenii de colegiu n general au nevoie de 6-8 minute pentru a completa fie A-starefie A-trstur i mai puin de 15 minute pentru a le completa pe ambele.

    Validitatea STAI se bazeaz pe presupunerea c subiectul a neles instruciunilepentru A-stare care i cer s relateze cum se simte n acel moment i cele pentru A-trsturcare l solicit s indice cum se simte n general.

    Subiectul va fi atenionat asupra faptului c instruciunile sunt diferite pentru celedou pri ale inventarului i I se va spune c ambele seturi de instruciuni trebuie citite

    atent. Este bine ca subiectul s citeasc instruciunile n gnd, iar apoi examinatorul s leciteasc cu voce tare i s ofere subiectului posibilitatea s pun ntrebri. Dac subiectulpune ntrebri n cursul testrii, examinatorul va rspunde n mod evaziv. Rspunsuri degenul Indicai cum v simii n general sau Indicai cum v simii acum sunt de obiceisuficiente.

    n standardizarea STAI, scala A-stare forma X1 - se aplic itemii, urmat apoi descala A-trstur, forma X2, aceast ordine fiind recomandat cnd ambele scale suntaplicate mpreun.

    ntruct scala A-stare este sensibil la condoiile n care testul est administrat,scorurile la aceat scal pot fi influenate de atmosfera emoional care poate fi creat dacscala A-trstur este aplicat prima. n contrast, s-a determinat c scala A-trstur esterelativ neinfluenat de condiiile n care este aplicat (Johnson, 1968; Johnson, Spielberger,1968).

    Instruciunile pentru STAI scala A-trsstur vor fi ntotdeauna cele tiprite peformular. Pentru STAI A-stare, instruciunile pot fi modificate pentru a evalua nivelulintenstii strii de anxietate pentru o situaie sau un interval de timp ce intereseazexperimentatorul sau clinicianul. Cnd sarcina este de durat, estre util instruireasubiectului s rspund cum se simte la nceputul sarcinii i apoi cum se simte n timpullucrului la poriunea final a sarcinii. Pentru a msura schimbrile n intensitatea strii deanxietate n timp, este recomandat ca scala A-stare s fie aplicat de fiecare dat cnd estenecesar o msur a strii de anxietate

    n cazurile n care de exemplu, msurtori repetate ale strii de anxietate sunt dorite timpul realizrii unei sarcini experimentale, scale foarte scurte constnd n 4-5 itemi ai

    scalei A-stare pot fi utilizate pentru a obine msuri valide ale strii de anxietate(O Neil,Spielberger i Hansen, 1969 ). n plus, completarea acestor scale scurte pare s nuinterfereze cu performana la sarcina experimental.

    COTARE:

    Scorurile posibile pentru forma X a STAI variaz de la un scor minim de 20 de punctela un scor maxim de 80, n ambele subscale A-stare i A-trstur.

    Subiecii rspund la fiecare item a STAI, evalund ei niipe o scal cu 4 puncte. Celepatru categorii pentru scala A-stare sunt: 1) deloc, 2) puin, 3) destul, 4) foarte mult.Categoriile pentru scala A-trstur sunt: 1) aproape niciodat 2) cteodat 3) adeseori 4)aproape totdeauna.

    Unii dintre itemii STAI de exemplu, sunt ncordat(), sunt organizai de aa naturnct o cot de 4 indic un nivel nalt de anxietate n timp ce ali itemi de exemplu, suntbine-dispus() sunt organizai astfel nct o cot mare indic anxietate sczut.

    Ponderile scorurilor pentru itemii ale cror cote ridicate indic o anxietate crescutsunt aceleai ac i numrul ncercuit. Pentru itemii ale cror scoruri ridicate indic oanxietate redus, ponderile scorurilor sunt inverse. Scorurile ponderate ale rspunsurilormarcate 1,2, 3, 4 pentru itemii inveri sunt 4,3,2,1.

    Pentru a reduce influena potenial a unui set pentru rspunsurile la STAI, este dedorit ca n cadrul scalelor A-stare i A-trstur s se realizeze balansarea cu un numr egalde itemi pentru care scorurile nalte indic niveluri crescute, respectiv sczute de anxietate.

    Scala A-stare este balansat cu 10 itemi cotai direct i cu 10 cotai invers.

    Totui, nu a fost posibil s se dezvolte o scal balansat A-trstur pornind de laitemii originali amestecai.Scala A-trstur are 7 itemi inversai i 13 itemi cotai direct.

    4

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    5/67

    Itemii cotai invesr n subscalele STAI sunt: scala A-stare 1, 2, 5, 8, 10, 11, 15, 16, 19,20.Scala A-trstur: 1, 6, 7, 10, 13, 16, 19.

    abloanele sunt utile pentru a cota scalele A-trstur i A-stare de mna.

    CHESTIONAR DE AUTOEVALUARE: S.T.A.I. forma X1

    Instruciuni: Mai jos sunt date diferite descrieri ale unor stri sufleteti. Citiifiecare descriere n parte i ncercuii acea cifr din dreapta descrierii carecorespunde cu modul n care v simii acum n acest moment. Nu exist rspunsuribune sau rele. Nu pierdei prea mult timp cu vreo deosebire i dai acel rspuns carepare s nfieze cel mai bine felul cum v simii n prezent.

    Deloc Puin Destul Foartemult

    1. M simt calm(). 1 2 34

    2. M simt linitit() 1 2 3 43. Sunt ncordat(). 1 2 3

    44. mi pare ru de ceva. 1 2 34

    5. M simt n apele mele. 1 2 34

    6. Sunt trist. 1 2 34

    7. M ngrijoreaz nite neplceri posibile. 1 2 34

    8. M simt odihnit(). 1 2 34

    9. M simt nelinitit(). 1 2 34

    10. M simt bine. 1 2 34

    11. Am ncredere n puterile mele. 1 2 34

    12. M simt nervos(nervoas). 1 2 34

    13. Sunt speriat(). 1 2 3414. M simt irirtat(). 1 2 3

    415. M simt relaxat(). 1 2 3

    416. M simt mulumit(). 1 2 3

    417. Sunt ngrijorat(). 1 2 3

    418. M simt agitat i scos din fire. 1 2 3

    419. M simt vesel(). 1 2 3

    420. M simt bine dispus(). 1 2 3

    4

    5

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    6/67

    CHESTIONAR DE AUTOEVALUARE S.T.A.I forma X2

    Instruciuni:Mai jos sunt date mai multe descrieri ale unor stri sufleteti. Citii fiecare descrieren parte i ncercuii acea cifr din dreapta descrierii care corespunde cu felul n care

    v simii n general. Nu exist rspunsuri bune sau rele. Nu pierdei prea mul timpcu vreo deosebire i dai acel rspuns care pare s descrie felul n care v simii ngeneral.

    21. Sunt bine dispus().22. Obosesc repede.23. mi vine s plng.24. A dori s fii fericit() cum par alii s fie.25. De multe ori mi scap unele lucruri pentru c

    nu m pot decide destul de repede.

    26. M simt odihnit().27. Sunt calm(), cu snge rece i concentrat().28. Simt c mi e adun greutile i nu le mai pot

    face fa.29. M frmnt prea mult anumite lucruri care

    n realitate nu au importan.30. Sunt fericit().31. Sunt nclinat() s iau lucrurile prea n serios.32. mi lipsete ncrederea n puterile mele.33. M simt n siguran.

    34. ncerc s evit un moment critic sau o dificultate.35. M simt abtut().36. M simt mulumit().37. mi trece prin minte cte un gnd lipsit de

    importan i m scie.38. Aa de mult pun dezamgirile la suflet nct

    nu mai pot scpa de ele.39. Sunt un om echilibrat.40. Cnd m gndesc la necazurile mele prezente

    devin nervos(nervoas) i prost dipus().

    Este un chestionar de autoevaluare, fiind desemnat pentru autoadminstrare. Ateniaexaminatorului trebuie ndreptat asupra faptului c instruciunile sunt diferitepentru cele dou pri ale inventarului. Anxietatea stare este conceptualizat ca ostare emoional tranzitorie sau o condiie a organismului uman care estecaracterizat prin triri contient percepute, subiective ale tensiunii precum i oactivitate crescut a sistemului nervos autonom. Aceste stri pot varia n intensitatei fluctua n timp. Anxietatea trstur se refer la diferene relativ stabile ntendina de a rspunde la situaii percepute ca amenintoare cu creteri aleanxietii stare.

    COTARE:

    Se coteaz invers itemii1 ,2, 5, 8, 10, 11, 15, 16, 19, 20 ai subscalei A-stare iitemii: 1, 6, 7, 10, 13, 16, 19 ai subscalei A-trstur.

    6

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    7/67

    Talon orientativ pentru

    STAI trstur Femei BrbaiMedia: 42,11 40,16Abaterea

    Standard: 7,04 8,33

    STAI stare Media 41,39 40,38

    AbatereaStandard: 8,30 7,21

    SCALA DE ANXIETATE HAMILTON (HAS)

    Examinatorul evalueaz prezena i intensitatea simptomului n momentul ntrevederii; simptomele ce nu pot fi observate direct de ctre acesta sunt evaluatecerndu-se subiectului s le descrie ntr-o perioad ce cuprinde cele 3 zile de dinainteainterviului. Durata ntrevederii nu poate depi 30 de minute, aceasta fiind bine s sedesfoare la aceeai or a zilei (de obicei ntre orele 9-10 dimineaa, pentru a se evitavariaiile circadiene ale simptomatologiei).

    Interviul este asemntor oricrui alt interviu clinic. Scala HAS poate fi aplicat fie osingur dat fie la nceputul i sfritul unui tratament, fie sptmnal, pentru a urmrievoluia anxietii.

    Pentru toi itemii s-a convenit c fiecare nivel l include pe cel precedent (de exemplu,nivelul 3 include nivelurile 2 i 1). O funcionare normal se coteaz ntotdeauna cu 0.

    Pentru evaluarea cantitativ a atacurilor de panic se recomand utilizareaurmtoare a scalei: HAS P (Hamilton Anxiety Scale - panique), spre deosebire de HAS G(Hamilton Anxiety Scale - Generalisee).

    1. HAS P (atacul de panic)Atacul de panic se definete ca fiind un atac de anxietate spontan dezvoltndu-se

    timp de maximum 10 minute, urmare sau nu a unor factori de stress asociai i definit de

    cel puin 3 din simptomele de anxietate citate de fia de cotare de la A la L. Se nregistreaynumrul atacurilor de panic din ultimele 3 sptmni sau se fac nregistrri sptmnaleatunci cnd se ncearc, de exemplu, un anumit tratament.

    Se completeaz fia de cotare HAS P cu privire la atacul de panic din periaodacercetat. Se noteaz criteriile DSM-III aa cum sunt ele precizate n fi.

    Cotarea se face conform unei scale de la 0 la 4, n funcie de intensitateasimptomului, aa cum este ea descris n definirea itemilor.

    2. HAS G (anxietatea generalizat)Dac a existat un atac de panic n ultimele 3 zile naintea examinrii, examinatorul

    trebuie s se ntrebe cu privire la anxietatea dintre atacuri. n asemenea cazuri sau atuncicnd nu exist atacuri de panic clinicianul se servete de HAS G pentru a evaluaanxietatea generalizat; criteriile HAS pentru anxietatea generalizat sunt scor global 0-5= absena anxietii /6-14 = anxietate minor / superior sau egal cu 15 = anxietate major.

