+ All Categories
Home > Documents > 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing...

2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing...

Date post: 21-Sep-2020
Category:
Upload: others
View: 10 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
55
2018 România Fondat și produs de
Transcript
Page 1: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

2018 România

Fondat și produs de

Page 2: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Cartea Antreprenorilor2018

Page 3: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Cuprins

Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România

Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year™ în România

Competiția EY Entrepreneur Of The Year™ în România

Candidații EY Entrepreneur Of The Year™ România 2018

Programul EY World Entrepreneur Of The Year™ 2018

Liderii EY România

Echipa de proiect

348

10101101102

Page 4: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Ducem mai departe tradiția pe care am creat-o începând cu 2014 susținând și anul acesta mediul de business românesc în cea mai cunoscută competiție antreprenorială organizată la nivel global.

EY Entrepreneur Of The Year premiază de peste 30 de ani antreprenorii pentru viziunea și direcția strategică cu care își cresc afacerile, pentru puterea de a inova, integritatea personală și pentru impactul pozitiv asupra comunității.

Peste 150 de oameni de afaceri au intrat până acum în competiție în România. Dincolo de numele deja cunoscute pe piața românească, precum Mircea Tudor, Hugo Levente Bara sau Cristian Covaciu, printre câștigătorii competiției din România se află oameni de afaceri într-o evoluție fulminantă în ultima perioadă, precum Daniel Dines, cel care a transformat start-up-ul UiPath în primul unicorn românesc.

Suntem la a patra ediție a programului EY Entrepreneur Of The Year România, iar președintele juriului este Cristian Covaciu, CEO IPEC, câștigătorul ediției EOY România 2016. Premiile oferite anul acesta sunt: EY Entrepreneur Of The Year, EY Entrepreneur Of The Year in Technology și Family Business.

Această ediție aduce în competiție 43 de antreprenori, lideri în sectoarele în care activează, având împreună o cifră de afaceri de peste 620 de milioane de euro și un total de peste 10.000 de angajați.

Vă invităm să îi cunoașteți în paginile care urmează pe oamenii din spatele unora dintre cele mai remarcabile afaceri românești, antreprenorii care participă în acest an la cea de a patra ediție a competiției EY Entrepreneur Of The Year™ din România.

Bogdan IonCountry Managing Partner România & Moldova / Chief Operating Officer - Central, Eastern and Southeastern Europe & Central Asia

Cuvânt înainte

Page 5: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Câștigătorii edițiilor precedente

2014 2015 2016

Mircea TudorMB Telecom

Levente Hugo BaraSupremia Grup

Cristian CovaciuIPEC

Cristi Badea MavenHut

Dan Isai Salad Box

Daniel DinesUiPath

Istvan MarFructul Secuiesc Association

Cristian IspasMotivation

Angela AghițelAlături de voi Foundation

EY Social Entrepreneur Of the Year™

EY Entrepreneur Of the Year™

EY Emerging Entrepreneur Of the Year™

Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year™ România

Din 2014, competiția EY Entrepreneur Of The Year™, singura competiție antreprenorială care se organizează la nivel global, are loc și în România.

Așadar, în 2014, România și-a trimis pentru prima oară un finalist la gala EY World Entrepreneur Of The Year™, din Monte Carlo.

Cursa pentru Monte Carlo 2019 a început deja și avem misiunea de a-l găsi pe cel de-al patrulea reprezentat al României la finala EY World Entrepreneur Of The Year™.

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 4 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 5

2014

Page 6: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 6 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 7

20162015

Page 7: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Jurizarea

Metodologia de înscriere, calificarea și evaluarea competiției EY Entrepreneur Of The Year™ din România este cea care se aplică la nivel global în toate țările care participă la acest program. Juriul concursului EY Entrepreneur Of The Year™ este complet independent și constă în lideri de business și profesioniști dedicați antreprenoriatului. Misiunea lor este să evalueze diferențele mici, dar semnificative, care separă candidații buni de cei foarte buni. Juriul va evalua aplicația finaliștilor în mod voluntar și complet independent de EY.

Pentru selectarea câștigătorului, jurații vor examina fiecare aplicație pe baza a șase criterii importante pentru un antreprenor de succes. Acestea sunt clar definite, pentru a oferi câștigătorilor din fiecare țară șanse egale de a concura la titlul EY World Entrepreneur Of The Year™:

Competiția EY Entrepreneur Of The Year™ în România

Programul EY Entrepreneur Of The Year™, singura competiție antreprenorială globală, are loc în acest an pentru a patra oară în România. Prima ediție națională a avut loc în anul 2014.

EY selectează Entrepreneur Of The Year™ în mai mult de 145 de orașe din 60 de țări, acoperind peste 94% din economia globală. Câștigătorii la nivel național intră în selecția mondială, titlul EY World Entrepreneur Of the Year™ fiind acordat anual la Monte Carlo în cadrul unei ceremonii de gală cu participare internațională.

Antreprenorii schimbă lumea, ei au curajul și pasiunea de a-și realiza visele, de a construi ceva care va dăinui în timp și de care vom beneficia cu toții.

Avem nevoie de antreprenori mai mult ca niciodată, abilitățile lor de a inova, de a-i inspira pe ceilalți și de a conduce afaceri de la faza de start-up până la cea de lider de piață sunt cu adevărat extraordinare. Programul EY Entrepreneur Of The Year™ recunoaște excepționalul și premiază realizările lor cu cea mai prestigioasă distincție din lumea afacerilor.

Astfel, începând cu 2014, EY oferă antreprenorilor români oportunitatea de a participa la cel mai amplu și apreciat proiect global de business, dedicat antreprenorilor.

Suntem în căutarea oamenilor care inspiră prin viziunea, leadership-ul și realizările lor.

Premiile acordate

Spiritul antreprenorial: Dedicare, viziune, riscuri calculate, capacitate de depășire a situațiilor critice.

Performanța financiară: Venituri, creștere, alți indici care arată posibilitatea de autosusținere pe termen lung a afacerii.

Direcția strategică: Creează și transformă viziunea de afaceri în realitate.

Impact global și asupra comunității: Creează un impact prin generarea de noi locuri de muncă și îmbunătățirea nivelului de trai în comunitate.

Inovația: Dezvoltă abordări și tehnologii noi. Creează o cultură organizațională axată pe inovație.

Integritatea personală: Trăiește propriile valori dobândind respectul angajaților, competitorilor, consilierilor, familiei, comunității.

Suntem foarte recunoscători față de angajamentul arătat de către membrii juriului

Cristian CovaciuPreședintele JuriuluiIPEC

SPONSOR PRINCIPAL SPONSORI FONDAT ȘI PRODUS DE

PARTENERI

Family Business

EY Entrepreneur Of The Year™

EY Emerging Entrepreneur Of The Year™ in Technology

1

3

5

2

4

6

Doina PopescuManaging PartnerForeVest Capital Partners

Marius ȘtefanCEOAutonom Rent a Car

Vasile ArmeneanManager General Betty Ice

Daniel DinesCEO UiPath

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 8 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 9

Page 8: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Candidații EY Entrepreneur Of The Year™ România, 2018

pag. 56pag. 54

pag. 32

pag. 50

pag. 42pag. 40

pag. 26

pag. 20 pag. 22 pag. 24

pag. 34 pag. 36

pag. 44 pag. 48

Daniela MarișcuAquatica Experience

pag. 38 pag. 46

pag. 14

Adrian BădescuClinicile Medici’s

pag. 16

Adrian FloreaTrend Consult

pag. 18

Alexandru HolicovAdservio Social Inovation

pag. 28

Ciprian StancuRepublica Bio

pag. 30

Alexandru IliescuMondly

Alexandru LăpușanZitec

Antonio EramNetopia Payments

Ciprian OpreaMCA Grup

pag. 52

Corin CârcotăFlexik Automation

Cosmin IoaneșInno Robotics

Cristian BejenariuDot White Software

Development

Dorin Boerescu2Performant

Cristian BleotuEffective Flux

Cristian OnețiuLife Care

Cristian șiMihai Logofătu

Bittnet

Cristian TudorMicrogreens

Cristian PăsatNutrivita

Dan IsaiSalad Box

Ciprian MorarLateral Inc.

Călin VăduvaFortech

Bogdan BumbukPGA Electric

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 10 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 11

Page 9: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

pag. 86

pag. 68

pag. 84

pag. 62 pag. 64 pag. 66

pag. 82 pag. 88 pag. 90

pag. 92

Ioan IacobQualitance

pag. 58

Ionuț LeahuClinicile Dr. Leahu

pag. 60

Laurentiu BădescuS.I.L.D.V.B.

Liviu ApolozanDocProcess

pag. 70

Magda BeiGraphtec Design

pag. 94

Valentin Andrei BadeaCity Shop

pag. 80

Mariana Constantinescu-

BrădescuPIATRAONLINE

Mădălina Adriana Ciotlăuș

Soldec

Mihai IvașcuModex

Mihail MarcuMedLife

Ovidiu ȘandorMulberry Development

Radu ManolescuK.M.Trust & Partners

Radu CristofanFensterwelt

Radu TimișCris-Tim

Victor MateșApidava

Victor GânsacSafetech Innovations

Flavius Burcă și Ovidiu OanceaMware Solutions

Gabriel TomescuBMF Grup

Erik BarnaLife is Hard

Samy NumanNimet

pag. 98pag. 96

pag. 76pag. 74 pag. 78

Lucia și Andrei Costea

Secom

pag. 72

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 12 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 13

Page 10: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Adrian Bădescu este fondator și CEO al Clinicilor Medici’s. El este, de asemenea, președinte al Rotary Club Timișoara, consul onorific al Statelor Unite Mexicane la Timișoara, președinte al Colegiului Pacienților Vest, co-fondator al North American Economic Club (NAEC). Profund implicat în viața socială, este deținător a multiple premii și distincții naționale sau internaționale (printre care titlul de rotarian al anului 2017-2018 pe România, distincția internațională Paul Harris etc).

Medici’s este lider al serviciilor de sănătate corporate din Timișoara (a doua economie a României): 400 de companii client, 50.000 de abonați permanenți, peste 100.000 de intrări la servicii în 2017 (cifrele trebuie raportate la mărimea orașului de cca 300.000 de locuitori).

În poziționarea de business a clinicilor Medici’s, Adrian Bădescu a considerat că o creștere liniară, stabilă, constantă și predictibilă este mai importantă decât salturile spectaculoase urmate de căderi. În cei peste 20 de ani de existență, Medici’s a avut o creștere constantă, permanentă, fără episoade de scădere și pierdere (chiar și în perioadele de criză economică mondială sau de turbulențe politice naționale). Media creșterii anuale a fost de 41%, cu o rată medie de profit de 21%.

Medici’s a creat o bază de colaborare stabilă și corectă cu toți partenerii și clienții săi. Serviciile de sănătate sunt considerate „servicii de cutie neagră”, fiind influențate de credibilitatea și predictibilitatea pe termen lung. De altfel, filosofia clinicilor Medici’s este repoziționarea medicinei în zona umană a performanței. Pentru că, „atunci când pacientul trece pragul unei clinici, el nu își oferă doar trupul pe mâinile medicului său, ci își pune în palmele acestuia întreg sufletul său”. În spiritul „Health is Attitude!”, Medici’s a dezvoltat în jurul său o insulă de stabilitate, performanță și civilizație de business. A aruncat punți spre exterior, construind o rețea națională de parteneriate cu peste 80 de clinici, iar în prezent lucrează la armonizarea standardelor pentru realizarea primei francize medicale din România.

Medici’s se dezvoltă la nivel național și chiar global, fără a avea head-office-ul în capitală.

Gestionează clienți în toată Transilvania și în toată țara (Metro, Profi, ZF TRW, BRD, CFR etc.) sau chiar la nivel global (Ryanair).

În 2002, când Adrian Bădescu a părăsit multinaționala americană (MSD), a preluat modelul învățat acolo și a avut ambiția de a-și crește business-ul antreprenorial fără suport extern. Concluzia: „ESTE POSIBIL!”

Medici’s militează pentru fiscalizarea corectă și integrală a activității tuturor afacerilor din România și pentru un mediu de business corect între toți partenerii de afaceri. Medici’s a implementat o cultură a meritocrației și coduri profesionale de conduită etică.

Strategia de dezvoltare a Medici’s, stabilă și predictibilă, cu creșteri calculate și riscuri controlate, a primit aprecieri maxime atât din partea pieței (colaborarea pe termen lung cu peste 400 de companii multinaționale și locale), cât și din partea băncilor.

Adrian BădescuClinicile Medici’s

„Dacă ar fi să dau o singură recomandare tinerilor antreprenori, aș spune: Ai succes, continuă! Nu ai succes, continuă! Pentru probleme antreprenoriale, soluțiile pot fi doar antreprenoriale.”

Adrian BădescuClinicile Medici’s

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 14 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 15

Page 11: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Trend Consult este o companie de training și consultanță, cu sediul în București, clasată în topul companiilor de profil din România. Derulează majoritatea proiectelor în capitală, dar și în țară, în orașe precum Timișoara, Cluj, Iași și Sibiu. Compania dezvoltă și proiecte la nivel european, acestea având o pondere mai mică în cifra de afaceri.

Trend Consult este o companie antreprenorială românească, cu acționariat 100% local, care a pornit fără o investiție inițială, bazându-se doar pe efortul celor care au înființat-o în anul 2000. Compania a evoluat având ca principiu de dezvoltare orientarea către inovare și deschiderea de a crea lucruri noi pornind de la solicitările clienților. Toată istoria Trend Consult este despre oameni – cei din echipa internă, echipele clienților sau ale partenerilor internaționali – și despre curajul acestora de a crește împreună.

Cu rolul de acționar principal și finanțator, Adrian Florea împreună cu alți trei tineri profesioniști în vânzări și HR, inspirați de experiența de livrare de training din studenție și încurajați de potențialul pieței locale, au decis să creeze și să livreze programe de dezvoltare în vânzări.

Adrian Florea afirmă: „Brandul nostru ajută oamenii să se schimbe în bine și are super-puterea de a le oferi programe de învățare relevante. Noi generăm perspective care-i fac să se simtă inspirați și le dau încredere în propriile capacități de a progresa”.

Principalele tipuri de intervenții sunt training, consultanță și evenimente. În ultimii trei ani, au fost făcute investiții și în platforme online, care sunt utilizate din ce în ce mai mult în proiecte. Distribuția livrabilelor în cifra de afaceri a companiei este: training 55%, consultanță 27,5% și evenimente 17,5%. Ariile în care sunt dezvoltate și implementate proiecte: sales performance, customer service excellence, leadership, organisational & team culture și personal development.

Sales Culture Scanner este instrumentul de diagnoză a culturii de vânzări pe care Trend Consult l-a dezvoltat în ultimii trei ani. Principalele componente sunt: platforma online cu generare automată de rapoarte, workshop-uri de management și o metodologie de analiză și diagnoză. În toți cei 18 ani, curajul de a inova a caracterizat echipa Trend Consult.

De asemenea, tot curaj a fost momentul în care s-a folosit Gamification într-un program de leadership.

Tot de tehnologie sunt susținute și Trend Explore - aplicația online de Assesment și Trend Portrait - platforma de Feedback 360.

În esență, Trend Consult este creator de experiențe de învățare memorabile și pentru a obține acest lucru se concentrează pe generarea de insight-uri personale.

Modelul de business este inspirat din Professional Services, având o structură pe trei niveluri de competențe: Parteneri, Manageri și Consultanți.

Trend Consult are parteneri internaționali în SUA (Miller Heiman Group) și Canada (Eagle’s Flight), dar și parteneri locali (Human Synergistics România și Hart Consulting - Hogan) cu care colaborează în construirea de programe.

Adrian FloreaTrend Consult

„Tehnologia este doar o expresie a capacitații de inovație. Oamenii sunt creatori de realitate. Tot ce e făcut de om are în spate un vis. Daca reușim să îi ajutăm pe cât mai mulți oameni să-și descopere această capacitate, suntem parte a lucrurilor create. Cred că în mod special România are nevoie de această capacitate.

Cred că aceasta este diferența dintre corporație și antreprenoriat, faptul că iți imprimi propriile valori asupra afacerii. Prima noastră valoare este sensul. E foarte util în luarea deciziilor, să te întrebi mereu dacă e util ceea ce faci, înainte să faci. A doua valoare este „care”, a-ți păsa, o valoare din interior spre exterior. Mai avem autonomie, curaj și aspirația către excelență.”

Adrian FloreaTrend Consult

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 16 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 17

Page 12: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Compania Adservio a fost înființată în anul 2008 în Iași, fiind prima care a dezvoltat o platformă de management educațional în România. Adservio este, în prezent, lider de piață la nivel național, platforma fiind utilizată de peste 200.000 de părinți, elevi, profesori, directori, diriginți, secretari și reprezentanți ai Inspectoratelor Școlare din 26 de județe.

Punctul de pornire în utilizarea platformei l-a reprezentat Liceul Teoretic Vasile Alecsandri din Iași, școala unde a avut loc prima implementare. De atunci, tehnologia a fost introdusă în peste 200 de unități de învățământ, facilitând conectarea a zeci de mii de părinți cu educația copiilor lor. Alexandru Holicov: „Am construit Adservio împreună cu peste 100.000 de profesori, elevi și părinți. Cu ajutorul platformei, profesorii sunt în permanență în contact cu elevii, părinții și colegii. Și știm cu toții că o comunicare eficientă este răspunsul pentru multe din problemele ce pot apărea în traseul educațional.”

Cu ajutorul Adservio, elevii se implică mai mult și comunică mai ușor. Profesorii pot posta subiecte de discuție, pot primi temele elevilor direct în conturile lor și pot oferi feedback.

Caracteristicile platformei încurajează comunicarea și interactivitatea în procesul educațional. În plus, aceasta asigură acces instant la toate informațiile referitoare la o temă sau la un subiect, evitând căutarea prin rapoarte, cataloage și dosare. Printr-o simplă accesare, Adservio pune la dispoziția utilizatorilor rapoartele de activitate ale cadrelor didactice, permite vizualizarea cataloagelor în format electronic, poate genera rapoarte către Inspectorat și Ministerul Educației. Totodată, platforma oferă informații actualizate despre orice activitate din școală.

În cadrul școlilor care au ales Adservio, rata absenteismului a scăzut cu 60%, iar în unele cazuri, media pe clasă a crescut cu 1 punct.

Adservio s-a implicat activ în inovarea în educație, scopul principal al companiei fiind introducerea tehnologiei în școli și utilizarea

ei pentru optimizarea activității de raportare și posibilitatea de a câștiga mai mult timp pentru educație. Toți cei implicați în procesul educațional – elevi, părinți, profesori sau personal administrativ au devenit mult mai responsabili și mai implicați prin utilizarea platformei de management educațional.

