+ All Categories
Home > Documents > 53414479 Proiect Marketing

53414479 Proiect Marketing

Date post: 25-Nov-2015
Category:
Upload: loredana-ionela-dumitrascu
View: 60 times
Download: 1 times
Share this document with a friend
32
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV FACULTATEA DE ALIMENTAȚIE ȘI TURISM Iaurt Csipike, Iaurt cu sirop de cătină 0,1% grăsime Profesor coordonator: Studenţi: DÉNES Jácint
Transcript

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV

FACULTATEA DE ALIMENTAIE I TURISM

Iaurt Csipike,Iaurt cu sirop de ctin 0,1% grsimeProfesor coordonator: Studeni: DNES Jcint CISMARU Laura DONOSE Raluca

ZSIGMOND Eszter An :IV Grupe :16 673, 16 675 Specializarea: CEPA-2010/2011-CUPRINSIntroducere3Segmentarea pietei....7Analiza P E S T10Analiza SWOT.12Mixul de marketing...13Analiza BCG.16Segmentarea pietei...19Strategii de marketing..22Brand .Moto.Logo23Introducere

Iaurtul i are originea n Asia sau n Europa de est i a aprut ca rspuns la nevoia de a conserva laptele peste cele cteva ore care urmau mulsului. Astfel a nceput aventura descoperirii nenumratelor avantaje nutriionale i medicale pe care le deine.

Coagularea laptelui a fost, desigur, descoperit absolut din ntmplare. n foarte multe ri, Grecia, Turcia, Mongolia sau India, consumarea iaurtului face parte din tradiie, dar ncepnd cu anii '20 ai secolului al XX-lea, iaurtul se rspndete i n Europa Occidental. Cuvntul iaurt, care vine din limba turc, youghurmak nsemnnd "a ngroa", este utilizat n mod curent, att n America de Nord-yoghurt, ct i n Europa i desemneaz versiunea modern a laptelui prins de altadat.

n societatea modern, omul este asaltat n fiecare zi de ritmul cotidian impus de schimbrile tot mai dese intervenite n evoluia societii. Poluarea, stresul, intensele solicitri zilnice conduc inevitabil la o scdere a rezistenei organismului, acesta fiind tot mai expus i mai vulnerabil. Astfel, inevitabil, apar ntrebri referitoare la meninerea sntii i protejarea organismului. Acestea sunt ntrebri pe care fiecare persoan i le pune, chiar dac nu le formuleaz n mod explicit.

Piaa produselor lactate poate constitui un exemplu n privina consumului de iaurt din ce n ce mai ridicat la noi n ar.

Iaurtul este considerat alimentul sntos din familia lactatelor. Este considerat unul din alimentele care ajut la prelungirea vieii. De obicei, iaurtul este corelat cu efectele sale benefice asupra organismului. Muli l consum drept adjuvant al digestiei. Iaurtul acidofil ajut la redobndirea florei bacteriene normale a colonului, ceea ce duce la o digestie complet i la o valorificare mai bun a alimentelor bogate n fibre.

Iaurtul nu e o revelaie a secolului nostru. Cu mii de ani n urm, el era bine cunoscut de unele popoare din Orientul Mijlociu i constituia un aliment de baz. Efectele sale benefice n vindecarea diverselor boli intestinale l-au fcut repede cunoscut iar modul de producere a lui nu a mai putut rmne secret.

Dar, dei astzi, 30% din populaia globului consum iaurt n mod regulat i este un aliment foarte apreciat pentru gustul su, iaurtul avea un statut aparte la nceputul secolului nostru - cnd era consumat doar la indicaia medicilor! Secolul XX l-a transformat ntr-un aliment pentru consumul zilnic.

Ce conine iaurtul?

Iaurtul se prepar din lapte de vac, de oaie, de capr sau de bivoli, pasteurizat sau fiert i nsmnat cu culturi selecionate de bacterii lactice specifice (Thermobacterium bulgaricum i Streptococcus thermophilus). Laptele de oaie i laptele de vac se folosesc n amestec cu maximum 30% lapte de bivoli.

nti de toate, dei obinut prin fermentarea laptelui, iaurtul nu este un lapte fermentat obinuit. Numai n prezena unor fermeni specifici laptele devine iaurt. Iar toate calitile lui provin de aici, fr excepie. Chiar i aroma specific iaurtului i gustul su sunt datorate n mod exclusiv aciunii acestor fermeni.

