Home >Documents >344_Ghidul Infiintarii de Asociatii de Proprietari de Paduri

344_Ghidul Infiintarii de Asociatii de Proprietari de Paduri

Date post:09-Dec-2015
Category:
View:102 times
Download:10 times
Share this document with a friend
Description:
ghid
Transcript:
 • INDUFOR

  MINISTERUL AGRICULTURII, PDURILOR I DEZVOLTRII RURALE

  GHID PENTRU NFIINAREA ASOCIAIILOR DE

  PROPRIETARI DE PDURI

  Pdurea este o comunitate. Ne - ajut mai mult cnd i noi suntem m

  preun

 • Cuprins AVANTAJELE ASOCIERII ..................................................................................................... 3 REZERVAREA DENUMIRII ................................................................................................... 5 NTOCMIREA ACTULUI CONSTITUTIV I A STATUTULUI ......................................... 6 SEDIUL...................................................................................................................................... 7 CONSTITUIREA PATRIMONIULUI ...................................................................................... 8 CAZIERUL FISCAL ................................................................................................................. 8 DEPUNEREA DOSARULUI LA JUDECATORIE.................................................................. 9 ELIBERAREA COPIEI DE PE SENTINTA CIVILA I INSCRIEREA N REGISTRUL ASOCIATIILOR I FUNDATIILOR ..................................................................................... 10 CERTIFICATUL DE INREGISTRARE FISCALA................................................................ 11 OBLIGATORIU: STAMPILA I IMPRIMATE CU REGIM SPECIAL............................... 11 DESCHIDEREA CONTULUI BANCAR ............................................................................... 11 ultima etap - nregistrarea n registrul naional al persoanelor juridice fr scop patrimonial12 RECOMANDARI .................................................................................................................... 12 ATENTIE!................................................................................................................................ 13 LEGISLATIE UTILA.............................................................................................................. 15 ANEXA NR. I CERERE PENTRU ACORDAREA DISPONIBILITTII DENUMIRII . 16 Anexa nr. II STATUTUL ASOCIAIEI ............................................................................... 16 Anexa nr. III ACT CONSTITUTIV al ASOCIAIEI __________________ ....................... 21 Anexa nr. IV............................................................................................................................. 23 Anexa nr. V CONTRACT DE IMPRUMUT DE FOLOSINTA ............................................ 23

  2

 • AVANTAJELE ASOCIERII

  Dac suntei asociaii, avei ansa de a negocia mai bine...

  preurile la care vindei lemnul; tarifele la care ocoalele silvice v administreaz pdurea tarifele la care teri presteaz servicii pentru toi sau doar pentru o parte din mem-

  brii asociaie.

  Dac suntei asociai, cineva se va ocupa n permanen s fii bine informai n ceea ce v intereseaz - preurile de vnzare, costul serviciilor silvice, msurile adecvate de gos-podrire a pdurilor i multe altele...

  Dac suntei asociai, avei posibilitatea de a obine venituri din organizarea altor activi-ti (turism, culegerea i prelucrarea fructelor de pdure i a ciupercilor) fr ca acestea s v tirbeasc ceva din dreptul de proprietate. Doar dumneavoastr vei decide ce avei de fcut pe proprietatea dumneavoastr, nu altcineva!

  Dac suntei asociai, cu siguran cineva v reprezint i v apr interesele atunci cnd se iau decizii privind politica forestier sau decizii privind taxele, impozitele sau, de ce nu, acordarea subveniilor i a compensaiilor.

  Dac suntei asociai, beneficiai mai uor de asisten juridic Dac suntei asociai, facei parte din marea familie european a proprietarilor de p-

  duri, ale cror organizaii la nivel naional sunt foarte puternice n rile Uniunii Europene. Dac suntei asociai putei accesa diferite surse de finanare pentru a crete suprafaa

  mpdurit sau pentru a asigura mai buna gestionare a pdurilor pe care le deinei. Pe ce putei conta, totui... Conform legislaiei n vigoare, statul aloc anual fonduri pentru:

  refacerea pdurilor afectate de calamiti naturale sau de incendii a cror cauz este necunoscut;

  combaterea bolilor si duntorilor pdurilor proprietate privat; finanarea unor studii complexe de fundamentare a soluiilor de gospodrire a p-

  durilor proprietate privat a persoanelor fizice i juridice;

  punerea la dispoziia proprietarilor de pduri a normelor tehnice silvice si juridice care reglementeaz regimul silvic si a materialelor de propagand si educaie fo-restier privind ocrotirea si conservarea pdurilor;

  sprijinirea proprietarilor de pduri cu funcii speciale de protecie, persoane fizice, prin acordarea unor compensaii reprezentnd contravaloarea lemnului pe care nu le recolteaz datorit restriciilor impuse prin amenajamentele silvice in pduri-le cu funcii speciale de protecie;

  finanarea, acolo unde este cazul, a cheltuielilor pentru regenerarea pdurilor, ca-re depesc fondul de conservare i regenerare, aflat la dispoziia structurilor sil-vice autorizate ;

  sprijinirea nfiinrii i dezvoltrii asociaiilor de proprietari de pduri.