    DEFINIREA ITEMILOR I COTAREA LOR

    1. Anxietatea:Stri emoionale de incertitudine cu privire la viitor mergnd de la nelinite, sentimentede insecuritate, iritabilitate, aprehensiune pn la o teroare imposibil de controlat.0 = fr tulburri

    1 = subiectul se simte puin mai nesigur i poate puin mai irirtabil ca de obicei2 = subiectul exprim mai clar anxietatea, aprehensiunea i iritabilitea, pe care legsete greu de stpnit. Totui, acestea nu l tulbur n viaa cotidian.3 = Anxietatea i nesigurna perturb uneori viaa lui cotidian.

    7

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    8/67

    4 = Trirea terorii este att de grecvent nct pertub grav viaa obinuit asubiectului.

    2. Tensiunea:Acest item include incapacitatea de a se relaxa, nervozitatea, tensiunile corporale,

    tremurturile incapacitatea de sta locului precum i fatigabilitatea.0 = fr tulburri1 = subiectul spune c e ceva mai tensionat i mai nervos ca de obicei2 = subiectul exprim clar faptul c este incapabil de-a se relaxa, c este stpnit de o

    agitaie interioar pe care nu o poatecontrola dect cu greu, dar care rmn totui fr o influen major asupra vieii luicotidiene.3 = agitaia interioar i nervozitatea sunt att de intense i frecvente nct perturb pemoment munca cotidian a subiectului4 = tensiunea interioar i agitaia perturb n permanen viaa cotidian a subiectului

    3. Frica:Este un tip de anxietate particular care crete n clipele n care subiectul se gsete n

    situaii mai speciale, de ex. camere deschise sau nchise, cltoria cu trenul sau autobusul.Subiectul se simte bine dac evit aceste situaii. Este important s notm dac anxietateafobic a fost mai pronunat n timpul actualului episod dect de obicei.

    0 = absena fricii;1 = ndoial cu privire la existena unei asemenea frici;2 = pacientul a resimit anxietatea fobic, dar numai rar i a putut s-o controleze n

    ntregime;3 = pacientul are dificulti n a stpni sau a nvinge anxietatea fobic care a perturbatpn la un anumit grad viaa i munca lui cotidian;4 = anxietatea fobic perturb sever i continuu viaa cotidian;

    4. Insomniile:

    Acest item include doar experiena subiectiv a pacientului asupra lungimii somnului (or

    de somn/24 de ore) i asupra profunzimii acestuia (somn superficial i ntrerupt sau somnprofund i continuu). Cotarea se face apreciind cele 3 nopi anterioare examinrii prezente.Nu se ine seama de sedative sau hipnotice .

    0 = absena insomniilor1 = durata somnului poate fi uor diminuat din cauza dificultii de a dormi, darprofunzimea est intact;2 = profunzimea somnului este la rndul ei perturbat, somnul fiind mai superficial;somn global perturbat3 = durata i profunzimea somnului sunt sever perturbate, n acelai timp; se doarmedoar cteva ore pe zi nentrerupt;4 = somnul este att de superficial nct subiectul relateaz doar scurte perioade de

    aipire sau somnolen, dar nu este somn adevrat.

    8

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    9/67

    5. Dificulti de concentrare ale memoriei i atenieiAcest item descrie dificultile de concentrare, de luare a deciziilor n probleme

    cotidiene i de memorie.0 = fr tulburri1 = uoare dificulti de concentrare ale ateniei2 = chiar cu un efort mare, subiectul are dificulti de a se concentra asupra munciicotidiene3 = dificulti mai pronunate de concentrare ale ateniei, de luare a unei decizii, de

    memorare. De exemplu, dificulti n a citi n ntregime un articol din ziar sau a privi unspectacol. Cotai 3 dac aceste tulburri nu afecteaz ntrevederea.4 = dificultile sunt att de mari nct deranjeaz chiar interviul.

    6. Dispoziie depresivAcest item nglobeaz comunicrile verbale i nonverbale de tristee, de descurajare,

    de depresie, disperare i neputin.0 = fr tulburri1 = subiectul este vag mai depresiv dect de obicei2 = subiectul exprim mai clar o trire subiectiv dezagreabil, simindu-se uneorineputincios i descurajat;3 = semne verbale i nonverbale de descurajare i disperare4 = n timpul ntrevederii predomin sentimentele de descurajare i de neputin saucomponentele lor nonverbale, subiectul neputnd fi distras de le ele.

    7. Simptome generale musculareInclude slbiciunea muscular, rigiditatea muscular, sensibilitatea muscular ca

    origine a unor dureri mai mult sau mai puin difuze (de exemplu, dureri cervicale, maxilo-mandibulare)

    0 = fr tulburri1 = subiectul indic c muchii si sunt puin mai rigizi sau mai sensibili ca de obicei2 = simptomele au un caracter dureros3 = durerile musculare jeneaz moderat viaa cotidian

    4 = durerile musculare sunt prezente aproape tot timpul, perturbnd net viaasubiectului

    8. Simptome somatice senzorialeAcest item include o fatigabilitate exprimat puternic i o slbiciune, ce stau la

    originea unor perturbri senzoriale funcionale: vjitul urechilor, tulburri de vedere,bufeuri de cldur sau de frig i senzaia de furnicturi;

    0 = fr tulburri1 = senzaii jenante sau de furnicturi n urechi, ochi sau piele mai accentuate ca de obicei2 = zumzet n urechi, tulburri vizuale, parestezii la nivelul pielii3 = simptomele senzoriale generalizate perturb moderat viaa

    4 = simptome senzoriale generalizate perturb net viaa, fiind prezente aproape tot timpul.

    9. Simptome cardiovasculareInclude tahicardia, palpitaiile, presiunea toracic, durerile n piept, zbaterea unor vasede snge, senzaiile de sincop.0 = fr tulburri1 = prezena unor simptome este dificil de afirmat2 = simptomele sunt prezente, dar rar i fr a influena viaa3 = subiectul are uneori dificulti n a controla simptomele sale cardiovasculare careperturb moderat viaa sa cotidian

    4 = simptomele sunt prezente n majoritatea timpului, perturbnd net viaa subiectului10.Simptome respiratorii:

    9

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    10/67

    Include senzaia de greutate n piept , de nod n gt (constricia gtului), dispnee caorigine a senzaiei de sufocare i a oftatului.0 = fr tulburri1 = prezena unor simptome dificil de afirmat n mod cert2 = simptomele sunt prezente, dar subiectul le controleaz3 = uneori dificulti de control ale simptomelor, ceea ce duce la perturbarea moderat avieii cotidiene4 = simptomele sunt prezente n majoritatea timpului, perturbnd net viaa subiectului

    11.Simptome gastro-intestinaleInclude dificulti de nghiire, senzaia de nod n stomac, dispepsia (gastralgia, arsurilede stomac, dureri abdominale nainte sau dup mncare, balonri, senzaia de vom,greuri, diaree).

    0 = fr tulburri1 = prezena simptomelor este mai degrab neobinuit, neputnd fi afirmat cucertitudine2 = cel puin unul dintre simptomele gastro-intestinale descrise mai sus este prezent,

    ns subiectul l controleaz3 = subiectul are dificulti uneori n a controla simptomele4 = simptomele sunt prezente n cea mai mare parte a timpului i perturb net viaa imunca cotidian

    12.Simptome genito-urinareInclude simptome non-organice sau psihice cum sunt: miciuni frecvente sau urgente,

    iregulariti menstruale, anorgasmie, dispareunia, ejacularea precoce sau absena ereciei

    0 = fr tulburri1 = prezena vreunui simptom este greu de afirmat (neobinuit)2 = cel puin unul din simptomele citate mai sus este prezent, dar el este controlat de ctresubiect3 = subiectul prezint pentru moment unul sau mai multe dintre simptomele mai sus citate,cu o intensitate ce perturb viaa i munca pacientului (prin pierderea controlului

    miciunilor)4 = simptomele sunt prezente n majoritatea timpului i perturb net viaa i muncasubiectului

    13.Simptome ale sistemului nervos autonom:Include uscciuni ale gurii, accese de paloare sau de roea a feei, tendina de a

    transpira i vertijul

    0 = fr tulburri1 = prezena tulburrilor este dificil de afirmat2 = cel puin unul din simptomele mai sus descrise este prezent, dar nu perturb viaa

    subiectului3 = subiectul prezint pentru moment unul sau mai multe dintre simptomele descrise maisus, dar el este capabil s le controleze; aceste simptome influeneaz n mic msur viaasubiectului4 = simptomele sunt prezente majoritatea timpului, perturbnd viaa subiectului

    14.Comportamentul n timpul ntrevederiiAcest item este bazat pe comportamentul subiectului n timpul ntrevederii. Este subiectultensionat, nervos, agitat, incapabil s stea linitit, nerbdtor, tremurtor, palid, cu orespiraie gfit sau transpirnd? Se face o estimare global, plecnd de la acesteelemente:

    0 = subiectul nu pare anxios1 = este dificil de afirmat c subiectul ar fi anxios2 = subiectul este moderat anxios3 = subiectul este n mod clar anxios

    10

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    11/67

    4 = subiectul este foarte anxios, agitndu-se i tremurnd din tot corpul.

    FIA HAS P (ATACUL DE PANIC)Conform DSM III, atacul de panic se manifest printr-o perioad delimitat de fricsau team comportnd cel puin 4 din simptomele ce urmeaz n timpul fiecruiatac:A dispnee

    B palpitaiiC dureri sau jen toracicD senzaie de sufocare (strngere de gt)E ameeli, vetij, senzaie de instabilitateF senzaia de irealG paresteziiH bufeuri de cldur sau de frigI transpiraiiJ impresia de leinK tremurturi musculareL frica de moarte, de a deveni nebun sau de a comite acte necontrolate

    HAS P definete criza de angoas major printr-un scor de cel puin 2 la itemul 1 iprintr-un scor de cel puin 2 la 3 din itemii urmtori: 2, 8, 9, 10, 13

    DSM III ITEMUL COTA

    1. AnxietateK 2. Tensiune

    3. Frica4. Insomnii

    5. Dificuli de concentrare ale atenieii tulburri de memorie6. Dispoziie depresiv7. Simptome somatice musculare

    G, H 8. Simptome somatice senzorialeB, J 9. Simptome cardio-vasculareA, C, D 10. Simptome respiratorii

    11. Simptome gastrointestinale12. Simptome genito-urinare

    E, I 13. Simptome ale sistemului nervos autonom14. Comportamentul n timpul interviului

    NOTA GLOBAL:Numrul atacurilor de panic:Sunt criteriile DSM III satisfcute : DA, NUCriz major dup HAS P: DA, NU

    FIA HAS G (anxietate generalizat)

    Conform DSM III, anxietatea generalizat se manifest prin cele 4 categorii careurmeaz:A tensiune motorieB Tulburri neurovegetativeC ateptare tensionat, plin de team

    11

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    12/67

    D explorarea dipervigilent a mediului nconjurtor

    HAS G poate fi utilizat pentru a evalua cele 4 categorii (crietrii). Criteriul Ainclude itemii 2, 7 i 14. Criteriul B include itemii 9, 10, 12 i 13. Criteriul C includeitemii 1 i 3. Criteriul D include itemii 4 i 5.

