+ All Categories
Home > Documents > 205786378 Curs 03 Pasari Reproductie Ok

205786378 Curs 03 Pasari Reproductie Ok

Date post: 17-Dec-2015
Category:
Upload: aron-constantin
View: 25 times
Download: 4 times
Share this document with a friend
Description:
-
14
CURS III III. TEHNOLOGIA REPRODUCERII ȘI EXPLOATĂRII GĂINILOR Materialul biologic utilizat depinde de tipul producției dorite: puicuțe destinate producției de ouă sau pui pentru carne; actualmente se folosesc: Părinţii puicuţelor hibride Albo 70, Albo 2000, Roso 70 şi Roso SL etc. – în cazul reproducţiei pentru obţinerea puicuţelor de găini ouătoare. Părinţii puilor de carne (părinții broilerilor de găină, Cobb, Hybro, Ross, Robro, Sasso etc.), de regulă diferite linii de cocoşi Cornish, varietate albă sau galbenă şi linii de găini din rasa Plymouth Rock, varietatea albă. III.1. REPRODUCEREA - PERIOADE DE CREȘTERE ȘI EXPLOATARE III.1.1. Perioada de creștere Perioada de creștere durează până la 18-20 săptămâni, se poate realiza pe așternut permanent sau în baterii și, dependent de hibrid, se urmărește atingerea mai multor obiective (figura III.1). De regulă, după vârsta de o săptămână sau după dobândirea unei greutăți de peste 220-250 g se practică controlul creșterii reproducătorilor; practic, are loc un control strict al greutății și o furajare restricționată, până la vârsta de 14-15 săptămâni, vârstă după care crește durata luminii și nivelul furajării. Microclimatul și programul de lumină din halele de creștere depinde esențial de specializarea productivă și de vârsta păsărilor (vezi tabelul III.1); se recomandă următoarele: Obiectiv I – dezvoltarea sistemului osos, imunitar, cardiovascular, încurajarea apetitului și îmbrăcarea cu pene. Obiectiv II – atingerea greutății corporale uniforme, dezvoltarea scheletului, musculaturii și penelor. Obiectiv III – urmărirea curbei de creștere cu păstrarea uniformității. Obiectiv IV – stimularea dezvoltării aparatului reproductiv prin intensificarea creșterii. Obiectiv V – stimularea funcției de reproducere prin intensificarea creșterii și prin programul de iluminat. Figura III.1. Creșterea părinților reproducători ROSS 308 – obiective tehnologice 1. controlul temperaturii, ventilației, distribuției furajului și profilaxia specifică; 2 – controlul uniformității, greutății și creșterea lotizată (pe loturi de greutate) pentru controlul creșterii și uniformității; 3 – încetarea creșterii lotizate și reunirea loturilor de puicuțe; 4 – creșterea nivelului furajării în funcție de graficul de creștere; 5- stimularea luminoasă; 6 – introducerea cocoșeilor, în vederea călcării; 7 – furajarea masculilor pentru atingerea greutății corporale și a femelelor pentru a susține creșterea, producția și masa ouălor 8 – furajarea femelelor pentru a susține producția și masa ouălor Prelucrare după Ross, 2007
Transcript
  • CURS III

    III. TEHNOLOGIA REPRODUCERII I EXPLOATRII GINILOR

    Materialul biologic utilizat depinde de tipul produciei dorite: puicue destinate produciei

    de ou sau pui pentru carne; actualmente se folosesc: Prinii puicuelor hibride Albo 70, Albo 2000, Roso 70 i Roso SL etc. n cazul

    reproduciei pentru obinerea puicuelor de gini outoare. Prinii puilor de carne (prinii broilerilor de gin, Cobb, Hybro, Ross, Robro, Sasso

    etc.), de regul diferite linii de cocoi Cornish, varietate alb sau galben i linii de gini din rasa Plymouth Rock, varietatea alb.

    III.1. REPRODUCEREA - PERIOADE DE CRETERE I EXPLOATARE

    III.1.1. Perioada de cretere Perioada de cretere dureaz pn la 18-20 sptmni, se poate realiza pe aternut

    permanent sau n baterii i, dependent de hibrid, se urmrete atingerea mai multor obiective (figura III.1). De regul, dup vrsta de o sptmn sau dup dobndirea unei greuti de peste 220-250 g se practic controlul creterii reproductorilor; practic, are loc un control strict al greutii i o furajare restricionat, pn la vrsta de 14-15 sptmni, vrst dup care crete durata luminii i nivelul furajrii.

    Microclimatul i programul de lumin din halele de cretere depinde esenial de specializarea productiv i de vrsta psrilor (vezi tabelul III.1); se recomand urmtoarele:

    Obiectiv I dezvoltarea sistemului osos, imunitar, cardiovascular, ncurajarea apetitului i mbrcarea cu pene. Obiectiv II atingerea greutii corporale uniforme, dezvoltarea scheletului, musculaturii i penelor. Obiectiv III urmrirea curbei de cretere cu pstrarea uniformitii. Obiectiv IV stimularea dezvoltrii aparatului reproductiv prin intensificarea creterii. Obiectiv V stimularea funciei de reproducere prin intensificarea creterii i prin programul de iluminat.

    Figura III.1. Creterea prinilor reproductori ROSS 308 obiective tehnologice 1. controlul temperaturii, ventilaiei, distribuiei furajului i profilaxia specific; 2 controlul uniformitii, greutii i creterea lotizat (pe loturi de greutate) pentru controlul creterii i uniformitii; 3 ncetarea creterii lotizate i reunirea loturilor de puicue; 4 creterea nivelului furajrii n funcie de graficul de cretere; 5- stimularea luminoas; 6 introducerea cocoeilor, n vederea clcrii; 7 furajarea masculilor pentru atingerea greutii corporale i a femelelor pentru a susine creterea, producia i masa oulor 8 furajarea femelelor pentru a susine producia i masa oulor Prelucrare dup Ross, 2007

  • Curs TCPA monogastrice 2009/2010

    Ioan Huu, 2010 III-2

    - n primele zile de via, puii trebuie s beneficieze de umiditate relativ mai mare, pentru a nu se deshidrata, mediul de incubaie din care acetia provin avnd umiditate mare, de 80%.

    - n cazul raselor grele iluminatul are o durat i o intensitate mai mic (luci) fa de cazul celor de ou (10 luci); tranziia de la lumin la ntuneric i invers se face n mai multe trepte ale intensitii luminoase (0,5251020 luci).

    Densitatea la populare depinde de tipul creterii, ras i sex; spre exemplu, n cazul raselor grele i a creterii sexate la sol se vor asigura densiti de 3-4 cocoei/m2 i 4-7 puicue/m2, iar n cazul raselor uoare se asigur 4-5 cocoei/m2 i 5-7 puicue/m2.

    Furajarea are particulariti deosebite, mai cu seam n cazul raselor grele, la care exist riscul depirii greutii corporale peste baremurile stabilite i nedobndirea condiiei de reproducie.

    Nivelul furajrii este ad libitum, pn la atingerea unei greuti de 230 g, dup care pn la vrsta de 15-24 sptmni se practic furajarea restricionat; dup aceast vrst, dependent de greutatea psrilor, nivelul furajrii crete cu 10-15%.

    Numrul tainurilor depinde de vrst i tipul productiv. n primele 6 sptmni, furajarea se face de dou ori/zi, dup care, pentru evitarea supraponderalitii (cauz major a tulburrilor aparatului reproductiv, a bolilor membrelor i a tulburrilor comportamentale la masculi), pn n sptmna a 18-a, n cazul raselor uoare i a 22-a n cazul raselor grele; se practic furajarea restricionat skip a day, furajare n 5 din cele 7 zile ale sptmnii sau furajarea zilnic, dar sub controlul greutii.

    Controlul greutii psrilor se face n ideea evitrii greelilor (care,o dat fcute n perioada de cretere, nu mai pot fi remediate n perioada de exploatare a pasrilor) i a optimizrii produciilor de ou incubabile. Este cunoscut faptul c ginile subponderale produc ou mici i prezint o scdere accentuat a curbei de ouat; cocoii supraponderali nu execut saltul (nu calc), fapt care va cauza creterea proporiei oulor nefecundate.

    Frontul de furajare este de 5 cm n primele 5-8 sptmni i 10 cm dup aceast vrst; hrnitoarele se regleaz la talia psrilor.

    Performanele nregistrate n perioada de cretere fac referire la viabilitate, greutatea corporal i consum de furaj.

    Viabilitatea pe durata creterii depinde de sistemul de cretere i de hibridul ales; viabilitatea este mai mare la rasele uoare (96-97%) dect la cele grele (95%).

    Greutatea corporal depinde de tipul de hibrid supus creterii; astfel, n cazul hibrizilor pentru ou consum, greutatea la 18 sptmni este de 1,3-1,5 kg (1,5 kg la Roso SL-200), iar n cazul raselor de carne, greutatea ginilor/cocoilor la 20 sptmni ajunge la 1,8 - 3,0 kg

    Tabelul III.1 Limitele parametrilor de microclimat i programul de lumin la puicuele de nlocuire Vrsta Temperatura

    C Umiditate relativ, %

    Programul de lumin Volumul de aer m3/or i kg GV durat intensitate

    Sptmna I 35-30 (65)55-60 23 ore 20-30 luci 0,4-0,7 m3 pe durata iernii

    5,0-7,0 m3 pe durata verii

    Sptmna a II-a 29-28 60-65 16-23 ore 10-20 luci Sptmna a III-a 27-25 65-70 12-23 ore 5-10 luci Sptmna a IV-a 24-22 70-75 10-12 ore 5-10 luci Sptmna a V-a 21-18 70-75 8-12 ore 5-10 luci Sptmnile VI-XVIII 18-20 70-75 8-9 ore 5-10 luci Sptmna XIX, rase grele 18 70-75 10-11 ore 5-10 luci Sptmna XX, rase grele 18 70-75 11-12 ore 5-10 luci Compilare bibliografic dup notele tehnice de cretere a principalilor hibrizi

  • TEHNOLOGIA REPRODUCERII I EXPLOATRII GINILOR

    III-3

    (1,80 kg la Mini-Rock; 2,15/3,05 la Robro; 2,12/2,51 kg, la Ross etc.); dup cum se observ, greutatea masculilor este mai mare cu 15-25%.

    Consumul de furaj depinde de asemenea de tipul hibridului; n cazul raselor uoare, se consum pe durata primelor 18 sptmni 6-7 kg furaj (5,7-6,2 kg la Albo SL-2000, 7,1 kg n cazul hibridului Roso SL 2000), iar n cazul celor grele, n primele 20 sptmni, se nregistreaz un consum cumulat de 9,5-11 kg furaj (9,7 kg pentru Arbor Acres).

    III.2.1. Perioada de ouat

    De regul, puicuele se cresc separat de cocoei; masculii se amestec cu femelele la populare (recomandat), nainte ca intensitatea ouatului s ajung la 5%.

    Sistemul de exploatare a ginilor utilizate pentru reproducie depinde de particularitile fermei i ras, de regul n funcie de tipul morfoproductiv al psrii:

    - n cazul raselor uoare, sistemele de exploatare sunt la sol, cu sau fr stinghii, care pot acoperi 50-60%, i n baterii;

    - n cazul raselor grele, ntreinerea este la sol, pe aternut permanent, cu sau fr stinghii. Durata exploatrii este de 44 sptmni, cu ncepere de la vrsta de 20 sptmni i se

    termin la 64 sptmni; la rasele de carne, vrsta nceperii poate fi de 20-22 sptmni i durata exploatrii eficiente economic 40 sptmni. Dac se adaug cele 2-4 sptmni de pauz ntre dou serii succesive, durata unui ciclu de producie n tehnologia reproduciei la adulte este de 46-48 sptmni.

    III.2. REPRODUCEREA GINILOR LA SOL, PE ATERNUT PERMANENT I

    STINGHII Exploatarea psrilor de reproducie se face n hale cu aternut permanent i stinghii

    (vezi fig. III.2) sau n hale cu aternut permanent care, de cele mai multe ori, sunt mprite n 2-4 compartimente, cu o arie de aproximativ 140 m2, desprite de o alee central corespunztoare i, transversal, de o camer tampon, la jumtatea adpostului care mparte hala n dou jumti ale halei.

    Densitatea la populare Numrul psrilor introduse n hal depinde de ras i de densitatea pe care o pot

    susine echipamentele din hal; astfel, la vrsta de 18-20 sptmni, se introduc: - 6,5-6,7 psri din rase uoare/m2, cu un raport ntre sexe de 1/10; la o suprafa

    util de 1100 m2, din cele 7150-7370 psri, 650-670 vor fi cocoi, iar restul gini. - 3,5-6,0 psri din rase grele/m2, cu un raport ntre sexe de 1/10; n acest caz, la

    suprafaa util de 1100 m2, din cele 6600 psri, 6000 sunt gini i 600 cocoi. Pregtirea psrilor n vederea populrii halelor presupune derularea urmtoarelor

    activiti: tratament antistres, ncepnd cu 5 zile naintea transferului; sistarea furajrii n ziua transferului i bonitarea i gruparea psrilor n funcie de greutatea corporal, conformaie, caractere de ras i constituie.

    Pregtirea i transferul psrilor n hale

    Pregtirea halei presupune introducerea aternutului permanent pe sol n grosime de 10

    cm (nainte de dezinfecia a II-a) i n cuibare, precum i a echipamentelor, dependent de parametrii tehnologici care vor trebui asigurai.

  • Curs TCPA monogastrice 2009/2010

    Ioan Huu, 2010 III-4

    n cazul raselor uoare, echipamentele din compartiment vor asigura: - hrnitoare 10 cm front furajare/pasre; - adptoare - 2,5 cm front de adpare/cap; - cuibare de ouat pe trei niveluri - 5-6 gini/cuibar; - eventual, stinghii de lemn, care pot ocupa ntre 1/2-1/3 din suprafaa util.

    n cazul raselor grele, inventarul compartimentului va asigura: - hrnitoare 12 cm front furajare/pasre; - adptoare 3,0 cm front de adpare/cap; - cuibare de ouat pe dou niveluri 4,5 gini/cuibar;

    La transferul psrilor n hal se recomand respectarea urmtoarelor aspecte:

    - durata transferului trebuie s fie egal cu durata zilnic de iluminat n ultima sptmn n hala de tineret, precum i cea din prima sptmn de exploatare a adultelor (8 ore).

    - primii transferai sunt cocoii, pentru a se obinui cu noul mediu de via; dac se procedeaz invers, ginile transferate n aceeai zi bat i izoleaz cocoii, situaie care va afecta fertilitatea oulor;

    - psrile transferate n acelai compartiment trebuie s fie uniforme sub aspectul dezvoltrii corporale;

    Furajarea ginilor adulte de reproducie Furajarea se face o singur dat pe zi, la aceeai or i este difereniat pe sexe, este

    controlat i restricionat, n ideea de a se evita situaiile n care reproductorii devin fie supraponderali, fie subponderali.

    n situaia reproductorilor supraponderali, nu se reduce raia furajer, corectarea greutii se face n timp, prin uoare corecii ale cantitii; nu se recomand nfometarea pn la atingerea greutii propice reproducerii, pentru c aceasta va ntrzia intrarea lor la ouat.

    Figura III.2. Adpost pentru exploatarea ginilor outoare la sol 1 - pardoseala de tip grtar sau stinghii pentru accesul la cuibare cu o lime de 2,40 m; 2 - pardoseala la sol cu sau fr aternut permanent (minimum 2,85 m); 3 cuibare cu unul sau dou niveluri (care asigur 83,3 psri/m2 suprafa cuibar n cazul creterii organice i 120 psri/m2 suprafa cuibar, conform directivei EC nr. 74/1999; 4 linie de adpare; 5 linii de furajare; 6 co de exhaustare; 7 inleturi (guri de admisie a aerului). Prelucrare dup Big Dutchman

  • TEHNOLOGIA REPRODUCERII I EXPLOATRII GINILOR

    III-5

    n cazul psrilor subponderale, raiile furajere vor crete n ritm constant, preferndu-se ca psrile s intre mai trziu n ouat, dect s se foreze creterea greutii. Dependent de sex, nivelul produciei i temperatura din hal, furajarea are urmtoarele particulariti:

    - raia cocoilor este mai mare dect raia ginilor cu 25-30%; furajul cocoilor este inaccesibil ginilor, ca urmare a nlimii mai mari la care se amplaseaz hrnitoarele cocoilor - n acelai timp, cocoii nu pot s consume hrana ginilor, ca urmare a frontului mai ngust al hrnitoarelor pentru gini.

    - n situaia n care puicuele se afl n faza ascendent a curbei ouatului, la creteri zilnice ale procentului de ouat mai mici de 2% se recomand suplimentarea raiei cu 5 g furaj/pasre/zi; dac intensitatea ouatului stagneaz 4-5 zile consecutiv, raia se suplimenteaz cu 10 g furaj/pasre/ zi;

    - atunci cnd temperatura din hal scade sub 10oC, n sezonul rece suplimentarea se face cu 10-15 g furaj/pasre/zi.

    Pentru a asigura accesul facil la hran, nlimea de suspendare a hrnitorilor i adptorilor se adapteaz n permanen taliei psrilor; acestea vor trebui reglate astfel ca marginea inferioar a hrnitorii s ajung la nivelul spinrii psrilor.

    La hibrizii raselor grele din Romnia, furajarea de tip skip a day se continu la rasele grele pn la mplinirea vrstei de 22 sptmni. n sptmnile de via 23 i 24 se practic furajarea zilnic, cu trecerea treptat de la furajarea restricionat la furajarea zilnic i de la reeta 21-4 R la reeta 21-7.

    ntreinerea ginilor adulte de reproducie Se face n dou faze, una n intervalul 20 - 22 i a doua de la 23 pn la 64 sptmni. Prima faz este cea de pregtire a ouatului; furajarea se face cu raii furajere stimulative

    (de tip 21-4 , cu 16 % PB i 2850 kcal) i, dup o sptmn de meninere la 8 ore lumin/zi, se trece la stimularea luminoas (vezi tabelul IX.6)

    Faza a 2-a corespunde fazei de ouat, atunci cnd 5% din ginile din hal produc ou. n acest moment, se introduce reeta de ouat (21-6 pentru reproducie rase uoare, cu 17 % PB i 2750 kcal).

    Recoltarea oulor de incubaie se efectueaz de mai multe ori pe zi, la intervale de cte dou ore, prima recoltare fcndu-se dimineaa, imediat dup verificarea instalaiei de adpare i ndeprtarea psrilor moarte. Fiecare lot de ou recoltate se transport la staia de incubaie, imediat dup ce a fost dezinfectat n camera tampon. Oule, odat trimise la staia de incubaie, se vor supune sitei de control pentru dou miraje obligatorii. n situaia scderii fertilitii i eclozionabilitii, sita de control se face pentru fiecare compartiment, pentru a localiza cauza reducerii calitilor oulor de incubaie.

    Calitatea oulor de incubaie trebuie asigurat pe ntreg ciclul de ouat; pentru obinerea unui procent ridicat de ou incubabile sunt necesare urmtoarele msuri:

    - ntreinerea i meninerea unor cantiti suficiente de aternut n hal i n cuibare; - recoltarea frecvent a oulor (3-4 ori/zi), mai ales n faza vrfului de ouat sau n cazul

    zilelor caniculare; - amplasarea cuibarelor la nlimi accesibile, pentru a se contracara ouatul pe aternut; - recoltarea oulor pe cofraje i dezinfecia lor (fumigarea) la cel mult dou ore de la

    recoltare; - rcirea lent i transportul oulor de la ferm la staia de incubaie ntr-un mijloc de

    transport adecvat; - depozitarea corect a oulor la staie, n corelaie cu durata estimat a pstrrii.

  • Curs TCPA monogastrice 2009/2010

    Ioan Huu, 2010 III-6

    Fertilitatea oulor se controleaz n special prin adaptarea raportului ntre sexe n fiecare compartiment i n funcie de vrsta psrilor i tipul productiv al hibridului; astfel, la rasele grele se recomand:

    - 10 cocoi la 110 gini, ntre 26 i 40 sptmni; - 10 cocoi la 100 gini, ntre 41 i 54 sptmni; - 10 cocoi pentru 90 gini, ntre 55 i 64 sptmni.

    Fertilitatea oulor depinde esenial de starea de sntate (n special a membrelor) i condiia de reproducie a cocoilor existeni; n cazuri neconforme, se nlocuiesc cei necorespunztori.

    Temperatura optim n halele de gini de reproducie este de 18-21oC la rasele uoare i 15-18 oC la rasele grele; aceast temperatur se poate asigura prin cldura biologic produs de psri i prin cldura degajat de fermentarea aternutului permanent.

    Umiditatea optim este cuprins ntre valorile 55-60% vara i 75-80 % iarna; valori mai mici la rasele grele i mai mari la cele uoare.

    Umiditatea sczut favorizeaz antrenarea particulelor de praf din adpost (aternut, instalaii i perei), cauz favorizant pentru afeciunile respiratorii, conjunctivite i canibalism, ca urmare a intensificrii comportamentului de ciugulire a penelor.

    Umiditatea prea ridicat cauzeaz condens, creterea umiditii aternutului, creterea concentraiei amoniacului i murdrirea oulor. Umiditatea prea crescut poate deveni o cauz favorizant a bolilor respiratorii, iar oule recoltate devin foarte murdare. Pentru a se evita formarea condensului, pereii i tavanul halei trebuie s fie bine termoizolai.

    Programul de iluminat, sub aspectul duratei i intensitii luminii, permite dirijarea produciei de ou (tabelul III.2); creterea treptat a duratei luminii, asociat cu o furajare corespunztoare, determin nceperea ouatului. De regul, fiecare hibrid are propriul program de iluminat. Spre exemplu, la rasele grele, Vancea (1978) recomand patru creteri sptmnale de cte dou ore i patru creteri sptmnale de cte 15 minute. Acest program permite atingerea duratei maxime de iluminat de 15 ore dup vrsta de 29 sptmni.

    Intensitatea luminoas cea mai frecvent utilizat este de 10 luci; n halele cu iluminat natural aceasta ajunge la 30-60 luci.

    Ventilaia trebuie s asigure 8 m3 aer/or i kg greutate vie pe durata verii i de cel puin 1,8 m3 pe durata iernii.

    Viteza curenilor de aer la nivelul psrilor depinde de temperatura interioar a halei, de regul, dac temperatura se ncadreaz n intervalul de confort, se recomand ca viteza curenilor de aer s fie de 0,3-0,5 m/s, iar dac temperatura depete 24oC, viteza curenilor de aer poate ajunge la 1 m/s.

    Tabelul III.2 Recomandri privind durata luminii pentru

    ginile adulte de reproducie Vrsta

    ginilor spt. Variante pentru

    rase uoare Variante pentru

    rase grele Var.1,

    ore Var. 2,

    oreVar. 3

    ore Var. 4

    ore 20 8 8 8 6 21 10 9 10 6 22 1030 10 11 8 23 11 11 12 10 24 1130 12 13 12 25 12 13 14 14 26 1230 14 15 1415 27 13 1415 1530 1430 28 1330 1430 16 1445 29 14 1445 16 15 30 14 15 16 15 31 14 1515 16 15 32 14 1530 16 15 33 14 1545 16 15 34 14 16 16 15

    35 64 14 16 16 15 Total ore lumin 4.144 4.634 4721

    30 437130 Varianta 1, Centrala de Producie avicol, 1990; Varianta 2 i 4, dup Vancea 1978,Varianta 3, Hubard HI-Y

  • TEHNOLOGIA REPRODUCERII I EXPLOATRII GINILOR

    III-7

    Starea de sntate a efectivelor de reproductori Mijloacele prin care se menine starea de

    sntate a psrilor trebuie s respecte urmtoarele principii:

    folosirea la reproducie a psrilor indemne de orice boal;

    asigurarea condiiilor corespunztoare de pstrare, transport i incubaie a oulor de reproducie;

    asigurarea msurilor de adpostire, ntreinere i alimentaie;

    aplicarea unor msuri profilactice sanitare-veterinare care s nlture posibilitatea introducerii unor surse de contaminare a psrilor cu ageni patogeni de natur viral, bacterian (vezi tabelul III.3) sau micotic

    Performanele obinute de ginile de reproducie Faza de ouat ncepe (intensitatea 5%) la 25 sptmni pentru rasele grele (prinii Ross

    708) i la vrsta de 20-22 sptmni la rasele uoare. La rasele uoare, procentul de ouat de 50 % se atinge n momentul dobndirii maturitii

    somatice, respectiv la vrsta de 24 - 25 sptmni la prinii Albo, la 25-26 sptmni la prinii Roso. La rasele grele (Ross 708), acest parametru este atins n sptmna a 27-a.

    Vrful produciei de ouat apare mai devreme i este mai nalt la rasele uoare. La Albo este 92 %, la Roso, 89 % i se nregistreaz la 28-29 sptmni, respectiv 29-30 sptmni. La Ross 308, vrful produciei ajunge la 84%, n sptmna a 34-a.

    Producia total de ou pe gin furajat este mai mare la rasele uoare dect la cele grele. La rasele uoare este n jur de 285 ou la prinii Albo, 275 ou la prinii Roso, iar la hibridul Robro, hibrid din rase grele, este de 177 ou (din care 91% ou incubabile i 136 pui eclozionai)

    Consumul mediu zilnic de furaje, inclusiv cota aferent cocoilor, este mai mare la rasele grele dect la cele uoare; n cazul psrilor uoare, acesta se ridic la 124 g pentru Albo i 130 g pentru Roso (prini), rezultnd un consum total de 32 i respectiv 42 kg. n cazul raselor grele, prinii hibridului Robro consum 61 kg furaj, rezultnd un consum de 344 g furaj/ou.

    Greutatea la livrare a psrilor reformate este de 3,7-3,8 kg n cazul prinilor Ross 708.

    III.3. EXPLOATAREA GINILOR PENTRU OU DE CONSUM

    Materialul biologic utilizat pentru producerea oulor de consum este, de regul, hibridul;

    la noi, hibrizii Albo SL 2000 produc ou de culoare alb, iar hibridul Roso SL-2000 produce ou cu coaja brun1; ambii hibrizi sunt sexabili din prima zi, ceea ce permite alegerea i creterea exclusiv a puicuelor. Alturi de hibrizii romneti se exploateaz hibrizii Lohmann (var. brown, 1 De regul, hibrizii care produc ou pigmentate au n genealogie cocoi din rasa Rhode Island (var. roie pentru gena golden) sau gini ale aceleiai rase (varietatea alb, pentru gena silver).

    Tabelul III.3 Exemplu de protocol al

    vaccinrilor la ginile pentru ou Vrsta Vaccinare mpotriva1zi Boala Marek

    Bronita infecioas 12-16 zile Pseudopesta

    Bursit infecioas 28 zile Bursit infecioas 35 zile Bronita infecioas 8-9 spt. Pseudopesta 13 spt. Pseudopesta 15 spt. Bronita infecioas 18 spt. Pest aviar, EDS

    Difterovariol

  • Curs TCPA monogastrice 2009/2010

    Ioan Huu, 2010 III-8

    ou de culoare brun, var. LSL-Clasic, cu ou de culoare alb), Hy-Line (var. W-36, cu ou cu coaja alb sau var. W-98, cu ou de culoare alb), Hisex White (cu ou de culoare alb) etc.

    III.3.1. Perioada de cretere Perioada de cretere a materialului biologic utilizat pentru producerea oulor de consum

    este aproape similar cu cea descris n cazul prinilor lor (cap III.2), cu specificarea c nu se cresc cocoeii, ci doar ginile.

    Creterea se face pe aternut permanent sau n baterii. n cazul creterii n bateriile prezentate (fig. III.3), ntreinerea se face stadial, dup cum urmeaz:

    - n primele 2 sptmni, pereii laterali sunt nchii, plasa pardoselii este acoperit cu hrtie, iar adptoarele i hrnitoarele sunt coborte la maximum;

    - n urmtoarele dou sptmni se ndeprteaz hrtia de pe plasa pardoselii, se ajusteaz nlimea adptoarelor i a liniilor de furajare, se pune aternut permanent pe pardosea, pereii laterali (panourile 1 din fig. III.3) sunt cobori unul cte unul i, pentru a se transforma n rampe, se nltur dejeciile la interval de 3-4 sptmni;

    - n perioada 5-9 sptmni se deschid toi pereii laterali, pentru a crete suprafaa pardoselii i se permite accesul la etajele superioare ale bateriei, se ajusteaz nlimea adptoarelor i hrnitoarelor i se evacueaz dejeciile la 2-3 sptmni;

    - dup vrsta de 9 sptmni, dejeciile se nltur sptmnal, puicuele avnd aceleai faciliti ca i adultele outoare.

    0-14 zile 15-28 zile

    5-9 sptmni 10-18 sptmni

    Figura III.3. ntreinerea puicuelor n baterii extensibile 1 panourile pereilor laterali; 2 hrnitoare; 3 - adptoare; 4 stinghii; 5 - band de evacuare a dejeciilor amplasat sub pardoseala discontinu; 6- aternut permanent. Prelucrare dup Lohmann Tierzucht, 2000

  • TEHNOLOGIA REPRODUCERII I EXPLOATRII GINILOR

    III-9

    III.3.2. Perioada de exploatare

    Producia de ou de consum se obine prin exploatarea psrilor n diferite sisteme, fie n baterii, fie la sol.

    Exploatarea la sol se poate practica n mai multe variante: pe aternut permanent, pe

    aternut permanent i stinghii (fig. IX.7), cu sau fr acces la padoc (nierbat sau nu); n funcie de varianta aleas i de tipul ventilaiei din adpost; densitile recomandate sunt urmtoarele:

    - 7 psri/m2 n situaia creterii psrilor la sol, cu ventilaie natural; - 8 psri/m2 n situaia creterii psrilor la sol, cu ventilaie artificial;

    Exploatarea n baterii permite utilizarea unor densiti mai mari, respectiv de 23 psri/m2

    suprafa util construit sau 400-450 cm2 din pardoseala bateriei/pasre. ntruct, din considerente legate de bunstarea psrilor, exploatarea n baterii ncepe s fie dezavuat, au nceput s apar tehnologii care permit utilizarea la maximum a suprafeei construite, fie prin creterea etajat pe stinghii, fie prin creterea n baterii cu mai multe niveluri, n colectiviti mari i fr cuti. Spre exemplu, modelul de baterie din figura III.4 permite combinarea avantajelor creterii la sol cu exploatarea psrilor n baterii; suprafaa desfurat a pardoselilor bateriei ajunge la 6,67 m. n condiiile n care densitatea este de 9 psri/m2, pe fiecare metru liniar al bateriei pot fi ntreinute 6,67 m x 9 psri 60 psri.

    Popularea adposturilor cu puicue de 17-18 sptmni se face pe durata unei zile, cu

    puicue care provin dintr-o singur ferm, chiar hal de cretere; dac ntreinerea se face n baterii, puicuele dintr-o cuc trebuie s fie uniforme sub aspectul masei corporale, altfel apare competiia pentru hran i spaiu.

    Figura III.4. Baterie pentru gini outoare - Natura 69,

    A - pardoseala etajelor bateriei (zona verde, cu o lime nsumat de 3,56 m); B - pardoseala de sub baterie (zona galben, cu o lime de 1,89 m); C - pardosea cu aternut permanent (cu o lime de minimum 1.22m). 1 cuibar; 2 band longitudinal pentru recoltarea oulor; 3 pardosea pentru facilitarea accesului la cuibare; 4 pardosea cu band de recoltare a dejeciilor la nivelul II; 5 - pardosea cu band de recoltare a dejeciilor la primul nivel; 6 canal de colectare a oulor depuse pe pardoseala nivelului I si II; 7 ui glisante i separarea fa de aria aflat sub baterie i pe aleea cu aternut permanent; 8 ui glisante de intervenie asupra psrilor din baterie; Prelucrare dup Big Dutchman

  • Curs TCPA monogastrice 2009/2010

    Ioan Huu, 2010 III-10

    Fazele de exploatare a psrilor Exploatarea ginilor pentru ou de consum are loc pe durata de 59 sptmni; din punct

    de vedere tehnologic, perioada exploatrii poate fi delimitat n 2-3 faze sau subperioade: - faza de acomodare sau de pregtire pentru ouat (19-21 sptmni); n aceast faz, se

    urmrete susinerea acomodrii pasrilor cu factorii de mediu i exploatare din hal se fac tratamente pentru prevenirea stresului i se evit suprapunerea mai multor factori stresani (raia furajer i regimul de iluminat rmn constante, cel puin n prima sptmn de la populare);

    - faza de ouat efectiv (2277sau chiar 80 sptmni): se trece la reete furajere care stimuleaz, susin sau pstreaz producia de ou dependent de fazele curbei ouatului (faza ascendent 21-30 sptmni, de platou 31-56 sptmni i descendent 57-80 sptmni); se realizeaz creterea duratei luminii odat cu naintarea n vrst.

    Furajarea ginilor outoare

    Furajarea ginilor outoare pentru ou de consum este fazial i se face cu 2-4 reete furaj combinat fr coccidiostatice. Prima raie se administreaz pn la intrarea n ouat (la noi reeta 21-4, ncepnd cu a doua sptmn de la populare) i dup nceperea ouatului se utilizeaz alte 2-3 reete. Se recomand ca n fiecare din cele trei faze ale ouatului (ascendent, de platou i descendent) s se administreze cte o reet distinct, care se difereniaz de precedenta prin scderea coninutului proteic.