Att de importani sunt acetia nct standardele internaionale condiioneaz denumirea de iaurt de prezena n iaurt, dup fabricare i pn la expirarea termenului de valabilitate, a culturilor active de fermeni specifici ntr-o proporie de 10 milioane la un gram de iaurt.

Fermenii sunt de fapt bacterii lactice care, n procesul lor de metabolism, acioneaz asupra laptelui transformndu-l ntr-un aliment mai sntos i mai hrnitor.

Iaurtul are un aport considerabil de calciu uor asimilabil, iar ct de important este calciul pentru sntate probabil nici nu mai trebuie spus. tim c ntrete sistemul osos i previne osteoporoza.

De la iaurt ns nu se primete numai calciu, chiar dac acesta este filonul principal. Magneziul, fosforul, precum i foarte multe vitamine, cum ar fi cele din complexul B, sunt prezente ntr-o proporie foarte mare n iaurt i sunt de asemenea rezultate n urma aciunii fermenilor. Iat aadar cum fermenii vii fac din iaurt o surs de elemente nutritive i benefice sntii organismului. n plus, persoanele care manifest intoleran la lactoz pot consuma iaurt fr probleme, fermenii transformnd lactoza n acid lactic, bine tolerat de organism. Descoperim astfel caliti fiziologice ale iaurtului care l fac cu att mai valoros cu ct este i un aliment gustos i foarte hrnitor. Putem spune pe bun dreptate c iaurtul nseamn sntate.

Tipuri de iaurt

Dup natura laptelui folosit la prepararea lui, iaurtul se clasific n 3 categorii: iaurt din lapte de vac, din lapte de oaie sau din lapte de bivoli. Dup coninutul de grsime, iaurtul din lapte de vac se clasific n trei tipuri:

- tip extra din lapte supus unei concentrri pariale cu 4% grsime

- tip gras - cu 3,2% grsime

- tip slab (din lapte smntnit) - cu 0,1% grsime

Deasemenea pe piaa romnesc se mai gsesc i alte tipuri de iaurt:

- normal

- cu cereale

- cu fructe: - cu pulp de fructe- cu arom de fructe

- dietetic- cu vanilie i cu ciocolatBeneficiile produsului

Se tie, n linii mari, care alimente sunt bune pentru sntatea organismului i care sunt mai puin sntoase, sau care sunt consumate datorit gustului lor bun. Iaurtul ocup un loc aparte: gustul lui este excelent iar beneficiile pe care le ofer sntii l fac s fie de nenlocuit n alimentaie.

Cercetrile arat c femeile care mnnc cel puin patru cni de iaurt pe sptmn au mai puine infecii urinare i vaginale.

Capacitatea iaurtului de a aduce intestinului microorganisme folositoare este foarte bine venit dup tratamentele ndelungate cu antibiotice puternice, care nltur inclusiv flora normal din organismul nostru, situaie n care germeni precum Candida, o ciuperc prezent obinuit n mediu i pe mucoase, se nmulesc excesiv.

Lactobacilus, unul din germenii iaurtului, ajut la refacerea intestinului, crete absorbia unor factori nutritivi, asigur sntatea intestinului i stabilizeaz sistemul imunitar. Procesul creterii acestor germeni duce la transformarea lactozei n acid lactic. De foarte multe ori, oamenii care au deficien de lactoz, enzima care diger zaharul din snge, nu au probleme atunci cnd mannc iaurt, deoarece cea mai mare parte a lactozei a fost prelucrat n timpul fermentrii i a fost transformat n acid lactic.

Pentru a beneficia de toate calitile iaurtului, trebuie ca el s aib nscris pe el temperatura sczut de conservare (2-6 grade C) i termenul de garanie de maxim 30 de zile. Este indiciul cel mai sigur c iaurtul respectiv este unul veritabil sau, cum deja se obinuiete s se numeasc, un iaurt viu.

n plus, alegnd un astfel de iaurt, exist garania c este produs de o firm care se preocup de crearea condiiilor de depozitare, transport i expunere la vnzare care s-i pstreze neatinse toate calitile.Segmentare a pieei

Datorit beneficiilor sale multiple asupra santii , iaurtul poate fi consumat de ctre oricine, neexistnd restricii de consum . Pe piaa exist foarte multe sortimente de iaurturi: alturi de cel tradiional putem gsi iaurturi degresate, tot mai mult ntlnite n ultimii ani, o data cu creterea numrului de persoane supraponderale care vor s dea jos kilogramele n plus i iaurturile ngheate, care ctig teren n defavoarea ngheatei tradiionale.

Tipurile de segmentare folosite sunt : vrsta, sex, mediul de provenien, gospodrie.

Astfel, iaururile existente pe pia se adreseaz unor segmente de consumatori diferite.

n funcie de vrst, avem urmtoarele segmente de pia: copii ntre (2 12 ani), adolesceni (13 23 ani), aduli (24 50 ani) i vrsta a treia peste 50 ani.

Copii prefer n general iaurtul cu fructe, vanilie, ciocolat sau pe cele inghetate care ctig din ce n ce mai mult notorietate, tinerii prefer iaurtul cu fructe , si pe cel simplu, iaurtul cu cereale, cel dietetic i cel simplu se adreseaz n general adulilor, btrnii consumnd iaurt simplu.

n privina consumului de iaurt o pondere mai ridicat o dein persoanele de sex feminine, acestea prefernd iaurturile dietetice sau pe cele cu fructe.

n rndul brbailor se observ o cerere n cretere pentru iaurtul cu cereale, care ajut la o mai bun digestie, fiind consumat de ctre persoanele cu o via social activ, care nu au timp s i prepare o mas sntoas.

Produsul este consumat cu precdere de ctre persoanele din mediul urban, cele din mediul rural consum, n general, iaurt produs n gospodrie.

Formarea unei familii (gospodrii) va influena consumul de iaurt prin creterea cantitii deoarece se dorete o alimentaie sntoas. n cazul persoaneleor singure, necstorite, consumul de iaurt este mai redus.

Date despre ofert

Din punct de vedere a provenienei iartul existent pe pia este: produs n Romnia de firme romneti, produs n Romnia sub licen (cazul Danone) i importate. Mrcile existente pe piaa romneasc sunt: Brenac, Covalact, Danone, Fruchtegut, Frutis, Fruttegurt, Jogobela, Liegeois, LaDorna, Mili, Milupa, Multilacta, Napolact, Napoca, Oke, Prim, Prodlacta, VranLact, Yoginos.Oferta de iaurt n funcie de provenien este ilustrat n graficul de mai jos:

Tipuri de distribuie Produsele lactate sunt distribuite pe pia prin diferite scheme, cele mai utilizate fiind:Productori / importatori - magazine consumatori

Magazinele( Metro, Bila, Carrefour etc) semneaz contracte de vnzare-cumprare cu productorii. De obicei contractele sunt semnate pe o perioad de un an. Majoritatea ntreprinderilor livreaz mrfurile la magazine cu condiia ca plata s se fac imediat dup comercializarea produselor. Termenii de plat sunt stipulai n contract i de obicei sunt limitai la dou sptmni din momentul livrrii produselor. ntreprinderile pot cere plata n avans, ns foarte rar i n cazul cnd au de a face cu clieni noi sau ne-permaneni.Concurena

Concurena pe piaa produselor lactate este foarte mare existnd cel puin 10 firme importante productoare i distribuitoare. Concurena este realizat la nivel de marc dar i ntre produsele aceleai mrci.

Analiza P.E.S.T.

Analiza PEST Analiza PEST caracterizeaz firma din punct de vedere al influenei mediului politic, economic, social i tehnologic.

3.1. Mediul politic Att iaurtul noastru cat si celelalte sortimente de iaurturi sunt supuse legislaiei din Romnia, innd cont de faptul ca toate au o acoperire mai mult sau mai putin la nivel naional si au acelai domeniu de activitate. Deciziile de marketing i, n general, activitatea comercial sunt puternic afectate de mediul politic. Rzboaiele, conflictele dintre partide sau campaniile de alegeri locale sau naionale pot aduce schimbri importante pe pia i, implicit, n deciziile de marketing. Promulgarea sau abrogarea unor legi, decrete, ordonane i hotrri pot generea oportuniti sau constrngeri pentru firm, pentru furnizorii si sau pentru clienii si.

