+ All Categories
Home > Documents > 31589372 Manualul Francez Pentru Intervetii

31589372 Manualul Francez Pentru Intervetii

Date post: 24-Nov-2015
Category:
Upload: bogdan-sanda
View: 35 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
very important for fireman !
77
ECHIPA IN BINOM UTILIZAREA ŢEVILOR DE APĂ DE MÂNĂ PREFAŢĂ Dincolo de regulile stabilite pentru ţevi , pentru o echipă de doi salvatori (binom) recunoaştere cu ţevi, stăpânirea metodelor de lucru cu ţevile de către binomul angajat în pătrundere (pentru atac, pentru securitate, pentru sprijin ) va fi esenţială pentru conducerea eficientă a operaţiunilor de stingere. Dacă tactica iniţială de atac este stabilită de şefii dispozitivelor (şefi G.I.S., şefii de sectoare ) reuşita intervenţiei stă în alegerea şefilor de ţeavă care trebuie să efectueze pătrunderea în funcţie de situaţia întâlnită pe parcursul pătrunderii, în acelaşi timp asigurându-şi securitatea proprie. De asemenea, acţiunea şefilor de ţeavă şi eficacitatea lor este determinantă pentru stingerea rapidă a focului, fie că sunt în aer liber, în spaţii închise sau semideschise. Tehnica rară a dus la apariţia unor ţevi de stingere care permit salvatorilor şefi de ţeavă să proiecteze asupra focarului de incendiu apa cu debit şi forma jetului reglabile. Noutăţile în materie de accesorii pentru lupta contra incendiilor deschid noi posibilităţi de stingere prin folosirea eficientă a apei, dar şi o protecţie termică eficace a servanţilor, faţă de temperaturile înalte. Formarea şi antrenamentul regulat al personalului care utilizează ţevile de apă, vă permite obţinerea iscusinţeii şi preciziei necesare unei eficenţe maxime. Acest ghid are ca scop prezentarea utilizării ţevilor de apă de mână într-o echipă de atac în binom a regulilor generale de mânuire a acestora, a operaţiilor de stingere şi de a propune o largă manieră de posibilităţi de tehnici de atac si protecţie, pentru a face faţă şi altor situaţii cu care ne confruntăm. Aceste tehnici pot fi puse în aplicare atât în binomul de asigurare cât şi în cel de spijin 1
Transcript
  • ECHIPA IN BINOM

    UTILIZAREA EVILOR DE AP DE MN

    PREFA

    Dincolo de regulile stabilite pentru evi , pentru o echip de doi salvatori (binom) recunoatere cu evi, stpnirea metodelor de lucru cu evile de ctre binomul angajat n ptrundere (pentru atac, pentru securitate, pentru sprijin ) va fi esenial pentru conducerea eficient a operaiunilor de stingere.

    Dac tactica iniial de atac este stabilit de efii dispozitivelor (efi G.I.S., efii de sectoare ) reuita interveniei st n alegerea efilor de eav care trebuie s efectueze ptrunderea n funcie de situaia ntlnit pe parcursul ptrunderii, n acelai timp asigurndu-i securitatea proprie.

    De asemenea, aciunea efilor de eav i eficacitatea lor este determinant pentru stingerea rapid a focului, fie c sunt n aer liber, n spaii nchise sau semideschise.

    Tehnica rar a dus la apariia unor evi de stingere care permit salvatorilor efi de eav s proiecteze asupra focarului de incendiu apa cu debit i forma jetului reglabile.

    Noutile n materie de accesorii pentru lupta contra incendiilor deschid noi posibiliti de stingere prin folosirea eficient a apei, dar i o protecie termic eficace a servanilor, fa de temperaturile nalte.

    Formarea i antrenamentul regulat al personalului care utilizeaz evile de ap, v permite obinerea iscusineii i preciziei necesare unei eficene maxime.

    Acest ghid are ca scop prezentarea utilizrii evilor de ap de mn ntr-o echip de atac n binom a regulilor generale de mnuire a acestora, a operaiilor de stingere i de a propune o larg manier de posibiliti de tehnici de atac si protecie, pentru a face fa i altor situaii cu care ne confruntm.

    Aceste tehnici pot fi puse n aplicare att n binomul de asigurare ct i n cel de spijin

    1

  • SUMAR

    UTILIZAREA APEI 1. Generaliti 2. Diferite moduri de aciune cu ap 3. Riscuri i inconveniente

    PRINCIPII GENERALE N FUNCIONAREA EVILOR DE AP DE MN 1. Prezentare general

    1.1.1. evile cu debit i jet reglabil 1.1.2. evile cu debit fix i jet reglabil 1.1.3. Descriere sumar

    2. Caracteristici elementare POSIBILITTI OPERAIONALE N FUNCIONAREA EVILOR DE AP DE MN 1. Generaliti 2. Diferite tipuri de jet

    2.1. Jet compact2.2. Jet pulverizat

    2.2.1. Jet pulverizat pentru stingere 2.2.2. Jet pulverizat pentru protecie 3. Mod de aplicare 3.1. Timpul de lucru 3.2. Lucrul n spaii4. Gestionarea debitelor 4.1. n cursul interveniei 4.2. Utilizarea unor evi cu debit i jet reglabil 4.3. Atacul masiv

    UTILIZAREA EVILOR ATUNCI CND ATACI

    1. Tehnici de baz

    1.1. Reguli de securitate individuale i colective 1.2. Recunoaterea ncperilor i a mprejmuirilor 1.3. Stingerea 1.3.1 Diferite poziii de stingere i protecie 1.3.2 Principii generale de stingere 2. Poziia binomului stingtor 2.1 Poziia defensiv 2.2 Poziia ofensiv3. Metode de stingere 3.1 Metode de baz 3.1.1 Stingerea direct 3.1.2 Stingerea de sus 3.2 Metode de stingere aplicabile n spaii nchise i semi-deschise 3.2.1 Stingerea direct

    2

  • 3.2.1.1 Metoda 1 3.2.1.2 Metoda 2 3.2.1.3 Metoda 3 3.2.2 Stingerea combinat 3.2.3 Principii de stingere 3.2.4 Cazuri particulare de incendiu n subsoluri 3.3 Recapitularea metodelor de atac

    ALTE POSIBILITI DE UTILIZARE A EVILOR DE AP DE MN

    1. Stingerea unei revrsri de hidrocarburi2. Ecranul de protecie 3. mprtierea unui nor de gaze inflamabile4. Crearea unei pnze de ap5. Rcirea unui container6. Protecia unei faade 7. Ventilarea cu jet de ap8. Protecia

    8.1 Evacuarea gazelor de fierbere8.2 Rcirea i umezirea unei suprafee8.3 Protecia unui servant sau a unei echipe

    3

  • 4

  • n a fi eficace i a aciona cu siguran maxim n timpul extinciei unui incendiu binomul de atac trebuie s aplice planul de atac stabilit de eful de dispozitiv ntr-o manier coordonat, respectnd strict principiile generale de punere n funciune a unei evi (tehnici de baz), atitudine de atac, metode de atac.

    1. TEHNICI DE BAZ

    1.1 - Reguli de securitate individual i colective

    nainte de orice angajament, echipajul binomul de atac controleaz fiecare component a echipamentului de protecie individual i al celuilalt.

    Control ncuciat al proteciei individuale

    Binomul de atac opereaz pe sectorul desemnat lui, de eful de dispozitiv i va rmne indisociabil pe toat durata angajamentului oricare ar fi situaia ntlnit (dificulti de atac, apariia unui incident sau a unui accidednt), salvarea vreunei victime sau pompier.

    Coechiperul ofer ajutor i efului de eav, n special n manipularea furtunului, l restabilete n poziia sa dac este necesar. El obsev mediul nconjurtor n permanen pentru a asigura aciunea binomului.

    Binom indisociabil

    5

  • n cazul unei vizibiliti reduse(ntuneric,fum gros),binomul de atac trebuie, pentru a rmne indisociabili,s foloseasc o legtur personal.

    Cnd se folosete cordia de legtur.

    -dac este necesar o libertate mai mare de micare pentru a asigura atacul, coechiperii pot s in unul de altul prin cordi de legatur.

    -n caz de necesitate de evacuare urgent(ex.prabuire iminent) i de vizibilitate redus care nu garanteaz drumul de ntoarcere prin intermediul furtunului care alimenteaz eava, binomul va utiliza cordia de legtur pentru a gsi ieirea n siguran.

    Stabilitatea structurilor cldirilor trebuie evaluat n mprejmuirile cldirilor sinistrate nainte de a intra i a aciona (ubrezenia elementelor purtatoare, fisura pereilor,etc)

    Stabilitatea structurilor cldirilor

    Binomul de atac trebuie s aprecieze stabilitatea solului i s supravegheze prile n lucru care pot cdea.

    eful de eav are grij s nu dirijeze jetul evii sale spre un alt binom n aciune pentru a evita orice accident.

    Controlul jetului evii

    Este interzis utilizarea evii pentru a proiecta pe hainele de protecie a unui coechiper care a fost supus la temperaturi mari,pentru a-l rci. De fapt ,producerea de vapori la temperatur ridicat,indus de ap proiectat pe hainele de protecie ,risc s rneasc (ard) grav purttorul.

    Totui ,rcirea unui coechiper cu ajutorul unei evi este posibil doar dac poart o hain de protecie adaptat (ex, inut "costum aluminizant")

    6

  • 7

  • n general eful de eav i nchide eava n timpul deplasrii sau cnd nu mai observ foc el poate totui ,n anumite cazuri , s pstreze eava deschis ,pentru a purcede la atacul n progresie (ex.radiere termic i portant) sau pentru a se retrage.

    n timpul progresiei ,binomul de atac va rmne atent la piedicile din jur ,mai ales n absena vizibilitii ( ntuneric,fum) : scri , gropi , cablu electric atrnat din tavan , materiale n curs de cdere .

    Prezena scnteilor ,trosniturile , caracteristice n timpul unui incendiu , o senzaie de furnicturi la nivelul minilor efului de eav pot indica prezena echipamentelor sub tensiune (riscuri electrice), i trebuie s antreneze punerea n siguran a binomului i informarea efului de dispozitiv.

    n faa acestor riscuri electrice i n caz de necesitate absolut de utilizare a evii ,binomul de atac ,adapteaz distana (deplasarea maxim ) i eful de eav utilizeaz i orienteaz jetul potrivit (jet ndeprtat cu un unghi de deschidere de min. 30 de grade.

    n orice caz exist loc de a prevedea i repera , itinerariul de intoarcere i de salvare n caz de :- comunicaie existent (scri , culoare , terase , acoperi );- deschizturi (ferestre ,ui ,trape );- linia ghid la locul ei;- linia ghid reprezentat de aezare ;n acest caz , eful de eav i nchide eava, iar binomul urmeaza furtunul pana la iesire ;- scara portabila sau aeriana accesibila prin o deschizatura ( fereastra , terasa).

    Membrii binomului de atac comunic ntre ei ,precum i cu celelalte binoame n aciune . Binoamele informeaz eful de atac despre evoluia situaiei i pot , n plus ,s-i cear mijloace pentru facilizarea aciunii lor (punerea n funciune a unei ventilaii ,susinut de un alt binom ,binomul de securitate).

    n cazul unei alimentri cu ap , eful de eav va ine eava parial deschis pentru a evita orice accident n caz de presiune neanunat ( jet dirijat spre un alt binom , dezechilibru).

