+ All Categories
Home > Documents > 55947437 Plan de Afaceri

55947437 Plan de Afaceri

Date post: 31-Oct-2015
Category:
Upload: andreea-zidaru
View: 63 times
Download: 1 times
Share this document with a friend

of 22

Transcript
  • UNIVERSITATEA TEHNIC DIN CLUJ-NAPOCA

    FACULTATEA DE CONSTRUCTII

    - PROIECT -Finante

    Plan de afaceri

    Coordonator: Student:Prof. Tiberiu TORSIN ALMAS Iulia-Narcisa

    Inginerie Economica

  • An III Grupa : 3531

    CUPRINS

    CAP.1 IDEEA DE AFACERI 1.1 Misiune1.2 Obiective1.3 Valori si chei spre succes

    CAP.2 MRU SI ECHIPA MANAGERIALA 2.1 Resurse umane - calificari, recrutare/selectare,motivare,program de lucru2.2 Echipa de conducere

    CAP.3 MANAGEMENTUL OPERATIONAL3.1 Productia 3.2 Furnizorii3.3 Aprovizionare/Stocuri

    CAP.4 PLANUL FINANCIAR4.1 Bilant si indicatori financiari

  • Cap.1 IDEEA DE AFACERI

    1.1 Misiune Misiunea planului meu de afaceri este de a infiinta o fabrica de bauturi racoritoare carbogazoase,deoarece in urma unor studii de piata prezentate mai jos consumul acestora este foarte larg pe piata romaneasca si va fii mereu un produs cerut, adresandu-se persoanelor cu venituri medii si peste medie,din toate categoriile de varsta. Este o societate cu raspundere limitata cu sediul in Judeul Cluj, localitatea Cluj-Napoca, cartier Gilau unde avem inchiriata o hala cu o suprafa util de 2000 mp, suprafa de teren 3000 mp,latime 8m ,lungime 5 m i nlime 4 m plus un spaiu pentru birouri 300 mp. Pentru acest spaiu firma a decis s plteasc chirie. Chiria lunar pentru teren i hal este de 4000 Euro pe lun, pe an fiind de 48000 Euro , firma ncheind contract cu proprietarul pe 5 ani.Alegerea spaiului a fost facut innd cont de mna de lucru ieftin din aceast zon, dar i de numarul mare de someri. S.C. The First S.R.L Cluj este reprezentat prin Almas Iulia, Cioalai Alexandru si Rosca Roxana n calitate de administratori.Asociatii sunt in numar de 3 cu obiectul de activitate potrivit prevederilor din statut de: - producie - comer -prestri servicii Fora de munc: numr total de angajati este de 15. 1.Consiliul de administraie (al asociailor): l. Almas Iulia :- n calitate de administrator, de profesie contabil;- capital social subscris : 40.000 Euro- capital social vrsat : 40.000 Euro 2. Cioalai Alexandru :- n calitate de administrator, de profesie operator calculatoare;- capital social subscris : 40.000 Euro;- capital social vrsat : 40.000 Euro; 3. Rosca Roxana:

  • - n calitate de administrator, de profesie specialist marketing- capital social subscris : 40.000 Euro;- capital social vrsat : 40.000 Euro;

    1.Studiul de piata realizat de Coca Cola - Fiecare roman consuma, anual, aproape 60 litri de bauturi carbogazoase. Consumul de bauturi carbogazoase din Romania s-a plasat anul trecut la circa 58 de litri pe locuitor, potrivit estimarilor Coca-Cola Company , de peste doua ori mai mult fata de media tarilor emergente din regiune, dar aproape de media pietelor dezvoltate. Media pietelor emergente din portofoliul Coca-Cola (Romania, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Serbia si Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, Belarus, Macedonia, Armenia, Moldova si Nigeria) s-a plasat la 27 litri pe locuitor. Potrivit companiei, Coca-Cola, inclusiv Dorna Apemin, este cel mai mare producator de bauturi carbogazoase din Romania, cu o cota de piata de 49,1% din consumul total de anul trecut, in usoara scadere fata de nivelul de 51,3% din 2008.

    2.Studiu de piataFirma de cercetare de pia Zenith International estimeaza global ca consumul de buturi racoritoare pe cap de locuitor va crete cu 25% in perioada anilor 2010 - 2013, de la aproximativ 5.5 litri de persoan pn la 6,9 litri. (sursa : www.manufacturingdrinks.com)

    3.Studiu de piata Studiul pietei romanesti a bauturilor racoritoare carbogazoase

    Desi prezenta pe piata romaneasca si inainte de 1989, atat prin producatori locali (marci: Cico, Brifcor, QuickCola, etc.), cat si prin parteneriate dintre firmele romanesti si reprezentantii unor marci de prestigiu din strainatate (Pepsi), industria bauturilor racoritoare carbonate a inceput sa se dezvolte cu adevarat dupa anul 1990, odata cu intrarea Coca-Cola pe piata si ridicarea standardelor de productie, marketing, distributie, etc.Piata romaneasca a bauturilor racoritoare carbogazoase este dominate de 3 jucatori: marii rivali Coca-Cola si Pepsi, dar si producatorul local European Drinks, acestia fiind completati de maxim 10 jucatori cu acoperire nationala, dar cu o cota de piata infinit mai mica. Bauturile racoritoare carbonatate reprezinta cel mai dezvoltat segment al pietei locale de soft drinks, cu o pondere de 44-45% in volumul total, fiind urmate de apa minerala, cu aproximativ 42-43% din piata, si de bauturile racoritoare necarbonatate, 10%. Consumul de bauturi racoritoare este in continuare in crestere in Romania. In medie se consuma 150 de litri per capita, dintre care cea mai mare pondere o detin apa si bauturile carbogazoase (cu aproximativ 50-60 de litri fiecare), urmate de toate celelalte categorii: necarbogazoase, nectaruri, sucuri, bauturi functionale.

  • 1.2 ObiectivePentru o viata cat mai lunga pe piata vom acorda multa atentie in prepararea bauturilor de calitate pentru clienii notri inta, satisfacand pe deplin nevoile lor. Acest lucru il vom realiza prin respectarea standardelor de control de nalta calitate i inovaii tehnologice, precum i recrutarea unei producii profesionale, echipa de vanzari si calitatea materiilor prime. Obiective principale:- Crearea unei companii cu o calitate pe masura asteptarilor- Cresterea continua a numarului de clienti - Obtinerea unui profit pe termen lung- Cunoasterea importantei pe care consumatorii o acorda bauturilor racoritoare .- Cunoasterea multumirilor sau nemultumirilor pe care consumatorii o au fata de sucul pe care l-au consumat.- Cunoasterea parerilor consumatorilor fata de raportul pret - calitatea a produsului - Cunoasterea parerilor consumatorilor despre imbunatatirea gustului viitorului produs In cele din urma ne dorim o afacere stabila, care sa creeze prosperitate tuturor celor implicai n afacere si ajutarea somerilor care sunt dispusi sa participe.

    1.3 Valori si chei spre success1. Una dintre cheile noastre spre success va fi vanzarea profitabila prin reducerea preturilor cat se poate de mult,aici incluzandu-se furnizorii de servicii si calitatea materiilor prime.2. Dezvoltarea de noi produse mentinand in acelasi timp calitatea si care sa fie un raspuns la nevoile clientilor.3. Pastrarea clientilor castigati in timp si fidelizarea lor,pastrand o legatura stransa oferindu-le un grad mare de satisfactie. Clienii satisfcui se vor intoarce mereu inapoi ; iar,mai mult de atat, sa le oferim produse chiar peste asteptarile lor.

    Cap.2 MANAGEMETUL RESURSELOR UMANE SI ECHIPA MANAGERIALA

  • Vom evalua locurile de munca pe care le oferim prin strategia noastra de resurse umane respectand niste principii precum :- o comunicare n mod deschis i transparent - o abordarea puternica i de ncredere:- respectarea tuturor drepturilor omului, cum ar fi echitatea la locul de munca i n relaiile de comunitate.- dorim dezvoltarea poporului nostru, prin beneficiile angajailor, formare profesionala i iniiative de grup.- meninerea sanataii preventive i structurile de sigurana pentru angajai.

    2.1 Resurse umane - calificari, recrutare/selectare,motivare Alegerea personalului este foarte dificila, ca de altfel n majoritatea afacerilor. Persoana care contribuie la fabricarea bauturilor trebuie s dea dovad de multa seriozitate, flexibilitate i s reziste la stres. Ne ferim s angajm oameni care au familie sau care au diverse alte obligaii. Ei nu-i permit s lucreze mai mult de 8 ore, iar n cazul unei comenzi mai mari, noi tocmai de acest lucru avem nevoie. Angajaii au carte de munc, iar perioada de prob este de 3 luni, timp n care ne dm seama i noi, i ei, dac au aptitudinile necesare pentru aceast munc. Acest personal nu este necesar sa aib o anumit calificare, ci doar cei care vor opta pentru postul de sofer,maistrii sau agenti de vanzari la care vom solicita o experienta de minim 1-2 ani in domeniu. Pentru ca intreprinderea noastra sa functioneze asa cum ne-am propus vom avea nevoie pentru inceput de 15 angajati. Vom incheia cu angajatii contracte individuale pe termen nelimintat. In ceea ce priveste recompensa personalul nostru i asigurarea satisfaciei la locul de munc vom oferii un salariu negociabil in functie de postul detinut plus alte beneficii precum bonuri de masa,bonusuri in lei,prime in functie de realizari,inclusiv produse din productie. Ca un angajator corect vom aplica egalitatea de anse, respectand diversitatea i drepturile omului, i vom depune eforturi pentru a atinge o productivitate optim, n timp ce fiecare angajat isi va realiza ntregul potenial. Vom acorda si premii pentru munca grea i de producie, astfel nct s insufle un sentiment de satisfactie n munc i s promoveze meninerea unor standarde ridicate. Sanatatea angajailor trebuie s fie de o importan extrem. Acest lucru se datoreaz faptului ca starea de sanatate este un element important in bunastarea la locul de munca i la domiciliu. In conformitate cu legislaia acesta este un obiectiv minim n organizaia noastr. De asemenea, intenionam sa reducem la minimum, daca nu chiar

  • sa eliminam in totalitate numarul de incidente izolate la locul de munca, astfel nct productia si distributia sa nu fie afectate in mod semnificativ.

    Program de lucru In ceea ce priveste stabilirea programului de lucru n cadrul unei sptmnii normale de lucru este 8 ore/zi, 40 ore/saptamana, pentru personalul angajat in baza unui contract individualde munca cu norma intreaga acesta urmand a fi negociat prin contractul colectiv de munc. Avand in vedere specificul activitatii firmei,salariatii vor lucra in 2 schimburi continue,astfel :Schimbul 1: in intervalul orar 7-15Schimbul 2: in intervalul orar 15-23.Pauza de recuperare si relaxare este de o ora, folosita integral sau in perioade fractionate, in orice moment, la alegerea salariatului, in incinta unitatii, dar fara a periclita desfasurarea normala a activitatii, in intervalul orar corespunzator fiecarei ture de lucru, mentionat mai sus. Pe langa aceasta, salariatii vor beneficia de o pauza de masa cu o durata de 20 minute, care se include in programul de lucru. Durata maxima legala a timpului de munca nu va depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, decat in situatii exceptionale. Angajatii beneficiaza si de concediul de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca. Ne rezervam dreptul, respectand limitele si procedurile impuse de legislatia in vigoare, de a modifica programul de lucru in functie de nevoile societatii. Repausul sptmnal se acord n dou zile consecutive, de regul smbta i duminica. Munca prestat n afara duratei normale a timpului de munc sptmnal este considerat munc suplimentar si nu va putea fi efectuat fr acordul salariatului, cu excepia cazului de for major sau pentru lucrri urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori nlturrii consecinelor unui accident. Sporul pentru munca suplimentar se stabilete prin negociere, n cadrul contractului colectiv de munc sau, dup caz, al contractului individual de munc, i nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baz. Zilele de srbtoare legal n care nu se lucreaz sunt: - 1 i 2 ianuarie; - prima i a doua zi de Pati; - 1 mai;- prima i a doua zi de Rusalii;- Adormirea Maicii Domnului; - 1 decembrie; - prima i a doua zi de Crciun; - 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 srbtori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele dect cele cretine, pentru persoanele aparinnd acestora.

  • Durata minim a concediului de odihn anual este de 20 de zile lucrtoare. Durata efectiv a concediului de odihn anual se stabilete prin contractul colectiv de munc aplicabil, este prevzut n contractul individual de munc i se acord proporional cu activitatea prestat ntr-un an calendaristic. Srbtorile legale n care nu se lucreaz, precum i zilele libere pltite stabilite prin contractul colectiv de munc aplicabil nu sunt incluse n durata concediului de odihn anual.

