+ All Categories
Home > Documents > 43674603 Descrierea Modulului de Salarii Din SAGA C

43674603 Descrierea Modulului de Salarii Din SAGA C

Date post: 11-Jul-2015
Category:
Upload: luncasualina6750
View: 1,768 times
Download: 34 times
Share this document with a friend

of 11

Transcript

Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea de tiine Economice

Descrierea modulului de salarii din SAGA C

Student: Lancz Gyorgy Bela Anul II C.I.G. Fgra

Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea de tiine Economice

IntroducereSAGA (Soluii Automatizate de Gestiune a Afacerilor) este o soluie care permite informatizarea activitii contabile pentru firme mici i mijlocii, cabinete de contabilitate sau contabili independeni. Conform Softman.ro care este distribuitor al Saga Software, SAGA are n Romnia peste 20000 de utilizatori, din care 800 de firme de contabilitate i 4000 de contabili autorizai. Este un instrument uor de folosit, cu multe faciliti (inclusiv declaraii salariale i fiscale generate automat), actualizat continuu i foarte accesibil. SAGA C este un program integrat pentru eviden contabil i de stocuri care ofer multiple avantaje, printre care actualizarea rapid la modificrile legislative, multi-user i multi-firm, uurin n asimilare i utilizare, manevrabil i rapid, suport pentru tiprirea de formulare tipizate, generarea de rapoarte complete pentru fiecare modul, help interactiv. Programul conine urmtoarele module: Contabilitate financiar defalcat pe articole i planuri bugetare; Imobilizri; Clieni/Furnizori cu situaii complete aferente; Casa(lei/valut)/Banca(lei/valut)/Deconturi; Salarii(cu declaraii n format electronic); Producie(inclusiv pe baz de reetar); Operaii interne cu stocuri(Bonuri de consum, Bonuri de predare/primire, Transferuri, Inventariere); Rapoarte complete pentru fiecare modul.

Modulul salarii din SAGA CModulul de salarii ofer ecrane funcionale pentru configurarea salariilor, evidena salariailor i operarea statelor de plat.

Configurare salariiConfigurarea salariilor se face apelnd la opiunea configurare salarii din meniul Administrare. Ecranul de configurare a salariilor este mprit n patru pagini distincte: 1. Procente/sume; 2. Conturi; 3. Srbtori/Concedii Medicale; 4. Sporuri permanente.

Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea de tiine Economice

1. Procente/Sume Ecran de configurare a cotelor de contribuii datorate de angajai/angajator la contribuiile sociale (CAS, omaj, CASS, CCI, Accidente de munc), nivelul deducerilor de baz la impozitul pe venituri din salarii i asimilate acestora, limitele stabilite pentru impozitare, nivelul comisionului datorat ITM. Programul vine cu valori prestabilite, setate n cmpurile corespunztoare. Tot n aceast zon se pot seta informaii legate de numrul de nregistrare a firmei la ITM i a numelui inspectorului de la ITM la care firma este arondat. Informaiile legate de salariul minim pe economie se pot seta tot de aici. Aceste informaii sunt relevante la calculul contribuiilor datorate (de exemplu la CAS baza maxim de calcul o reprezint cinci salarii medii pe economie). Opiunile din zona (Mod de raportare a contribuiilor n declaraia 100) dau posibilitatea de a alege modul de generare sumelor n declaraia 100.

Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea de tiine Economice

Acestea sunt - lunar - pentru societi ce nu pot fi definite ca microntreprinderi conform Legii nr.346/2004 - trimestrial - pentru societi definite ca microntreprinderi conform criteriilor stabilite de Legea 346/2004. - anual - pentru ONG-uri, asociaii, fundaii 2. Conturi Ecran n care programul propune modelul de note contabile pe care le va genera la validarea statelor de plat. 3.Srbtori/Concedii medicale Ecran de configurare a calendarului lunar i a procentelor de calcul la indemnizaiile de concedii medicale. Din acest ecran se vor putea modifica datele legate de srbtorile legale, n cazul n care acestea difer de cele propuse de program, modificndu-se astfel zilele lucrtoare ale lunii respective. Se pot modifica, dac este necesar i procentele de calcul a indemnizaiilor pentru concedii medicale. n program exist deja configurate procentele corespunztoare fiecrui cod de indemnizaie de concediu medical 4.Sporuri permanente Ecran n care, dac la salarizare se utilizeaz sporuri permanente permite definirea lor, modul de calcul a acestora, mai exact baza de calcul a acestora, procentul lor, etc.

SalariaiEcran funcional, n cadrul nomenclatoarelor firmei, cu ajutorul cruia se poate ine evidena personalului firmei. Ecranul are dou zone, tabele, de introducere a datelor. Tabelul principal n care se vor introduce datele despre salariai i un tabel secundar situat n partea din dreapta jos a ecranului care permite introducerea datelor despre persoanele aflate n ntreinerea salariatului selectat n tabelul principal. Adugarea unui salariat n list presupune atribuirea automat de ctre program a unui cod (numr de marc). Codul poate fi modificat de ctre utilizator numai la crearea salariatului, ulterior acest lucru nu va fi posibil. Codurile salariailor trebuie s fie unice pentru fiecare nregistrare n aceast tabel.

Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea de tiine Economice

Unele informaii, la adugarea unui salariat n eviden, se completeaz cu valori prestabilite, de regul cele mai des ntlnite n practic, dar acestea pot fi modificate.

Informaiile solicitate de ecranul principal de introducere a datelor salariailor sunt: cod, nume, prenume, punct de lucru, data angajrii, tip de contract, funcia de baz, norma pe zi, CAS salariat, CAS angajator, tip salariu, avans, salariu brut, salariu orar, CNP, informaii personale (adres, numr de telefon), numrul i data contractului, casa de asigurri de sntate. n tabelul secundar se introduc datele despre persoanele aflate n ntreinerea salariatului selectat n tabelul principal, acolo unde este cazul, pentru ca acesta s beneficieze de deducere de baz majorat. Datele solicitate sunt: numele persoanei aflate n ntreinere; prenumele acesteia; CNP-ul persoanei ntreinute. Cmpul "Ultima zi de lucru" se completeaz n cazul plecrii salariatului din societate.

Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea de tiine Economice

Butoanele funcionale de la baza ecranului: 1.Simulare calcul salariu Ofer acces la un ecran n care se pot efectua simulri de calcul a salariului, pornind fie de la brut fie de la salariul net. Ofer informaii i despre obligaiile de plat ale societii pentru suma salariului a crui simulare se efectueaz.

2.Registrul de eviden a salariailor Ofer acces la un ecran n care se pot ntocmi i genera fiierele de raportare a registrului de eviden a salariailor. 3.Sporuri permanente Ofer acces la un ecran funcional, n care se pot ataa fiecrui salariat n parte sporurile permanente. Definirea numelui, procentul corespunztor i baza de calcul a acestora, trebuie s fi fost executat n prealabil la Configurare Salarii. 4.Fie fiscale Ofer acces la ecranul funcional de ntocmire, listare i salvare pe dischet a fielor fiscale. Ecranul se utilizeaz la ntocmirea fielor fiscale a salariailor. 5.Situaie Tiprete sub forma unui stat de plat sintetic, pentru un interval de timp ales de utilizator, situaia salariatului pe care este poziionat cursorul n tabelul principal.

Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea de tiine Economice

6.Situaie CO Tiprete situaia concediilor de odihn a tuturor salariailor din eviden, pentru perioada selectat datele fiind prezentate sub forma unui tabel cu zile concediu acordate/zile lucrtoare n lun.

SalariiPrin intermediul ecranului State de plat se asigur: -realizarea statelor de salarii pentru salariaii permaneni i colaboratori. - generarea declaraiilor aferente salariilor (CAS, CASS, ITM, omaj, Sntate,CCI). -tiprirea statelor, listelor de avans, a fluturailor, etc. - ntocmirea pontajului. Adugarea (generarea) statelor de plat pentru o lun se face prin adugarea n tabelul superior a unei nregistrri noi.

Se alege luna i anul pentru care se ntocmesc statele de plat. Programul completeaz automat numrul de ore lucrtoare corespunztor lunii pentru care se ntocmesc acestea. n cazul n care numrul de ore lucrtoare generat de program difer de numrul de ore lucrtoare din lun, se vor modifica datele despre srbtorile legale n ecranul de configurare salarii, pagina Srbtori/Concedii medicale.

Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea de tiine Economice

Data plii se completeaz cu data la care se vor achita salariile. Aceast dat va fi preluat n declaraiile lunare acolo unde este necesar a fi completat. Dup salvare, n tabelul din partea de jos vor aprea datele privind salariile angajailor n luna respectiv. Butoanele funcionale de la baza ecranului: Validez/Devalidez - genereaz operaiile de validare/devalidare a statelor de plat i a notei contabile aferente. Tiprire Permite tiprirea urmtoarelor documente: List de avansuri Stat de plat Fluturai Recapitulaie (centralizator) Situaie sporuri permanente Centralizator sporuri permanente

Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea de tiine Economice

Decl.CAS Genereaz i listeaz declaraiile care se depun la Casa Naional de Pensii (anexele 1.1 i 1.2). Se genereaz i fiierele pentru raportare. Fiierele se genereaz att pe dischet ct i n folderul C:\TEMP\CAS\ ntr-un folder cu numele firmei. Permite i ntocmirea de declaraii rectificative.

Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea de tiine Economice

Decl.omaj Genereaz i listeaz declaraiile care se depun la AJOFM (anexele 1 i 2). Se genereaz i fiierele pentru raportare. Fiierele se genereaz att pe dischet ct i n folderul C:\TEMP\SOMAJ\ ntr-un folder cu numele firmei. Permite i ntocmirea de declaraii rectificative.

Decl.sanatate Genereaz i listeaz declaraiile care se depun la Casele Judeene de Asigurri de Sntate, la CASMB, OPSNAJ, etc. (anexele 3a, 3b,3c i 4). Se genereaz i fiierele pentru raportare. Fiierele se genereaz att pe dischet ct i n folderul C:\TEMP\SANATATE\ ntr-un folder cu numele firmei. La aceste declaraii nu exist rectificative. n cazul n care se corecteaz date anterioare, se vor regenera i relista declaraiile pentru acea perioad. Decl.CCI Genereaz i listeaz declaraiile pentru raportarea la Casele Judeene de Asigurri de Sntate, la CASMB, OPSNAJ, etc. pentru fondul naional unic de concedii i indemnizaii (anexele 1 i 2). Anexa 2 nu va fi listat dac n luna curent nu exist concedii medicale. Se genereaz i fiierele pentru raportare. Fiierele se genereaz att pe dischet ct i n folderul C:\TEMP\CCI\ ntr-un folder avnd numele format din CUI-ul firmei. Permite i ntocmirea de declaraii rectificative.

Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea de tiine Economice

ConcluzieDin cele prezentate reiese c modulul de salarii din SAGA C este un instrument deosebit de valoros n gestionarea salariilor unei ntreprinderi mici sau mijlocii prin: -configurarea uoar a sumelor, procentelor i a conturilor necesare calculrii salalariilor; -evidena tuturor datelor personale ale salariailor; -generarea de rapoarte contabile, centralizarea acestora, exportul i tiprirea lor n formatele cerute de legislaia n vigoare; -integrarea cu celelalte module de contabilitate financiar ale sistemului SAGA C.


Recommended