    8

  • 1.2. - 1.2.Observarea focului i mediului su

    Observarea precis a focului i supravegerea permanent a mediului permite binomului de atac:

    - salvarea riscurilor legate de ansamblul mijlocului de evoluie pentru a adapta atitudinea de atac potrivit i de a aplica regulile de securitate individuale i colective

    - s decid ce au de fcut i s aplice metodele i tehnicile de atac adaptate la situaie.

    Binomul efectuez n permanen o analiz atent a mediului sau pentru a detecta un pericol deosebit sau un risc de evoluie periculoas a situaiei (propagare , explozia fumului , prabuire , risc electric , butelia de gaz comprimat). Dac este pericol identificat ,binomul i asigur protecia ,i informeaz imediat eful dispozitivului.

    Analiza situaiilor periculoase

    eful de eav trebuie s ncerce s identifice substanele (substane periculoase , scurgeri de gaze , substane care reacioneaz cu apa ) peste care va proiecta apa i s adapteze atacul sau n consecina (alegerea si orientarea jetului ,alegerea debitului,protectia elementelor din vecinatate,informarea sefului de dispozitiv ).

    9

  • 1.3.Atac1.3.1 - Diferite poziii de atac i de protecie.

    n timpul atacului ,binomul adopt o poziie n spaiul adoptat circumstanelor (riscul pierderii echilibrului n locul cu fum i caldur mare trebuie s se lase n jos, fenomen termic,pozitia .......?

    Binomul trebuie s fac fa focului. Poziia cea mai stabil i comod este poziia n picioare pentru c permite o progresie rapid i un mai bun control de orientare a aezrii .Coechipierii se pot poziiona de o parte i de alta a furtunului pentru a ameliora stabilizarea i a facilita observaia.

    de aceeai parte a furtunului de o parte si de alta a furtunului

    poziia binomului n picioare cu o eav pentru dou mini

    10

  • Pentru a facilita un atac ,,plonjon (extincia unui vehicol n foc, foc mare, printr-o deschiztur), eful de eav poate adopta o poziie n picioare ,cu furtunul pe umr ,ajutat de coechipierul su care poziioneaz el nsui furtunul n poziia cea mai bun.

    ntr-o locaie nchis sau semi deschis ,n prezena fumului progresia se va face n poziie eznd (pe vine) sau n genunchi dac starea solului o permite(materiale czute,obiecte tioase) pentru a rmne sub stratul de fum ,la nivelul termic cel mai sczut.n caz de necesitatea unei stabilizri, binomul va putea adopta poziia n genunchi, mai stabil.

    poziia eznd poziia n genunchi

    11

  • n caz de nevoie (ntoarcerea flcrii ,flux termic , reluarea focului) binomul poate efectua o aciune de ascundere protejndu-se cu eava cu jet mprtiat de protecie, la debit maxim.

    n cazul apariiei unui fenomen termic(explozie) binomul trebuie s plonjeze la sol ,regrupat cu faa la pmnt,i s menin eava deasupra cstilor n jet mprtiat de protecie ,la debit maxim.

    poziia de ascuns sub protecia evii

    1.3.2 - 1.3.2 Principii generale de atac

    Binomul atac focarul principal vizibil i sau oprete propagarea ncepnd cu amplasamentul, numit punct de atac, desemnat de eful de dispozitiv .Cnd circumstantele o cer , binomul poate schimba poziia ,dar informeaz imediat eful de dispozitiv pentru a nu risca destabilizarea planului general de atac al incendiului.

    Aceast poziie poate fi i punctul de plecare al unei progresii cu o eav alimentat.

    Atacul principal, obiectiv

    Atac progresiv

    12

  • n aer liber i n msura posibilitilor ,binomul de atac se poziioneaz pentru a realiza extincia , la nivelul planului focului sau lejer deasupra , n afar fumului si iradiaiei. El vegheaz asupra proteciei sau mpotriva cderilor de la nlime i la stabilizarea pozitiei sale.

    DA

    NU

    poziia binomului de atac

    Binomul utilizeaz mijloacele de protecie i acoperire existente(pri ale unei construcii , dup un perete, pentru a securiza acionarea sa. Binomul ncearc s efectueze atacul de o parte (neatins de foc sau de fum) pentru a lucra n cele mai bune condiii posibile i a mpiedica orice propagare.n aer liber atacul trebuie condus dac este posibil n direcia vntului.

    DA NU

    Planul Focului

    Vnt

    13

  • Dup aplicarea metodei de atac iniial , ndat ce binomul de atac se poate apropia de focar, un jet mprtiat adaptat,nglobnd substanele n ardere i fumul, va fi aplicat n jeturi succesive, de scurt durat pentru a nvinge definitiv flcrile.

    Dac este necesar , binomul oprete propagarea focului ntre o zon cu foc i o zon neatins, avnd un ecran de ap.

    14

  • nainte de a evalua eficacitatea aciunii sale ,eful de eav ntrerupe momentan proiecia apei pentru a permite vaporilor s se desipeze.

    eful de eav vegheaz s nu se ating obiectele pentru a nu le deteriora i proceseaz apa necesar pentru a limita pagubele.

    n cazul unei scurgeri de gaze, eful de eav are grij s nu sting flacra, acumularea de gaze putnd provoca o explozie.

    Aciunea efului de eav va consta n a proteja , dac este posibil, elementele amenininate de foc.

    n prezena fumului care limiteaz vizibilitatea, o "flacr uiernd" trebuie sa alerteze binomul de atac de prezena posibil a unei scurgeri de gaz

    15

  • 16

  • 2 Modul de aciune al binomului

    n afar de cunoaterea regulilor de aciune, aciunea apei asupra focarului i folosirea jetului de eav adoptat, binomul de atac trebuie s dea dovad i de un comportament adaptat n funcie de situaia cu care se confrunt.

    Aceast capacitate de analiz i de luare de deciziilor de ctre echip este indispensabil.

    ntradevr, contactul, ef de dispozitiv-binom de atac, poate fi ntrerupt n timpul fazelor de progresie, lsnd binomul de atac n autonomie (s acioneze singur). Alegerile echipei sunt deci decisive.

    Binomul de atac nu trebuie s procedeze la atac ntr-o manier independent ci s analizeze situaia i s acioneze ntr-o manier adaptat, att pentru protecia sa ct i pentru eficacitatea interveniei sale.

    A IDENTIFICA A EVALUA A ACIONA

    n cazul unei aciuni asupra mediului su, binomul de atac evalueaz rezultatul i acioneaz n consecin.

    A ACIONA A EVALUA A REACIONA

    Astfel, binomul de atac, poate s adopte, n funcie de elementele furnizate de natura focului i de mediu sau de indicaiile efului de dispozitiv, o atitudine defensiv sau ofensiv n timpul focului.

    Fr a atinge eventualele rni ale personalului angajat, ateptarea binomului de atac risc destabilizarea dipsozitivului prin ntreruperea aciunii pe care o ducea i prin necesitatea angajrii n aciune a unui binom de salvare.

    Salvarea binomului de atac contribuie la reuita aciunii operaionale.

    Dac sigurana sa este grav ameninat binomul de atac trebuie s-i asigure salvarea n mod prioritar aciunii n curs.

    2.1. Atitudine defensiv

    Atitudinea defensiv nseamn pentru binomul de atac, s-i privilegieze sigurana, n timpul aciunii sale.

    Aceasta este pus n aplicare n prezena unor pericole identificate (riscul exploziilor), risc de prbuire, intensitate termic, risc de propagare.

    Aciunea general vizeaz pentru binomul de atac, controlul pe ct posibil al flcrilor n timpul propagrii, fr s se angajeze n aciuni n mod nesbuit.

    Focarul poate atunci s nu fie atacat direct, aciunea viznd sigurana mediului, naintea oricrui angajament.

    Binomul de atac acioneaz deci, lund n considerare: distana, n raport cu focarul, configuraia locului, (ex. :protecia dup perete, poziia sub structurile de u) cunoaterea unui itinerar de ntoarcere, aciunea de ntoarcere sub protecia jetului, poziionarea n aer liber sub protecia structurii, etc.

    Cnd orice pericol este respins, binomul de atac poate s treac la modul ofensiv.

    Binomul de atac trebuie s dea dovad de o vigilen extrem i s procead la aciune avnd n considerare riscul evalurii impactului, asupra siguranei sale.

    17

  • 18

  • 2.2. Atitudinea ofensiv

    Atitudinea ofensiv const n absena pericolului i identificare, n purcederea la atac cu tehnica adoptat, binomul progresnd spre foc, efectund nainte o scanare a situaiei.

    Atacul trebuie condus rapid i eficace, pentru a putea efectua o salvare eventual, pentru a stinge focul repede sau pentru a evita propagarea lui.

    Totui, binomul de atac trebuie s fie pregtit s adopte o atitudine defensiv n caz de pericol

    El poate fi susinut n aciunea s de msuri coordonate, cum ar fi o ventilaie, un binom de sprijin i susinere, un binom de siguran i protecie, creearea unui itinerar de ntoarcere.

    Atitudine ofensiv

    Binomul de atac purcede la extincia focarului de manier ofensiv, acordnd prioritate siguranei.

    Coechipierii trebuie s-i pstreze sngele rece, s acioneze calmi i vigileni i s fie gata s reacioneze rapid n caz de evoluie a situaiei.

    19

  • 3 - 3. METODE DE ATAC

    Oricare ar fi metoda de atac utilizat, obiectivul principal este stingerea incendiului, fr a face mai multe pagube, n mod special cele legate de utilizarea apei, pe care nu le-a fcut focul nsui.

    Acest rezultat poate fi obinut de eful de eav printr-o utilizare raional a jeturilor i debitelor, dar n mod egal prin punerea n practic a tehnicilor adoptate situaiilor cu care poate fi confruntat (foc localizat, foc invizibil, spaiu total nchis).

    Alegerea tehnic trebuie s ia n considerare localizarea incendiului, pentru a exploata ct mai bine mediul (foc n aer liber sau spaiu nchis sau semi-deschis).

    El vegheaz atunci la exploatarea tuturor posibilitilor oferite de eava sa , n funcie de situaie: rcirea atmosferei pentru a diminua activitatea termic i a mbunti mediul su de atac, neutralizarea spaiului producnd vapori n manier eficace i raional, atacul n inima focarului utiliznd raza de aciune i forma jetului, utilizarea pereilor despritori pentru a devia un jet sau pentru a produce vapori, etc.

    eful de eav trebuie ca prin intermediul apei proiectate, "s controleze" focul i fumul pentru a obine o extincie rapid i sigur , stopnd propagrile i limitnd pagubele.

    El purcede deci la atac, observnd rezultatele aciunii sale, repoziioneaz i schimb tehnica dac este necesar. Dac sigurana lui este ameninat, binomul de atac se ndeprteaz, protejndu-se eventual cu jetul evii sau prasete spaiul, n cazul focului n spaiul nchis sau semi-deschis.

    Aciunea efului de eav nu se limiteaz la purcederea la atac, n manier static, ci const n punerea n aplicare a tehnicilor de atac, prin intermediul evii, permindu-i s fie eficace asupra spaiului n foc.

    Metodele, de baz, utilizabile, indiferent de focurile din aer liber sau din spaiile nchise sau semi-deschise, sunt:

    3.1. Metode de baz

    atacul direct, atacul de la nlime.

    20

  • 3.1.1 3.1.1. Atacul direct

    Atacul direct consist n proiectarea apei n jet difuzat de atac sau n jet drept asupra focarului localizat i vizibil.Apa trebuie s fie aplicat, n jeturi de scurt durat, direct, asupra combustibilului n foc pn ce atmosfera din jurul focarului se rcete .

