+ All Categories
Home > Documents > 2017...5 18. Îndepliniți o funcție în biserica locală? Da Nu 19. Următoarele două întrebări...

2017...5 18. Îndepliniți o funcție în biserica locală? Da Nu 19. Următoarele două întrebări...

Date post: 01-Mar-2020
Category:
Upload: others
View: 0 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
16
2017 Biserica Advenstă de Ziua a Șaptea Studiu al Bisericii Globale
Transcript
Page 1: 2017...5 18. Îndepliniți o funcție în biserica locală? Da Nu 19. Următoarele două întrebări ne ajută să înțelegem mai bine la ce p de biserică mergeți. 19.1 Câte persoane

2017 Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea

Studiu al Bisericii Globale

Page 2: 2017...5 18. Îndepliniți o funcție în biserica locală? Da Nu 19. Următoarele două întrebări ne ajută să înțelegem mai bine la ce p de biserică mergeți. 19.1 Câte persoane

Între două sesiuni ale Conferinței Generale, Biserica Mondială participă la un studiu pe bază de chestionar care se desfășoară o dată la cinci ani și care ajută conducerea Bisericii să înțe-leagă mai bine ce cred și practică membrii. Întrebările se referă la comportamente și atitudini religioase și spirituale, viața de familie, implicare în comunitate și mesajul adventist cu privire la sănătate.

Acest studiu ne va ajuta să înțelegem ce cred și fac membrii noștri și este foarte valoros pentru planificarea strategică a eforturilor noastre evanghelistice, de disciplinare și îngrijire la nivel de biserică locală, conferință, uniune, diviziune și global. Rezultatele acestui studiu ne vor fi de aju-tor atunci când evaluăm nevoile membrilor bisericii și modalitățile în care biserica poate împlini cel mai bine aceste nevoi.

În cele ce urmează veți găsi chestionarul pentru anul 2017. Multe persoane îl pot completa în 30 de minute dar poate dura până la o oră. Dacă vă veți lua timp să completați acest chestionar, ajutorul dumneavoastră va fi profund apreciat. Chestionarul este voluntar și anonim. Vă rugăm să nu vă notați numele pe chestionar.

Analiza rezultatelor se va concentra pe răspunsurile globale nu pe cele individuale. Analiza va fi realizată în fiecare Diviziune, în colaborare cu cercetători de la Universitatea Andrews care vor fi responsabili de analiza globală a datelor.

Vă mulțumim pentru ajutor!

Dumnezeu să vă binecuvinteze mărturisirea pe măsură ce ne apropiem de revenirea în curând a lui Isus Hristos.

Cu prețuire creștină,

Stimate frate/Stimată soră,

Ted N C WilsonPreședinte

2 noiembrie 2016

Page 3: 2017...5 18. Îndepliniți o funcție în biserica locală? Da Nu 19. Următoarele două întrebări ne ajută să înțelegem mai bine la ce p de biserică mergeți. 19.1 Câte persoane

3

INSTRUCȚIUNI: Pentru a răspunde la cele mai multe dintre întrebările acestui chestionar vă solicităm să marcați unul sau mai multe cercuri pentru a indica răspunsul dumneavoastră. Vă rugăm să marcați răspunsurile cât mai clar posibil. Cele mai multe întrebări sau afirmații vor necesita să marcați un singur cerc dintr-un set, dar câteva dintre ele vor avea răspunsuri multiple.

Marcați răspunsul dumneavoastră astfel: ☐ý☐☐ sau astfel

⃝ Răspunsul A ⃝ Răspunsul B ⃝ Răspunsul C

Câteva întrebări vor solicita răspunsuri scurte sau numere. Locul pentru a scrie răspunsul dumneavoastră este indicat prin casete. Vă rugăm să scrieți cât mai clar posibil.

SECȚIUNEA 1: DATE DEMOGRAFICE INDIVIDUALEVom începe cu câteva întrebări care ne vor ajuta să înțelegem mai bine cine a completat aceste chestionare în fiecare Diviziune a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și să observăm cum răpsund diferite categorii de persoane din întreaga lume. Răspunsurile dumneavoatră la aceaastă secțiune sunt corelate cu răspunsurile la alte secțiuni pentru a ne ajuta să identificăm punctele tari și nevoile Bisercii ca o comunitate spirituală.

1. Sunteți: 2. În ce an v-ați născut?⃝ Bărbat ⃝ Femeie

3. Aveți vreo dizabilitate sau vă identificați ca o persoană surdă? (Marcați toate răspunsurile care vi se aplică.)

⃝ Nici o dizabilitate⃝ Sunt surd⃝ Am o dizabilitate locomotorie⃝ Am o dizabilitate auditivă

⃝ Am o dizabilitate vizuală⃝ Am o dizabilitate cognitivă sau de învățare⃝ Am o dizabilitate de vorbire/ limbaj⃝ Altele

4. Sunteți sau ați fost angajat(ă) al(a) Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea?⃝ Da, am fost angajat(ă) în trecut, dar nu în prezent⃝ Da, sunt angajat(ă) în prezent de către Biserica Adventistă⃝ Nu, nu am fost niciodată angajat(ă) de către Biserica Adventistă

Următoarele două întrebări se referă la istoricul dumneavoastră educațional. Prima întrebare se referă la nivelul de studii. A doua întrebare face referire la tipurile de școli pe care le-ați urmat.

