+ All Categories

24163

Date post: 25-Sep-2015
Category:
Upload: diana-alexandru-dolghii
View: 9 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
v
32
1 Reabilitare Micuţii ascultători O resursă pentru sprijinirea copiilor mici, purtători de implant cohlear
Transcript
  • 1Reabilitare

    Micuii asculttori

    O resurs pentru sprijinirea copiilor mici, purttori de implant cohlear

  • 2

  • 3Mulumiri *

    * Toate capitolele sunt o adaptare a capitolelor 1, 2, 3, 4, i 5 din De Reave i al. (2008)

    www.onici.be www.nsdsk.nlwww.kids.be

    Am dori s mulumim lui Leo De Raeve(2,3), Gerard Spaai(1), Elke Huysmans(1), Kim de Gooijer(1), Marleen Bammens(2), Edith Croux(2), i Liesbeth Tuyls(2) pentru c ne-au permis s elaborm aceast brour, pe baza lucrrilor lor.

    1. Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthoren de Kind, Amsterdam (NL)

    2. Koninklijk Instituut voor Doven en Spraakgestoorden, Hasselt (B)

    3. Onafhankelijk Informatiecentrum over Cochleaire Implantatie (ONICI), Zonhoven (B)

    Broura Micuii asculttori conine traducerea i adaptarea unor capitole selectate din publicaia lor n limba olandez pentru prini i personalul de ngrijire a copiilor cu IC, ,,Begeleiden van Jonge porumbel Kinderen met een cochleair implantaat: informatie en tips voor ouders en begeleiders. Aceast publicaie a fost

    elaborat n cadrul proiectului Un program de nsoire a copiilor mici cu implant cohlear (IC) n mediu bilingv, finanat de Revalidatiefonds, Stichting Kinderpostzegels i Stichting Fonds voor het Dove en Slechthorende Kind, care s-a desfurat ntre 2003 i 2007.

  • 4Bine ai venitinei mint

    e: cel mai

    important lucru pe

    care l putei face

    dup implantare este

    s comunicai!

    Dac citii aceast brour, probabil avei un copil mic care a fost implantat cohlear. Felicitri pentru alegerea ce-i ofer micuului tehnologia care l va ajuta s aud. Vei realiza c ai pornit ntr-o cltorie foarte incitant. Va fi greu uneori dar i rsplata va fi pe msur. Informaiile din Micuii asculttori sunt o combinaie ntre cunotinele ce provin din cercetrile tiinifice, din experiena clinicienilor i din rezultatele proiectului de cercetare menionat la pagina 3. Aceast brour este dedicat n special prinilor i celor care se ocup de copii, dar este indicat i educatorilor care se ocup de copii mici, sub trei ani, care utilizeaz implantul cohlear.

    inei minte: cel mai important lucru pe care l putei face dup implantare este s comunicai cu copilul ntr-un mod plcut, relaxant, natural (fr prea multe pregtiri sau planificri). n fond, cea mai bun modalitate de a citi Micuii asculttori este de a v gndi la brour ca la un manual al lucrurilor suplimentare de inut minte n timp ce i vorbii copilului dumneavoastr ca i unui copil cu auz normal. Micuii asculttori descrie aceste lucruri suplimentare i cum s le facei s devin o parte natural a comunicrii de zi cu zi cu copilul. Dup ce vei deveni familiar cu aceste instrumente i trucuri, ncercai-le. Vei vedea c vor deveni, n cel mai scurt timp, un obicei sntos care sprijin dezvoltarea limbajului dup implantarea cohlear.

    Aceast brour pornete de la premiza c majoritatea copiilor care au o pierdere semnificativ de auz beneficiaz de implant cohlear i c acetia au capacitatea de a nva s comunice n limbajul vorbit. Este bine cunoscut faptul c exist o mulime de factori care contribuie la dezvoltarea abilitilor de comunicare, cum ar fi vrsta la care este diagnosticat i tratat hipoacuzia, mediul familial i educaional, prezena sau absena altor provocri n procesul de nvare, etc. Scopul acestui ghid este de a v ajuta s pregtii terenul pentru obinerea succesului n comunicarea de mai trziu i, pentru nceput, este important s gndii pozitiv.

    Dac nu ne propunem cele mai bune rezultate, am putea fi tentai s ne mulumim cu mai puin. Lucrai mpreun cu logopedul dumneavoastr pentru a v asigura c ateptrile dumneavoastr sunt realiste, n raport cu posibilitile individuale ale copilului.

    Sperm c vei considera informaiile din Micuii asculttori utile. Pentru mai multe idei, materiale i ajutor putei contacta cel mai apropiat reprezentant MED-EL sau seciunea BRIDGE to Better Communications de pe website-ul MED-EL, www.medel.com.

  • Capitolul 1:Nouti legate de implantul cohlear

    5

    Implantul cohlear (IC) este un aparat electronic care se implanteaz n urechea intern (cohlee) i este utilizatpentru a mbunti auzul la pacienii cu hipoacuzie sever i profund. Au trecut abia 30 de ani de la prima operaie de implant cohlear. n prezent implantarea cohlear este acceptat ca fiind cea mai bun metod de tratament att la copii ct i la adulii cu pierdere semnificativ de auz.

    Implantul cohlear nu reface sau creaz un auz normal. n schimb, n condiii asemnntoare, ofer unei persoane cu hipoacuzie posibilitatea de a auzi sunetele din mediul nconjurtar, de a nelege vorbirea, de a vorbi la telefon i de a se bucura de muzic. Copiii reprezint un grup care beneficiaz enorm de pe urma implantului cohlear, n special dac sunt implantai timpuriu.

    Copiii hipoacuzici, purttori de implant cohlear, au adesea nevoie de un sprijin suplimentar i de opiuni educaionale. Aceast brour i dorete s furnizeze prinilor informaii utile i profunde, aplicabile, n special, n munca cu copiii foarte mici care au primit implant cohlear.

    Importana implantrii timpuriiIntroducerea screeningului auditiv la nou-nscui n multe ri, a dus la diagnosticarea timpurie a hipoacuziei. Intervenia chirurgical se poate face la cteva luni de la stabilirea diagnosticului de hipoacuzie profund. n ultima perioad s-au nmulit dovezile n favoarea implantrii precoce i cele legate de existena perioadei

    critice sau cel puin sensibile pentru dezvoltarea auditiv i verbal optim (Osberger, 1997; Sharma i al. 2005).

    Exist dovezi privind diferenele de dezvoltare auditiv-verbal ntre copiii implantai sub vrsta de 4 ani i sub vrsta de 2 ani, dup cum arat De Raeve (2010), May-Mederake i al. (2010) Sharma i al. (2004), Anderson i

    al. (2003), Kirk i al. (2002), Osberger i al. (2002), Sharma i al. (2002), i Nikopoulos i al. (1999). De asemenea, din ce n ce mai multe cercetri arat c dezvoltarea limbajului unui copil implantat nainte de vrsta de 2 ani poate ajunge pn la nivelul unui copil cu auz normal, din anumite puncte de vedere (Geers i al., 2009; Hayes i al., 2009; Nicholas i al., 2007; Svirsky i al., 2004) muli avnd ansa de a urma coli de mas nc din clasele primare (Francis i al., 1999; Geers i al., 2003).

    De aceea este extrem de important sprijinirea recuperrii copilului implantat.

    E mai bine cu dou implanturi sau cu unul?E important s auzi cu ambele urechi. Nu doar auzim mai bine cu dou urechi dar putem auzi mai uor sunetele slabe, nelegem mai bine n zgomot, localizm sursa sunetului i nelegem vorbirea de la distan. Asta se poate realiza i cu implantarea bilateral timpurie. Nu toate rile asigur implantarea bilateral din fonduri publice, ns numrul lor este n cretere i exist suficiente dovezi c aa ar trebuie s fie. Dac nc nu avei posibilitatea sau nu v-ai hotrt s implantai ambele urechi, atunci copilul ar trebui s continue s poarte proteza auditiv pe urechea neimplantat. Este un subiect important pe care ar trebui s-l discutai cu audiologul dumneavoastr.

  • Copii implantai constituie un grup aparte. Spre deosebire de adulii care poate au auzit i apoi i-au pierdut auzul, copiii nva s aud direct prin implantul cohlear. Se tie c diverse lucruri se nva mai greu dup o anumit vrst cum ar fi a doua limb i s-a ineles c exist o fereastr critic n perioada timpurie din copilrie n care copilul are cele mai mari anse s i dezvolte limbajul. De exemplu, studiile au artat c acei copii care au fost implantai bilateral pn la vrsta de 3 ani i jumtate au fost capabili s profite de capacitatea creierului de a nva (Sharma i al., 2005).

    Modul de comunicareExist muli factori care contribuie la alegerea modului de comunicare dintre prini i copii. Unele familii aleg s comunice strict verbal, altele aleg o combinaie ntre limbajul vorbit i semne. Alte familii folosesc limbajul vorbit multiplu. Cei mai muli prini aleg implantarea timpurie tocmai pentru a oferi copilului lor ansa de a comunica verbal i se folosesc de perioada critic de nvare timpurie din copilrie. Utilizarea limbajului vorbit poate fi foarte util pentru copilul implantat. Totui, exist i copii care au i alte probleme de nvare pe lng hipoacuzie, unde utilizarea Comunicrii Totale (cunoscut, n unele ri, i sub numele de comunicare bilingv) este de preferat. Aceast decizie trebuie luat mpreun cu specialitii care lucreaz ndeaproape cu copilul; ei neleg cel mai bine nevoile individuale ale copilului i ale

    familiei. Broura Communication Options and Educational Placements, disponibil de la MED-EL, discut despre modalitile de comunicare i cum se raporteaz la mediul educaional cu care se va confrunta mai trziu copilul la coal. n aceast brour instruciuni cum ar fi spunei-i copilului... se refer la o activitate care are ca scop dezvoltarea limbajului, indiferent de modul de comunicare utilizat.

    Dac folosii o combinaie de semne i limbaj vorbit, ncercai s utilizai, la nceput, limbajul vorbit, pentru a stimula perceperea vorbirii cu implant i doar apoi vedei dac este necesar adugarea unui semn echivalent necesar sprijinirii nvarii limbajului.

    6

    Exist mai muli

    factori care contribu

    ie

    la alegerea modului

    de comunicare dintre

    prini i copii.

  • 7

  • Capitolul 2:Comunicarea preverbal

    8

    Poate v ntrebai ce este comunicarea preverbal i de ce este relevant pentru un copil cu IC. Comunicarea preverbal este stadiul prin care trec toi copiii cu auz normal nainte de a ncepe s comunice folosind cuvinte. Este posibil s fi oferit o stimulare excelent pentru copilul dumneavoastr nainte de implantare.

    Copilul dumneavoastr poate s fi dezvoltat deja unele dintre competenele despre care vom discuta, folosind auzul rezidual i protezele auditive. Acum, cnd copilul dumneavoastr are un IC, este important s analizm aceste abiliti timpurii de comunicare care preced comunicarea verbal. Copilul dumneavoastr are acum acces deplin la sunete i el poate ncepe s scoat sunete i gngureasc nainte de a utiliza un prim cuvnt adevrat. Aptitudinile pe care le vom discuta sunt importante pentru sprijinirea copilului cu un IC pentru a deveni mai trziu un comunicator verbal competent.

    Dezvoltarea preverbal are loc n principal n primul an de via. n primele sptmni i luni dup natere, copiii i exprim nevoile de baz prin limbajul corpului, plngnd sau scond sunete. Prinii, de obicei, reacioneaz foarte rapid la aceste semnale schimbndu-i, consolndu-i, hrnindu-i sau mbrindu-i. Expresiile faciale ale printelui, limbajul corpului i vocea atrag i rein atenia copilului. Rspunsul rapid al printelui l nva pe copil c ncercrile sale de a comunica au fost eficiente. Copiii nva repede c pot obine cu uurin atenia prinilor sau a ngrijitorului. De-a lungul timpului, acest proces de consolidare ncurajeaz copilul de a dezvolta metode mai sofisticate de comunicare. Aceste interaciuni timpurii construiesc ncrederea i ataamentul.

    n primele luni de viata, bebeluii sunt interesai, n special de oameni. Le place dac i ridici, i ii n brate i vorbeti cu ei. Ei reacioneaz fericit atunci cnd vd faa unui printe i pot ncepe chiar s imite printele.

    Alte tipuri de comunicare preverbal sunt: privirea scurt aruncat la cei din jur, urmrirea cu ochii, atenia ndreptat asupra oamenilor, zmbetul ca o reacie la zmbetul cuiva, modul de a arta c sunt contieni de prezena strinilor i a situaiilor ciudate; plnsul diferit atunci cnd sunt obosii, flmnzi sau au dureri. Mai trziu, n primul an, comunicarea preverbal include activiti mai complexe, cum ar fi bucuria jocului, ntinderea braelor atunci cnd doresc s fie ridicai, fluturarea minilor, scuturarea capului, mpingerea la distan, ajungerea la un adult i gngurirea pentru a atrage atenia, ntinderea mnii pentru a apuca un obiect, indicarea cu degetul pentru a obine un obiect sau a solicita ajutorul.

    Exist deja o comunicare ampl ntre copil i ngrijitor, fr ca formal copilul s vorbeasc. n timpul etapei preverbale, prinii trebuie s vorbesc ct mai mult posibil despre tot ceea ce apare n mediul copilului, ntr-un mod adecvat vrstei i prietenos. Prinii copiilor care au auzul normal fac acest lucru instinctiv, de multe ori fr ca nici mcar s-l recunoasc. Chiar dac copilul dumneavoastr este surd, comportamentul cel mai avantajos n implantarea timpurie este folosirea acelorai strategii de comunicare pe care le-ai folosi instinctiv cu un copil care nu este surd. Dei copilul dumneavoastr nc nu vorbete, n etapa preverbal vei pune bazele dezvoltarii limbajului.

  • 9Toi copiii, fie c

    aud sau nu, trebuie

    s se simt n

    siguran, ca o par

    te

    din mediul familial.

    Sfaturi pentru stabilirea unuimediu de nvare adecvatToi copiii, fie c aud sau nu, trebuie s se simt n siguran, ca o parte din mediul familial. Unele moduri de a promova aceasta sunt: Satisfacereanevoilordebazalecopilului(hrnirea,

    schimbarea, mbrcarea, linitirea), n timp util i cu dragoste, creeaz un sentiment de ncredere i de securitate.

    Joacampreunimbririlesuntaproapelafelde

    de importante ca i satisfacerea altor nevoi de baz. Utilizaiunprogramzilnicregulat(alimentaie,baiei

    adormire la or fix). Acest lucru ofer un sentiment de siguran i promoveaz usurina i linitea.

    Imediatdupimplantare,discutaicuelcaicumar

    nelege. Dai-icopiluluiateniadumneavoastr,dacacesta

    scoate sunete sau ncearc s spun ceva. Spunei, te aud, dai din cap i ncurajai-l s mearg mai

    departe. ncercai s rspundei, chiar dac nu nelegei. Este bine s ghicii ce spune.

    Clarificaisituaiilenprealabil.Faptulcmergei

    afar este clar pentru copil foarte repede atunci cnd i punei haina i scoatei cruciorul afar. Copiii

    ceva mai mari ar putea dori s tie unde mergei. O poz (cu bunicul, bunica sau magazinul) poate fi de folos pentru a-i arta unde vrei s mergei.

    nainte de a nva s vorbeasc, copiii comunic ntr-o varietate de moduri non-verbale. Cele mai importante sunt:

    contactul vizual, atenia comun, imitaia i ntoarcerea spre sursa de sunet. Printele apoi trebuie s-i adapteze nivelul limbajului pentru a corespunde nivelului copilului.

    Contactul vizualDei la natere un copil poate vedea doar figuri vagi, va ncepe urmrirea obiectelor cu ochii dup doar cteva luni. n primele patru luni, aciunile dumnevoastrca printe sunt n mod normal ndreptate ctre copil. De exemplu, v plasai deasupra cruciorului sau patului i ncepei comunicarea ntr-un mod deosebit de expresiv i melodic. n jurul vrstei de patru luni, vom vedea o schimbare n contactul vizual. Copilul ncepe ncet s v urmreasc sau s urmreasc un obiect cu ochii i ncepe s arate spre el. De fapt, acesta este primul mod n care copilul se transform.

    De la vrsta de ase luni, vom vedea c este capabil s se uite la obiectul la care privete printele. Aceast etap este adesea menionat ca atenie partajat sau comun. Aceasta constituie baza pentru dezvoltarea limbii vorbite, deoarece ea poate face apoi legtura dintre obiect i cuvintele pe care copilul le aude de la dumneavoastr.

    Ca printe, v petrecei, probabil, o mulime de timp uitndu-v la faa copilului dumneavoastr. Aceasta favorizeaz dezvoltarea contactului vizual i, n acelai timp, creeaz o legtur ntre printe i copil. Bebeluii sunt, de asemenea, extrem de interesai i de chipuri expresive. Ai putea descoperi c este foarte natural s ncercai s pstrai atenia i interesul copilului prin schimbarea continu a expresiei feei dumneavoastr. Aceasta este prima lecie de comunicare: comunicarea cu cellalt implic faptul c privii la el.

  • 10

    privete laCopil

    Obiect

    privete laaude

    Printe

    Figura 1: triunghiul de comunicare

    Tait (2001) a constatat c IC a influenat pozitiv dezvoltarea contactului vizual ca o abilitate de comunicare. La nceput, copiilor le era mai uor i mai rapid s se uite la printe sau obiectul despre care se vorbea. Pe msur ce abilitile lor auditive s-au mbuntit, copiii au avut nevoie mai puin de contactul vizual i au participat mai mult la conversaii.

    Contactul vizual este un factor important n dezvoltarea preverbalOri de cte ori este posibil, poziionai-v la nivelul ochilor copilului dumneavoastr. Atingei uor copilul sau obiectul pe care l deine. n acest mod, putei obine cu uurin atenia lui. Asigurai-v c vei comenta sau eticheta obiectul pe care l deine. Pentru copii, distana ideal pentru contactul vizual este de aproximativ 25-30 cm. Ocazia perfect pentru acest lucru este atunci cnd l inei n brae sau pe genunchi, precum i la schimbare sau alimentare. La copii mai mari, aceast distan poate fi mrit pn la 1,5 m. n acest mod ei vd ntreaga expresie a corpului i, de asemenea, o parte din mprejurimi. ncercai s citii o carte sau v uitai la poze cu copilul pe genunchi sau aezat pe podea, unde v poate vedea pe dumneavoastr la fel de bine ca i cartea. Copiii se bucur ntr-adevr de jocuri tip cucu-bau sau suflarea baloanelor de spun. Aceste jocuri sunt, de asemenea, bune pentru practicarea contactului vizual.

    Lsai copilul s preia conducerea(atenie comun)Cnd prinii comunic cu copilul lor, ei se uit n direcia n care privete copilul sau la obiectul de interes pentru copil. Ulterior, ei ncep, de obicei, s vorbeasc despre toate lucrurile la care privesc mpreun.Cnd vorbesc despre diverse lucruri, copilul se uit la profesor ca s neleag cuvintele care se spun. Noi numim aceasta atenie partajat sau comun,

    deoarece n aceste momente, printele i copilul sunt amndoi concentrai asupra aceluiai lucru. Mai trziu, copilul ar putea indica cu degetul chiar obiectul, fie s confirme c adultul se uit la obiect, fie s cear ca adultul s se uite la obiect.

    Copilul trebuie s v dea de neles c aude clar. El poate s se uite la obiectul despre care vorbii n timp ce v ascult. Dac nu rspunde la ce vorbii, v poate aduce obiectul n cmpul vizual dintre voi sau s folosesc gesturile pentru a indica obiectul.

    Copilul reacioneaz nu numai la ceea ce spune printele, dar poate lua, de asemenea, iniiativa de a comunica. Capacitatea copilului de a indica un obiect ntr-un mod comunicativ este un aspect crucial n dezvoltarea comunicrii. Printele rspunde indicnd obiectul pe care copilul l arat, numindu-l sau acionnd (micndu-l).

    Comunicarea i atenia comunAsigurai-v c, n timpul hrnirii, mbrcrii sau jocului, copilul dumneavoastr poate vedea ce vorbii. Dac spunei acum poi bea, dai-i sticla sau paharul. Spunei-i numele pentru a-i atrage atenia. Dac nu rspunde, ncercai s utilizai o jucrie sau atingei-l ca s-l direcionai spre dumneavoastr. Dup ce se uit la dumneavoastr, spunei-i atunci ceva. Putei spune, i-am spus numele sau i-ai auzit numele!. Acest lucru consolideaz rspunsul la numele su i participarea la ceea ce spunei. Cnd copilul dumneavoastr indic se joac cu un obiect, consolidai-i interesul prin descrierea obiectului sau a evenimentului ntr-un limbaj adecvat vrstei. Joaca mpreun sau rsfoirea unei cari mpreun, n timp ce vorbii despre ceea ce facei sau vedei, sprijin dezvoltarea limbajului su.

  • 11

    ImitaiaDup doar cteva luni, bebeluii sunt capabili s imite o fa expresiv. Este normal pentru prini ca n acest stadiu s imite frecvent expresiile faciale ale copiilor lor. Bebeluii neleg cu uurin acest joc. Atunci cnd ncep s fac glgie, cum ar fi gnguritul, s emit consoane sau vocale sau s gesticuleze i prinii ncep s imite acest lucru, aceasta inspir chiar mai mult reacia copilului. Aa cum am menionat mai nainte, copiilor le place s vad c eforturile lor de a comunica funcioneaz.

    Ca i copiii cu auz normal, copiii hipoacuzici vocalizeaz cu sunete pre-verbale pn la vrsta de aproximativ cinci pn la ase luni. Ei se joac uneori cu limba i buzele, n timp ce scot sunete, cum ar fi p sau f. n perioada n care copiii cu auz normal ncep s gngureasc (sase-apte luni), cei hipoacuzici adesea renun s gngureasc sau gnguresc cu silabe mai puin variate.

    Copiii mai mari ncep spontan s gngureasc, cum ar fi dada, mama, gaga, de obicei, incluznd consoane i vocale mpreun. Aceasta constituie baza primelor lor cuvinte. Este necesar pentru copil s aud nainte de a apare gnguritul - una dintre principalele avantaje ale utilizrii timpurii a IC este abilitatea de a profita de etapele normale ale gnguritului copilului aproximativ la momentul adecvat. Este important pentru dumneavoastr s ncepei s imitai devreme sunetele pe care le scoate copilul dumneavoastr. Prin imitarea acestor gngureli, artai copilului c sunetele pe care le face sunt foarte importante i c dorii s-l ascultai. De asemenea, acest lucru ncurajeaz copilul dumneavoastr s gngureasc i mai mult.

    Imitaia arat c v place cevaAcum, c aude cu implantul cohlear, ncurajarea i jocurile imitative sunt primii pai importani spre

    dezvoltarea ,,primelor cuvinte sau a limbajului. Imitai sunetele pe care copilul dumneavoastr le scoate. Acest lucru l poate determina s scoat i mai multe sunete. Furnizai o stimulare suplimentar pentru gngurit prin:

    Repetareaiextindereasunetelorpecarecopilul

    dumneavoastr le scoate. Iniial, el va repeta doar cteva sunete, dar n cele din urm, gnguritul lui va

    fi mai variat. Imitaisunetelepecareleproducenfaauneioglinzi

    i facei o figur amuzant n timp ce o facei. Copilul dumneavoastr va imita, probabil, acest lucru.

    Imitaiexpresiilefacialealecopiluluidumneavoastri

    ateptai un pic pentru a vedea dac el repet acest lucru. Sugarii sau copiii mai mari imit, de asemenea, micrile gurii (scot limba, deschid gura, etc.). Aceasta este ocazia ideal de a v juca fcnd fee amuzante. Oglinda poate fi de ajutor. Vocalizai, astfel copilul va ncepe s asocieze micrile gurii cu anumite sunete.

    ncercai s introducei noi sunete i ncurajai copilul s imite sunetele noi. Utilizai asocierea obiectelor cu sunetele, de exemplu, vaca spune, mu-u-u. Scoatei sunetul n timp ce manipulai jucria i apoi ateptai un minut pentru a vedea dac copilul va imita acest sunet. Animalele sale preferate i jucriile transportatoare sunt foarte bune pentru aceast activitate distractiv. Dup ce asociai un sunet cu un obiect ncercai s fii consecveni cu acelai sunet. Copiii mici au nevoie de numeroase repetri pentru a imita sau scoate sunete, astfel nct avei grij s facei aceast activitate des sau s repetai de mai multe ori. Sunetele, mai degrab dect cuvintele, sunt mai uor de imitat pentru copilul dumneavoastr. El va face acest lucru cel mai probabil nainte de a spune primul cuvnt.

  • 12

    Schimbai rolurile:

    conducei cu

    rndul o main de

    jucrie.

    Schimbarea rolurilorO bun comunicare presupune nu ca aceeai persoan s vorbeasc ntotdeauna, ci ambele pri (printe i copil) s spun ceva cu rndul. Chiar i copiii foarte mici care nu vorbesc nc pot la rndul lor s arte ceva, zmbind, sau plngnd. Ar trebui s reacionai la acest lucru ca i cum copilul dumneavoastr ar fi vorbit. Cnd este ,,rndul lui, ar putea fi necesar s ateptai un pic, astfel s aib suficient timp pentru a reaciona.

    Schimbarea rolurilor n acest mod l nva pe copilul dumneavoastr cum funcioneaz o conversaie: o persoan care comunic, n timp ce alta ateapt i apoi data viitoare, rolurile se inverseaz. Copiii sunt capabili s nceap s schimbe rolurile chiar de la vrsta de trei luni, ns schimbarea rolurilor la aceast vrst nu implic neaparat vocalizele. Schimbarea rolurilor la vorbit se va ntmpla iniial prin pronunarea vocalelor (a,e, i, o, u) i, mai trziu, a consoanelor (d, b, m).

    Schimb dup schimbn jurul vrstei de nou luni bebeluii se bucur cu adevrat de jocuri care implic schimbul de roluri.Exemple: Puteifaceunturn(rnduldvs.)pecarecopilulsl

    drme (rndul su). Elaruncunobiectpejosilluainapoi.

    iacoperiifaaiapoiodescoperii(cucu-bau).

    Elimit,nunumaiceeacefacei,dar,deasemenea,

    expresia dumneavoastr facial i sunetele care nsoesc jocul.

    Jucriile pot stimula, de asemenea, schimbarea rolului.Exemple: Micaiomingenainteinapoi

    Conduceicurndulomaindejucrie

    Folosiitelefonuldejucriepernd

    Stivuiicuburisauinele

  • Comunicai cu copilul despre tot ceea ce experimenteaz: tot ceea ce vede, aude, miroase i simte.

    13

    Puneicuburilentr-ocutie

    Puneiformelentr-ojucriedeintrodusforme

    Numii aceste jocuri de schimbare a rolurilor. Vorbii despre mpingerea mainilor de jucrie, stivuirea cuburilor, numrarea cuburilor.

    Folosii cuvinte, cum ar fi n i pe. Cu alte cuvinte, descriei ceea ce dumneavoastr i copilul dvs. facei. Nu v fie team s utilizai o varietate de cuvinte. Acesta este modul n care copilul dumneavoastr va nva limba. Amintii-v c sunt necesare numeroase repetiii!

    Introducerea conceptului de preluare a roluluin momentul primei lor zi de natere, copiii joac deja jocuri simple cu roluri. Ei i asum n mod activ roluri i se prefac, de exemplu, c hrnesc o ppu. De asemenea, ei se bucur s priveasc la ali copii sau s i imite. Din acest moment, putei introduce oficial conceptul de roluri i s facei din schimbul de roluri o parte important a jocului: Acum e rndul mamei. Acesta este un pas deosebit de important, deoarece va pune mai trziu bazele pentru mai multe activiti structurate. Artndu-i copilului o abilitate cu care dorii s lucreze (cnd e rndul dumneavoastr) l putei determina apoi s exercite aceast abilitate n timpul rndului su. Jocurile cu schimbarea rolurilor ofer un anumit control asupra situaiei i v permit s determinai copilul s se concentreze pe o anumit sarcin n timp ce activitatea e mai distractiv.

    Ajustarea modelului de limbajAdulii vorbesc diferit cu sugarii i cu copiii mici. Ei folosesc o voce mai strident, cu un ritm mai lent i cu mult intonaie (chiar i o voce cntat). n limba englez aceast utilizare a vorbirii e denumit motherese sau parentese. Toi prinii fac acest lucru n mod spontan cu copiii lor. Aceste ajustri de limbaj i ton fac copilul s fie mai interesat de ceea ce spunei. O alt caracteristic tipic a comunicrii timpurii este repetarea frecvent. Prinii vorbesc continuu cu copiii

    lor despre aceleai evenimente sau activitai de rutin (de exemplu, schimbarea scutecului, mbrcarea, luarea mesei, etc.). Acestea sunt toate lucrurile care implic copilul personal. Cuvintele i propoziiile utilizate sunt repetate frecvent. Toate aceste repetri creeaz o situaie ideal pentru nvarea limbajului, permind copilului s prind mai uor nelesul limbajului adresat lui. Aceast repetiie timpurie ar trebui s fie sub forma unor propoziii scurte sau fraze simple. Memoria unui copil de obicei, nu se poate ocupa nc mai mult dect de aceasta. Cel mai bine este s limitai limbajul dumneavoastr la unul sau dou niveluri mai sus dect ceea ce copilul stpnete deja. Aceasta nseamn c atunci cnd copilul vorbete n propoziii cu un singur cuvnt, ar trebui s vorbi cu propoziii de dou sau trei cuvinte.

    n aceast faz de dezvoltare, copilul iubete cu adevrat poezioarele simple de grdini i cntecele de leagn. Copiilor le plac ritmul, intonaia, propoziiile simple, i repetrile multe. Ei iubesc melodiile cu jocuri de degete sau activiti de acompaniere. Aceste activiti, de asemenea, determin imitaia, nct copilul ncearc s-i rsuceasc mnuele i s cnte mpreun.

    Adaptarea modelului de limbaj pentru a satisface nevoile copilului dumneavoastrAceasta este o etap deosebit de distractiv de dezvoltare, deoarece va ncepe s se vad un progres real n abilitile de comunicare ale copilului dumneavoastr. Iat cteva lucruri de inut minte: Comunicaicucopiluldumneavoastrdespretot

    ceea ce el experienteaz: ceea ce vede, aude, miroase i simte. Vorbiiclarlaunvolumsuficient,darunpicmailent

    dect cu un adult. Acest lucru ofer copilului mai mult timp pentru a procesa limbajul vorbit.

  • 14

    Cuuncopilmic,aiputeavorbicuovoceuorcntat

    (parentese). Studiile au aratat c bebeluii i copiii mici acord o atenie deosebit vorbirii cu intonaie suplimentar i melodie. n timp ce ridicai copilul dumneavoastr, asociai aciunea cu un sunet ca ueeeee, sus,sus, sus de tot. Repetai aceste jocuri n mod regulat, pentru a crete ansa ca el s asocieze cuvintele dvs. cu micarea. Ateptai un minut, iar n cazul n care copilul dumneavoastr nu iniiaz o alt repetare, spunei, Vrei sus? i repetai jocul. ncurajai-v copilul s imite aceste sunete, aciuni i cuvinte simple ca s mai solicite jocul.

    Asigurai-vcurmeazrnduladecvat.Ateptaipuin

    dup ce copilul termin de gngurit i preluai rndul dumneavoastr. Pauzele scurte ofer copilului dvs. ansa de a-i prelua rndul.

    Utilizaiomulimedesuneteonomatopeice(acestea

    sunt cuvinte care imita sunetul unui obiect, cum ar fi ,,cotcodac, tic-tac, ,,ham ham). Aceasta atrag atenia copilului dumneavoastr i-l stimuleaz s asocieze sunetul cu obiectul. Folosii uneori numele obiectului cu sunetul (,,Ascult, cinele spune ,,ham ham!)

    ncercaisatrageiateniacopiluluidumneavoastr

    strignd numele lui. Dac el se uit n sus, asigurai-v c avei un mesaj sau o alt recompens. Jocurile de apelare sunt bune pentru o perioad scurt de timp, dar de multe ori copilul ii pierde interesul, dac nu exist un motiv interesant care s-l atrag.

    Versuriledegrdiniicntecelele,cuomulime

    de expresii, sunt ideale pentru nvarea limbajului. Repetnd frecvent melodia sau rima, copilul va nva s rspund cu cuvinte i gesturi care se potrivesc cu aceste rime i s fac primele sale ncercri de a cnta i de a face muzic.

    Rsfoindcrisauprivindfotografiimpreunapare

    oportunitatea de a repeta aceleai cuvinte i fraze. Copiii par s nu obosesc s asculte crile lor preferate iar i iar. Nu este niciodat prea devreme

    pentru a introduce unui copil crile de poveti. Asigurai-v c alegei crile adecvate nivelului de vrst a copilului.

    Crile simple de carton sau textile sunt cele mai bune la nceput, i, n timp, putei trece la mai multe poveti elaborate. Cu toate acestea, chiar i povetile i personajele unei cri simple pot fi fcute mult mai complexe (cu un pic de imaginaie), pe msur ce copilul se maturizeaz.

    Tranziia de la stadiul preverbalAm menionat mai devreme c enunurile preverbale ale unui copil au de obicei un scop i, ca printe, trebuie s reacionai pozitiv la ele ct mai mult posibil. Dar cum s facei asta? Un rspuns la aceast ntrebare este descris ntr-un curs dezvoltat de Centrul Hanen (Toronto), n care prinii nva modul n care pot ajusta i regla fin limbajul lor pentru a satisface cel mai bine nevoile copilului lor. Menionm aceste strategii la nivel preverbal, dar ele pot fi aplicate, de asemenea, la etapele ulterioare de vorbire i dezvoltare a limbajului. Pentru a facilita comunicarea prinilor cu copilul lor, Hanen recomand utilizarea ,,Abordrii 3A. Cei trei ,,A sunt: asigurai copilului conducerea, adaptai-v pentru a mprti momentul, i adugai experiene i cuvinte noi (Manolson i al., 1996). Ceea ce urmeaz este un rezumat al principiilor Programulul Hanen:

  • 15

    Permitei copilului

    s preia conducerea

    pe tema de

    comunicare.

    Permitei copilului s conducAceasta nseamn c v lsai copilul s preia conducerea pe tema de comunicare i l urmrii vorbind despre ceea ce face i lucrurile care l intereseaz. Un copil are mai multe anse de a nva limbajul cnd este vorba despre lucruri care sunt de interes pentru el. Urmrind acest scop, avei posibilitatea de a-i consolida i mai mult dezvoltarea limbajului, deoarece el a artat c este interesat de subiect. S-ar putea s dorii s citii o poveste despre animalele din grdina zoologic, dar n cazul n care copilul este mai interesat s se joace de-a casa atunci s v adaptai planul de joc la jocul de-a casa i s vorbii despre acea activitate.

    Adaptai-v pentru a mprti momentulCopilul are felul lui de a fi i, uneori, poate fi dificil s v conectai cu adevrat cu el sau s v concentrai pe un anumit scop. Pentru a avea interaciuni semnificative cu copilul dumneavoastr, trebuie s v adaptai interesele dvs. la ale lui. Acest lucru nseamn c trebuie s ncearcai s v adaptai la nivelul de joc i la obiectul jocului copilului dumneavoastr. S v jucai mpreun cu el i s vorbii despre ocupaia lui ntr-un mod care s i plac. V vei atinge n continuare scopul, dar n acest fel v putei conecta cu copilul dumneavoastr mai uor i ntr-un mod semnificativ.

    Adaugai experiene i cuvinte noiOdat ce o interaciune se ntmpl, avei posibilitatea de a aduga ceva nou sau s l nvi ceva.

    Dac repetai aceleai cuvinte iar i iar ntr-o situaie binecunoscut, v ncurajai copilul s nceap s foloseasc limbajul. Cu toate acestea, la un moment dat, limbajul trebuie s se extind i s creasc, astfel nct s adugai cuvinte i experiene noi la jocurile pe care le tie deja. Noi numim aceasta expansiunea limbajului.De exemplu, dac copilul dumneavoastr spune deja ceva, putei aduga un cuvnt sau dou n plus sau un detaliu suplimentar. Prin adugarea de ceva n plus la ceea ce spune copilul dvs., i oferii instrumentele necesare pentru a extinde mesajul su. (a se vedea exemplul de la pagina urmtoare).

    Deoarece extinderea limbajului este att de important pentru dezvoltarea unui vocabular larg i a unui repertoriu de limbaj mai bine rotunjit, vrem s vorbim despre asta mai n detaliu.

    Extinderea limbajuluin funcie de competenele lingvistice ale copilului dumneavoastr i de nivelul de dezvoltare, putei extinde ceea ce spune copilul ntr-o varietate de moduri. Asigurai-v c nivelul limbajului dvs. este doar puin peste nivelul copilului dumneavoastr. Nu vorbii n fraze lungi, dac copilul dumneavoastr comunic folosind enunuri de un cuvnt. Acest lucru poate descuraja copilul. Dac copilul dumneavoastr folosete enunuri cu un cuvnt, atunci rspundei cu propoziii de dou sau trei cuvinte.

    n cazul n care copilul se joaca cu o main i scoate sunete, cum ar fi bbrrr sau chiar o propoziie ntreag ca n al doilea exemplu de mai jos, exist mai multe moduri n care putei rspunde n mod corespunztor i s adugai informaii la ceea ce copilul dumneavoastr spune:

  • 16

    Copilul spune: Adultul poate... Bbrrr. Uh, oh Acceptai: Uh, Oh, brrrr Adaptai: Oh, nu. Ce s-a ntmplat? Maina ta este stricat? Adugai: Da, una dintre roi s-a rupt. S-o reparm.