    Dup DSM III, anxietatea generalizat este prezent dac cel puin unul dintreitemii corespunzatori pentru criteriile A, B, C i D are un scor de cel puin 2 (adic decel puin un item la fiecare criteriu trebuie s aib scorul de minim 2).

    DSM III ITEMUL COTA

    C 1. AnxietateA 2. TensiuneC 3. FricD 4. InsomniiD 5. Dificuli de concentrare, tulburri de memorie

    6. Dispoziie depresivA 7. Simptome generale musculare

    B 8. Simptome generale semzorialeB 9. Simptome cardiovasculareB 10. Simptome rspiratoriiB 11. Simptome gastrointestinaleB 12. Simptome genitourinareB 13. Simptome ale sistemului nervos autonomA 14. Comportamentul n timpul interviului

    NOTA GLOBAL:Sunt criteriile pentru anxietate generalizat ndeplinite: DA, NU

    SCAL DE ANXIETATEAMDP-AT

    D.Bobon & colab., 1985

    ISTORICAMDP-AT-ul a fost extras din AMDP n 1985 de ctre D.P.Bobon i colaboratorii si, cu

    scopul de a obine o scal specific mai scurt dect inventarul n sine, cu aplicare mairapid i completnd bateria de scale ce nsoesc AMDP.

    CONSTRUCIEDup revizuirea AMDP din 1981, grupul francofon a completat instrumentul cu

    ajutorul unor itemi care erau deficitari n versiunea german. Dou analize factoriale au pus n eviden un factor stabil: anxietate, astfel nct a aprut posibilitatea realizrii uneiscale. Autorii au utilizat un eantion de 439 de pacieni, evaluai de 10 centre belgiene ifranceze cu ajutorul AMDP 4, un inventar de 115 itemi psihopatologici (100 de itemi de bazi 15 itemi de rezerv), AMDP 5, inventar de 47 itemi somatici (40 itemi de baz i 7 itemide rezerv) i AMDP de sindrom coninnd 13 itemi corespunztori factorilor stabili care auputut fi izolai n analizele factoriale ale AMDP. 116 din aceti pacieni au fost - pe de altparte - evaluai cu ajutorul scalei de anxietate Hamilton (HAMA). Pacienii corespundeauunui larg evantai nosologic diagnosticat n conformitate cu ICD 9.

    O analiz n componente principale a fost efectuat pe acest eantion dup ce au fost

    eliminai itemii rari (prezeni n mai puin de 5% din observaii). Dup o rotaie Varimax,itemii a cror saturaie era mai mic de ,25 au fost suprimai, ajungndu-se la o rezolvarecu 13 factori: obsesii, dramatizri, anxietate, depresie, apatie-ncetinire, sindroame psiho-

    12

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    13/67

    organice, disocieri, delir, manie-agitaie, ostilitate, iritabilitate, dureri somatice, sindroameneurovegetative, insomnii.

    Factorul anxietate subzist chiar reducnd numrul factorilor la 6. n rezolvrile cu5 factori, el este absorbit de factorii depresie, dureri somatice. Factorul anxietate dinsoluia cu 6 factori a fost reinut ca scal. Cei 17 itemi pe care i conine (1-anxietate psihicresimit, 2-anxietate somatic, 3-anticipare anxioas, 4-tendin de dramatizare, 5-fobii, 6-anxietate n situaii sociale, 7-disforie, 8-tensiune, 9-iritabilitate, 10-hiperemotivitate, 11-labilitate afectiv, 12-ambivalen afectiv, 13-agitaie interioar, 14-vise/comaruri, 15-tulburri ale strii vitale, 16-perplexitate, 17-anxietate observat) formeaz un ansamblu n

    acord cu noiunile clinice obinuite.AMDP-AT este compus esenial din itemi psihopatologici, cu excepia itemuluianxietate somatic i a celui vise/comaruri. Astfel se difereniaz net de HAMA i descala lui Tyrer. Nu conine nici un item apropiat de depresie, cum se ntmpl frecvent ncazul scalelor de anxietate. Totodat, exploreaz simptome de fac parte din anxietate darcare nu sunt explorate n mod obinuit, ca disforia, agitaia intern, ambivalena ilabilitatea afectiv, tendina de dramatizare. Este deci, puternic tipizat: mai bogatpeplan psihopatologic dect concurentele sale imediate, ea acoper cu mai puin fineeaspectele somatice.

    Fiecare item este cotat cu 5 puncte, de la zero la patru, plus cotarea nu tiu care nuse folosete dect n mod excepional.

    STUDII DE VALIDAREUn studiu care comport, n afar de AMDP-AT, scalele lui Tyrer i ale lui Covi. La ora

    actual, datele existente referitoare la validitatea sa concurent rezult dintr-o comparaiecu HAMA. Din 116 cazuri, nota global a AMDP-AT este corelat cu .59 la nota global HAMAi. respectiv, cu .63 i cu .38 cu notele de anxietate psihic i de anxietate somatic aleaceleiai scale.

    Cele dou instrumente au aceeai aptitudine de a diferenia gradele cresctoare aleanxietii evaluate cu ajutorul scalei sindromice a ADMP, n ceea ce privete gradelepuin, mediu, mult. AMDP difereniaz greu gradele mult i foarte mult (p=0,07).

    Nu exist nc rezultate referitoare la consistena intern a AMDP-AT.Amplitudinea notelor se ntinde de la 0 la 68. Nota de nceput a fost calculat

    reinnd-o pe cea care departajeaz cel mai bine pacienii anxioi de cei non-anxioi, lundnota HAMA ca i criteriu exterior. Aceast not este 10. Autorii recomand totui utilizareanotei 20 pentru includerea ntr-un eseu. Aceast not corespunde gradului mediu deevaluare global.

    MOD DE ADMINISTRAREScala este completat dup un interviu semi-structurat. Sunt indicate ntrebrile care

    pot fi puse i fiecare item este explicitat. Astfel, AMDP-AT poate fi completat fr capersoana care coteaz rspunsurile s aib cunotine aprofundate despre sistemul AMDP.

    Totui, este de preferat deinerea acestor cunotine.

    COTAREPrin nsumarea notelor fiecrui item (0-4)

    APLICAIIAMDP-AT a fost utilizat n mai multe studii psihofarmacologice.

    INTERESE - LIMITEA. Interese. Interesul principal pe care l poate suscita aces instrument rezid n

    greutatea sczut a itemilor somatici. Acest fapt ar trebui s-l recomande pentru explorareabolnavilor somatici, pentru c n aceste cazuri exist riscul ca simptomele fizice s creasc

    n mod artificial nota global de anxietate. n plus, scala este lipsit de itemi depresivi, ceea

    ce reprezint un avantaj n ciuda covarianei clasice a itemilor depresivi i a celor deanxietate.B. Limite. Limitele sunt deternimate tot de accentul foarte mic pus pe itemii somatici,

    fapt care poate duce frecvent la nlocuirea sa cu instrumente mai echilibrate n condiii

    13

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    14/67

    obinuite, cu att mai mult cu ct AMDP-AT este puin mai lung dect HAMA i mult mailung dect scala Tyrer. AMDP-AT nu abordeaz inhibiia anxioas pentru care exist o scalspecial WP2 (Widlocher i Pull). n fine, validarea sa nu este terminat i apare ntrebareafireasc dac etalarea datelor care au fost acceptate nu este criticabil vis-a-vis de celeacceptate pentru alte instrumente.

    14

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    15/67

    SCALA DE ANXIETATE AMDP-AT

    D. BOBON & Co., 1985

    Nume _______________________________,Prenume_______________________________________Sex_________, Vrst________, Data____________ Examinator_______________________________

    (0-deloc, 1-puin, 2-mediu, 3-mult, 4-foarte mult, 5-nu tiu)

    0 1 2 34 5_____________________________________________________________________________1.Anxietate psihic resimit

    Suntei nelinitit, anxios, ngrijorat ?_____________________________________________________________________________2. Anxietate somatic

    Aceasta se manifest n plan fizic? (palpitaii, nod n gt etc.)Ce v provoac anxietatea ?

    _____________________________________________________________________________3.Anticipare anxioas

    Exist impresia c lucrurile vor merge ru? C vor urmanenorociri? Team de viitor?_____________________________________________________________________________4. Tendina de a dramatiza

    Cele mai mici contradicii/nemuluniri ale vieii?Avei tendina de a exagera orice?_____________________________________________________________________________5. Fobii

    Exist anumite lucruri sau situaii, bine precizate,fa de careavei o team iraional, nemsurat? (de ex. a fi ntr-unascensor, pe strad; cini, obiecte ascuite etc)_____________________________________________________________________________6. Anxietate n situaii sociale

    Faptul c v aflai n public? S vorbii, s mncai, s roiin public? S ntlnii strini?

    _____________________________________________________________________________7. Disforie

    V aflai adesea ntr-o stare de proast dispoziie, de nemulunire?_____________________________________________________________________________8.Tensiune

    V simii crispat(), tensionat() ?__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________9. Iritabilitate

    15

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    16/67

    Suntei nervos, iritat ?_____________________________________________________________________________10. Hiperemotivitate

    Suntei emotiv, hipersensibil ?_____________________________________________________________________________11. Labilitate emotiv

    Avei o stare schimbtoare? Trecei uor de la rsla lacrimi, de exemplu?_____________________________________________________________________________12. Ambivalen afectiv

    Vi se ntmpl s simii n acelai moment i fa de aceeaipersoan, sentimente contrare, ca de exemplu, dragoste i ur?

    _____________________________________________________________________________13.Agitaie interioar

    V simii agitat n interior ?_____________________________________________________________________________14. Vise/comaruri

    Somnul dumneavoastr e tulburat de comaruri?_____________________________________________________________________________15. Tulburri ale strii vitale

    Cum v simii fizic?_____________________________________________________________________________

    16. Perplexitate, nedumeriri

    De observat confuzia pacientului fa de sine, fa de situaiasa, fa de tot ce-l nconjoar, viitorul su etc. Se ntreab cei se ntmpl, ce trebuie s gndeasc, s fac. Nu se coteazaici perplexitatea cognitiv, indecizia.______________________________________________________________________________________17. Anxietatea observat

    _____________________________________________________________________________

    EVALUARE: FOBII, PANIC, ANXIETATE DIFUZJ. Cottraux

    ISTORIC I PREZENTAREAceast scal deriv din dou surse.

    1. Scalele care msoar simptomele-int ale fobiei, puse la punct de Marks i colaboratorii(1977), traduse i adaptate n francez (Cottraux, 1979, Bouvard i Legeron, 1985)2. Criteriile de atacuri de panic descrise n DSM-III R (1987). O prim versiune a scaleicorespunztoare cu DSM-III (1980) a fost publicat (Cottraux, Bouvard i Legeron, 1985).Prezentm aici scala n varianta sa actual, care corespunde criteriilor DSM-III R (1987).

    CONSTRUCIE

    16

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    17/67

    Pentru evaluarea fobiilor, am nregistrat scalele de simptome fobice int publicate deMarks i colab. (1977). Au fost testate mai multe prezentri scrise referitoare la ceea ceeste un atac de panic i anxietatea generalizat pe un numr de 50 de pacieni fobici cuameliorare progresiv.