5. Care este cel mai înalt nivel de studii pe care l-ați absolvit? (Marcați un singur răspuns.)

⃝ Nu am mers niciodată la școală⃝ Câteva clase de școală primară (I-IV) sau gimnazială⃝ Studii gimnaziale absolvite⃝ Studii gimnaziale și câțiva ani de liceu

⃝ Studii liceale absolvite⃝ Câțiva ani de facultate sau colegiu⃝ Studii universitare absolvite⃝ Studii postuniversitare absolvite

6. La ce tipuri de instituții de învățământ ați urmat studiile gimnaziale, liceale și/sau universitare absolvite ? (Marcați toate răspunsurile care se aplică la situația dumneavoastră)

STUDII InstituțieAdventistă de Ziua a Șaptea

Educație la domiciliu

Altă instituție religioasă

Instituție de învățământ

publică

Instituție de învățământ

privată6.1. primare/gimnaziale ⃝ ⃝ ⃝ ⃝ ⃝6.2. liceale ⃝ ⃝ ⃝ ⃝ ⃝6.3. universitare ⃝ ⃝ ⃝ ⃝ ⃝6.4. postuniversitare ⃝ ⃝ ⃝ ⃝ ⃝

Page 4: 2017...5 18. Îndepliniți o funcție în biserica locală? Da Nu 19. Următoarele două întrebări ne ajută să înțelegem mai bine la ce p de biserică mergeți. 19.1 Câte persoane

4

7. Câți ani ați studiat în total într-o școală adventistă?

SECȚIUNEA 2: DATE DEMOGRAFICE RELIGIOASE ȘI DE FAMILIEPe lângă înțelegerea răspunsurilor bazate pe caracteristici individuale, ne dorim să înțelegem cum relaționează diferitele contexte familiale cu experiențele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Vă rugăm să răspundeți la întrebările de mai jos cât mai precis posibil pentru a ne ajuta să înțelegem ce tipuri de familii frecventează Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.

8. Câte persoane locuiesc în casa dumneavoastră (inclusiv dumneavoastră)?

9 Câte persoane din casa dumneavoastră (inclusiv dumneavoastră) păzesc Sabatul?

10. Sunteți:⃝ Căsătorit(ă), locuind împreună cu soțul/soția⃝ Necăsătorit(ă)⃝ Divorțat(ă)

⃝ Separat(ă)⃝ Văduv(ă)⃝ În concubinaj

11. Aveți copii?⃝ Da, dintre care cel puțin unul minor⃝ Da, dar niciunul nu este minor⃝ Nu

12. Câți copii în viață aveți?

13 Câți dintre copiii dumneavoastră sunt încă crescuți în Biserica Adventistă sau sunt membri ai Bisericii?

Pe lângă formarea unei imagini mai clare cu privire la felul în care diferite tipuri de familii sunt implicate în Biserica Adventistă, ne dorim să înțelegem ce impact are istoria personală în cadrul Bisericii, asupra experiențelor și credințelor membrilor.

14. Vă considerați adventist de ziua a șaptea (chiar dacă ați fost botezat sau nu)?⃝ Da ⃝ Nu

15. Dacă sunteți membru botezat al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, în ce an ați fost botezat (sau, dacă sunteți rebotezat, în ce an ați fost botezat pentru prima oară)?

⃝ Nu sunt membru botezat al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.

16. Care dintre afirmațiile următoare descrie cel mai bine istoria dumneavoastră personală cu Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea? (Marcați un singur răspuns.)

⃝ Nu am crescut în biserică și m-am alăturat ei la vârsta adultă.⃝ Nu am crescut în biserică și m-am alăturat ei la vârsta adolescenței.⃝ Am crescut în biserică dar am plecat pentru o perioadă și m-am reîntors o dată sau de mai multe ori.⃝ M-am alăturat Bisericii Adventiste împreună cu familia pe când eram copil.⃝ Am crescut în biserică și am fost legat de aceasta încă de la naștere.

17. Care este istoria familiei dumneavoastră cu Biserica Adventistă de Ziua Șaptea? (Marcați toate răspunsurile care vi se potrivesc.)

⃝ Sunt prima generație de adventiști din familia mea.⃝ Cel puțin unul dintre părinții mei este sau a fost adventist de ziua șaptea.⃝ Cel puțin unul dintre bunicii mei este sau a fost adventist de ziua a șaptea.⃝ Cel puțin unul dintre străbunicii mei a fost adventist de ziua a șaptea.⃝ Familia mea este în Biserica Adventistă de Ziua Șaptea de mai mult de patru generații.

Page 5: 2017...5 18. Îndepliniți o funcție în biserica locală? Da Nu 19. Următoarele două întrebări ne ajută să înțelegem mai bine la ce p de biserică mergeți. 19.1 Câte persoane

5

18. Îndepliniți o funcție în biserica locală?⃝ Da ⃝ Nu

19. Următoarele două întrebări ne ajută să înțelegem mai bine la ce tip de biserică mergeți.

19.1 Câte persoane (aproximativ) participă la biserica dumneavoastră într-un Sabat obișnuit?⃝ Mai puțin de 25⃝ 25-50⃝ 51-100

⃝ 101-150⃝ 151-200⃝ 201-300

⃝ 301-400⃝ 401-500⃝ 501-1000

⃝ 1001-2000⃝ Mai mult de 2000

19.2 Câți membri are biserica dumneavoastă locală (cu aproximație)?⃝ Mai puțin de 25⃝ 25-50⃝ 51 -100

⃝ 101-150⃝ 151-200⃝ 201-300

⃝ 301-400⃝ 401-500⃝ 501-1000

⃝ 1001-2000⃝ Mai mult de 2000

Următoarele două întrebări din această secțiune ne ajută să înțelegem mai bine localizarea bisericii la care participați.

20. Unde este localizată biserica?⃝ În centrul unui oraș mare⃝ Într-o altă zonă a unui oraș mare⃝ Într-un oraș mic care se află lângă un

oraș mare (o suburbie)

⃝ Într-un oraș mic sau mijlociu⃝ Într-un sat sau o comună⃝ Într-o zonă rurală izolată

21. Este biserica dumneavoastră localizată lângă o instituție adventistă? (Marcați toate opțiunile care se aplică.)

⃝ Nu⃝ Da, o instituție educațională (de exemplu o grădiniță, școală sau o universitate)⃝ Da, o instituție medicală (un spital sau o clinică)⃝ Da, o instituție administrativă a bisericii (Uniune sau Conferință)⃝ Da, o altă instituție a bisericii (editură, post de radio/TV etc)

Ultimul set de întrebări din această secțiune ne ajută să ne formăm o imagine cu privire la tipurile de familii adventiste în care au crescut membrii bisericii și la relația dintre mediul familial și experiențele acestora în biserică.