    Asupra focarelor importante sau de mare anvergur n aer liber se poate utiliza jetul drept i continuu sau mturnd, dac este necesar .

    Proiecia apei n jet difuzat de atac i vizibil Jet divizat spre focarul localizat i sau n jet drept. vizibil, de scurt durat sau continuu cu sau fr efect de mtur.

    Jetul drept este folosit mai ales n atacul direct asupra focurilor n aer liber, dar poate fi folosit n egal msur n timpul extinciilor de focuri vizibile n spaii nchise sau semideschise, dac circumstanele o cer (ex. : intensitatea incendiului, deprtarea de focar, imposibilitatea de a penetra spaiul, etc.).

    n spaiul nchis sau semi-deschis, atacul direct trebuie s fie condus corect, pentru a nu perturba stratificarea fumului prin aciunea evei i producerea exagerat de vapori de ap.

    Atacul direct n spaiul nchis sau semi-deschis asupra unui focar vizibil

    Binom de atac ndeprtat de focar (intensitate, penetrare imposibil)

    Proiecia apei prin jet drept sau difuzat de

    atac

    Jetul dirijat spre focarul vizibil

    Necesitatea conservrii

    stratificrii fumului

    21

  • 3.1.2. Atacul la nlime

    Pentru a ataca focul i a-l domina, prin exterior, printr-o deschiztur a cldirii, eful de dispozitiv poate decide punerea n funciune a unei evi printr-un mijloc aerian ( scar aerian, cu sau fr platform, mijloc de ridicare aerian, scar portabil).

    eful de eav va folosii jetul drept sau jetul difuzat de atac, n funcie de distana pn la focar.

    n cazul utilizrii unei scri aeriene, eful de eav, va avea grij s nu manevreze eava pe plan orizontal, pentru a nu antrena o reacie a scrii. Totui aceast manevr este posibil pentru anumite scri aeriene. Este convenabil atunci s se fac atunci cnd sunt prevzute n instruciunile de utilizare a constructorului.

    Pentru a evita orice fel de accident, eful de eav i furtunul de alimentare trebuie s fie legai.

    O scar portabil poate fi folosit n caz de necesitate (ex. : acces unic, atacul pe deasupra peretelui, protecia unei operaiuni de salvare, etc.), pentru a purcede la atac de la o nlime mic sau din exterior printr-o deschiztur situat la primele dou etaje ale cldirii.

    Stabilitatea scrii trebuie s fie garantat (perete de sprijin stabil, sol stabil) n special prin legtur.

    Este necesar asigurarea scrii i furtunului de scar, pentru a evita orice risc de cdere a efului de eav, n special n caz de reacie a evii. eful de eav poate s le lege el nsui de scar, dac o consider necesar.

    n timp ce eful de eav purcede la un atac la nlime, ntr-o cldire printr-o deschiztur, el va avea grij s nu :

    rneasc binomii angajai n atac, mbrnceasc focul,

    perturbe ieirea fumului i gazului cald.

    NU

    NU

    DA

    DA

    22

  • 23

  • 3.2. Metode de atac aplicabile n spaiile nchise sau semi-deschise

    Intervenia binomului de atac n spaiu nchis sau semi-deschis trebuie s ia n considerare specificitatea mediului nconjurtor (perei, deschizturi), pentru a utiliza mai bine posibilitile de punere n aplicare a tehnicilor adaptate.

    Trebuie de asemenea a se pzii de eventuale accidente care pot survenii n aceste spaii, printr-o apreciere precis a situaiei i pericolelor sale (risc de scntei, explozii, ambian termic ridicat).

    Elemente favorabile de inut cont, pentru a dirija atacul:

    ambiana termic a spaiului care permite penetrarea binomului, prezena pereilor poate servii la devierea jeturilor, prezena unei deschizturi, permite o ventilaie, posibilitatea , n spaiul nchis sau semi-deschis de a izola atmosfera utiliznd producerea

    vaporilor de ap, prezena stratificrii fumului n partea nalt a spaiului.

    Elemente defavorabile de luat n cont pentru a dirija atacul: riscurile de explozie i scntei, vizibilitatea redus de prezena fumului ncetinete progresia i fac dificil identificarea

    elementelor din spaiul respectiv, ambiana termic crescut a volumului nu permite penetrarea binomului, riscuri de prbuire sau de cdere de materiale, riscul electric prin prezena elementului sub tensiune, ieirea fumului spre exterior, prin deschizturi, risc s nclzeasc puternic, riscul de mbrncire a focului sau a fumului spre un spaiu adiacent, riscul de producere excesiv de vapori de ap de ctre eful de eav, poate s rneasc

    echipajul, pagubele produse de ap, printr-o aplicare excesiv sau inadaptat.

    3.2.1. Atac indirect

    3.2.1.1. Metoda 1

    Atacul indirect consist n proiectarea apei spre acoperiul spaiului, n jet difuzat de atac, ncepnd de la exteriorul spaiului n foc printr-o u sau o fereastr. Apa trebuie s fie aplicat cu jeturi de scurt durat.

    Penetrare imposibil, ameninare de prbuire, risc de scntei

    proiecia apei spre tavanul spaiului, n jet difuzat de atac de scurt durat

    focar intens i non vizibil

    Atacul indirect

    Aceast tehnic este folosit atunci cnd binomul nu vede focarul i nu poate intra n spaiul respectiv cnd din cauza intensitii focului exist risc de prbuire a structurii sau risc de scntei.

    Atacul indirect trebuie s fie controlat pentru a nu destructura stratul de fum. Orice micare de scanare cu furtunul , putnd perturba echilibrul termic al volumului.

    Ea vizeaz rcirea prii nalte a spaiului i iniierea extinciei prin ncetinirea activitaii focarului. n plus, scderea temperaturii antreneaz o contracie a stratului de fum care i limiteaz expansiunea.

    24

  • 25

  • ntr-un spaiu standard (camer, apartament ) eful de eav trebuie s ia n vizor stratul de fum de la nivelul tavanului pentru a realiza un unghi de aproximativ 45 cu podeaua.

    Odat ce atmosfera din acel spaiu se rcete i spaiul este ventilat , binomul de atac poate intra i poate efectua un atac direct asupra focarului.

    3.2.1.2. Metoda 2

    ntr-un spaiu total nchis, atacul indirect poate de asemenea s consiste n producerea unei mari cantiti de vapori, dirijnd jetul asupra ansamblului de suprafee calde (perei i tavan ) i asupra flcrilor.

    Vaporul de ap produs prin proiecia de ap asupra unui focar sau asupra pereilor calzi permite izolarea atmosferei i de a alunga prin turbulene , gazul de combustie, spre exterior. O concentraie de 10 la 35% de vapori n interiorul spaiului este necesar pentru obinerea unei extincii eficace.

    n funcie de cldura din spaiu, aceast producere de vapori sub aciunea evii poate fi foarte rapid.

    n plus, rcirea gradual a ambianei termice antreneaz o condensaie a vaporilor crend o depresiune care antreneaz intrarea aerului curat, facilitnd aciunea binomului i stabilirea unui curent propice evacurii fumului.

    Atacul trebuie condus din exteriorul spaiului, i n absena persoanelor din interiorul spaiului n cauz sau spaiilor adiacente, innd cont de producerea vaporilor fierbini.

    Producerea de vapori dirijnd jetul asupra ansamblului de suprafee calde i cu flcri

    Atacul condus din exteriorul spaiului

    Evacuarea amestecului de gaze vapori spre exterior, printr-o deschiztur prin supresie

    spaiu total nchis

    Atac indirect prin producerea de vapori de ap

    26

  • De la realizarea unei ventilaii care evacueaz amestecul gazos spre exterior, atacul direct asupra focarului ,devenit vizibil,poate fi interprins.

    Aceast metod prezit riscul unei cantitati orientate de a impunge fumul i caldura n compartimentele adiacente. nlocuirea lui de catre binomul de atac trebuie sa fie validata i controlat de catre eful de dispozitiv.

    3.2.1.3. Metoda 3

    O alt tehnic const in dirijarea unui jet drept direct de ctre eful de eav asupra tavanului ,deasupra focarului.Apa este astfel fracionat i cade n ploaie.Atacul trebuie condus din exteriorul spatiului,inndu-se cont de producerea de vapori fierbini i de destratificarea fumului.

    Atac condus Jet drept dirijat Apa fracionat,din exterior spre tavan care cade n ploaie

    Atac indiret asupra tavanului

    3.2.2 Atac combinat

    Atacul combinat const n asocierea atacului direct cu cel indirect i manevrnd eava cu jetul difuzat de atac asupra focului i a stratului de fum .

    Efectul scontat este un atac global al spaiului, reacionnd n acelai timp la rcirea i la izolarea atmosferei,ct i la atacul focarului principal.

    Acest atac va atenua dupa sine, o producie important de vapori supranclzii ,care va sprijini aciunea evii, acionnd prin sufocare i supresie. Este preferabil de a realiza acest atac din axterior.

    Acest atac este realizat utiliznd, tehnica 8-urilor, a literelor sau a unui jet adaptat lrgit.

    Riscul destratificri fumului este major n cazul unui atac combinat, innd cont de aciunea vertical i lateral a jetului ,crend o agitaie n atmosfera spaiului respectiv.

    Volumul total de atac

    27

  • 28

  • 3.2.3 - Principii de atac n spaiul nchis i semideschis.

    n timpul interveniei asupra focului n spaiu nchis sau semideschis binomul de atac trebuie sa dispun de o eav care s permit un debit de 500 l/min, pentru a fi n capacitate de a face fa unui risc de fenomen termic.

    Binomul de atac va investiga focul i va avea grij s nu manipuleze vreo deschiztur (u,fereastr) nainte de a fi evaluate temperatura pentru a nu provoca un fenoman termic. Aceast evaluare se va face atingnd deschizturile (cldire,panou,sticl,mnere) cu mna fr manu ,dac este necesar ,de jos n sus pentru a evalua cldura radiant. n cazul unei ui ,acest lucru poate fi relizat prin proiecia slab a unei cantiti de ap spre partea de sus a uii, producerea de vapori, indicnd un nivel termic crescut. Binomul de atac nu va purcede la deschiderea unui spaiu dect n prezena apei din eava i adapstindu-se n afara ungiului de axpansiune a flcrilor stnd de-a lungul peretelui. n msura posibil ,coechiperii vor sta de aceeai parte a deschizturii i de aceeai parte a furtunului pentru a putea coordona aciunea lor i modul de deplasare (atac static, penetrare, ntoarcere) i asigur proiecia prin intermediul evii, dac va fi necesar.

    Binom de atac n afara ungiului De-a lungul peretelui ,de aceeai partede axpansiune al flcrilor. a uii i a furtunului.

    Prezena apei n eav.

    Poziie-tip de intrare ntr-un spaiu.

    29

  • Dac la o cercetare n prealabil a focului se prezice un puternic potenial termic, n interiorul spaiului, eful de eav poate efectua jeturi de ap prin impulsie ,spre partea de sus a uii de la intrare nainte de a intra n spaiul.De asemenea dup deschidere n caz de scurgeri importante de gaze supranclzite care se degaj spre exterior ,eful de eav are grij s le rceasc pentru a evita orice aprindere n momentul amestecului lor cu aerul. n cazul unei intensiti termice puternice binomul nu va intra dect dup ce va ntreprinde un test al tavanului ,izolrii fumului i rcirii. Testul de tavan const n evaluarea temperatui stratului de fum n partea nalt a spaiului. El este efectuat prin proiecia unui volum slab de ap i jet difuzat de atac n stratul de fum situat n partea nalt a spaiului respectiv ,fr a atinge pereii. eful de eav trebuie s proiecteze apa chiar n faa sau sub binom pentru a putea aprecia caderea ei eventual sau vaporizarea. Daca apa proiectat se vaporizeaz binomul de atac trebuie s considere c riscul de explozie este important.Ei vor trece n defensiv i trebuie s acioneze imediat asupra stratului de fum sau s se replieze imediat.

