+ All Categories
Home > Documents > 2010 Brasov Tess Rally

2010 Brasov Tess Rally

Date post: 13-Mar-2016
Category:
Upload: autorallyro
View: 225 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
Description:
partener partener 4 George SCRIPCARU Primarul Municipiului Braşov tess rally „cnr dunlop 2010” 16-18 aprilie Eveniment organizat cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Braşov
48
Transcript
Page 1: 2010 Brasov Tess Rally
Page 2: 2010 Brasov Tess Rally

partener

Page 3: 2010 Brasov Tess Rally

partener

Page 4: 2010 Brasov Tess Rally

4tess rally„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

cuvant inainte

Raliul Braşovului un eveniment de tradiţie într-un oraş cu tradiţie«Orasul nostru sărbătoreşte anul acesta 775 de ani de la prima atestare documentară. Acest lucru este consemnat intr-un catalog al manăstirilor premonstratense din Transilvania şi Ungaria, alcătuit între 1236 şi 1241. Documentul, cunoscut sub denumirea de « Catalogus Ninivensis », conţine toate aceste aşezăminte vizitate de abatele Fredericus în 1235 şi se păstrează într-o copie din secolul al XV-lea. În acest catalog se află şi prima menţiune documentară cunoscută până acum a Braşovului, vorbindu-se despre manăstirea de călugăriţe din acest oraş: ”claustra sororum... in Hungaria... Dyocesis Cumanie Corona. Având în vedere acest important eveniment pentru oraşul nostru, am luat decizia ca toate eveni-mentele care se vor desfăşura în acest an în oraşul nostru să fie sub egida Braşov – 775 de ani.

Un astfel de eveniment este Raliul Brasovului. Si asta cu atat mai mult cu cat vorbim despre cea de a XXXIX-a editie. Un eveniment automobilistic de traditie intr-un oras cu traditie in acest indragit sport, nu poate decat sa ne bucure ca exista.Speram ca prezenta elitei sportului auto in chiar centrul Brasovului, unde se va desfasura, pentru al doilea an consecutiv, Marele Premiu al Brasovului, cursa inaugurala a raliului, sa fie primita cu bucurie si entuziasm de publicul brasovean si de numerosii turisti care ne vor vizita orasul cu acest prilej.Urez succes participantilor la Raliul Brasovului si sedere placuta tuturor celor care vin in Brasov cu acest prilej. »

George SCRIPCARUPrimarul Municipiului Braşov

Eveniment organizat cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Braşov

Page 5: 2010 Brasov Tess Rally

5tess rally

„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

ps1

Trecutul indepartat : “Maine duminica are loc alergarea probelor de automobile al cursei Marele Premiu al orasului Brasov. Se va alerga pe un circuit care masura1700 m si are un viraj ac de par, trei viraje in unghi drept si un viraj rapid. Sensul circuitului este cel al accelor de ceasornic. Numarul de ture este variabil in functie de categoria masinilor de concurs. Se va alerga pe ruta de la tribuna ridicata in fata liceului « Mesota », bulevardul Ferdinand, in fata Prefecturii, turnanta la Camera de Comert spre drumul de promenada in fata bustului poetului Iosif, turnanta spre str. Lunga, turnanta in fata teatrului « Astra » spre sirul N. Iorga pana in dosul Postei, turnanta pe str. Iuliu Maniu spre bulevardul Ferdinand……” Gazeta de Transilvania nr.68/1 septembrie 1935

Trecutul apropiat (2009) : « Vineri 21 august 2009 a avut loc reeditarea dupa mai bine de 75 de ani, cursa automobilistica nationala Brasov Rally Show. Cei mai buni piloti din Campi-onatul National de Raliuri – Dunlop, au evoluat, in fata unui numeros public entuziast, pe un circuit din centrul orasului. Dan Girtofan, Bogdan Marisca, Marco Tempestini, Gergo Szabo, Jarkko Miettinen, Edwin Keleti, Vali Porcisteanu si multi altii au luat . startul din fata tribunei construite in dreptul cla-diri « Modarom » (bulevardul Eroilor) au ocolit la 360 grade un rond artificial montat in fata « Prefecturi », viraj la stanga in fata ING Bank , viraj la stanga in dreptul SIF Transilvania, viraj la dreapta in fata Postei, viraj la stanga in fata Primariei si revenirea cu viraj la stanga pe bulevardul Eroilor unde inainte de sosire au mai ocolit, tot la 360 grade un rond artificial »Transilvania Expres – august 2009Traditia este liantul care leaga cele doua pasaje. Evenimentul care va avea loc vineri 16 aprilie in deschiderea Tess Rally va confirma ca la Brasov traditia se respecta.

Regulament de desfasurareFiind inscrisa in programul raliului sub denumirea tehnica de PS1, Brasov Rally Show se va desfasura in conformitate cu regulile impuse unei probe speciale Concurentii vor lua startul din trei in trei minute dar numai dupa ce concurentul precedent a parcurs si parasit circuitul - spre Teatrul Sica

Alexandrescu. Ordinea de start este astfel alcatuita , ca pe cat posibil prin fata spectatorilor sa evolueze mai mereu cate un echipaj spectaculos Spre deosebire de editia din 2009 concurentii nu vor mai par-curge turul de recunoastere in coloana. Startul coloanei fiind la ora 17:00 din parcul de start raliu amplasat de a lungul parcului Titulescu pe b-dul Eroilor.Startul PS 1 este preconizat pentru ora 17:30 din acelas loc ca si in editia trecuta (in fata la Modarom). Traseul este consi-derat parcurs dupa ce un echipaj a trecut a treia oara linia de start/sosire (doua tururi complete)

Masurile de securitateTragand invatamintele din numeroasele critici primite din partea celor care supravegheaza securitatea pe probele spe-ciale, organizatorii sunt pregatiti sa nu mai lase nimic la voia intamplari. Oamenii de ordine, angajatii firmei de paza Silnev Security si nu in ultimul rand efectivele jandarmeriei judetene vor coordona si supraveghea desfasurarea evenimentului.Va rugam insistent sa veniti din timp in zona centrala a ora-sului si pe cat posibil sa va parcati autombilul in zone in care sa nu afectati buna desfasurare a circulatiei rutiere din centru. Recomandam parcarile : Magazinul « Star » si Biblioteca « Ghe Baritiu ». Locurile pentru spectatori si zonele interzise vor fi marcate si supravegheate Va rugam sa respectati indicatiile celor de la supraveghere pe tot parcursul desfasurarii showului automobilistic !Haideti sa aratam tarii ca Brasovul are - pe langa curse cu o traditie indelungata si piloti cu performante nationale merito-rii, si spectatori pe masura performantelor si a traditiei locale.

Circulatia rutiera pe bulevardul Eroilor tronsonul : Hotel Aro Palace - Teatrul Sica Alexandrescu precum si pe strazile adiacente intre parc si Posta centrala si Primarie va fi inchisa in perioada 16 :30 – 20 :30Mijloacele de transport in comun precum si cele ale populatie vor circula pe un traseu deviat pe str. Muresenilor – Poarta chei – N. Balcescu – Magazinul Star

PS 1 – Super speciala Brasov Rally Show

Page 6: 2010 Brasov Tess Rally

6tess rally„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

editorial

Un nou sezon de tranzitie.