3.2.Mediul economic Mediul economic influeneaz prin nivelul veniturilor populaiei, adic puterea de cumprare. Indicele preurilor de consum influeneaz cererea de bunuri. Evoluia vieii economice se regsete n puterea de cumprare i n modul de cheltuire a veniturilor.

3.3. Mediul social toate companiile de iaurt particip la foarte multe campanii de responsabilizare social. De exemplu, s-a implicat n campania social S pstrm apele curate!, a ncurajat donarea de snge, etc., iar Milli s-a implicat n campanii precum Nou ne pas sau n campanii de responsabilizare social fa de mediu. 3.4. Mediul tehnologic Tehnologia este una din forele cu cel mai mare impact asupra pieei i politicilor de marketing pe termen mediu i lung. Crend tehnologii i produse noi, mediul tehnologic propune numeroase oportuniti i ameninri pe pia. Marketingul trebuie s sesizeze i s exploateze consecinele apariiei unor tehnologii noi. Analiza P.E.S.T a iaurtului cu sirop de catin

Factori politico-legislativiFactori economici

Protejarea cumprtorilor

nregistrarea mrcilor

Reglementri privind protecia consumatorilor(garantarea siguranei materiilor prime utilizate,echipamentelor,utilajelor)Impactul crizei economice asupra populaiei

Scderea puterii de cumprare

Materii prime scumpe tot mai scumpe

Factori socio-culturaliFactori tehnologici

Campanii de responsabilizare fata de mediu

Concerte si evenimente socio-culturale

Linii tehnologice moderne

Realizarea unei tehnologii corecte,salubre si durabile.

Produse diversificate pentru a raspunde cerinelor tuturor consumatorilor

Analiza SWOTAnaliza SWOT scoate n eviden elemente de potenial intern i extern, cum ar fi resursele, competenele, tendinele unor procese conexe.

Analiza SWOT implic:

-identificarea elementelor interne i externe organizaiei sau ale temei strategice,

-sortarea lor pe cele 4 puncte

-ordonarea i reinerea celor care pot avea impact decisiv asupra realizrii aciunilor

Punctele tari i slabe sunt elemente interne, de orice natur, n primul rnd de resurse, care pot contribui decisiv la realizarea unor aciuni deci i a efectelor lor. O aciune se poate realiza numai sprijinindu-se pe anumite elemente care sunt punctele tari i se poate compromite din cauza unor puncte slabe.

Din multitudinea de elemente externe existente la un moment dat, care au fost identificate, cele care pot influena hotrtor efectele unor aciuni se rein i formeaz aa numitele oportuniti, anse, ocazii i respectiv ameninri, riscuri,pericole.

Iaurtul CsipikeIaurt Muller

Puncte tariPuncte tari

Productor unic pe pia (arom unic) Ambalaj atrgtor

Implementare de programe de siguran alimentar HACCP

Personal calificat Vechime pe pia Diverse sortimente Unele sortimente au preuri mai mici

Puncte slabePuncte slabe

n Romnia se nregistreaz procente mai mici n vnzarea iaurtului cu fructe Pre de vnzare al produsului nostru este mai ridicat Firmele concurente au mai multe sortimente de iaurt Procent mai redus al consumului de iaurt cu fructe Unele sortimente au preuri mai mari

Ingrediente modificate genetic ssau falsificat

OportuntiOportuniti

Nevoie de produse naturiste Oameni consum iaurt n mod regulat (procent ridicat de consumatori)

Muli furnizori de lapte pe pia (ocazie de a gsi furnizori repede) Consum ridicat de iaurt n Romnia Muli furnizori pe pia

AmeninriAmeninri

Furnizori de ctin puini Produse naturiste scumpe (sirop)

Instabilitatea guvernului Instabilitatea economic Rata somajului ridicat Nivelul de trai sczut n Romnia