    Scala a fost ulterior utilizat pentru a msura modificrile terapeutice ale subiecilorfobici (agorafobie, fobii sociale i fobii simple) sau obsesivi, n cursul terapieicomportamentale.

    Este vorba de o scal care este:- cantitativ: permite msurarea a trei dimensiuni: fobii, atacuri de panic, anxietate

    difuz. Msurtoarea se refer la sptmna trecut.- calitativ: permite verificarea faptului c pacientul prezint criteriile DSM-III Rreferitoare la tulburrile de panic. Msurtoarea se refer la luna care a trecut.

    STUDIU DE VALIDAREO validare convergent a prii de fobii a scalei a fost realizat la pacieni

    agorafobici i fobici sociali. Corelaii semnificative au fost gsite la scorurile chestionaruluistrilor de fric, acesta fiind validat n versiunile sale englez i francez.

    La 34 fobici sociali s-a gsit o corelaie de .41 (p

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    18/67

    APLICAIIAceast scal a fost utilizat n rile anglo-saxone i n Frana pentru msurarea

    repetat a trei tipuri de anxietate n cursul evalurii tratamentelor comportamentale sauchemoterapeutice. Nu a fost utilizat n epidemiologie unde chestionarul de temeri este fr

    ndoial mai adaptat.

    INTERESE - LIMITEAvantajul acestei scale este simplitatea sa i uurina cu care se administreaz: este

    completat n mai puin de 5 minute. Totui, trebuie subliniat faptul c o nelegere deplin

    a celor 3 tipuri de anxietate i a delimitrii lor trebuie s existe pentru pacient i pentruexaminator, ceea ce nu este ntotdeauna uor datprit dificultii practice i teoretice de aface distincia ntre anxietate - panic i anxietate generalizat.

    Doar fragmentul fobii al scalei a primit pn acum o validare concurent.n fine, Este vorba de o msurare ipsativ a comportamentului fobic: fiecare subiect

    este confortabil cu sine nsui, pentru c sunt definite mpreun cu el comportamentele-int sau situaiile fobogene care-i sunt specifice.

    Este, deci, preferabil de completat aceast msurtoare cu chestionarul de temericare conine 15 itemi fobici standardizai, regrupai n trei grupe: agorafobie, fobie de sngei de rni i fobii sociale. Chestionarul de temeri i scala Fobii, panic, i anxietate difuzsunt complementare n evaluarea anxietii.

    EVALUARE: FOBII, PANIC, ANXIETATE DIFUZJ. COTTRAUX

    NUME ________________________, PRENUME _____________________________SEX ________, VRST ______________, DATA ____________________________

    FOBII

    De definit mpreun cu subiectul cele dou situaii fobogene principale.

    Vindecarea lor va schimba considerabil viaa subiectului.Fobia I_______________________________________________________________________

    Fobia II_______________________________________________________________________

    Evaluai intensitatea nelinitii dvs. i gradul dvs. de evitare n cazul fobiilor I iII, marcnd un X n csua corespunztoare. Utilizai scala central (de la 0 la 8). Numarcai dect un singur X pe scal pentru fiecare dintre cele dou fobii.

    Fobia IFobia II0 Nici o indispoziie n acest situaie 01 12 M simt nelinitit, dar nu evit situaia 23 34 mi este destul de fric i am tendina

    de a evita situaia4

    5 56 mi este fric de situaie i o evit pe ct

    posibil6

    7 7

    8 mi este foarte fric de situaie i o evitntotdeauna 8

    18

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    19/67

    19

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    20/67

    ATAC SPONTAN DE PANIC

    1). Ai resimit sptmna trecut atacuri spontane de panic n care s v fisimit dintr-o dat terorizat() fr vreun motiv aparent. Aceste atacuri survin nafara situaiilor pe care dvs. le evitai de obicei. Ele sunt de scurt durat: 1 min - 2ore (maximum). Intensitatea maxim este atins n mai puin de 6 minute.

    Marcai dedesubt

    Niciodat 01Cel puin o dat 2

    3Cteodat 4

    5O dat pe zi 6

    7De mai multe ori pe zi 8

    2). n timpul acestor atacuri de panic ai simit urmtoarele fenomene:

    1 Respiraie ntrerupt, sufocare DA NU2 Neatenie, instabilitate, lein3 Palpitaii, puls accelerat4 Tremurturi sau secuse musculare5 Transpiraie6 Senzaia de a fi sugrumat7 Grea sau jen abdominal8 Stranietate, irealitate a sinelui sau a

    lumii exterioare9 Amoreal, aipire10 Cldur, frisoane, cald-frig11 Durere, jen toracic12 Teama de moarte13 Teama de a nnebuni sau de a comite

    un act necontrolatTOTAL

    DA

    3). Ai simit asemenea atacuri spontane de panic de cel puin 4 ori nultimele 4 sptmni? Marcai csua coresunztoare.

    DANU

    4). Cel puin unul dintre aceste atacuri a fost urmat de o perioad de cel puino lun de fric persistent c va urma un alt atac ? Marcai csua respectiv:

    DANU

    20

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    21/67

    ANXIETATE GENERALIZAT

    n ce grad ai simit constant o nelinite, o tensiune, o insomnie, o lips deconcentrare sau agitaie n cursul ultimei sptmni ? Nu notai aici fobiile,ritualurile, panicile, ci anxietatea prezent n mod constant: zgomotul de fond alanxietii.

    Marcai dedesupt:

    Nici o problem 1Problem uoar 2

    3Problem moderat 4

    5Problem sever 6

    7Handicap sever 8

    CHESTIONAR DE EVALUARE A FRICIIAUTO-EVALUAREA FOBIILORAutori MARKS i MATTEWS

    ISTORIC I PREZENTAREChestionarul deriv dintr-unul mai extins, aplicat la subieci aparinnd unui club

    englezpentru persoane cu fobii. O versiune redus a acestui chestionar a fost testat pe 171pacieni de la Spitalul Maudsley. Un chastionar paralel a fost aplicat persoanelor fobice laOxford.

    MOD DE CONSTRUIREEste vorba de un chestionar care conine dou pri:1). O parte descriptiv. Itemul 1 permite subiectului s descrie i s evalueze (de la

    0 la 8) principala fobie pe care vrea s o trateze.Itemul 17 permite adugarea unei fobii care nu figureaz pe lista celor 15 fobii (itemii

    2 -16). Astfel, se poate lua n considerare o fobie simpl care nu e nici o fobie la snge saurni.

    n acelai fel, itemul 23 permite descrierea i evaluarea tuturor sentimentelor

    dezagreabile resimite de pacient n afara celor 5 itemi ai scalei anxietate-depresie.2). O parte normativ. Ea este format din itemii nchii, regrupai n trei pri:

    a). o scal a fobiei format din 15 itemi (0 - 120) subdivizai n:- 5 itemi ai agorafobiei (AG) - itemii 5, 6, 8, 12, 15 (0 - 40);- 5 itemi ai fobiei fa de snge sau rni (R) - itemii 2, 4, 10, 13, 16 (0

    -40);- 5 itemi ai fobiei sociale (S) - itemii 3, 7, 9, 11, 14, (0 - 40).

    b). o scal de anxietate-depresie (0 - 40): itemii 18 pna la 22. Aceti itemipermit evaluarea n special a strilor de panic (itemul 20), a depresie (itemul 18),depersonalizarea (itemul 22).

    c). o scal ce msoar jena consecutiv unui comportament fobic (0 - 8).

    STUDII DE VALIDARETrei analize factoriale au fost efectuate plecnd de la aceste trei eantionri i s-a

    obinut izolarea a 4 factori: trei factori fobici: agorafobia, fobia social, fobia la afeciuni ale

    21

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    22/67

    esuturilor i un factor de anxietate-depresie. O simplificare a acestui chestionar a fostefectuat, conservnd numai factorii cu o pondere crescut, obinndu-se versiunea actuala chestionarului de ctre Marks (1977) i Marks i Mathews (1979).

    Traducerea francez a fost realizat de ctre J. Cottraux (Cottraux, Bouvard, Legeron,1985). Un studiu de validare i analiz factorial a fost publicat (Cottraux, Bouvard, Messy,1987). A fost realizat pe patru grupe de subieci: agorafobici, persoane cu fobie social,obsesionali i grupul de control.

    Versiunea francez arat c este vorba de o scal valid, sensibil la schimbareaterapeutic. Scorul anxietate-depresie nu difereniaz grupele patologice ntre ele, dar le

    opune grupului de control. Chestionarul discrimineaz cu dificultate persoanele cu fobiisociale de cele obsesionale, punnd astfel o problem nosografic: obsesionalii nu prezintn aceeai msur trsturi psihologice comune cu ale persoanelor cu fobii sociale.

    Analiza comportamentelor principale permite izolarea a patru factori suprapozabili cucei ai versiunii engleze:

    1). Anxietate-depresie i panic (31% din variaia explicat)2). Snge i rni (7,6%)3). Agorafobie (6%)4). Fobie social (5,5%)Subscalele fobiei sociale i agorafobiei permit discriminarea pacienilor cu fobii,

    conform DSM III (Cottraux i alii, 1987 - Van Zuuren, 1988).

    MOD DE APLICAREEste vorba de o scal de auto-evaluare care este prezentat pacientului n forma

    anexat. Dac este necesar, cteva explicaii complementare asupra chestionarului pot fioferite pacientului, dar4 n cea mai mare parte a cazurilor prezentarea n forma scris ainstruciunilor este suficient.

    COTAREAFiecare item fobic este cotat cu cifre de la 0 la 8 n ceea ce privete evitarea i

    angoasa resimit, dei ntr-un studiu preliminar s-a obinut o corelaie foarte ridicat ntreevitare i angoas: din aceast cauz nu mai apare ca util o distincie ntre cele dou

    dimensiuni ale comportamentului fobic (Marks i Mathews, 1979). Aceasta explicinstruciunile oferite pacientului pentru completarea scalei ce evalueaz comportamentuluifobic.

    Segmentarea permite individualizarea a 7 scoruri:1). Scorul total al fobiilor (itemii de la 1 la 17) cuprins ntre 0 i 1362). Sub-totalul fobiilor: regrupnd itemii nchii (de la 2 la 16) msurm

    agorafobia (AG), fobia la snge i rni (R) i fobia social (S): cuprins ntre 0 i 120.Prezentarea grupat a ntrebrilor chestionarului permite individualizarea urmtoarelor treiscoruri.

    3). Scorul agorafobiei: cuprins ntre 0 - 404). Scorul fobiei fa de snge i rni: cuprins ntre 0 - 405). Scorul fobiei sociale: cuprins ntre 0 - 40

    6). Scorul total al anxietii i depresiei obinut prin adiia scorurilor realizate laitemii 18 -22: cuprins ntre 0 - 40

    7). Scorul global al jenei resimite ca urmare a unui comportament fobic(itemul 24): cuprins ntre 0 - 8.

    n practic, de cele mai multe ori, scorul agorafobiei, al fobiei fa de snge i rniorganice, al fobiei sociale al anxietii-depresiei sunt singurele de care se ine cont.

    APLICAIIChestionarul de evaluare a fricii este utilizat pentru a msura diferitele dimensiuni ale

    comportamentului fobic, nu numai la subiecii cu fobii, ci pentru ansamblul problemelorpsihopatologice.

    Uurina aplicrii i validarea dovedit fac din acest chestionar un instrumentepidemiologic foarte uor de utilizat.

    22

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    23/67

    Pn acum au fost mai mult studiate scorurile agorafobiei, fobiei la snge i la rniorganice, fobiei sociale, deasemenea, scorul global al anxietii-depresiei pentru a evaluaefectul tratamentelor comportamentale sau farmacologice.

    AVANTAJE - LIMITECum am vzut, chestionarul este un instrument precis, uor de mnuit, acceptat de

    cercetrile asupra anxietii unde tulburrile sunt, n general, multimodale.Chestionarul nu permite msurarea cu mult precizie a atacurilor de panic, ceea ce

    face Scala fobie, panic, anxietate realizat de Cottraux.

    Gruparea anxietate-depresie poate fi observat n tulburrile timice, anxietateageneralizat sau n depersonalizare-derealizare. Se cuvine deci a-i asocia msurarea ad-hoca depresiei i atacurilor de panic.

    Bibliografie:Cottraux, J, Bouvard,M i Legeron,P - Metode i scale de evaluare a comportamentului

    CHESTIONAR DE EVALUARE A FRICIIAUTO-EVALUAREA FOBIILOR

    Autori Marks i Mattews

    NUME_________________________,PRENUME ___________________________________SEX____________,VRST_______,DATA _______________________________________

    1). Alegei o cifr din scala de mai jos: ea v permite s codificai punctul de lacare evitai, datorit fricii (sau a unor senzaii sau sentimente dezagreabile) fiecaredintre situaiile enumerate mai jos. Apoi scriei numrul ales n csuacorespunztoare fiecrei situaii.

    0 1 2 3 4 5 6 7 8nu o

    evitaio evitaiuneori

    o evitaides

    o evitai f.des

    o evitaintotdeaun

    a

    1 Principala fobie pe care vrei s o tratai (descriei-o n feluldumneavoastr, cotai-o cu cifre de la 0 la 8................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

    ........................................................................................................2 Injecii i intervenii chirurgicale minime3 A mnca i a bea cu ceilali4 A merge la spital5 A face singur() cltorii cu autobuzul sau cu maina6 A v plimba singur() pe strzi7 A fi privit() insistent de cineva8 A merge ntr-un magazin plin de lume9 A vorbi cu superiorii ierarhici sau cu persoanele ce exercit o autoritate10 A vedea snge11 A fi criticat()

    12 A pleca singur() departe de cas13 A gndi c putei fi rnit() sau bolnav()14 A vorbi sau a aciona n public15 Marile spaii vide

    23

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    24/67

    16 A merge la dentist17 Alte situaii care v provoac frica i pe care le evitai (descriei-le i

    cotai-le cu cifre de la 0 la 8)........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

    NU COMPLETAI

    AG R S Suma parialTOTAL

    2). Alegei din scala urmtoare o cifr care arat la ce nivel de siferin sesitueaz problemele enumerate mai jos; nsriei aceast cifr n csua alturat, dindreptul fiecrei afirmaii.

    0 1 2 3 4 5 6 7 8nu suferii

    deloc

    suferii

    puin

    suferii cu

    adevrat

    suferii mult suferin

    extrem

    18 Sentimentul de a fi nefericit sau deprimat19 Sentimentul de a fi iritat sau furios20 A v simi panicat, tensionat21 A avea sufletul chinuit de gnduri nelinititoare22 A simi c vecintatea dumneavoastr (lucruri, persoane) sunt ireale

    sau strine23 Alte sentimente penibile (descriei-le)

    TOTAL....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

    3). La ce valoare evaluai actualmente jena care reprezint n viaadumneavoastr comportamentul fobic? Desemnai o cifr din scala urmtoare inscriei-o n aceast csu :

    0 1 2 3 4 5 6 7 8nici oproblem

    puin jenat jenat foartejenat

    jenat nmod

    extrem

    LISTA OBSESIILOR - COMPULSIILORLAO

    MARKS i colab., 1977

    ISTORIC I PREZENTAREAceast scal a fost creat i publicat de ctre Marks I.M. i alii (1977). Traducereafrancez a fost realizat de J. Cottraux (1979). Versiunea englez a fost validat n 1987(Freund i co.). Versiunea francez a fost, de asemenea, validat (J.Cottraux i alii, 1988).

    24

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    25/67

    MOD DE CONSTRUCIELista permite evaluarea tulburrii care reprezint comportamentul obsesional n

    activiti ale vieii cotidiene, n funcie de timpul repetiiilor sau evitrilor (37 itemi, plusitemul alte situaii completate de ctre pacient). Evaluarea tulburrii se face pe o scalcotat cu cifre de la 0 la 3 (0 - nici o problem, 3- incapacitate de realizare a activitiirespective). Itemul 38, care este un item liber, poate fi sau nu completat de ctre pacient.

    STUDII DE VALIDARE

    Scala este sensibil la modificrile terapeutice din timpul terapiilor comportamentalei chemoterapiilor antidepresive ale subiecilor obsesivi (Marks i alii, 1980).Un studiu de validare realizat pe versiunea englez a fost efectuat n SUA (Freund i

    colab., 1987). Studiul de validare a versiunii franceze a fost efectuat de M. Bouvard ipublicat n teza sa de psihologie (1985), apoi ntr-un studiu colectiv (Cottraux, Bouvard iLegeron, 1985).

    O analiz factorial realizat asupra versiunii franceze, a dus la eliminarea unuinumr de itemi. Acesta a fost publicat de ctre Cottraux i alii (1988). Versiunea francez afost validat pe o populaie de 180 de subieci (vrsta medie - 33 de ani, 85- brbai, 95-femei) repartizai astfel: 55 de subieci n grupul de control (studeni i salariai ai SpitaluluiNeurologic din Lyon), 45 subieci obsesivi, (criterii dup DSM-III), 46 agorafobici (criteriidup DSM-III), 34 subieci cu fobii sociale (Criterii dup DSM-III).

    Vrsta, sexul i nivelul de instruire sunt comparabile n cele patru grupe; analizastatistic arat c lista activitilor obsesionale distinge grupul de control de cele trei grupepatologice i, de asemenea, populaia obsesiv de celelalte grupe patologice.

    Date normative:

    grupul decontrol

    obsesivi agorafobici fobii sociale

    n = 55 n = 45 n =46 n =34media 5,09 33,37 20,28 16,91

    abatereastandard

    4,95 19,35 14,45 9,98

    Eroarea de msurare este de +3, -3. Aceste calcule au fost realizate pe 37 de itemi nchii i asupra itemului deschis. Scala apare empiric validat, sensibil la schimbriclinice, dar ea este moderat fiabil. Consistena intern este satisfctoare ( = .94)Analiza factorial pe componente principale, realizat pe 180 de subieci, arat c scalaeste unidimensional. Un prim factor explic 32% din variaie. El reflect severitateacompulsiunilor de splare i de curenie . Nou alte componente principale au fost izolate,dar valoarea lor redus le face neglijabile. Analiza factorial a permis extragerea unei formeprescurtate a scalei, care e prezentat n anex, dup forma complet.

    MOD DE APLICAREAceast list este completat, n mod obligatoriu, de ctre pacient. Uneori, i se cere

    i nsoitorului, ca evaluator independent, s evalueze comportamentul obsesiv alpacientului. Poate fi utilizat i ca instrumentde hetero-evaluare. Ea este completat, ngeneral, n mai puin de 5 minute i nu necesit explicaii particulare.

    COTAREAEste suficient adunarea scorurilor, pe coloane, pentru obinerea notei totale. Scala

    prezint o ntindere de la 0 la 114.

    APLICAIILista este destinat evalurii compulsivitii comportamentale la subieci normali i

    patologici. Datele normative prezentate sugereaz c persoanele cu agorafobie i fobiesocial obin scoruri mai ridicate pe scal dect subiecii ce formeaz grupul de control.Lista poate fi utilizat ca un instrument complementar n studii epidemiologice.

    25

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    26/67

    AVANTAJE - LIMITEImportana acestei liste rezid din standardizarea sa i simplitatea de utilizare.

    Totui, trebuie completat prin msurarea simptomelor int, a duratei totale a ritualurilorpe zi (Marks, tradus de Cottraux, Bouvard i Legereon, 1985) i de rezistena subiectului laritualuri. Lista evalueaz comportamentul, nu i gndurile obsesive.

    A fost elaborat o list a gndurilor obsesive (LPO). Ea a fost validat de ctreBouvard, Yale-Brown de goodman (versiunea francez, Mollard i colab., 1989) realiznd ointegrare a acestor dimensiuni diferite. Este vorba de un instrument complex ce necesit oor de aplicare i un antrenament pe video pentru cotare.

    26

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    27/67

    LISTA OBSESIILOR - COMPULSIILORLAO

    Marks i colab., 1977

    Nume ___________________________, Prenume _______________________Sex ___________, Vrst _____________, Data ________________________

    INSTRUCIUNIEvaluai fiecare activitate pe scala de mai jos, n funcie de jena resimit n

    realizarea ei.0 - Nu sunt probleme, avei nevoie n realizarea acestei activiti de acelai timp ca

    oricine altcineva, nu este nevoie s o repetai sau s o evitai.1 - Activitatea v ocup de dou ori mai mult dect celor mai muli dintre oameni,

    trebuie s o repetai de dou ori sau tindei s o evitai.2 - Activitatea v ocup de trei ori mai mult timp dect celor mai muli dintre oameni,

    trebuie s o repetai de trei sau de mai multe ori sau, de obicei, o evitai.3 - Incapacitate de a realiza activitatea respectiv.

    0 1

    2 3

    1 A face du sau baie2 A v spla pe mini i pe fa3 A v spla, pieptna, peria prul4 A v spla pe dini5 A v mbrca i dezbrca6 A urina la toalet7 A defeca la toalet8 A atinge pe ceilali sau a fi atins de ceilali9 A arunca resturile la gunoi10 A spla rufe11 A spla vesela12 A face de mncare

    13 A face curat n cas14 A ine lucrurile n ordine15 A face patul16 A cura pantofii17 A atinge clanele uilor18 Atingerea prilor genitale, mngierile,

    raporturile sexuale19 A vizita un spital20 A deschide sau a nchide robinetele i lumina21 A nchide sau a zvor uile i ferestrele22 A utiliza un aparat electric23 A face calcule aritmetice24 A merge la serviciu25 A v ndeplini sarcinile26 A scrie27 A completa un formular28 A expedia scrisori29 A citi30 A merge pe strad31 A cltori cu trenul, autobuzul sau maina32 A v ocupa de copii33 A mnca la restaurant34 A merge la toalete publice

    35 A avea nlniri36 A arunca obiecte37 A cumpra obiecte dintr-un magazin38 Alte situaii (descriei-le)

    27

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    28/67

    LISTA OBSESIILOR - COMPULSIILORLAO

    Marks i colab., 1977

    Nume ___________________________, Prenume _______________________Sex ___________, Vrst _____________, Data ________________________

    INSTRUCIUNIEvaluai fiecare activitate pe scala de mai jos, n funcie de jena resimit n

    realizarea ei.0 - Nu sunt probleme, avei nevoie n realizarea acestei activiti de acelai timp ca

    oricine altcineva, nu este nevoie s o repetai sau s o evitai.1 - Activitatea v ocup de dou ori mai mult dect celor mai muli dintre oameni,

    trebuie s o repetai de dou ori sau tindei s o evitai.2 - Activitatea v ocup de trei ori mai mult timp dect celor mai muli dintre oameni,

    trebuie s o repetai de trei sau de mai multe ori sau, de obicei, o evitai.3 - Incapacitate de a realiza activitatea respectiv.