Pentru impatimiti jocului de zaruri, sapte reprezinta un numar cu no-roc. Ramane de vazut daca aceasta cifra va schimba destinul unui campionat de raliuri amenintat din ce in ce mai mult de anonimat si de criza economica, instalata conforta-bil in Romania.

Sezonul incepe la Brasov in conditii sa le numim cel putin …instabile. Daca in trecut organizatorul era obligat sa limiteze numarul de inscrisi la 70, acum lista cuprinde 41 echipaje. Avem cateva reveniri mult asteptate, cum ar fi Titi Aur, Alexandru Pitigoi, Romulus Preda sau Adrian Raspopa, dar si cateva absente notabile. In primul rand, Jarkko Miettinen s-a intors acasa, in timp ce Valentin Porcisteanu asteapta obtinerea unui suport financiar. Lipseste si campionul grupei H, Alin Marginean, ultimul pilot care beneficiaza de aceasta titulatura, de acum incolo invinga-torul grupei numindu-se “castigato-rul”. Insa se intoarce in competitie Gunther Graef. Nici la debutanti lucrurile nu stau grozav, pe lista de inscrisi aparind doar patru echipaje. Tot in aceasta categorie trebuie sa remarcam prezenta lui Marc Banca, in dreapta lui Horatiu Savu, fiul celebrului copilot Dacian Banca, cunoscut pentru performantele sale sportive si de organizator.

Noul an nu aduce, cel putin la ince-putul campionatului, mare lucru pe plan tehnic sau al regulamentului sportiv. FRAS nu pare sa gaseasca prea multe solutii pentru o compe-titie aflata in deriva. Vom avea din nou 8 etape, dupa formatul anului trecut, noutatea reprezentind-o Raliul Muresului pe asfalt. Bugetele organizatorilor sunt din ce in ce mai mici, iar raliurile vor ajunge la formatul redus, foarte probabil la un total de 100 km probe speciale. Dunlop a ramas sponsorul campio-natului, iar aparitia unor companii ca Romtelecom, Alexandrion sau Groupama este imbucuratoare. Problema mare si nerezolvata inca ramane insa mediatizarea. Ramane de vazut daca solutia ,adoptata in Adunarea Generala a FRAS din aceasta iarna, de marirea taxei de inscriere in scopul folosiri banilor astfel optinuti pentru promovare va fi cea care va rezolva acest capitol atat de mult dezbatut. Un lucru este cert fara acoperire media, raliurile risca sa nu mai interese pe nimeni, nici chiar pe potentialii sponsori.

Chiar si in aceste conditii dificile, optimistii spera intr-o lupta sportiva de calitate. De altfel, spectacolul de pe probele speciale este sansa de supravietuire a competitiei, in conditiile in care audienta este in scadere. Ramane de vazut ce ne rezerva asfaltul de la Brasov, in avanpremiera sezonului 2010.

Radu Roman

redacþia:autorally MaGaZinsupliment informativ:www.autorally.ro

editor: auto Blic BraªoV adresa: Braºov,str. republicii nr. 50,tel.: 0745.039736, Fax: 0368.430187,e-mail: [email protected];

Graficã ºi design:aFaceri prospere srl www.afaceriprospere.ro

Foto: rallyphoto.ro

© 2003 toate drepturile asupra acestei lu-crãri aparþin auto Blic BraªoV. conþinutul revistei „autorally MaGaZin” nu poate fi reprodus integral sau parþial, în scris sau pe orice alt suport ºi nu poate fi distribuit liber sau prin vânzare decât cu permisiu-nea scrisã a auto Blic BraªoV.

cuprins:

cuVantul

priMarului BrasoVului 4

ps 1/superspeciala 5

editorial 6

harta Generala si proGraM 7

clasaMente 10

shakedown 12

ps 2,5 18

jack daniels rally teaM 20

ps 3, 4 22

ps 6 26

ps 7, 8 28

proFil Manu Mihalache /

sorin colceriu 30

proFil titi aur /

karoly BorBely 31

securitate 32

intalnire cu trecutul 36

proFil lucian Boroianu /

Marian drilea 39

radu roman

Page 7: 2010 Brasov Tess Rally

partener

Page 8: 2010 Brasov Tess Rally

proGraM tess rally BraşovJoi 15.04.2010Shakedowm (L = 2km dus/intors)14:00 – 16:00 Grupele N, A, H automobile cu cilindree

mai mică sau egală 2000 cmc16:00 – 19:00 Grupele N, A, H automobile cu cilindree

mai mare de 2000 cmcCirculaţia închisă în perioada 14:00 – 19:00

Vineri 16.04.201017:30* Start Raliu (Ziua I)

Brasov – B-dul Eroilor 17:30* PS 1 Superspeciala Brasov Rally Show

Brasov – B-dul Eroilor 17:43 Service A (45’) Braşov - Parcarea „Roman”18:36 Sosire Ziua I Braşov – B-dul Eroilor

Sambata 17.04.201010:31 Start Raliu (Ziua II)

Brasov – B-dul Eroilor10:36 Service B (20’) Braşov - Centrul Civic11:34 PS 2 ZARNESTI

Lungime 4.10 km. Circulaţia se închide la ora 10:30. Circulaţia se deschide la ora 13:0011:34 PS 3 POIANA MARULUI (SINCA)

Lungime 8.80 km. Circulaţia se închide la ora 10:30. Circulaţia se deschide la ora 13:30REGRUPARE A – SINCA NOUA (2 h)14:28 PS 4 SINCA NOUA

Lungime 9.00 km. Circulaţia se închide la ora 13:00. Circulaţia se deschide la ora 16:0014:47 PS 5 POIANA MARULUI (ZARNESTI)

Lungime 18.50 km. Circulaţia se închide la ora 13:30 Circulaţia se deschide la ora 16:3015:12 PS 6 RASNOV (POIANA)

Lungime 4.10 km. Circulaţia se închide la ora 13:45. Circulaţia se deschide la ora 17:0015:45 Service C (20’) Braşov - Centrul Civic14:10 Sosire Ziua I-a Braşov B-dul Eroilor

Duminica 18.04.201009:01 Start Raliu (Ziua II)

Brasov – B-dul Eroilor09:06 Service D (20’) Braşov - Centrul Civic09:54 PS 7 BABARUNCA

Lungime 28.10 km. Circulaţia se închide la ora 08:30. Circulaţia se deschide la ora 14:30REGRUPARE B – CHEIA (2 h)12:45 PS 8 CHEIA

Lungime 27.80 km. Circulaţia se închide la ora 08:30. Circulaţia se deschide la ora 14:3013:47 Service E (20’) Braşov - Centrul Civic14:10 Sosire Raliu (20’) Braşov - B-dul Eroilor16:30 Festivitatea de premiere

Brasov – Hotel Aro Palace – Sala Anfiteatru17:00 Confernta de presa cu castigatorii