    Strat de fum n Apa n vaporizare=pericol imediat Proiecia unui volum slab de ap partea nalt Cderea picturilor de ap=pericol minim n jet difuzat de atac.

    Testul cu tavanul.

    n prezena unui strat de fum n partea nalt a spaiului, testul cu tavanul trebuie s fie efectuat n mod sistematic de ctre eful de eav nainte de a intra i relua n tmpul progresiilor , pentru a putea garanta sigurana binomului.

    Izolarea fumului de rcire se obine cu ajutorul unei evi cu jet difuzat de atac de 500l/min minime.-fie proiectnd volumul de ap prin impulsie deschis/nchis n stratul de fum ,n partea nalt, pn ce apa nu se mai vaporizeaz.-fie creionnd pentru a acoperi o zon mai larg creionajului se poate face urmnd tehnica literelor.

    eful de eav dozeaz cantitatea de ap injectat care trebuie s se vaporizeze compact n stratul de fum.El va evita de asemenea producerea de vapori de ap fierbini prin contactul apei cu pereii calzi i cderile de ap provocatoare de pagube.El va avea grij s nu destructureze stratul de fum.

    Intensitate termic puternic

    El nchide apoi robinetul evii i observ situaia. Dup izolarea fumului i procedeul de rcire, binomul de atac trece n ofensiv i poate purcede la faza te atac .

    n caz de risc iminent de explozie, binomul de atac evacueaz locul imediat sub protecia evii n jet difuzat de atac de 500l/min dirijat spre stratul de fum.

    Cantitatea de ap dozat pentru a evita producerea de vapori fierbinti

    Nedestructurareastratului de fum

    Jetul difuzat de atac de 500 l/min n impulsie (deschis/inchis) sau creionnd complet

    Proiecia volumului de ap care se vaporizeaz

    Mare Intensitate

    30

  • 31

  • Ansamblul acestor tehnici de angajament, desemnat sub tehnic trebuie s fie aplicat de catre cei n misiune, nainte de a intra n orice spaii i n tmpul progresiilor, la un interval de timp regulat i la fiecare schimbare.

    Stingerea uilor i mnerelor pentru a estima cldura radiant sau a o sista cu eava.

    Observarea tuturor semnalelor de alarm semnificative care pot anuna un fenomen termic (explozii).

    Deschiderea spaiului,dac concluziile trase n urm a dou aciuni precedente autorizeaz acest lucru avnd grij la proiecie.

    Testarea temperaturi fumului din tavan prin volumul de ap proiectat n jet difuzat de atac.

    Dac apa cade napoi sub form de picturi temperatura este convenional ,iar riscul termic slab.

    Dac apa se vaporizeaz temperatura este important iar riscul maximal: rcirea stratului de fum n jet difuzat de atac .

    Angajament minim al personalului de atac n spaiile predispuse spre un dezastru.

    Progresia binomului trebuie s se fac n etape de la 1 la 2 i la captul crora se va face un nou test de tavan.

    32

  • Binomul are grij s se lase n jos (n genunchi sau pe vine) pentru a permite aerului s patrund n spaiu respectiv sau fumului i gazului cald s ias deasupra lui.

    Poziia binomului pentru a permite ventilaia

    n timpul progresiei ntr-un spaiu, coechiperii rmn aproape de sol ,unde atmosfera e mai puin cald. Ei trebuie s controleze soliditatea podelei i s evalueze, n msura posibilului de-a lungul pereilor.

    Poziia binomului n progresie.

    Binomul de atac poate s-i vad intrarea i atacul facilitate, prin punerea n funciune a unei ventilaii adaptate de ctre eful de dispozitiv, permind diminuarea cldurii ambiante i facilitarea vizibilitii.

    Aceast ventilaie permite, deasemenea evacuarea fumului i gazelor calde, diminuarea riscului de explozie.

    n cazul n care binomul purcede la atac, n aceeai direcie ca i ventilaia , proiecia apei prin eav poate ameliora evacuarea fumului i gazelor arse.

    Punerea n funciune a unei ventilaii pentru a facilita aciunea binomului

    Evacuarea gazului i

    fumului spre exterior

    Ameliorarea evacurii gazelor i fumului spre exterior prin proiecia apei n acelai sens

    ca i ventilaia

    Crearea unei ventilaii adaptate

    33

  • n anumite cazuri ,binomul de atac poate fi chemat s efectueze un atac ofensiv (acces unic),salvare de ctre o intrare de unde scap fumul i gazele calde.

    Atacul trebuie sa fie rapid, izolnd fumul pentru a suprima orice risc de fenomen termic cu, (dac este posibil) protecia unui binom de siguran i punerea n lucru de ctre eful de dispozitiv ,a unui mijloc care permite anihilarea fumului i gazelor calde (ventilaia).

    Evacuarea fumului i a gazelor calde

    Izolarea fumului

    Atac ofensiv rapid de ctre binomul de

    atac

    34

  • 35

  • 3.2.4.Caz particular focurile la subsol.

    n cadrul focurilor din subsol ,cldura acumulat poate fi foarte mare. Dac accesul se face printr-o scar care d exact n zona afectat, i dac penetrarea binomului e necesar, acesta se va proteja printr-un jet difuzat de protecie. Regulile de intrare sunt aplicate i binomul de atac adopt o atitudine defensiva.

    Binomul de atac ia o poziie adaptat pentru a intra n acel loc, pentru a preveni orice cdere .eful de eav este aprat de coechiperul su.

    eful de eav are grij ,de asemenea s protejeze echipa de ieirea gazelor calde acumulate n partea nalt a volumului i s raceasc stratul de fum cu ajutorul jetului difuzat de atac.

    Prima faz ; penetrarea ntr-un spaiu n foc, la subsol.

    Potenial mare de gaz i fum

    Protecia echipei mpotriva ieirii gazelor calde. Izolarea stratului de fum printr-un jet difuzat de atac.

    Protecia n timpul penetrrii i coborrii n spaiul respectiv printr-un jet difuzat de protecie. Poziia de coborare adaptat.

    Securizarea efului de eav de catre coechiperi.

    36

  • . Avnd n vedere temperatura, pericolul de generalizare i de explozie, ptrunderea trebuie s se fac cu pruden, folosind lanterne pentru iluminarea spaiului.Atacul binomului poate fi susinut de o ventilaie corespunztoare stabilit de eful de dispozitiv.

    Ameninarea generalizrii incendiului de gazele de combustie

    Coborrea sub protecia evii Identificarea materialelor

    i a pericolelor probabile produse de incendiu

    A doua faz : Coborrea ntr-un subsol incendiat

    Funcie de structura subsolului echipa binom s fie prudent, se poate ntmpla ca structura s cedeze, existnd pericolul surprinderii.

    37

  • 38

  • 3.3Recapitularea metodelor de atac .

    Localizare Metoda de atac Tip de jet Obiectiv

    Foc n aer liber JDA

    Semi-nchis

    JD

    JD

    JDA Foc localizat vizibil

    Metoda 1 JDA

    Metoda 2 JDA

    Foc n volum nchisProducere de vapori

    Metoda 3 JD Plafon

    Combinat JDA

    volume

    Jet drept (JD) Jet difuz de atac (JDA)

    39

  • ECHIPELE N BINOM: UTILIZAREA EVILOR DE MN

    In funcie de natura interveniei, eful de dispozitiv poate fi chemat s pun n funciune un dipozitiv de extincie sau de protecie special. Binomul angajat este chemat ,n acest caz , s pun n lucru tehnici de utilizare specifice ale evilor de ap.

    1 .Extincia unei revrsri de hidrocarbur n flcri.

    Cu toate c n acest caz se utilizeaz spuma pentru a realiza extincia unui foc de hidrocarbur anumite focuri de acest tip, de suprafa redusa pot fi stinse (n caz de necesitate) prin pulverizarea apei.

    Jet difuzat de atacdeplasat lent

    Partea de jos a jetului difuzat, totdeauna n contact cu suprafaa pnzei de ap

    Foc de hidrocarbur pe suprafa redus

    Distana adaptat

    Extincia unei revrsri de hidrocarbur n flcrii.

    De fapt ,apa proiectat sub form de picturi n cantitate suficient i aplicat ntr-o manier eficace absoarbe caldura degajat , conducnd la extincia suprafeei n flcri.

    eful de eav trebuie s utilizeze un jet difuzat de atac la distan adaptat pentru a acoperi o suprafa mare. El trebuie s deplaseze eava lent i s aib grij ca poziia de jos a jetului difuzat s fie n contact cu suprafaa pnzei de ap.

    Jetul nu trebuie s fie aruncat pentru a evita orice fel de proiecie ,iar aciunea lui nu trebuie s se rspndeasc pe toat suprafaa focarului.

    Binomul de atac nu trebuie s stea lng revrsrile de combustibil sau lang pnzele de ap coninnd combustibil pentru a evita riscul unor arsuri n caz de inflamare inopinat.

    40

  • 41

  • 2.Ecranul de protecie.

    Una sau mai multe evi cu jet difuzat de protecie pot servi drept ecran de protecie n timpul unei extincii pentru nchiderea unei vane (robinet) pe conducta inflamat.

    n cazul unui foc mare, nchiderea robinetului pe conducta inflamat poate fi efectuat de ctre un operator protejat de catre dou binoame de siguran, cu ajutorul a doua evi cu jet difuzat de protecie.

    Jeturile evilor trebuie s se intersecteze pentru a asigura o protecie maxim.

    Echipamentul de protecie individual trebuie s fie optim, iar micrile celor care intervin trebuie s fie lente i coordonate, pentru a aciona cu siguran.

    Ansamblul echipei trebuie s fac fa focului n orice condiie.

    Dup nchiderea robinetului, echipele revin la punctul de plecare ,retragndu-se sub protecia evii, pentru a evita revenirea unei eventuale ....... Rcirea este efectuat imediat dup, cu ajutorul unei evi cu jet difuzat adaptat.....

    nchiderea robinetuluipe o conduct inflamat

    42

  • 3. Diluarea unui nor de gaz inflamabil

    Jet difuzat cu deschiderea cea mai mare posibil.

    O eav n poziie de jet difuzat cu deschiderea cea mai mare posibil permite diluarea ,n aer a unui nor de gaz inflamabil ex. (scurgerea de gaz).

    Apa trebuie proiectata n sensul direciei vntului.

    Diluarea unui nor de gaz

    4.Crearea unui ecran de ap.

    Pentru a proteja un element ameninat de foc sau pentru a stopa o eventual propagare a incendiului, se poate utiliza un ecran de ap cu jet drept sau jet cu deschiderea cea mai mare posibil .Suprafaa apei nterpusa trebuie s fie suficient pentru a asigura absorbia de caldur necesar.

    n cazul unei stopri a progresiei unui nor de gaz sau de vapori, eful de eav trebuie sa realizeze un ecran de ap, orientnd jetul perpendicular pe sensul dnsului.