Mixul de marketingConceptul de mix de marketing a fost introdus ca termen n anii 50 i i-a fost sugerat autorului su, Neil Borden, de un articol de marketing n care se arta c specialistul n marketing trebuies s fie un artist, un mixer de ingrediente care uneori folosete reete pregtite de alii, alteori pregtete singur reetele proprii, uneori adapteaz reetele n funcie de ingredientele disponibile, iar alteori experimenteaz sau inventeaz ingrediente noi. Mixul de marketing sugereaz deci ideea antrenrii resurselor de marketing n combinaii diferite, pentru a obine un rspuns maxim din partea pieei int.

n viziunea lui Philiph Kotler elementele mixului de marketing sau cei patru P sunt:

Produsul, n termeni de calitate, caracteristici, aspect, ambalaj. Acesta reprezint combinaia de bunuri, servicii, idei pe care firma le ofer pieei. Deci, produsul n sensul mixului de marketing nu nseamn doar un bun fizic. Realizarea fizic a produsului nu reprezint o activitate de marketing. Totui, specialitii n marketing trebuie s studieze i dorinele consumatorilor pentru a se proiecta produse care s satisfac aceste nevoi. Conceptul de produs mai cuprinde i aspecte privind marca, ambalarea, etichetarea, precum i serviciile postvnzare.Plasamentul, vizeaz canalele de distribuie, acoperire, sortimente, stocuri. Denumit i distribuie, plasarea reprezint acele activiti ale firmei care fac disponibil produsul clienilor int. Pentru satisfacerea acestora, produsul trebuie s fie disponibil la momentul oportun, ntr-un loc convenabil i n cantitatea necesar. Prin urmare, specialitii n marketing vor trebui s aleag cea mai potrivit reea de distribuie i s stabileasc procedurile adecvate de control al stocurilor, transport, depozitare.

Preul, vizeaz preul de catalog, reduceri, faciliti. Acesta reprezint cantitatea de bani pe care trebuie s o plteasc un client pentru obinerea produsului. Preul este important pentru clieni ntruct acetia sunt preocupai de valoarea pe care o obin n schimbul banilor pltii. Adesea, el este folosit ca un instrument competitiv, ducnd deseori la aa numitele rzboaie ale preurilor.

Promovarea, conine activitile legate de promovarea vnzrilor, publicitate, relaiile publice, promovarea direct i fora de vnzare. Promovarea reprezint activitatea ce comunic meritele produsului i convinge clientul s-l cumpere. Ea este folosit din motive variate. De exemplu, promovarea poate fi utilizat pentru creterea contientizrii publicului privind o firm, un produs nou, sau o marc nou. n plus, ea este folosit pentru a informa publicul privind caracteristicile produsului sau pentru stimularea adoptrii unei poziii favorabile fa de produs. i mai poate fi utilizat pentru rennoirea interesului pentru un produs a crui popularitate este n declin.

Atunci cnd se combin dou sau mai multe elemente promoionale se obine unmix promoional(promotion mix), denumit uneori i mix de comunicare. Mixul promoional este conceput n funcie de obiectivele pe care firma le urmrete, de posibilitile financiare de care firma dispune i de auditoriul cruia i se adreseaz. Principalele instrumente folosite n formarea unui mix promoional sunt: reclama, promovarea vnzrilor, relaiile cu publicul i vnzarea personal.

Mixul de marketing pentru iaurtul Csipike

Promovarea (35%) este cea mai important deoarece este un produs nou care are nevoie de publicitate,pentru a fi scos din anonimat.

Preul (20%) iaurtul cu sirop de catina ,mai bine vanduta in anotimpul rece decat in anotimpul cald, este destinata tuturor persoanelor,atat femeilor,copiilor cat si barbatilor. Preul este important de asemenea, cumprtorii fiind preocupai de calitatea produsului primit n schimbul banilor oferiti.Produs (25%) desi sunt multe firme ce distribuie si vand iaurt,toate iaurturile sunt puse in vanzare in si ambalate corespunzator.Produsul are procent de 25% deoarece vine cu o aroma noua pe piata si o calitate mult mai buna.Plasament sau distribuie (20%) - este de asemenea important, produsul trebuie sa fie distribuit intr-un spatiu cat mai populat,poate fi amplasat in piete,camine studentesti,sau magazine alimentare.ANALIZA BCGUnul dintre cele mai cunoscute cabinete de consultanta americane, care a elaborat modelul matricial de planificare strategica a activitatii firmei, ce-i poarta numele.