    Organigrama personalului

  • Training Formarea companiei trebuie s fie continu in paralel cu formarea externa astfel incat sa tinem pasul cu noile evoluii pe pia. Acest lucru este n aa fel ncat sa ne asigure ca suntem capabili de a anticipa continuu evolutia pieei in care activam,fiind eseniala pentru mentinerea unui avantaj competitiv. Ne vom asigura ca personalul nostru va fi instruit la cele mai noi tehnici de producie i ca sunt capabili sa stabileasca standarde de referina in organizatie. Formarea interna nu va include doar produsul i aspectele tehnice,ci de asemenea si oferirea de cunotine mult mai mari despre clieni, tendinele pieei, produse, ajutoare noi tehnologii, managementul timpului, printre alte variabile. Ne propunem s efectuam sesiuni de educaie pentru sntate cu privire la riscurile de sntate la locul de munc, stil de viaa echilibrat, cu educaie i programe de asistena angajat care incorporeaza reabilitare i consiliere ntr-o gam de boli i probleme sociale sau personale.Asadar, ca si traininguri aplicate periodic, asta fiind aproximativ 1 data/luna vor fi prezente cele precum : HACCP (Sistemul de Analiza a Pericolelor si Punctelor Critice de Control , defineste, evalueaza si controleaza pericolele care ameninta salubritatea si siguranta alimentelor. ) pentru igiena, instructaje periodice in protectia muncii si PSI paza si stingerea incediilor.

    Administrator Economic

    Administrator IT si Resurse umane

    Administrator Comercial si Marketing

    Birou contabil

    Birou financiar

    Contabil sef

    Compartiment IT

    Compartiment resurse umane

    Birou aprovizionare

    Birou gestiune

    Compartiment tehnic

    Sectia de productie

  • Noi recunoatem faptul c procedurile de recrutare de succes, motivaia i disciplina sunt cheile pentru cresterea organizatiei. De aceea ne-am propus sa promovam i sa meninem relaiile bune de munca, puternice moral i calitatea ridicat a muncii pentru angajat.

    Feedback i de control Vom utiliza anchete angajat-satisfacie, asigurandu-ne ca angajatul intelege obiectivele firmei,dorind ca acestia sa fie mandri de munca lor i sa lucreze ca o echipa. Acest lucru va ncuraja angajaii s devin antreprenoriali i sa fie responsabili. Vom ncuraja angajaii notri sa prezinte orice sugestii ar putea avea n ceea ce privete mbunatairea oricarei dintre funciile companiei. O astfel de cultura va spori inovarea i creativitatea care la randul sau va duce la satisfacia locului de munca.

    2.2 Echipa de conducere

    Echipa de management este compusa din 3 actionari, cu o experiena si o cunoastere larg de produse i piee, care fiind bine planificata, va permite ca afacerea sa isi indeplineasca scopurile i obiectivele propuse. Managementul zilnic va consta n rolul tehnic , operaional i n relaiile cu guvernul, organismele de administrare, i relaiile publice. Stilul de management va reflecta participarea acionarilor. Compania intenioneaz s respecte comunitatea i sa trateze toi angajaii bine. Vom dezvolta compania ca o comunitate si nu intenionam ca pozitiile s fie prea ierarhice. Iniiativele n curs de management sunt de a conduce vehiculele de vanzari, cota de piaa i cea a productivitii .

    CAP.3 MANAGEMENTUL OPERATIONAL

    3.1 Productia

    Materii Prime Apa carbogazoasa constituie pana la 94% dintr-o bautura racoritoare. Dioxidul de carbon adaug mica intepatura la bautura i de asemenea, acioneaza ca un conservant uor. Dioxidul de carbon este un gaz unic potrivit pentru bauturile racoritoare, deoarece este inert, non-toxic, relativ ieftin i usor lichifiabil. Al doilea ingredient principal este zaharul, cel care reprezinta intre 7-12% dintr-o bautura racoritoare. Se utilizeaza stare uscat sau lichida, zaharul

  • este cel care adauga dulceata si corpul buturii, o componenta importanta pentru placerea de a consuma o bautura racoritoare. Zahrul de asemenea echilibreaza aroma si acidul.Am apelat si la ndulcitorii de mare intensitate, n special zaharina si la alti nlocuitori precum aspartamul utilizat pentru bauturi racoritoare dietetice. Deoarece unii ndulcitori nu furnizeaz rezultatul dorit i gustul de zahr,acestia sunt combinati cu zahrul i alte arome pentru a mbunataii bautura. Aroma de ansamblu a unei bauturi racoritoare depinde de un echilibru complicat de dulceaa, acrime, i aciditate (pH). Acizi au rolul de a adauga o claritate a gustului i de a spori experiena sete-stingere prin stimularea fluxului salivar. Acidul folosit n bauturile racoritoare este acidul citric.Detinem o gama larga de arome, care sunt naturale, natural identice (imitatii chimice de sinteza), sau artificiale (chimic nu au legatura cu aromele naturale). Emulsiile sunt amestecuri de lichide, care sunt n general incompatibile. Ele consta in elemente pe baze de ape, cum ar fi gume, pectine, i conservani, precum i lichide pe baza de ulei, cum ar fi arome si culori. Pentru a impiedica creterea microorganismelor i pentru a preveni deteriorarea, conservanii sunt adaugati la bauturile usoare. Anti-oxidanii, cum ar fi BHA i acidul ascorbic, menin culoarea i aroma. Utilaje Pentru realizarea bauturii carbogazoase dispunem de mai multe utilaje precum :1. Masina de imbuteliat,2.Masina de infiletat/capsat,3. Masina de etichetat,4. Masina de baxat,5.Masina de paletizat,6.Benzi transportoare,7.Capuri de infiletat magnetice si mecanice,8.Masini de limpezit9.Masina de suflat pet automata10. Masina de preparat suc 10.000 L/h

    Fluxul tehnologic 1.Purificarea apeia) Calitatea apei este cruciala pentru succesul unei bauturi racoritoare. Impuritai, cum ar fi particulele n suspensie, materia organica i bacteriile pot degrada gustul i culoarea bauturii. Acestea sunt, n general eliminate prin procesul tradiional de filtrare,acesta fiind de o serie de procese precum :coagularea, filtrarea i clorinarea. Coagularea implic amestecarea unui precipitat gelatinos, sau floculaii (sulfat de fier sau sulfat de aluminiu)

  • n apa. Floculaiile absorb particulele n suspensie, ceea ce le face mai mari i mai uor de indepartat cu ajutorul filtrelor. n timpul procesului de purificare, alcalinitatea trebuie sa fie adaptata pentru a ajunge la nivelul pH-ului dorit.b) Filtrarea, sterilizarea, i durizarea apeiApa se toarn printr-un filtru cu nisip pentru a elimina particulele fine de floculaii. Apa trece printr-un strat de paturi cu nisip i pietri care au rolul de a captura particule.c) Sterilizarea este necesar pentru a distruge bacteriile i compuii organici care ar putea schimba gustul si culoarea apei. Apa este pompata ntr-un rezervor de stocare i este dozat cu o cantitate mica de clor liber care are nevoie de 2 ore pentru a actiona.d) Apoi, un filtru de carbon activ decoloreaza apa i elimina materiile organice reziduale, la fel ca filtrul de nisip.

    2.Amestecarea ingredientelora) Zahr dizolvat i aroma concentrata sunt pompate n staia de dozare ntr-o ordine prestabilita n funcie de compatibilitatea acestora. Ingredientele sunt transportate n rezervoarele de lot unde sunt amestecate cu atentie,deoarece prea multa amestecare poate provoca o aerare nedorita.b) Siropul este sterilizat intr-un rezervor, utilizand radiaii ultraviolete sau prin pasteurizare, care implica un process rapid de ncalzire urmat de racire. Siropurile de fructe, n general, trebuie s fie pasteurizate.c)Apa i siropul sunt atent combinate de utilajele detinute care reglementeaz debitele i raporturile de lichide. Utilajele sunt sub presiune cu dioxid de carbon pentru a preveni aerarea in timpul amestecului.

    3. Carbonatarea bauturii este urmatoarea etapa a produsului finit. Temperatura lichidului trebuie sa fie atent controlata, deoarece atunci cand crete solubilitatea dioxidului de carbon scade temperatura lichidului. Utilajul folosit de compania noastra are propriul sistem de racire.

    4. Umplerea i ambalarea: produsul finit este transferat n peturi , la debite extrem de ridicate. Containerele sunt sigilate imediat cu un sistem de nchidere rezistent la presiune, cu marginile ondulate si cu twist off.a) Deoarece bauturile racoritoare sunt, n general, racite n timpul procesului de fabricaie, acestea trebuie s fie aduse la temperatura camerei nainte de etichetare pentru a preveni condensul care va distruge eticheta. Acest lucru se realizeaza prin pulverizare cu apa calda iar apoi uscarea lor. Etichetele sunt apoi aplicate pe peturi cu rolul de a furniza informaii despre brand, ingrediente, termenul de valabilitate i utilizarea n sigurana a produsului. Etichetele sunt fabricate din hartie.b) n cele din urma, containerele sunt ambalate n cutii de carton care apoi sunt transportate pe paleti mari .5. Controlul Calitii

  • Respectam niste standarde stricte de calitate a apei privind alcalinitatea, cloruririle, sulfatii, fierul si aluminiul . Nu numai ca este n interesul sanataii publice, dar cu apa curata se faciliteaz procesul de producie i se menine coerena aromei si culorii bauturii. n cazul n care bauturile racoritoare sunt produse cu zahar de calitate inferioar, va diminua calitatea bauturii carbonate. Pentru a preveni alterarea acesteia, zaharul trebuie s fie manipulat cu grija n medii uscate si curaate. Este crucial pentru noi ca producatorii de bauturi racoritoare sa inspecteze materiile prime inainte de a fi amestecate cu alte ingrediente. Toate rezervoarele, pompele, i containerele sunt bine sterilizate i monitorizate incontinuu. Utilajele din aliaj de aluminiu sau de staniu-tabla, sunt lacuite intern pentru sigilarea si prevenirea coroziunii in contact cu bautura. De asemenea respectam si condiiile specifice de depozitare cu amanuntul pentru siguranta bauturilor. Perioada de valabilitate a bauturilor racoritoare este n general de cel puin un an.Diagrama procesului tehnologic de fabricare a bauturilor racoritoare

    Materii prime Alte ingrediente Apa Ambalaje

    Receptie

    Depozitare

    Preparare sirop

    Receptie

    Depozitare

    Pregatire-Cantarire

    Tratarea apei

    Impregnarea apei cu

    Receptie

    Extrudare-Suflare

    Filtrare sirop

    Cupajare

    Dozare-Inchidere

    Depozitare

  • 3.2 Furnizorii

    In prezent, compania este in cautare de mai multi furnizori de materie prima. Asadar am hotarat ca materiile prime, le vom procura direct de la furnizori evitand intermediarii, pentru a minimiza costurile de care beneficiaza si consumatorul final. Avantajele majore de a face acest lucru, sunt comenzile mai mari, plaile mai rapide i riscurile mai mici de incapacitate de plata. De aceea ne vom stabili o relaie buna cu toi furnizorii notri i, prin urmare,pe termen lung o avantajoasa relaie de afaceri. Acest lucru se realizeaz prin intermediul colaborarii ndeaproape cu furnizorii pentru asigurea livrarilor nentrerupte si la timp. Furnizorii cu care am inceput o colaborare sunt urmatorii :

    1.Romtrust Service Bucuresti :- material ambalaj ,solutie pentru inscriptionat-VIDEOJETPret/buc : pentru 2 l 0.0271 ron 3l 0.0235 ron2.SC MAXOLL SRL-Sf.Gheorghe :-folie termoPret/buc : pentru 2 l 0.0616 ron 3l 0.0685 ron

    3.SC INDRA SRL-Tg-Mures:-folie termo-strech manual/polietilenaPret/buc : pentru 2 l 0.0636 ron 3l 0.0675 ron

    4.SC DODI PLAST TECH-Pitesti,Arges-folie termoPret/buc : pentru 2 l 0.0666 ron 3l 0.0695 ron

    5.SC BORZOI SRL-Cluj-Napoca:-aromePret/buc : pentru 2 l 0.09 ron 3l 0.135 ron

    -indulcitoriPret/buc : pentru 2 l 0.039 ron 3l 0.058 ron

    Livrare

  • 6.ESAROM ROMANIA-Sibiu:-aromePret/buc : pentru 2 l 0.095 ron 3l 0.155 ron

    -indulcitoriPret/buc : pentru 2 l 0.0379 ron 3l 0.145 ron

    -acid ascorbicPret/buc : pentru 2 l 0.0056 ron 3l 0.0083 ron

    7.ELTON CORPORATION-Bucuresti:-acid citricPret/buc : pentru 2 l 0.016 ron 3l 0.024 ron

    8.M&M PRODUCT SRL-Brasov-strech automatPret/buc : pentru 2 l 0.011 ron 3l 0.022 ron

    9.SC HYPX SRL-strech automatPret/buc : pentru 2 l 0.015 ron 3l 0.029 ron

    10.REDCOM-Baia Mare:-adeziv pentru lipit etichetePret/buc : pentru 2 l 0.0014 ron 3l 0.011 ron

    11.SC BATERS BROX SRL-Bihor,Salonta:-capacePret/buc : pentru 2 l 0.034 ron 3l 0.034 ron

    12.JOHNSON DIVERSEY-Bucuresti:-solutii igienizare13.CALVATIS-Cluj Napoca:-lubrifiant banda transportoare-solutii igienizare14.AMRAZ ROMANIA-Bucuresti:-preforme

  • Pret/buc : pentru 2 l 0.28 ron 3l 0.35 ron

    15.MAV TIP-Sibiu:-etichetePret/buc : pentru 2 l 0.027 ron 3l 0.023 ron

    16.GEMIMI NATROMID-Bucuresti:-lubrifiant banda transportoare17.RONDOCARTON-Cluj Napoca,Apahida:-cartoane si ambalaje din cartonPret/buc : pentru 2 l 0.0061 ron 3l 0.0076 ron

    3.4 Aprovizionare/Stocuri

    In ceea ce tine de aprovizionare intreprinderea trebuie sa acorde o mare importanta,materiilor primite fiind supuse unui riguros control. Responsabilitatea acestui control ne revine noua asigurandu-ne de calitatea produselor achiziionate ca sunt de calitate si in stare buna.Intotdeauna vom respecta niste etape :- vom elabora proceduri de verificare a calitii produselor stipulate n specificaiile contractuale;- vom verifica produsul aprovizionat. Se va face verificarea produsului conform procedurilor stabilite de comun acord;-vom nregistra calitatea materialelor aprovizionate. Acest lucru trebuie avut n vedere pentru a putea avea n primul rand o dovad a controlului aprovizionarii, dar i ca mijloc de urmarire a performantelor furnizorului;- relaiile cu furnizorii. Trebuie avut n vedere c pe termen lung i pentru un nivel de performan n domeniul calittii ct mai ridicat este necesar o interaciune activ ntre furnizor i achizitor inclusiv prin consilierea primului cu soluii tehnice noi, soluii tehnice care ar putea ca n final s conduc la creterea calittii produsului sau serviciului ce urmeaz a fi achizitionat. Trebuie avut n vedere c pe termen lung i pentru un nivel de performan n domeniul calittii ct mai ridicat este necesar o interaciune activ ntre furnizor i achizitor inclusiv prin consilierea primului cu soluii tehnice noi, soluii tehnice care ar putea ca n final s conduc la creterea calittii produsului sau serviciului ce urmeaz a fi achizitionat. Depozitul proiectat de noi trebuie sa permita accesul direct la produse. De asemenea, la proiectarea si construirea lui am avut in vedere si o anumita rezerva de capacitate necesara in cazul in care aprovizionarea se poate intampla sa se faca inainte de epuizarea stocului existent .

  • In continuare voi prezenta cantitatile estimative pentru fiecare materie prima si stocul de siguranta necesar in cazul unor probleme cu livrarea la timp :1.Materiale ambalajAdezivAprovizionarea -200kg/luna pentru pet de 2l -150kg/luna pentru pet de 3l Stoc siguranta: aprox.75-100 kg/luna pentru pet de 2l 75 kg/luna pentru pet de 3lUtilizare: aprox.100kg/luna pentru pet de 2l 75kg/luna pentru pet de 3l

    CapaceAprovizionarea -1800000buc/luna Stoc siguranta: aprox.600000buc/lunaUtilizare: aprox.1300000-1400000buc/luna

    EticheteAprovizionarea -2500000buc/luna 2l+3lStoc siguranta: aprox.1000000-1200000buc/luna 2l+3lUtilizare: aprox.1300000-1400000buc/luna 2l+3l

    CartoaneAprovizionarea -15000buc/luna Stoc siguranta: aprox.4000-5000buc/lunaUtilizare: aprox.10000buc/luna

    Folie termo dimensiuni : 460/0.09 ; 500/0.09Aprovizionarea -8000kg/luna Stoc siguranta: aprox.1000-2000kg/lunaUtilizare: aprox. 7000kg/luna

    Folie stretchAprovizionarea -1000kg/luna Stoc siguranta: aprox.100-150kg/lunaUtilizare: aprox. 900kg/luna

    PreformeAprovizionarea -2500000buc/luna Stoc siguranta: aprox1000000buc/lunaUtilizare: aprox.1300000-1500000buc/luna

    2.Materii primeAcid citricAprovizionarea -5000kg/luna

  • Stoc siguranta: aprox.1000kg/lunaUtilizare: aprox. 4000kg/luna

    Benzoat de NaAprovizionarea -475kg/luna Stoc siguranta: aprox.75kg/lunaUtilizare: aprox. 400kg/luna

    Vitamina C(acid ascorbic)Aprovizionarea -200kg/luna Stoc siguranta: aprox.50kg/lunaUtilizare: aprox. 150kg/luna

    Arome; emulsiiAprovizionarea -5000kg/luna Stoc siguranta: aprox.2000kg/lunaUtilizare: in functie de comenzii,aprox.3200kg/luna

    3.Materiale secundareLubrifiant banda transportoareAprovizionarea -150kg/luna Stoc siguranta: aprox.75kg/lunaUtilizare: aprox. 75kg/luna

    Solutii pentru inscriptionatAprovizionarea -20 flacoane/luna 2l+3lStoc siguranta: aprox10 flacoane/luna 2l+3lUtilizare: aprox.10 flacoane/luna 2l+3l

    4.Materiale auxiliareMateriale igienizareAprovizionare NaOH+Hypofoam : 150+75kg/lunaStoc siguranta: aprox.75kg/lunaUtilizare: aprox. 25-75kg/luna

  • BILANTla data de 31.12.2012

    Denumirea indicatorului SOLD LA

    02.02.2012 31.12.2012

    A. ACTIVE IMOBILIZATE

    IMOBILIZARI NECORPORALE 0 0

    IMOBILIZRI CORPORALE 102500 91500

    IMOBILIZRI FINANCIARE 6240 9583

    ACTIVE IMOBILIZATE-TOTAL 108740 101083

    B. ACTIVE CIRCULANTE

    I. STOCURI 0 0

    II. CREANTE 164522 220635

    III. INVESTITII FINANCIARE PE TERMEN SCURT

    0 0

    IV. CASA SI CONTURI LA BNCI 19531 75256

    ACTIVE CIRCULANTE-TOTAL 171664 257641

    C. CHELTUIELI IN AVANS 16053 0

    D. DATORII CE TREBUIE PLATITE INTR-O PERIOAD DE PAN LA UN AN

    256895 302568

    E. ACTIVE CIRCULANTE NETE, RESPECTIV DATORII CURENTE NETE

    -26574 -32574

  • F. TOTAL ACTIVE MINUS DATORII CURENTE 145090 225067

    G. DATORII CE TREBUIE PLTITE INTR-O PERIOAD MAI MARE DE UN AN

    0 0

    H. PROVIZIOANE PENTRU RISCURI SI CHELTUIELI

    0 0

    I. VENITURI IN AVANS 0 0

    - Subventii pentru investitii 0 0

    - venituri inregistrate in avans 0 0

    J. CAPITAL SI REZERVE

    I. CAPITAL 160000 160000

    - capital subscris nevarsat 0 0

    - capital subscris varsat 160000 160000

    - patrimoniul regiei 0 0

    II. PRIME DE CAPITAL 0 0

    III. REZERVE DIN REEVALUARE 0 0

    IV.REZERVE 0 0

    V. REZULTATUL REPORTAT ( sold C ) 3287 38982

    VI. REZULTATUL EXERCITIULUI FINANCIAR ( sold C )

    44380 1907

    Repartizarea profitului 0 25649

    CAPITALURI PROPRII-TOTAL 160000 140562

    Patrimoniul public 0 0

    CAPITALURI-TOTAL 160000 140562

    In ceea ce priveste veniturile si cheltuielile firmei in anul 2011, acestea sunt redate in Contul de Profit si Pierdere:

  • Valoarea cheltuielilor initiale au fost ocazionate de:

    constituirea societatii: - capital social subscris si varsat: 120000 euro

    utilaje cumparate: 1. Masina de imbuteliat,2.Masina de infiletat/capsat,3. Masina de etichetat,4. Masina de baxat,5.Masina de paletizat,6.Benzi transportoare,7.Capuri de infiletat magnetice si mecanice,8.Masini de limpezit9.Masina de suflat pet automata10. Masina de preparat suc 10.000 L/h

    Din contul de profit si pierdere se poate observa scaderea semnificativa a profitului la sfarsitul anului 2011 comparativ cu luna decembrie a aceluiasi an. Acest lucru apare din cauza cresterii salariale foarte mari (a crescut salariul minim pe economie).

    Calculul indicatorilor financiari ne va da posibilitatea sa facem aprecieri cu privire la situatia financiara actuala afimei, dar si cu privire la situatia viitoare a firmei.

  • INDICATORI FINANCIARI

    1. Indicatori de lichiditate

    Lichiditatea generalaActive circulante/Datorii curente= 257641/302568=0.85

    Conform acestui indicator, in prezent, firma nu are capacitatea de a-si plati datoriile pe termen scurt (cele catre furnizori) din activele circulante.

    Lichiditate imediata=Lichiditatea generala (deoarece valoarea stocurilor la data intocmirii bilantului erau egale cu 0)(Active circulante-stocuri)/Datorii curente=0.9

    Rata solvabilitatii generaleActive totale/Datorii curente=280756/32574=8.5

    Rata solvabilitatii generale ne arata ca firma este capabila sa-si achite datoriile curente pe baza activelor totale.


Recommended