    Perdea de ap cu jet drept

    Perdea de ap cu jet difuzat cu cea mai

    mare deschidere posibil.

    Perdea de ap

    43

  • 5.Rcirea unei cisterne cu coninut combustibil.

    Cnd rezervoare sau cisterne cu lichide sau gaze inflamabile sunt expuse aciuni flcrilor ,rcirea se poate asigura printr-un jet drept utilizat la deschiderea maxim.

    A se ine cont de riscurile expunerii personalului ,utilizarea evilor de ap pentru rcirea rezervoarelor trebuie s se limiteze la aciuni localizate ,necesitate de ctre o aciune operaional special (salvare,evacuare) punerea n lucru a evilor pe suport trebuie s fie privilegiat.

    n cazul unui volum nonsferic apropierea se face perpendicular pe axa coninutului, niciodat de la extremitai. De fapt sub aciunea clduri, rezervorul risc s se rup i sa explodeze i s se transforme n proiectil.

    Jetul trebuie s fie proiectat pe partea superioar a rezervorului sau a cisternei, pentru ca apa s se scurg de o parte i de alta , crend o pelicula de lichid potrivit pentru rcirea pereilor rezervorului.

    Jet dirijabil pe partea superioara,deasupra nivelului lichidului

    n orice caz apa proiectat trebuie s fie dirijat ,pentru eficacitate, deasupra nivelului lichidului din rezervor.n msura posibilului personalul de intervenie se va plasa protejndu-se n spatele unor ecrane (alte vehicole,elemente de mobilier, vehicul de incendiu ,etc).

    6.Protecia unei faade.

    eav de la sol. eav de pe un mijloc aerian

    O eav poate fi stabilit pe sol sau n aer pentru a stvili o propagare a focului spre exterior ,la etajele superioare ale unui imobil.

    eful de eav are grij s nu dirijeze jetul direct nuntru ,pentru a nu afecta binoamele angajate n aciune, s nu mping focul i s nu perturbe ieirea fumului i a gazelor calde.El si creeaz aciunea din momentul stoprii propagri focului.

    n cazul utilizrii unei scri aeriene, ca i n cazul unui atac la nalime el are grij s nu manevreze eava n plan orizontal pentru a nu antrena o reacie a scrii.

    Jet nedirijat direct nauntruStoparea propagrii

    44

  • REGULAMENT DE INSTRUCIE AL ECHIPELOR DE SALVARE

    Tehnicile de salvare folosite de pompierii salvatori au evoluat datorit folosirii unor materiale utilizate ndeosebi n domeniul salvamont sau speolog.

    Avnd lejeritate i rezisten, aceste materiale permit punerea n practic a unor tehnici simple i rapide adaptate misiunilor pompierilor-salvatori.

    Loturile de salvare i protecie mpotriva cderilor sunt destinate:- la salvarea sau punerea n siguran a unei persoane din exterior;- la salvarea din puuri, gropi sau excavri;- la protecia mpotriva cderilor de la nlime.Totui, la apariia unor dificulti tehnice, ce depesc limitele loturilor de salvare i proteie

    mpotriva cderilor sau a unor victime care necesit condiii deosebite, trebuie s se cheme echipaje specializate de intervenie.

    1. SALVAREA UNEI PERSOANE DIN EXTERIOR

    Posibiliti:

    - evacuarea vertical a victimelor contiente sau incontiente: soluia cea mai simpl i coerent este gsit n funcie de cazul pericolului imediat; n momentul salvrii, poate fi suficient a urca sau a cobor victima civa metri, pentru a o lsa n siguran.

    Limite:

    - nlimea maxim autorizat pentru evacuarea unei victime n raport cu nivelul de primire este fixat de lungimea corzii.

    45

  • La apartiia dificultilor tehnice sau a rnirilor grave, se va face apel la o echip specializat.

    2. SALVAREA N PUURI, GROTE SAU EXCAVAII

    Posibiliti:

    - ridicarea vertical a victimelor contiente sau incontiente: pentru acest tip de salvare, se recurge de obicei la materialul de salvare tradiional, pe lng lotul de salvare; n caz de ndoial asupra atmosferei respirabile, se folosete aparatul de respiraie.

    Limite:

    - adncimea maxim autorizat pentru ridicarea unei victime n raport cu nivelul de primire este fixat de lungimea corzii.

    La apariia dificultilor tehnice sau a rnirilor grave, se va face apel la o echip specializat de speologi, salvamontiti sau modul SMURD.

    46

  • 3. PROTECIA INDIVIDUAL MPOTRIVA CDERILOR

    Posibiliti:

    - A se evita cderile personalului n afar, in mediu ostil.

    Limite:

    - distana ntre amaraje ( dispozitiv de siguran) este determint de lungimea corzii (a se ine cont de elasticitatea corzii). Lungimea corzii dup ultimul punct de ntoarcere trebuie s fie ntotdeauna inferioara acestei nlimi, astfel nct s se poata opri cderea salvatorului nainte ca el s se loveasc de un obstacol.

    47

    Grind, brn

  • Punctele de siguran trebuie s fie neaparat deasupra sau la acelai nivel cu axa de deplasare.

    4. RECUNOATEREA NCPERII SAU DESCHIDEREA UII

    Posibiliti:

    - Permite coborrea unui salvator, plecnd de la etaje superioare i de a accede la etaje inferioare, n cazul n care faada nu este accesibil scrilor.

    - nainte de a precede la aceasta manevr, trebuie determinat itinerariul de ieire al salvatorului.

    Limite:

    - nlimea maxim autorizat ntre cele doua puncte de atepare nu poate depi lungimea corzii.

    La apartiia dificultilor tehnice sau a rnirilor grave, se va face apel la o echip specializat.

    48

  • PUNCTE FIXE, AMARAJE SI NODURI

    1. Puncte fixe

    Este considerat punct fix orice obiect sau structur ancorat convenabil, care ofer o rezisten suficient efortului cerut.

    Exemple: cpriori, brne, stlpi.

    2. Amaraje

    - amarajul este elementul esenial dintr-un dispozitiv de coborre, de ridicare sau protecie mpotriva cderilor;

    - este realizat cu ajutorul inelelor cusute i a crligelor;- un amaraj principal trebuie s fie dublat ntotdeauna de acelai punct fix i s fie la fel de

    rezistent; dac nu, a se alege dou puncte fixe;- utilizarea amarajelor:

    3. Nodurile

    a) Nodul de 8 dublu:

    49

    Punct fix Inele cusute

    Punct fix principal

    Punct fix de siguran situat deasupra

    punctului fix portabil

    1. Repartiia greutii pe 2 puncte fixe 2. Doar un punct fix lucreaz, al doilea epregtit s preia releul.

  • - se realizeaz la fiecare extremitate a corzii, nainte de a o pune n sac;

    - servete ca nod de securitate i nod de amaraj;

    b) Nodul francez:

    - se realizeaz cu ajutorul unei cordelue;- servete la amenajarea unei manivele de traciune;

    50

  • c) Cheie cobortoare de oprire pe nodul de 8:

    OPERAIUNEA

    Reguli de baz

    1. Reguli de respectat naintea operaiunii:- verificarea coninutului din sac;- desemnarea personalului;- evaluarea dificultii tehnice datorat mediului;- evaluarea nlimii sau adncimii;- evaluarea strii victimei;- alegerea metodei de salvare;- grupul de accesorii;- chemarea de ajutoare echipe specializate;

    2. Reguli de respectat n timpul operaiunii:- a se alege cu grij punctele fixe; ele trebuie s fie obligatoriu dublate de amarajele

    principale;- a se interzice utilizarea de corzi sau alte materiale din grupul de salvare pentru

    alte operaiuni, n afar de coborre, ridicare sau sigurana persoanelor;- a se supraveghea cu atenie coarda; atenie la:

    sa nu mearg peste; a se evita frecrile de suprafee tioase; a se utiliza proteciile; a nu le pune pe un sol presrat cu cioburi de sticl, nisip, etc; a se evita orice contact cu produse corozive, atmosfer coroziv sau pri

    calde;- a se acorda o atenie special custurilor inelelor i nodurilor n timpul realizrii

    dispozitivului; acestea trebuie s fie scutite de orice frecare;- atenie la crlige;- a se controla buna funcionare a aparatelor de frnare, facnd o traciune pe coarda

    de coborre;- a se utiliza coborrea n punct fix;

    51

  • - a se realiza un dublu amaraj;- a se utiliza un crlig pentru a prelungi inelele cusute.

    3. Reguli de respectat dup operaiune:- a se aduna materialul pentru grupul de salvare n vederea controlului;- a se cura materialul;- a se verifica starea materialului;

    verificarea tactil; varificarea vizual a pieselor metalice i a echipamentelor din fibre sintetice; aranjarea materialului n sac.

    Orice constatare de anomalii susceptibile de a antrena regruparea imediat a unui echipament n fibra sintetic sau de coborre n 8, face grupul

    indisponibil pn la controlul efectuat de cel responsabil.

    Procedura operaionalOperaiunea de salvare din exterior:

    nainte:

    n timpul operaiunii:

    52

    Comandantul de echipaj

    desemneaz personalul;indic locul salvrii;fixeaz mijloacele de acces;

    Comandantul de echipaj

    Servant

    Se doteaz cu echipamentul de salvare.Se prezint la locul desemnat.

    Urmeaz cdt. de echipaj.Ascult comenzile.

    Se doteaz cu materialele ordonate.

    Servanti

    Caut victima i o duce la locul ales pentru evacuare.

    Alege unul sau dou puncte fixe.Realizeaz amarajul.Instaleaz dispozitivul de coborre dup ce estimeaz nlimea.

    Ajut la transportul victimei.

    Echipeaz victima cu triunghiul de evacuare sau cu garnitura ajuttoare.

  • Dup operaiune:

    53

    Leag garnitura ajuttoare a victimei la coard, cu ajutorul crligului.Verific inchiztorile tuturor crligelor.

    .Trimite cealalt extremitate la al 2-lea binom.

    Angajeaz victima n coborre, fr a lsa firul corzii liber.

    Angajeaz victima n coborre. ndeprteaz victima de faad.

    Controleaz coborrea victimei. Primete victima.

    Verificarea, ntreinerea i aranjarea echipamentului de salvare la faa locului.

  • 54

    2 puncte de ancorare,2 inele cusute

  • Manevra specific (n punctul fix constituit de un salvator)

    Cnd, n funcie de gradul de urgen al situaiei, este imposibil instalarea vreunui amaraj, echipierul servete drept punct fix.

    Aceast manevr specific este garantul rapiditii. Totui, eful echipajului trebuie s participe la susinerea victimei.

    Echipierul, dotat cu garnitura ajuttoare cu cobortor, este aezat pe sol, cu picioarele sprijinite de perete i controleaz coborrea.

    nlimea ntre nodul al 8-lea cobortor i punctul de susinerede pe coard, trebuie s fie obligatoriu peste 20 cm.

    55

    Comandant de echipaj Servant

    Caut victima i o aduce la locul ales pentru evacuare.

    Echipeaz victima cu triunghiul de evacuare.Acroeaz comanda inelului dorsal al triunghiului.Trimite cealalt extremitate binomului.

    Se echipeaz cu garnitura ajuttoare.

    Instaleaz cobortorul sub garnitur.

    Verific nchiztorile crligelor i buna lor funcionare.

    Angajeaz victima n coborre.Controleaz coborrea.

    La ordinul cdt. de echipaj, ajut la coborre.

    ndeprteaz victima de faad.

    Servani

    Primete victima.