Brasov – Hotel Aro Palace – Sala Anfiteatru

* Ora primului echipaj

coMi

tetu

l de o

rGan

iZare George scripcaru Primar Municipiul Braşov Preşedinte

Gelu duMitru Director General TESS Membrurobert radu Primar Comuna Şinca Veche MembruDumitru FLUCUŞI Primar Comuna Şinca Nouă Membrunicolae condreanu Primar ComunaPoiana Mărului MembruAdrian OPRICĂ Direcţia pentru Sport a Judeţului Braşov Membru

comisar sef de politie ClaudiuTĂMÂRJAN IPJ Braşov Serviciul Poliţia Rutieră Membru

comisar sef de politie stefan criVat IPJ Prahova Serviciul Poliţia Rutieră Membrucol. sandu Marc Inspectoratul Judeţean deJandarmi Braşov MembruLt. Col.Florin DĂNESCU Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Prahova Membru

remus strian Director AUTO BLIC Braşov Membru

Page 9: 2010 Brasov Tess Rally

oFic

ialii

cur

sei

ISTO

RIC

CÂŞT

IGĂT

ORIObservator FRAS ovidiu Mazilu (B)

coleGiul coMisarilor sportiVi

Preşedinte Laurenţiu Oros (BV)

Membru Florin calangea (B)

Membru Vasile pop (BM)

arBitri

Director Sportiv Mihai avram (cj)

Director Organizatoric Bela stoica (BV)

Secretar Şef remus strian (BV)

Şef Centru de Calcul Rareş Florescu (SB)

2001 c. aur / s. Moraru

2002 c. aur / s. Moraru

2003 e. ilina / F. cîmpeanu

2004 d. Gîrtofan / d. pulpea

2005 d. Gîrtofan / d. pulpea

2006 B. Marişca / S. Itu

2007 d. Gîrtofan / a. Berghea

2008 j. Miettinen / l. Mikko

2009 V. Porcişteanu / D. Dobre

Şef Verificare Tehnică lucian Gârbaciu (B)

Relaţii cu Sportivii dorin toma (BV)

Cronometror Şef Leonard Ştefănescu (B)

Observator cu Arbitri tamas lang (cj)

Şef Securitate Ştefan Vasile (B)

Şef Traseu Răzvan Raţiu (BV)

Şef Deschidere Ionuţ Roman (BV)

Medic Şef dr.liviu Bivolan (B)

Ofiţer de presă Dan Crăciun (BV)

Page 10: 2010 Brasov Tess Rally

10tess rally„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

de aici începe

clasaMent General Fia (n+a) 2009nr. crt nr. conc. pilot/copilot pct.1 2 SZABO Gergo 55.002 3 TEMPESTA 45.003 1 JARKKO Miettinen 44.004 25 PORCISTEANU 38.005 7 MARISCA Bogdan 34.006 4 GIRTOFAN Dan 20.007 13 TATU Jean 12.008 6 MIHALACHE Manuel 11.009 8 UNGUR Daniel 8.0010 99 KELETI Edwin 7.0011 15 SAVU Horatiu 6.0012 20 TOGANEL Cristian 6.0013 133 BOTKA David 5.0014 5 DAVID Claudiu 4.0015 65 POPA Octavian 4.0016 115 BRUSCHETTA Alex 4.0017 86 SOOS Istvan 2.0018 30 MITROI Alexandru 1.0019 79 FILIP Alexandru 1.00 clasaMent juniori 2009

nr. crt nr. conc. pilot/copilot pct.

1 19 COSMA Vlad 53.00

2 411 GIRBACEA Lucian jr 30.00

3 46 TOMITA Rares 20.00

4 48 PESCARU Vlad 16.00

5 26 BUNICA Alina Carmina 13.00

6 491 KRAJCZAR Mark 11.00

7 133 BOTKA David 6.00

8 451 RADUTA Adrian 6.00

9 427 OLESCH Raul 4.00

10 487 POPA Valentin 4.00

clasaMent cupa dacia 2009nr. crt nr. conc. pilot/copilot pct.1 19 COSMA Vlad 60.002 53 LACATUS Mihai 54.003 453 SZEKELY Ladislau 34.004 70 GRIGORE Adrian 32.005 483 USURELU Bogdan 21.006 409 TANASE Marius 12.007 445 SABAU Daniel 9.008 47 IVAN Viorel 8.009 93 NASTASE Bogdan 8.0010 451 RADUTA Adrian 8.0011 491 KRAJCZAR Mark 7.0012 427 OLESCH Raul 5.0013 439 CHISS Ovidiu Daniel 3.9514 87 DINU Dragos 3.0015 473 DUMITRASCU Dinu 0.90

clasaMent diesel 2009nr. crt nr. conc. pilot/copilot pct.1 29 MULNER Ernest 27.002 55 DRAGAN Adrian 5.003 42 CASCAVAL Andrei 4.00

clasaMent F2 2009nr. crt nr. conc. pilot/copilot pct.1 99 KELETI Edwin 54.002 79 FILIP Alexandru 53.003 29 MULNER Ernest 37.004 18 DUVAL Nistor 23.005 19 COSMA Vlad 23.006 30 MITROI Alexandru 17.007 411 GIRBACEA Lucian jr 15.008 56 BARBU Bogdan 12.009 53 LACATUS Mihai 9.0010 8 UNGUR Daniel 8.0011 37 BORBELY Lorincz 8.0012 45 ENACHE Cristian 8.0013 22 SAVU Ciprian 7.0014 46 TOMITA Rares 7.0015 31 GIRBACEA Lucian 5.0016 70 GRIGORE Adrian 5.0017 23 BUCUR Mircea Calin 4.0018 409 TANASE Marius 4.0019 34 SAUCIUC Lucian 3.0020 451 RADUTA Adrian 3.0021 93 NASTASE Bogdan 2.0022 483 USURELU Bogdan 2.0023 24 SZABO Csongor 1.0024 28 SZABO Cristian Stefan 1.0025 50 COZMA Eduard 1.00

clasaMent echipe 2009nr. crt echipa pct.1 Jack Daniels Hiparion RT 135.002 Green Rally Team 6.00

clasaMent Grupa n 2009nr. crt nr. conc. pilot/copilot pct.1 2 SZABO Gergo 55.002 3 TEMPESTA 45.003 1 JARKKO Miettinen 44.004 25 PORCISTEANU 38.005 7 MARISCA Bogdan 34.006 4 GIRTOFAN Dan 20.007 13 TATU Jean 12.008 6 MIHALACHE Manuel 11.009 15 SAVU Horatiu 7.0010 20 TOGANEL Cristian 7.0011 8 UNGUR Daniel 6.0012 65 POPA Octavian 6.0013 133 BOTKA David 5.0014 5 DAVID Claudiu 4.0015 115 BRUSCHETTA Alex 4.0016 49 ARGESANU Dragos 3.0017 53 LACATUS Mihai 3.0018 86 SOOS Istvan 2.0019 451 RADUTA Adrian 1.00

clasaMent Grupa a 2009nr. crt nr. conc. pilot/copilot pct.1 99 KELETI Edwin 54.002 79 FILIP Alexandru 53.003 29 MULNER Ernest 37.004 18 DUVAL Nistor 23.005 30 MITROI Alexandru 17.006 411 GIRBACEA Lucian jr 15.007 56 BARBU Bogdan 14.008 8 UNGUR Daniel 12.009 22 SAVU Ciprian 9.0010 23 BUCUR Mircea Calin 8.0011 45 ENACHE Cristian 8.0012 19 COSMA Vlad 6.0013 31 GIRBACEA Lucian 5.0014 28 SZABO Cristian Stefan 4.0015 34 SAUCIUC Lucian 3.0016 42 CASCAVAL Andrei 3.0017 55 DRAGAN Adrian 2.0018 24 SZABO Csongor 1.00

