Home >Documents >57737031 Practica BCR

57737031 Practica BCR

Date post:22-Dec-2015
Category:
View:19 times
Download:1 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • Universitatea A.I.Cuza IasiFacultatea de Economie si Administrarea Afacerilor

  DOSAR DE PRACTICA

  Student l

  Specializarea: l

  -IASI -

 • Banca ComercialaRomana-S.A.

  2

 • Introducere

  Fondata la 1 decembrie 1990, in cadrul procesului de restructurare pe doua niveluri a sistemului bancar romanesc, Banca Comerciala Romana a inceput sa functioneze prin preluarea portofoliului de credite pentru industrie, gestionat anterior de B.N.R., continuand astfel o traditie de peste 50 de ani de activitate comerciala.

  La momentul respectiv, pe piata serviciilor financiare pentru persoane juridice actionau deja trei banci mari, cu capital de stat, specializate in finantarea comertului exterior, agriculturii si industriei alimentare, investitiilor.

  Serviciile financiare pentru populatie, care se reduceau la fructificarea economiilor acesteia si acordarea unor credite de consum, reprezentau apanajul Casei de Economii si Consemnatiuni.

  Inca din primii ani de functionare, Banca Comerciala Romana si-a propus sa se dezvolte ca o banca universala, capabila sa satisfaca cerintele unor segmente cat mai largi de clienti.

  In conditiile concurentei bancilor de stat cu traditie, dar si a celor cu capital privat autohton si strain aparute ulterior, Banca Comerciala Romana s-a impus treptat pe piata interna, prin seriozitate, eficienta si oferta diversificata de produse si servicii.

  Managementul bancii a urmarit in mod consecvent obtinerea de profit si cresterea acestuia pe baze consistente, extinderea portofoliului de afaceri prin angajarea prudenta a resurselor, capitalizarea adecvata in raport cu obiectivele proprii de investitii si specificul mediului economic de operare.

  Dupa marimea capitalului de rang unu, BCR ocupa locul 527 pe plan mondial si 193 in Europa. Banca are peste 2,2 milioane de clienti, societati comerciale si persoane fizice, si colaboreaza cu aproximativ 800 de banci corespondente aflate in principalele centre financiare ale lumii.

  De la data infiintarii si pana la atingerea acestor performante, evolutia bancii nu a fost liniara, fiecare an caracterizandu-se prin anumite particularitati, ce corespund de fapt etapelor parcurse intr-un proces continuu de acumulari si maturizare.

  Pentru Banca Comerciala Romana, ultimul an al acestui mileniu a inceput sub semnul pregatirilor pentru privatizare.

  3

 • Managementul bancii s-a concentrat in mod deosebit asupra imbunatatirii indicatorilor de performanta,mentinerii pozitiei pe pietele castigate si impunerii in noi segmente de activitate.

  In vederea realizarii obiectivelor prevazute in strategia si planul de afaceri pentru anii 2000-2004, s-a procedat la o mai buna organizare a structurilor de functionare ale bancii, s-a consolidat oferta de produse si servicii pentru care exista avantaje competitive si s-au intreprins masuri ferme pentru extinderea activitatii de retail banking.

  Banca Comerciala Romana are o baza larga de clienti persoane fizice. Oferta bancii pentru populatie include depozite la vedere si la termen, depozite cu destinatie speciala (pentru pensie, concediu de odihna), certificate de depozit, credite de consum si pentru construirea/cumpararea de locuinte, procesarea si emiterea de cecuri, carduri de debit, operatiuni de incasari si plati prin conturi personale.De asemenea, banca asigura servicii de consultanta, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice.

  Incepand din anul 2000, Banca Comerciala Romana ofera noi posibilitati de finantare pentru persoanele fizice, prin introducerea optiunii avans zero, eliminarea garantarii prin ipoteci si simplificarea intocmirii documentatiei pentru mai multe tipuri de credite.

  In ceea ce priveste persoanele juridice, baza de clienti a bancii acopera toate sectoarele de activitate din economie, cuprinzand majoritatea intreprinderilor blue chip romanesti.

  Echipa de conducere a Bancii Comerciale Romane va acorda prioritate in continuare managementului relatiilor cu clientela, managementului riscurilor, al profitabilitatii si al costurilor , ofertei de produse si servicii, cu accent pe largirea sferei de afaceri in domeniul activitatii de retail, operatiunilor pe piata de capital, celor de asigurari si gestionare a fondurilor, inclusiv a fondurilor de pensii.

  In acelasi timp, va creste interesul pentru oferta de management financiar specifica proiectelor de importanta nationala finantate de BERD, Banca Mondiala, Banca Europeana de Investitii, Comisia Europeana, si asigurarea serviciilor de management al activelor destinate companiilor romanesti si multinationale care functioneaza in Romania.Rezultatele pozitive pe care Banca Comerciala Romana le-a obtinut in decursul timpului s-au datorat in mare masura capacitatii de lucru a retelei proprii de unitati, bine distribuite pe intreg teritoriul tarii.