    Distribuirea furajelor se face mecanizat sau automatizat, n 4-6 tainuri, administrate la intervale de 2 ore, n funcie de curba ouatului; n fazele ascendent i de platou furajarea se face la discreie, iar n faza descendent furajarea se controleaz. Furajarea se face n tainuri administrate dup un grafic orar (vezi figura IX.8), iar cantitatea administrat se reduce odat cu scderea procentului de ouat i creterea masei corporale.

    Dimensionarea fronturilor de adpare i furajare depinde de tipul ntreinerii. Frontul de furajare este de 10 cm/pasre n cazul ntreinerii la sol i de 8-10 cm n cazul

    ntreinerii n baterii. Frontul de adpare n cazul ntreinerii pe aternut permanent este de 2,5 cm, iar la

    creterea n baterii are valoarea de 2 cm/pasre sau 7 psri/picurtor. Consumul de furaje este diferit n funcie de ras/hibrid; spre exemplu, pe durata

    perioadei de ouat, pn la 77 sptmni, hibrizii Albo consum 47 kg furaj, hibrizii Roso, 60 kg furaj combinat, iar hibrizii ISA Brown 45,2 kg.

    Consumul de ap depinde de sezon i este de 4l /kg furaj pe durata verii i 2l /kg furaj pe durata sezonului rece.

    Microclimatul din halele de psri

    Halele pentru gini, ou consum, pot fi hale oarbe sau hale care beneficiaz i de iluminatul natural; indiferent de tipul lor, acestea trebuie s permit controlul factorilor de microclimat care trebuie asigurai, dup cum urmeaz:

  • TEHNOLOGIA REPRODUCERII I EXPLOATRII GINILOR

    III-11

    Temperatura se menine ntre 13-15oC, n ideea stimulrii ouatului i la intervalul 18-21oC, optim pentru conversiunea superioar a furajului.

    Umiditatea este cuprins ntre 60-80 %. Necesarul de aer este de 79 m3/or/kg mas vie pe durata verii i doar 1,8 m3 / or / kg

    mas vie pe timp de iarn, deoarece halele pentru ginile adulte nu au instalaii pentru nclzire.

    Viteza curenilor de aer este de 0,35 i 0,5 m/s iarna i 1,0 m/s vara. Regimul de iluminat depinde de hibridul utilizat (vezi figura III.5), iar regula este aceea c

    lumina nu are voie s scad pe durata exploatrii psrilor. Culoarea luminii poate fi roie (precocizeaz producia de ou, reduce incidena

    canibalismului i a sindromului de pic) sau verde (stimuleaz producia de ou, dar i pica); aceasta trebuie s fie uniform repartizat i s aib intensitatea de 10-20 luci. De regul, lumina se aprinde dimineaa, la orele 5-7 i se stinge dup asigurarea numrului de ore din program. Pe durata verii, pentru stimularea consumului de furaje, se asigur noaptea o repriz de iluminat de 4-5 ore.

    Organizarea muncii i ngrijirea ginilor outoare

    Presupune efectuarea unor activiti zilnice i periodice. n cele mai multe ferme, zilnic se

    realizeaz urmtoarele activiti: - recoltarea, nregistrarea ginilor moarte i calculul mortalitilor;

    24

    23 Al doilea supliment de calciu

    22 SC2 SC2

    21 SC2 Furaj combinat (tainul 6)

    1720 16 Primul supliment de calciu

    Ora

    15 Ft4 Ft5

    14 Ft4 Furaj combinat (tainul 5)

    13 Ft3 Ft4

    12 Ft3 Furaj combinat (tainul 4)

    11 Ft2 Ft3

    10 Ft2 Furaj combinat (tainul 3)

    9 Ft1 Ft2

    8 Ft1 Furaj combinat (tainul 2)

    7 Ft1

    6 Furaj combinat (tainul 1)

    15

    Vrsta 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 77 sptmni

    Figura III.5. Program de iluminat i de distribuire a furajelor la gini pentru ou - hibrizi precoci ai raselor uoare

    124 - ora aprinderii (alb), respectiv a stingerii luminii (portocaliu); Ft15 - furaj, tainurile 15; SC2 - al doilea supliment de calciu. Prelucrare dup Driha, 2006

  • Curs TCPA monogastrice 2009/2010

    Ioan Huu, 2010 III-12

    - recoltarea oulor i depistarea ginilor neproductive; - controlul factorilor de microclimat i curenia n hal i a jgheaburilor de colectare a

    oulor; - nregistrarea cantitii de furaje, ap i medicamente consumate.

    Periodic, se mai efectueaz i se nscriu n grafice (vezi figura III.6): - cntrirea de control (lunar) i calculul procentelor de ouat sptmnale i a

    consumului de furaje; - executarea aciunilor profilactice - vaccinri precedate de administrarea de vitamine i

    urmate de administrarea de antibiotice n apa de but sau n furaje.

    Performanele ginilor exploatate pentru ou consum

    Producia de ou poate fi exprimat n kg mas ou sau poate fi raportat la gina furajat; aceasta depinde de hibrid i durata exploatrii. Considernd intensitatea ouatului, producia de ou are o faz de cretere, una n platou i una descendent; greutatea oului are o dinamic crescnd (vezi figura IX.9). Spre exemplu, n perioada 19-77 sptmni, producia este de 326 ou (o greutate medie de 62,7 g sau 20,4 kg) la hibridul Albo 2000 SL, 314 ou (o greutate medie de 62,1 g sau 19,5 kg) la hibridul Roso 2000 SL i de 350 ou (22,1 kg mas ou) n cazul hibridului ISA Brown, exploatat pn la vrsta de 80 sptmni.

    Consumul de furaje/ou este 126 g la Albo 2000 SL, 143 g la Roso 2000 SL i 135 g la ISA Brown. Consumul de furaje/kg mas-ou ou este 2,02 kg la Albo 2000 SL, 2,3 kg la Roso 2000 SL i 2,14 la ISA Brown.

    Viabilitatea depinde esenial de condiiile de exploatare i de hibrid; n cazul hibridului ISA Brown, pstrarea n efectiv la vrsta de 80 sptmni este de 93,2%.

    Masa corporal a ginilor la vrsta de 77 sptmni este de 1,6 kg la Albo 2000 SL i de 2,15 kg la Roso 2000 SL i de 1,98 kg la ISA Brown.

    III.4. BIBLIOGRAFIE CONSULTAT

    1. BLESCU, M., BLTAN, GH., DASCLU, AL., VANCEA, I., 1980, Avicultura, Ed. Didactic i Pedagogic, Bucureti.

    2. DRIHA A., 2000, Tehnologia creterii psrilor, Ed. Mirton, Timioara. 3. EDWARS, C.L., 1902. The physiological zero and the index of development for the egg of domestic fowl,

    Am.J. of Physiology, 6:351-397. 4. ENSMINGER, M.E., 1991, Animal Science Ninth edition, Interstate Publishers, Inc. SUA. 5. HAUGH, R.R., 1937, The Haugh unit for measuring egg quality. U.S. Egg Poultry Magazine, 43: 552-555 i

    572-573. 6. HUTU I., SAS. E., CHEA I., 2006 Creterea puilor pentru carne, Ed Mirton, Timioara. 7. LUNDY, H., 1969. A review of the effects of temperature, humidity, turning and gaseous environment in the

    incubator on the hatchability of the hens eggs n The fertility and hatchability of the hens egg, Ed. Carter, T.C i Laughlin, K.F, pp-143-147, Edinburgh, Oliver and Boyd.

    8. MANAGEMENT GUIDE, for the rearing of pullets in deep litter, aviary and free-range systems, Lohmann Tierzucht GMBH, www.ltz.de.

    9. MERCIA. S.L., 1975, Raising poultry the modern way, Garden Way Publishing, USA. 10. STROMBERG, L., 1996, Poultry of the world, Ed. Silvio Mattacchione & Co, Canada. 11. SAS E., HUU I., 2004, Zootehnie lucrri practice, Ed. Eurostampa, Timioara. 12. VACARU - OPRI, I., SANDU, GH:, VIRGINIA MATEESCU, RLEA, S., CHELMU, S.S., VAN,

    I.,MOVILEANU, G., MUSCALU, GR., PRICOP, FL., MIHAILOV, M., 2000, Tratat de Avicultur - producii avicole, populaii avicole, genetic i ameliorare aviar, Ed.Ceres, Bucureti.

    13. VANCEA, I., 1978, Curs de Tehnologia creterii psrilor (Partea I), Lito, IA Timioara. 14. VANCEA, I., DRIHA,A., 1985, ndrumtor de lucrri practice la tehnologia creterii psrilor, Lito - Institutul

    Agronomic Timioara. 15. WILT, F., HAKE, S., 2003, Principles of Developmental Biology, University of California at Berkeley Ed. W.W:

    Norhon & Company, ISBN 0-393-97430-8. 16. *** USDA EGG-GRADING MANUAL. 2000. Agricultural Handbook No. 75. Washington: United States

    Department of Agriculture, Agricultural Marketing Service. 17. *** The American Standard of Perfection, 1980 Edition, The American Poultry Association, 1980, New

    York.

  • TEHNOLOGIA REPRODUCERII I EXPLOATRII GINILOR

    III-13

    ANEXA 1, curs IIIRASE I HIBRIZI DE GINI DOMESTICE Gallus domestica

    RASE DE GINI UOARE I HIBRIZI PENTRU PRODUCIA DE OULEGHORN Culori: 12 varieti

    Piele: galben G/:2,5-2,7/1,8-2,0 kg MS/: 29 /19-21 spt. Nr /g ou:180-270/ 55-65 CS-ou: 145-150 g/ou Pui/gin: 250 Cul. ou: alb [Foto: http://www.feathersite.com]

    Origine i formare: Italia -SUA Descriere: varieti - alb, galben, roie, brun, albastr, neagr, potrnichie, barat, pestri, argintie, aurie i alb paietat cu negru. Cap fin, creast roie simpl cu 5 crestturi simple purtat vertical de cocoi i aplecat la gini. Urechiue mari, ovale, alb-sidefii. Brbie mari, roii. Carne slab i fibroas Caliti: prolificitate, precocitate (la penaj, cretere, maturitate sexual) i conversie f. bun a furajelor. Utilizare: ameliorare, producie industrial de ou

    ITALIAN Culori: >12 varieti Piele: galben G/:2,2-3,0/1,7-2,5 kg MS/: 22 / 21 spt. Nr /g ou: 180/ 60-63

    Origine i formare: Italia Descriere: culori frecvente - potrnichie, argintie, aurie, galben, alb, neagr i barat. Creast roie, simpl cu 4-6 crestturi simple, purtat vertical de cocoi i aplecat la gini. Urechiue mari ovale. Caliti: precocitate (maturitatea sexual), adaptabilitate i rezisten. Utilizare: ameliorarea greutii oului, producie de ou [Foto: http://www.kippengrabbelton.be]

    ROSO Hibridul ROSO SL-2000 G la 16-17 spt:1450 g G la 77 spt: 2240 g VPO 50%: 149 zile Vrf ouat: 28-30 spt. Nr /g ou: 318-333 /64CS ou: 2,2 kg NC/kg ou Cul. ou: brun Viabilitate: 95-96%

    Formare: hibrizi provenii din mai multe linii; Roso 70 din trei linii: H - cu greutate redus, cu ou multe, fertilitate bun i cu gena golden; M - fertilitate i pigmentare intens a oului; P - cu ou multe, mas mare a oului i eclozionabilitate mare; Roso 85; Rosso SL 93 (sex-link) i curent, hibrizii Roso SL-2000 Descriere: Asemntoare rasei Rhode Island Caliti: Intensitatea maxim a ouatului 94%; furaje consumate n perioada 0-20 sptmni: 7,3-8,2 kg i n perioada 20-77 sptmni 147-160 g/ou, [Foto: www.avicolabucuresti.ro/rase.php]

    ALBO Hibridul ALBO SL-2000 G la 18 spt:1275 g G la 77 spt: 1600 g VPO: 147-160 zile Vrf ouat: 28-30 spt. Nr /g ou: 320/ 62,7 CS/ou: 127g NC/ou Cul. ou: alb Viabilitate: 96-97%

    Formare: hibrizi provenii din linii ale rasei Leghorn Descriere: hibrizii Albo 67 (din linia L7 i L8); Albo 70 [din liniile Gx(JxD)] hibrizi provenii din ncruciarea unor linii importate de la Shaver (Canada), Ghostey (SUA), Thombers (Anglia), Enya (Japonia); dup 1989 apare i se comercializeaz Albo-SL i Albo 2000. Caliti: Intensitatea maxim a ouatului 93-95%; consumul de furaje este de 98/102 g/cap/zi i 2,02 kg NC /kg mas ou. [Foto: www.avicolabucuresti.ro/rase.php]

    LOHMANN H. Lohman LSL- clasic G la 20 spt:1200-1300 g G la 70 spt: 1700-1900 g Vrf ouat: 92-95%. Nr /g ou: 350/62-63 Furaj:1-20 spt. 7-1,5 kg Furaj >20 s: 105-115 g/zi CS ou: 2-2,2 kg NC/ kg ou Cul. ou: alb [Foto:http://www.ltz.de]

    Formare: Germania, companiile Lohmann Tierzucht Descriere: mai multe tipuri de hibrizi cu o viabilitate de 94-96%; L. LSL-clasic i L. brown-clasic: ou albe i brune L. LSL lite i L.brown lite: ou uoare i CS/ou redus L. LSL- extra i L. brown extra: ou cu greutate mare L. tradition: ou mari de culoare brun la vrste tinere; pretabil n sisteme alternative de cretere L sandy: ou alb-crem; CS excepional L. silver. ou brune, cu greutate redus; bine acoperit cu pene

    RASE GINI MIXTEWYANDOTTE Culori: argintie, aurie,

    crmizie, neagr, albastr, alb, .a. Talie: medie Piele: galben G/: 3,4-3,8/2,5-3 kg MS/: 27/27-31 spt. Nr /g ou:150-180/ 55 Cul. ou: brun-rocat

    Origine: american Descriere: creast mic; urechiue roii; trunchi dreptunghiular; spinare de lungime mijlocie; aripi scurte, purtate orizontal; coad scurt i purtat sus. Temperament limfatic i instinct de clocit dezvoltat. Caliti: rusticitate i rezisten Utilizare: ras matern pentru broileri; hobby [Foto: http://www.kippengrabbelton.be]

    MINORCA Culori: neagr, alb, galben i barat Talie: medie Piele: alb G/: 2,5-3,5/2,25-3 kg MS/: 18/22-26 spt. Nr /g ou:150-170/ 60 Cul. ou: alb [Foto: http://www.kippengrabbelton.be]

    Origine: mediteranean, Spania Descriere: creast mic, dinat, ajunge pn la jumtatea ciocului; urechiue mari, fine, albe sidefiu; trunchi dreptunghiular; spinare lung; aripi lungi, strns lipite de trunchi; coad purtat uor ridicat. Are o subvarietate cu cresta btut. Temperament vioi i instinct redus de clocit. Caliti/utilizare: fertilitate i eclozionabilitate a oulor excepional

  • Curs TCPA monogastrice 2009/2010

    Ioan Huu, 2010 III-14

    SUSSEX Culori: herminat deschis, portocalie, neagr, roie i pestri Talie: medie Piele: alb G/: 3-4/2,5-3 kg MS/: 27/27 spt. Nr /g ou:170-200/ 55 Cul. ou: cafenie cu nuan roz sau glbuie

    OFD: vest european, Anglia, format din Dorking i Combatant Englez Descriere: urechiue roii; cioc mic, curbat; trunchi dreptunghiular, orizontal; spinare lung, larg; aripi strns lipite de trunchi, purtate sus; coad purtat uor ridicat. Temperament linitit i instinct pronunat de clocit. Caliti: ouat intens pe timpul iernii, adaptabilitate, carne de calitate foarte bun, oase uoare, se crete uor. Utilizare: amelioreaz calitatea carcasei [Foto: http://www.feathersite.com]

    ORPINGTON Culori: galben, neagr, alb, albastr, roie, potrnichie, portocalie Talie: nalt Piele: alb G/: 3-4/2,5-3,5 kg MS/: 27/31-36 spt. Nr /g ou:140-170/ 53 Cul. ou: galben

    Origine: vest european, englez. Descriere: urechiue roii; creast dinat; gt scurt i gros; trunchi ptrat; spinare larg, oblic; aripi scurte, purtate relativ sus; coad scurt; membre scurte; abdomen larg i adnc. Temperament limfatic i instinct dezvoltat de clocit. Caliti: ouat n perioada de iarn Utilizare: cretere tradiional; hobby [Foto: http://www.kippengrabbelton.be]

    AUSTRALORP Culori: neagr cu luciu verde; fulgii au culoare ceva mai nchis. Talie: medie Piele: alb G/: 3-3,5/2-2,5 kg MS/: 26/26-30 spt. Nr /g ou:190-220/ 55 Cul. ou: maro-deschis

    Origine: australian Descriere: urechiue medii, roii; creast dinat; trunchi aproape orizontal, lung; spinare lung, nspre coad devine oblic; aripi purtate orizontal; coad purtat sus la un unghi de 40, larg; abdomen larg i adnc. Temperament limfatic i instinct dezvoltat de clocit. Randament la sacrificare ceva mai mic. Caliti: ras mixt, ou-carne Utilizare: hobby [Foto: http://www.feathersite.com]

    GT GOLA Culori: neagr, alb, albastr-marginat, galben, barat, neagr cu vrful penelor albe Talie: medie spre mic Piele: alb G/: 2,5-3/2-2,5 kg VPO: 26-30 sptmni Nr /g ou:150-180/ 55 Cul. ou: albglbuie

    N. local/origine: Gt gola de Transilvania, Romnia Descriere: urechiue roii; creast dinat; gt n forma literei S, lipsit de pene, piele roie aprins; trunchi dreptunghiular, conformaie cilindric; spinarea, n apropierea cozii, se orienteaz n sus. Temperament vioi i instinct pronunat de clocit. Caliti: fertilitate i eclozionabilitate apreciabile, rusticitate, rezisten, carne fin Utilizare: ameliorare n direcia reducerii penajului la broileri [Foto: http://www.feathersite.com]

    NEW HAMPSHIRE Culori: brun-aurie, rectrice

    negre Talie: medie Piele: galben G/:4,2/2,5-3,2 kg MS/: 26/26 spt. Nr /g ou:210-225/ 55 CS ou: 211-242 g/ou Cul. ou: maro

    Origine: SUA Tipuri: pentru carne i pentru ou Descriere: urechiue roii; creast dinat; trunchi de lungime mijlocie, larg; spinare larg, uor rotunjit; coad purtat sus; membre de lungime medie, galbene; piept larg, adnc, rotunjit. Temperament limfatic i instinct pronunat de clocit. Caliti: precoce, comparabil cu rasa Rhode Island Utilizare: ameliorarea n direcia produciei de carne [Foto: http://www.kippengrabbelton.be]

    RHODE ISLAND Culoare: roie i alb

    Talie: mijlocie Piele: galben G/: 3-4/2,4-3 kg MS/: 20/21-23 spt. Nr /g ou:190-200/ 58 CS: 200 g/ou Cul. ou: maro-maro nchis

    Origine: USA, Rhode- Island Descriere: creast simpl, dinat; trunchi dreptunghiular, orizontal; aripi de lungime mijlocie, purtate orizontal; coad purtat sus; membre puternice, de lungime mijlocie, galben-portocalii. Temperament limfatic i instinct pronunat de clocit. Caliti: rusticitate i rezisten Utilizare: amelioreaz producia de ou, precocitatea, greutatea corporal i consumul specific; formarea hibridului ROSSO 70 [Foto: http://www.feathersite.com]

    PLYMOUTH ROCK Culori: barat, neagr, alb,

    galben, alb-argintie, albastr Talie: medie spre mare Piele: galben G/: 3-3,5/2,5-3 kg MS/: 27/27 spt. Nr /g ou:160-180/ 55 Cul. ou: galben-nchis Pui/gin: 127

    Origine: american Descriere: creast mic, dinat; urechiue roii; trunchi dreptunghiular; spinare de lungime mijlocie; aripi scurte, purtate sus, strns lipite de trunchi; coad scurt i bogat. La spinarea este oblic. Temperament limfatic i instinct moderat de clocit. Caliti/utilizare: precoce, rezisten/ ameliorare, creare de linii pentru obinerea broilerilor (Rock alb, Mini Rock). Se preteaz la cretere n orice sistem. [Foto: http://www.kippengrabbelton.be]


Recommended