  • Manevra specific (n punctul fix constituit de un salvator).

    Verificarea materialului:

    Odat terminat operaiunea, materialele sunt regrupate pentru verificri:

    56

  • - tactil: pentru a detecta corpurile strine n echipamentul din fibr sintetic, uzura tecii, deteriorarea prin cldur;

    - vizual: piese metalice i echipament din fibr sintetic custuri, uzuri;- se identific cauzele de regrupare imediat;- dup inventariere, materialul este arajat n sacul de transport;- la ntoarcerea centrului de ajutor, materialul va fi verificat din nou.

    La sosirea n unitate, materialul va fi verificat din nou.

    Operatiunea de salvare n excavare

    57

  • nainte de nceperea operaiunii:

    n timpul operaiunii:

    Modele 1 de exerciii interactive la educaie fizic

    EXERCIIUL 1- cte dou flexri abdominale din culcat pe abdomen;

    58

    Comandantul de echipaj

    Desemneaz personalul.Indic locul de salvare.Fixeaz mijloacele de acces.

    Binom de explorare Binom de ridicare

    Comandant de echipaj

    Servant Comandant de echipaj

    Servant

    - se echipeaz cu garnitura ajuttoare si cu restul echipamentului de salvare.

    - se echipeaz cu garnitura ajuttoare si cu restul echipamentului de salvare.

    Alege unul sau dou puncte fixe.Realizeaz amarajul corzii de coborre.Alege unul sau dou puncte fixe.Realizeaz amarajul de coborre.

    Instaleaz pe coard un scripete pe care i va fixa garnitura cu un crlig.

    Verific nchiztoarea fiecrui crlig.

    Se angajeaz n coborre, ducnd echipamentul pregtit de binomul de urcare.

    Echipeaz victima cu un triunghi de evacuare.

    Comand urcarea.

    Se urc odat cu victima.

    Ajut cdt. de echipaj la instalarea dispozitivului de coborre.

    Cotroleaz coborrea cdt . de echipaj.

    Particip la urcarea victimei.

    Alege unul sau dou puncte fixe.Realizeaz amarajul corzii de ridicare..

  • - cte dou flexri abdominale din culcat pe spate; - atrnat la bar fix, rsuciri ale trunchiului spre stnga, dreapta- din atrnat ridicare ale picioarelor ndoite la piept 10 ori- din culcat dorsal cu minile sprijinite de spalier, ridicri ale piciorelor pn ating spalierele 10 execuii- din poziia stnd cu picioarele pe spalier i minile apuc spalierul, ridicrii pe vrfuri i meninere 5 secunde 10 ori- prin rotaii un circuit pentru lucru cu haltere pentru diferite grupe de muchi cu un efort minimal maximal minimal de exemplu un numr de 5 ridicri cu haltera la piept 10 15 i invers 10 5 ridicri- din culcat dorsal dezvoltarea membrelor superioare i inferioare 20 execuiiEXERCIIUL 2Colectivul mprit n 2 echipe egale numeric:- Se pornete cu alergare uoar urmat de o bataie pe piciorul de sprijin, sritura ntr-un picior pentru a lovi mingea care se afl aezat n palma unui coleg la o anumit nlime, revine cu alergare de vitez n formaie. Se execut de 4 ori- Se pleac la fluier trei pase cu mingea de volei, cel care prinde mingea va executa o genoflexiune dup fiecare pas, apoi ocolete pe cel care paseaz i va ncerca s prind mingea care este aruncat pe jos nainte de a trece linia de sosire. Pasatorul va arunca mingea uor. Se execut de 2 ori- Se pornete la comanda alergare cu trecere pe sub brn, urmat de urcarea pe aceasta i coborrea pe unul din capete. Se execut de 4 ori- La fluier se pornete n alergare, primul din echip ia pe rnd gleile care sunt pline cu ap i le aeaz pe brn, urmtorul le ia i le aeaz de pe locul din care au fost luate i tot aa pn la ultimul. Se va executa de 4 ori.Circuit pentru dezvoltarea forei: 4 grupe- primul circuit execut alergare pe loc cu genunchii sus;- al doilea circuit execut flotri- al treilea execut srituri cu desprindere de pe sol cu picioarele ntinse n aer i aterizare- al patrulea execut genoflexiuni cu minile la ceafSe execut de 2 ori. Nu se face pauz ntre exerciii dect atunci cnd fiecare circuit a ajuns la locul su.EXERCIIUL 3 Dezvoltarea vitezei de execuie: se pornete cu alergare uoar la un anumit stimul (sonor sau vizual) se pornete n alergare de vitez, la ntoarcere se fac exerciii de revenire. Grupul mprit n 2 echipe egale:- la fluier fiecare om din echipa pleac i ocup cte un cerc, primul din echip transport sacul de nisip sau greutatea pn la urmtorul cerc dup care revenim napoi pe poziie. Sacul va fi transportat din cerc n cerc pn la ultimul i invers. Se execut de 2 ori. Distana dintre cercuri este de 5 m.- Se pleac la comanda ,,start, alergare de vitez printre jaloanele vii, care sunt aezate la 3 m unul de altul, la ntoarcere se execut srituri peste jaloane. De 4 ori se poate executa- Fiecare formaie execut rapid prima dat 2 genoflexiuni, apoi se prind toi de mn i pornesc n alergare de vitez pn la jumtatea, unde execut 2 flotri, iar se prind de mn, alergare de vitez napoi unde vor executa toi prini de mn 2 genoflexiuni. Se execut de 2 ori.EXERCIIUL 4 Dou grupe egale:

    59

  • - la semnal sonor primii din formaie vor porni executnd srituri (gen broscu) cu picioarele apropiate pe o distan de 5m urmat de alergare de vitez cu ocolire de obstacol i predarea tafetei. Se execut de 2 ori. Materiale necesare 2 bastoane i doi popici- la comand se pleac executnd pasul piticului cu mingea de volei sau fotbal aezat dup ceaf pe o distan de 5m, urmat de o alergare cu mingea inut ntre interiorul labei piciorului pe o distan de 15 m, dup ocolirea obstacolului se ia mingea n mn i se alearg pn la locul de predare a tafetei. Se execut de 2 ori. Materiale necesare: 2 mingi, 2 popici.- La semnal se pornete n alergare cu spatele pe o distan de 15 m, urmtorul pleac alergare de vitez la final se aeaz dup primul i pleac tot aa pn la ultimul (unul pleac n alergare cu spatele, cellalt alergare de vitez dar numai dup ce primul se ntoarce cu faa spre el). Dup ce sa ajuns n capt se execut invers fr pauz. Se execut de 2 ori.EXERCIIUL 5 Dou grupe egale:- la semnal, primii executani vor lua de pe linia de start un cauciuc i cordi, vor alerga pe o distan de 30 m vor aeza cauciucul pe sol pe care l va lega de o cordi, apoi alearg cu coarda n mn pn la linia de start de unde vor trage cu ajutorul cordiei cauciucul. Urmtorul va alerga cu cauciucul legat pn la punctul fix apoi va face la fel ca primul coleg- la comanda start, acetia vor lua o sticl de jos aflat pe linia de start i se vor deplasa de 5 ori spre (dus ntors) gleata lund cu sticla apa dintr-o gleat punnd-o n cealalt gleat. Se execut de 5 ori. Materiale: 2 glei, 2 sticle.- Fa n fa ambele echipe apuc coarda i vor ncerca s trag echipa advers dincolo de linia de mijloc. Se execut de 4 ori.. materiale : coardaEXERCIIUL 6 Dou grupe egale:- la semnal primii executani vor pleca n alergare de vitez la 25 m vor ocoli un obstacol timp n care urmtorii executani care sunt la start vor executa genoflexiuni din momentul n care colegii dinainte ncep s ocoleasc obstacolul, va executa genoflexiuni pn cnd primete tafeta se execut de 2 ori- se pleac la comanda start, se execut pasul piticului pe o distan de 10 m cu o minge inut la ceaf, dup care se ocolete un obstacol i se revine n formaie cu alergare de vitez, predndu-se tafeta-mingea urmtorului. Se execut de 2 ori.- Se pleac la comanda ,,start pe o distan de 30 m. Primii executani care pleac dup ce au parcurs distana de 30 m se vor opri i se vor aeza ghemuit urmtorii vor pleca dup ce colegul su dinainte a alergat distana de 30 m i sa aezat ghemuit. (Fiecare alergtor ca pleca de la start doar atunci cnd colegulsu sa aezat ghemuit). Dup ce s-a terminat partea ,,dus se execut invers plecarea fcndu-se din spate, predarea tafetei se face la fel ca-n prima tur.EXERCIIUL 7 Dou grupe egale:- aezate la linia de start, poziia iniial stnd sprijin pe mini (poziia pt. flotri) se execut 5 duceri ale picioarelor cu genunchi la piept, dup care se pleac n vitez pe o distan de 10 m, unde se execut 5 flotri apoi se pleac napoi n vitez n formaie- alergare cu trecere 2 obstacole (scri) pe o distan de 25m, la ntoarcere se execut 5 srituri peste una din scri i se continu cu alergare prednd tafeta. Se execut de 2 ori. Materiale 4 scri, 4 bastoane.- Transport 2 glei cu ap, alergare cu trecere pe lng obstacole (2 scri) trecere pe sub brna de gimnastic, gleile vor fi lsate n dreptul brnei dup care se execut trecerea pe sub brn, se continu cu alergare nc 10 m, apoi se execut ntoarcere cu ocolire de obstacole dup, care se sare

    60

  • peste brn, se iau gleile cu ap, se alearg cu ocolirea obstacolelor dup care se predau gleile urmtorului concurent. Se execut de 2 ori. Materiale: brn, 4 glei, scri.

    Dou grupe egale:- la semnal, acetia se vor deplasa n vitez pe o distan de 15m, bgai n sac, dup ocolire vor iei din sac i vor alerga n vitez prednd tafeta mai departe. Se execut de 2ori. Materiale : fluier, 2 saci, jaloane- vor pleca la comanda ,,start, lund de jos un cauciuc pe care l vor transporta pn la stlp i-l vor introduce, dup care alerg n v n formaie prednd tafeta, urmtorul urmnd s continue exact invers. (s mearg cu golul s scoat cauciucul din stlp i s-l aduc urmtorului executant). Materiale : 2 cauciucuri, 2 stlpi. Se execut de 2 ori- la semnal, concurenii vor aeza la punct fix cte 3 sticle de nisip dup care vor alerga repede prednd tafeta, urmtorul s le culeag. Distana dintre sticle 5m. Se execut de 2 ori. Materiale: 6 sticle de nisipEXERCIIUL 8Exerciii pentru mobilitatea spatelui:- executantul este culcat pe abdomen, braele se ntind i se apuc gleznele (10 15 sec), prin arcuirea spatelui se ncearc meninerea acestei poziii ct mai mult sau se ncearc brcua (10 15 sec)- doi elevi spate n spate, execut mpingeri cu rezisten uoar din partea fiecruia. Poziia p semiflexat- doi executani eznd spate n spate aplecat nainte prin traciunea partenerului pe spate prin apucare de mini. Omoplaii celui care se apleac n fa trebuie s fie sub omoplaii celui ce urmeaz s fie ridicat- 2 executani spate n spate, unul dintre ei flecteaz G uor i prin prinderea degetelor sau ncheieturii M partenerului l ntinde pe spate. Micarea trebuie repetat de mai multe ori, partenerul ntins trebuie s fie relaxat. Muchii spatelui sunt ntini prin acest exerciiu.- Doi elevi unul n poziia eznd pe sol cu braele n sus, cellalt se afl n picioare n spatele lui sprijinit cu g n spatele primului i inndu-l de M i ndreapt spatele prin micri succesive- Doi parteneri spate n spate prini de vrful degetelor, braele se afl n sus n prelungirea corpului. La semnal, ambii fac un pas nainte n acelai timp arcuindu-i spatele ct mai mult, prin ncordarea muchilor- Gleznele sunt fixate de ctre un partener G flexate. Din culcat pe spate, executantul se ridic i execut micri de rsucire ale trunchiului spre stnga i spre dreapta- Cte doi parteneri transport unuia dintre parteneri mers n mini 10 m,apoi schimbarea partenerilor i predarea tafetei- mprii n 2 echipe egale stafet cu predarea bastonului