    Un copil mai mare Adultul poate...poate spune:Bum! Acceptai: mi pare ru, maina s-a Main stricat stricat. Adaptai: Farurile i pneurile sunt sparte. Adugai: Las-m s ncerc s repar maina. Hai s gsim o alt main. Ar trebui s punem o roat nou?

    Prin adaptarea limbajului dvs. pentru a se potrivi sau a se apropia de nivelul copilului, adugnd apoi mai multe cuvinte, i dai posibilitatea de a nelege ceea ce ai spus i de a nva mai multe cuvinte. Cnd exemplul (modelul) dvs. de limbaj este simplu, dar puin peste nivelul copilului, este mult mai accesibil i mai uor pentru copil s fac tranziia la un limbaj mai complex. i, pentru c i urmai exemplul, este de asemenea un subiect despre care copilul vrea s vorbeasc i s nvee. Nu v facei griji s facei o fraz perfect gramatical. Vei perfeciona limbajul cu timpul, pe msur ce copilul dvs. progreseaz. Acest lucru este valabil mai ales la copii mai mici sau la cei care au probleme de nvare.

  • Oh, nu. Ce s-a ntmplat? Maina ta este stricat?

    Brrr. Uu, oo

  • Capitolul 3:Dezvoltarea auzului

    18

    Dei vorbim adesea despre dezvoltarea auzului, dezvoltarea vorbirii, i dezvoltarea limbajului ca subiecte distincte, toate sunt strns legate ntre ele. Fiecare depinde de cealalt. Toi copiii dezvolt abilitile de ascultare ntr-o secven cunoscut. inei minte c lucrm la dezvoltarea abilitilor de ascultare, pentru a facilita dezvoltarea vorbirii i a competenelor lingvistice. Prin urmare, cnd citii urmtoarele sugestii pentru dezvoltarea abilitilor de a asculta, inei cont de faptul c dezvoltarea auditiv n izolare nu este ntr-adevr obiectivul - scopul este dezvoltarea limbajului.

    Dup cteva luni, copiii cu auz normal vor dezvolta urmtoarele abiliti: 1) ncep s perceap anumite sunete (detectare), 2) ncep s perceap diferenele dintre sunete (discriminare), 3) ncep s recunoasc sunete (identificare), i, n cele din urm, acord un neles la sunete (interpretare sau nelegere). Un copil care aude are nevoie de un minim de 12 la 24 de luni de practic a ascultrii pentru a dobndi aceste abiliti (Erber i al., 1976).

    n funcie de vrsta la care copilul a primit IC, el poate fi nc la vrsta i etapa preverbal cronologic normal.n acest caz, de multe ori este foarte uor s se profite de stadiul la care deja se afl i s continum cu dezvoltarea auzului i a vorbirii foarte natural. Vei descoperi c sfaturile noastre pentru stimulare n stadiile preverbale se potrivesc bine cu sfaturile de dezvoltare precoce a auzului i a vorbirii descrise mai jos. n cazul n care copilul a primit implantul n timpul sau dup etapa preverbal (bazat pe vrsta cronologic), ai putea descoperi c trebuie s re-creai n mod deliberat acele situaii cu scopul de a trece copilul dumneavoastr prin etapele timpurii de dezvoltare care sunt importante pentru stabilirea bazelor de dezvoltare de mai trziu a limbajului. Procesul ar trebui s se desfoare repede dac obiectivul dvs. este ca el s i ajung din urm pe colegii si care aud normal. Sfaturile de mai jos ar trebui s v ajute s v gndii la activiti

    distractive, pstrnd n acelai timp interesul copilului dumneavoastr. Acestea urmresc Lista de verificare a abilitilor auditive, o evaluare a comunicrii disponibil la MED-EL.

    Dei vorbim despre diferite etape de dezvoltare auditiv aa cum apar ntr-o anumit ordine, copiii nu petrec n mod necesar mult timp la un nivel nainte de a trece la urmtorul. De multe ori se pare c ei dezvolt detectarea, discriminarea i identificarea, toate n acelai timp. ncercai ct mai multe activiti i jocuri diferite i urmrii-le.

    Jocuri pentru stimularea dezvoltrii auditiveLimitarea zgomotului de fond este important, n special n timpul activitilor concentrate de ascultare. Ai putea descoperi c el este mult mai concentrat pe sunet atunci cnd zgomotul concurent, cum ar fi radioul sau televizorul, este oprit i mediului este relativ linitit. Atunci cnd pentru copil obiectivul este de a crete sau de a dezvolta abilitile auditive, utilizarea reperelor vizuale ar trebui redus la minimum. Muli prini gsesc c statul lng copilul lor n timpul acestor activiti de nvare minimizeaz reperele vizuale i cresc la maxim dependena copilului de a asculta singur pentru aceste activiti concentrate de ascultare .

    Contientizarea sunetuluincurajai-v copilul s observe sunetele. Putei face acest lucru reacionnd cu entuziasm la fiecare reacie pe care copilul dumneavoastr o are la sunet. Indicai copilului dumneavoastr s asculte, apoi aratai-i sunetul pe care l auzii amndoi. Amintii-v s etichetai sau s spunei copilului ce reprezint sunetul. De exemplu, Ascult, am auzit telefonul. Observai dac copilul dumneavoastr indic faptul c aude vocea dvs. i deschide larg ochii sau se uita la dumneavoastr?

  • 19

    Experimentai cu sun

    ete

    din interiorul i exte

    riorul

    casei, aa nct cop

    ilul

    s intre n contact p

    e ct

    posibil cu ct mai m

    ulte

    sunete diferite.

    Atragei-i atenia sau indicai-i c aude vocea dvs.De exemplu, Ai auzit-o pe mami, da, mami este aici.Asigurai-v c facei acelai lucru cu ceileli membri ai familiei. Atenionai-l cnd i aude tatl sau fraii.

    Oferii copilului dumneavoastr oportuniti ample pentru de a produce el sunete (folosind propria voce sau alte lucruri zgomoase i jucrii care fac sunet). Celor mai muli copii mici le place s se joace cu oale, tigi, capace i linguri de lemn gsite n buctria dumneavoastr. Pregtii un mic sector unde copilului i este permis s se joace cu aceste obiecte cnd suntei n buctrie. Vorbii despre sunetele pe care le fac. Este tare, slab? n acest fel copilul poate nva despre sursele de sunet.

    Experimentai cu sunete din interiorul i exteriorul casei,aa nct copilul dumneavoastr s intre n contact pe ct posibil cu ct mai multe sunete diferite. Asigurai-v c poate vedea i/sau simi c ceva se ntmpl n momentul cnd aude un sunet. Cutai cteva jucrii care lumineaz, vibreaz, sau se mic n timp ce scot sunete. Atunci cnd exist anumite sunete n mediu (cineva sun la u sau telefonul sun) prima dat atragei atenia copilului la acest sunet i apoi luai-l cu dvs. la sursa de sunet (ua de la intrare, telefonul). Repetnd aceasta frecvent, copilul dvs. va ncepe s neleag legtura dintre sunet, sursa sunetului i semnificaia acelui sunet.

  • 20

    Ascultarea sunetului cu atenieAcum, copilul dumneavoastr fiind contient de mai multe sunete, acord atenie la ceea ce aude o perioad mai lung de timp? Jocurile de ascultare reprezint un mod distractiv de a crete atenia la sunet. Prefacei-vcdormiiitrezii-vcndcopilulstrig.

    Schimbai rolurile i asigurai-v s spunei: Trezete-te! Ssst! Mergeiistaimpreunnspateleuneiuii

    ateptai pn cnd cineva bate la u, i putei deschide numai atunci cnd ai auzit btaia la u.

    Introduceijocuricudegeteleicntecesimple,cum

    ar fi: Itsy Bitsy Spider. Copii mici iubesc aceste jocuri care le vor reine atenia mai mult timp.

    Participailajocurilecopiluluicndscoatesunetecu

    diferite obiecte prin cas. Joaca mpreun va crete atenia sa la sunete.

    Mergeipelocsaunritm,modificairitmulcubtaia

    n timp ce copilul dumneavoastr bate toba. Punei copilul dumneavoastr s fac acelai lucru n timp ce batei toba.

    Cutarea sursei de sunetOdat ce copilul dumneavoastr este contient de sunete, el poate cuta sunetul, dar nu este capabil s localizeze sursa. Copiii cu implanturi bilaterale pot localiza sunetul mai uor dect copiii cu auz unilateral. Indicaisunetul,etichetaisunetul,sauduceicopilul

    la sursa de sunet. Jucaijocuripentruancurajacopilulsgseascsursa

    de sunet. Jucai-v de-a v-ai-ascunselea. Punei un frate sau un alt adult s se ascund i facei zgomot de apel sau strigai numele copilului. La nceput, ar putea fi necesar s ajutai copilul dumneavoastr s gseasc sursa de sunet. Acesta poate deveni un joc distractiv cu schimbarea rolurilor, de asemenea.

    Aranjaicacinevasbatlausaussunelau.

    Sftuii copilul s asculte. Spunei, Ce aud? sau Ascult, cineva este la u. Cine e? Mergei la u.

    Atenionai cnd sunetul se oprete i ncepe Balansai-vsaulegnai-vnritmulmuziciipecare

    o cntai copilului dumneavoastr. Oprii-v cnd muzica se oprete. Acest lucru va stimula copilul s constate nceputul i sfritul muzicii.

    Alergaipelocsaudansai,attatimpctcnt

    muzica i stai nemicat sau mergei i stai pe podea cnd muzica se oprete. Adugai limbaj la activitate:

    Uu oo, muzica s-a oprit! Ce sa ntmplat? S-a terminat.

    Luaidourecipientegoaleidenticecumarfi

    cutiuele pentru filme foto sau alimente. Lsai una goal i punei cteva monede n cealalt. Agitai-le pe fiecare separat. Vedei dac copilul dumneavoastr observ c una face zgomot iar cealalt nu. Apoi, deschidei recipientele i artai-le copilului ca s poat face legtura dintre sunet/absena sunetului i coninut. Adugai limbaj la aceast activitate.

    Imitaidiversesunetedeanimaleidevehiculecu

    vocea dvs. Punei copilul s mite jucria dup vocea dvs. Punei copilul s nu mai mite jucria cnd vocea dvs. se oprete. Asigurai-v c folosii cuvinte reale, de asemenea. De exemplu, Bun treab, maina s-a oprit.

    Identificarea sursei de sunetCopilul dvs. poate fi acum capabil s se ntoarc la sursa de sunet sau gseasc sunetul pe care l aude. Consolidaiaceastaabilitatecomentnddespresursa

    de sunet pe care copilul o identific. De exemplu, copilul se poate ntoarce dup vocea dvs. i putei spune, Bun treab, ai auzit-o pe mami.

    ncurajai-vcopilulsvspunceaauzit,artnd

    sau spunnd Am auzit. sau, Am auzit c. Jucaiunjocdeapelarencarefraiirspundpernd

    n mod corespunztor atunci cnd li se rostete numele. Punei copilul dumneavoastr s gseasc fratele care i strig numele.

  • 22

    Oink, oink

    Imitarea sunetelor sau a vorbiriiAi lucrat la imitarea sunetului i la schimbarea rolurilor cu copilului dumneavoastr. Acum, dorii ca el s fie capabil s imite gnguritul sau sunete asemntoare cu vorbirea, cum ar fi iruri lungi sau scurte de silabe. Stainfaauneioglinziipronunaiiruridesilabe

    lungi comparativ cu scurte; poate fi un mod distractiv de a ncuraja copilului s imite silabele dvs. Alegei sunete pe care copilul este deja capabil s le pronune: cum ar fi babababa versus ba sau mamama versus ma. Amestecarea ctorva fee amuzante ajut ntotdeauna la meninerea interesului copilului.

    Puneipemasobucatdehrtieimarkerul,creioane

    sau vopsea de degete. Asociai activitatea de desenare cu iruri lungi versus scurte de silabe. Scoatei sunete apoi ncurajai copilul s le imite.

    Schimbairolurile.Puneicopilulspronunesilabelungi

    versus scurte i imitai sunetul. Aceasta ncurajeaz nelegerea acestei sarcini.

    Folosiijucriicarefaczgomot,iarcopiluldumneavoastr

    s le imite. De exemplu, mpingei o main, mpreun cu imitatarea bip-bip-bip versus bip.

    Imitarea nlimii unui sunet sau a vorbiriiCopilul dumneavoastr va trebui s fie capabil s imitesau s utilizeze inflexiuni vocale pentru enunuri comune, cum ar fi scderea intensitii n uu oo, sau la imitarea creterii inflexiunii pentru o ntrebare, cum ar fi mai mult?. Utilizaiostrategienumit,,evideniereaacusticdea

    supra-accentua modelarea acestor modificri de intensitate. De asemenea, putei folosi un pic de ,,melodie n vocea dvs.

    Uneori,legnndu-vuorsaufolosindgesturiajutai

    copilul dumneavoastr s simt acestea. Muli copii mici care folosesc un IC sunt capabili s utilizeze destul de uor o inflexiune vocal adecvat. Copiilor le place s se joace cu diferite schimbri de intensitate ale expresiilor comune cum ar fi ,,uu-oo, oo, nu, mai mult v rog ntr-un mod distractiv.

    Imitarea volumului sunetului sau a vorbiriiCopiii care dezvolt aceasta capacitate sunt mai capabili de a modifica intensitatea vocii lor pentru situaii adecvate. Cei mai muli copii, indiferent dac au auz normal sau sunt surzi i folosesc un IC tind s fie prea zgomotoi n unele situaii. Muli prini doresc s-i nvee s foloseasc o voce slab sau ,,de interiorcnd situaia cere moderaie. Jucaiunjocdetrezire.Utilizaiovocetarecastrezii

    o ppu sau un animal de plu versus o voce linitit cnd ppua doarme. Acesta este un joc important atunci cnd copilul se joac cu animale de plu, ppui sau de-a casa. Amintii-v s folosii limbajul ca s descriei ceea ce facei i ceea ce se ntmpl.

    Repetaiuneledintrejocurilepreferatealecopilului

    dumneavoastr din activitile anterioare folosind imitarea unei voci linitite versus puternic.

    Schimbairolurilejucndu-vcutobasaulovindunvas,

    cu sunete tari versus slabe. Acest lucru poate fi de ajutor pentru a nva conceptul de puternic versus slab.

    Utilizaippuipedegete.Desemnai,,leulsfie

    ppua cu voce puternic i ,,arpele s fie ppua cu voce slab. Leul are un rget puternic, n timp ce sunetul arpelui este slab poate doar sssss. Stabilii ce va face fiecare ppu. Schimbai rolurile i fii diferite ppui i scoatei sunete puternice versus slabe.

  • 23

    Gsii imaginile

    din carte atunci

    cnd citii

    o poveste.

    Modificarea exprimrii ntr-o mai strns concordan cu modelul adultului, numai cu ajutorul auzuluiOdat ce copilul ncepe s utilizeze cuvinte, fraze i propoziii, vei dori ca el s fie capabil s-i mbuntesc acurateea produciei vorbirii pentru a se potrivi cu modelul adultului. Prinii copiilor care au auzul normal corecteaz frecvent producia vorbirii sau gramatica ,,reflectnd napoi copilului pronunia corect sau structura. Copiluldvs.poatespune,Uit-telapisic!Atunci

    spunei, Da, vd pisica. ncercai s subliniai cuvntul pisic. n timp, copilul va ncepe s se corecteze.

    ncercaisfolosiiotehnicanumitalternativ

    forat n timpul gustrii, mesei i jocului. n loc s i oferii o alegere global, cum ar fi Ce doreti? i dai copilului una din dou alegeri. ntrebai copilul, Vrei mere sau brnz la gustare? Aceast strategie permite copilului nu doar s se concentreze pe modelul adultului, dar s pronune cuvntul imediat dup ascultarea modelului. n cazul n care copilul dumneavoastr repet ,,rnz pentru brnz, atunci spunei, Bine, aici este brnza ta. Folosii

    evidenierea acustic (accentul suplimentar pe cuvntul brnz). Apoi v putei savura gustarea.

    Lucrul cu fraze simple sau indicaiiAcum dorii s oferii copilului dumneavoastr posibilitatea s rspund la fraze simple sau indicaii previzibile. Exist multe jocuri i activiti cotidiene care pot facilita capacitatea copilului de a urma instruciunile. Amintii-v s urmai exemplul copilului dumneavoastr atunci cnd alegei activitile dvs. Lacopiiimaimici,croraleplacedescrcareai

    turnarea, putei pune blocuri ntr-o cutie, jucrii n basculant sau jucrii n caseta de nisip. Le dai indicaiile n timpul jocului. Schimbai rolurile i uneori punei-l pe copil ,,s spun ce s facei.

    Puneianimaleledelafermntr-ungrajdsauvagon.

    Puneianimaleledingrdinazoologicntr-ocuc,

    cutie sau arc. Puneicopilulsgseascdiferitecamioane,maini,

    sau avioane, s le mping sau le pun sub o cutie sau mas.

    Gsiiimaginiledincarteatuncicndcitiiopoveste.

    Includeiattaciunictiobiecte.Deexemplu,arat-

    mi-o pe cea care merge pe jos (alearg, sare, etc.). Puneicopilulsajutelampturireahainelorsaus

    pun hainele deoparte sau s scoat hainele din usctor. Poate fi distractiv s facei aceste sarcini mpreun.

    Puneicopilulsgseascmere,biscuiisaualtelucruri

    familiare atunci cnd suntei la magazinul alimentar. Puneicopilulsurmezeindicaiilecndajutla

    aranjarea masei pentru cin. Jucaijocuri,cumarfi:Simionspune,cazncare

    copilul va trebui s urmeze indicaiile. Schimbai rolurile i lsai-l pe copil s fie Simion.

    Ascundeiuneleobiectencontainereiapoi

    descoperii obiectele n timp ce numii fiecare dintre jucriile ascunse. Apoi acoperii jucriile din nou i cerei copilului s gseasc anumite obiecte.

  • 24

    Amintirea i repetarea exprimrilor mai elaboratePe msur ce copilul dvs devine un asculttor mai sofisticat, el va fi capabil s stpneasc nelegerea unor enunuri mai lungi. Capacitatea de a urma aceste tipuri de enunuri i ajut pe copii s aib mai mult succes cnd acetia intr n instruirea precolar. Oricare dintre activitile de mai sus pot fi folosite mpreun cu modificrile aduse complexitaii indicaiilor dvs. De exemplu: n cazul n care copil dvs. vrea s ajute la sortarea rufelor, putei folosi aceast situaie pentru a introduce o mulime de cuvinte de zi cu zi. De exemplu,putei spune, Vom sorta hainele. S punem toate osetele mpreun. Te rog d-mi osetele mari albe ale lui tati.Putei pune copilul s gseasc avionul mare albastru versus ,,avionul mic rou.

    Rime de grdini sau melodiiEste important s continuai s utilizai cntece, rime i jocuri cu degetele cu copilul dvs. Cel mai probabil, copilul dvs. va urma o secven de aptitudini n timpul acestor activiti.

    La nceput, copilul dumneavoastr poate scoate sunete care mimeaz intonarea melodiei sau rimei, dar cuvintele pot s nu fie identificate. Mai trziu, copilul poate imita activitile i apoi unele dintre cuvintele cheie. n cele din urm, copil dvs. va fi capabil s cnte mpreun cu melodia sau rima. Repetarea este bun. S adugai melodii noi, poezii i jocuri cu degetele pe msur ce abilitile copilului dumneavoastr se mbuntesc i ncepe s cnte sau spun cuvinte. Aceste activiti contribuie la creterea memoriei auditive pentru iruri din ce n ce mai lungi de informaii.

    Lucrul n mod deliberat n zgomot de fondDei zgomotul de fond creeaz o situaie dificil de ascultare, uneori este important s se practice ascultarea ntr-un mediu zgomotos. Lumea este un loc zgomotos i pentru a face fa ntr-un mediu acustic nefavorabil, avei nevoie s exersai ocazional n astfel de situaii. Dei de cele mai multe ori este important s lucrai ntr-un mediu linitit, ocazional trebuie s desfurai activiti i n mediu zgomotos sau s pornii radioul.

  • 25

  • 26

    Capitolul 4:Achiziia vorbirii i a limbajului

    Pentru a stimula vorbirea i dezvoltarea limbajului, utilizai jocuri de dezvoltare corespunztoare vrstei, cri, jucrii i activiti i vorbii despre tot ceea ce facei. Vorbii ceva mai mult i chiar mai mult. n ntelegerea i producia limbajului su copilul arat c a descoperit reguli pentru: ordinea cuvintelor, formarea propoziiilor negative, construcia ntrebrilor i construirea propoziiilor complexe (folosind cuvinte cum ar fi i, dar, pentru c, etc.). Astfel frazele ajung nu numai mai lungi, dar i mai complexe n structura lor. Copiii nva s utilizeze activ regulile gramaticale ale limbii lor i s creasc vocabularul lor de lucru. Pentru a stimula acest lucru, este important s cretei continuu complexitatea limbajului dvs. dup cum progreseaz copilul. Nu limitai alegerea cuvintelor din vocabular - folosii o varietate de cuvinte care descriu acelai lucru, dar nu sacrificai atenia sau interesul lui.

    Abilitile de producere a vorbirii copilului (de asemenea, numite articulare) se dezvolt pe msur ce el se maturizeaz. Unele erori de articulare sunt tipice pentru o anumit vrst, dar este de ateptat s dispar pe msur ce copilul crete. Iniial el va imita un cuvnt, dar s-ar putea s nu fie uor de neles. Pe msur ce limbajul su progreseaz, el va fi mai inteligibil pentru prini i ali membrii ai familiei, dar nu neaprat i pentru strini. n timp, inteligibilitatea vorbirii copilului devine din ce n ce mai bun, pn n cele din urm cei mai muli copii cu auz normal sunt inteligibili pentru toat lumea, n jurul vrstei de trei ani. Copiii cu IC dezvolt o vorbire care sun cel mai natural dac nva s compare vorbirea lor cu a dumneavoastr suficient de bine pentru a fi capabili s corecteze i s revizuiasc articularea sau pronunia cuvntului lor ca s se potriveasc cu al dvs.

    Sfaturi pentru stimularea vorbirii i dezvoltarea limbajuluiDescriei ceea ce copilul dumneavoastr face sau simte. n acest mod el nva s fac o legtur ntre limbaj i eveniment. Aceasta susine nelegerea limbajului. Ajustai-v nivelul limbajului la nivelul limbajului copilului dumneavoastr. Amintii-v principiile 3A ale lui Hanen, aa cum sunt descrise ntr-o seciune anterioar.

    Implicai copilul dvs. n selectarea crilor de care el este interesat. n timp ce i vorbii sau citii, subliniai cuvintele i conceptele importante. ntreruperea dup ce ai spus ceva important ofer copilului dumneavoastr ansa de se gndi ntr-adevr la ceea ce tocmai ai spus. Uneori, copiii nva lucruri doar prin auzirea lor n mod repetat, iar i iar. Uneori, ei nva ntmpltor - doar fiind expui la limbajul din mediul nconjurtor. ntimpulunuijoccaSimionspune,esteoideebun

    s subliniai cuvinte ca pe, sub, alturi de, sau n. De exemplu, ai putea spune, Simion spune s pui mingea N cutie, PE dulap SUB mas, etc.

  • 27

    Utilizailucruriobinuitedeuzcasnicpentruastimula

    limbajul. De exemplu, o persoan poate descrie un obiect din camera, iar alta trebuie s l gseasc punnd ntrebri suplimentare. i putei spune cald!, atunci cnd se apropie de obiect, sau rece!, dac se deprteaz de el.

    Oferiiovarietatedembogireaexperienelordin

    copilrie. Excursiile la grdina zoologic, magazinul alimentar i locul de joac ofer oportunitatea de a mbogi vocabularul i de a stimula o varietate de forme de limbaj care s-ar putea s nu fie uor accesibile la domiciliu. Vorbii despre tot ceea ce facei.

    Odatceelfoloseteprimulluicuvnt,oferii-i

    posibilitatea de a continua s utilizeze mai multe cuvinte i combinaii de cuvinte. Rapid acestea devin propoziii. Atunci intr n joc abilitile de schimbare a rolului construite n etapa pre-verbal. Dup ce comentai despre o aciune, ntrerupei pentru a-i da timp s rspund verbal. Pe msur ce continuai s vorbii despre acest subiect, punei ntrebri pentru a l ncuraja s i extind n continuare limbajul.

    NuvfieteamsutilizaintrebricuC(cine,ce,

    cnd, de ce, care). Dac la nceput, el nu rspunde corect sau deloc, atunci modelai rspunsul corect pentru el. Dac este posibil, ncercai s evitai ntrebrile care promoveaz doar un rspuns de tip da/nu.

    Dup cum putei vedea, multe dintre activitile propuse n cadrul seciunii de Jocuri de stimulare a dezvoltrii auditive sunt ntr-adevr jocuri sau activiti care stimuleaz dezvoltarea limbajului. Aceast abordare integrat este modul n care copiii cu IC nv limbajul i devin comunicatori competeni.

    Aptitudini social-pragmaticeLimbajul este folosit ca un instrument n interaciunea dintre partenerii dintr-o conversaie. Dar care sunt abilitatile necesare pentru o interaciune cu succes? Abilitile de limbaj reprezint mai mult dect cunoaterea unor cuvinte i capacitatea de a le pune mpreun pentru a forma propoziii corecte. De asemenea, este mai mult dect formarea sunetelor corecte. Copiii trebuie s nvee de asemenea cum s foloseasc un limbaj adecvat. Un bun comunicator are un repertoriu de lucruri de spus care s se potrivesc situaiilor particulare, n funcie de scopul cuvintelor (funcie comunicativ): salut, protest, oferirea de informaii, cererea de atenie, cererea de informaii, etc. Un bun comunicator nva s foloseasc cuvintele i funciile de comunicare care sunt adecvate n propria sa cultur sau comunitate. De exemplu, n multe culturi, nu este adecvat a te adresa profesorului cu Hei, Jim, ci cu

    Bun ziua, domnule Jones.

  • 28

    Capitolul 5:Gata cu grdinia! Acum ce?

    n aceast seciune dorim s oferim prinilor cteva idei pentru a-i ajuta n alegerea colii. nainte de vrsta colar, unii prini au gsit deja o gradini specializat, pre-coal, grup de joac pentru copii sau un centru de ngrijire zilnic. Cu toate acestea, alegerea structurii academice, sociale sau de sprijin, cea mai potrivit pentru un anumit copil, este adesea dificil.

    Alegerea unei grdiniePentru c am discutat deja opiunile de comunicare disponibile n capitolele privind limbajul preverbal i dezvoltarea limbajului, acest capitol se va concentra asupra lurii deciziei legate de grdinia cea mai potrivit pentru copilul dumneavoastr.

    n funcie de domiciliu, prinii pot avea posibilitatea de a alege ntre nvmntul obinuit i cel special pentru copilul lor hipoacuzic. Grupurile speciale sau serviciile oferite n cadrul colilor obinuite, care sunt destul de obinuite n Marea Britanie i SUA, s-ar putea s nu fie disponibile n alte zone ale lumii. O alt opiune ar fi plasarea lui ntr-o coal special pentru copiii cu deficiena auditive.

    Programul Picture Perfect Preschool (Imagineaz-i grdinia perfect), disponibil pe site-ul MED-EL, poate ajuta prinii n alegerea unei variante educaionale care sa fie stimulativ pentru copilul lor, n special dac acetia sunt n cutarea unei locaii precolare de mas. Acesta include o list de ntrebri pentru profesorii i administratorii de la grdinia care ar putea fi luat n calcul. n plus, acesta ofer ndrumare prinilor n observarea slii de clas i ofer consiliere cu privire la situaii specifice care ar putea sprijini mai bine copilul lor. n cele din urm, acesta ofer cteva sfaturi pentru educatorii obinuii care ar putea s nu aib experien anterioar cu integrarea n clasa lor a unui copil care este surd.

    Pentru a face o alegere bun a plasamentului precolar, este important ca prinii s se uite la imaginea de ansamblu i s ia n considerare toate posibilitile pentru copilul lor i pentru familie.