Platforma pune și la dispoziția elevilor o mulțime de instrumente, accesibile cu un simplu click. Ei pot oricând să își verifice situația școlară, de la plusuri și minusuri obținute pentru activitatea la ore, până la note, absențe și chiar probabilitatea de ascultare la o anumită materie.

Adservio a pornit de la ideea de a inova educația, un obiectiv revoluționar pentru anul 2008.

Platforma se îmbunătățește constant și ajută la transformarea școlilor în Smart Schools cu ajutorul tehnologiei.

Alexandru HolicovAdservio Social Inovation

„Trebuie să investim mai mult în oameni și în relațiile pe care le avem cu aceștia. De asemenea, ce nu trebuie noi să ne pierdem niciodată este credința.”

Alexandru HolicovAdservio Social Inovation

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 18 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 19

Page 13: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Mondly este o platformă educațională completă care oferă soluții digitale de învățat limbi străine prin cursuri gratuite și plătite în 33 de limbi. Cu peste 35 de milioane de utilizatori în 190 de țări, declarată „Aplicația Anului 2017” în EMEA de către Facebook, platforma include un site web și aplicații pentru adulți și copii.

Alexandru Iliescu și fratele său, Tudor Iliescu, au pus bazele Mondly la sfârșitul anului 2013, în Brașov. Pentru că majoritatea aplicațiilor disponibile la aceea vreme se adresau doar vorbitorilor de limbă engleză și conțineau voci computerizate, frații Iliescu s-au gândit să dezvolte un sistem prin care se poate învăța orice limbă din orice limbă și în același timp au introdus voci înregistrate cu nativi. Mondly numără un total de 1.056 de cursuri, implementate într-o singură soluție.

În 2017 și 2018, la doar patru ani de la debut, Mondly a lansat primele aplicații cu recunoaștere vocală, care fac posibilă învățarea limbilor străine în realitatea virtuală și augmentată - două produse unice pe piața internațională. Cei mai mulți utilizatori Mondly provin din SUA și nord-vestul Europei, din țări precum Germania, Elveția, Suedia, Finlanda sau Danemarca - unde 7% din populația țării a descărcat cel puțin una dintre aplicațiile Mondly.

Acestor țări li se mai adaugă și America Latină și o parte din Asia.

Rezultatul actual este unul spectaculos: utilizatori din 190 de țări, un total de peste 40 de milioane de instalări la nivel global și 1 milion de recenzii.

Fondatorii aplicației declară: „Educația este la baza societății. Iar scopul nostru este să promovăm învățarea pe tot parcursul vieții.

Până astăzi, am atins 35 de milioane de studenți din 190 de țări. Mondly a ajuns numărul 1 în educație în App Store în majoritatea țărilor din Europa, în multe țări de pe continentul american, chiar și în China, unde a fost numită Aplicația Zilei de către Apple. Ne dorim să avem un impact pozitiv atât la nivel local - să creștem împreună cu comunitatea, cât și la nivel internațional - unde învățăm de la fiecare cultură pe care o servim.”

Implicarea celor doi frați în sprijinirea comunității locale este vizibilă prin sponsorizarea Universității Transilvania din Brașov cu un laborator de ultimă generație, acesta fiind primul laborator de programare pe computere Apple din învățământul județului Brașov. În plus, aceștia oferă, tot în cadrul Universității, și un curs de Dezvoltare de Aplicații pentru iPhone și iPad.

Inovația este una dintre valorile de bază ale companiei. În ultimii trei ani, aceasta a înregistrat trei premiere tehnologice:

2016 - Mondly Chatbots, prima aplicație de învățat limbi străine care interacționează cu utilizatorii, înțelege vocea umană și răspunde cu voce umană;

2017 - MondlyVR, prima aplicație în realitatea virtuală care le permite utilizatorilor să aibă conversații cu caractere virtuale în 30 de limbi diferite. Aplicația combină funcția de chatbot, recunoașterea vocală și tehnologia VR;

2018 - MondlyAR, prima aplicație de învățat limbi străine în realitatea augmentată cu tehnologie chatbot și recunoaștere vocală.

Pentru aceste realizări, Facebook a numit Mondly „Aplicația Anului” în EMEA.

Alexandru IliescuMondly

„Succesul nostru de până acum a constat în perseverența noastră de a depune un efort constant pentru a realiza o aplicație de calitate. A mai contat foarte mult și atenția acordată echipei.

Dorința de a învață pe tot parcursul călătoriei pentru a urmări cu rigurozitate obiectivele setate, asta mă definește în plan personal și s-a reflectat și în business.”

Alexandru IliescuMondly

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 20 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 21

Page 14: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Zitec este o companie care oferă servicii de consultanță și de implementare pentru soluții software personalizate, cu focus pe automatizarea proceselor de afaceri, soluții de e-commerce, transformare digitală, online marketing și cloud-computing.

Zitec are în prezent o echipă de 166 de persoane, cu birouri în București și Brașov. Serviciile oferite de companie se adresează în special clienților internaționali provenind din 15 țări. Portofoliul include atât firme foarte mari (ST Micro, Amadeus etc.), cât și numeroase start-up-uri ce vor să reinventeze anumite industrii.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților, a încheiat parteneriate cu jucătorii principali din industrie. Astfel, Zitec este partener Microsoft și Amazon AWS de peste cinci ani.

Zitec a investit, de asemenea, într-o serie de start-up-uri vizând rezultate la nivel internațional. Cea mai recentă investiție a Zitec este InstantFactoring.com (premiat Cel mai bun Startup & Cel mai bun Startup Fintech la CES Awards România) care se va extinde în cel puțin două țări est-europene.

Încă din anul 2017, Zitec dezvoltă în parteneriat cu Google proiectul de digitalizare a României – Atelierul Digital. Programul implică prezența

directă a echipelor Zitec în universități din București, Brașov, Iași, Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara. Până în prezent, au avut loc întâlniri de instruire cu peste 6.000 de firme mici și mijlocii.

„Domeniul în care activăm, acela al aplicațiilor web și mobile, este unul foarte dinamic. Pentru a fi performanți și pentru a atrage talente, este obligatoriu să fim mereu atenți la tendințele tehnologice și să ne dezvoltăm competențele necesare din timp”, spune Alexandru Lăpușan, fondatorul Zitec.

Un diferențiator puternic al Zitec este strategia de a investi în startup-uri. Astfel, angajații companiei au fost incluși în echipe multi-disciplinare din mai multe țări (SUA, UK, Olanda, România), în domenii diferite (lifestyle, sănătate, e-commerce, fintech), cu obiectivul de a găsi abordări moderne în industrii clasice sau prin introducerea de noi abordări în piață.

Alexandru Lăpușan completează: „Pentru a fi eficienți și performanți ca echipă, mai ales în ritmul alert de evoluție a tehnologiei, e necesar să ne adaptăm, să învățăm continuu și să luăm decizii rapide. Pentru a face asta, membrii echipei au nevoie de un mediu care să le ofere siguranță psihologică, astfel încât să nu le fie teamă să încerce lucruri noi, să

greșească, să fie curioși. La Zitec, creăm acest mediu printr-o cultură a feedback-ului continuu, prin transparență și comunicare directă și prin evidențierea rezultatelor fiecăruia.”

„Pentru noi, ca fondatori, și pentru noi ca Zitec, modul în care luăm decizii, în care colaborăm cu colegii sau clienții noștri au toate la bază valori precum respectul față de oameni, nevoia de a găsi propriul drum, de a găsi soluții noi, mai eficiente. Curajul de a încerca noi abordări și o nevoie permanentă de inovație, de a învăța lucruri noi. Ne mândrim cu rezultatele obținute, cu o cultură organizațională ce ne permite să fim competitivi atât în fața clienților, cât și în fața competiției de talente. Datorită acestor valori și a culturii noastre au fost posibile programe interne de CSR, care nu au pornit de la management și un plan de CSR, ci de la un comportament natural al echipei. Un exemplu de succes este campania de donare de sânge cei1024.ro, care a reușit să atragă nu numai colegi, ci și zeci de alte firme din România.

Împreună, prin intermediul proiectului cei1024.ro am reușit să salvăm peste 7.000 de vieți. Este o mare bucurie să pot participa la fiecare sesiune de donare de sânge și îmi doresc să am șansa să vorbesc despre asta cât mai des, pentru a-i motiva și pe alții să o facă” - afirmă Alexandru Lăpușan.

Alexandru LăpușanZitec

„Motivația noastră, de când am pornit acest business, a fost să ne ajutăm clienții să-și dezvolte afacerile, prin servicii de calitate ridicată, cu o echipă performantă și eficientă, într-un mediu care să-i permită să se dezvolte personal și profesional. ”

Alexandru LăpușanZitec

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 22 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 23

Page 15: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Netopia Payments este cel mai mare procesator de plăți electronice de pe piața locală. Este o companie 100% românească, bazată pe inovație de top și tehnologie de ultimă generație.

Cu sediul central în București și un birou în California, Netopia a dezvoltat primul produs românesc premiat în cadrul unei competiții din Silicon Valley. Aplicația românească, mobilPay Wallet, creată de Netopia, s-a situat în top 3 cele mai votate tehnologii în cadrul primei expoziții dedicate start-up-urilor prezente în centrul mondial al giganților IT.

Lansată în 2013, aplicația mobilPay Wallet este disponibilă gratuit pentru telefoane smart și poate fi folosită pentru plata facturilor la utilități și servicii de întreținere, reîncărcarea cartelelor preplătite, cumpărături, plata notei la restaurant, a transportului în comun sau a multor alte produse și servicii furnizate de comercianții parteneri.

MobilPay Wallet se numără și printre cele mai premiate soluții de plată din România. În 2017, aplicația a primit distincția „Cel mai bun produs fintech” în cadrul Global Start-up Awards, etapa

locală, după ce a fost numită, gradual: „Premiera anului în offline” în cadrul Galei NoCash, în 2015, premiera anului la categoria „Soluții de plată nebancare” tot în cadrul Galei NoCash 2014 și a obținut, tot în 2014, primul loc la Mobile Awards România, la categoria Payment.

În prezent, peste 6.000 de comercianți folosesc serviciile și soluțiile Netopia Payments: plăți mobile, tranzacții online cu carduri bancare, Bitcoin sau SMS.

Antonio Eram este unul dintre pionierii pieței locale de servicii de internet și online. Cu o experiență de peste 20 de ani în business, Antonio Eram și-a început cariera antreprenorială în 2003, odată cu lansarea primei platforme de blogging din România, din fonduri proprii, fiind convins că acest tip de serviciu se va bucura de un succes răsunător. Bloggeri cunoscuți din țară au folosit platforma, însă Eram a decis să o închidă în momentul în care nu a mai avut efectul scontat.

Un nou capitol a început în anul 2005, când Antonio Eram a pus bazele operațiunilor Netopia Payments, din poziția de CEO și co-fondator, coordonând numeroase proiecte din zona de tehnologii mobile, plăți mobile și servicii de marketing.

Inovația a reprezentat pilonul principal în activitatea sa. Antonio Eram a pariat pe ideea că tot mai multe servicii pot fi simplificate la maximum, pentru că dezvoltarea tehnologică o permite, iar utilizatorii au nevoie de ele în viața de zi cu zi. În 2013, a lansat avangarda plăților mobile offline și online, primul portofel digital din România. MobilPay Wallet este o soluție complet gratuită pentru utilizatori, iar plățile se fac instant din aplicație sau prin scanarea codului QR afișat la casele de marcat sau pe pagina de plată a magazinelor online. Aplicația este cea mai premiată soluție de plată din România și primul produs tech românesc premiat și consacrat în Silicon Valley.

Antonio EramNetopia Payments

„Pentru mine succesul înseamnă să auzi oamenii vorbind despre tine.”

Antonio EramNetopia Payments

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 24 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 25

Page 16: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

PGA Electric, fondată cu 18 ani în urmă, în Baia Mare, ca o mică afacere de distribuție de surse de lumină (becuri), este astăzi un producător integrat de materiale pentru industria electro-energetică, cu peste 200 de angajați și 13 milioane de euro cifră de afaceri.

Producător, importator și distribuitor de cabluri electrice și materiale pentru instalații electrice, PGA Electric este o companie reprezentativă pentru mediul de business din Maramureș, clasându-se în topul primelor 30 de companii din județ. Produsele fabricate sau distribuite se adresează pieței interne de construcții energetice, construcțiilor industriale și civile.

Parcursul antreprenorial a început pentru Bogdan Bumbuk în studenție, în anul IV la Facultatea de Inginerie Electrică din Cluj, când a înființat societatea PGA Electric SRL, după o experiență profesională de doi ani în vânzări de publicitate.

Decizia strategică care a marcat evoluția afacerii a fost trecerea de la intermediere (comerț), la producție. În prezent, aproximativ 70% din vânzări sunt realizate din produse fabricate de PGA Electric.

„Avem 200 de angajați pe perioadă nedeterminată, angajați care beneficiază de predictibilitatea și siguranța veniturilor lor salariale. Pentru colegi, este important să se bazeze pe compania în care lucrează, să știe că au perspective, că au o siguranță și asta este responsabilitatea mea ca antreprenor”, declară Bogdan Bumbuk.

PGA Electric utilizează cele mai noi soluții tehnologice. Fondatorul susține că inovația are un rol esențial în succesul oricărui antreprenor. Succesul afacerii ține și de capacitatea de a fi permanent în căutarea unor piețe noi și a unor soluții inovatoare. „Inovația înseamnă atât să realizezi ceva spectaculos, dar și să faci lucrurile mai bine decât ceilalți.”

Bogdan Bumbuk conchide: „Noi încercăm întotdeauna să fim cât mai apropiați de clienții noștri. Angajații și clienții sunt bunurile cele mai de preț ale unei companii și ne diferențiem punând un accent mare pe stabilitatea resursei umane. Promovăm cultura respectului față de client – să îți tratezi clienții așa cum vrei și tu să fii tratat. Provocările și piedicile pe care le întâlnim în business ne fac să ne șlefuim abilitățile.”

Educația și spiritul antreprenorial sunt foarte importante în viziunea fondatorului PGA Electric. Astfel, Bogdan Bumbuk afirmă: „Consider că sunt un antreprenor care pune pe primul loc responsabilitatea și etica în afaceri, chiar în detrimentul business-ului, cu orice preț. Am construit parteneriate bazate pe încredere, atât cu furnizorii, cât și cu clienții sau partenerii financiari. Am adus în business „cei șapte ani de acasă” și educația primită într-o familie simplă, din Maramureșul istoric.”

Bogdan BumbukPGA Electric

„Simplitatea este esența. Cred în onestitate, în cuvântul asumat. Pe termen lung, sunt ingredientele unei rețete de succes.”

Bogdan BumbukPGA Electric

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 26 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 27

Page 17: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Fortech este o companie românească de servicii de software, localizată în cel mai activ hub IT din Europa de Est, Cluj-Napoca. Cu o echipă de 750 de angajați și colaboratori, Fortech oferă servicii de software și cloud la comandă, adaptate nevoilor clientului. Ceea ce diferențiază brandul Fortech în piață este capacitatea de scalare, prin formare de echipe independente sau dedicate și oferta completă de servicii software, cu precădere pentru industriile de vehicule auto, sănătate, asigurări, retail & eCommerce, IoT și Cloud.

Compania se adresează în mare parte clienților din SUA și Europa de Vest și de Nord. În mod particular, sunt vizate Germania și SUA, regiuni în care Fortech a construit parteneriate strategice cu un număr semnificativ de clienți, organizații mari și exigente cu privire la calitatea serviciilor. În ultimii 14 ani, peste 170 de clienți au ales serviciile Fortech. Din punct de vedere al independenței, Fortech este una dintre puținele firme de software de outsourcing cu capital 100% românesc din regiunea Transilvaniei.

Viziunea Fortech a fost de la început conturată în jurul nevoilor clientului, din multiple perspective.

Modelul Fortech este de a activa ca o extensie a echipei clientului, într-o structură de parteneriat de lungă durată.

Fortech acordă o atenție deosebită aspectelor ce țin de calitate, viteza de livrare și dinamica relației de colaborare. Această viziune a influențat dezvoltarea modelului de business, modul în care au fost gândite practicile interne și cultura organizațională. Urmând această viziune, Fortech a crescut progresiv, s-a maturizat atât la nivel de proces, cât și ca leadership, învățând din interacțiunile cu clienții din piețele mature. La nivel organizațional este încurajată cultura antreprenorială, cea mai bună dovadă în acest sens fiind cele patru structuri de business units.

Valorile Fortech reflectă valorile CEO-ului: încredere, respect, orientare către performanță. Aceste valori se regăsesc în ADN-ul companiei.

„Am ajuns până aici învățând din eșecuri. Primul eșec a fost atunci când am fost respins de Microsoft. Al doilea eșec a fost prima firmă pe

care am înființat-o în anul 1996 și pe care am închis-o în 2003. Am învățat foarte multe din această experiență. Și cu Fortech am avut parte de eșecuri, dar am reușit să trecem peste ele. Am reușit să ajungem de la o firmă înființată cu cinci oameni, la o echipă de 750 de oameni”, declară Călin Văduva, CEO Fortech.

Stabilitatea constantă i-a permis companiei să parcurgă etapele dificile, fără a genera impact la nivelul angajaților. Cu o echipă de 750 de angajați și colaboratori, Fortech aduce în comunitatea în care activează noi locuri de muncă și contribuie, astfel, la creșterea nivelului de trai și a economiei în centrele operaționale din Iași, Oradea și, în viitorul apropiat, Brașov.

Politica de CSR a companiei se concentrează în jurul a patru mari direcții: educație, sport și sănătate, industrii creative și cauze sociale.

Călin VăduvaFortech

„Afacerea are succes atunci când poți să oferi oamenilor cu care lucrezi un loc de muncă stabil și o perspectivă de dezvoltare. M-au ambiționat eșecurile mai mult decât realizările. Este important să fii perseverent, dar să nu duci acest lucru la extrem.”

Călin VăduvaFortech

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 28 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 29

Page 18: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Lateral Inc. este o companie care îmbină, de mai bine de un deceniu, tehnologia cu designul și impactul social. O echipă de 200 de ingineri software și designeri, perseverentă și pasionată se implică în proiecte dintre cele mai diverse și ambițioase, de la domeniul științei, la educație, dezvoltarea proceselor de design, branding sau platforme AI. Lateral Inc. dezvoltă proiecte pentru industria globală de servicii și turism și sprijină activ inițiative de protecție a mediului.

Printre numeroasele proiecte dezvoltate de echipa Lateral Inc. se numără și cele cu impact social, care au derivări în industria de călătorii, design, sau inteligență artificială și își propun să genereze un impact pozitiv în comunitățile și domeniile cărora se adresează, fie că e vorba de Organizația Națiunilor Unite, unde s-au dezvoltat proiecte pentru Global Fund for Women, de Academia de Științe din New York, de Fundația Grace Sciences sau de site-urile SMURD din România (unde o mare parte din muncă a fost pro bono). Tot aici se cuvin menționate proiectele ActionButton (organizație lansată de fiica lui Bono de la U2, pentru colectarea de fonduri destinate susținerii de ONG-uri), FutureFuel și Rubicon Global (cu care colaborarea a demarat când erau încă doar un start-up debutant).

Alte proiecte Lateral Inc. sunt în derulare: de la Travelzoo – companie listată pe bursa NASDAQ, pentru care compania este principalul partener de tehnologie, până la Rubicon Global, supranumit „Uber for Trash”, un proiect de suflet al echipei, cu impact social – considerat unul dintre cele mai inovatoare proiecte din portofoliu. Dincolo de aspectele tehnologice care implică combinarea de AI - design și infrastructură în crearea de tehnologii pentru mașini și optimizare logistică, acest proiect este important, în special, din punct de vedere al impactului său final și al felului în care ajunge să revoluționeze procesul de salubrizare, care ulterior poate avea un aport esențial în tratarea problemelor globale, cum ar fi schimbările climatice și dezvoltarea durabilă.

„Cu toate că pentru fiecare proiect dezvoltăm o altă tehnologie și un alt set de sisteme complexe, consider că unul dintre principalele diferențiatoare pe care le are Lateral Inc. în fața altor companii de tehnologie constă mai ales în accentul pe crearea unei echipe specifice fiecărui proiect și partener cu care lucrăm.

Astfel, am creat un macro-univers în interiorul căruia avem microsisteme inovatoare și antreprenoriale care funcționează ca o echipă integrată a produsului și soluției la care lucrăm. De aceea, Lateral nu este doar un provider de servicii, ci un partener autentic în dezvoltarea și crearea de noi ventures”, declară antreprenorul Ciprian Morar.

Competițiile interne de R&D, offsite-urile în destinații exotice, inițiativele de „work away from the beach”, schimburile de experiență în Silicon Valley, New York sau Japonia, programul Lateral Talks și participarea la evenimente de top de inovație și networking din jurul lumii sunt doar câteva dintre instrumentele pe care Lateral Inc. le oferă angajaților din echipă pentru a le hrăni curiozitatea și a-i încuraja să continue procesul de dezvoltare către cea mai bună versiune a lor.

Ciprian MorarLateral Inc.

„Tot ce facem la Lateral este un experiment continuu din care învățăm.”

Ciprian MorarLateral Inc.

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 30 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 31

Page 19: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

MCA Grup este cel mai important producător local de uși secționale și rulouri pentru ferestre, având cea mai mare fabrică de profil din zona Balcanilor, în Popești Leordeni, lângă București. Marca MCA are la bază 20 de ani de experiență și o echipă de 160 de persoane angrenate în activitățile de producție și distribuție.

Vectorul de evoluție al MCA constă în dorința de perfecționare continuă, care a făcut posibilă dezvoltarea celor mai bune soluții pentru închiderea spațiilor.

Oferta de produse este îmbunătățită și extinsă cu servicii de montaj, consultanță tehnică și service specializat. Strategia de dezvoltare este îndreptată spre stabilirea de parteneriate cu societățile de arhitectură, construcții și enterprise.

În spatele unui brand puternic stă o strategie bine pusă la punct, un management activ și implicat, o echipă unită, formată din profesioniști.

Produsele MCA sunt prezente pe diverse piețe externe în țări precum Bulgaria, Serbia,

Moldova, dar și în Italia, Franța și Belgia. Astfel, în cazul ușilor de garaj și industriale, 42% din volumul de uși MCA produse în România sunt destinate exportului.

„Urmărim ca în perioada următoare să consolidăm financiar compania, prin creșterea capabilităților care fac diferența între noi și competitori. Acest proces este unul început cu trei ani în urmă. Avem câțiva piloni importanți pentru susținerea și creșterea business-ului. Primul și cel mai important este reprezentat de oameni, profesioniștii acestei companii. Al doilea este relația pe care o avem cu clienții noștri. Al treilea pilon este marcat de furnizori. Permanent căutăm îmbunătățirea proceselor, cuvântul de bază este eficientizarea. Lipsa de atenție asupra unor aspecte fundamentale ale businessului, precum procesele, oamenii și clienții, pot genera riscuri vitale și lipsa rezultatelor”, declară Ciprian Oprea, fondatorul MCA.

Unul dintre obiectivele importante ale echipei MCA pentru perioada următoare este dezvoltarea relațiilor cu partenerii externi din Uniunea Europeană și nu numai.

Ca planuri de viitor în ceea ce privește producția, compania militează în continuare pentru cultivarea frumosului și a simțului estetic, urmând indicațiile și tendințele trasate de arhitecți, dar și pentru inovație tehnologică și calitate desăvârșită, ținând cont de opiniile inginerilor și proiectanților.

MCA sprijină comunitatea locală printr-o serie de inițiative de implicare socială, cum ar fi cea cu AVE România, organizație care face demersuri să schimbe modul în care privesc oamenii educația, prin sponsorizarea unor inițiative lăudabile, ale unor oameni frumoși, atât în educație, cât și în sport.

Ciprian OpreaMCA Grup

„Când ceilalți pun frână, tu accelerează!!!”

Ciprian OpreaMCA Grup

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 32 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 33

Page 20: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Flexik Automation este o afacere de familie, cu o istorie de 25 de ani, care își desfășoară activitatea în toată România.

Firma este un integrator de tehnologii și sisteme moderne pentru încălzire, climatizare, ventilație, sisteme pentru detecția și stingerea incendiilor, instalații electrice și pentru iluminat, instalații tehnologice și/sau automatizare și control al acestor sisteme pentru aplicațiile industriale sau rezidențiale.

Un alt segment al afacerii sunt instalațiile pentru clădirile de birouri și rezidențiale, în concordanță cu cele mai noi standarde BREAM sau LEEDS în ceea ce privește confortul ambiental, consumul energetic și gradul de poluare cât mai redus. Recuperarea de energie și sursele de energie alternative constituie o preocupare permanentă a colectivului.

Clienții Flexik sunt companiile de prim rang care au facilități de producție, cercetare și dezvoltare în România.

Dezvoltarea activității firmei se datorează, printre altele, și faptului că o importanță foarte mare este acordată angajaților. Perfecționarea și

instruirea personalului reprezintă o preocupare continuă, în paralel cu achiziționarea de programe și tehnică de calcul de ultimă generație și dispozitive performante.

Toate acestea sunt necesare pentru creșterea productivității muncii care duce la creșterea profitului, dar și la suplinirea deficitului de forță de muncă.

„Pregătirea interdisciplinară a personalului ne permite să fim inovatori în proiectele pe care le dezvoltăm și ne ajută să utilizăm la capacitate maximă echipamentele și chiar mai mult! Munca în echipă a proiectanților și relațiile interumane ne permit să avem acel plus față de competitorii noștri”, spune Corin Cârcotă, fondator Flexik Automation.

Flexik oferă sprijin comunității prin acțiuni caritabile susținute an de an, promovarea sportului și susținerea elevilor și studenților care participă la olimpiade sau la concursuri internaționale.

„Participarea periodică la târguri și expoziții, vizitele la furnizorii consacrați ne asigură un contact permanent cu cele mai noi echipamente și tehnologii. Faptul că suntem, practic, în creștere continuă, în condițiile în care concurența este tot mai mare confirmă reușita noastră de a ne adapta la condițiile pieței și de a aduce permanent ceva nou.

Creșterea nivelului de automatizare a diverselor sisteme pe care le realizăm cresc siguranța în exploatare, productivitatea și, nu în ultimul rând, cresc calitatea mediului de muncă. Încercăm să promovăm și să dezvoltăm segmente noi de activitate în cadrul firmei, chiar produse „de nișă”. Tehnologiile verzi, care sunt de mare actualitate, precum și sistemele pentru controlul clădirilor inteligente sunt într-o continuă creștere”, conchide Corin Cârcotă.

Corin CârcotăFlexik Automation

„Onestitate, muncă, competență, acestea sunt cele trei valori esențiale pentru tineri. Și să nu aibă frică de concurență.

În afaceri și în viață nu trebuie să minți. Trebuie să-ți respecți angajații, clienții și competitorii.”

Corin CârcotăFlexik Automation

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 34 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 35

Page 21: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Inno Robotics este o companie cu capital integral românesc, înființată în anul 2011 din pasiunea unui tânăr absolvent pentru roboții industriali. Deviza companiei este „Innovation has no limits” și susține ideea că totul este posibil, acolo unde există ambiție și pasiune.

Unul dintre principiile firmei este: „Protejează-ți viitorul prin inovație!”. Principalul mesaj este că industria trebuie să fie deschisă spre dezvoltare tehnologică, altfel nu va putea ține pasul cu acei concurenți care au obținut calitate și productivi-tate net superioare datorită tehnologizării.

„Dorința de a descoperi lucruri noi și de a le împărtăși și altora ne-a făcut să trecem peste orice obstacol, iar plăcerea de a activa în acest domeniu al automatizărilor este dată de diversitatea aplicațiilor. Fiecare proces de automatizare este o provocare, deoarece aplicațiile nu sunt repetitive, totul trebuie creat de la zero, de la concept, până la execuția finală, având astfel satisfacția obținerii rezultatului dorit”, spune Cosmin Ioaneș, fondator Inno Robotics.

Serviciile Inno Robotics sunt complete și conforme cu standardele europene, respectiv: consultanță, proiectare, comercializare, punere în funcțiune, servicii post-vânzare și post-garanție, fiind în pas cu tehnologia de ultimă oră.

A fost nevoie de timp pentru ca Inno Robotics să-și construiască un portofoliu atractiv de produse și servicii și pentru a câștiga credibilitatea clienților, dar, odată cu atingerea acestor obiective, compania a dezvoltat parteneriate solide cu importante companii din domeniul industrial, cum ar fi industria aeronautică, industria automobilelor, industria electronică, industria de prelucrare prin diferite procedee (sudare, debavurare, așchiere, diverse procese de fabricație).

Pe termen lung, compania țintește dezvoltarea continuă și tehnologizarea cu cele mai noi și inovatoare produse de pe piață.

„Ne dorim să deținem capacitatea de a realiza producție in-house, astfel încât cel puțin 90% din componentele unei celule automatizate, care necesită prelucrări mecanice, să fie realizate în atelierul nostru. În acest scop, avem în derulare două proiecte europene care ne ajută să achiziționăm cinci mașini CNC și un laser, ceea ce va permite un control superior al calității produselor și al termenelor de execuție”, spune Cosmin Ioaneș.

Cosmin IoaneșInno Robotics

„Cel mai important este să-ți duci la îndeplinire promisiunile. De fiecare dată când am promis ceva unui angajat, unui client sau unui furnizor, am făcut tot posibilul ca acel lucru să se și întâmple.”

Cosmin IoaneșInno Robotics

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 36 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 37

Page 22: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Cristian Bejenariu a fondat Dot White în anul 2014. Compania activează pe zona de custom software development și consultanță, o piață incredibil de competitivă și aglomerată.

„Echipa noastră are 30 de specialiști în domeniul IT, cu competențe tehnice variate. Deservim predominant piața din zona DACH, cu focus pe clienții din industrie”, spune Cristian Bejenariu.

În primăvara anului 2015, Cristian Bejenariu demarează un nou business în Chicago, având ca obiect de activitate recrutarea. Compania a fost înființată împreună cu Robert Kotroczo, un partener de business dedicat și un trader versatil pe futures markets. Noul business beneficiază de îmbinarea cunoștințelor de development a produselor de software complexe, cu metodologiile și algoritmii de high frequency în futures trading.

Compania s-a autofinanțat prin eforturi proprii și, începând cu martie 2018, activează pe bursa de futures CME, Chicago Mercantile Exchange.

„Inovația a venit din faptul că am creat, practic, un robot de tranzacționare pe bursă, cu capabilități mult peste ale celor produși de concurență, ce operează un hardware de concepție originală, made in Romania”, spune Cristian Bejenariu.

În privința culturii organizaționale, Cristian consideră că aceasta a evoluat foarte mult în ultimii doi ani. În cadrul Dot White, acestui aspect i se acordă o importanță aparte. Astfel, spațiul de lucru este confortabil și prietenos, angajații au acces la resurse de ultimă oră.

Cristian mărturisește: „Acum e mai complicat să găsești oameni cu care să acoperi proiectele pentru clienți. Îmi place să fiu mentorul colegilor mei mai tineri, să pot să îi sfătuiesc în carieră, în zone în care în general educația este slabă, de pildă educația financiară. Încerc să le dau o direcție, să îi învăț să își facă o autoevaluare.”

În ultimii cinci ani de activitate, Dot White a avut o creștere progresivă pe plan financiar.

Compania a făcut investiții și a repartizat o parte din profit în rezerve, în vederea susținerii investițiilor ulterioare. Astfel, Dot White este în continuă dezvoltare și urmărește efectuarea de investiții sustenabile pentru a face față competiției, însă și pentru atragerea de noi clienți și crearea de resurse care să-i ofere avantaj competitiv.

Cristian BejenariuDot White Software Development

„Greșește de 100 de ori, până ajungi să faci bine acel lucru.”

Cristian BejenariuDot White

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 38 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 39

Page 23: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Effective Flux este o companie românească care oferă servicii de consultanță și training pentru îmbunătățirea proceselor și organizațiilor.

Soluțiile oferite de companie ajută clienții să-și îmbunătățească calitatea produselor și serviciilor, să elimine întârzierile în livrare, să-și crească capacitățile de producție cu investiții mici, să-și optimizeze activitățile de logistică și, nu în ultimul rând, să-și clădească o cultură organizațională eficace.

Până în prezent, Effective Flux a implementat peste 20 de astfel de proiecte de consultanță, la care se adaugă componente de coaching pentru peste 150 de proiecte de îmbunătățire, folosind metodologia DMAIC (Six Sigma).

În paralel, se asigură transferul de cunoștințe teoretice și practice către peste 2.000 de participanți anuali la cursurile Effective Flux, preponderent pentru optimizare, normare, rezolvări de probleme, calitate, Six Sigma, Lean, logistică, Microsoft Office, statistică și alte peste 100 de subiecte.

Compania a fost înființată în anul 2013, are sediul în Arad și oferă servicii atât la nivel național, cât și internațional clienților săi, de regulă companii multinaționale, dar și locale.

„Am crescut de la an la an, începând cu domeniul automotive, cel mai dinamic, dar și pretențios. Au urmat apoi altele, cum ar fi metalurgie, electronice, mase plastice, alimentar, industria lemnului și a mobilei, servicii”, spune Cristian Bleotu, fondatorul companiei.

Succesul companiei se datorează și experienței celor peste 30 de consultanți (inclusiv colaboratori), căliți în companii constrânse de piață la îmbunătățirea continuă a calității, productivității și costurilor. În fiecare an, Effective Flux colaborează, în medie, cu 40 de companii, ajungând în prezent să numere în portofoliu peste 180 de firme.

Compania își asistă clienții în învățarea modalităților de a-și rezolva problemele, de a-și optimiza procesele și de a accepta schimbarea.

Orientarea spre client și, implicit, calitatea serviciilor a fost și a rămas principala prioritate în Effective Flux, contribuind la creșterea sănătoasă a companiei. Optimizarea propriilor procese a permis un răspuns rapid la solicitări și schimbări și a asigurat menținerea competitivității pe piață, la concurență cu firmele autohtone și străine.

Echipa este bunul cel mai prețios al Effective Flux. Valoarea sa vine atât din experiențele individuale, dorința de îmbunătățire continuă, cât și din eterogenitatea caracterelor și a propriilor experiențe.

„În aceste condiții, ne trebuia și o misiune care să ne motiveze: contribuim permanent la creșterea performanțelor și competitivității companiilor din România, începând cu noi înșine”, conchide Cristian Bleotu.

Cristian BleotuEffective Flux

„Suntem dedicați, orientați către client și curioși. Dacă nu am fi așa, nu ne-am adapta la situațiile foarte variate cu care ne confruntăm în consultanță.”

Cristian BleotuEffective Flux

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 40 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 41

Page 24: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Piața de Direct Sales din România este o industrie de 300 de milioane de Euro, dominată de reprezentanții companiilor internaționale, precum Avon, Amway, Oriflame.

Life Care este cea mai mare companie românească de vânzări directe, cu peste 40.000 de distribuitori în România. Compania a reușit performanța de a depăși mari jucători internaționali, cum ar fi Zepter, Calivita, NuSKIN și alții. Diferențiatorul unic al Life Care: produse 100% bio certificate sau cu ingrediente bio.

Life Care deține șase branduri proprii înregistrate global, cu peste 300 articole unice, produse după rețetele proprii, în 20 de fabrici din Germania, SUA și Italia.

De trei ani, Life Care a demarat dezvoltarea internațională, astăzi fiind prezentă în 12 țări, printr-o companie separată, cu sediul în Germania.

„Conducem pasiv, împreună cu fratele meu, mai multe companii. Toate se concentrează pe a aduce pe piața din România și Europa, produse și servicii ce îmbunătățesc viața oamenilor într-un sens practic”, spune Cristian Onețiu, unul dintre fondatorii Life Care.

Portofoliul Life Care include produse sănătoase (Bio):• cosmetice terapeutice, detergenți,

suplimente alimentare, alimente; • servicii de well-being pentru angajați

corporate și clienți individuali cu venituri peste medie

• o platformă integrată de business suport dedicată IMM-urilor.

În plus, fondatorii companiei gestionează un portofoliu variat de active incluzând clădiri de birouri, spații de depozitare și zone rezidențiale, unde introduc tot mai mulți furnizori de energie verde și sisteme inteligente de control al consumului energetic.

Prin fundația Life Care, compania investește de șapte ani în sprijinirea copiilor dotați ai României, organizând tabere anuale de dezvoltare a competențelor non-curriculare, cum ar fi educația financiară, stil de viață sănătos, comunicare, antreprenoriat și vorbit în public. Peste 350 de adolescenți, cu vârste între 12 și 18 ani, au participat gratuit în aceste tabere, unde experți recunoscuți din piața românească au participat ca lectori - voluntari.

În ultimii patru ani, Cristian Onețiu s-a implicat masiv în activitatea de mentorat pentru antreprenori (ScaleUP și StartUp), atât prin cursuri, programe online, cât și prin programe de consultanță unu la unu. El este, de asemenea, implicat activ în boardul primei platforme de investiții din România care se ocupă de redresarea companiilor românești aflate în dificultate.

Life Care oferă o reală oportunitate de completare a veniturilor personale, printr-o activitate antreprenorială simplă, firească și recompensatorie. Peste 5.000 de colaboratori au fost, astfel, stimulați să devină antreprenori cu acte în regulă, pentru a-și putea încasa bonusurile ce derivă din activitatea comercială directă sau din formarea și îndrumarea echipelor de distribuitori.

Aceștia parcurg ritmic programe de formare și specializare în leadership, vânzări, stil de viață sănătos, antreprenoriat și vorbit în public. Până astăzi, s-au livrat intern peste 12.000 de ore de cursuri pe aceste subiecte de interes.Cristian Onețiu

Life Care

„Credem în spiritul antreprenorial aplicat ca o soluție sustenabilă a economiei viitorului.

Cristian OnețiuLife Care

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 42 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 43

Page 25: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Nutrivita a luat naștere în ianuarie 2007, cu scopul de a încuraja o alimentație sănătoasă, atât în rândul consumatorilor care sunt obligați să adopte un regim alimentar restrictiv, cât și a celor care înțeleg importanța unei alimentații echilibrate în redobândirea sau menținerea stării de sănătate.

Cu peste 10 ani de experiență, Nutrivita și-a asumat misiunea educării consumatorilor cu privire la beneficiile unei alimentații echilibrate și a unui stil de viață sănătos, prin distribuirea pe piața românească a unei largi varietăți de produse cu destinație nutrițională specială: produse pentru intoleranță la gluten și lactoză, produse pentru managementul greutății, nutriție sportivă, produse fără zahăr, alimente produse din agricultură ecologică și biodinamică.

„Încă de la terminarea Universității Tehnice de Construcții București și recrutarea mea ca inginer proiectant într-unul din institutele de profil, mi-am dat seama că lucrul de la 8 la 16 într-o structură greoaie, organizată după principii ce îmi păreau de neînțeles, nu era ceea ce visasem în facultate. La scurt timp, am demisionat și am pornit pe cont propriu în domeniul construcțiilor, deși experiența mea era limitată. Niciodată, însă, nu m-am simțit mai motivat ca în acele luni de început. De la simple lucrări de amenajări

interioare de bloc, la amenajări interioare în mall-uri sau mini-cartiere de locuințe, toate au fost o școală extraordinară pentru tânărul inginer de atunci”, spune Cristian Păsat, fondatorul Nutrivita.

Odată cu venirea crizei, care a lovit major sectorul construcțiilor, acesta decide să se reorienteze și îmbrățișează rapid propunerea soției sale de a dezvolta o companie de import și distribuție de alimente dietetice și bio. În noul business o are alături pe soția sa, ca partener cu vaste cunoștințe în zona de retail, vânzări și marketing. Așa a luat naștere Nutrivita, astăzi unul dintre jucătorii majori din retailul autohton. Recent, compania a trecut de la importul și distribuția unor mărci străine, la dezvoltarea propriei mărci de produse ecologice, destinate copiilor - Bio Junior.

Nutrivita se implică activ în proiecte de susținere a unei alimentații echilibrate și a unui stil de viață sănătos. Astfel, Nutrivita este partener de nutriție, prin brandul Isostar, al multor evenimente sportive de masă (precum Maratonul și Semi-maratonul Internațional București, Maratonul Internațional Cluj, Circuitul de ciclism de șosea Road Grand Tour, seria de triatloane NoStress, competițiile de alergare montană XTrail Run, etc.).

Inovația este un principiu Nutrivita. Compania a fost prima din segment care a lansat pe piață o marcă de produse allergen-free - Allergo, primul brand de nutriție sportivă și a implementat campanii naționale de promovare cu premii - Isostar sau prima marcă de produse dietetice care s-a implicat activ în promovarea unui stil de alimentație sănătos în rândul persoanelor ce lucrează multe ore în medii de birou - Gerble Expertul Dietetic.

Cristian Păsat, Nutrivita: „Mă caracterizează spiritul antreprenorial, informal și onestitatea. Lucrez aproape de fiecare dintre membrii echipei și încerc să nu critic sau să suprim spiritul antreprenorial al fiecăruia dintre angajați. Nu sunt adeptul regulilor foarte stricte sau al șabloanelor ci, mai degrabă, îi încurajez pe angajați să-și găsească propriul ritm de lucru, în același timp având în minte permanent obiectivele companiei, fie că e vorba de targetul de vânzări sau de dorința de a fi partenerul

preferat al clienților noștri pe segmentul în care operăm. Fiind o companie de familie, integritatea individului, inițiativa în aria de expertiză a fiecăruia și încrederea unii în ceilalți ne ghidează în acțiunile de zi cu zi.”

Cristian PăsatNutrivita

„Cred ca poti învăța de la toți oamenii din jurul tău, atâta timp cât ai concentrarea și timpul necesar. Este foarte important să vezi ce lucruri iți lipsesc si ce goluri ai pentru a le completa.”

Cristian PăsatNutrivita

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 44 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 45

Page 26: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Bittnet, înființată în 2007 în București, de către frații Mihai și Cristian Logofătu, oferă training IT și soluții IT în România și în străinătate.

Compania este lider pe piața de training IT din România, cu peste 15 ani de experiență și cea mai mare echipă de formatori. De-a lungul anilor, a oferit mai mult de 50.000 de ore de formare IT. Soluțiile IT furnizate de o companie subsidiară, Dendrio Solutions SRL, includ: servicii de consultanță generală, servicii de evaluare IT, servicii de implementare și migrare, servicii de întreținere și suport, servicii de optimizare a infrastructurii și servicii de instruire IT.

Compania este singurul integrator de tip „multi-cloud” din România, consolidând poziția sa de companie înalt certificată de către cei mai importanți furnizori IT din lume, concentrându-se pe securitatea cloud și cybersecurity.

Fondatorii, Cristian Logofătu și Mihai Logofătu, au decis să înființeze compania pe baza unei idei, a unui vis pe care l-au avut din 1999, când au început să se implice în Cisco Networking Academy.

Nu aveau nici cea mai mică bănuială că la doar doi ani după ce au pornit afacerea, în 2009, va veni criza financiară. Dar aceasta a fost o experiență care i-a format și i-a asigurat și de faptul că erau foarte serioși cu privire la Bittnet. Atunci au învățat una dintre cele mai importante lecții: că, pentru a supraviețui, trebuie să acționezi. Și au reușit să supraviețuiască anului 2009 și să își dezvolte compania, de la an la an, până la o etapă importantă, în anul 2015. Atunci, au decis să se listeze pe Bursa de Valori București, iar astăzi, deja au încheiat cea de-a treia lor tranzacție M&A (Bittnet a achiziționat o participație de 100% în GECAD NET, în 2017, 51% în ELIAN Solutions, în 2018 și 25% în Equatorial Gaming, în 2018).

Dovada integrității fondatorilor este în continuare confirmată de faptul că două treimi din membrii echipei Bittnet și colaboratorii activi au decis să achiziționeze acțiuni Bittnet și sunt în prezent acționari ai companiei.

Nu în ultimul rând, fondatorii companiei sunt dedicați creării unui impact social în jurul Bittnet. Programul de networking al companiei Cisco, Netacad, a sărbătorit 20 de ani de activitate în 2018. Bittnet a fost implicată în realizarea cursurilor Academia Credis, în beneficiul elevilor de gimnaziu și de liceu din întreaga țară. Compania continuă să se implice în proiect și contribuie la dezvoltarea abilităților IT în rândul tinerilor din România, oferind cursuri de calificare de cea mai înaltă calitate, ca parte a inițiativei de responsabilitate socială a Bittnet.

Cristian și Mihai LogofătuBittnet

„Atitudinea de curiozitate cu care abordăm fiecare situație și modul prin care analizăm atent lucrurile ne-au ajutat foarte mult în afaceri.”

Cristian și Mihai LogofătuBittnet

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 46 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 47

Page 27: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Republica Bio s-a lansat în anul 2014, fiind primul retailer online care comercializa exclusiv produse certificate ecologic, din convingerea că orice produs vândut ca ’bio’’, dar care nu avea certificare, reprezenta o fraudă. A urmat înregistrarea mărcii la nivel global. Din 2015, misiunea Republica BIO este de a strânge sub aceeași umbrelă mici producători, care nu au resursele pentru marketing și distribuție, pentru a-i ajuta să ajungă la consumatori.

Astăzi, Republica BIO lucrează cu producători din România, Filipine, Germania, Spania și Bulgaria. Numărul de produse vândute în magazinul online a ajuns la 4.500. Cele 41 de produse marca Republica BIO sunt vândute atât în magazinul propriu, cât și în alte rețele de magazine (Cărturești, Naturalia, Catena etc.).

În februarie 2018, a fost înființată Republica BIO Franța, iar în august 2018, Republica BIO a devenit seller pe Amazon.de, urmând ca din Germania să acceseze platforma pan-europeană a Amazon (Franța, Italia, Spania, U.K.).

Filosofia de produs Republica BIO este determinată de inovația în nutriție, toate produsele fiind certificate ecologic, gluten free, neiradiat, raw, vegan, fără conservanți, adresând-se unei piețe preocupate de sănătate și alimentație corectă. Pentru companie, cea mai

mare dificultate întâmpinată în România este gradul scăzut de educație al consumatorilor. De aceea, compania contribuie activ la educarea pieței prin producția de conținut video în scop educativ (peste 1.000 de clipuri video pe YouTube).

„Misiunea de a crea produse excepționale și un client service de neegalat ne-a ferit de a copia modelul de profit imediat al competitorilor, cum ar fi să cumpărăm produse din Germania și să le vindem în România. Deși afacerea a atras atenția investitorilor financiari, am rămas independenți, tocmai pentru a ne putea continua viziunea. Rezultatele financiare reflectă investițiile în zonele care conduc la creșterea favorabilității brandului, fără a avea impact imediat în vânzări: marketing, producția de conținut educațional, call center, design-ul și packaging-ul produselor noi, distribuție, P.R. și participări la evenimente”, afirmă fondatorul Republica BIO, Ciprian Stancu.

Republica BIO a început ca retailer și a devenit agregator internațional de artizani de produse BIO. Controlând standardele de calitate și comunicând transparent numele și detaliile producătorilor pe fiecare etichetă, contribuie la creșterea încrederii consumatorilor.

Rigurozitatea certificărilor de proveniență și procesare face calitatea produselor Republica

BIO greu de egalat. Design-ul produselor Republica BIO le califică pentru concursul de design Red Dot Awards. Procesele de business permit o scalabilitate a veniturilor de cinci ori față de nivelul actual, cu o creștere de costuri de doar 20%, deoarece majoritatea proceselor de back-office sunt tehnologizate.

Prin susținerea agricultorilor ecologici, Republica BIO reduce poluarea și folosirea de substanțe chimice în agricultura convențională (pesticide, ierbicide etc.).

Inovația se manifestă în mai multe dimensiuni ale activității Republica BIO: tehnologie, branding, packaging și customer service. Prin tehnologie, în platforma online se testează permanent instrumente și aplicații noi care, după validare, sunt implementate. Astfel de aplicații acoperă o sferă largă, de la experiența utilizatorului, până la marketing dinamic.

Ciprian StancuRepublica BIO

„Este foarte important ca valorile personale să se regăsească în raport de 1 la 1 în business. Sunt multe tentații în afaceri, să abdici de la valorile personale, dar am adoptat un cod de conduită de la care să nu mă abat.

Succesul business-ului nu este succesul financiar. Atunci când oamenii se simt în siguranță, când cumpără marca noastră, asta înseamnă succes pentru mine.”

Ciprian StancuRepublica Bio

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 48 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 49

Page 28: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Microgreens România este primul producător local de micro-plante și cel mai apreciat în acest moment.

Compania a fost înființată în anul 2014. Astăzi este în plină expansiune, atât datorită produselor sale, cât și a serviciilor orientate către client. Calitatea constantă, predictibilitatea livrărilor, trasabilitatea și flexibilitatea în relația cu clienții sunt argumentele care fundamentează parteneriatele de durată ale companiei.

„Viziunea asupra afacerii a evoluat permanent, de la sesizarea oportunității inițiale, a pieței reprezentate de restaurantele românești, la situația de azi, în care deservim și dezvoltăm o piață națională, în care consumatorii individuali au un rol strategic important”, spune Cristian Tudor, fondatorul Microgreens.

Produsele Microgreens se adresează pieței HoReCa și pieței generate de alimentația sănătoasă. Compania are peste 500 de clienți HoReCa și numărul acestora este în creștere. Preparatele cu micro-plante cunosc un trend ascendent în rândul consumatorilor din restaurante.

Beneficiile pentru sănătate ale micro-plantelor sunt tot mai cunoscute de publicul larg. Numeroși consumatori individuali preocupați de o alimentație corectă și echilibrată au început să includă produsele Microgreens în dieta lor.

Microgreens susține procesul de educație alimentară prin colaborări cu nutriționiști și nu numai. Compania investește în permanență în comunicare, dar și în popularizarea informațiilor științifice, cu scop educativ. Compania și-a propus ca în următoarea perioadă să traducă și să sintetizeze cât mai multe dintre studiile disponibile, astfel încât să ofere și publicului românesc acces nemijlocit la aceste informații.

Micro-plantele - denumite și microgreens sau vlăstari – sunt plante tinere, aflate în primul stadiu de dezvoltare (de obicei, tulpină și primele două frunze). Se consumă ca atare și sunt incluse de nutriționiști în categoria super-alimentelor, datorită conținutului ridicat de substanțe benefice (minerale, vitamine etc.).

Ce trebuie să știm despre produsele Microgreens, pe scurt:• Au mult mai mulți nutrienți decât părțile

comestibile ale plantelor mature, de la 5 la 40 de ori. Toate micro-plantele Microgreens sunt cultivate cu zero îngrășăminte și pesticide, în mod absolut natural. Acestea au aromă și gust mult mai intens decât plantele mature.

• Speciile cultivate de Micorgreens fac parte din categoria legumelor, ierburilor aromatice sau sunt alte plante comestibile folosite fie pentru proprietățile lor benefice (de exemplu, grâul sau lucerna), fie pentru decor (trifolio sau diverse flori comestibile).

În prezent, microplantele (microgreens) sunt produsul core-business alături de specialitățile pentru decor culinar (flori comestibile și alte specii). Produse secundare sunt plantele aromatice și iarba de grâu.

Cristian TudorMicrogreens

„Experiența de viață este extraordinar de importantă, pentru că modul în care ești construit ca om îți oferă un avantaj sau, din contră, un dezavantaj în business. Este important să fii echilibrat, să știi când să zici „da” și când să zici „nu”, cum să abordezi toate situațiile, astfel încât să fie în beneficiul tuturor.”

Cristian TudorMicrogreens

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 50 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 51

Page 29: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Împotriva concepției generale că prieteniile și afacerile nu se amestecă, povestea Salad Box are la bază un tânăr curajos și o prietenie sinceră. Totul a început în 2011, când Dan Isai a avut inițiativa de a oferi românilor posibilitatea de a-și îmbunătăți modul de viață printr-o alimentație sănătoasă, la prețuri accesibile.

Trei buni prieteni i s-au alăturat în această aventură: Radu Lupaș, Daniel Lar și Vlad Lupaș. În aprilie 2012, au deschis primul restaurant Salad Box în Cluj-Napoca.

„Calitatea produselor și propunerea unui stil de viață sănătos au fost îmbrățișate cu rapiditate de clienții noștri. Astfel, în mai puțin de un an a urmat deschiderea altor 12 restaurante”, spune Dan Isai.

Și acesta a fost doar începutul. Astăzi, Salad Box a ajuns pe locul 3 în topul restaurantelor fast food din România, după McDonalds și KFC. România rămâne, pentru moment, principala piață, deși compania s-a extins deja în alte 12 țări, pe trei continente, urmând cel de-al patrulea până la final de an.

În cei șapte ani de activitate, Salad Box a reușit să fie atât ambasador al României, cât și al unui stil de viață sănătos, în orașe precum New York, Paris, Londra, Miami, Veneția, Praga, Budapesta, Sofia, Rotterdam, Dublin etc.

Dan Isai afirmă: „Dorința și misiunea noastră este să modelăm percepția generală pe care oamenii o au în privința alimentației și a importanței acesteia. Venim în întâmpinarea școlilor și a familiilor pentru a susține educația alimentară timpurie. Susținem, totodată, și producătorii locali prin achiziționarea produselor noastre în mare parte de la aceștia, iar acest lucru îi ajută și pe ei să se dezvolte și să devină mai puternici în ceea ce fac. Considerăm că într-un astfel de business suntem piloni de dezvoltare unii pentru ceilalți și doar împreună, puțin câte puțin, putem ajuta la creșterea unei economii sănătoase.”

Conceptul Salad Box este construit pe principiul alimentației sănătoase, cu produse proaspete, servite rapid și la prețuri accesibile.

Meniul este divers și flexibil, atingând toate segmentele pieței. Se promovează un stil de viață sănătos, printr-o rețetă de business sănătoasă și profitabilă.

Claritatea, corectitudinea și transparența sunt câteva dintre caracteristicile personale care au avut un puternic impact asupra brandului.

Acestea se regăsesc în întreaga echipă Salad Box, de la omul din spatele vitrinei, până la partenerii de afaceri.

Dan IsaiSalad Box

„Cuvântul dat și numele pe care ți-l faci sunt foarte importante. Este important să ai inima deschisă, să asculți oamenii și să investești în ei.”

Dan IsaiSalad Box

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 52 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 53

Page 30: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Aquatica Experience este o companie de top specializată în parcuri de distracții, parcuri acvatice și zone de divertisment pentru facilități turistice.

Cu peste 10 ani de experiență și un portofoliu de produse și soluții variat și premiat internațional, Aquatica Experience a adus pe piața din România inovație în design, în condițiile celor mai stricte proceduri de siguranță impuse în segmentul global.

Aquatica Experience propune concepte creative funcționale, asigurând, în funcție de necesitate, servicii de instalare a echipamentelor specifice și mentenanța pe termen lung.

„Viziunea antreprenorială și expertiza multidisciplinară care stau la baza afacerii noastre ne permit să creăm experiențe personalizate la standarde internaționale”, spune Daniela Marișcu, fondatoarea Aquatica Experience.

Inițiată în plină criză, în anul 2008, firma a crescut în primii ani cu peste 150% ca cifră de afaceri anuală. În prezent, în portofoliul companiei sunt înregistrate piscine construite ce însumează echivalentul a 5ha de apă și peste 1km de trasee de tobogane acvatice instalate.

„Am dezvoltat constant competențele echipei, ceea ce ne-a permis crearea unui departament de proiectare și arhitectură dedicat proiectelor de agrement”, precizează Daniela Marișcu.

Astfel, brandul Aquatica Experience s-a poziționat în topul industriei locale de agrement, valorificând cu succes competențele inginerești de proiectare ale firmei, alături de creativitatea firmei de arhitectură Novelty AE.

„Valorile personale pe care le imprimăm în business sunt: excelența, iubirea și evoluția.Mai exact: căutăm excelența și ne iubim clienții, munca și oamenii cu care lucrăm. Suntem creatori de „profitable joy”, iar tehnologia ne ajută foarte mult. În parcurile acvatice pe care le proiectăm implementăm la maximum ultimele tehnologii, spre exemplu: ochelarii VR sau splash cabin-ul. În plus, dezvoltăm acum și un proiect de VR personalizat”, punctează Daniela Marișcu.

În ceea ce privește implicarea în dezvoltarea comunității, menționează: „Ne dorim să transferăm cât mai mult know-how antreprenorial. Am avut și vom avea mereu hub-uri de cunoaștere în proiectare și arhitectură și avem câteva burse pe care le oferim studenților la inginerie.”

Daniela Marișcu este și lider și membru inițiator al programului RBL Antreprenorești, menit să readucă prosperitate în satul românesc prin valorificarea resurselor comunității.

Daniela MarișcuAquatica Experience

„Nu îmi plac ierarhiile formale, ci cele prin poziționare câștigată, asta am cultivat și în firmă. Exemplul personal a contat foarte mult.”

Daniela MarișcuAquatica Experience

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 54 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 55

Page 31: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

2Performant este lider de piață în marketingul afiliat din România și unul dintre generatorii de top de vânzări pentru industria locală de e-commerce.

Compania operează o infrastructură tehnică care permite companiilor să comercializeze și să crească vânzările produselor lor. Dacă la început a vizat doar jucători de e-commerce, astăzi oferă servicii de marketing de performanță tuturor tipurilor de clienți.

Platforma self-service, bazată pe tehnologia SAAS, oferă infrastructura de tracking (măsurarea clickurilor și leadurilor) și permite interacțiunile dintre utilizatori. Pe lângă aceasta, platforma asigură fluxul operațional (comunicări, reguli de business, operațiuni financiare, cum ar fi plățile, taxele), care permite utilizatorilor săi - companii, precum și afiliați - să colaboreze.

„Mi-au plăcut întotdeauna psihologia și economia și când eram foarte tânăr am încercat mai multe joburi până am descoperit publicitatea. Prima dată am lucrat ca agent de vânzări pentru un ziar de publicitate. Când am descoperit publicitatea am fost ca un copil într-un magazin de jucării, am știut că e potrivită pentru mine. Am trecut cumva prin toate stadiile publicității într-un ritm foarte accelerat. Acest

lucru m-a ajutat să-mi dau seama că mai este mult loc de creștere, de dezvoltare și de impactul pe care îl are tehnologia în ceea ce facem”, povestește Dorin Boerescu, CEO și acționar majoritar 2Performant.

În 1996 a înființat prima companie, iar în 1997 împreună cu doi parteneri a pus bazele altei firme – Speak Promotion, care în 10 ani a devenit una dintre cele mai mari agenții independente din România. A dezvoltat foarte mult zona de online, preferând să meargă într-o direcție mai puțin explorată de jucătorii tradiționali din piața de publicitate.

În 2004 a descoperit publicitatea prin motoarele de căutare, prin Google, diferită de publicitatea la televizor și a fost unul dintre primii oameni din România care a oferit clienților servicii de publicitate prin Google în perioada respectivă.

În decembrie 2009, Dorin Boerescu împreună cu Daniel Enache au cumpărat 80% din afacerea 2Parale și au lansat o nouă companie la începutul anului 2010, care a început să opereze rețeaua 2parale.ro și, mai târziu, 2leva.bg. Un alt pas important a fost în 2014 când a renunțat la brandul „2 parale” și la „2 leva” din Bulgaria, pe care le-au pus sub umbrela „2 performant”, un proiect foarte complex.

În prezent, 2Performant conectează companiile cu nativii digitali care știu să le promoveze. Astfel, permite brandurilor să descopere, să recruteze, să gestioneze și să plătească partenerii de marketing din întreaga lume cu zero birocrație și fără limitări.

“2Performant este o afacere bazată pe principii, nu pe reguli, pe responsabilitate personală, nu pe managementul strict zilnic, condus doar de performanță, învățare constantă, creștere personală și onestitate”, spune Dorin Boerescu.

Astăzi, infrastructura construită și dezvoltată de 2Performant servește peste 550 de clienți din regiunea CEE, inclusiv lideri globali și regionali precum Avon, Answear, Chicco, Noriel, Orange, Telekom sau campioni locali, cum ar fi elefant.ro, hippoland.net, evomag.ro sau ihunt.ro.

2Performant are o echipă de 25 de persoane și lucrează cu peste 60.000 de afiliați care au generat până acum peste 3.200.000 de

tranzacții, reprezentând vânzări de 125 milioane euro. Compania este prezentă și în străinătate, având peste 50 de clienți din țări precum: Bulgaria, Ungaria, Polonia și Cehia.

Dorin Boerescu2Performant

„Promovez un spirit antreprenorial foarte puternic și este complicat uneori să învățăm oamenii să „înoate”. Mă pricep mai puțin să cresc oameni, mă pricep să îi recunosc pe cei cu potențial.”

Dorin Boerescu2Performant

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 56 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 57

Page 32: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Cu 14 ani de experiență în dezvoltarea de aplicații pentru piața B2B din România și 5 ani de creștere accelerată a cifrei de afaceri, Life Is Hard este prima companie românească de software listată la Bursa de Valori București - piața AeRo.

Erik Barna este fondator și CEO al companiei Life Is Hard. Viziunea și spiritul antreprenorial au fost trăsături care s-au remarcat la Erik Barna încă de la începutul carierei. A studiat informatica la Petroșani, orașul natal, unde a avut primul job ca administrator de sistem, iar de acolo cariera profesională a evoluat în mod continuu. Cu o experiență de peste 15 ani de antreprenoriat în industria IT, Erik conduce cu succes business-ul Life Is Hard, dezvoltând produse software pentru IMM-urile din România.

Direcția strategică urmărită de antreprenor s-a axat pe dezvoltarea de produse IT care să ușureze procesele manageriale din zona de business din România.

„Considerăm că este normală implicarea noastră în viața comunității orașului. Cultura noastră organizațională și motto-ul după care ne ghidăm,

„Work Soft”, sunt în concordanță cu proiectele în care ne implicăm, proiecte cu efect imediat asupra comunității locale.”

Antreprenorul s-a remarcat în business prin valori precum integritate, practici de responsabilitate socială și corectitudine, valori cu ajutorul cărora și-a dobândit respectul atât în fața angajaților, cât și în fața competitorilor și a comunității.

Erik Barna spune despre afacerea pe care o conduce: „Susținem de mai mult de 10 ani transformarea digitală a companiilor, folosind tehnologia ca pe un instrument de creștere a comunității de business. Din 2017, suntem, de asemenea, implicați în dezvoltarea proiectelor Smart City și furnizăm mai multe aplicații care vor ajuta generațiile următoare să trăiască în orașe inteligente, cu sustenabilitate crescută. Toate demersurile noastre sunt concentrate către a crea un viitor mai bun pentru România.

Inovația este una dintre valorile noastre centrale care stă la baza activității actuale și viitoare, prin care reușim să ne transformăm mereu activitatea și să ne adaptăm la dezvoltarea rapidă a mediului de business.

La Life Is Hard inovăm atât procesele, cât și instrumentele pe care le folosim. Faptul că oferim soluții web de mai bine de 14 ani, ne-a ajutat să dezvoltăm servicii într-un mod constant.

Expertiza noastră combină talentul echipei cu platforma de livrare, dar și cu acuratețea pe o piață în continuă dezvoltare.”

Erik BarnaLife is Hard

„Consider că acolo unde nu am reușit prin inteligență, am reușit prin muncă și am încercat mereu să văd partea plină a paharului, să învăț să fac lucrurile mai bine, fără să mă demotivez. Am încercat să dau acest lucru și către colegi și colaboratori.

Echipa este unul dintre factorii care îți pot asigura succesul companiei și creșterea organică. Nu este ușor să atragi oameni foarte bine pregătiți și cu un caracter potrivit, cred că aceasta este una dintre problemele României.”

Erik BarnaLife is Hard

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 58 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 59

Page 33: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Mware Solutions este o companie specializată în soluții Big Data - open sources intelligence analysis, fondată în anul 2012 de Ovidiu Oancea și Flavius Burcă. Compania deține o suită proprie de produse end-to-end care tratează scenarii de tip public safety, law enforcement, cyber security, anti-fraud, machine learning și inteligență artificială.

Platforma bigconnect.io, dezvoltată de companie, este concepută să ajute în rezolvarea problemelor care nu au o soluție directă și evidentă.

BigConnect este construită pornind de la un model conceptual de interpretare semantică a datelor, pe baza căruia volumul mare de date este corelat într-o formă unică de vizualizare, foarte apropiată de modul uman de gândire.

Obiectele, relațiile și proprietățile construiesc modelul semantic. Toate datele sunt aranjate în acest model pentru a crea o rețea informațională care poate fi explorată în BigConnect, utilizând o vizualizare grafică interactivă. Platforma și toate componentele ei sunt deschise, extensibile, scalabile și securizate, putând fi folosite pentru a construi sisteme și aplicații Big Data care

acoperă majoritatea scenariilor specifice de business din sectoare precum: guvernamental, securitate publică și anti-fraudă, retail, telecomunicații, financiar-bancar, sănătate, energie etc.

Strategia Mware este axată pe dezvoltarea de produse proprii, de nișă, care aduc multă valoare adăugată într-o direcție explorată prea puțin.

Obiectivul celor doi fondatori este să exporte produse software românești și să introducă pe piața globală soluții inteligente cu mare valoare adăugată. Se poziționează împotriva curentului din acest moment de pe piața românească de IT, care este cantonată într-o covârșitoare pondere în zona de livrare de resurse în time-hire sau de alimentare a centrelor de suport ale marilor corporații. Inovația rămâne o preocupare permanentă, pe care o consideră absolut necesară atât în relația cu clienții, cât și în demersul lor de a intra în competiție cu jucători uriași de la nivel regional, precum Palantir Technologies, BAE Systems, etc.

În privința echipei, cei doi co-fondatori promovează un stil colaborativ, în care fiecare membru e important și fiecare idee contează. „Suntem ca o familie și ne tratăm de la egal la egal, lucrăm împreună, cot la cot, mâncăm împreună. Astfel am făcut și progrese, asta pentru că fiecare poate să propună o idee sau o abordare și să aducă argumente”, spune Ovidiu Oancea.

Flavius Burcă și Ovidiu OanceaMware Solutions

„Este foarte importantă etica în business și modul de abordare a partenerilor, cât și a clienților. Perseverența și încrederea dusă la extrem sunt importante și ele, au făcut diferența pentru noi. Munca contează de asemenea, poate chiar mai mult decât genialitatea.”

Flavius Burcă, Ovidiu OanceaMware Solutions

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 60 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 61

Page 34: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

BMF GRUP este o companie de top, specializată în servicii integrate pentru toate tipurile de clădiri. Compania a fost înființată în anul 2013, iar în cei cinci ani de existență a avut mereu profit și o cifră de afaceri în creștere de la an la an.

Serviciile de facility management prestate de BMF GRUP la nivel național vizează toate serviciile necesare întreținerii unei clădiri – mentenanță multi-tehnică și revizii specializate, servicii de pază, pompieri și paramedici, servicii de curățenie, întreținere spații verzi, deszăpezire, servicii de construcții și amenajări interioare, toate numai cu personal propriu.

Echipa BMF GRUP are expertiză în servicii integrate de facility management pentru construcții, cum ar fi: centre comerciale, birouri, platforme logistice, magazine multibrand, ansambluri rezidențiale, locații bancare.

Reputația excelentă pe care și-a construit-o compania e bazată pe calitatea înaltă a propriilor operațiuni, pe profesionalism și integritate și pe personal specializat în asigurarea serviciilor de facility management.

„Ambiția și perseverența au fost trăsăturile care m-au caracterizat dintotdeauna și m-au ajutat să-mi ghidez pașii în viață. Tot timpul mi-am propus obiective îndrăznețe, pe care, de cele mai multe ori, le-am îndeplinit”, spune Gabriel Tomescu, CEO al grupului.

Pasionat de leadership și dezvoltare personală, în timpul facultății, în anul 2011, la vârsta de 22 de ani, a luat hotărârea de a înființa o companie specializată în domeniul serviciilor de întreținere multitehnică a clădirilor. După ce a construit o echipă de încredere, în anul 2013 a făcut un pas important, contribuind la consolidarea primei companii cu servicii integrate de facility management din România, BMF GRUP.

Astfel, au devenit o echipă puternică, care a putut să facă față concurenței din domeniu, fiind eficientă și disponibilă pentru actualii și potențialii clienți. Toate aceste lucruri au condus în mod natural la contracte și colaborări cu parteneri importanți care le-au adus credibilitate, curaj și apreciere.

Din poziția de vicepreședinte al grupului, la jumătatea anului 2017, Gabriel Tomescu a fost numit CEO BMF GRUP.

„Nu a fost ușor, de-a lungul timpului am întâmpinat nenumărate situații dificile și tensionate, însă mereu am ieșit la liman sprijinit de oamenii din echipă, îndrumat de experiență și de crezul meu: Nu există probleme, există doar soluții”, a declarat antreprenorul.

În prezent, BMF GRUP se poziționează drept lider de piață la categoria servicii de suport pentru retail și birouri.

Gabriel TomescuBMF GRUP

„Succesul nu înseamnă neapărat profit. Succesul înseamnă o experiență inedită într-un proiect, înseamnă o echipă mulțumită, care își face treaba cu plăcere.

Succesul mai înseamnă recunoașterea din partea clienților și recomandarea către alți posibili clienți.”

Gabriel TomescuBMF GRUP

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 62 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 63

Page 35: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Qualitance este o companie românească de tehnologie și inovație, inclusă în topurile companiilor private de tehnologie cu cea mai rapidă creștere în 2015, 2016 și 2017.

Fondată de către Ioan Iacob și Radu Constantinescu în 2007, Qualitance se concentrează pe proiecte de inovație, dezvoltând produse și servicii digitale revoluționare cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație - IoT, blockchain, inteligență artificială, realitate augmentată (AR), machine learning sau realitate virtuală (VR).

În prezent, compania are o echipă de peste 200 de membri în birourile din Europa, Statele Unite și Australia. Printre clienții Qualitance se numără atât companii din Silicon Valley, cât și lideri de piață precum IBM, Deutsche Telekom, Virgin, IKEA, Merck și ING.

Având o experiență de peste 10 ani atât în companii multinaționale, dar și în start-up-uri din Silicon Valley, Ioan Iacob a decis să înființeze Qualitance alături de colegul și prietenul său Radu Constantinescu.

Și-a început parcursul antreprenorial motivat să creeze servicii și produse revoluționare, cu un puternic impact pozitiv asupra comunității. Deși la momentul lansării companiei, Ioan nu avea experiența antreprenorială necesară, pregătirea sa academică în domeniul științelor exacte l-a ajutat să privească orice problemă ca pe o provocare și să aibă mereu o abordare logică asupra lucrurilor.

Această mentalitate i-a permis să redefinească direcțiile strategice ale companiei. Astfel, pe parcursul celor 11 ani de existență, dintr-o companie de quality assurance, Qualitance a devenit, pe rând, un jucător puternic în zona de outsourcing și un reper în domeniul inovației.

Astăzi, Ioan conduce o echipă de 200 de ingineri și aplică un stil de management ce încurajează autonomia și asumarea responsabilității.

Încă de la început, Qualitance și-a asumat misiunea de a dezvolta soluții care rezolvă probleme reale, importante cu care se confruntă oamenii și business-urile, indiferent de zona geografică sau de domeniul de activitate.

În România, compania își propune să transmită know-how-ul și experiența dobândite la nivel internațional pentru a facilita inovația în cadrul organizațiilor.

Compania se distinge printr-un framework de inovație testat și validat în proiecte internaționale complexe, precum și prin capacitatea de execuție și specializarea în tehnologii emergente.

Pe plan local, Qualitance a dezvoltat soluții care vin în sprijinul medicilor rezidenți din medicina de urgență, dar și soluții care susțin campanii naționale de educație ecologică și voluntariat.

Ioan IacobQualitance

„Nu poți inova fără să ai o cultură a inovației în cadrul companiei - lucru pe care QUALITANCE l-a realizat cu succes, prin însușirea unui mindset bazat pe gândire critică, abordare pragmatică și spirit de leadership.

Pentru noi, a inova înseamnă să rezolvi o problemă majoră pentru oamenii din jur, într-un mod complet nou și de zece ori mai bun decât tot ceea ce există în momentul de față.”

Ioan IacobQualitance

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 64 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 65

Page 36: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Pe parcursul celor 8 ani de activitate, Clinicile Dr. Leahu au obținut numeroase reușite și au marcat premiere medicale dentare.

În 2017, Clinica Dentară Dr. Leahu Caramfil din capitală a devenit primul centru din România acreditat de Institutul de Biotehnologie în utilizarea tehnologiei revoluționare PRGF Endoret pentru vindecarea rapidă a pacientului utilizând propriul sânge. În același timp e recunoscut ca centru de excelență de către Bredent Medical pentru tehnologia SKY fast&fixed, un sistem de restaurare completă a danturii în 24 de ore și SIRONA, pentru utilizarea tehnologiei CEREC CAD/CAM pentru coroane dentare ceramice realizate într-o oră.

Doctorul Ionuț Leahu deține în prezent nouă clinici stomatologice, dintre care șase operaționale și trei în construcție. Compania fondată este un lider în domeniu, iar în ultimii 7 ani a reușit să înregistreze o creștere a cifrei de afaceri de 60-100% de la an la an, situându-se cu mult peste media industriei de 18-20%.

Viziunea doctorului Ionuț Leahu este să ofere un plan de tratament personalizat și o experiență excepțională fiecărui pacient, la un preț corect. În același timp, dorește să fie aproape de oameni oriunde în România. Astfel, în următorii cinci ani, antreprenorul intenționează să deschidă încă 25 de clinici stomatologice.

Inovația clinicilor Leahu constă în oferirea de soluții optime pacientului, care presupune o analiză foarte bună a situației pacientului și consultanță pentru a înțelege exact ce are nevoie și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze.

Echipa medicală gestionează peste 4.000 de programări cu succes și 1.500 de pacienți unici în fiecare lună. Tehnologia de top – protetică digitalizată, Velscope, endodonție la microscop, computer tomograf fac din Clinicile Dr.Leahu o afacere complet digitalizată.

Compania promovează o cultură a performanței, a acumulării rapide de cunoștințe și abilități, a spiritului de echipă, orientată către rezultate.

În construirea acestei culturi, a mers pe un set de inițiative de învățare și dezvoltare continuă atât în domeniul medical, cât și în management, leadership, customer service etc.

Ionuț LeahuClinicile Dr. Leahu

„Succesul, în cazul meu, se măsoară din două puncte de vedere.

Avem situația în care îmi văd pacienții peste ani venind la consult cu zâmbetul pe buze și succesul pe care îl am ca antreprenor, raportat la numărul de pacienți unici tratați.”

Ionuț LeahuClinicile Dr. Leahu

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 66 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 67

Page 37: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

S.I.L.D.V.B este o companie privată cu capital integral româneasc și cu o prezență de 27 ani pe piața locală. Activitatea principală se concentrează pe fabricarea de piese auto de oțel laminate la rece, foi sau bobine, realizate prin deformarea plastică la rece (ștanțare, îndoire și cupping).

S.I.L.D.V.B. fabrică și ansambluri prin sudare și produce peste 400 de tipuri de piese de dimensiuni mici pentru caroserii auto.

Pentru a atinge o astfel de performanță, compania condusă de Laurențiu Bădescu a trecut printr-un proces profund de transformare și tehnologizare.

Dacă în urmă cu 10 ani, majoritatea operațiunilor din producție erau manuale și aveau nevoie de intervenția angajaților pentru a fi executate, în prezent, există un număr ridicat de utilaje automate, care pot efectua și până la 14 operațiuni fără intervenția umană.

În același timp, magaziile și spațiile de stocare au fost îmbunătățite, tehnologia jucând un rol important în creșterea companiei.

În prezent, piesele primesc coduri de bare și, cu ajutorul unor tablete, acestea pot fi găsite, depozitate sau folosite în cel mai scurt timp. De asemenea, software-urile folosite în relațiile cu furnizorii au fost îmbunătățite în direcția creșterii eficienței și eficacității lor.

„Clientul și competiția te obligă să inovezi. Pentru a putea obține prețurile dorite de client, este necesar să faci automatizare. În ultimii 5 ani am investit enorm în automatizare”, declară Laurențiu Bădescu.

Respectând obiectivele impuse de standardele de calitate, de logistică și de resurse umane, compania încearcă să satisfacă nevoile clienților și să se diferențieze în piață.

„Integritatea și respectul angajaților sunt factori care, de asemenea, îl interesează pe client. Prețul contribuie și el la diferențiere, dar nu întotdeauna”, completează Laurențiu Bădescu.

La nivelul echipei, antreprenorul a promovat o cultură bazată pe un set bine stabilit de reguli consolidate într-un un manual al calității interne prin care sunt documentate toate procesele de fabricație, standardele, sănătatea în muncă, securitatea, mediul înconjurător.

Privind în viitor, Laurențiu Bădescu menționează necesitatea de a investi pe mai departe în tehnologii noi care să îi ajute să-și mărească capacitatea de producție.

Laurențiu BădescuS.I.L.D.V.B.

„În afacerea mea, succesul înseamnă să faci față cerințelor clientului și să îți mulțumești salariații. Este o satisfacție să ai 300 de oameni cărora să le poți da de lucru. Cifrele întotdeauna au fost pe locul doi. Nu m-am uitat la cifre, ci m-am uitat la ce trebuie făcut pentru a satisface cerințele clientului, cu focus pe mulțumirea clientului extern și intern-angajații.”

Laurențiu BădescuS.I.L.D.V.B.

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 68 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 69

Page 38: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Fondată în 2005, de către antreprenorul Liviu Apolozan, DocProcess ajută companiile să devină mai eficiente prin transformare digitală: automatizarea cu ajutorul roboților și machine learning a proceselor de business și a documentelor asociate.

Soluțiile DocProcess automatizează procesele financiar-contabile (Purchase-to-Pay, Order-to-Cash, eInvoicing), achizițiile și logistica, precum și procesele din industria bancară și cea de asigurări, ajutând companiile să elimine documentele pe suport hârtie și operațiunile manuale. Până în acest moment, peste 3.200 de companii și 25.000 de utilizatori la nivel global au devenit mai productivi și mai eficienți folosind serviciile companiei.

În martie 2018, DocProcess a deschis primul său centru R&D din afara României, la Grenoble, în Franța. Centrul R&D studiază și implementează tehnologii inteligente (AI), precum și modelul blockchain în platforma DocXchange. Până în prezent, DocProcess a digitalizat peste 90 milioane de documente, echivalentul a peste 9.000 de copaci salvați de la tăiere și a peste 3.000 de tone de CO2 economisite.

Compania a înregistrat o creștere sănătoasă, organică, fiind finanțată exclusiv din fonduri proprii. Performanța financiară este susținută și de modelul de business care beneficiază de efecte de rețea. Strategia de creștere a DocProcess vizează acum extinderea internațională.

Analizând competiția, soluțiile de automatizare DocProcess bazate pe RPA și Machine Learning în cloud, depășesc capacitățile competitorilor (la nivel european, piața studiată cel mai bine).

Valorile lui Liviu Apolozan s-au format prin educația din familie și cu ajutorul mediului din Franța în care a avut ocazia să se dezvolte timp de 15 ani.

Respectul și înțelegerea pentru oameni l-au ajutat să își formeze o echipă foarte stabilă, mulți colegi fiind în DocProcess de peste 5-10 ani. Credința în a face lucrurile corect au dus la o etică a muncii foarte serioasă în care

lucrurile sunt abordate cu calm, fără graba de a prinde oportunități minore. La nivel de cultură organizațională, toți angajații sunt susținuți în a genera idei - de la noi funcționalități de produs până la îmbunătățirea spațiului de lucru.

Fondatorul vede inovația ca pe un aspect integral al soluțiilor DocProcess. Dintotdeauna a avut capacitatea de a anticipa schimbările tehnologice și pe cele legislative – în anii `80 întrevedea potențialul AI, în 2000 pe cel al software-ului vândut ca servicii și agenda digitală la nivel de UE, iar în 2013 pe cel al automatizării cu ajutorul roboților inteligenți. În companie, la nivel operațional, a implementat aceleași inovații – dezvoltarea software este automatizată, iar acum lucrează la automatizarea programării prin instrumente de low code pentru a ușura munca programatorilor.

Liviu ApolozanDocProcess

„Succesul înseamnă să pornești un bulgăre care să se rostogolească singur, crescând. Cu perseverență și muncă poți crește o idee și o echipă care să înflorească.”

Liviu ApolozanDocProcess

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 70 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 71

Page 39: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Secom este o companie românească, trendsetter și lider de autoritate în soluții de medicină integrativă care răspund nevoilor unui lifestyle sănătos al omului modern. În același timp, se poziționează ca promotor al frumuseții prin produse cosmetice naturale, cu ingrediente de înaltă calitate. Compania este specializată în importul, distribuția și comercializarea de suplimente alimentare, ceaiuri și cosmetice naturale de ultimă generație.

Povestea Secom a început în 1991, când părinții lui Andrei Costea au deschis un magazin cu profil naturist, printre primele din România. În 2002, a evoluat într-un mic centru de consultanță naturopată.

În 2003, încă studenți, Andrei împreună cu soția sa, Lucia Costea, au analizat activitatea centrului și a magazinului și observând că produsele locale nu generau rezultatele scontate, au început să cerceteze piața internațională. Conștienți de limitările industriei locale, care se afla atunci mult în urma altor țări, în 2004, au început să importe suplimente alimentare cu ingrediente inovatoare de la producători internaționali, cu experiență vastă în domeniu și au preluat integral business-ul.

În 2008, compania s-a extins la nivel național, iar în 2013, au lansat propriul lanț de retail și au demarat procesul de rebranding. Astăzi, Secom este o companie solidă, cu 150 de angajați, 14 magazine și un portofoliu de 400 de produse distribuite la nivel național.

Introducând anual produse noi care să răspundă nevoilor consumatorilor români, portofoliul extins al firmei cuprinde suplimente alimentare, produse cosmetice naturale de ultimă generație și o gamă recentă de ceaiuri premium. Produsele sunt distribuite în magazinele Secom, în 8.000 de farmacii, supermarketuri și în magazine cu profil naturist de la nivel național.

„Ne propunem să continuăm dezvoltarea Secom în același mod sustenabil ca și până acum, să ne consolidăm poziția de lider de autoritate în soluții de medicină integrativă, să devenim lider valoric al pieței din România și employer of choice în industrie. Credo-ul nostru este că sănătatea înseamnă echilibru și vitalitate și că, prin cele mai avansate soluții de prevenție și tratament ale medicinei integrative, putem să îmbunătățim calitatea vieții consumatorului român”, declară fondatorii Lucia și Andrei Costea.

Compania se bazează pe valori și principii etice solide: determinare, încredere, parteneriat și performanță, pe care le imprimă atât în relația cu consumatoriii, cât și cu membrii echipei, cu partenerii Secom și cu societatea în ansamblu său. Cu o echipă dedicată să facă performanță, să inoveze, pentru a susține o dezvoltare permanentă, într-un mod responsabil, liderii Secom promovează și încurajează determinarea, personală și de grup, ambiția, entuziasmul și devotamentul pentru a fi cel mai bun.

„Ne străduim zilnic să construim încrederea în Secom, să dovedim partenerilor noștri că, prin portofoliul inovator și strategiile de business, corectitudine și optimism suntem o echipă de profesioniști care nu va dezamăgi”, declară Andrei Costea.

Lucia și Andrei CosteaSecom

„Cred că avem o provocare recurentă, și anume formarea echipei, să-ți creezi acel nucleu de oameni cu care să mergi mai departe.

Ținem să dezvoltăm un business sustenabil și sănătos, etic, astfel încât să putem să rezistăm alți zeci de ani.”

Lucia și Andrei CosteaSecom

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 72 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 73

Page 40: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Graphtec activează pe piața din România, dar și pe piața internațională ca producător de mobilier comercial și semnalistică. Compania dezvoltă produse unicat și de serie de tipul amenajărilor de magazine, firme luminoase, standuri expoziționale, rafturi de țigări, POSM, litere dependente, casete luminoase, termoformări – produse supradimensionate.

Graphtec se poziționează ca lider de piață, expert unic pentru clienții săi parteneri, care oferă servicii de înaltă calitate, all in one. Având toate serviciile și utilajele necesare in house, este furnizor/consultant și dezvoltator de concepte inovatoare ce duce proiectele de la stadiul de idee, concept design și proiectare, la producție și montaj.

Lider transformațional și antreprenor inovator cu viziune și expertiză în multe tipuri de afaceri de 25 de ani, Magda Bei a ales calea antreprenorială încă de la 19 ani. Având susținerea părinților, a condus o croitorie cu 6 angajate, încă din timpul facultății. La 21 de ani, era distribuitor de mezeluri grecești în Constanța

și reprezentanta directă a importatorului. Iar la 24 de ani, a deschis compania de mobilier și semnalistică.

În prezent, antreprenoarea conduce o echipă puternică, care îmbină creativitatea și inovația în munca de zi cu zi, cu peste 45.000 de produse unice în 20 de ani de producție.

„Ca integrator de software și tehnologie în mobilier de tip smart city, smart company, realizăm marketingul de produs cu un nou look and feel prin mobilier inovator unicat, având servicii „all in one”, un singur producător ce susține întreaga producție „in house” în fabrica noastră de la Constanța”, punctează antreprenorul Magda Bei.

Compania lucrează permanent la reducerea impactului activității sale asupra mediului.

Astfel, derulează proiecte de reciclare și reoptimizare a resturilor de materiale plastice în elemente cum ar fi rigle imprimate și hărți ale României decupate, printate și gravate, ce se donează lunar către școlile locale sau la evenimentele la care participă compania.

Pentru acest tip de activitate de reciclare inteligentă a deșeurilor și pentru managementul deșeurilor realizat în Constanța, Graphtec Design a fost premiată, ani la rând, cu locul întâi, în cadrul galei Green Business Index.

„Promovez antreprenoriatului în rândul tinerilor prin programe de mentorat în școli și universități, dar și prin programele de practică desfășurate în companie pe timpul verii. Activăm trimestrial în școli prin programul „tinerii și viitorul” proiect inițiat de noi și susținut de 5 ani în rândul liceelor cu rezultate spectaculoase prin orientarea profesională a tinerilor liceeni”, adaugă antreprenoarea.

Magda BeiGraphtec Design

„Fiind responsabilă față de comunitate, susțin de mulți ani proiectele care ajută tinerii să se orienteze către meseriile viitorului.”

Magda BeiGraphtec Design

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 74 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 75

Page 41: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

dezvăluie diferitele povești și personalități ale pietrei, pentru că nu e suficient să vezi și să atingi piatra naturală, trebuie să înțelegi ce poate deveni. În prezent, PIATRAONLINE deține cel mai mare pavilion expozițional din România și Europa, creat special pentru a oferi clienților săi o nouă perspectivă asupra pietrei naturale.

Compania are 40 de angajați și vizează să devină un furnizor respectat și de încredere pe piața externă.

În cei 11 ani de activitate, a dezvoltat și extins showroom-ul PIATRAONLINE, astfel încât toți cei care le trec pragul să aibă parte de o experiență inspirațională. În cadrul showroom-ului a fost construit un apartament concept de aproximativ 60 mp, cu scopul de a prezenta clientului modul în care ar arăta marmura, granitul, onixul sau travertinul în living, dormitor, bucătărie sau, de ce nu, pe o piesă de mobilier. Mai mult decât atât, clientul va ști care e categoria de buget.

PIATRAONLINE este primul magazin online din România dedicat exclusiv pietrei naturale pentru amenajări interioare și exterioare. Cu o istorie de peste 11 ani pe piața românească, compania este în topul furnizorilor de piatră naturală din țară.

„Ne-am dorit să aducem în mediul online, prin intermediul platformei www.piatraonline.ro, ceva ce era disponibil doar în mediul offline și anume: piatra naturală. Ulterior, am descoperit cât de important este să oferim și inspirație prin intermediul unui showroom, motiv pentru care astăzi ne mândrim cu cel mai mare showroom de piatră naturală din România”, spune Mariana Constantinescu Brădescu.

În ultimii ani, PIATRAONLINE a cunoscut o creștere spectaculoasă, de la dezvoltarea colaborărilor cu cariere de piatră aflate în străinătate (din Spania, Grecia, India, Turcia, Egipt, Brazilia) la deschiderea celui mai mare showroom de piatră naturală din România (peste 1.000 de metri pătrați și 100 de spații-concept care pun în valoare frumusețea pietrei naturale).

În privința parcursului profesional, antreprenoarea a început să lucreze încă din liceu, la firma de construcții a părinților săi. Atunci și-a dat seama că antreprenoriatul o tentează.

Odată cu dezvoltarea companiei pe care o conduce în prezent, a urmat o traiectorie sănătoasă și echilibrată, îndeplinind rolul fiecăruia dintre viitorii ei colegii și învățând ce presupune fiecare job. Acest lucru a ajutat-o să înțeleagă mai bine provocările, părțile bune și părțile mai puțin bune, dar și să aibă satisfacția de a asimila cunoștințe din domenii diverse: comerciale, tehnice, de marketing. Prin această experiență, a dobândit o viziune completă asupra business-ului pe care îl deține și asupra domeniului în care activează.

În acest parcurs, partenerii furnizori au sprijinit-o cu informații și cu tot suportul tehnic necesar pentru a învăța și înțelege un domeniu atât de vast și de activ precum cel al pietrei naturale.

„Mă consider la maraton prin ceea ce fac zilnic, doar că este un maraton de viteză presărat cu obstacole. Asta înseamnă că trebuie să fii foarte vigilent în fiecare secundă, să te adaptezi la situații noi, să faci față momentelor stresante sau, chiar dacă nu ai putut să le faci față pe moment, să înveți ceva din respectiva situație și să evoluezi ca persoană, ca profesionist”, consideră Mariana Constantinescu Brădescu.

Un alt pas în dezvoltarea business-ului a fost construirea unui pavilion expozițional. Acesta a fost gândit ca o experiență completă, care

„Suntem în top 3 jucători pe piața din România, însă scopul nostru este să oferim inspirație comunității de construcții și amenajări și să devenim un reper important pe piața de piatră naturală din Europa.”

Mariana Constantinescu BrădescuPIATRAONLINE

Mariana Constantinescu BrădescuPIATRAONLINE

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 76 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 77

Page 42: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Mădălina Adriana Ciotlăuș: „Echipa noastră oferă soluții pliate pe fiecare proiect în parte: de la hale industriale și piscine, la muzee, arhive sau spații rezidențiale, echipamentele noastre oferind mediul perfect din punct de vedere al umidității și al purificării aerului. Oferim și servicii de proiectare, montaj, punere în funcțiune, măsurători de umiditate precum și închirieri de echipamente.

Punem accentul pe inovație și eficiență, pasiunea noastră fiind aerul curat și uscat, adaptat fiecărui spațiu. Ne plac provocările și până acum am reușit să le depășim pe toate cu brio, pentru că suntem o echipă unită, ne prețuim colegii și curiozitatea față de noile tehnologii.”

„Am pornit la drum în 2005, acum 14 ani, când dezumidificatoarele reprezentau o nebuloasă pe piața construcțiilor din România. Fiind convinși de beneficiile acestora și cu intuiția că vor contribui esențial la calitatea execuției lucrărilor și reducerea timpului de construire, le-am adus în țară și am făcut tot posibilul să educăm piața de aici în această direcție”, spune Mădălina Adriana Ciotlăuș, fondatorul Soldec.

Cu birouri operaționale în Cluj și București, Soldec distribuie echipamente de tratare a aerului în întreaga țară, extinzându-se recent pe piața din Ungaria și Republica Moldova.

Echipa companiei s-a implicat activ în cunoașterea aprofundată a industriei, astfel că astăzi Soldec poate oferi colaboratorilor și clienților game de top pe segmentul tratării aerului, atât în domeniul industrial, cât și în cel casnic. Portofoliul companiei include cele mai noi și performante echipamente.

Așa se face că anul trecut, Soldec a fost prima companie din România care a oferit clienților dezumidificatoare cu purificare și cu noul gaz refrigerant natural R290, ecologic, conform Directivei Europene în vigoare.

Aceste echipamente au o siguranță ridicată din punct de vedere electric, fiind certificate „EX rated”.

Echipamentele pot fi utilizate în orice mediu, chiar și acolo unde există risc de explozie sau foc, datorită prezenței substanțelor ignifuge. Noul gaz refrigerant mărește capacitatea de dezumidificare a echipamentelor, permițându-le să funcționeze mult mai bine la temperaturi scăzute.