    0 12 31 A face du sau baie2 A v spla pe mini i pe fa3 A v spla, pieptna, peria prul4 A v mbrca i dezbrca5 A utiliza toaleta6 A arunca resturile la gunoi7 A spla rufe8 A spla vesela9 A face de mncare10 A face curat n cas11 A ine lucrurile n ordine12 A face patul13 A atinge clanele uilor14 A nchide sau deschide robinetele sau lumina15 A nchide sau zvor uile i ferestrele16 A face calcule aritmetice17 A v ndeplini sarcinile18 A expedia scrisori19 Alte situaii (descriei-le)

    28

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    29/67

    SCALA IMPACTULUI EVENIMENTELOR(HOROWITZ)

    Urmeaz o list de comentarii pe care oamenii le fac dup evenimente stresante. Vrog s verificai fiecare item, indicnd ct de frecvent aceste comentarii au fost adevratepentru dumneavoastr n timpul ultimelor 7 zile. Dac nu au aprut n aceast perioad, vrog marcai n coloana deloc.

    _____________________________________________________________________________________Deloc Rar DelocAdesea

    experieniat experieniatexperieniat

    0 1 23

    __________________________________________

    1. M gndeam la evenimentul stresant cnd nuvroiam acest lucru

    2. Evitam s fiu suprat cnd m gndeam la elsau cnd mi-l aminteam3. ncercam s mi-l scot din memorie4. Aveam probleme cnd trebuia s dorm5. Aveam sentimente puternice n legtur cuevenimentul6. Visam evenimentul7. ncercam s stau departe de eveniment8. Simeam c nu s-a ntmplat sau c nu a fost real9. ncercam s nu vorbesc despre el10. Imagini ale evenimentului m invadau

    11. Alte lucruri mi-l aminteau12. Eram contient c nc mai am multe sentimenten legtur cu el, dar nu ncercam s-l rezolv13. ncercam s nu m gndesc la el14. Orice amintire mi napoia sentimentele legate deeveniment15. Sentimentele mele erau amorite

    NOT:- componente de intruziune: 1, 4, 5, 6, 10, 11, 14- componente de evitare: 2, 3, 7, 8, 9, 12, 13, 15

    29

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    30/67

    HAMMARBERGS PENN INVENTORY

    Numele________________________________________, Data____________________________

    n acest chestionar sunt grupuri de afirmaii. V rog s citii fiecare grup cu atenie,apoi s extragei afirmaia din fiecare grup care descrie cel mai bine modul n care v-aisimit n timpul sptmnii trecute, inclusiv azi ! ncercuii numrul de lng afirmaia pe

    care ai ales-o. Asigurai-v c ai citit toate afirmaiile din fiecare grup nainte de a facealegerea.

    1). 0 - Nu m simt foarte diferit de majoritatea oamenilor de vrsta mea.1 - M simt ntructva diferit dect majoritatea oamenilor de vrsta mea.2 - M simt att de diferit dect majoritatea oamenilor de vrsta mea, nct aleg cu cine

    sunt i cnd.3 - M simt total nstrinat de majoritatea oamenilor de vrsta mea, astfel nct stau

    departe de ei cu orice pre.2). 0 - mi pas tot att de mult de consecinele a ceea ce fac, ca i majoritii oamenilor.

    1 - mi pas mai puin de consecinele a ceea ce fac dect majoritii oamenilor.2 - mi pas mult mai puin de consecinele a ceea ce fac, dect majoritii oamenilor.3 - Adesea gndesc D-le ncolo de consecine!, pentru c nu-mi pas de ele deloc.

    3). 0 - Cnd vreau s m distrez pot s gsesc pe cineva cu care s-o fac, dac vreau.1 - Sunt capabil s fac ceva pentru a m distra, chiar dac nu gsesc pe cineva cu care

    s-o fac.2 - mi pierd interesul n a face ceva pentru a m distra, cnd nu am pe nimeni cu care

    s-o fac.3 - Nu m intereseaz s fac ceva pentru a m distra cnd nu am cu cine.

    4). 0 - Rar m simt nervos.

    1 - Uneori m simt nervos.2 - Adesea m simt nervos.3. M simt nervos tot timpul.

    5). 0 - tiu pe cineva lng mine care ntr-adevr m nelege.1 - Nu sunt sigur c exist cineva lng mine care ntr-adevr m nelege.2 - Sunt ngrijorat pentru c nimeni de lng mine nu pare c m nelege.3 - Sunt extrem de tulburat c nimeni de lng mine nu m nelege deloc.

    6). 0 - Nu mi-e team s-mi art mnia, pentru c nu este mai bun sau mai rea dect aaltora.

    1 - Uneori mi-e team s-mi art mnia pentru c se accelereaz mai mult dect a altoroameni.

    2 - Adesea mi-e team s-mi art mnia pentru c se poate transforma n violen.3 - Mi-e att de team s devin violent, nct nu-mi permit s mi exprim vreodat mnia

    7). 0 - Nu am traume trecute care s m fac anxios.1 - Cnd ceva mi amintete de traumele mele trecute m simt anxios, dar pot s le

    tolerez.2 - Cnd ceva mi amintete de traumele mele trecute m simt foarte anxios, dar pot

    utiliza ci speciale pentru a le tolera.3 - Cnd ceva mi amintete de traumele mele trecute, m simt att de anxios nct cu

    greu le pot suporta i nu am nici o cale de a le tolera.

    8). 0 - Nu am reexperieniat un flashback (revenire) la evenimente traumatice ca i cum s-ar fi petrecut din nou.

    30

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    31/67

    1 - Am reexpereniat un flashback (revenire) la evenimente traumatice ca i cum a fifost din nou acolo, pentru cteva minute sau mai puin.

    2 - Reexperienierea unei reveniri la un eveniment traumatic uneori a durat o bun partedintr-o or.

    3 - Reexperienierea unei reveniri la un eveniment traumatic adesea a durat o or saumai mult.

    31

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    32/67

    9). 0- Sunt mai puin uor de distras dect altdat.1 - Sunt tot att de uor de distras ca i altdat.2 - Sunt mai uor de distras dect altdat.3 - m simt distras tot timpul.

    10). 0- Viaa mea spiritual mi furnizeaz mai mult semnificaie dect obinuiam.1 - Viaa mea spiritual mi furnizeaz tot attea semnificaii ca i altdat.2 - Viaa mea spiritual mi furnizeaz mai puin semnificaie dect n mod obinuit.3 - Nu-mi pas de viaa mea spiritual.

    11). 0 - M pot concentra mai bine dect altdat.1 - M pot concentra tot att de bine ca i altdat.2 - Nu m pot concentra tot att de bine ca i atunci cnd obinuiam s o fac.3 - Nu m pot concentra deloc.

    12). 0 - Am vorbit unui prieten sau unui membru de familie despre prile importante alemajoritii experienelor traumatice.

    1 - Sunt atent n alegerea prilor din experienele traumatice pe care le spunprietenilor sau membrilor de familie.

    2 - Unele pri ale experienelor traumatice sunt att de greu de neles c aproape nuvorbesc nimnui despre ele.

    3 - Nimeni nu poate nelege experienele traumatice cu care trebuie s triesc.

    13). 0 - n general, nu am comaruri.1 - Comarurile mele sunt mai puin problematice dect erau altdat.2 - Comarurile mele sunt tot att de problematice ca i altdat.3 - Comarurile mele sunt mai problematice dect altdat.

    14). 0 - Nu m simt confuz n legtur cu viaa mea.1 - M simt mai puin confuz n legtur cu viaa mea dect altdat.2 - M simt tot att de confuz n legtur cu viaa mea ca i altdat.3 - M simt mai confuz n legtur cu viaa mea ca i altdat.

    15). 0 - M cunosc mai bine dect altdat.1 - M cunosc tot att de bine ca i altdat.

    2 - Nu m cunosc tot att de bine ca i altdat.3 - Simt c de fapt nu tiu cine sunt.

    16). 0 - tiu mai multe ci de a-mi controla sau reduce mnia dect majoritatea oamenilor.1 - tiu tot attea ci de a-mi controla sau reduce mnia ca i majoritatea oamenilor.2 - tiu mai puine ci de a-mi controla sau reduce mnia dect majoritatea oamenilor.3 - Nu cunosc ci de a-mi controla sau reduce mnia.

    17). 0 - Nu am experieniat o traum major n via.

    1 - Am experieniat una sau mai multe traume de intensitate limitat.2 - Am experieniat traume suprtoare i foarte intense.3 - Traumele pe care le-am experieniat au fost att de intense nct pri din ele m

    invadeaz, fr s m atenioneze.

    18). 0 - Sunt capabil s aranjez lucrurile pentru a-mi atinge scopurile.1 - Sunt capabil s aranjez lucrurile pentru a-mi atinge unele scopuri.2 - Scopurile mele nu sunt clare.3 - Nu tiu cum s-mi aranjez lucrurile pentru a-mi atinge scopurile.

    32

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    33/67

    19). 0 - Sunt capabil s-mi concentrez atenia pe sarcini, n ciuda unor gnduri nedorite1 - Cnd gnduri nedorite mi vin n minte sunt capabil s le recunosc i apoi s mi

    recentrez atenia pe sarcini.2 - Am dificulti n a elimina gndurile nedorite i nu tiu cum s mi recentrez atenia

    pe sarcini.3 - Niciodat nu sunt capabil s elimin gndurile nedorite.

    20). 0 - Realizez majoritatea lucrurilor pe care le vreau.1 - Realizez multe lucruri pe care le doresc.

    2 - Realizez unele lucruri din cele pe care le doresc.3 - Realizez puine lucruri din cele pe care le doresc.

    21). 0 - Dorm tot att de bine ca i altdat.1 - Nu dorm tot att de bine ca i altdat.

    2 - M trezesc mai frecvent sau mai devreme dect altdat i am dificulti n areadormi.

    3 - Adesea am comaruri sau m trezesc mult mai devreme (cu cteva ore) dect nmod obinuit i apoi nu mai pot s adorm.

    22). 0 - Nu am probleme n a-mi reaminti lucrurile pe care trebuie s le tiu.1 - Am mai puine probleme dect altdat n a-mi reaminti lucrurile pe care trebuie s

    le tiu.2 - Am aproape aceleai probleme ca i altdat n a-mi reaminti lucrurile pe care

    trebuie s le tiu.3 - Am mai multe probleme dect altdat n a-mi reaminti lucrurile pe care trebuie s

    le tiu.

    23). 0 - Scopurile mele sunt mai clare dect erau nainte.1 - Scopurile mele sunt tot att de clare ca i altdat.2 - Scopurile mele nu sunt tot att de clare ca i altdat.3 - Nu tiu care sunt scopurile mele.

    24). 0 - n mod obinuit sunt capabil s-mi terg din memorie amintirile neplcute.1 - Uneori o amintire neplcut mi revine, dar pot s-o modific, s-o nlocuiesc sau s-odau deoparte.

    2 - Cnd aminitirile neplcute m invadeaz, nu tiu cum s scap de ele.3 - Mi-e team c nnebunesc pentru c amintirile neplcute se pstreaz n memorie.

    25). 0 - n mod obinuit m simt neles de alii.1 - Uneori nu m simt neles de alii.2 - Majoritatea timpului nu m simt neles de alii.3 - Nimeni nu m nelege deloc.

    26). 0 - Nu am pierdut nimic sau pe nimeni drag mie.

    1 - Am fost ndoliat (mhnit) pentru acei pe care i-am pierdut i acum pot s merg maideparte.

    2 - nc nu mi-a trecut mhnirea (doliul) pentru cei pe care i-am pierdut.3 - Durerea pierderii mele este att de mare nct nu pot s mai plng i nu tiu cum s

    o iau de la nceput.

    33

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    34/67

    SCALE DE DEPRESIE

    SCALA HAMILTON (17 itemi, 0 - 52 valori)

    Denumirea scalei: Scala de depresie Hamilton (17 itemi)Autor: M. HamiltonDomenii de aplicaie:

    Aceast scal este o msur a depresiei i cuprinde 17 itemi, cotai pe 3-5 grade iapare ca fiind un bun indicator al intensitii globale a sindromului depresiv, suficient desensibil pentru a aprecia schimbarea sub tratament antidepresiv. Scala include itemi deevaluare a componentelor cognitive, comportamentale dar mai ales somatice.

    Aceast scal este o scal n care se iau n consideraie toate observaiile asuprastrii curente mentale a pacientului. Acestea pot fi suplimentate cu un interviu; suntreproduse cteva din aceste ntrebri standard.

    Scala nu poate fi folosit pentru a stabili un diagnostic, dar poate fi folosit pentruevaluarea gradului de severitate la pacienii la care depresia a fost deja diagnosticat.Itemii sunt cotai de evaluator n timpul interviului, scorul total (de la 0-100) reprezint

    suma scorurilor date de 2 evaluatori sau dublarea scorului unuia din ei. A devenit mai desutilizat sistemul de raportare a scorului unui evaluator la punctajul maxim de 50 i de a seinterpreta scorul de 14 sau mai mult ca fiind un indiciu al depresiei care justifictratamentul i scorul de 6-7 sau mai puin ca fiind un indiciu al remisiei (Ziegler, 1976,Knesevich, 1977). Hamilton (1982) sugera c atunci cnd scorul HRS(D) a fost redus la otreime sau chiar mai puin din valoarea acestuia nainte de tratament se poate spune cpentru pacient tratamentul a avut succes.Utilizare:Este folosit de evaluator dup conversaia cu pacientul. Numrul de ntrebri directetrebuie s fie minim i ntrebrile puse sub o form pozitiv sau negativ n caz denecesitate (Dormii bine? Dormii ru?)Cotare:Este suficient nsumarea scorurilor obinute la diferii itemi.Date normative:Se consider c este necesar un scor de cel puin 18 pct. pentru a vorbi de o depresiemoderat; m=42,9 n debutul tratamentului la depresiile severe.ntindere: 0 - 52Validare:Analiza funcional a lui M. Hamilton a pus n eviden 3 factori principali: ncetinire, apatie;simptome somatice; anxietate.Validitatea de coninut este de 0.84-0.90 i prezint corelaii ridicate cu alte scale inclusivscale de autourmrire (pentru detalii vezi Rehm 1981).

    34

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    35/67

    SCALA HAMILTON

    1. DEPRESIE (0-4)Nu este uor de evaluat; n general apare ca pesimism fa de viitor, disperare,

    tendina de a plnge, izbucniri n plns. Ca o regul, depresia uoar este sczut, cel puinn parte, de grupul de companie sau de o stimulare extern. Este important s inem seamac pacienii pot interpreta cuvntul de depresie n diferite feluri. Un mod frecvent este acellowering of spirit, ntunecarea spiritului.

    Exist o convingere general c femeile plng mai uor dect brbaii n condiii

    normale, aceasta ns nu se poate extrapola foarte uor i asupra depresiei. Nu este nici unmotiv s considerm pentru moment c o evaluare a frecvenei crizelor de plns ar induce

    n eroare atunci cnd cotm intensitatea depresiei la femei.

    NTREBRI:Acum a dori s v pun cteva ntrebri despre cum v-ai simit n ultima lun:

    1. V-ai simit suficient de bine dispus sau dimpotriv depresiv, ngrijorat?2. mi putei descrie? Cum este starea dvs.?3. V merge prost?4. Suntei descurajat?5. Suntei trist?6. Ct de des v-ai simit astfel?7. V simeai mai bine dac erai cu cineva?8. Ct de mult a inut?9. Ai dorit s plngei?10.Faptul c ai plns v-a uurat?11.Simii c nu mai suntei n stare s plngei?12.Este att de ru nct devine chinuitor sau foarte dureros?

    COTARE:0 absent - absen total sau uoar, sentimentele ocazionale nu mai intense dect

    sentimentele normale ale pacientului n stare de bine, normal.1 uoar - semnalat doar dac subiectul este ntrebat, redat ca sentimentul de a-i

    merge prost, indispus, descurajat; mai intense dect cele ocazionale- pot fi uurate prin companie, prezen la munc, activitate2 moderat - semnalat spontan

    - sentimente persistente de depresie; abtut- simte des nevoia de a plnge, uneori chiar o face- nu este foarte simplu de uurat prin companie

    3 marcat - comunicat nonverbal- sentimente i mai intense- plnge frecvent- persist pe timpul zilei i de la o zi la alta

    4 sever - persistena sentimentelor severe- subiectul nu vorbete dect despre strile lui afective- este descris frecvent ca nemaifiind n stare s plng; dureaz- sentimente chinuitoare, agonizante, persistente, sentimente imposibil de uurat.

    2. VINOVIE (0-4)Este uor de evaluat, dar trebuie fcut i aici o distincie ntre sentimentul de

    vinovie patologic i un sentiment de vinovie normal (ex. pentru unele aciuni careprecipit declanarea crizei, pacientul consider d.p.d.v. raional autoblamarea ca fiind

    ntemeiat. De exemplu, pacientul poate accepta iniierea unor aciuni dar creterea brusca responsabilitii i poate precipita cderea. Cnd el se blameaz pentru astfel de reacii elcaut o cauz i nu exprim neaprat un sentiment de vinovie patologic.)

    35

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    36/67

    COTARE:0 absent sau foarte uoare sentimente de autoblamare, vinovie aflate la grania cunormalitatea.1 uoar prere proast despre sine, persist sentimentele de regret pentru aciuniletrecute care n sine nu sunt foarte neobinuite, autoreprouri, ideea de a fi cauzat unprejudiciu oamenilor.2 moderat sentimente insistente i persistente de vinovie i autoblamare care suntevaluate ca fiind patologice de cel care face cotarea; ruminaii asupra erorilor trecute sauasupra unor aciuni condamnabile.

    3 sever sentimente de vinovie, autoblamare sau lipsa de interes fa de multiple ariiale existenei. Apar adesea idei ca: boala = pedeapsa pentru greelile din trecut; ideidelirante de culpabilitate.4 iluzia condamnrii, nvinovirii; convingerea vinoviei cu sau fr halucinaii auditive voci acuzndu-l, denunndu-l sau halucinaii vizuale.

    NTREBRI PENTRU INTERVIU:1. Avei o prere mai proast nu prea bun despre dumneavoastr?2. Ai fost n mod deosebit critic cu dvs., simind c nu facei bine, c greii n tot ce

    intenionai s facei?3. V-ai nvinovit pentru lucruri fcute n trecut sau mai recent?4. V-ai simit vinovat pentru ceva?5. Ai simit c v-ai abandonat la greu familia, prietenii sau c nu ai fost n stare s-i

    ajutai atunci cnd aveau nevoie?6. Ai simit c suntei de blamat pentru boala dvs.? Puin? Mult? Considerai aceast boal

    ca fiind o pedeaps?

    3. SUICID (0-4)Acoper o arie larg de sentimente de la cele ca: viaa nu merit trit, pn la

    comportamente suicidare. Evaluarea inteniei suicidare necesit o investigaie atentfolosind instrumente ca SIS (Suicide Scale Intent Beck & all., 1974) se folosete atuncicnd pacientul ncepe s manifeste simptome care ar putea duce la un deznodmnt deacest tip sau folosete ameninarea cu sinuciderea ca o arm pentru a obine ajutor sau

    pentru a-i amenina pe alii.0 absent1 are impresia c viaa nu merit efortul de a fi trit sentiment persistent sau carerevine2 i dorete moartea dar fr gnduri clare de sinucidere3 idei suicidare, planuri elaborate asupra sinuciderii sau chiar gesturi, crestarea cu cuitul,luarea unor cantiti de medicamente mai mari dar nu o doz letal.4 tentative de suicid.

    NTREBRI PENTRU INTERVIU:1. Ai simit vreodat c viaa nu merit trit?2. V-ai dorit vreodat s fii mort?3. V-ai gndit vreodat s v luai viaa?4. V-ai fcut vreodat vreun plan n acest sens?5. Ai avut vreodat vreo tentativ de acest gen?

    4. INSOMNII DE ADORMIRE:n aprecierea acestora trebuie s se in seama att de frecven ct i de severitate.

    Dac insomnia nu este prezent n fiecare noapte, folosii sistemul de cotare prezentat maijos, dac aceasta apare cel puin o dat la 3 nopi.0 absenta sau uoare perturbri ale adormirii nu mai dese dect cele normalexperieniate.1 uoare dificulti de adormire (durata 30-60 min.) (pn la 30 min. considerat normal)

    2 severe dificulti de adormire n fiecare sear (1h-2h).

    5. INSOMNII N TIMPUL NOPII:Cel mai greu de cotat fiind n fapt un construct al sistemului de cotare.

    36

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    37/67

    0 absenta sau treziri normale, fiziologice1 treziri de 2-3 ori pe noapte fr probleme de readormire2 se trezete peste noapte frecvent i readoarme greu

    6. INSOMNII DE TREZIRE:0 absente somn cu durata normal, trezire normal1 uoar se trezete mai devreme dect ora obinuit de trezire cu sau 1h darreadoarme2 sever treaz cu mai mult de 1 h fa de timpul uzual, incapabil s mai adoarm dac

    se trezete (rezistena la medicamente hipnotice, prezent deseori fr alte tipuri deinsomnie)

    NTREBRI GENERALE PENTRU INTERVIU:1. Ai luat vreodat pastile de dormit? Cnd? Ct timp?2. Ai avut dificulti de adormire sau de trezire? Cnd? Le mai avei? Ct timp au durat,

    mai dureaz nc?3. Cnd dormii, dormii bine? V trezii obosit, odihnit?4. La ce or i cum v trezii dimineaa?5. Vi s-a ntmplat s v trezii noaptea? Cnd? De ce?