  3

 • Potrivit prevederilor art.6 al Ordonanei de Urgen nr. 139/2005 privind administrarea pdurilor din Romnia, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 38/2006, Autorita-tea public central care rspunde de silvicultur suport de la bugetul de stat cheltuielile pentru elaborarea amenajamentelor de tip I, precum i pentru amenajamentele de tip II, dac suprafaa amenajat provine din proprieti ale persoanelor fizice i/sau juridice asociate n scopul gospodririi pdurilor, dac fiecare proprietate este mai mic de 100 ha.

  Ordinul nr.625/2006 reglementeaz modul de calcul al compensaiilor care se acord de ctre stat persoanelor fizice i juridice pentru funciile de protecie asigurate de pdurile proprietate privat, ncadrate n tipurile funcionale pentru care nu se reglementeaz proce-sul de producie (pduri n care nu sunt admise nici un fel de lucrri fr avize speciale sau cele n care sunt admise numai lucrri de conservare).

  n scopul sprijinirii nfiinrii asociaiilor de proprietari de pduri i dezvoltrii acestora, se acord de la bugetul de stat urmtoarele alocaii:

  pentru asociaii a cror suprafa este mai mic de 100 ha - 500 RON; pentru asociaii cu suprafee ntre 100 i 200 ha - 1.500 RON; pentru asociaii cu suprafee ntre 200 i 500 ha - 2.500 RON; pentru asociaii cu suprafee de peste 500 ha - 3.500 RON.

  Sumele respective se acord o singur dat dup nscrierea asociaiei n Registrul asociaiilor i fundaiilor aflat la grefa judectoriei n a crei circumscripie teritorial aceasta i are sediul.

  Sumele destinate regenerrii pdurilor, pentru situaiile n care cheltuielile destinate mpduririi depesc fondul de conservare i regenerare aflat la dispoziia structurilor silvice autorizate, rezult ca diferen ntre sumele necesare mpduririi i ntreinerii plantaiei pn la starea de masiv, stabilite pe baz de deviz, i cuantumul fondului de conservare i regene-rare, constituit la procentul maxim, conform prevederilor legale.

  4

 • REZERVAREA DENUMIRII1

  Primul pas este obinerea dovezii c denumirea aleas

  de dvs. este conform cu legea i c nu exist coinciden cu numele unui alte asociaii. Dovada disponibilitii de denumire se obine de la:

  pentru a putea obine rezervarea de denumire, tre-buie s achitai mai nti, la la Trezoreria judeului n ca-re locuii, pltii taxa n Con-tul Ministerului Justiiei: 20360150 Alte venituri

  La Registratura Minis-terului Justiiei (pe adresa

  indicat mai sus) depunei cererea tip la care anexai dovada plaii taxei (chitana). Daca nu locuii n Bucureti, putei trimite prin posta cererea i dovada achitrii taxei.

  Ministerul Justiiei Serviciul de Relaii cu publicului i cooperare

  cu ONG-uri Str. Apolodor nr. 17, sector 5

  Telefon (021) 314.44.00 int. 2251 sau (021) 312.40.23 E-mail: [email protected]

  Putei redacta cererea singuri n forma prezentata n Anexa nr. I sau putei completa

  formularul disponibil la Registratura Ministerului Justiiei.

  Observaie: Este interzis utilizarea n denumirea asociaiei a denumirilor specifice au-toritarilor i instituiilor publice.

  Termen: 5 zile lucratoarea de la data depunerii cererii (sau 14 zile, daca dorii s pri-mii rspunsul prin posta).

  Costuri: 5 lei noi (RON), reprezentnd taxa de verificare a disponibilitii denumirii. Valabilitate: 3 luni de la data emiterii.

  1 Rezervarile de denumire pot fi solicitate i de catre persoane care nu se asociaza, la solicitarea unui membru fondator ns. Cererile pentru rezervarea de denumire pot fi completate i depuse de catre oricare din urmatorii membri ai echipei de proiect: Marian Dragoi (0744 33 74 36) sau Veronica Toza (0721 13 69 31; de asemenea i asistenta juridica), la solici-tarea i respectnd indicaiile dvs.

  5

 • NTOCMIREA ACTULUI CONSTITUTIV I A STATUTULUI

  Pentru nfiinarea asociaiei va sunt necesare un Statut (care

  definete scopul i obiectivele asociaiei, patrimoniul, sediul, drepturile membrilor, obligaiile membrilor, domeniul de activitate) [vezi model Anexa nr. II] i un Act constitutiv (care con-sfinete hotrrea fondatorilor de nfiinare a Asociaiei i desemneaz organele de condu-cere [vezi model Anexa nr. III]. Actul constitutiv i Statutul se ncheie n forma autentica (n fata notarului) sau atestata de avocat, n mai multe exemplare (preferabil cate 5-6 din fieca-re).

  Actul constitutiv cuprinde, sub sanciunea nulitii absolute2, cel puin urmtoarele:

  datele de identificare a membrilor asociai: numele sau denumirea, i, dup caz, domiciliul sau sediul acestora;

  exprimarea voinei de asociere i precizarea scopului pro

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended