+ All Categories
Home > Documents > 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

Date post: 04-Apr-2018
Category:
Upload: cosmina-baicu
View: 249 times
Download: 0 times
Share this document with a friend

of 22

Transcript
  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    1/22

    RITMICA SI GIMNASTICA MEDICALA

    DEVIAII DE COLOANA

    Dreapta privita din fata, inaltand capul spre cele mai indraznete culmi, cu curburice se succed alternativ (lordoza-cifoza-lordoza) privita din profil, coloanavertebrala este unul din elementele anatomice care pltete un greu tribute"indraznelii" omului de a se menine in poziia verticala. Deformatiile coloaneivertebrale sunt multiple , intereseaz att planul frontal (de fata), cat sic elsagital (de profil) si de cele mai multe ori sunt combinate; cauzele lor suntmultiple si adeseori nu sunt bine cunoscute. Etiologia (cauzele) deviaiilorvertebrale Factorii care determina apariia unei deformaii sunt multiplii:

    1. Factorii genetici - in sensul unei predispoziii familiale; pot fi prezeni att inscoliozele eseniale, cat si in cifozele din maladia Scheurmann. S-a putut demon848y2420i stra ca un cuplu in care unul din parteneri este scoliotic are ansa in10% din cazuri de a avea un copil scoliotic, ceea ce inseamna de 50 de ori maimult dect pentru un cuplu cu parteneri sntoi.

    2. Factorii metabolici - pot altera formarea esutului care constituie scheletulde rezistenta al corpilor vertebrali. In anumite boli, in care exista tulburri aleesutului conjunctiv apar tulburri ale esutului elastic datorata deficientei uneienzime se insoteste frecvent de scolioza. In cifoza din cadrul maladieiScheuermann , rezistenta mecanica a vertebrelor este diminuata printr-otulburare de formare a fibrelor colagene din plcile vertebrale.

    3. Factorii de deficienta a sistemului de echilibru. Staiunea verticala arahisului este meninut datorita numeroaselor informaii ce provin de la

    ligamente si muchii coloanei vertebrale, care instiinteaza "ordinatorul central",creierul, asupra poziiei coloanei, la care se adaug informaiile provenite de lacelelalte segmente ale corpului, de la ochi si de la organele de echilibru. Toateaceste informaii sunt transmise prin "cabluri nervoase" unor poriuni specializate

    i

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    2/22

    din creier care le analizeaz, le sintetizeaz, transmit la periferie ordine cecontracta anumii muchi care menin coloana si tot corpul in echilibru. Lezareaanumitor "cabluri" sau a anumitor centrii nervosa duce la apariia unei scolioze.

    4. Asimetrii constituionale. In pofida unor convingeri generale, anatomiaumana este in parte asimetrica. Spre exemplu, exista o asimetrie faciala. Inpoziia stand, omul are tendina de a se sprijini pe un singur picior, impingandunul din solduri in lateral, poziie care se insoteste de o infexiune laterala acoloanei lombare. Aceasta atitudine "soldie" habituala este bine ilustrata de omare parte dintre admirabilele statui ale grecilor antici, ca de exemplu,"Dorifovul" al lui Policlet. Radiografie, in poziia stand (in picioare), existafrecvent o atitudine scoliotica lombara stnga prin rotaia vertebrei L4 pe L5.Aceasta asimetrie constituionala explica poate de ce scoliozele toracale suntfrecvent drepte si cele lombare frecvent stngi.

    5. Factorul biomecanic este prezent in evoluia tuturor deformatiilorvertebrale. Indiferent de cauza care a dus la apariia unei deformri vertebrale,daca ea depete anumite limite, factorul biomecanic contribuie ineluctabil laagravarea ei.

    6. Procesul de cretere a organismului contribuie in mod esenial la evoluia

    deformatiilor vertebrale. Att scolioza cat si cifoza se agraveaz progresiv petoata perioada de cretere, mai accentuata in perioadele de cretere rapida.

    In totalitate, factorii genetici, in special tulburri ale esutului cunjunctiv, tulburriale sistemului de echilibru al corpului, poate si ele genetice, pragurile de deviaieale coloanei care odat atinse duc la organizarea unui cerc vicios agravant, celpuin pana la terminarea creterii, toate determina deviaii vertebrale.

    Coloana vertebrala are 33-34 de piese osoase:

    - 7 cervicale

    - 12 toracale

    - 5 lombare

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    3/22

    2

    - 5 sacrale (unite printr-un os comun- sacru)

    - 4-5 coccigiene formnd impreuna coccigele.

    CIFOZELE

    Curbura cu concavitate posterioara in plan sagital al coloanei (din profil).Termenul de cifoza vine din grecescul Kifos. Cifozele sunt:

    a) NESTRUCTURALE, funcionale care dispar in poziia culcat, iar radiologienu prezint modificri strucrturale ale corpilor vertebrali. Sunt de fapt posturivicioase legate de vrsta la sugar , de insuficiente ale musculaturii trunchiului siperetelui abdominal (persoane astenice dup natere).

    b) STRUCTURALE, care nu dispar in poziia culcat si radiologie prezintmodificri ale structurii corpilor vertebrali. Ele cuprind:

    1. Cifozele in cadrul maladiei Scheuermann, o alterare a structurii platourilorvertebrale care conduce la apariia unei cifoze ce se agraveaz progresiv subinfluenta factorilor biomecanici. Acestea sunt cele mai frecvente dintre cifozelesrtructurale.

    2. Cifozele congenitale prin defecte de formare a corpilor vertebrali.

    3. Cifoze neuromusculare.

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    4/22

    4. Cifoze posttraumatice.

    5. Cifoze in boli genetice ale scheletului (osteocondrodistrofii).

    6. Cifoze in boli metabolice (rahitism, osteoporoza).

    7. Cifoze prin tumori vertebrale.

    8. Cifoze prin leziuni inflamatorii ale corpilor vertebrali.

    Cum recunoatem o cifoza?

    Cea mai simpla metoda cu care putem depista existenta unei deviaii vertebralesau a oricrei indepartari de la inuta corecta

    3

    este somatoscopia.Aceasta consta in inspecia sistematica a inutei ntreguluicorp si a poziiei diferitelor segmente ale sale, privind copilul dezbrcat din profil,fata si spate.

    Din profil trebuie sa analizam poziia capului si a gatului precum amploareacurburilor coloanei.

    In atitudinile cifotice si in cifozele structurale, umerii sunt adui inainte, iaromoplaii sunt uneori "decolai", nu sunt bine aplicai pe torace, incat putemintroduce degetele sub ei. Sunt denumii "omoplai in aripioare".

    Atunci cnd exista o inegalitate a membrelor inferioare , se observa in spate o

    denivelare a fosetelor corespunztoare spinelor iliace posterioare si, in lateral, odenivelare a crestelor iliace, ca o denivelare a plicilor sub-fesiere.

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    5/22

    LORDOZA

    Curbura cu concavitatea anterioara in planul sagital al coloanei vertebrale(profil). Exista in mod normal o lordoza cervicala si o lordoza lombara. Lordos inlimba greaca = curbat

    Lordozele sunt clasificate in:

    - lordoze posturale nestructurale

    - lordoze congenitale

    - lordoze neuromusculare

    Cum recunoatem o lordoza?

    Cu ajutorul somatoscopiei (vezi cifoza). Hiperlordoza se prezint ca o accentuarea lordozei lombare fiziologice. Uneori ea se asociaz cu cifoza dorsala realizndcifo-lordoza.

    SCOLIOZA

    Curbura in plan frontal al coloanei vertebrale. Scolios in limba greaca = sinuos.

    4

    Alturi de termenul de scolioza trebuie adugate o serie de attribute care vor

    defini etiologia, vrsta, apariia, localizarea, sediul convexitatii si gradul curburii.

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    6/22

    Scoliozele se impart in doua categorii: Scolioze nestructurale, funcionale sauatitudinile scoliotice se caracterizeaz prin faptul ca deviaia laterala a coloaneieste complet reductibila clinic si radiologie, in poziia culcat. Ele pot fi provocate

    de inegaliti ale membrelor inferioare , de anchiloze ale soldului in poziiivicioase, de contracturi musculare paravertebrale antalgice ca in hernia de disc.Aceste atitudini scoliotice nu sunt evolutive si dispar odat cu dispariia saucorectarea cauzei care le-a produs.

    Scoliozele structurale sunt scoliozele in care vertebrele din curbura coloanei aumodificri structurale, care sunt nereductibile clinic si radiologie in poziia culcatsi au in general o tendina evolutiva. Din punct de vedere etiologic ele cuprind:

    1. Scoliozele idiopatice , de cauza necunoscuta, reprezint

    majoritatea scoliozelor structurale (aproximativ 75 %)

    si dup vrsta la care apar, pot fi impartite in:

    - scolioze infantile aprute intre 0 si 3 ani

    - scolioze juvenile aprute intre 3 ani si pubertate

    - scolioze ale adolescenilor, aprute intre pubertate si terminarea creterii(maturitate osoasa).

    2. Scolioze neuromusculare datorate unui dezechilibru al musculaturiiparavertebrale determinat de diferite afeciuni neurologice.

    3. Scolioze miopatice in care scolioza este secundara unei boli musculare ceafecteaz musculature coloanei vertebrale.

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    7/22

    4. Scolioze congenitale datorate unei deficiente de dezvoltare a vertebrelorin cursul vieii intrauterine.

    5. Scolioze in cadrul neurofibromatozei, boala ereditara ce influeneazdezvoltarea esutului nervos si a celui de susinere.

    6. Scolioze posttraumatice.

    5

    7. Scolioze in boli genetice ale scheletului

    (osteocondrodistrofi).

    8. Scolioze in boli metabolice.

    9. Scolioze prin tumori cerebrale.

    Cele mai frecvente sunt scoliozele idiopatice, urmate de cele congenitale sineuromusculare.

    Scoliozele pot avea o singura curbura majora sau doua curburi majore. Cele cu osingura curbura majora sunt localizate:

    - Toracal, de obicei cu convexitatea la dreapta, avnd vertebre limita T4-T5-T6 si TI 1-TI2. Au o curbura de compensaie lombara minora. Au un potenialevolutiv sever, cu att mai grav cu cat apar la o vrsta mai frageda.

    - Toraco-lombar, de obicei cu convexitatea tot spre dreapta, avnd vertebre

    limita intre T4-T5-T6 si L1-L2-L3. Acestea au de asemenea un prognostic grav.

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    8/22

    - Lombar, de obicei cu convexitatea la stnga avnd vertebre limita intre TI1-T12 si L3-L4. Au o curbura de compensaie dorsala si o evoluie mai puin gravafata de cele toracale si toraco-lombare.

    - Cervico-toracal, de obicei convexitatea la stnga cu vertebre limita TI si T7,cu o curbura de compensaie dorsala si o evoluie mai puin grava fata de celetoracale si toraco-lombare. Acestea sunt mai puin frecvente, au o evoluie maipuin grava dect cele toracale, dar sunt foarte inestetice din cauzadezechilibrrii umerilor.

    Scoliozele cu doua curburi majore sunt mai frecvent localizate toracal si lombar,de obicei toracal dreapta si lombar stnga. Vertebrele limita sunt pentru curburatoracala T6-T11, iar pentru cea lombara TI 1-L4. Mai rar scoliozele au ambelecurburi majore localizate toracal (toracala superioara stnga T6-T12) sau toraco-lombar (toracala superioara dreapta T1-T7 ) si toraco-lombara inferioara stnga

    T7T2.

    6

    Cum recunoatem o scolioza?

    Cu ajutorul somascopiei.

    Pentru a putea urmri mai bine coloana vertebrala, paloam cu vrful degetelor

    proiecia apofizelor spinoase pe piele si o insemnam cu un creion dermatograf. Infelul acesta, vom avea desenata proiecia intregii coloane.

    In unele cazuri, chiar inainte de a proceda la un examen minuios al coloanei, neatrag atenia unele asimetrii ale spatelui care sunt determinate de curburiscolitice, ca de exemplu "asimetria umerilor" (unul fiind mai cobort dectcelalalt), inegalitatea triunghiurilor taliei, proiecia in lateral a unuia dintre solduriinsotita de aplatizarea conturului lateral al celuilalt. Triunghiurile taliei sunt

    formate de fata laterala a trunchiului si fata interna a membrelor superioareatrna liber pe langa trunchi.

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    9/22

    Corectarea scoliozelor structurale prin exerciii

    Se caracterizeaz prin prezenta modificrilor structurale la nivelul corpilorvertebrali de curbura si prin rigiditate. Majoritatea scoliozelor structurale suntproduse de cause neidentificabile si sunt denumite scolioze idiopatice sauesentiale.La rndul lor, scoliozele idiopatice se ntlnesc cel mai frecvent laadolesceni, mai mult la fete dect la baieti. Ele sunt prezente insa si in rndulcopiilor si chiar la copiii mici, sub 3 ani.

    In funcie de localizarea curburilor, cele mai frecvente scolize idiopatice care sentlnesc sunt:

    - scolioze cu dubla curbura , dorsal dreapta si lombar stnga

    - scolioze lombare cu curbura unica, de obicei stnga

    - scolioze dorsale cu curbura unica , de obicei dreapta

    - scolioze dorso-lombare cu o singura curbura lunga in "C". Tratamentulortopedic se aplica de obicei in cazul scoliozelor

    evolutive cu o inflexiune laterala de 30-50 de grade. Exista doua tipuri principalede aparate prtopedice pentru tratamentul scoliozelor:

    7

    - aparate gipsate

    - aparate din piele sau plexidur armate cu tije metalice.

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    10/22

    POZIII FUNDAMENTALE FOLOSITE IN GIMNASTICA

    RECUPERATORIE

    1. Poziia stand se mai numete si ortostatism , are o baza de susinere redusa,limitata la contactul tlpilor cu solul si podeaua. Poziia stand este mult utilizatapentru corectarea de formaiilor toracelui si spatelui, membrelor superioare siinferioare, mai ales sub forma poziiilor derivate.

    2. Poziia pe genunchi se menine mai greu cu trunchiul vertical, intrucatproiecia centrului de greutate pe suprafaa de sprijin este dispusa excentric. In

    gimnastica corectiva, se folosete in special poziia derivata cu sprijin pe palme(poziia in patru labe), pentru ca asigurnd orizontalizarea coloanei vertebrale , oelibereaz de funcia statica in meninerea echilibrului si ii mrete amplitudineamicrilor.

    3. Poziia sezand ofer corpului o buna stabilitate, pentru ca efortulmuscular necesitat de meninerea echilibrului este redus, suprafaa de sprijineste mai mare, iar centrul de greutate se apropie de suprafaa de sprijin. Poziiasezand poate fi folosita ca poziie iniiala pentru exerciiile de trunchi si membersuperioare , ca si pentru efectuarea exercitiilor de respiraie.

    4. Poziia culcat este poziia cu suprafaa de sprijin mult mrita, iar coloanavertebrala nu mai are rolul de meninere a verticalitii corpului, de aceeamicrile de trunchi se efectueaz cu amplitudine mrita in toate planurile demicare, la nivelul fiecrei regiuni.

    5. Poziia atrnat este singura poziie fundamentala in care sprijinul se afladeasupra centrului de greutate. Aceasta poziie poate fi executat la bara fixainalta, la inele, trapez, sau scara fixa, corpul fiind vertical in jos, sau poate sa fie

    8

    realizata si in plan oblic. Poziia atrnat se folosete pentru corectarea deviaiilorcoloanei vertebrale.

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    11/22

    Exerciii fizice dinamice cu caracter colectiv

    Exerciiile dinamice se pot realiza in gimnastica recuperatorie sub forma micriiactive , libere sau legate, a micrii active cu rezistenta.

    Exerciiile dinamice corrective se pot sistematiza astfel:

    a) exerciii active de cap, gat trunchi, member superioare si inferioareexecutate liber sau cu ingreuiere.

    b) Exerciii de respiraie.

    c) Exerciii de redresarepasive, pasivo-active sau active

    d) Exerciii de relaxare a grupelor musculare contractate.

    Corectarea cifozei

    Complex de exerciii pentru cifoza*^

    l.Mers cu pai mruni, la fiecare bfat ducerea braelor prin

    extensie sus, simultan cu ducerea unui picior inapoi. Acelai

    exerciiu se poate executa cu ducerea braelor oblic sus.

    2.Mers pe vrfuri cu o minge medicinala susinuta pe cap cu

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    12/22

    ambele mini extensia trunchiului la fiecare pas concomitant.

    3.Mers fandat cu ducerea braelor sus si arcuirea trunchiului

    inapoi.

    4.Mers cu minile la spate, coatele trase spre spate, ducerea

    trunchiului in extensie la doi pai.

    5.Mers inapoi cu trunchiul in extensie , minile apucat deasupra

    capului, ducerea braelor inapoi la doi pai, revenire.

    6.Stand deprtat, ducerea braelor lateral sus-insir, revenire-expir.

    T.Stand cu spatele la scara fixa, clciele lipite de planul scrii

    apucat de sus, ducerea bazinului inainte simultan cu extensia ampla

    a trunchiului.

    8.Pe genunchi deprtat, cu minile apucat de glezne, extensie

    ampla a capului si trunchiului, inspiraie, revenire- explicaie.

    9

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    13/22

    9.Culcat inapoi, cu genunchii intinsi, ducerea braelor prin lateral

    sus - inspiraie , revenire-explicatie. ^VL^

    lO.Culcat inainte cu minile sub Brbie , picioarele sprijinite pe o

    minge medicinala- inspiraie si expiraie libera.

    ll.Pe genunchi cu sprijin pe palme - un partener apuca picioarele ,

    deplasare cu sprijin pe mini.

    12.Mers pe vrfuri cu ducerea mingii medicinale inainte sus, doi

    pai si aruncarea mingii unui partener - deplasarea in sens invers si

    prinderea ei.

    Corectarea prin gimnastica recuperatorie a lordozelor

    l.Mers cu minile la ceafa, ridicarea genunchilor alternativ la

    piept.

    2.Mers pe calcaie, trunchiul inclinat inainte, minile la ceafa. Mers

    cu trunchiul aplecat inainte-mainile apuca gleznele - mersul

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    14/22

    elefantului.

    3.Stand spate in spate cu un partener - indoirea genunchilor-

    genoflexiuni-inspiratie, revenire-expiratie.

    4.Stand in fata oglinzii - inspiraie cu sugerea abdomenului si

    luarea poziiei corecte.

    5. Culcat pe spate- braele intinse lateral, genunchii indoiti,

    ducerea genunchilor dreapta stnga.

    CIFOLORDOZA

    Exerciii:

    l.Mers cu minile la ceafa si ridicarea pe rnd a unui genunchi la

    piept.

    2.Mers cu trunchiul inclinat la 15 grade si ducerea braelor lateral

    sus.

    3.Mers cu un baston peste omoplai, cu genunchii indoiti,

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    15/22

    trunchiul vertical.

    4.Mers pe calcaie, trunchiul uor inclinat inainte, coatele indoite la

    nivelul umerilor, circumductii inapoi cu coatele.

    io

    5.Sezand deprtat aplecarea trunchiului inainte cu ducerea braelor

    oblic sus, inspire, revenire-expir.

    6.Sezand cu genunchii indoiti, ducerea braelor lateral cu ar@iiri in

    plan posterior.

    7. Sezand cu un baston peste omoplai, tarare inainte si inapoi.

    8.Sezand cu spatele lipit de scara fixa, apucat cu minile la nivelul

    umerilor, deprtarea toracelui de scara fixa.

    9.Pe genunchi, pe clcie, sezand, minile la ceafa -ducerea inapoi

    a coatelor cu rezistenta (specialistul este in spatele copilului).

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    16/22

    10.Culcat inapoi, cu genunchii indoiti, coapsele ating abdomenul,

    tarare cu ajutorul umerilor.

    11.Culcat inapoi, cu genunchii indoiti, tlpile sprijinite pe sol,

    respiraii libere.

    12.Atarnat la scara fixa, cu genunchii indoiti, meninnd o minge

    medicinala intre abdomen si coapse, deplasare laterala cu ajutorul

    braelor.

    Corectarea scoliozelor prin recuperare. Corectarea scoliozei in "C" stnga

    l.Mers, cu trunchiul drept, ducerea braului drept sus si a

    piciorului stng in extensie.

    2.Mers pe vrfuri, braul drept intins in sus, braul stng oblic iar in

    jos si inapoi arcuiri la fiecare doi pai.