    7. MUNCA I ACTIVITATEA (INTERESE) (0-4)Unul din lucrurile de care trebuie s se in seama este acela de a-i separa pe cei

    care i-au pierdut interesul pentru munc i activitate de cei care nregistreaz scdereaperformanei (atenie: nu trebuie inclus aici fatigabilitatea i pierderea de energie cotarea se refer la scderea eficienei i efortul deosebit necesar pentru a face orice).Cnd pacientul trebuie internat n spital deoarece simptomele sale l fac incapabil s facfa, cotarea se face pe sistemul prezentat mai sus. Acest sistem nu se aplic atunci cndprezena acestora n spital este doar n scopul investigrii i observrii. Cnd pacientulconsider c se poate ntoarce la munc trebuie evaluat exact natura muncii, volumulacesteia i solicitrile la care este supus pacientul.

    Acesta este cazul de exemplu al casnicelor exist unele femei casnice care

    consider c aceast activitate constituie un efort dar care consider c ar trebui s ialucrurile mai uor sau dimpotriv, care afirm c au neglijat unele aspecte sau c ceilalimembri ai familiei ar trebui s-i mreasc contribuia la rezolvarea problemelorgospodreti.

    Este ns foarte rar pentru o casnic s nu se mai intereseze deloc de cas chiar i-n cazul n care are un oarecare serviciu foarte scurt ca durat n afara casei, acestea dacvor trebuie s-i neglijeze casa pentru a-i pstra serviciul vor renuna mai degrab laacesta din urm.

    De asemenea, pentru cei care nu se angajeaz n diferite hobby-uri, pierdereainteresului nu pare att de grav.

    Pacienii pot avea probleme i datorit faptului c nu sunt capabili s simt afeciunepentru familia lor (sau invers).

    Aceast problem este ns tratat i n alte pri i nu este necesar, chiardimpotriv, s fie abordat n mai multe locuri.

    Pe de alt parte, pe ct de important este dac este menionat ca simptom, pe attde fals relevant poate fi atunci cnd apare ca rspuns la o ntrebare.

    COTARE:0 absena dificultii activitate desfurat normal.1 uoar o pierdere definit dar uoar a interesului (i bucuriei sau plcerii) pentrumunc, hobby-uri, activiti casnice sau sociale. Sarcinile eseniale sunt ndeplinite bine ncontinuare. Gnduri de incapacitate, slbiciune, oboseal cu referire la munc, activiti.2 moderat scderea performanei, pierdere semnificativ a interesului dezertrii

    repetate de la ndeplinirea sarcinilor chiar i a celor eseniale, indecizii, ezitri (descrisedirect sau indirect).

    37

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    38/67

    3 - marcat pierderea eficienei devine imposibil de ascuns, deficienele apar peste totdnd natere la comentariu, sarcinile casnice nu mai sunt ndeplinite, munca este totaldezorganizat, igiena i autongrijirea las de dorit, probleme cu prietenii (abandon).

    n spital se coteaz cu 3 puncte dac bolnavul nu petrece cel puin 3h pe zi nactiviti ca: ajut infirmierele sau terapie ocupaional (se exclud sarcinile de rutin dinsalon).4 incapabil s se descurce n via, n societate, caut spitalul ca o protecie (nu vinepentru investigaie sau observaie) sau abandonarea muncii datorit bolii sale actuale.Rudele sau vecinii i fac cumprturile i treburile n cas, incapabil s aib grij de sine

    nsui.

    38

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    39/67

    NTREBRI PENTRU INTERVIU:1. Ai simit vreo scdere a capacitii dvs. de munc?2. Care sunt efectiv activitile pe care le realizai la munc, acas, hobby-uri, viaa

    social?3. V-ai simit vreodat depit de sacinile pe care le aveai de realizat?4. Cum v-ai petrecut timpul ultimele zile?5. Ai fost interesat de ce ai fcut?6. Ai renunat la activiti obinuite? Dac da, de ce?

    8. NCETINEAL, LENTOARE (0-4)Forme severe ale simptomului sunt rare, iar formele uoare sunt greu de perceput.Muli pacieni spun c au observat c gndesc mai ncet i c rspunsul lor emoional estemai ntrziat dect de obicei. Intrebrile pe aceast tem de obicei conduc pe o cale fals.De aceea evaluarea se va face funcie de ceea ce observ evaluatorul i nu funcie deafirmaiile pacientului.

    Se refer la lentoarea gndirii i a limbajului, scderea capacitii de concentrare,scderea activitii motrice.0 absenta limbaj i gndire normale1 uoar ncetinirea uoar a conversaiei, comunicrii, fixitatea expresiei sau oscilaiiale rspunsului emoional.2 moderat vizibil n conversaie voce monoton, ntrzierea rspunsului, tendina dea sta fr s se mite.3 marcat conversaie dificil rspunsurile sunt date cu o asemenea ncetineal, nctfac interviul dificil prelungindu-l peste msur.4 sever conversaie imposibil, stupoare

    9. AGITAIE (0-4)Agitaia sever cnd pacientul se mic tot timpul, i pic faa, i smulge prul,

    hainele de pe el este foarte rar. n cazul agitaiei uoare componentele eseniale suntagitaia motorie, impresia de tensiune i stress. Dei agitaia i lentoarea par dousimptome total opuse n forma lor uoar pot apare mpreun.0 absent sau minim, n limite normale

    1 uoar se joac cu minile, prul, picioarele2 moderat se trage de pr, i strnge, ifoneaz n palme batistele, hainele3 marcat se mic tot timpul, nu poate sta linitit n timpul interviului4 sever se mic att de mult nct interviul poate fi luat doar pe fug.

    10. ANXIETATE (simptome psihice) (0-4)Multe simptome sunt incluse aici, ca de exemplu, tensiune i dificultate n relaxare,

    iritabilitate, griji pentru probleme minore, teama, panica, dificulti n concentrare, uitare,sentimentul de permanent cdere. Cotarea se face innd cont de modificrile patologicecare apar n timpul bolii; trebuie s se fac o distincie clar ntre acestea i o dispoziieanxioas. Dac un subiect fobic evit anxietatea printr-o restrngere a activitii astfel ncts fie evitai stimulii anxiogeni, cotarea se va face lund n considerare severitatea

    restriciei.0 absent1 uoar tensiune subiectiv i iritabilitate griji nefondate, tensiuni care nu suntpermanente, care nu ocup tot timpul pacientului.2 moderat simptome frecvente i de mare intensitate i care preocup subiectul untimp ndelungat.3 marcate fobie, risc apariia reaciilor de panic nelinite evident n expresia faciali limbaj (anxietate sever).4 sever temeri exprimate fr a i se pune ntrebri, anxietate intens, vecin paniciicare domin viaa mental a pacientului i ntreaga discuie n timpul interviului. Atacurifrecvente de panic i fobie (atacuri de panic invalidante).

    NTREBRI PENTRU INTERVIU:1. V-ai simit nervos, anxios sau nspimntat?2. V-ai simit tensionat sau incapabil de a v relaxa?

    39

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    40/67

    3. V-ai simit vreodat ca i cum ceva groaznic tocmai ar trebui s se ntmple?

    11. ANXIETATE SOMATIC (manifestri fizice ale anxietii)Se refer la efectele uor de recunoscut ale unei hiperactiviti a sistemului

    respirator, cardiovascular, gastrointestinal i urinar. Pacienii se mai pot plnge deasemenea i de atacuri de ameeal, voalare a imaginilor vizuale, tergere a capacitii dedifereniere a nuanelor. Aceste ultime 3 simptome par a fi mai frecvente la femei dect la

    brbai.0 absent1 uoar (discret) gastro-intestinale gura uscat, tulburri digestive, diaree, colici,eructaii apar mai rar dect de 2 ori pe sptmn2 moderat crete intensitatea i severitatea simptomelor apar mai des dect de 2 oripe sptmn3 marcat cardio-vasculare, cefalee persistente, frecvente, apar zilnic. Ocazional aparsimptome foarte severe, invalidante4 sever simptome severe i persistente incapacitate funcional

    NTREBRI PENTRU INTERVIU:1. Ai avut urmtoarele simptome?

    - gastro-intestinale: - gura uscat- indigestie- diaree- crampe- vrsturi- balonri

    - cardio-vasculare: - palpitaii- respiratorii: - oftat

    - hiperventilaie- transpiraii- nevoia de a urina mai des

    - dureri de cap etc.2. Ct de des?3. Ct de intense erau aceste simptome?

    12. SIMPTOME GASTROINTESTINALE (0-2)Unul din simptomele caracteristice n depresie este pierderea apetitului. Apare uneori

    i constipaia ns este mai puin obinuit. n anumite ocazii mai rare pacienii acuzsenzaia de durere abdominal. Simptome ca indigestia, gaze i dureri sunt frecventasociate anxietii. n depresia uoar muli pacieni ctig n greutate.0 absente apetit normal1 pierderea poftei de mncare, dar mnnc fr a fi ndemnat de infirmiere; senzaie degreutate abdominal; apariia constipaiei

    2 sever simptome accentuate, distincte scderea progresiv a apetitului, instalareadefinitiv a constipaiei, reclamnd folosirea unei cantiti neobinuite de laxative.

    NTREBRI PENTRU INTERVIU1. Cum este apetitul dvs.?2. Ai suferit de constipaie?

    13. SIMPTOME SOMATICE GENERALE (0-2)Se mpart n dou grupuri: fatigabilitate pn la gradul n care pacienii se simt

    obosii tot timpul. n plus pacienii reclam o pierdere de energie care pare a fi legat dedificultile n nceperea unei aciuni; al doilea grup este reprezentat de dureri musculare

    difuze i greu de definit sau localizat, care apar cu precdere n zona spatelui i uneori nmembre; senzaia de greutate.Nu este neobinuit la femei s atribuie unei dureri de spate o cauz genital, de

    aceea acest simptom necesit o investigaie atent.

    40

  • 8/8/2019 6694292 Carte 028 Ana Maria Moga Psihologia Clinica 73pag

    41/67

    0 absente1 uoar oboseal ce apare disproporionat fa de efortul depus; greutate la spate,cap sau membre; pierderea energiei, fatigabilitate2 sever simptome accentuate, distincte, nevoia frecvent de a se odihni, se simteepuizat de activitile fizice, dificultate de a susine un efort, simte corpul greu, epuizare.

    NTREBRI PENTRU INTERVIU:1. Obosii uor?2. Tot timpul?3. Avei mult energie?

    4. Este un efort s facei orice?5. V petrecei mult timp odihnindu-v?6. n pat?

    14. SIMPTOME GENITALE (pierderea libidoului)Este un simptom caracteristic depresiei, dificil de decelat la persoane n vrst i la

    cei la care obinuit activitatea sexual nregistreaz un nivel sczut ex. pacieni singuri, frpartener. Evaluarea se bazeaz pe modificrile patologice, tulburri determinate de boalapacientului. Informaiile inadecvate sau lipsa informaiilor sunt cotate ca nule.0 absent activitate normal1 uoare o pierdere uoar a interesului sau o scdere a activitii2 sever absen total a interesului i activitii

    NTREBRI PENTRU INTERVIU:1. Ai observat vreo schimbare a intreresului dvs. pentru sex n ultima vreme?2. V-ai pierdut interesul pentru cellalt sex de curnd?3. Ai avut anumite tulburri de dinamic sexual?4. Ai avut relaii sexuale mai puine dect de obicei?

    15. IPOHONDRIE (0-


Recommended