    EXERCIIUL 9- fa n fa cu M dr. pe U dr. al partenerului, pendularea nainte i inapoi a aceeai micare cu P i M stg.- primul pe spate culcat, braele nainte, al doilea n sprijin culcat sprijinindu-se n M primului. ndoire i ntinderea braelor. ndoirea se poatew face de ctre unul sau ambii parteneri n acelai timp- doi juctori din care unul st culcat, cu P ndoite, cellalt sprijinindu-se cu M pe P primului. Din aceast poziie cel de jos mpinge n sus, iar cel de deasupra opune rezisten (20 repetri)- executanii se afl fa n fa cu P deprtate. Ei se prind i i fixeazbraele pe U partenerului.- din aceast poziie ei execut rsuciri ale trunchiului spre stg. i dr. ( 3-4 repetri)- executanii se afl fa n fa eznd cu tlpile lipite unele de altele. P vor fi ntinse. Se execut trageri de brae cnd spre unul cnd spre cellalt

    61

  • - spate n spate, poziia de plecare n picioare, braele sunt prinse ntre ele. Se execut genoflexiuni simultane, partenerii fiind obligai de asemenea s se ridice n acelai timp. (10 execuii)- unul dintre parteneri se afl poziia culcat pe spate pe brae i P ndoite la 900 , partenerul aflat n poziia iniialn picioare execut10 srituri peste picioarele partenerului care se afl pe solEXERCIIUL 10- alergare de vitez pe o distan de 5 m cu atingerea unui obiect aezat pe sol, ntoarcere n Vcu atingerea liniei de start, se continu tot aa n vitez cu atingerea obiectului aezatla 10 m i 15m. Se execut de2 ori- colectivul de elevi mprit pe dou rnduri la linia de start, alearg pe o distan de 10m n vitez din diferite poziii:a. srituri ca mingea la semnal sonor elevul plec n vitez pe distana de 10m urmatde mersul de voieb. pasul piticului n jurul proprieiaxe se executidem ca mai susc. culcat nainte sprijin pe mini (poziia pt. flotri) cu spatele la linia de start i pleac idem ca mai susd. se executun nr. de flotri i comanda se pleac idemca mai sus. Se execut de 2 ori- alergare cu pas adugat, la semnal sonor elevul se ntoarce rapid n formaie (spre stg. i spre dr.) se execut de 2oriEXERCIIUL 11 Dou grupe egale- la semnalul sonor se plec alergare uoar 10m, urmat de executarea a 5 genoflexiuni, dup care se continu cu alergare uoar la ntoarcere execut 5 flotri i pleac n vitez n formaie prednd tafeta. Se execut de 3 ori- la semnal sonor se pleac pasul piticului 5 m, apoi alergare uoar 10m , urmat de o sritur peste obstacol, ocolire i alergare de vitezpn n formaie de 3 ori se execut- alergare cu obiect n spate (elev) 10m, apoi prini de mn alearg pn la punctul de ocolire, apoi fac schimbul cu care a fost crat n spate, l car pe cellalt . se execut de 2 ori- alergare ntr-un picior , sprijin pe U parteneruluidin fa pe o distan de 15m, ctig grupul care a ajuns complet n punctul de plecare 2 ori, cu schimbarea P de sprijinEXERCIIUL 12- tafeta 4 x 50m, tempo moderat, dup ocolirea i ntoarcerea la pas pornete urmtorul- alergare uoar, dup 5m se execut 2 genoflexiuni, se continu cu alergare uoar dup care se execut 2 flotri urmat de alergare de vitez n formaie i predarea tafetei- circuit pt dezvoltarea forei, segmentarea circuitul nr.1 execut genoflexiuni, circuitul nr.2 execut flotri, circuitul nr.3 execut srituri cu genunchi la piept, circuitul nr.4 sprijin pe mini , srituri cu ducerea genunchilor la piept. Timp de execuie 1minut totul legat, 2 x2

    EXERCIIUL 13 Pe iarb- cauciucurile se aeaz n zigzag lipite unul de altul, se execut treceri n vitez printre cauciucuri (cu cte un picior)- dou grupe egale numeric, la 2m de linia destart se afl aezate cte 2 cauciucuri n dreptul fiecrei grupe la o distan de 0,30m, se apuc n vitez cauciucurile i se transport pn la un punct fix aflat la 20m se pun jos i se pleac n vitez prednd tafeta (deci unul pune, altul ia cauciucurile)- cte 4 executani aezai la fiecare col, acesta la semnalul sonor vor trebui s alerge n vitez spre urmtorul col ocupndu-l ridicnd cauciucul deasupra capului cu ambele mini sau punndu-se ghemuit. Pentru a ngreuna se executcu schimbride direcii( 30 sec)

    62

  • - dou grupe egale aezate la dou din colurile ptratului, fiecare echip are ntr-un triunghi la fiecare col este aezat cte un obiect (un cauciuc, o cizm, un turap), la comanda start se pleac n vitez , se ia obiectul aflat n faa grupului i se schimblocul ( de ex: grupa albastr are turap pune la cauciuc, cauciuc pune la cizm, cizma pune la turap, apoi se pred tafeta)

    Model- TRASEE EDUCAIE FIZIC GENERAL- se vor stabili bareme pentru fiecare traseu

    Traseul 1Start, urcare prin rsturnare la bara fix, alergare pn la capcan, trecerea prin

    interiorul acesteia pe coate i genunchi, ieire i trecerea cauciucurilor alternative, sritura peste obstacol mediu (la 1,20 m), trecerea barelor paralele prin schimbarea alternativ a braelor, coborre i urcarea n fora braelor pe scara nclinat a porticului de gimnastic, sosire n momentul atingerii barei superioare a porticului.Traseul 2

    Start, urcare pe brna nalt cu ajutorul scrii, parcurgerea brnei i coborrea n alunecare pe bar, alergare, trecerea pilonilor inegali, trecerea scrii orizontale prin schimbarea alternativ a braelor, coborre prin sritur n arc de cerc, trecerea punii cu cabluri, urcare pe scara pe platforma etajat i coborre prin sritut de la etaj pn la nivelul solului, sosirea la atingerea acestuia.Traseul 3

    Start, escaladarea gardului de 2 m, trecerea prin tubul ngropat, ieire pe macheta de scar, coborrea treptelor, alergare i trecerea punii suspendate din doi pai, ntoarcere la 180 grade, trecerea peste brna de echilibru, escaladarea csuei machete, n fora braelor, prin parcurgerea invers fa de proba de concurs, sritur, ieire i ocolire spre stnga, parcurgerea unei zone de teren accidentat n alergare, intrarea n labirint (cldire g.a.z.), ieire i alergare pn la linia de sosire, n dreptul rampei auto.Traseul 4

    Start, trecerea prin cauciucuri alternative, trecerea unui nr. De 5 obstacole consecutive la nlimea de 0,30 m i distanate la 0,40 m, prin sritura cu ambele picioare, rostogolire nainte-napoi i din nou nainte pe prima saltea, 30 de abdomene la a doua saltea, ridicare i alergare de vitez pe distana de 50 m, sosire.Traseul 5

    Start, alergare 10m, escaladare gard 2m, alergare 5m, trecere peste obstacolul de 1m, alergare 5m, trecere prin zona cauciucuri, alergare 10m, rasturnarea unui cauciuc peste cap pe lungimea de 10m, tractarea unui cauciuc in forta bratelor, alergare 5m, executarea a 20 lovituri de ciocan in cauciuc, alergare 5m, sosire.

    Model- TRASEE EDUCAIE FIZIC DE SPECIALITATE - se vor stabili bareme pentru fiecare traseu

    Traseul 1

    63

  • Start cu eava de refulare la bru, alergare 20 m, trecerea peste gardul de 2m, ridicarea a dou role de furtun tip ,,C, alergare 5 m, urcare pe brna de echilibru, ntinderea rolelor de furtun, concomitent cu racordarea acestora ntre ele, alergare 10 m, racordarea evii de refulare, trecerea peste csua machet i luarea poziiei de lupt pe platforma csuei.Traseul 2

    Start, recuperare persoan czut n an, alergare 5m, ridicarea a dou role de furtun tip ,,C, trecerea printre obstacole asimetrice, lsarea rolelor de furtun la sol, alergare 5m, ridicarea tubului de aspiraie, trecerea prin zona cu cauciucuri, alergare 10m, racordarea acestuia la motopompa amplasat la bazinul de alimentare.Traseul 3

    Start, realizarea unui dispozitiv compus din dou role de furtun tip ,,Bi distribuitor, peste an, pn la nivelul csuei machet, racordarea unei role de furtun tip ,,C la distribuitor i a unei evi de refulare la furtun, escaladarea csuei machet, trecerea peste terenul accidentat, trecerea liniei de sosire.Traseul 4

    Se va executa cu 2 servanti.Start, alergare 10m cu targa, ridicarea si transportul unei victime cu ajutorul unei

    targi pe o distanta de 30m, ridicarea unei motopompe, transportul pe o distanta de 15m, amplasarea la un bazin (parau), realizarea unui dispozitiv de interventie din 4 role de furtun tip C, refularea apei, incetarea refularii, alergare 20m, sosire.Traseul 5

    Se va executa cu 2 servanti.Start, transportul scarii culisante pana la baza turnului (cladirii administrative),

    intinderea scarii pana la etajul 2, realizarea unui dispozitiv cu 3 role tip C, urcarea liniei pe scara pana la etajul 2, coborarea, strangerea scarii si transportul acesteia pana la linia de sosire.

    MODEL educaie fizic general - culturism Program antrenament culturism

    Atelier 1 Grupa Muscular Exerciiul Nr. serii nr. repetri

    Piept mpins din culcat orizontal 3 serii 8 repetriExtensii cu gantere din culcat orizontal

    2 serii 8 repetri

    mpins din culcat pe plan 3 serii 8 repetri

    64

  • nclinatExtensii cu gantere din culcat pe planul nclinat

    2 serii 8 repetri

    Tricepi

    mpins din culcat cu priz apropiat

    3 serii 8 repetri

    Extensii cu bara din culcat 2 serii 8 repetriFlotri la bare paralele 2 serii nr. maxim

    repetri

    Abdomen

    Flexii abdominale 3 serii nr. maxim repetri

    Ridicarea picioarelor din atrnat

    3 serii nr. maxim repetri

    Atelier 2

    Grupa Muscular Exerciiul Nr. serrii nr. repetri

    Spate

    ndreptri cu haltera (hiperextensia trunchiului din culcat)

    3 serii 8 repetri

    Ramat din culcat 3 serii 8 repetriTraciuni la bara fix cu priz larg

    3 serii nr. maxim repetri

    Biceps Flexii cu haltera 3 serii 8 repetriFlexii cu gantera 3 serii 8 repetri

    Antebra

    Flexii pentru antebra cu haltera

    3 serii 8 repetri

    Extensii pentru antebra cu haltera

    3 serii nr. maxim repetri

    Atelier 3

    Grupa Muscular

    Exerciiul Nr. serrii nr. repetri

    CoapseGenoflexiuni cu haltera 5 serii 8 repetriFlexii pentru bicepi femurali( la banc)

    4 serii 8 repetri

    Gambe Ridicarea pe vrfuri cu haltera n spate4 serii 8 repetri

    Umeri

    mpins cu haltera deasupra capului

    3 serii 8 repetri

    Fluturri cu gantere din picioare

    2 serii 8 repetri

    Fiecare exerciiu va fi precedat de o serie de nclzire efectuata cu bara goal.Numarul de repetri pe serie este numarul maxim de repetari ce poate fi efectuat cu o greutate (se va regla greutatea halterei/ganterei astfel nct sa nu se poata efectua un numar mai mare de repetari).