22. În ce măsură sunt următoarele afirmații adevărate pentru copilăria și adolescența dumneavoastră (5-19 ani)?

Nu

se a

plic

ă

Deza

cord

put

erni

c

Deza

cord

Nu

sunt

sig

ur

Acor

d

Acor

d pu

tern

ic22.01. M-am simțit foarte apropiat de unul sau ambii mei părinți sau tutori. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

22.02. Familia noastră era implicată în activități de voluntariat sau de serviciu comunitar.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

22.03. Puteam să vorbesc cu unul sau ambii mei părinți sau tutori despre probleme religioase.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

22.04. Citirea Bibliei era o practică obișnuită în familia mea. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

22.05. Rugăciunea înainte de masă era o practică obișnuită în familia mea. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

22.06. Altarul de dimineață sau de seară cu unul sau ambii mei părinți era o practică obișnuită în familia mea.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

22.07. Unul sau ambii mei părinți sau tutori participau regulat la biserică. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

22.08. Educația adventistă era un factor important în familia mea. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Page 6: 2017...5 18. Îndepliniți o funcție în biserica locală? Da Nu 19. Următoarele două întrebări ne ajută să înțelegem mai bine la ce p de biserică mergeți. 19.1 Câte persoane

6

23. Care dintre factorii următori descrie cel mai bine situația familiei în care ați crescut? (Marcați un singur răspuns.)

⃝ Într-o familie cu cel puțin un părinte biologic sau adoptiv⃝ Într-o familie de asistenți maternali sau într-o instituție⃝ Altă situație

24. Când erați adolescent(ă), (13-19 ani), de către cine erau luate deciziile cu privire la…

Nu

se a

plic

ă

Părin

ții s

au tu

torii

Părin

ții îm

peun

ă cu

min

e

Luam

dec

izii

de

unul

sin

gur

24.1. Tipul de mass-media utilizat (de ex. muzica, programe TV, filme, website-uri, jocuri computeritzate)

☐ ☐ ☐ ☐

24.2. Ora de culcare ☐ ☐ ☐ ☐

24.3. Prietenii cu care petreceați timpul ☐ ☐ ☐ ☐

SECȚIUNEA 3: ROLURI ȘI COMPORTAMENTE RELIGIOASEAcum că ne-ați spus câte ceva despre dumneavoastră și familia dumneavoastră, am vrea să înțelegem mai bine ce activități fac parte din experiența dumneavoastră religioasă. În această secțiune vă adresăm întrebări care ne vor ajuta să identificăm diferite tipuri de experiențe religioase în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. Vă rugăm să răspundeți cât mai onest cu putință la următoarele întrebări cu privire la ceea ce faceți.

25. Unele activități religioase implică și alte persoane în afara dumneavoastră și a familiei. Gândiți-vă la ultimele 12 luni (sau dacă ați început recent să participați la serviciile unei biserici adventiste, estimați pe baza duratei experienței dumneavoastră). Cât de des v-ați angajat în activitățile de mai jos în ultimele 12 luni?

În ultimele 12 luni am participat la activitățile de mai jos cu următoarea frecvență:

Nic

ioda

O d

ată

sau

de d

ouă

ori

Cel p

uțin

o d

ată

pe

trim

estr

u

O d

ată

pe lu

Apro

ape

în fi

ecar

e să

ptăm

ână

În fi

ecar

e să

ptăm

ână

Mai

mul

t de

o da

pe s

ăptă

mân

ă

25.01. Serviciile divine ale bisericii ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

25.02. Școala de Sabat ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

25.03. Grupă mică organizată de biserica mea ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

25.04. Întâlnire de rugăciune la biserică ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

25.05. Evanghelizare publică în zona mea ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

25.06. Întâlnire de tineret în zona mea ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

25.07. Întâlnire a Exploratorilor ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

25.08. Sfânta Cină ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

25.09. Masă comună cu membri ai bisericii ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

25.10. Activitate de misiune a bisericii în Sabat ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

25.11. Activitate de misiune a bisericii în timpul săptămânii ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

25.12. Primirea unei vizite de la pastor ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Page 7: 2017...5 18. Îndepliniți o funcție în biserica locală? Da Nu 19. Următoarele două întrebări ne ajută să înțelegem mai bine la ce p de biserică mergeți. 19.1 Câte persoane

7

În ultimele 12 luni am participat la activitățile de mai jos cu următoarea frecvență:

Nic

ioda

O d

ată

sau

de d

ouă

ori

Cel p

uțin

o d

ată

pe

trim

estr

u

O d

ată

pe lu

Apro

ape

în fi

ecar

e să

ptăm

ână

În fi

ecar

e să

ptăm

ână

Mai

mul

t de

o da

pe s

ăptă

mân

ă

25.13. Primirea unei vizite de la un prezbiter ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

25.14. Primirea unei vizite de la un membru al bisericii ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

25.15. A da mărturie unor persoane neadventiste din comunitatea mea

☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

25.16. A forma noi prietenii cu persoane neadventiste din comunitatea mea

☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

25.17. A petrece timp pentru împlinirea nevoilor persoanelor neadventiste din comunitatea mea

☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

25.18. A susține creșterea spirituală a unui alt membru al bisericii ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26. Alte activități religioase se realizează adesea singur sau o dată cu familia. Cât de des vă angajați în activitățile listate mai jos?