Modelul BCG de analiza a portofoliului are la baza matricea :rata de crestere a pietei - cota de piata, fiind format din patru cadrane (fiecare activitate sau cuplu produs/piata va fi reprezentat printr-un simbol grafic de marime proportionala cu cifra de afaceri realizata): Astfel, n funcie de cadranul n care sunt plasate activitile (produsele) intreprinderii, acestea vor purta denumiri sugestive, permiand o analiza a lor.

Domeniul dileme - produse aflate, de regula, la inceputul vietii comerciale (sunt lansate recent pe piata), caracterizate printr-o cota de piata si o rentabilitate scazuta, necesar sporit de resurse financiare, insa o rata de crestere ridicata (o perspectiva favorabila);

Domeniul stele - produse cu o puternica rata de crestere si o cota de piata ridicata, cele mai promitatoare si atractive marci ale firmei;

Domeniul vaca de muls - Cu o cota de piata si o rentabilitate ridicata, un necesar financiar redus si o rata mica de crestere a pietei, acest produs este bine-definit intr-o piata, stabilizat. Produsul si-a fidelizat clientii, ramane numai sa lupte impotriva produselor concurente similare, aflate pe piata.Domeniul pietre de moara - produse cu o competitivitate slaba, in legatura cu care firma trebuie sa ia o decizie: le imbunatateste (le relanseaza) sau le elimina din portofoliu. Analiza portofoliului cuprinde urmatoarele produs:1. Iaurt Csipike

2. Danette

3. Danone Nutriday4. Cremosso

5. Danonino

6. Activia cu cereale integrale si germeni de grau

7. Activia simplu

8. Actimel

9. Casa buna Iaurt Csipike este un produs nou pe pia,un produs care nu se tie dac va avea sau nu succes, din acest motiv el se afl n cadranul ?,desi cerere pe piata exista.Din aceste motive aceste produse nu sutn lidere pe piata.Acest produs nou n urma consumului poate ajunge n cadranul Stea deinnd o cot ridicat de pia respectiv o rat de cretere ridicat.

Danone Nutriday este situat n cadranul Vaci de muls deoarece are o poziie constant pe pia ,inregistreaza un volum mare de productie si aduc venituri companiei,acestea sunt produse profitabile. Danette se afla n cadranul Caini plouati il scoatem pentru ca nu sunt vanzari si nici cereri pe piata . Cremosso este situata n cadranul Vaci de muls si il mentinem Danonino este situata n cadranul Vaci de muls si il mentinem Activia cu cerale este un produs aflat in cadranul Stelelorputand foarte usor sa ajunga in cadranul Vacilor de muls daca cota de piata ramane constanta si scade rata de crestere a pietei.

Activia simplu este un produs aflat in cadranul Stelelor si il ducem in cadranul Vacilor de muls fiind un produs care se vinde, dar cererile nu vor mai fi asa de mari. Actimel se afla n cadranul Caini plouati il ducem in cadranul? , facandu-l iaurt (nu de baut) cu un ambalaj nou si un pret mai scazut.

Casa buna se afla n cadranul Caini plouati si il scoatem de pe piata deoarece nu se vinde si nu aduce profit.SEGMENTAREA PIETEI

Deoarece cumprtorii au nevoi i dorinte unice, fiecare cumprtor reprezint n mod potenial o pia separat. n mod ideal, vnztorul ar trebui s creeze un program de marketing diferit pentru fiecare cumprtor. Totui, dei unele companii ncearc s deserveasc n mod individual cumprtorii, se confrunt cu prezena pe pia a unui mare numr de cumprtori i o segmentare total, la acest nivel nu ar fi posibil. De aceea vor cuta s identifice clase mai vaste de cumprtori care difer n privina nevoilor i modului de a face cumprturi.