    65

  • 66

  • 67

  • 68

  • 69

  • 70

  • EXEMPLE

    71

  • VARIANTE DE DISPOZITIVpentru salvare, descarcerare i prim ajutor, alte situaii de

    urgenSe vor stabili practic rezolvarea situaiei tactice i bareme

    VARIANTA ISituaia tactic: Garda de intervenie este anunat de producerea unui accident la

    centrala termic. Doi muncitori care desfurau o activitate de reparare a coului centralei s-au dezechilibrat i au czut, unul ntre cldirea centralei i coul de fum, iar cellalt a rmas suspendat pe scara metalic ncastrat n co.

    Se cere:Deblocarea persoanelor, acordarea primului ajutor i transportul persoanelor la cea

    mai apropiat unitate spitaliceasc.

    VARIANTA IISituaia tactic: Garda de intervenie este anunat c o persoan care lucra pentru

    sparea unei fntni a fost surprins de prbuirea malurilor acesteia. La ajungerea la locul producerii evenimentului, garda de intervenie a constatat urmtoarele:

    - o persoan era acoperit n totalitate de pmnt;- o alt persoan care a ncercat s salveze victima avea fracturi i nu se putea

    elibera singur din fntnSe cere:Recuperarea victimei surprinse de pmnt i a celei accidentate, acordarea primului

    ajutor i transportul persoanelor la cea mai apropiat unitate spitaliceasc.

    VARIANTA IIISituaia tactic: Garda de intervenie este anunat pentru a interveni la recuperarea

    unui animal (cal) dintr-un iaz; Animalul, nesupravegheat, s-a speriat de trecerea unui camion prin zon, a intrat n ap, i a rmas mpotmolit n nmol.

    Se cere:Recuperarea animalului i predarea acestuia ctre stpn.

    VARIANTA IV

    Situaia tactic: n urma ploilor abundente din ultimele zile, prul Cacaina s-a revrsat i a inundat centrala termic, garajele i beciul corpului administrativ.

    Se cere:Luarea msurilor de nlturare a efectelor, evacuarea apei, nlturarea nmolului,

    darea n folosin a imobilelor.

    ANEXA nr 2

    72

  • PROGRAM DE ANTRENAMENT IN UTILIZAREA APARATULUI DE RESPIRAT CU AER

    COMPRIMAT

    BAZA LEGALA :o Indicaiile metodico organizatorice ale Inspectorului ef privind

    organizarea i desfurarea pregtirii subofierilor din subunitile operative pentru anul 2010

    o Instruciuni de utilizare i ntreinere curent pentru aparat de respiraie izolant cu circuit deschis ARIAC PLUS.

    CATEGORIA DE PERSONALo personalul operativ din cadrul detaamentului

    PERIOADAo pe timpul pregtirii de specialitate, conform programului pregatirii de

    lupt a efectivelor

    SCOPo aprofundarea cunotinelor privind funcionarea aparatuli de respirat cu aer

    comprimat, calculul timpului necesar funcionrii optime al acestuiao formarea deprinderilor de utilizare un timp ndelungat a aparatului de

    respirat cu aer comprimato mbuntirea condiiei fizice i creterea posibilitilor individuale de

    utilizare n teren accidentat i n spaii ngusteo formarea depriderilor de utilizare a aparatului n orice condiii de

    intervenie, de acordare a primului ajutor de aciune indelungat la incendii, de aciune n medii toxice,etc.

    o realizarea echipelor de cutare salvare de minim doi militari pentru operativitate i cu maxim de siguran n aciunile de intervenie

    TEMA 1 verificarea buteliei i calculul posibilitii de utilizare mers n caden progresiv cu aparatul timp de 10 minute citirea

    indicaiei manometrului, stabilirea consumului realizat,verificarea pulsului militarului, pauz 10 minute.

    mers fra caden n teren accidentat timp de 15 minute - citirea indicaiei manometrului, stabilirea consumului realizat, verificarea pulsului militarului, hidratarea organismului.

    TEMA 2 verificarea buteliei i calculul posibilitii de utilizare. mers n caden progresiv cu aparatul timp de 10 minute citirea

    indicaiei manometrului, stabilirea consumului realizat, verificarea pulsului militarului, pauz 10 minute, hidratarea organismului

    73

  • parcurgeraea unui traseu astfel : escaladarea unui gard, trecerea peste casua macheta, trecerea printr-un tunnel sau capcan pisica, trecerea peste barna de echilibru, parcurgerea unui teren accidentat ( cauciucuri, arbori defriati, etc.) - citirea indicaiei manometrului, stabilirea consumului realizat,verificarea pulsului militarului, hidratarea organismului.

    TEMA 3 verificarea buteliei i calculul posibilitii de utilizare. mers n caden progresiv cu aparatul timp de 30 minute citirea

    indicaiei manometrului, stabilirea consumului realizat,verificarea pulsului militarului, pauz 10 minute, hidratarea organismului

    exerciii de for la helcometru i scara oblig. verificarea pulsului militarului, hidratarea organismului

    TEMA 4 verificarea buteliei i calculul posibilitii de utilizare. mers n teren accidentat (varianta 1 din dosarul de pregatire) timp de 20

    minute - citirea indicaiei manometrului, stabilirea consumului realizat, verificarea pulsului militarului, pauza 10 minute, hidratarea organismului.

    TEMA 5 verificarea buteliei si calculul posibilitii de utilizare. parcurgerea unui traseu cu vizorul obturat sau n condiii de vizibilitate

    redus timp de 15 minute Rdui beci sau fostul G.A.Z., Siret beci sau labirint, Vicov de Sus beci - citirea indicaiei manometrului, stabilirea consumului realizat, verificarea pulsului militarului, pauza 10 minute, hidratarea organismului..

    TEMA 6 verificarea buteliei i calculul posibilitii de utilizare. mers forat n caden progresiv pn la golirea buteliei - citirea indicaiei

    manometrului, stabilirea consumului realizat, verificarea pulsului militarului, pauza 10 minute, hidratarea organismului.

    TEMA 7 verificarea buteliei i calculul posibilitii de utilizare. activitatea de intervenie minim 20 minute cobort materiale din

    autospecial, trecut csua machet, escaladarea unui gard, acordat prim ajutor unei victime, transportul unei victime (manechin) pe brae sau cu ajutorul trgilor - citirea indicaiei manometrului, stabilirea consumului realizat,verificarea pulsului militarului, pauza 10 minute, hidratarea organismului.

    TEMA 8 verificarea buteliei i calculul posibilitii de utilizare.

    74

  • antrenament n folosirea aparatului n medii toxice (fum i gaze) se vor folosi beciurile de antrenament - citirea indicaiei manometrului, stabilirea consumului realizat,verificarea pulsului militarului, pauza 10 minute, hidratarea organismului

    TEMA 9 verificarea buteliei i calculul posibilitii de utilizare. antrenament n labirintul de salvare din medii toxice i spaii nguste 25

    minute - citirea indicaiei manometrului, stabilirea consumului realizat, verificarea pulsului militarului, pauz 10 minute, hidratarea organismului

    TEMA 10 verificarea buteliei i calculul posibilitii de utilizare.

    antrenament ndelungat n labirintul de salvare din medii toxice i spaii nguste i diferite sunete (care se aud la incendii) - citirea indicaiei manometrului, stabilirea consumului realizat, verificarea pulsului militarului, pauz 10 minute, hidratarea organismului.

    TEMA 11 verificarea buteliei i calculul posibilitii de utilizare.

    parcurgerea unui traseu n care s se desfoare activiti de efort susinut (deplasarea unei anvelope prin rasturnare- pe o anumita distan, urcarea treptelor pn la etajul II al corpului administrativ, alte exerciii fizice flotri , genuflexiuni, traciuni, uracrea i coborrea pe A.Sp.I.S.I. ) - citirea indicaiei manometrului, stabilirea consumului realizat,verificarea pulsului militarului, pauza 10 minute, hidratarea organismului.

    TEMA 12 verificarea buteliei i calculul posibilitii de utilizare.

    antrenament n transportul unei victime de ctre echipe de 2 militari, folosind diferite procedee, timp de 15 min. fiecare echip - citirea indicaiei manometrului, stabilirea consumului realizat, verificarea pulsului militarului, pauz 10 minute, hidratarea organismului.

    TEMA 13 verificarea buteliei i calculul posibilitii de utilizare.

    parcurgerea unui traseu prin curte, avnd vizorul obturat, militarul ajutndu-se doar de indicaiile colegului din binom - citirea indicaiei manometrului, stabilirea consumului realizat, verificarea pulsului militarului, pauz 10 minute, hidratarea organismului.

    NOTE:- n cadrul grzilor detaamentului s-au organizat beciuri de antrenament pentru lucrul cu aparatl de respirat, inclusive cu fum i gaze toxice, cu anumite restricii la G.I. Vicovu de Sus, spaial fiind restricionat n zilele cnd se lucreaz cu publicul n primrie.

    75

  • - Antrenamentul n caden progresiv se execut folosind o nregistrare audio a ritmului sau cu ajutorul unui fluier.- Pentru fiecare gard s-au stabilit variante i trasee de parcurs cu aparatele n dosarul de Activiti de organizare i conducere a pregtirii pentru intervenie a personalului din cadrul detaamentului Rdui adaptate la condiiile i baza material din detaament.- Instructorii vor respecta ntocmai algoritmul temelor lund cele mai stricte msuri de securitate.- Pentru fiecare militar se va asigura apa potabil permanent pe timpul exerciiilor i se va realiza o eviden a evoluiei n antrenament, scopul final fiind acela de a realiza o pregtire progresiv, i de a dezvolta curajul de folosire a aparatului de respirat cu aer comprimat n situaii ct mai grele de aciune i un timp ct mai ndelungat.- eful de garaj se va preocupa de ncrcarea permanent a buteliilor care se vor folosi la antrenament, va ine evidena pentru fiecare aparat i butelie n parte.- Este recomandat a se ine o fi de eviden individual de antrenament cu aparatul de respirat cu aer comprimat ARIAC.

    COMANDANT DETASAMENT,

    FIA DE ANTRENAMENT CU APARATUL DE RESPIRAT CU AER COMPRIMATGRAD NUME SI PRENUME____________________________________________

    NRCRT. DATA ACTIVITATEA- TEMA

    (TRASEU, VARIANTE)TIMP CONSUM

    OXIGENPULSnainte/dup

    CALIF. OBS.

    76

  • SEF GIS ___________________Pt fiecare variant se vor stabili bareme/calificative

    77


Recommended