  Reteaua de unitati a B.C.R este a doua ca marime in cadrul sectorului bancar din Romania. Daca la infiintare B.C.R detinea 100 unitati, la

  4

 • inceputul anului 2000 reteaua interna cuprindea peste 270 unitati raspandite pe intreg teritoriul tarii.In Bucuresti, unde se desfasoara cel mai mare volum de activitate, exista 29 de unitati.In strainatate, banca actioneaza prin subsidiarele sale din Germania, Franta, Anglia, Republica Moldova, Italia la care se adauga participantii la MISR Romanian Bank din Egipt, precum si sucursala Nicosia in Cipru. De asemenea, banca are doua reprezentante la New York si Moscova.

  Cele 40 de sucursale judetene si Sucursala Municipiului Bucuresti infiintate in anul 1990, au in subordine sucursale si agentii care sunt de dimensiuni mai mici si deservesc persoanele fizice si intreprinderile mici.Toate sucursalele sunt organizate astfel incat sa ofere o gama complexa de servicii.

  Datorita capacitatii sale de a genera profit dovedita inca din primii ani de functionare si pe baza unor planuri de investitii anuale, banca a inceput treptat sa isi extinda si sa isi modernizeze reteaua interna.Inceputul a fost destul de dificil, banca trebuind sa-si creeze conditiile minime pentru desfasurarea activitatii curente si pentru diversificarea activitatii cu clientii.

  In legatura cu politicile adoptate de banca in acest domeniu, pot fi evidentiate masuri cum ar fi : in localitatile unde nu s-au gasit cladiri ce se puteau amenaja in sedii bancare, s-a trecut la realizarea de constructii noi, in special in resedintele de judet. Procesul a necesitat eforturi serioase, principala dificultate fiind legata atat de obtinerea amplasamentelor in zone centrale convenabile pentru clienti cat si de indeplinirea conditiilor de urbanism si sistematizare cerute de primariile locale. Astfel, la noile sedii ale sucursalelor din Iasi, Cluj-Napoca, Mures, Suceava, Timisoara si altele, prin certificatele de urbanism si autorizatiile de construire s-a impus un regim de inaltime in concordanta cu planul de sistematizare al localitatii sau zonei in care s-a amplasat unitatea bancara respectiva.

  La dimensionarea noilor constructii, pe langa numarul de clienti, costuri si operatiuni, s-a tinut seama de potentialul economic si de oportunitatile de afaceri specifice fiecarei regiuni, sediile bancii fiind concepute pentru o durata de functionare de cel putin 50 de ani.

  5

 • CAP.1:Sistemul

  informational bancar

  6

 • Principalul scop al strategiei pentru tehnologia informatiei este asigurarea procesarii tuturor operatiunilor bancii cu un grad mare de eficienta, siguranta si confidentialitate, asigurand o baza de date cu un volum mare de informatii despre clienti, servicii si produse bancare, despre rezultatele economice si financiare ale bancii, ca si orice informatie ceruta de conducerea bancii.

  Arhitectura Hard trebuie sa permita pe termen scurt implementarea sistemelor independente la toate unitatile care, pe termen lung vor fi integrate in sistemul centralizat on-line atunci cand infrastructura comunitatilor va permite.

  Arhitectura Soft- fiecare unitate va trebui sa aiba in baza de date locala, pe langa date contabile, si informatii despre clienti din alte ramuri cu care acestea au relatii frecvente. Fiecare unitate trebuie sa poata continua activitatea in cazul intreruperii comunicatiei.

  Strategia referitoare la infrastructura comunicatiilor Bancii Comerciale Romane ia in considerare utilizarea retelei nationale de transmisie a datelor, care se dezvolta in prezent si organizarea activitatii acesteia pentru o integrare pe masura ce reteaua nationala se dezvolta. In paralel, Banca Comerciala Romana dezvolta propria retea de comunicatii prin satelit.

  7

 • Documente si programe informatice utilizate

  8

 • In B.C.R. sistemul informatic a avut o dezvoltare rapida, aceasta fiind determinata de nevoia de a raspunde cerintelor unei mase largi de clienti intr-o perioada de rapide schimbari economice.

  La infiintarea B.C.R. prelucrarea tranzactiilor conturilor se realiza in centrele de calcul ale Ministerului Finantelor si Institutului National de Informatica. Banca a luat decizia de a-si face singura prelucrarile si acest lucru s-a realizat odata cu implementarea aplicatiei SIBCOR-Sistemul Informatic al Bancii Comerciale Romane. Acesta este un sistem pe retele locale de PC-uri la fiecare unitate si prevede facilitati de prelucrare si raportare. La mijlocul lui 1992 aplicatia SIBCOR a de

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended