+ All Categories
Home > Documents > 55190443 Men Tenant a MAC Common Rail

55190443 Men Tenant a MAC Common Rail

Date post: 21-Jul-2015
Category:
Upload: steli-ivan
View: 122 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
11
Funcţiile sistemului de înaltă presiune Principalele funcţii ale sistemului de înaltă presiune sunt asi Astfel, presiunea de injecţie, dozarea cantităţii decombustibil pe c durata injecţiei ca şi caractersitica de injecţie optimă sunt realiz Pompele de injecţie se clasifică după mai multe criterii: I. În funcţie de modul de deservire a cilindrilor motorului se pot d a) pompe individuale; b) pompe injector; c) pompe cu distribuitor rotativ; d) pompe în linie; caracteristica acestei clase constă în aceea este deservit de câte un element de refulare. II. După metoda de reglare a dozei de motorină: a) prin aspiraţie invariabilă şi refulare parţială (exemplu- po b) prin aspiraţie variabilă şi refulare totală (pompele cu dis III. După modul de acţionare a elementului de pompare: a) acţionare mecanică (camă); b) acţionare electromagnetică. Problema esenţială a pompelor de injecţie o constituie realizar Circuitul de înalta presiune Common Rail. Sistemul este format dintr-un rezervor de combustibil , o pompa poate exista sau nu) care are rolul de a duce combustibilul din r inalta presiune, pompa de inalta presiune, o rampa comuna, conducte La masinile dotate cu pompa electrica, in cazul in care se ramane fara motoarelor diesel) nu mai trebuie amorsata pompa de inalta presiune pompei electrice. La cele care nu sunt dotate cu pompa electrica ex rolul de a amorsa pompa de inalta presiune. Totusi exista masini care nu au nici una nici alta si atunci treb metode (ex Opel Astra 1.7CDTI nu are o astfel de pompa; Renault Mega pompa manuala, iar Iveco are pe toate modelele pompa electrica). Di ajunge in pompa de inalta presiune. Rolul pompei de inalta presiune combustibilului. Pompa de inalta presiune are si rolul de a trage co pompa de transfer care este inglobata in corpul pompei de inalta pompa pe o singura conducta care duce la rampa centrala. Circuitul de înalta presiune este echipat cu o pompa de înalta pr alimenta rampa de injectie cu motorina sub înalta presiune.
Transcript

Funciile sistemului de nalt presiune Principalele funcii ale sistemului de nalt presiune sunt asigurate de pompa de injecie. Astfel, presiunea de injecie, dozarea cantitii decombustibil pe ciclu i cilindru, avansul la injecie, durata injeciei ca i caractersitica de injecie optim sunt realizate de pompa de injecie. Pompele de injecie se clasific dup mai multe criterii: I. n funcie de modul de deservire a cilindrilor motorului se pot deosebi: a) pompe individuale; b) pompe injector; c) pompe cu distribuitor rotativ; d) pompe n linie; caracteristica acestei clase const n aceea cfiecare cilindru al motorului este deservit de cte un element de refulare. II. Dup metoda de reglare a dozei de motorin: a) prin aspiraie invariabil i refulare parial (exemplu- pompele cupiston-sertar); b) prin aspiraie variabil i refulare total (pompele cu distribuitor rotativ); III. Dup modul de acionare a elementului de pompare: a) acionare mecanic (cam); b) acionare electromagnetic. Problema esenial a pompelor de injecie o constituie realizarea presiunilor mari de injecie.

Circuitul de nalta presiune Common Rail. Sistemul este format dintr-un rezervor de combustibil , o pompa electrica de combustibil (care poate exista sau nu) care are rolul de a duce combustibilul din rezervor prin filtre catre pompa de inalta presiune, pompa de inalta presiune, o rampa comuna, conducte si injectoare. La masinile dotate cu pompa electrica, in cazul in care se ramane fara combustibil (o mare problema a motoarelor diesel) nu mai trebuie amorsata pompa de inalta presiune deoarece se amorseaza datorita pompei electrice. La cele care nu sunt dotate cu pompa electrica exista o pompa manuala care are rolul de a amorsa pompa de inalta presiune. Totusi exista masini care nu au nici una nici alta si atunci trebuie sa faci amorsarea dupa vechile metode (ex Opel Astra 1.7CDTI nu are o astfel de pompa; Renault Megane 1.5 DCI are o astfel de pompa manuala, iar Iveco are pe toate modelele pompa electrica). Din cartusul filtrant combustibilul ajunge in pompa de inalta presiune. Rolul pompei de inalta presiune este de a ridica presiunea combustibilului. Pompa de inalta presiune are si rolul de a trage combustibil din rezervor printr-o pompa de transfer care este inglobata in corpul pompei de inalta presiune. Combustibilul iese din pompa pe o singura conducta care duce la rampa centrala. Circuitul de nalta presiune este echipat cu o pompa de nalta presiune care are rolul de a alimenta rampa de injectie cu motorina sub nalta presiune.