De obicei realizez activitățile de mai jos cu următoarea frecvență:

Nic

ioda

Mai

puț

in d

e o

dată

pe

lună

Apro

xim

ativ

o da

pe s

ăptă

mân

ă

Mai

mul

t de

o da

pe s

ăptă

mân

ă

Ziln

ic s

au m

ai d

es

26.01. Citirea Bibliei ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.02. Devoțiune personală ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.03. Studierea lecției Școlii de Sabat ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.04. Citirea scrierilor Ellenei G. White ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.05. Altarul de dimineață sau de seară cu membri ai familiei ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.06. Rugăciune personală (alta decât la masă) ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.07. Citirea scrierilor religioase ale autorilor adventiști ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.08. Citirea scrierilor religioase ale altor autori creștini ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.09. Citirea revistei Adventist World ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.10. Accesarea website-ului Adventist Review (http://www.adventistreview.org) ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.11. Citirea unei reviste sau a unui buletin de știri de la Uniunea sau Conferința locală (ex. Curierul Adventist, Semnele Timpului etc.)

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.12. Citirea și răspunderea la mesaje din mediul on-line adventist ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.13. Citirea și răspunderea la mesaje din alte medii on-line creștine ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.14. Utilizarea rețelelor sociale pentru orice alt scop ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.15. Ascultarea unui post de radio adventist ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.16. Ascultarea altor posturi de radio creștine ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Page 8: 2017...5 18. Îndepliniți o funcție în biserica locală? Da Nu 19. Următoarele două întrebări ne ajută să înțelegem mai bine la ce p de biserică mergeți. 19.1 Câte persoane

8

De obicei realizez activitățile de mai jos cu următoarea frecvență:

Nic

ioda

Mai

puț

in d

e o

dată

pe

lună

Apro

xim

ativ

o da

pe s

ăptă

mân

ă

Mai

mul

t de

o da

pe s

ăptă

mân

ă

Ziln

ic s

au m

ai d

es

26.17. Ascultarea programelor Speranța TV ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.18. Urmărirea altor posturi de televiziune adventiste ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.19. Urmărirea altor posturi de televiziune creștine ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.20. Utilizarea unui dspozitiv mobil (smartphone sau tabletă) pentru studiul Bibliei sau pentru devoțiune personală

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.21. Utilizarea unui dspozitiv mobil (smartphone sau tabletă) pentru studiul Bibliei sau pentru citirea scrierilor Ellenei White

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

26.22. Meditarea la viața lui Isus ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

27. Există câteva programe și inițiative specifice care au fost dezvoltate de către Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. Am dori să știm despre câte ați auzit și la câte ați participat. Dacă nu ați auzit de nici unul dintre aceste programe, marcați ”nu am auzit despre acest program” la toate și treceți la secțiunea următoare (întrebarea 29). N

u am

auz

it de

ac

est p

rogr

am

Am a

uzit

de

aces

t pro

gram

da

r nu

am

parti

cipa

t

Am p

artic

ipat

la

ace

st

prog

ram

27.1. Planul strategic Reach the World 2015-2020 ☐ ☐ ☐27.2. Implicarea totală a credincioșilor ☐ ☐ ☐27.3. Redeșteptare și reformă ☐ ☐ ☐27.4. Misiunea în marile orașe ☐ ☐ ☐27.5. Centre de influență ☐ ☐ ☐27.6. Metoda lui Hristos de a ajunge la oameni ☐ ☐ ☐27.7. Misiunea sănătății comprehensive ☐ ☐ ☐

28. Am vrea să înțelegem mai bine cum le sunt comunicate membrilor informațiile cu privire la programele și inițiativele bisericii.

Pentru fiecare dintre programele și inițiativele listate mai jos, vă rugăm să indicați toate modalitățile prin care ați auzit de ele.

Verb

al

La b

iseric

ă

La c

onfe

rințe

sa

u al

te în

tâln

iri

Din

publ

icaț

ii al

e Bi

seric

ii

La T

V sa

u ra

dio

Web

site

Rețe

le d

e so

cial

izare

28.1. Planul strategic Reach the World 2015-2020 ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐28.2. Implicarea totală a credincioșilor ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐28.3. Redeșteptare și reformă ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐28.4. Misiunea în marile orașe ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐28.5. Centre de influență ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐28.6. Metoda lui Hristos de a ajunge la oameni ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐28.7. Misiunea sănătății comprehensive ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Page 9: 2017...5 18. Îndepliniți o funcție în biserica locală? Da Nu 19. Următoarele două întrebări ne ajută să înțelegem mai bine la ce p de biserică mergeți. 19.1 Câte persoane

9

SECȚIUNEA 4: EXPERIENȚE ȘI ATITUDINI RELIGIOASEAlături de înțelegerea experiențelor membrilor în cadrul Bisercii Adventiste de Ziua a Șaptea, dorim să includem și alte aspecte adiționale activităților desfășurate în mod obișnuit. În această secțiune vă adresăm întrebări care ne vor ajuta să redefinim și să extindem înțelegerea noastră asupra difeitelor tipuri de experiențe în cadrul Bisericii Adventiste.

29. Vă rugăm să vă exprimați acordul sau dezacordul cu privire la fiecare dintre afirmațiile următoare. Nu există răspunsuri corect sau greșite.

Deza

cord

put

erni

c

Deza

cord

Nu

sunt

sig

ur

Acor

d

Acor

d pu

tern

ic

29.01. Instructorilor de la Școala de Sabat le pasă de mine. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

29.02. Pastorului meu îi pasă de mine. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

29.03. Altor membri din biserica mea le pasă de mine. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

29.04. Mă simt mândru(ă) de biserica mea și de rolul și reputația ei în comunitate. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐29.05. Am fost rănit de lideri, alte persoane sau incidente din biserica mea. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐29.06. Particip la o biserică ce planifică activități pentru toți membrii familiei mele. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

29.07. Faptul că biserica mea locală este parte a unei biserici mondiale este important pentru mine.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

29.08. Pastorul/pastorii și membrii laici din biserica mea lucrează bine în echipă. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

29.09. Pastorul meu este bine calificat să conducă biserica locală. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐29.10. Liderii laici din biserica mea sunt bine calificați să conducă biserica locală. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐29.11. Tinerii joacă un rol important în luarea deciziilor în biserica mea locală. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐29.12. Tinerii sunt implicați activ în misiunea bisericii mele locale. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

29.13. Biserica mea locală are un program de pregătire a tinerilor pentru a deveni lideri.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

29.14. Conferința mea are un program de pregătire a tinerilor pentru a deveni lideri. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐29.15. Uniunea mea are un program de pregătire a tinerilor pentru a deveni lideri. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

29.16. Aplic ce citesc din Biblie în viața mea zilnică. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐29.17. Aplic ce citesc din lecțiile Școlii de Sabat în viața mea zilnică. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐29.18. Aplic ce citesc din scrierile Ellenei White în viața mea zilnică. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

29.19. Deși sunt religios, aceasta nu îmi afectează viața zilnică. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

29.20. Biserica mea locală are abilitatea de a comunica cu alte culturi, grupări etnice și religii.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

29.21. Biserica mea locală oferă cursuri de rezolvare a conflictelor și reconciliere. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

29.22. Biserica mea locală oferă cursuri cu privire la îngrijire și disciplină a membrilor bisericii.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

29.23Biserica mea locală oferă cursuri cu privire la metodele lui Hristos de evanghelizare (să te amesteci printre oameni, să arăți simpatie, să împlinești nevoile celorlalți și să le câștigi încrederea și să-i înveți Evanghelia).

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

29.24 Am fost abuzat(ă) sexual de o persoană cu autoritate din biserică. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Page 10: 2017...5 18. Îndepliniți o funcție în biserica locală? Da Nu 19. Următoarele două întrebări ne ajută să înțelegem mai bine la ce p de biserică mergeți. 19.1 Câte persoane

10

Pe lângă întrebările cu privire la accesul la cursuri la care ați răspuns deja, suntem foarte interesați de ușurința cu care aveți acces la materiale ale Spiritului Profetic.

30. Ați avut acces la cărțile Ellenei White pe care ați vrut să le citiți în limba dumneavoastră maternă?⃝ Da, întotdeauna⃝ Da, la Patriarhi și Profeți, Profeți și Regi, Hristos, Lumina Lumii, Faptele Apostolilor, Tragedia Veacurilor și

Calea către Hristos, dar nu întotdeauna la celelalte⃝ Uneori⃝ Nu, deloc⃝ Nu știu cine este Ellen G. White

31. Cât de des predică pastorul dumneavoastră despre următoarele subiecte?

Foar

te d

es

Frec

vent

Rare

ori

Nic

ioda

Nu

știu

31.01. Îndreptățirea prin credință ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

31.02. Spiritul Profeției ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

31.03. Sabat ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

31.04. A doua venire a lui Hristos ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

31.05. Reforma sănătății ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

31.06. Sanctuar ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

31.07. Starea omului în moarte ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

32. Care dintre variantele de mai jos descrie cel mai bine angajamentul dumneavoastră pentru Isus Hristos? (Marcați un singur răspuns).⃝ Nu sunt predat(ă) lui Isus Hristos.

⃝ Nu sunt sigur(ă) că sunt predat(ă) lui Isus.

⃝ Mi-am predat viața lui Isus la un moment în viață dar nu a durat.

⃝ Angajamentul meu față de Hristos s-a dezvoltat gradat de-a lungul unei perioade de timp și acum sunt pe deplin predat(ă) Lui.

⃝ Angajamentul meu față de Hristos a venit brusc și am fost schimbat(ă); acum sunt pe deplin predat(ă) Lui.

⃝ M-am predat lui Isus de când eram copil și continui să-I fiu predat(ă) acum.

Următorul set de întrebări se referă la felul în care dumneavoastră și biserica dumneavoastră locală ajungeți la vizitatorii bisericii, persoanele din localitate și foștii membri. A ajunge la aceste persoane înseamnă a avea grijă de ele din punct de vedere spiritual, emoțional și fizic. Această grijă poate lua mai multe forme: a împărtăși Evanghelia și a realiza proiecte misionare, a sluji oamenii din comunitatea socială din jurul bisericii pentru a le împlini nevoile materiale, sociale sau de sănătate, a găsi foști membri ai bisericii și a încerca să-i câștigăm înapoi la Hristos și la biserică (recâștigarea de membri).

Page 11: 2017...5 18. Îndepliniți o funcție în biserica locală? Da Nu 19. Următoarele două întrebări ne ajută să înțelegem mai bine la ce p de biserică mergeți. 19.1 Câte persoane

11

33. Vă rugăm să indicați în ce măsură considerați că activitățile bisericii și implicarea dumneavoastră au nevoie să se schimbe sau să rămână la fel.

Nu

se a

plic

ă la

bi

seric

a m

ea

Treb

uie

să s

cadă

m

ult

Treb

uie

să s

cadă

pu

țin

Este

la n

ivel

ul

potr

ivit

Treb

uie

să c

reas

puțin

Treb

uie

să c

reas

mul

t

33.01. Implicarea evanghelistică a bisericii mele în comunitatea socială locală

☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

33.02. Implicarea mea în proiectele evanghelistice ale bisericii locale ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

33.03. Eforturile bisericii mele de a împlini nevoile comunității sociale locale

☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

33.04. Implicarea mea în eforturile bisericii de a împlini nevoile comunității sociale locale

☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

33.05. Îngrijirea și hrănirea membrilor de către biserica locală ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

33.06. Implicarea mea în îngrijirea și hrănirea membrilor bisericii ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

33.07. Recâștigarea foștilor membri de către biserica locală ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

33.08. Implicarea mea în recâștigarea foștilor membri ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

33.09. Eforturile bisericii de a oferi îngrijire copiilor din comunitatea socială locală

☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

33.10. Sprijinul de către biserica mea pentru o școală adventistă ☐ ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Următoarele întrebări privesc sentimentele dumneavoastră cu privire la experiențele avute la biserică în ultimele 12 luni. (Dacă ați participat la biserică pentru mai puțin de un an faceți referire la timpul în care ați participat.) Vă rugăm să indicați cât de adevărate sunt pentru dumneavoastră următoarele afirmații având în vedere experiențele dumneavoastră cu biserica adventistă la care mergeți cel mai mult. Vă rugăm să vă amintiți că biserica dumneavoastră nu va ști dacă și cum ați răspuns la întrebări.

34. Când sunt la biserică…

Nea

devă

rat

Adev

ărat

într

-o

oare

care

măs

ură

Foar

te a

devă

rat

34.1. …Mă simt liber(ă) să fiu cine sunt. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐34.2. …Pot să-mi folosesc darurile spirituale. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐34.3. …Mă simt iubit(ă) și îngrijit(ă). ☐ ☐ ☐ ☐ ☐34.4. …Mă simt adesea inadecvat(ă) sau incompetent(ă). ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

34.5. …Am un cuvânt de spus în ceea ce se întâmplă, îmi pot exprima opinia.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

34.6. …Simt adesea o distanță în relațiile mele cu ceilalți. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

34.7. …Sunt capabil(ă) să ajut și să slujesc alți oameni într-un mod semnificativ.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

34.8. …Simt multă apropiere și unitate. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

34.9. …Mă simt presat(ă) să mă comport într-un anumit mod. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Page 12: 2017...5 18. Îndepliniți o funcție în biserica locală? Da Nu 19. Următoarele două întrebări ne ajută să înțelegem mai bine la ce p de biserică mergeți. 19.1 Câte persoane

12

Mai departe am dori să răspundeți la două întrebări referitoare la nivelul dumneavoastră general de satisfacție și angajament față de biserică.

35. Cât de satisfăcut(ă) sunteți cu biserica dumneavoastră locală?Foarte nesatisfăcut(ă) Foarte satisfăcut(ă)

☐ ☐ ☐ ☐ ☐36. Cât de probabil este că veți participa la Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea pentru restul vieții

dumneavoastră?Foarte improbabil Foarte probabil

☐ ☐ ☐ ☐ ☐Următorul set de afirmații se referă la probleme care sunt uneori (dar nu întotdeauna) legate de religie. 37. Cât de des este fiecare dintre următoarele afirmații adevărată pentru dumneavoastră? Vă rugăm să răspundeți

folosind scala în cinci trepte de mai jos care se întinde dela ”niciodată” până la ”adesea”.Niciodată Adesea

37.1. Îi ajut pe alții cu întrebările și frământările lor religioase. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

37.2. Mă simt profund responsabil(ă) pentru a reduce durerea și suferința din lume.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

37.3. Dăruiesc o parte semnificativă a timpului meu pentru a ajuta alți oameni.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

37.4. Dăruiesc o sumă semnificativă de bani pentru a ajuta alți oameni. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

37.5. Demonstrez că îmi pasă mult de reducerea sărăciei în societate. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐37.6. Îmi aplic credința la probleme sociale și politice. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐37.7. Simt că viața mea este plină de semnificație și scop. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

38. Păzirea Sabatului este o parte a vieții Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Mai jos se găsesc câteva afirmații cu privire la experiența dumneavoastră în ceea ce privește păzirea Sabatului. Vă rugăm să indicați în ce măsură sunteți sau nu de acord cu fiecare afirmație. De

zaco

rd

pute

rnic

Deza

cord

Nu

sunt

sig

ur

Acor

d

Acor

d pu

tern

ic

38.1. Când păzesc Sabatul cu credincioșie, fac față mai bine stresului din timpul săptămânii.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

38.2. Păzirea Sabatului face parte din ceea ce sunt, nu este ceva ce fac pentru că trebuie.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

38.3. Dacă n-aș păzi Sabatul, aș realiza mai multe lucruri. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

38.4. Păzirea Sabatului mă ajută să înțeleg ce este important pentru mine. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

38.5. Aplic ceea ce am învățat în Sabat la modul în care trăiesc în restul săptămânii.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

38.6. Mi se pare stresant să fiu forțat să fac o pauză în Sabat de la ceea ce am de făcut.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

SECȚIUNEA 5: BUNĂSTAREVrem să înțelegem ce părți ale vieții religioase ale membrilor bisercii contribuie la starea lor generală de bunăstare spirituală. Vă rugăm să răspundeți la următoarele două întrebări cu privire la felul în care vă evaluați viața în general.

39. Considerând toate lucrurile ați spune că sunteți mai degrabă:

⃝ Deloc fericit⃝ Nu foarte fericit⃝ Mai degrabă fericit⃝ Foarte fericit

Page 13: 2017...5 18. Îndepliniți o funcție în biserica locală? Da Nu 19. Următoarele două întrebări ne ajută să înțelegem mai bine la ce p de biserică mergeți. 19.1 Câte persoane

13

40. Vă rugăm să vă imaginați o scară cu trepte numerotate de la 0 la bază până la 10 la vârf. Vârful scării reprezintă cea mai bună viață posibilă pentru dumneavoastră și baza scării reprezintă cea mai rea viață posibilă pentru dumneavoastră. Pe care treaptă a scării vă simțiți la acest moment?

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Setul final de întrebări din această secțiune se referă la credința și bunăstarea dumneavoastră spirituală.

41. Vă rugăm să indicați măsura în care următoarele afirmații sunt adevărate pentru dumneavoastră în ultimele 12 luni. Gândiți-vă la felul în care erați acum 12 luni comprativ cu momentul de față.

Delo

c ad

evăr

at

pent

ru m

ine

Foar

te a

devă

rat

pent

ru m

ine

41.1. Am crescut spiritual. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

41.2. Datorită schimbărilor spirituale prin care am trecut, mi-am schimbat prioritățile.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

41.3. Mă simt recunoscător mai des. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

41.4. Petrec mai mult timp gândindu-mă la întrebări spirituale. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

41.5. În unele privințe cred că sunt pierdut din punct de vedere spiritual. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

41.6. Credința mea a fost zguduită și nu sunt sigur ce cred. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

41.7. Simt că am pierdut o înțelegere spirituală importantă pe care o aveam înainte.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

41.8. Încerc să evit să am mânie și amărăciune în inima mea. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

SECȚIUNEA 6: CREDINȚEAceastă secțiune abordează opiniile referitoare la credințele religioase adventiste și ale altor confesiuni.

42. Vă rugăm să indicați în ce măsură sunteți de acord cu fiecare dintre credințele enumerate mai jos.

Deza

cord

put

erni

c

Deza

cord

Nu

sunt

de

acor

d

Acor

d

Acor

d pu

tern

ic42.01. Credințele fundamentale adventiste de ziua a șaptea sunt învățăturile Sfintei Scripturi. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.02. Cred într-un Dumnezeu personal care caută o relație cu ființele umane. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.03. Sufletul este o parte separată spirituală a persoanei și trăiește după moarte. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.04. Mântuirea este numai prin Isus Hristos. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.05. Cred că Dumnezeu a creat lumea noastră în șase zile de câte 24 de ore fiecare în trecutul relativ recent.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.06. Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea este adevărata biserică a lui Dumnezeu în timpurile din urmă cu un mesaj care să pregătească lumea pentru a doua venire a lui Hristos.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.07. Nu voi ajunge în ceruri decât dacă mă supun perfect Legii lui Dumnezeu. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.08. Cea mai eficientă metodă de a aduce oameni la Hristos este de a ne amesteca cu ei, de a le împlini nevoile, de a le câștiga încrederea și de a-i îndemna să-L urmeze pe Hristos.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Page 14: 2017...5 18. Îndepliniți o funcție în biserica locală? Da Nu 19. Următoarele două întrebări ne ajută să înțelegem mai bine la ce p de biserică mergeți. 19.1 Câte persoane

14

42. Vă rugăm să indicați în ce măsură sunteți de acord cu fiecare dintre credințele enumerate mai jos.

Deza

cord

put

erni

c

Deza

cord

Nu

sunt

de

acor

d

Acor

d

Acor

d pu

tern

ic

42.09. Împlinirea profeției și evenimentele mondiale indică faptul că venirea lui Hristos este foarte aproape.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.10. Creștinii pot merge la doctori vrăjitori sau vindecători spirituali pentru protecție sau vindecare.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.11. La moarte corpul rămâne putrezit și omul nu are conștiință sau activitate până la înviere.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.12. Dumnezeu vrea să am grijă de corpul meu evitând alcoolul, drogurile și tutunul. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.13. Capul bisericii este Hristos. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.14. Adevăratul Sabat este ziua a șaptea (sâmbăta). ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.15. Scrierile Ellenei G. White sunt rezultatul darului spiritual al profeției. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.16. Sunt mântuit în momentul în care cred și accept ce a făcut Isus pentru mine. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.17. Cred că Dumnezeu a creat universul. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.18. Oamenii care au murit crezând în Hristos sunt acum în ceruri. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.19. Toți credincioșii sunt chemați de Dumnezeu să slujească unul altuia fără distincție în ceea ce privește rasa, cultura, educația, naționalitatea, sexul sau situația financiară.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.20. Ca să fiu mântuit trebuie să fiu botezat în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.21. Sunt încrezător că Isus Hristos va reveni în timpul vieții mele. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.22. Rugăciunea în numele lui Isus este singura modalitate de a învinge puterile răului și duhurile demonice.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.23. Cei morți au puterea de a comunica cu cei vii și a-i influența. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.24. Fiecare persoană este născută cu tendințe spre rău. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.25. Trupul meu este templul Duhului Sfânt. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.26. Unitatea în biserică înseamnă mai mult decât uniformitatea doctrinală. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.27. Diferite regiuni ale lumii ar trebui să-și poată stabili propriul set de regulamente pentru a îndeplini nevoi diferite.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.28. Doctrina Sanctuarului este vitală pentru teologia adventistă. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.29. Pentru a atrage oameni la Hristos trebuie să-i cunoaștem pe ei și nevoile lor înainte de a le predica Evanghelia.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.30. Credințele fundamentale ale Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea reflectă caracterul iubitor și milostiv al lui Dumnezeu.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.31. Biblia ne învață că relațiile sexuale ar trebui să fie rezervate exclusiv pentru căsătorie. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

42.32. Conform învățăturii Bibliei căsătoria este uniunea dintre un bărbat și o femeie. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Page 15: 2017...5 18. Îndepliniți o funcție în biserica locală? Da Nu 19. Următoarele două întrebări ne ajută să înțelegem mai bine la ce p de biserică mergeți. 19.1 Câte persoane

15

Următoarele două întrebări se referă la felul în care înțelegeți Biblia și scrierile Ellenei G. White.43. Citiți următoarele afirmații cu grijă, apoi marcați o singură afirmație care e cea mai apropiată de înțelegerea

dumneavoastră cu privire la ce este Biblia.⃝ Biblia nu conține mai mult adevăr sau înțelepciune decât cărțile religioase ale altor religii ale lumii.⃝ Biblia este lucrarea oamenilor care au colecționat povestiri create să explice misterele vieții. Ea conține

multă înțelepciune cu privire la experiența umană.⃝ Biblia este lucrarea oamenilor care l-au iubit pe Dumnezeu în mod autentic și care au vrut să-și

împărtășească propria înțelegere cu privire la activitatea lui Dumnezeu în lume.⃝ Biblia este lucrarea oamenilor care au copiat cuvânt cu cuvânt ceea ce le-a spus Dumnezeu și care au scris

fără să fie influențați de locul și timpul în care au trăit.⃝ Biblia este lucrarea oamenilor care au fost inspirați de Dumnezeu și care au reprezentat mesajul lui

Dumnezeu în termenii timpului și locului în care au trăit.⃝ Biblia este lucrarea oamenilor care au fost inspirați de Dumnezeu și care, deși și-au exprimat mesajul în

termenii timpului și locului în care au trăit, au exprimat adevăruri veșnice.44. Citiți următoarele afirmații cu grijă, apoi marcați o singură afirmație care e cea mai apropiată de înțelegerea

dumneavoastră cu privire la scrierile Ellenei G. White.⃝ Nu știu cine este Ellen G. White.

⃝ Scrierile Ellenei G. White nu conțin mai mult adevăr sau înțelepciune decât lucrările religioase scrise de liderii altor denominațiuni.

⃝ Ellen G. White a fost o persoană care a creat povestiri cu privire la îndrumarea supranaturală pentru a explica misterele vieții. Scrierile ei conțin multă înțelepciune cu privire la experiența umană.

⃝ Ellen G. White a fost inspirată de Dumnezeu și a prezentat mesajul lui Dumnezeu în termenii locului și timpului în care a trăit.

⃝ Ellen G. White a copiat ceea ce i-a spus Dumnezeu cuvânt cu cuvânt și a scris fără a fi influențată de locul și timpul în care a trăit.

Ultimul set de întrebări din această secțiune vizează măsura în care acceptați unele credințe.

45. În ce măsură acceptați următoarele învățături ale Bisercii Adventiste de Ziua a Șaptea.

Nu

o ac

cept

Am în

doie

li m

ajor

e cu

pr

ivire

la e

a

Am u

nele

într

ebăr

i cu

priv

ire la

ea

O a

ccep

t pen

tru

Bise

rica

o în

vață

O a

ccep

t cu

tot

sufle

tul

45.01. Există un singur Dumnezeu: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, o unitate de trei persoane eterne, egale.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

45.02. Judecata preadventă investigativă a început în 1844. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

45.03. Hristos acționează ca avocat al nostru înaintea lui Dumnezeu, în Sanctuarul ceresc chiar acum.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

45.04. Înainte de revenirea lui Hristos, Dumnezeu va decide cine va fi mântuit și cine va fi pierdut pentru totdeauna.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

45.05. Interpretarea de către Biserică a profeției cu privire la timpul sfârșitului.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

45.06. Ellen G. White a fost un profet. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

45.07. Adventiștii ar trebui să se abțină de la alcool, tutun și folosirea drogurilor.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

45.08. Adventiștii ar trebui să aibă o dietă sănătoasă și să se abțină de la mâncărurile necurate identificate în Biblie.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

45.09. Adventiștii ar trebui să evite amuzamentele și distracțiile care nu sunt în armonie cu spiritul lui Hristos.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Page 16: 2017...5 18. Îndepliniți o funcție în biserica locală? Da Nu 19. Următoarele două întrebări ne ajută să înțelegem mai bine la ce p de biserică mergeți. 19.1 Câte persoane

16

SECȚIUNEA 7: SĂNĂTATEAceastă secțiune finală se concentrează pe întrebări despre sănătate și Biserica Adventistă. Mai întâi vă vom adresa câteva întrebări cu privire la sănătatea dumneavoastră și credințele pe care le aveți despre sănătate.

46. Cum v-ați descrie din punct de vedere al dietei? (selectați o singură variantă):⃝ Vegan (nici un produs de origine animală)⃝ Vegetarian (folosește ouă și produse lactate)⃝ Pescatarian (dieta include pește, dar nu și alte

cărnuri)

⃝ Consumator de carne o dată pe săptămână sau mai puțin

⃝ Consumator de carne de câteva ori pe săptămână

⃝ Consumator de carne în cele mai multe zile

Da Nu

47. Ați consumat alcool în ultimele 12 luni? ☐ ☐48. Ați folosit tutun în ultimele 12 luni? ☐ ☐

49. Citiți următoarele afirmații cu grijă, apoi marcați o singură afirmație care este cea mai apropiată de înțelegerea dumneavoastră cu privire la cercetarea științifică referitoare la consumul de alcool.

⃝ Nu există un nivel sigur al consumului de alcool.⃝ Cu moderație, alcoolul promovează sănătatea și este sigur de consumat.⃝ Nu sunt sigur.

Nic

ioda

Rare

ori

Oca

zion

al

Mod

erat

Foar

te m

ult

50. Urmați mesajul adventist cu privire la sănătate? ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

51. Ultimul set de afirmații ne vor ajuta să înțelegem ce cred membrii bisercii despre mesajul adventist cu privire la sănătate.

Deza

cord

put

erni

c

Deza

cord

Nu

sunt

sig

ur

Acor

d

Acor

d pu

tern

ic

51.1. Mesajul cu privire la sănătate este o parte centrală a credinței adventiste de ziua a șaptea care nu poate fi pus sub semnul întrebării.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

51.2. O persoană care urmează mesajul cu privire la sănătate are o probabilitate crescută de a trăi mai mult.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

51.3. Pot alege ce parte a mesajului cu privire la sănătate să urmez și ce parte să ignor. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

51.4. Mesajul cu privire la sănătate a fost în mare parte susținut de descoperiri științifice. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

51.5. Respectarea mesajului cu privire la sănătate îmi asigură mântuirea. ☐ ☐ ☐ ☐ ☐

51.6.Mesajul adventist cu privire la sănătate subliniază sănătatea fizică (de exemplu, dieta, exercițiul), sănătatea mentală, bunăstarea emoțională, suportul social și relațiile, ca parte a creșterii spirituale.

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Vă mulțumim foarte mult pentru că ați participat la acest studiu! Veți putea citi un raport cu privire la rezultatele acestui studiu în publicațiile Diviziunii și în revista Adventist World.


Recommended