Un alt segment acoperit de Soldec sunt piscinele. Acestea reprezintă proiecte speciale, implicând luarea în calcul a tuturor detaliilor, cum ar fi determinarea cantității de apă evaporată care trebuie captată de dezumidificatoarele destinate lor. Fie că este o piscină privată, olimpică sau un centru spa rafinat, Soldec poate oferi soluția potrivită: echipamente cu amplasare pe pardoseală, pe perete, în tavan sau perete fals, centrale de dezumidificare cu încălzire, aport de aer proaspăt sau recuperare de căldură, control prin wireless sau cu muzică ambientală.

Mădălina Adriana CiotlăușSoldec

„Modelele mele de viață sunt părinții mei. Eu, pe lângă antreprenor, sunt și cadru universitar, iar în momentul în care studenții mă aleg decan de suflet, încep prin a le spune că părinții sunt cei care îți dau rădăcini, iar profesorii îți dau aripi. Cred că profesional sunt un amestec între cum m-au format părinții și ceea ce m-au învățat profesorii.”

Mădălina Adriana CiotlăușSoldec

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 78 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 79

Page 43: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Fondatorii startup-ului Moneymailme care au creat o aplicație de chat și transfer de bani în social media au lansat primul App Store din lume pentru blockchain. Denumit Modex, proiectul

a pornit ca un marketplace pentru aplicații descentralizate, construit să aducă beneficiile tehnologiei blockchain în viața de zi cu zi, prin conectarea dezvoltatorilor cu potențialii clienți.

Modex a funcționat, în primă fază, ca un liant tehnologic între dezvoltatori și beneficiari, oferind un acces mult mai rapid și facil pentru implementarea contractelor inteligente (smart contracts).

Obiectivul Modex a fost de a furniza la nivel global un portofoliu variat de aplicații care folosesc tehnologia inovatoare blockchain, aducând împreună dezvoltatorii de aplicații descentralizate (DApps) alături de beneficiarii lor din mediul de afaceri. Într-o lume în care distributed ledger technology – Blockchain – câștigă tot mai mult teren, așteptând implementarea în cât mai multe sectoare, soluțiile oferite de programatori puteau fi accesate și cumpărate de companii, fără a fi necesare cunoștințe tehnice specifice blockchain-ului.

Astfel s-a creat un mediu prin care dezvoltatorii de aplicații își vând soluțiile prin markeplace-ul Modex, iar companiile cu diverse domenii de activitate își pot achiziționa direct sau pot comanda dezvoltarea unor aplicații speciale în funcție de nevoi, cu ajutorul funcționalității de tip bounty.

„Inovația din spatele tehnologiei blockchain stă în versatilitatea ei, care îi permite aplicarea în industrii variate, cum ar fi sistemul medical, sistemul de votare, administrarea bazelor de date, domeniul financiar și multe altele. Tehnologia blockchain oferă, de asemenea, avantajul unor tranzacții rapide și transparente fără necesitatea unor intermediari. De exemplu, un contract rulat prin blockchain nu poate fi schimbat de la forma convenită, nu poate fi alterat și nu are nevoie de intermediari pentru punerea lui în aplicare”, a explicat Mihai Ivașcu, fondator și CEO Modex.

Concepută să funcționeze ca un hub pentru aplicații blockchain, Modex Marketplace a întrevăzut necesitatea creării unei platforme tehnice care să permită dezvoltatorilor și programatorilor să-și desfășoare munca mult mai ușor.

Așa a apărut platforma Modex Dev Platform dedicată în special dezvoltatorilor de blockchain, un mediu online în care pot accesa gratuit toate instrumentele tehnice necesare creării de programe inteligente.

Modex Dev Platform a devenit prima soluție la nivel mondial în care toate instrumentele tehnice – scriere de cod, testare, publicare – necesare dezvoltatorilor de blockchain se regăsesc în același loc. Altfel spus, Modex a evoluat într-o nouă componentă tehnologică care să faciliteze adoptarea în masă a blockchain-ului în diferite domenii de activitate. Realizarea acestei infrastructuri complexe a necesitat investiții considerabile și o expansiune spectaculoasă a companiei, care a ajuns să fie estimată în prezent de specialiștii din piață la 100 milioane de Euro.

Modex a pornit de la o echipă de programatori români, și a devenit o companie internațională cu birouri în Londra, Gibraltar, Monaco, București și, în curând, în Sillicon Valley. Echipa Modex este formată din specialiști din Europa, America de Nord și Asia, cu experiență în companii recunoscute, precum Oracle, Microsoft, Temenos sau Google.

Mihai IvașcuModex

„Mă inspiră antreprenoriatul social. Mă preocupă crearea de modele funcționale prin care poți să ajuți foarte mulți oameni.”

Mihai IvașcuModex

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 80 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 81

Page 44: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

MedLife s-a lansat în anul 1996, prin deschiderea primei clinici axate pe servicii de pediatrie și medicină internă. În 22 de ani, compania a evoluat de la o clinică de mici dimensiuni la cel mai mare grup de companii de medicină privată din România care oferă servicii integrate.

În prezent, MedLife deține peste 50 de centre medicale, 20 de clinci de mari dimensiuni, 10 spitale mono și pluridisciplinare, 26 de laboratoare și peste 147 de centre de recoltare, fiind lider de piață atât din perspectiva cifrei de afaceri, cât și din perspectiva celui mai mare număr de unități medicale proprii deținute la nivel național.

„M-am alăturat companiei MedLife în 2005. La momentul respectiv, firma avea 6 angajați și o cifră de afaceri de 4,6 milioane lei. Am venit cu un singur gând - să aduc această companie de pe poziția 26 pe prima poziție, iar în cinci ani acest vis a devenit realitate”, declară Mihai Marcu, Director general și Președinte MedLife.

Antreprenorul a pariat încă de la început pe proiecte de mare anvergură: pe dezvoltarea primei hyperclinici - cea mai mare clinică privată

din țară (de peste 3.000 de m²) într-o perioadă în care românii abia începeau să aibă apetit pentru medicina privată, a primului și celui mai mare spital privat din România la nivelul anului 2007 și pe extindere națională, devenind în prezent cel mai mare furnizor de servicii medicale private din România.

„Ne-am asumat de la bun început că vom avea și pierderi pentru o perioadă.

Dar faptul că am mizat de la primul moment pe servicii integrate, unități multidisciplinare, echipe medicale proprii și tehnologie de ultimă generație - ne-a ajutat enorm. În 2009, a venit prima distincție trusted brands, am primit recunoașterea pacienților pentru toate eforturile și munca noastră. A urmat apoi seria de achiziții. Din 2009, am derulat circa 20 de achiziții, fiind probabil furnizorul cu cea mai mare expertiză în ceea ce privește buna colaborare cu medicii români”, detaliază Mihai Marcu.

În 2016, a urmat listarea la BVB - cea mai mare ofertă publică la vremea respectivă, iar în prezent se analizează extinderea în afara țării.

În contextul schimbărilor din piața serviciilor medicale și al transfomărilor generate de tehnologie, MedLife își propune să fie primul operator medical care are cel mai dinamic ritm de adaptare și transformare la era medicinei digitale. Compania planifică pe mai departe investiții în digitalizare, investiții care să configureze noi comportamente în rândul pacienților români.

La capitolul tehnologie și inovație, compania a marcat multiple premiere naționale: a fost primul operator medical privat care a introdus accesul online la rezultatele analizelor și la dosarul electronic; a realizat prima operație pe creier LIVE 360 VR; iar cea mai recentă premieră a fost o operație intervențională la inimă cu hologramă.

Mihail MarcuMedLife

„Am trei valori importante după care mă ghidez în viața de zi cu zi și care m-au ajutat să fiu ceea ce sunt atât în viața personală, cât și în cea profesională: integritate, autenticitate și fair play - întotdeauna îmi place să joc corect.”

Mihail MarcuMedLife

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 82 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 83

Page 45: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Ovidiu ȘandorMulberry Development

Mulberry Development este o companie antreprenorială din Timișoara care dezvoltă proiecte imobiliare majore, recunoscute atât local, cât și la nivel internațional, precum City Business Centre Timișoara (un proiect office de clasa A, dezvoltat în perioada 2007-2009), The Office Cluj-Napoca (proiect office de clasa A, dezvoltat în perioada 2012-2015).

Ambele proiecte au meritul de a fi introdus conceptul de clădire de birouri de clasa A în orașele secundare din România. Recent, Mulberry Development a demarat o investiție de anvergură în centrul Timișoarei, desfășurată pe o suprafață de 7 ha. Proiectul ISHO este un ansamblu imobiliar mixt cu 1.400 de apartamente, o clădire de birouri de generație nouă de 55.000 mp, un hotel Radisson Blu, spații comerciale și de servicii și o serie de elemente de infrastructură cu impact asupra comunității locale.

După finalizarea studiilor și obținerea unei diplome de doctorat la Institutul Tehnic din Stockholm, Suedia, Ovidiu Șandor a revenit în Timișoara preluând conducerea firmei ModaTim, o afacere de familie, situată în zona centrală a Timișoarei. Antreprenorul are meritul de a

fi intuit traiectoria pe care avea să o urmeze dezvoltarea Timișoarei și a luat decizia strategică de a reloca firma de confecții pentru a dezvolta un proiect imobiliar office, de anvergură, în Timișoara. Inițiativa a atras atenția investitorilor și a fost achiziționată de fondul sud-african de investiții NEPI INVEST.

În parteneriat cu NEPI INVEST, Ovidiu Șandor s-a lansat într-un nou proiect, în plină criză imobiliară: dezvoltarea primului proiect major de birouri din Cluj-Napoca. Acesta a avut un real succes și s-a bucurat de multiple premii și contracte, încă de la început.

Antreprenorul timișorean încurajează antreprenoriatul, investind în proiecte și în business-uri IT. Acesta a conceput primul start-up hub din Timișoara, în City Business Centre și va lansa în curând un start-up hub major în ISHO.

Impactul asupra comunității este, probabil, cel mai vizibil în noul proiect, ISHO. Pe lângă componența rezidențială, office și de servicii,

ISHO redă Timișoarei o zonă centrală până nu demult abandonată, pe care o îmbogățește cu funcții și utilități. Un exemplu ar fi noul pod peste Bega cu patru benzi de circulație, ce are meritul de a articula traficul între nordul și sudul orașului, căruia i se adaugă o pasarelă destinată traficului pietonal și pe bicicletă.

Cartierul va avea și un spațiu dedicat activităților culturale pe care comunitatea locală îl va putea folosi pentru diverse evenimente.

Ovidiu Șandor este un susținător al artei contemporane, având meritul de a pune Timișoara pe scena internațională de artă contemporană prin organizarea Bienalei Art Encounters. Acest eveniment, care reunește sute de artiști, își propune să creeze punți de legătură între artist și consumatorul de artă și să transforme Timișoara în capitala regională a artei contemporane.

„Cred în ceea ce înseamnă respectul față de cei cu care lucrezi, fie că vorbim de clienți, angajați, furnizori, colaboratori sau consultanți .”

Ovidiu ȘandorMulberry Development

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 84 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 85

Page 46: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Radu CristofanFensterwelt

Unitatea de producție Fensterwelt, așezată în vestul capitalei, este specializată în producția de vitraje termoizolante și este construită în jurul unei metode de producție cu focus pe eficiență și pe optimizarea costurilor.

Compania a devenit una dintre cele mai importante unități de producție din România și a fost premiată în 2018 în cadrul Galei premiilor Euro Fereastra (entitate media care, în parteneriat cu Patronatul producătorilor de tâmplărie termoizolantă din România, urmărește activitatea din această ramură a industriei).

„Suntem determinați să contribuim în continuare la dezvoltarea arhitecturii contemporane, folosind utilaje de ultimă generație și cu înalte specificații tehnice în producția ferestrelor cu termoizolare”, declară despre companie Radu Cristofan, fondatorul Fensterwelt.

Încă de la începutul activității, Fensterwelt și-a propus implementarea unei anumite metode de producție care a însemnat un mod inovator de a organiza fluxul de producție.

A folosit utilaje performante pe care angajații au învățat să le programeze în așa fel încât să obțină avantajul competitiv dorit față de sistemul tradițional de producție.

Ca director general al companiei, Radu Cristofan a încercat mereu să organizeze activitatea într-un mod eficient și cât mai corect posibil, astfel încât angajații Fensterwelt să simtă că fac parte dintr-o echipă și să decidă în fiecare moment să ajute cât pot de mult prin implicare, atitudine și efort depus la locul de muncă.

Ideea afacerii i-a venit din buna cunoaștere a pieței în care a activat foarte mult timp. De la finalizarea studiilor, a activat doar în piața de tâmplărie cu sticlă termoizolantă, în piața industriei ușoare care produce fațade pentru clădiri.

A fost implicat în logistică, în producție, în zona de proiectare și studii de piață a materialelor care făceau parte din ansamblu. Iar preocuparea principală a fost să identifice o soluție într-o piață în care cererea era în declin de la an la an. „Erau capacități de producție instalate care

nu aveau suficiente comenzi. Încercând să îmi dau seama ce nu funcționa, din perspectiva celui care vindea semifabricate, a apărut ideea aceasta care s-a concretizat în dezvoltarea Fensterwelt”, povestește antreprenorul.

Ideea a fost de a crea produse de serie cu caracteristici similare, dezvoltând astfel o eficiență în producție. Fensterwelt înseamnă în limba germană „Lumea ferestrelor”. Numele a venit din partea unui asociat inițial, care a fost întotdeauna aproape de soluțiile generate de Germania pe această zonă de industrie.

Fabrica Fensterwelt și-a început activitatea în 2012, din convingerea fondatorului că poate fi construită și pusă în aplicare o metodă de producție a ferestrelor și ușilor care să poată să ofere un produs conform cu cererea clientului, la un preț accesibil obținut prin eficientizarea și optimizarea procesului de fabricație.

„Cred că în momentul în care încerci să pui în practică o idee, treci printr-o gamă foarte largă de emoții.”

Radu CristofanFensterwelt

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 86 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 87

Page 47: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

K.M. Trust & Partners a fost fondată în 2006 ca firmă de consultanță în executive search & dezvoltare de leadership cu misiunea de a ajuta companiile să își trăiască valorile (en. „helping companies live their values”), pentru un impact pozitiv în societate.

În 2007, compania a devenit acționar în IIC Partners și reprezintă biroul din București al acestei organizații. IIC partners este o organizație în top 10 global de executive search & leadership consulting, cu prezență pe toate continentele.

În 2009, K.M. Trust & Partners a fost auditată și a devenit membră a Association of Executive Search Consultants (Autoritatea globală în calitate în Executive Search), fiind prima firmă românească independentă care a devenit parte a acestei organizații. Tot în același an, ca urmare a cererii în creștere din partea clienților, K.M.Trust & Partners a fondat o entitate separată, Key to Success (Key2Success sau K2S), destinată recrutării viitorilor executivi& mid management-ului.

Din 2010, în K.M.Trust, au fost inițiate 2 linii noi de business: Executive Coaching și Programe de Leadership Development pentru echipe executive și succesori. O nouă linie de business a fost lansată și în 2018 – Open Executive Development Programs, desfășurată în parteneriat cu profesori și executivi renumiți pe plan internațional (Harvard Business School, Harvard Medical School, Singularity University, LHC/Ecole Hoteliere de Lausanne, Google etc.).

„Acum, explorăm colaborări și parteneriate punctuale la nivel local cu companii de tehnologie, laboratoare de inovare, antreprenori sociali etc., pentru a aduce părților interesate cele mai bune soluții cu privire la oameni și cultură. Viziunea se referă la co-crearea de rețele/comunități și sisteme în jurul misiunii noastre - ajutarea companiilor să-și trăiască valorile. Vom crește cu oamenii potriviți la bord și cu platforma potrivită, unde etica se află în centrul designului său”, declară Radu Manolescu, fondator K.M. Trust & Partners.

În ceea ce privește angajații, compania a dezvoltat o politică de păstrare și dezvoltare personalizată, care să ofere una dintre cele mai semnificative experiențe de muncă/ viață. Iar valorile după care se ghidează sunt respectul și corectitudinea.

Radu Manolescu adaugă:

Suntem constant provocatori în ceea ce privește status quo-ul, învățarea și experimentarea. Ne străduim să ne adaptăm și să ne ajutăm clienții. În prezent, dezvoltăm aplicații mobile pentru fiecare linie de servicii și o platformă care să ne poată susține misiunea.

Inovația reprezintă pentru mine și pentru firmă una dintre valorile importante. Între inovație și inovativ consider că este totuși o diferența. Inovația este reprezentă de ceea ce fac Apple sau Amazon, foarte puține companii fac cu adevărat inovație.”

Radu ManolescuK.M. Trust & Partners

„Aș vrea să las generației viitoare niște oameni mai fericiți cu ei înșiși. Prin recrutare încercăm să aducem oameni pentru stakeholderi, să îi antrenăm într-o direcție pozitivă.”

Radu ManolescuK.M. Trust & Partners

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 88 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 89

Page 48: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Cris-Tim este o companie românească de familie, construită sub devizele „Știi ce-i mai bun pentru tine și familia ta’’ și „cel mai important și de încredere producător de mezeluri în România!”.

Fondată în 1992, de soții Cristina și Radu Timiș, Cris-Tim este un lider de piață consacrat în industria procesatoare a cărnii, cu o experiență de 25 de ani și cu peste 2.500 de angajați.

„Încrederea pe care consumatorii o au în noi se datorează preocupării noastre în a investi continuu în tehnologie și în cercetare.

Ne-am asumat eticheta curată și, prin brandurile noastre, oferim consumatorilor experiențe gastronomice unice, în care plăcerea gustului, nutriția echilibrată și sănătatea intensifică bucuria de a mânca. Avem multă energie și pasiune și suntem responsabili pentru calitatea și siguranța alimentară.”, susține Radu Timiș.

Sub umbrela numelui Cris-Tim se regăsesc mai multe companii, structurate pe cinci linii de business: Recunoștința Prodcom Impex (producția de mezeluri și preparate ready meals, cu o capacitate de producție de peste 150 tone/zi); Cristim 2 Prodcom (activități de marketing, vânzare și distribuție mezeluri);

Ecoferm (ferma agricolă cu producție de cereale, fermă animală de bovine, fabrica de lactate, viță de vie și lacuri);

Impex Cris-Tim (producția și distribuția preparatelor ready meals și lanțul de magazine proprii, cu capacitate de producție de 18 tone/zi și 17 magazine proprii); Sensconstruct (construcții industriale și civile).

Toate lucrările și construcțiile care s-au efectuat în cei 25 de ani ai Cris-Tim au o singură amprentă, amprenta Sensconstruct.

Încă din facultate, Radu Timiș și-a dat seama că are calități de antreprenor. Astfel, în 1991 a început prima afacere și a câștigat un milion de dolari. Au urmat apoi încă două afaceri.

„Ce e foarte important de spus este că, în anul 1992, noi am pornit la treabă căutându-ne un drum în viață, nu dintr-o reală viziune. După un an de comerț cu produse din carne și lactate, văzând cum calitatea scade considerabil de la zi la zi, am hotărât să începem să producem noi.

În 1993, deschideam deja al 2-lea magazin, iar în 1994, prima fabrică. Astăzi avem 2.500 de angajați și 8 depozite în țară. Întreaga familie este implicată, soția mea și cei trei băieți”, povestește fondatorul Cris-Tim.

În anul 2017, Cris-Tim a procesat peste 30.000 de tone de carne și peste 140 milioane de produse Cris-Tim au ajuns pe mesele consumatorilor. Din întreaga producție a companiei, 500 de tone pleacă lunar spre export, o cifră aflată în continuă creștere. Vedeta vânzărilor în afara țării este Salamul Săsesc, care este un succes și pe piața locală, unde a fost votat de către consumatori „Produsul anului 2018”.

Din grupul Cris-Tim mai fac parte brand-ul de lactate Mugura, produsele ready-meal Bunătăți, bunsiness-ul de vinuri Casa Timiș și, nu în ultimul rând, rețeaua de magazine proprii Cris-Tim.

Radu TimișCris-Tim

„Aș vrea să las în urmă acest vis de a avea un brand puternic, de a fi un model de business românesc, care să dea bune practici, modelul de a doua generație care se implică în companie, nu doar cheltuiește. Dacă fiecare ne facem treaba acolo unde suntem, la orice nivel, se produce o schimbare în bine, care se multiplică. Ceea ce suntem noi, ceea ce gândim are un impact asupra comunității.”

Radu TimișCris-Tim

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 90 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 91

Page 49: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Nimet România a fost înființată în 2008 și este specializată în producția arborilor de precizie, barelor și țevilor cromate, barelor și țevilor nichelate destinate în principal cilindrilor hidraulici și pneumatici.

Localizată în județul Dâmbovița, localitățile Lazuri și Târgoviște, societatea produce anual peste 50.000 tone de bare și țevi cromate, având ca principală destinație exportul.

Bazându-se pe o echipă cu experiență în această activitate și pe un partener care este jucător de talie mondială pe piața echipamentelor hidraulice, societatea a reușit internaționalizarea produselor sale în multe sectoare de activitate și în diferite zone precum: Uniunea Europeană, piața Nord Americană, America de Sud, Asia Pacific, Rusia și Orientul Mijlociu.

„Cred că ceea ce a dus foarte mult la dezvoltarea rapid - practic în 10 ani am făcut ca firma să fie recunoscută pe plan internațional - a fost o claritate în idei de la început, când am construit echipa, când ne-am setat obiectivele.

A fost o ordine în toate și am știut ce ne dorim. Sunt puține lucruri lăsate la voia întâmplării în afacerea noastră. Avem o formă de gospodărire și avem reguli interne bine stabilite”, declară Samy Numan, fondatorul și administratorul Nimet.

Aliniindu-se la cerințele regionale și tehnice ale produselor din oțel de înaltă precizie, Nimet a reușit să ofere soluții pentru diferite sectoare de activitate: industria echipamentelor de ridicat, macarale și platforme hidraulice, industria navală, macarale marine, industria minieră, utilaje de construcții, utilaje agricole, echipamente wind și solar energy, automatizări industriale, echipamente și utilaje petroliere, industria auto, echipamente fitness.

Strategia firmei pentru următorii ani este continuarea dezvoltării și consolidării pe piețe prin produse competitive, printr-o atenție sporită în zona securității produselor, a echipamentelor, a condițiilor de muncă și prin soluții tehnologice mai eficiente.

La nivel intern, Nimet dedică importante resurse pentru instruirea personalului și promovează o cultură organizațională bazată pe transparență în business, pe asumarea de riscuri și pe ducerea la bun sfârșit a angajamentelor asumate.

Iar acest lucru nu ar fi posibil fară o disciplină a muncii, a răspunsurilor, a dialogului, care să urmărească o anumită rigoare. Un alt aspect pe care antreprenorul Samy Numan îl consideră foarte important este curățenia. În fabrică, acest lucru generează calitate și încredere atât din partea oamenilor din echipă, cât și din partea clienților.

Samy NumanNimet

„Fără inovare este greu să te dezvolți sau să te susții. Secretul unui business este să vii mereu cu ceva nou, atât în reducerea de consumabile, cât și în upgrade-ul utilajelor sau în comunicarea cu clienții.”

Samy NumanNimet

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 92 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 93

Page 50: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

City Shop activează pe piața online, prin vânzarea de încălțăminte în Romania, avându-l ca fondator pe Valentin Badea. Acesta și-a deschis prima afacere în anul 2007, când s-a lansat pe piața FMCG.

Până în 2010, avea o rețea de șase minimarketuri de cartier, urmărind dezvoltarea unui lanț de magazine alimentare. Piața foarte concurențială l-a obligat, însă, să se orienteze către alte domenii de activitate.

Astfel, în 2010, a deschis site-ul online www.superpantofi.ro. În timp și-a dezvoltat propria platformă și a lansat mai multe site-uri de vânzare de încălțăminte online pentru piața din România.

„Vindem încălțăminte cu mare plăcere, iar satisfacția clienților noștri este pe primul loc. În concepția multora, să vinzi online este ușor, lucru total neadevărat, dacă dorești să ai volume mai mari de 30 de comenzi pe zi. Astfel, încă de la început m-am focusat pe automatizarea a cât mai multor procese din cadrul firmei”, declară fondatorul.

Extinderea permanentă și investițiile au avut un efect major asupra profitului firmei, acesta crescând semnificativ în 2017 și în 2018.

Pentru a satisface pe mai departe nevoile schimbătoare ale clienților români, compania mizează pe tehnologie.

Implementează deja majoritatea tehnologiilor noi, renumite din piață, și, în același timp, le testează pe cele cu potențial.

În privința preferințelor consumatorilor, antreprenorul remarcă o trecere de la pantofi low cost, la o cerere din ce în ce mai mare pentru produse cu grad mai ridicat de calitate și mai atractive ca design. În acest context, alegerea produselor și promovarea lor, dobândește o importanță și mai mare pentru afacere.

În prezent, liderii companiei urmăresc extinderea afacerii în țările din vecinătatea României, mai exact în Ungaria și Bulgaria. Un prim pas este deja făcut, la momentul aplicării în program, compania avea în lucru introducerea de module multilingvistice.

În același timp, a încheiat parteneriate strategice cu furnizori din Italia și China care doresc să își extindă, prin intermediul platformelor City Shop, activitățile în țările din jurul României.

Compania se promovează prin oferirea de produse cu preț corect și cu un raport calitate/preț excelent.

Pe mai departe, vizează dezvoltarea pe orizontală, prin deschiderea mai multor magazine online, continuarea investiției în platforma proprie de ecommerce și pe eficientizarea proceselor.

„Promovez calitățile oamenilor în loc să încerc să îi schimb. Implic angajații în deciziile de eficientizare și în strategia de dezvoltare a firmei. Promovez ideea de familie în interiorul firmei, ajutându-ne reciproc când avem câte o problemă. Venim la muncă pentru că ne place ceea ce facem și nu pentru nevoia materială”, adaugă Valentin Badea.Valentin Andrei

BadeaCity Shop

„Fiecare zi este o provocare. Când crezi că le știi pe toate, atunci se întâmplă ceva nou.”

Valentin Andrei BadeaCity Shop

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 94 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 95

Page 51: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Înființată în 2011, Safetech Innovations este în prezent singura companie dedicată 100% serviciilor și soluțiilor de securitate cibernetică de pe piața românească.

Serviciile Safetech Innovations includ identificarea vulnerabilităților și a riscurilor, implementarea soluțiilor și măsurilor de securitate cibernetică, monitorizarea evenimentelor de securitate cibernetică și răspunsul la incidentele de securitate cibernetică și crearea unei culturi organizaționale orientate spre siguranță.

Compania oferă o soluție unică în România - un „one-stop shop” de securitate cibernetică, capabilă să asiste organizațiile în creșterea rezilienței cibernetice și rezolvarea oricăror probleme de securitate cibernetică care ar putea apărea.

De-a lungul anilor, compania a investit în instruirea personalului tehnic, precum și în extinderea abilităților și capacităților echipei pentru a atinge și menține poziția de lider pe piața românească de securitate digitală. Compania a construit parteneriate puternice cu lideri mondiali în diverse segmente de piață ale soluțiilor de securitate și inovării în domeniul securității. Partenerii globali ai Safetech includ, printre alții: CyberX, PaloAlto, Darktrace, Check Point sau Barracuda.

Safetech a fost fondată de o echipă de experți în domeniul securității informațiilor și al tehnologiei informației, care au decis să-și împărtășească experiența pentru a oferi servicii de testare, servicii de evaluare, guvernanță în materie de securitate, sprijin pentru securitate, continuitate în afaceri și recuperare în caz de catastrofe.

Dacă, la început, compania oferea teste de penetrare, acum se adresează tuturor celor trei componente importante ale securității unei companii: confidențialitate, integritate și disponibilitate, pentru a proteja informațiile și activele de la toate nivelurile: resurse umane, procese, proceduri, aplicații, sisteme, rețele și infrastructură.

Safetech operează în ceea ce poate fi considerată încă o piață de nișă, mai ales în România, unde piața cybersecurity a crescut continuu în ultimii ani, dar nu și-a atins încă întregul potențial.

„Cea mai mare provocare a fost să ne impunem pe o piață care nu există, iar cea mai grea parte a fost demersul în conștientizarea nevoii de securitate. În clipa de față, acționăm foarte bine în Europa și încercăm să ne extindem cu toate serviciile noastre în toată lumea”, declară Victor Gânsac.

Compania a început să pătrundă pe piețele externe, reușind să realizeze proiecte în SUA, Belgia, Luxemburg, Olanda, Republica Moldova sau Albania. În perioada următoare, compania se concentrează pe două direcții: creșterea prezenței sale pe piața locală și creșterea numărului de clienți internaționali deserviți.

Compania are un portofoliu extins de clienți, colaborând cu peste 20 instituții cheie din sectorul financiar-bancar, cu companii locale din domeniul energetic și utilități, cu actori internaționali, precum ArcelorMittal.

Safetech operează în România singurul program Computer Emergency Response Team (CERT), disponibil clienților din sectoarele public și privat, care oferă monitorizarea continuă a amenințărilor la adresa securității cibernetice și intervenția în caz de incidente de securitate. STI CERT este acreditat la nivel european de Trusted Introducer.

În același timp, Safetech este singura companie din România membră în NATO Industry Cyber Partnership.

Victor GânsacSafetech Innovations

„Greutățile pe care le-am întâlnit de-a lungul timpului au făcut din mine un luptător.”

Victor GânsacSafetech Innovations

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 96 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 97

Page 52: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Povestea Apidava a început în 1991, când profesorul de fizică Victor Mateș a renunțat la catedră, hotărând să se dedice pasiunii, moștenite de la bunicul său, apicultura. Un an mai târziu, cu ajutorul soției sale a înființat firma Apis Prod, fără să preconizeze însă faptul, că peste ani, compania înființată din pasiune va deveni unul dintre cei mai importanți producători de pe piața românească a mierii.

Apidava este furnizor de miere marca „Roua Florilor”, încă de la primul super-market deschis în România, iar în prezent lucrează cu peste 8 rețele de super-marketuri din piața locală. În același timp, exportă în peste 15 țări: Franța, Germania, Austria, Olanda, Italia, SUA, Canada, Australia, Japonia, Singapore, Israel și altele.

„Am început inițial cu o investiție de 30.000 lei vechi (echivalentul a 50% din valoarea unei Dacii noi în 1992). Tot câștigul pe parcursul celor 20 de ani a fost permanent reinvestit în firmă. Am început afacerea în apartamentul propriu de bloc, apoi într-un garaj, și am reușit să cumpăr cu un credit de la bancă o clădire a unui fost CAP dintr-un sat din apropierea Blajului. Abia în anul

2000, am achiziționat (tot cu credit de la bancă, punând gaj clădirea veche, propriul apartament, casa părinților) o clădire deja construită, special pentru producție alimentară, a unei foste fabrici de paste făinoase, pe care am reamenajat-o timp de doi ani pentru a putea avea un flux tehnologic adecvat la ambalarea mierii”, ne-a declarat managerul Apidava, Victor Mateș.

De la o investiție cât „jumătate din valoarea unei Dacii”, antreprenorul a reușit prin perseverență și, mai ales, pasiune să ajungă la o cifră de afaceri semnificativă.

„În prezent, procesăm anual aproximativ 1.200 tone de miere pe an și suntem în plin proces de amenajare a unei fabrici noi cu o capacitate de procesare miere cu 50% mai mare față de cea actuală. Probabil anul acesta vom crește cifra de afaceri, însă cu o marjă de profit mai mică, din cauza creșterii prețurilor la materia primă: mierea vrac, a prețului combustibilului, a utilităților și a forței de muncă”, a adăugat managerul Apidava.

Apidava este în prezent singura firmă de ambalare de miere din România care dispune de propriul laborator pentru analizarea și detectarea rezidurilor de antibiotice din miere, precum streptomicina sau tetraciclina, reziduri care pot persista în miere din cauza tratamentelor aplicate la albine. Cu o investiție de 50.000 de euro, derulată în 2007, și-a dotat un laborator cu echipamente performante, care să permită, în maxim 24 de ore, analiza oricărui lot de miere, pentru determinarea conținutului de polen, determinarea umidității, acidității sau a gradului de încălzire ori îmbătrânire a mierii și altele.

Din 2014, compania oferă o gamă de produse cosmetice cu ingrediente apicole - „Apidava Cosmetic Line” și o gamă de dulciuri cu miere (bomboane, caramele, turtă dulce). Sunt procesatori de miere ecologică și livrează miere bio sub brandul „Di MELIO”.

Victor MateșApidava

„As dori să îi molipsesc și pe ceilalți cu satisfacția muncii. Știu că este foarte important să le arăți, nu numai să le povestești. As vrea să las în urmă o generație mai muncitoare.”

Victor MateșApidava

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 98 Cartea Antreprenorilor 2018 România | 99

Page 53: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Programul EY World Entrepreneur of The Year™ 2018

Cea mai mare competiție internațională dedicată antreprenorilor – EY World Entrepreneur Of The Year™ – a ajuns în acest an la cea de a 20-a ediție. În finala globală, EY premiază cei mai de succes și inovativi antreprenori din lume. Prin evidențierea și recunoașterea rezultatelor obținute de aceștia, EY își propune să încurajeze dezvoltarea activității antreprenoriale din întreaga lume.

Începând cu anul 2014, EY România s-a afiliat la programul internațional EY Entrepreneur Of The Year™. EY oferă, astfel, oportunitatea antreprenorilor din România să participe la cel mai amplu și mai prestigios proiect global de business adresat antreprenorilor.

Câștigătorul fiecărei ediții naționale va merge în competiția internațională, unde va concura cu câștigătorii din cele peste 60 de țări care sunt afiliate programului.

Anul acesta, câștigătorul celei de a patra ediții EY Entrepreneur of The Year™ România 2018 va fi anunțat în cadrul galei de pe 21 februarie 2019 și va participa la finala internațională pentru titlul EY World Entrepreneur Of The Year™, care se va desfășura la Monte Carlo în luna iunie 2019.

Iulia-Alexandra GhinescuEOY Program Manager+40 736 609 [email protected]

Persoana de contact EY Entrepreneur Of The Year™ România

Timișoara City Business Center, corp E, Etajul 2,Str. Coriolan Brediceanu nr.10300011, Jud. Timiș, TimișoaraRomâniaTel: +40 256 499 742

Cluj-NapocaThe Office, bloc BB-dul 21 Decembrie 1989 nr. 77 400604 Cluj-Napoca, jud. ClujRomâniaTel: +40 264 598 221

BucureștiBucharest Tower Center, et. 22B-dul Ion Mihalache nr. 15-17Sector 1, cod 011171, BucureștiRomâniaTel: +40 21 402 4000

Iași United Business Center 3, corp 2Str. Palas nr. 7D-7E, et. 1700051 Iași, jud. Iași RomâniaTel: +40 232 708 143

Birouri - EY România

Nicolas SabranPartener

Head of Audit Service LineEmail: [email protected]

Aurelia CostachePartener

Head of Advisory Services Email: [email protected]

Bogdan Ion

Country Managing Partner România & Moldova / Chief Operating Officer - Central, Eastern and Southeastern Europe & Central Asia

Email: [email protected]

Alex MilcevPartener

Head of Tax & LawEmail: [email protected]

Florin VasilicăPartener

Head of Transaction Advisory ServicesEmail: [email protected]

Horațiu PîrvulescuAssociate Partner Audit EY Româ[email protected]

Contact - Strategic Growth Markets Leader

Liderii EY România

Cartea Antreprenorilor 2018 România | 101

Page 54: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

Echipa EY Entrepreneur Of The Year™ România

Echipa de coordonare și implementare

Iulia-Alexandra GhinescuEOY Program Manager

Horațiu PîrvulescuAssociate Partner Audit EY RomâniaEOY Program Supervisor

Bogdan IonCountry Managing Partner România & Moldova / Chief Operating Officer - Central, Eastern and Southeastern Europe & Central Asia

Liderii proiectului

Adriana TabacAssociate Director Marketing EY România

SPONSOR PRINCIPAL SPONSORI FONDAT ȘI PRODUS DE

PARTENERI

Page 55: 2018 România...Cartea Antreprenorilor 2018 Cuprins Cuvânt înainte | Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Edițiile precedente ale EY Entrepreneur Of The Year în România

EY I Audit I Taxe I Tranzacţii I Asistenţă în Afaceri

Despre EY

EY este lider global în servicii de audit financiar şi certificare, asistenţă fiscală şi juridică, asistenţă în tranzacţii şi asistenţă în afaceri. La nivel global cei 260.000 de angajaţi ai firmei sunt uniţi prin valorile noastre comune şi printr-un angajament ferm faţă de calitate. Facem diferenţa prin aceea că oferim suport angajaţilor, clienţilor şi comunităţilor extinse pentru a-şi atinge potenţialul.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi:

www.ey.com

©2019 EYGM Limited

Toate drepturile rezervate.

EY desemnează organizaţia globală de firme membre ale EY Global Limited (EYG), o societate cu răspundere limitată din Marea Britanie. EYG constituie organismul principal de conducere şi nu furnizează servicii către clienţi.


Recommended