1 rezervor de combustibil; 2 filtru; 3 pompa de prealimentare; 4 pompa de inalta presiune; 5 supapa de siguranta; 6 senzor de presiune; 7 conducta de alimentare (rail); 8 injectoare; 9 senzori; 10 calculator.

Circuitul combustibilului este urmatorul: pompa 3 absoarbe motorina din rezervorul 1, trecand-o prin filtrul 2 si o trimite la pompa de inalta presiune 4. Aceasta imprima combustibilului o presiune de 1500- 1900 bar, trimitandu-l rampei comune 7 pentru toate injectoarele. Fiecare injector 8 va pulveriza motorina in cilindrul motorului, comandat automat de calculatorul 10, in functie de o serie de factori de informare furnizati de senzorii 9 pentru: temperatura aerului, presiunea turbocompresorului, temperatura lichidului de racire, temperatura uleiului, pozitia camei, turatia motorului si pozitia clapetei de acceleratie. Deschiderea acului si duzei injectorului este asigurata electromagnetic la comanda calculatorului, care stabileste timpul, respectiv debitul de motorina. Pompa de inalta presiune de Common Rail Pompa de inalta presiune, companenta a sistemului de injectie common rail este responsabila de crearea unei presiunii necesare pentru functionarea injectoarelor la parametrii corespunzatori.

a)

Pompare cu trei pistoane radiale. 1 Arbore cu came. 2 Piston. 3 Inel cu came.

Un arbore cu came (1) antrenat de un motor, care actioneaza alternativ cele trei pistoane (2) prin intermediul inelului cu came (3).

Detaliul unui element de pompare (3 pistoane). n timp ce pistonul coboara, alimentarea de joasa presiune care intra prin orificiul B deschide clapeta (4). Carburantul umple cilindrul. n momentul reurcarii pistonului, clapeta se nchide, carburantul este pus sub presiune si evacuat prin orifciul A. A Orifciul de refulare. B Orificiu de admisie. 4 Clapeta. b) Pompare cu 2 pistoane radiale. 1 Pompa de transfer. 2 Pompa nalta presiune.

3 Captor de temperatura. 4 Actuator joasa presiune. 5 Cap hidraulic. 6 Orificii de fixare. 7 Intrare motorina. 8 Retur motorina. 9 Iesire nalta presiune.

Detaliu de element de pompaj (2 pistoane). 1 Came rotative. 2 Element de pompaj cu pistoane radiale. 3 Electrovana.

Motorul antreneaza cama rotativa (1). n timp ce electrovana (3) se deschide, carburantul sub presiune de alimentare intra n cilindrul de pompaj si departeaza pistoanele (2). Electrovana se nchide n timp ce cantitatea de carburant necesar este admisa. Apoi, cama rotativa respinge pistoanele care refuleaza carburantul catre rampa. Este interzisa demontarea interiorului pompei sau separarea regulatorului. c) Distribuirea naltei presiuni. 1 Iesirile naltei presiuni catre injectoare. 2 Captor de presiune. 3 Intrare nalta presiune venind de la pompa.

Atentie: Se verifica naintea fiecarei interventii ca rampa de injectie nu mai este sub presiune si ca temperatura carburantului nu este prea ridicata. Din aceleasi motive este strict interzisa desurubarea unui racord al conductei de nalta presiune atunci cnd motorul este pornit. Pompa CP1

1. Pompa de presiune nalt CP1 2. Intrarea combustibil 3. Regulator de presiune 4. Tub Rail nalt presiune 5. Senzor presiune rail 6. Racord spre injector 7. Retur

Sistemul Common Rail BMW1. Pomp de nalt presiune 2. Senzor temperatur combustibil 3. Valva de reglare debit 4. Senzor presiune ramp 5. Ramp 6. Regulator de presiune ramp 7. Distribuitor vid 8. Rezervor vid 9. Valva electropneumatic pt. EGR 10. Senzor poziie ax cu came 11. Injector 12. Senzor presiune aer admisie 13. Senzor temperatur aer admisie

14. Intercooler 15. Debitmetru aer 16. Valv regulator presiune turbo 17. Rcitor aer recirculat 18. Sonda lambda 19. Bloc silent 20. Digital Diesel Electronic unit 21. Pedal de acceleraie 22. Rezervor combustibil 23. Pomp combustibil 24. Obturare pe circuitul retur 25. Valv bimetal 26. Senzor poziie ax principal 27. Pomp combustibil in-line 28. Senzor temperatur lichid rcire 29. Filtru combustibil

Instalatia de alimentare la mac cu pompa - injector Sistemul de alimetare cu injector pomp este un sistem de alimetare al motoarelor cu aprindere prin compresie care se utilizeaz de regul la mainile cu capacitate mare sau la autoutilaje. Cu ajutorul acestui sistem presiunea nalt este asigurat direct de injector, acesta fiind controlat electronic de unitatea de control a alimentrii. Cu ajutorul modului compact monocilindric al sistemului de injectie pompa jiclor la presiune inalta pot fi atinse cele mai inalte presiuni de injectie (putin peste 2000 bari) ale tuturor procedeelor de injectie directa Diesel. Presiunea inalta si pulverizarea fina a combustibilului contribuie la atingerea unui inalt randament termodinamic si a unei exploatari optime a cuplului motor pe litru cilindree. Aceasta tehnica permite si un avans de injectie reglat pentru un nivel bun de zgomot al motorului si pentru un volum redus de emisii. Dezavantajele utilizarii acestei solutii sunt: adaptarea pompei injector impune o chiulasa modificata, la care nu se pot monta patru supape, motorul functioneaza zgomotos. Pompele injector se monteaza in chiulasa, au 3 garnituri si sunt actionate de culbutor de la arborele cu came. Acestea prezinta un electromagnet de control care stabileste doza de motorina injectata. Presiunea creste pe parcursul injectiei datorita vitezelor mari ale camelor.

Injectoarele Injectoarele de Common Rail sunt lungi pentru a putea trece prin chiulasa. Acestea pot fi de 2 feluri : - piezoelectrice (pana la 5 injectii pe ciclu) - electromagnetice ( 2 injectii pe ciclu)

1 Gauri de injectie 2 Ac injector 3 Intrare nalta presiune.

5 Retur de motorina. 6 Bobinaj de comanda. 7 Camera inferioara.

9 Arc supapa. 10 Supapa. 11 Arc ac injector.

4 Conector electric. 8 Camera superioara. Injectoarele sunt comandate individual de catre calculator. Astfel, port injectorul are integrat un sistem de comanda prin bobinaj permitnd comandarea electrica a presiunilor de injectie importante. a) Principiul de functionare. Pozitia de repaus: Acul injector (2) este mentinut n pozitia nchis prin echilibrarea presiunilor n camera superioara (8) si camera inferioara (7) precum si prin forta arcului de ac injector (11). Deschidere injector: Cnd calculatorul comanda deschiderea supapei (10) prin alimentarea alimentarea bobinei (6), camera superioara (8) este pusa la retur (5). n acest caz echilibrul fortelor se pierde, presiunea se exercita n camera inferioara (7) ducnd la ridicarea acului injector;

injectia ncepe. Injectia dureaza att ct bobina este alimentata. nchidere injector: Pentru terminarea injectiei, calculatorul nceteaza alimentarea bobinei (6). Forta arcului de supapa (9) renchide supapa (10). Presiunea n camera superioara (8) reurca la nivelul presiunii de alimentare. La acest moment echilibrul este restabilit ntre camera superioara si camera inferioara, acul injectorului se renchide. Unul din cele mai importante reglaje facute sistemului de alimentare este acela al reglarii presiunii de deschidere a injectorului. Acest reglaj se face deobicei cu un mecanism surub piulita sau cu saiba de reglare. Injectoarele se verifica pe stand.

Filtru de polen

Majoritatea autoturismelor sunt echipate cu filtre de habitaclu care protejeaza pasagerii impotriva emisiilor poluante din aerul admis in autovehicul. Masinile cu instalatie de climatizare, de exemplu, sunt echipate intotdeauna si cu un filtru de habitaclu. Daca filtrele sunt uzate din cauza substantelor nocive captate, acestea nu isi mai pot indeplini functia de filtrare. Din aceasta cauza, majoritatea producatorilor de automobile recomanda schimbarea filtrului de habitaclu la 15.000 km, pentru a asigura in interiorul autovehiculului un aer proaspat si sanatos. Calitatea aerului este esentiala deoarece afecteaza direct capacitatea de concentrare a soferului.

Turbinele In principal turbinele se defecteaza din cauza surge-urilor si depunerilor de funingine ( pe paleti) care dezechilibreaza ansamblu. De asemenea nu trebuie ignorate depunerile pe vane care pot bloca functionarea lor cauzand suprapresiune sau subpresiune Funinginea apare din cauza urmatoarelor probleme: - mersul subturat - motorina proasta - o alta cauza ar fi un chiptunning fortat De asemenea la partea de intretinere ar trebui evitate surge-urile si racirea turbinei. Surge-ul apare cand esti subturat (1000 - 1800 rpm) si calci la maxim pedala de acceleratie si o mentii macar jumatate de secunda. Socul pe partea de compresor poate in timp sa subrezeasca fie axul turbinei fie sa rupa paleti. O turbina are mii de rpm (5000) la ralanti si poate atinge 160.000 - 180.000 rpm in sarcina maxima. De fiecare data cand supunem la o incalzire turbina ea trebuie racita gradual la loc pentu a nu avea probleme cu depuneri pe circuitul de ungere ce duc la neungere pe viitor si blocarea ei. Prin incalzire se intelege mersul in sarcina a turbinei. Prin racire graduala se va intelege lasarea motorului dupa un mers in sarcina aproximativ 1-2minute motorul la ralanti sa se raceasca, astfel turbina e racita de gazele iesite din motor. Nu e recomandat oprirea imediata a motorului. Aceasta se va raci fortat si nu ii va face bine deloc. Defectarea turbosuflantei motorului este de cele mai multe ori cauzata de un lant de alte defectiuni sau interventii necorespunzatoare. Daca se respecta intervalele de service si calitatea uleiului folosit este cea mentionata in manualul de service al autovehiculului dumneavoastra, turbosuflanta are o eficienta si fiabilitate maxima. - Defectiuni ale turbosuflantelor cauzate de problemele de lubrifiere: retinerea uleiului, restrictionarea sau lipsa curgerii uleiului, prezenta corpurilor straine in ulei. - Defectiuni determinate de patrunderea obiectelor straine in rotoarele compresorului si/sau ale turbinei. Procedura de intretinere vizeaza in mod deosebit filtrarea aerului si calitatea uleiului. Aceste zone sunt importante datorita vitezei de operare a turbosuflantei. Adoptarea unor proceduri de operare adecvate si a unei politici de intretinere preventiva ofera sistemului turbo o lunga durata de viata. Procedurile de intretinere sunt bazate pe intervale stricte de functionare ale motorului, perioade de timp sau kilometri parcursi. Acest fapt se datoreaza unei largi varietati a lubrifiantilor, a modurilor de operare si a conditiilor la care sunt supusi acestia. Intretinerea preventiva a turbosuflantei consta in primul rand in asigurarea pastrarii integritatii motorului si a sistemului de alimentare cu aer. Motorul nu trebuie exploatat intr-un mod care sa genereze o functionare defectuoasa a turbosuflantei. Bujiile incandescente Cauze care duc la deteriorarea bujiilor incandescente: Cauza poate fi deseori identificata observand elementul de incandescenta. Un element de incandescenta prezentand semne de topire indica, de exemplu, o defectiune la sistemul de injectie. Caderi de acest tip nu pot fi atribuite unei bujii defecte.

Pentru eroarea la injectie mentionata mai sus, simpla inlocuire a bujiilor incandescente nu este suficienta; cauza defectiunii trebuie remediata, de asemenea. Iata cateva cazuri tipice de bujii distruse si motivele lor Elementi de incandescenta loviti sau zgariati Intreruperea filamentului datorita: - functionarii la o tensiune excesiva, de exemplu cand se furnizeaza curent de la o alta masina - tensiune furnizata timp indelungat datorita releului care ramane cuplat - postincalzire incorecta cu motorul pornit Topirea sau ruperea elementului de incandescenta Supraincalzirea elementului de incandescenta datorita: - duze de injectie uzate sau cocsificate sau duze care picura Motor stricat, de exemplu datorita : -griparii motorului -valvelor sparte -topirea pistoanelor Stift de fixare rupt, hexagon distrus Supraincalzirea datorita: Supraincalzirii elementului de incandescenta si implicit a filamentului incandescent; elemntul de incandescenta devine fragil si se rupe


Recommended