Segmenterea pieii este o activitate de mparire a pieei poteniale ntr-un numar de segmente de pia (grupuri de indivizi), fiecare avnd trasturi i necesiti similare i un comportament omogen fa de un produs, o marc sau o firm.

Criterii de segmentare:

n ceea ce privete modalitatea de segmentare a pieei nu exist doar o singur modalitate. Comercianii trebuie s aib n vedere diferite variabile folosite separat sau n combinaie pentru a descoperi modul optim de structurare a pieei.

Printre aceste variabile care pot fi folosite n segmentarea pieei se numr cele: geografice, demografice, psihografice, comportamentale.

Segmentarea geografic reprezint divizarea pieei n uniti geografice (naiuni, regiuni, state, judee, orae, cartiere).

Segmentarea demografic reprezint divizarea pieei n grupuri pe baz de vrst, venit, ocupaie, educaie, religie, ras, naionalitate, mrimea familiei, etc.

Segmentarea psihografic mparte cumprtorii pe grupuri n funcie de clas social, stilul de via i personalitate.

Segmentarea pieei pe criterii comportamentale se refer consumatorii sunt activi sau pasivi

SEGMENTAREA PIETEI A IAURTURILOR CSIPIKEGeografici :-rural -urbanDemografici:-tineri -batraniPsihografice:-saraci -bogatiCumparatori

C.Mediu rural C.Mediu urban

C.R.saraci C.R.bogati C.U. saraci C.U.bogati

C.R.saraci C.R.saraci C.R.bogati C.R.bogati C.U.saraci C.U.saraci C.U. bogati C.U.bogati

activi pasivi activi pasivi activi pasivi activi pasivi

S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8

Iaurt CsipikeIaurt Muller

S1X-

S2--

S3XX

S4-X

S5XX

S6--

S7XX

S8-X

Analiza strategiilor de marketing utilizate pentru iaurt CsipikeStrategiile de produs Politica de produs reprezint componenta cea mai important a mix-ului de marketing. Aceast politic are la baz coninutul produsului i se concretizeaz prin formularea unor obiective i strategii care vizeaz produsul n ansamblu i n cadrul componentelor sale structurale.

Firma mbuntesc continuu procesul de fabricaie pentru a satisface ct mai bine nevoile consumatorilor. Design-ul sticlei, ambalajul sunt de asemenea foarte importante n cadrul procesului de vnzare.

Pentru noul produs ne-am gandit ca:

design-ul ambalajului va fi schimbat cu ocazia fiecrei srbtori: de Crciun eticheta are un design specific srbtorilor de iarn, etcObiectivele strategiilor de promovare / comunicare ale Danonesunt urmatoarele: Consolidarea imaginii

Cresterea gradului de recunoastere al companiei si al produselor sale

Aducerea personajului Danone mai aproape de consumatori Diferentierea fata de concurenta UnicitateObiectivele strategiilor de promovare / comunicare ale companiei Muller se pot concretiza doar n: Cresterea gradului de recunoastere al companiei si al produselor sale Diferentierea fata de concurenta.LOGO- IAURT CSIPIKE

. MOTO: CSIPIKE E BUN PENTRU TINE , PENTRU CA TE FACE SA TE SIMTI MEREU BINE!!!

EMBED Excel.Sheet.8

EMBED Excel.Sheet.8

PAGE 12

_1114770909.xlsChart4

17

10

6

9

5

3

1

1

Sheet1

in magazinacasa

64

Sheet1

Sheet2

pretcalitatetermen de valabilitateingredientemarcaambalaj

562540523566

Sheet2

pret

calitate

termen de valabilitate

ingrediente

marca

ambalaj

Sheet3

danoneokedelismilliprodlactacampinanapolactpanda

1710695311

Sheet3

_1356182528.xls

_1046705828.xlsChart1

7

7

10

6

20

5

45

Produse lactate

Sheet1

Lapte btut7

Telemea de vac7

Iaurt10

Margarin6

Altele20

Smntn5

Lapte pasteurizat45

Romneti83

Nu tiu10

Importate7

Nu tiu10

Importate7

Romneti83

Sheet1

Produse lactate

Sheet2

Preferai produse lactate romneti sau de import?

Sheet3

Preferai produsele lactate romneti sau de import?


Recommended