    3.Stand cu spatele la scara fixa, piciorul stng fixat pe a 4-a sipca

    la scara fixa; ducerea braelor lateral sus cu extensia trunchiului.

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    17/22

    4.Sezand pe coapsa dreapta, cu un baston fixat asimetric, tarare

    inainte.

    5.Pe genunchi, cu sprijin pe palme, ridicarea minii drepte si a

    piciorului stng cu ducerea in extensie.

    6.Culcat inainte- mana dreapta pe cretetul capului, mana stnga pe

    sold, tarare in cerc spre stnga.

    7.Sezand pe coapsa dreapta, mana dreapta la ceafa, mana stnga pe

    sold, extensia trunchiului si rsucire spre dreapta cu inspiraii,

    revenire, cu expiraii.

    ii

    8.Stand deprtat cu o minge medicinal ape cap, susinut cu mana

    dreapta - fandare laterala spre stnga cu indoirea trunchiului de

    aceeai parte.

    9.Stand cu spatele la spalier la un pas deprtare; piciorul stng fixat

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    18/22

    pe sipca 5-6 ducerea braului drept oblic sus si braului stng oblic

    jos si inapoi cu rsucirea trunchiului spre dreapta- inspiraie,

    revenire, expiraie.

    10.Culcat inapoi, minile la ceafa, forfecarea picioarelor pana la 45

    de grade.

    11.Mers cu un baston apucat asimetric , mana dreapta sus, stnga

    jos, redresri active cu autocontrol in fata oglinzii.

    Program de exerciii pentru recuperarea scoliozei in "S" dorsala stnga.

    l.Mers pe vrful piciorului drept, cu mana dreapta pe cretet,

    stnga pe sold, ducerea trunchiului in extensie la fiecare pas.

    2.Mers pe vrfuri, mana dreapta pe cretet, mana stnga pe sold,

    indoirea genunchiului drept la piept.

    3.Stand fandat pe piciorul drept, minile prinse la spate, dreapta de

    sus, stnga de jos, indoirea trunchiului spre dreapta.

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    19/22

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    20/22

    10.Culcat inainte - mana dreapta la ceafa , ducerea genunchilor

    indoiti spre stnga.

    11.Culcat lateral stnga, mana dreapta intinsa pe langa cap,

    ducerea in cerc a piciorului drept spre inapoi.

    12.Stand in fata oglinzii, ridicarea lenta a braului si piciorului

    drept prin lateral sus.

    Corectarea cifoscoliozei dorsale stnga

    l.Mers cu ducerea braului drept lateral sus si a piciorului stng in

    extensie.

    2.Mers pe vrfuri cu un baston apucat asimetric drept sus, stng

    jos, indoirea laterala a trunchiului la doi pai spre stnga.

    3.Pe geninchi, cu sprijin pe palme, trunchiul sub orizontala, tarare

    cu mana dreapta si piciorul stng.

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    21/22

    4.Pe genunchi, cu sprijin pe palme, coatele indoite, trunchiul sub

    orizontala, ridicarea piciorului stng in extensii.

    5.Pe genunchi, cu sprijin pe antebrae, piciorul stng intors lateral,

    ducerea trunchiului spre stnga pasind cu minile din aproape in

    aproape.

    6.Culcat inainte, mana stnga apuca glezna piciorului stng, braul

    drept intins lateral, executarea extensiei trunchiului, inspiraie,

    revenire, expiraie.

    7.Culcat lateral stnga, cu o minge medicinala sub curbura dorsala,

    meninerea poziiei 15-20 minute.

    8.Culcat lateral dreapta, specialistul fixeaz picioarele, ridicarea

    trunchiului cu indoire laterala stnga.

    9.Culcat inainte cu mana dreapta la ceafa, stnga pe sold, tarare in

    cerc spre stnga.

  • 7/30/2019 21529557 Ritmica Si Gimnastica Med

    22/22

    10.Culcat inainte cu mana dreapta la ceafa, cu sculeul cu nisip

    sub hemitoracele drept, ridica in extensie, inspiratie-revenire-

    expiratie.

    11.Atrnat cu fata la spalier, apucat asimetric - ducerea piciorului

    stng lateral.

    13

    12.Stand in fata oglinzii, ducerea braelor lateral, incercari de corectare aasimetriei trunchiului.


Recommended