    Este foarte important de tiut c alegerea unei coli nu este ceva ce se face doar o dat, ci o alegere care ar trebui s fie reevaluat dup necesiti de-a lungul anilor.

    Grdiniele obinuite s-ar putea s nu fie disponibile sau benefice pentru fiecare copil. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii care sunt surzi i au probleme asociate. Pentru ei, n funcie de ce servicii i programe speciale sunt disponibile, acesta poate fi un plasament supra-stimulator sau excesiv de provocator. Scopul este ca ei s se simt confortabil, s nvee informaiile de care au nevoie (aceleai informaii pe care copiii cu auz normal trebuie s le nvee) i s fie fericii social. Prin urmare, este extrem de important ca orice dificulti de nvare suplimentare s fie identificate ct mai repede posibil, mai ales atunci cnd copiii hipoacuzici planific s frecventeze o coal de mas. Acestea sunt decizii care ar trebui luate n colaborare cu profesionitii care lucreaz cu copilul dumneavoastr.

    Zgomotul de fond din sala de clasChiar i persoanele cu auz normal neleg mult mai greu vorbirea n zgomot de fundal (de exemplu, la o petrecere), cnd vorbitorul este departe (atunci cnd suntei n partea din spate a unui grup, ncercnd s nelegei ghidul turistic) sau ntr-un mediu acustic defavorabil (ntr-o catedral). Dac avei deficiene de auz, acest lucru va interfera i mai mult i aparatele auditive sau IC nu rezolv complet aceast problem. Aceste dispozitive au de obicei un microfon care capteaz toate sunetele, inclusiv zgomotul de fond i orice reverberaie din camer.

  • 29

    Aceste sunete sunt apoi procesate de ctre aparatul auditiv sau IC, iar elementele perturbatoare sunt, de asemenea, integral sau parial prelucrate i transmise.

    n stabilirea colii, aceste dificulti de mediu sau situaionale pot fi rezolvate parial prin modificrile la clas pentru a ajuta la absorbia sunetului, cum ar fi covoare, perdele sau jaluzele peste suprafaa reflectorizant a ferestrelor. Draperiile de perete de pe pereii mari reflectorizani de sunet reduc de asemeneainterferena de zgomot. Un alt sprijin este utilizarea sistemelor de amplificare suplimentare care pot fi montate n ntreaga clas (prin difuzoare) sau individual (prin intermediul echipamentului FM, sistemelor cu infrarou sau bobina de telefon). Pentru a utiliza aceste sisteme, cadrele didactice trebuie s poarte un microfon i un transmitor.

    Dac avei probleme legate de mediul auditiv al clasei, discutai cu audiologul copilului dvs. pentru sugestii.

    Sperm c ai gsit aceast brour Micuii asculttori ca fiind o resurs util de opiuni de asisten i educaie disponibil pentru copiii mici cu IC. Exist multe resurse disponibile pentru dumneavoastr ca printe a unui copil cu IC sau ca profesionist care lucreaz cu copii mici cu IC. Aceast brour a fost menit s v ofere o imagine de ansamblu a unor informaii i sugestii de baz pentru a stimula dezvoltarea copilului dumneavoastr. V rugm s vizitai BRIDGE MED-EL, Programul de comunicare mai bun online de pe www.medel.com sau contactai cel mai apropiat birou MED-EL pentru asisten suplimentar sau pentru a accesa alte materiale BRIDGE.

    Vizitai online,

    pe website-ul

    www.medel.com,

    programul BRIDGE to

    better Communication.

  • 30

    ReferineAnderson, I., Weichbold, V., DHaese, P., Szuchnik, J., Quevedo, M. S., Martin, J., et al. (2003). Cochlear implantation in children under the age of two What do the outcomes show us? Int J Pediatr Otorhinolaryngol, 68, 425-431.

    De Raeve, L. (2010).A longitudinal study on auditory perception and speech intelligibility in deaf children implanted younger than 18 months as compared to children implanted at later ages. Otol Neurotol, 31 (8), 1261-1267.

    De Raeve, L., Spaai, G., Huysmans, E., de Gooijer, K., Bammens, M., Croux, E., & Tuyls, L. (2008). Begeleiden van jonge dove kinderen met een cochleair implantaat: informatie en tips voor ouders en begeleiders. Koninklijk Instituut voor Doven en Spraakgestoorden (KIDS), Hasselt (B) Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind (NSDSK), Amsterdam (NL) Onafhankelijk Informatiecentrum over Cochleaire Implantatie (ONICI), Zonhoven (B).

    Erber, N. P., & Alencewicz, C. N. (1976). Audiologic evaluation of deaf children. J Speech Hear Dis, 41, 256-267.

    Francis, H., Koch, M., Wyatt, J., & Niparko, J. (1999). Trends in educational placement and cost-benefit considerations in children with cochlear implants. Arch Otolaryngol Head Neck Surg, 125, 499-505.

    Geers, A., & Brenner, C. (2003). Background and educational characteristics of prelingually deaf children implanted by five years of age. EarHear, 24, 2S-14S.

    Geers, A., Moog, J., Biedenstein, J., Brenner, C., & Hayes, H. (2009). Spoken language scores of children using cochlear implants compared to normal hearing age-mates at school entry. J Deaf Stud Deaf Educ, 1, 1-15.

    Geers, A., Nichols, J. G., & Sedey, A. L. (2003). Language skills of children with early cochlear implantation. Ear Hear, 24, 46S-58S.

    Hayes, H., Geers, A., Treiman, R., & Moog, J. (2009). Receptive vocabulary development in deaf children with cochlear implants: achievement in an intensive auditory-oral educational setting. Ear Hear, 26, 132-164.

    Kirk, K. I., Miyamoto, R. T., Lento, C. L., Ying, E., ONeill, T., Fears, B. (2002). Effects of age at implantation in young children. Ann Otol Rhinol Laryngol, 111, 69-73.

    Manolson, Ward, and Dodington, (1995). You Make The Difference. Parent Guidebook. Retrieved from: http://www.hanen.org/web/Portals/0/YMTDBROCHURE.pdf.

    May-Mederake B. Kuehn H. Vogel A. Keilmann A. Bohnert A. Mueller S. Witt G. Neumann K. Hey C. Stroele A. Streitberger C. Carnio S. Zorowka P. Nekahm-Heis D. Esser-Leyding B. Brachmaier J. Coninx F. (2010) Evaluation of auditory development in infants and toddlers who received cochlear implants under the age of 24 months with the LittlEARS Auditory Questionnaire. In J Pediatr Otorhinolaryngol.

    Nicholas, J., & Geers, A. (2007). Will they catch up? The role of age at cochlear implantation in the spoken language development of children with severe-profound hearing loss. J Speech Lang Hear Res, 50, 1048-1062.

  • 31

    Nikopoulos, T., ODonoghue, G., Archbold, S. (1999). Age at implantation: its importance in pediatric cochlear implantation. Laryngoscope, 109(4), 595-599.

    Osberger, M. (1997). Cochlear implantation in children under the age of two years: candidacy considerations. Otolaryngol Head Neck Surg, 117, 145-149.

    Osberger, M., Zimmerman-Phillips, S., & Koch, D. B. (2002). Cochlear implant candidacy and performance trends in children. Ann Otol Rhinol Laryngol, 111, 62-65.

    Sharma, A., Dorman, M., Spahr, A., & Todd, N. W. (2002). Early cochlear implantation in children allows normal development of central auditory pathways. Ann Otol Rhinol Larnygol, 111, 38-41.

    Sharma, A., Dorman, M. & Kral, A. (2005). The influence of a sensitive period on central auditory development in children with unilateral and bilateral cochlear implants. Hear Res, 203, 134-143.

    Sharma, A., Dorman, M. F., Kral, A. (2005). The influence of a sensitivity period on central auditory development in children with unilateral and bilateral cochlear implants. Hear Res, 203, 134-143.

    Svirsky, M., Su-Wooi, T., & Neuburger, H. (2004). Development of language and speech perception in congenitally, profoundly deaf children as a function of age at cochlear implantation. Audiol Neurootol, 9, 224-233.

    Tait M., Nikolopoulos T., Archbold, S., & ODonoghue, G. (2001). Video analysis of preverbal communication behaviours: use and reliability. Deafness & Education In, 3(1), 38-43.

  • 32

    24163 1.0

    MED-EL GmbH Niederlassung [email protected]

    MED-EL Deutschland [email protected]

    MED-EL Deutschland GmbH Bro [email protected]

    MED-EL Deutschland GmbH Office [email protected]

    MED-EL Unit Locale [email protected]

    VIBRANT MED-ELHearing Technology [email protected]

    MED-EL [email protected]

    MED-EL GmbH Sucursal [email protected]

    MED-EL GmbH Sucursal em [email protected] UK Ltd

    MED-EL UK Head [email protected]

    MED-EL UK London [email protected]

    MED-EL Corporation, [email protected]

    MED-EL Latino America [email protected]

    MED-EL Colombia [email protected]

    MED-EL Mexico [email protected]

    MED-EL Middle East [email protected]

    MED-EL India Private [email protected]

    MED-EL Hong Kong Asia Pacific [email protected]

    MED-EL Philippines [email protected]

    MED-EL China [email protected]

    MED-EL [email protected]

    MED-EL [email protected]

    MED-EL [email protected]

    MED-EL [email protected]

    MED-EL [email protected]

    MED-EL [email protected]

    MED-EL Japan Co., [email protected]

    MED-EL Liaison Office [email protected]

    MED-EL Medical Electronics HeadquartersFrstenweg 77a6020 Innsbruck, [email protected]

    www.medel.com