clasaMent Grupa h 2009nr. crt nr. conc. pilot/copilot pct.1 95 MARGINEAN Alin 47.002 305 BERARI Catalin 40.003 364 BANCIU Valentin Ioan 36.004 111 BALDESCU Victor 25.005 332 ABRAHAM Thomas 21.006 41 BADINA Eugen 10.007 131 KRUPP Zoltan 10.008 311 BOCOVAN Florin 8.009 48 PESCARU Vlad 7.0010 327 CIUBOTARIU Paul 7.0011 333 ANTON Grigore 7.0012 51 STAICI Florin 6.0013 325 MARCIUC Bogdan 6.0014 109 GROZA Elisei 5.0015 421 BUNAZIUA Mircea 5.0016 339 EMMETT James 4.0017 415 RADUCIOIU C-tin 3.0018 369 DROB Andy 1.00

Page 11: 2010 Brasov Tess Rally
Page 12: 2010 Brasov Tess Rally

12tess rally„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

shakedown

Hartă ShakedownShakedown –ul este un amestec intre teste, pentru definitivarea setarilor si imagine. Componenta tehnico mecanica este foarte importanta avand in vedere faptul ca shakedown-ul este organizat mereu dupa ce pilotii efectueaza recunoasterile si au informatiile complete pentru setari .Nici componenta de imagie nu este de negllijat , ba dinpotriva. Shakedown-ul este singura proba speciala in care desi se desfasoara in conformitate cu reguli stricte, pilotul are posibilitatea sa aiba alaturi un « civil ». Acesta este de fiecare data un actual sau un posibil sponsor sau un reprezentant media. Sponsorii trebuie sa vada si ei « live » pe ce dau banii iar ziaristii sa realizeze si sa mediatizeze ce inseamna diferenta intre un pilot si un sofer.Nu in ultimul rand shakedon-ul faciliteaza si un prim contact al fanilor cu participantii la o etapa. Si daca acest contact are loc dupa o lunga iarna in care raliurile au fost doar la Eurosport, atunci este evident ca interesul este si mai mare.O noutate in domeniu , incepand din acest an, este dispensa data de FIA privind locatia acestor teste. Este vorba de permisiunea ca shakedown-ul sa se desfasoare pe o portiune dintr-o proba speciala aflata in harta etapei.Aceasta dispensa este benefica atat pentru organia-zatori cat si pentru participanti. SI aici ne referim, in primul rand, la distante. Exemplul elocvent este chiar aici la Tess Rally. Daca in editia 2009 shakedown-ul a fsot organizat la 20 km de Brasov in acest an organizatoii vor amenaja locatia pentru teste pe chiar proba speciala “regina » a raliului , am numit “Poiana lunga” (PS6).

Program / amplasare

JOI 15 APRILIE 20101. DN1E pe sectorul cuprins intre bornele „km 15”(Ca-bana Aviatorilor) – „km 17”(spre Rasnov)

Intervalul orar: 14:00 – 19:00

Shakedown - ul se va desfăşura după următorul program : • Grupele N,A,H maşini cu cilindree egală sau mai mică 2000 cmc : joi 15.04.2010, orele 14:00 – 16:00;

• Grupele N,A,H maşini cu cilindree ma mare 2000 cmc : joi 15.04.2010, orele 16:00 – 19:00.

Shakedownteste cu circulaţie închisă

Acces: Dinspre Bucuresti: Intrati in Brasov si urmariti indicatorul de Centru, dupa care indicatorul de Poiana Brasov. La intrarea in statiune virati dreapta spre Rasnov si dupa cateva viraje extrem de « pretentioase » pe coborare ajungeti in zona cunoscuta sub denumirea de « Cabana Aviatorilor ». Aici va trebui sa va parasiti autoturismul si sa « intrati pe traseu pe jos. Dinspre Arges din centrul orasului Rasnov urmariti indicatorul de Poiana Brasov. si urcati pe drumul spre statiune. Dupa cca 6km sunteti pe traseul de shakedown. Va rugam respectati indicatiile oamenilor de ordine !!.

Program / inchiderea circulatieiTraseul se inchide la ora 13:45 si se deschide la ora 19:00

Page 13: 2010 Brasov Tess Rally
Page 14: 2010 Brasov Tess Rally
Page 15: 2010 Brasov Tess Rally
Page 16: 2010 Brasov Tess Rally
Page 17: 2010 Brasov Tess Rally
Page 18: 2010 Brasov Tess Rally

18tess rally„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

ps 2, 5

Proba de debut a raliului este o proba scurta (4.1 km), „de incalzire” pentru o zi lunga. Startul este la iesirea din orasul Zarnesti, in dreptul statiei Rompetrol, (DN73A) sosirea fiind amplasata cu 500 m inainte de intrarea in comuna Poiana Marului. Proba se va parcurge dus / intors, amplasamentele de arbitraj rama-nand aceleasi pentru ambele sensuri. Este o proba tehnica, ce incepe in urcare si apoi coboara pana la intrarea in localitatea Poiana Marului. Suprafata de rulare este buna, cu exceptia unei portiuni scurte pe coborare unde betonul este deteriorat. Proba a fost parcursa ultima data in 2003, ea facand parte din programul initial al raliului si in 2006, fiind insa anulata in ultima instanta din cauza starii precare a drumuluiPosibilitatiile de parcare sunt putine – doar in „coama” probei sunt locuri pentru a parca autoturismul in locuri „sigure”.Sugestia noastra este sa parcati autotu-rismul in parcarea din fata statiei Rom-petrol (inainte de start ) si sa „intrati” proba pe jos. Aveti avantajul ca dupa ce trec toti concurentii spre PS 2 sa plecati spre Rasnov pentru a mai gasi deschis „drumul poienii” (PS 6).

Acces:Dinspre Bucuresti: Predeal (DN73A) - Paraul Rece – Rasnov – Zarnesti – iesirea spre Poiana MaruluiDinspre Sibiu: Persani(DN73A) – Sinca

Veche – Sinca Noua – Poiana MaruluiDinspre Pitesti: Bran – Rasnov (DN73A)– Zarnesti – Poiana Marului

Program / inchiderea circulatieiPrima masina PS 2: 11:34 Prima masina PS 5: 14:47

Traseul se inchide la ora 10:00 si se deschide la ora 13:00 (PS 2) respectiv Traseul se inchide la ora 13:30 si se deschide la ora 16:30 (PS 5)

Secţiune transversală PS2 şi PS5

PS2 ZĂRNEŞTI (Poiana Mărului)PS5 POIANA MĂRULUI (Zărneşti)

Harta PS2 şi PS5

POIANA MĂRULUI

ZĂRNEŞTI

ps2

ps5

Istoric:Cel mai bun timp dateaza din 2003, fiind

obtinut de Bogdan Marisca si este de

2:14.5. Pilotul clujean evolund pe atunci

pe Mitsubishi Lancer Evo VI de gr. A8) . In

sezonul trecut (2009) proba a fost castigata

, dus,de pilotul Dimitriu Victor (Mitsubishi

Evo IX) cu timpul 2:24,8 iar intors cel mai

bun timp a fost obtinut de catre campionul

en titre al sezonului trecut pilotul maghiar

Gergo Szabo (Mitsubishi Evo IX), 2:05,9

R omania SR L

R

Distribuitor Strategic

Page 19: 2010 Brasov Tess Rally
Page 20: 2010 Brasov Tess Rally
Page 21: 2010 Brasov Tess Rally
Page 22: 2010 Brasov Tess Rally

22tess rally„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

ps 3, 4

Secţiune transversală PS3 şi PS4

Cea de a doua proba a zilei este una rapi-da si tehnica care ii va pune la incercare serioasa pe concurenti. Traseul desi foarte bun din punct de vedere al asfaltului are cateva capcane care au facut „victime” in editiile din 2003 si 2006 ale raliului. La finalul probei echipajele se regrupeaza in comuna Sinca Veche aproximativ 2 ore dupa care vor parcurge primele doua probe ale zilei in sens invers. Sunt multiple posibilitati de vizionare pe aceasta proba, la fel si locuri de parcare. Daca alegeti sa vizionati cele doua treceri (dus/intos) pe aceste probe veti avea doar posibilitatea sa revedeti automobilele de concurs si echipajele in parcul de sosire in B-dul Eroilor din Brasov, unde ajung plecand de pe proba pe traseul Sinca Noua - Persani – Vladeni – Codlea – Brasov cca. 60km. unui Mitsubishi Lancer Evo VI în 2006.

Acces:Dinspre Bucuresti: Predeal(DN73A) - Paraul Rece – Rasnov – Zarnesti –Poiana Marului – Sinca Dinspre Sibiu: Persani (DN73A) – Sinca Veche – Sinca NouaDinspre Pitesti: Bran – Rasnov (DN73A)– Zarnesti – Poiana Marului- Sinca

Program / inchiderea circulatieiPrima masina PS 3: 11:47 Prima masina PS 4: 14:28 Traseul se inchide la ora 10:30 si se deschide la ora 16:00 - pentru ambele speciale

PS3 POIANA MĂRULUI (Şinca)PS4 ŞINCA NOUĂ (Poiana Mărului)

Harta PS3 şi PS4

ŞINCA NOUĂ

ŞINCA VECHE

POIANA MĂRULUI

ps3

ps4

Istoric:Cel mai bun timp il detine Bogdan Marisca si

este 3:52,8 obtinut la bordul unui Mitsubishi

Lancer Evo VI in 2006

In sezonul trecut (2009) proba a fost

castigata – dus, de pilotul Dimitriu Victor

(Mitsubishi Evo IX) cu timpul 4:36,2 iar intors

cel mai bun timp a fost obtinut de catre

campionul en titre al sezonului trecut pilotul

maghiar Gergo Szabo (Mitsubishi Evo IX),

4:12,3

Page 23: 2010 Brasov Tess Rally
Page 24: 2010 Brasov Tess Rally
Page 25: 2010 Brasov Tess Rally
Page 26: 2010 Brasov Tess Rally

26tess rally„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

ps 6

Proba clasica pentru raliurile de asfalt de la Brasov, „Poia-na” va fi parcursa si in aceas-ta editie in varianta lunga „la vale”. Este varianta introdusa pentru prima oara in istoria acestei probe in sezonul trecut (2008) si a fost extrem de apreciata atat de concu-renti cat si de spectatori. Din punct de vedere sportiv este cea mai complexa proba a zilei intai. Prima parte in urcare cuprinde clasicul tra-seu de „VTM” cunoscut sub denumirea de Valea Cetatii, urmeaza celebra coborare de la „Aviatori” urmata de urcarea spre satiunea Poiana Brasov. Urmeaza coborarea in adevaratul sens al cuvan-tului pe un traseu extrem de rapid si totodata tehnic cu multe , multe capcane pentru cine nu face o recunoastere riguroasa – l-am citat pe campionul local Puiu Rusu. Calitatea asfaltului este una buna, pe intreaga lungime a probei, insa aderenta poate fi inselatoare in special in conditii de vreme rea. Sosirea este cu 500 de metri inainte de statia de autobuz din dealul Warthe, de aici concurentii parcurg ultimii doi kilometri pana la intrarea

in Brasov in regim de etapa. Facem aceasta precizare pentru cei care in sezonul trecut au ales sa–si vada fanii evolunad in acul de par de la „turnul alb”.

Acces dinspre Bucureşti: Dinspre Bucuresti: Intrati in Brasov si urmariti indica-torul de Centru, dupa care

indicatorul de Poiana Brasov. Odata ce ati intrat pe drumul care duce spre staiune va recomandam sa parcurgeti macar distanta pana la binecunoscutele parcari unde – in primele doua parcari va puteti lasa autoturismul si sa va alegeti un loc de vizionare pe dealul de deasupra par-carilor..Toate aceste lucruri l

eputei face daca veti „intra” din timp pe acest traseu. Dinspre Arges din centrul orasului Rasnov urmariti indicatorul de Poiana Brasov si urcati pe drumul spre sta-tiune, de unde se da startul pe proba.

Program / Închiderea circulaţieiPrima masina PS 6: 15:12 Traseul se inchide la ora 13:45 si se deschide la ora 17:00 .

Secţiune transversală PS6

Hartă PS6

PS6 RÂŞNOV (POIANA LUNGĂ)

RÂŞNOVPOIANA BRAŞOV

BRAŞOV

Istoric:Cel mai bun rezultat pe proba ii apartine lui

Dan Girtofan, care a realizat 9:49.8 in 2008,

la comenzile unui Subaru Impreza N12.

In sezonul trecut (2009) proba a fost

castigata de pilotul Valentin Porcisteanu

,castigatorul raliului, (Mitsubishi Evo IX) cu

timpul 10:09,6

Page 27: 2010 Brasov Tess Rally
Page 28: 2010 Brasov Tess Rally

28tess rally„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

ps7

Secţiune transversală PS7 şi PS8

Daca „Poiana” este proba clasica a rali-ului Brasovului, „Babarunca” este proba regina. Denumirea este agreata atat de sportivi care in marea loc majoritate considera ca este cea mai spectaculoasa proba speciala din Romania cat si de spectatori care apreciaza multiplele si spectaculoasele posibilitati de vizionare de pe aceasta aproba. Pentru organizatori insa aceasta proba este mai degraba proba „problema” decat regina. In sezonul 2005 in saptamana recunoas-terilor o firma specializata in reparatii de drumuri a frezat 45% din suprafata de rulare facand drumul impracticabil. In 2006 sectorul brasovean al drumului a „iesit” din iarna ca dupa razboi si

rea probei 8 se afla in localitatea Bradet, iar startul probei 8, respectiv sosirea probei 7 se afla la intrarea in localitatea Cheia (jud. Prahova).Pentru cei care vin din directia Bucu-resti – Ploiesti, un mod mai simplu de a ajunge la traseu - la capatul din judetul Prahova al probei, este ruta DN1A, Ploiesti - Valenii de Munte - Cheia.

Program / Închiderea circulaţieiPrima masina PS 7: 09:54Prima masina PS 8: 12:45Traseul se inchide la ora 08:30 si se deschide la ora 14:30

nu a putut fi inclus in harta raliului. In 2008 niste mecanici iscusiti au deblocat franele mecanice ale unui „tir” parcat pe dreapta si balizat de organizatori in asa fel sa nu incurce trecerea concurentilor.Pentru ca speranta moare ultima orga-nizarorii se incapantaneaza sa creada in steaua lor si iata din nou acesta proba pe harta raliului.

Acces: Pe proba se poate ajunge pe traseul Brasov-Sacele-Bradet(DN1A). Startul probei numarul 7, respectiv sosi-

PS7 BABARUNCA • PS8 CHEIA

Harta PS7 şi PS8

cheia

BRĂDET

ps7

ps8

Istoric:Cel mai bun rezultat pe proba , dus, ii

apartine lui Dan Girtofan, care a realizat

14:34.4 in 2007, la comenzile unui Subaru

Impreza N12. In sezonul trecut (2009) proba

, dus, a fost castigata de pilotul Valentin

Porcisteanu ,castigatorul raliului, (Mitsubishi

Evo IX) cu timpul 15:29,2. In sens invers cel

mai bun rezultat il detine tot Dan Girtofan,

care a realizat 14:27.0 in 2007, la comenzile

unui Subaru Impreza N12. In sezonul trecut

(2009) castigatorul raliului, pilotul Valentin

Porcisteanu (Mitsubishi Evo IX) a obtinut cel

mai bun timp. Fiind cronometrat cu 15:28,5

www.espavo.ro

Page 29: 2010 Brasov Tess Rally
Page 30: 2010 Brasov Tess Rally

30tess rally„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

profil

Manu

SorinManu MIHALACHE

Sorin COLCERIU

8

Page 31: 2010 Brasov Tess Rally
Page 32: 2010 Brasov Tess Rally

32tess rally„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

securitate

Buna desfăşurare şi frumuseţea competiţiei pe care o urmăriţi depinde în cea mai mare parte şi de dvs.Pentru evitarea accidentelor, vă rugăm:• Nu intraţi în locurile interzise pentru public,• În cazul defectării unei maşini de concurs, nu intraţi

pe traseul de concurs pentru că din spate vin alte maşini din minut în minut,

• Nu depăşiţi zonele marcate şi îngrădite,• Nu deranjaţi activitatea arbitrilor în posturi,• Nu staţionaţi în faţa panourilor de semnalizare a

posturilor de arbitraj,• Nu parcaţi sau staţionaţi pe carosabil dacă acest

lucru se întâmpla în apropierea posturilor de control orar sau probe speciale,

• Respectaţi indicaţiile şi recomandările date de perso-nalul de pază şi ordine de pe traseu

• În cazul în care sunteţi martorii unui accident sau incident grav al uneia dintre maşinile de concurs, acordaţi primul ajutor dar numai după ce v-aţi luat toate măsurile pentru siguranţa proprie.

Vă reamintim că traseul probelor speciale va fi parcurs înaintea automobilelor de cursă de trei automobile de

securitate dotate cu echipament de avertizare acustic şi luminos care vor verifica printre altele şi disciplina spectatorilor; vă rugăm să urmaţi indicaţiile acestora.Urmează trei automobile de concurs „ forligther” având numerele „OOO” , „OO” şi „O” în această ordine. La 3-5 minute în urma acestor automobile urmează trecerea concurenţilor la interval de 1-3 minute. Parcurgerea probei speciale de toţi participanţii înscrişi este marca-tă de automobilul de „deschidere” dotat cu aparatura de avertizare acustică şi luminoasă. Şi ciclul se reia cu cele trei automobile de securitate ş.a.m.d Vă rugăm să reţineţi că după trecerea maşinii cu însemnele „O” cu siguranţă că nu veţi avea timpul necesar să traversaţi drumul fără să fiţi surprinşi de primul concurent.

• Nu stationaţi niciodată în exteriorul virajelor; orice derapaj vă poate fi fatal.

• Nu ieşiti de pe probele speciale decât după trecerea maşinii oficiale de deschidere.

• În deplasarea dvs. cu autoturismul, vă rugăm să conduceţi cu prudenţă şi cu o viteză până la limita evitării oricărui pericol; semnalizaţi din timp şi asigu-raţi-vă la orice manevră.

Vă mulţumim şi vă aşteptăm pe 16-18 aprilie la TESS RALLY, prima etapă a Campionatului Naţio-nal de Raliuri – DUNLOP 2010.

STIMAŢI SPECTATORI

Page 33: 2010 Brasov Tess Rally
Page 34: 2010 Brasov Tess Rally
Page 35: 2010 Brasov Tess Rally
Page 36: 2010 Brasov Tess Rally

36tess rally„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

istoric

LA ÎNCEPUT AU FOST...”NARCISELE”

Prima ediţie a competiţiei organizată de braşoveni a fost înscrisă în chiar anul inaugural al campionatului naţional, 1969. Aceea însă nu s-a intitulat nici raliul Zăpezii şi nici al Braşovului. Competiţia s-a numit “raliul Narciselor”, după numele florilor ce creşteau din abundenţă într-o poiană devenită celebră din acest motiv. Ea se afla în proximitatea Făgăraşului. De acolo s-a şi dat plecarea. Pe 8 iunie, la ora cinci a dimineţii toată suflarea era lângă maşini, gata de plonjarea în aventură. Îi aştepta o întrecere de 525 km., ce avea startul tehnic la Făgăraş, urmând ca sosirea să aibă loc în Braşov.

Vremea nu a fost deloc prietenoasă cu temerarii porniţi pe drumul spre glorie. A plouat fără întrerupere şi mai mereu abundent. Averse ce au adus pe carosabilele de atunci aluviuni, bolovani şi chiar buşteni. Lupta pentru victorie s-a dat între echipajele Ilioaea-Man şi Aurel Puiu-Pescaru. O bătălie la baionetă, desfăşurată pe parcursul a trei probe speciale.

Hotărâtoare însă pentru partea superioară a ierarhiei avea să fie ultima, cea de pe sinuosul Oituz., care îi revine lui Mircea Ilioaea. La finalul zilei, între primii doi clasaţi a fost consemnată o diferenţă de doar...cinci secunde!

ANII LUI “BUBI” PUIU

Deşi întrunise sufragiile participanţilor, în sezonul următor competiţia lipseşte din calendar! Absenţa însă nu va fi de durată, iar revenirea va fi triumfală, prevestindu-i un destin de excepţie. Ea a constituit un strălucit exemplu de ce ar trebui să fie un raliu pentru condiţiile de tot felul pe atunci. Şi cum era planificată la finalul sezonului hibernal, concurenţii au avut parte de porţiuni cu zăpadă şi gheaţă. Unii s-au bucurat, multi nu, fiindcă aveau probleme cu condusul pe o aderenţă precară. Iar denumirea a fost una pe măsură, devenită rapid o referinţă în specialitate: “raliul Zăpezii”.

Din păcate, toate aceste atuuri ce-i dădeau grandoare n-au convins pe multă lume să se angajeze în întrecere. N-au fost prezente la start decât şapte echipaje de avansaţi!? Din-tre care, şase alcătuite din localnici. În aceste condiţii, lipsit de o opoziţie puternică, cel mai en vogue cuplu al primilor ani de la reluarea curselor (e vorba de Puiu şi Pescaru), a dominat copios întrecerea.

În 1972, participarea a fost incomparabil mai numeroasă. Dintre numele grele au răspuns prezent E. I. Cristea şi Florin Popescu, ambii la bordul câte unui R8 Gordini. Ca şi Puiu Aurel. Nobilă a fost şi prezenţa la start a echipajului Marin Dumitrescu-Dorin Motoc, la volanul unei Dacia 1300 Special, preparată de marele pilot bucureştean. Maşină care nu a fost

Voi încerca, succint desigur, un remember al raliurilor braşovene, fiindcă despre acestea s-ar putea scrie o carte în adevăratul sens al cuvântului. Vor fi abordate aspecte mai puţin cunoscute publicului pasionat. Din categoria celor care dau culoare şi cresc interesul faţă de această disciplină a motorsportului.

ÎNTÂLNIRE CU TRECUTUL

Galeria marilor învingători:Mircea Ilioaea, primul învingător al Braşovului (3 succese)

Galeria marilor învingători:Aurel Puiu, un adevărat gentleman în afara maşinii (3 succese)

Page 37: 2010 Brasov Tess Rally
Page 38: 2010 Brasov Tess Rally

38tess rally„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

istoric

”bătută” decât de Puiu. Ediţia ce a urmat avea să consemneze al treilea succes

consecutiv al arhitectului Puiu Aurel. Întrecere, pe care a câştigat-o fără drept de apel, deşi avea în dreapta un alt coechipier, tot braşovean: Ion Drăgoi.

Deşi Mircea Ilioaea, când a revenit după o lungă absenţă, îşi va mai înscrie de două ori numele în Cartea de aur a cursei, putem considera anii ‘70 ca fiind, pe bună dreptate, anii lui Puiu “Bubi”Aurel.

ŢIŢ, NAVIGATORUL ANILOR ‘70

Pentru anul 1978, faptul cel mai remarcabil al întrecerii braşovene îl constituie maniera de profesionişti desăvârşiţi în care s-au pregătit viitorii învingători ai acestuia, timişorenii Gh. Nistor şi Corneliu Ţiţ. Cum raliul era de noapte, aceştia au făcut recunoaşterea normal, pe zi. În schimb, cea de-a doua trecere pe probe, pentru corecţii, au efectuat-o noaptea, în condiţii de cursă. Atunci, pe masacranta probă Dălghiu au constatat că poteca paralelă, făcută de căruţe pentru evi-tarea zonei devastatoare, este practicabilă şi numai bună de folosit. Noroiul ce o făcea de evitat, noaptea îngheţa. Aşa că au notat şi “varianta” ca o soluţie pentru a nu supune maşina la un adevărat martiraj. Dar era o problemă: va fi practicabilă şi în noaptea cursei? Pentru a nu se expune riscului de a găsi drumul desfundat, au apelat la un prieten care a parcurs proba în sens invers cu două ore înaintea startului acesteia. Răspunsul primit a fost entuziasmant: “drumurile noroioase sunt îngheţate”. La acestea au apelat cei doi şi au bătut cu secunde bune proba cheie a raliului. Nu degeaba în ierarhia deceniului de care am mai vobit, Corneliu Ţiţ figurează pe primul loc la categoria navigatori. Al raliului braşovean, desigur.

EPISOD DE THRILLER PE DĂLGHIUÎn relatările despre anii precedenţi a apărut numele unei sin-gure probe speciale: Dălghiu. Ea era cea mai lungă, cea mai torturantă pentru maşini şi nervii piloţilor. Şi, în consecinţă, cea care decidea învingătorul raliului. Să rămânem pentru scurt timp în decorul acesteia speciale de excepţie şi să aflăm o întâmplare cu iz de adevărat thriller.Episodul s-a petrecut în îndepărtatul an 1979 şi l-a avut ca prim-solist pe un pilot de care n-am mai zis nimic, Mircea Ilioaea; hotărât să-şi dovedească din nou supremaţia. Motiv pentru care şi-a pregătit un automobil ce afişa performanţe impresionante. Ţiţ, care a mers în dreapta multor piloţi de prim rang afirmă că “era un tun de maşină”. Cu toată “pregătirea de foc” a celor de la Dacia, adver-sarul cel mai periculos pentru Ilioaea nu vor fi aceştia ci braşoveanul Mircea Popescu. La rândul său un pilot de mare talent, decis să-şi înscrie numele pe lista învingătorilor atât de doritului raliu. Dar nu a reuşit să o facă pe toată lungimea întrecerii. Doar până la un moment, temutul Dălghiu!? Iată şi de ce: pe când se apropia de finişul probei, braşoveanul avea să rămână perplex la vederea a două camioane ce-i barau drumul. Dar un alt drum, nu cel pe care se desfăşura proba! Unul paralel, mult mai bun. Claxoanele stridente şi strigătele n-au avut niciun efect. Nimeni n-a venit să mute camioanele. Şoferii acestora erau de negăsit. Timp pierdut în zadar. Alt timp, şi mai mare, consumat pentru a revni la traseu. Explicaţia? Cunoscând faptul că localnicii ştiu tot felul de variante prin care să evite torturile de final ale Dălghiului, Ilioaea a găsit doi şoferi pe care i-a convins să-şi lase camio-anele în drum şi să dispară. Zis şi făcut! Pentru el, restul cursei s-a rezumat la controlarea ardoarei lui Olteanu de-al ajunge. Şi nu l-a ajuns. Trecuse exact un deceniu de la precedenta sa victorie aici, la Braşov.

DIN LEGENDELE “PIETRELOR”Dacă în trecerea sa prin vreme, raliul braşovean a avut în program probe cu prezenţă limitată, altele, câteva, au fost de neînlocuit. Fără ele şi-ar fi pierdut întregul şarm. Una dintre acestea este nu mai puţin celebra, legendara, “Printre pietre”. O probă adevărată, care solicită piloţilor întregul potenţial de care sunt capabili. Să pătrundem acum în ediţia din 1980, pentru o întâmplare de-a dreptul anecdotică. Şi care l-a avut drept personaj central pe acelaşi Ilioaea. Venit pregătit pentru a învinge şi în acel sezon pe marea sa rivala, echipa Dacia. Unul contra toţi!

Galeria marilor învingători:Ludovic Balint nu are nevoie de nicio prezen-tare (5 succese)

Page 39: 2010 Brasov Tess Rally

39tess rally

„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

profil

Pilot:Lucian BOROIANU

Copilot:Marian DRILEA

Autograf Autograf

Participăm la „TESS RALLY ” doar pentru spectacol

Page 40: 2010 Brasov Tess Rally

40tess rally„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

istoricÎn acel an, cu zăpadă din abundenţă, Mircea venise pregătit pentru orice. Inclusiv lanţuri. Care se vor dovedi extrem de eficace. Numai că, într-una din serile premergătoare cursei are proasta inspiraţie să invite în maşină, pentru o urcare pe proba pe care “ne aflăm” cu povestirea, pe Urdea şi pe anvigatorul acestuia. Ambii braşoveni. Într-o adevărată demonstraţie de forţă, îşi uimeşte invitaţii urcând proba mai repede cu un minut şi ceva faţă de timpul de referinţă al lui Urdea! Deşi consternaţi şi cu feţe lungi, cei doi găsesc forţa să-l felicite. Numai că, surprinzător dată fiind zăpada ce acoperea drumurile, la sedinţa tehnică ce preceda raliul se produce o adevărată lovitură de teatru: conducerea cursei interzice folosirea lanţurilor!? Mircea are însă explicaţia sa, el consideră că acţiunea e datorată celor doi invitati, “care au făcut ce au făcut şi au reuşit să convingă pe cine trebuia, să le interzică”. Crezând că astfel, fără lanţuri, Ilioaea ar fi putut fi învins. S-au înşelat. În acele condiţii danteşti, bucureşteanul, după o primă probă de acomodare, a zburat pe tot traseul punând pe majoritatea probelor zeci de secunde între el şi apropiaţi.Că interzicerea lanţurilor a fost o eroare grosolană a dovedit-o şi prima urcare a probei “Printre pietre”, înscrisă de nu mai puţin de trei ori în programul zilei. Atunci, la prima trecere s-a produs o uriaşa hecatombă: trei sferturi din concurenţi au rămas blocaţi de zăpada de pe drum! Anularea probei, neutralizarea raliului, abandonarea definitivă a parcurgerii acesteia. Dar scopul nu a fost atins. Ilioaea a obţinut o nouă victorie. Ultima aici.

DISPUTE FRATRICIDEAspectul major al cursei din 1981 l-a constituit bătălia fratricidă dintre multiplul campion Ilie Olteanu, acum cu Vezeanu alături, şi marea revelaţie a pilotajului sportiv, care era Balint. Căruia, începând cu acea cursă, îi fusese asociat Constantin Zărnescu. Disputat într-un decor de iarnă autentică, “raliul Zăpezii” îşi justifica pe deplin numele. Omăt abundent, pe alocuri topit dar imediat îngheţat, traseu dificil ce obliga la folosirea lanţurilor. Întrecerea a lăsat impresia că e disputată doar la începutul său. Pe prima probă, urcarea în Poiană, s-a impus evident şi fără probleme Balint, pentru ca pe următoarea, “Valea Cetăţii”, să aleagă în mod greşit pneurile şi să piardă 2’30’’ la Ilie Olteanu! Moment în care oricine altul ar fi înţeles că accesul la primul loc nu-i mai este permis. Dar Loţi nu aparţinea acestei categorii. Altfel n-ar mai fi ajuns cine a fost. A atacat dumnezeieşte şi după doar două alte probe revine la şefia cursei! Remarcabil, nu-i aşa? Ei bine, Balint nu se mulţumeşte cu atât. Atacă şi iar atacă, probă după probă, pentru ca la final să devanseze cuplul Olteanu-Vezeanu cu 3’40’’. Uluitor!

BRAŞOVENII, ÎNTRE EIA doua mare bătălie a deceniului nouă pe drumurile braşovene a avut loc doi ani mai târziu, în 1983. Şi i-a avut drept duelişti pe faimoşii Balint şi Urdea. De data aceasta, “Dodo” îl avea în dreapta pe Dacian Banca. Aşa cum ne-a obişnuit, după un sezon slab Urdea era capabil de unul super. Iată-l în acel an aliniat la startul unui “raliul al Zăpezii”, desfăşurat în condiţii de iarnă autentică, pe drumuri pe care întâlneai de toate: asfalt uscat, dar şi ud, zăpadă, gheaţă. Continuu sau alternativ. Ceea ce ridica probleme deosebite în alegerea pneurilor. Pentru această întrecere, la care ţinea foarte mult, “Dodo” cumpărase două pneuri Barum Pollar, speciale pentru zăpadă. Cursa a fost teatrul unei bătălii titanice între Urdea şi Balint, ce a “topit” zăpada. Ambii împing limitele dincolo de ce le oferea o aderenţă şi aşa precară şi fac dese incursiuni în decorul rece şi neospitalier. De unde sunt readuşi pe drum cu ajutorul spectatorilor. Cu anvelopele minune, Urdea şi Banca se impun pe prima probă speciala, Braşov-Poiana-Valea Cetăţii. “Loţi” a forţat şi el, însă pe coborâre a sărit afară. Dar n-a stat prea mult, pentru că în zona erau şi spectatori. Înfuriat de mezaventura avută, Balint face adevărate minuni pe următoarea probă şi reduce la doar şapte secunde decalajul faţă de “Dodo”. Victoria rămânea să se joace. Orice rezultat era posibil. Şi normal. Simţind iminenta ameninţare de a pierde şefia cursei, Urdea, şarjează pe faimoasa “Printre pietre” şi...se înfige într-un taluz de zăpadă. Iar spectatorii îşi fac datoria. Cu tot efortul acestora, timpul pierdut îl readuce pe Balint la conducere. Dar “Dodo” şi Dacian sunt în ziua lor de graţie. Şi bat câteva

Galeria marilor învingători:Heinz Göllner ar fi putut depăşii numărul reuşitelor braşovene (3 succese)

Page 41: 2010 Brasov Tess Rally
Page 42: 2010 Brasov Tess Rally

42tess rally„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

istoric

probe la rând, revenind la comanda cursei. Înaintea ultimului asalt, Valea Cetăţii, cu plecarea din Râşnov, de la “Acapulco”, ei au un avans confortabil faţă de cei doi colegi, Balint şi Vasile. Câteva zeci de secunde, altfel hotărâtoare. Problema pe care şi-o puneau toţi înaintea startului era cu ce fel de roţi să urce? Cu lanţuri sau fără? “Loţi” era mai puţin interesat de colegii săi, cu care de altfel se afla în dispută directă, ci de cum îşi echipează maşina...Balea! Cum Balea a optat pentru lanţuri, Balint a făcut şi el la fel. Soluţie adoptată, din motive lesne de înţeles şi de Urdea. Vasile a procedat altfel. N-a vrut lanţuri, ci a cerut faimoasele anvelope de iarnă ale lui “Dodo”. Şi le-a primit. Se va dovedi că el trăsese cartea câştigătoare.“Loţi”, în efortul său disperat de a reuşi imposibilul, a atacat dezlănţuit. Totul a fost OK cât timp a fost zăpadă pe drum. Dar în dreptul “Cabanei vânătorilor” aceasta nu mai era, lăsând loc unui asfalt cum altfel decât ud. O zonă fatală pentru braşovean. Care a “sărit” serios în afară. Numai că, de data asta, în zonă nu era nimeni. Abia după o jumătate de oră a reuşit să se extragă din zăpada de pe margine cu ajutorul unor militari.

“VICTORIA ŢINE DE SOARTĂ” Costi Duval va avea parte de titlul ce-i fuses răpit în 1990 abia în întrecerea anului următor. De data aceasta poate neaşteptat, dar pe deplin meritat. Finala campionatului urma să se joace la sfârşitul lui octombrie în zona Braşovului, pe zăpadă. Titlul avea să fie decis de duelul dintre Balint şi Mălăuţ. Ionel n-a reuşit nici atunci, fiindcă la a doua trecere pe “Pârâul Rece” s-a răsturnat! Lui Loţi nu-i mai rămânea decât să ajungă liniştit la finiş, pentru a deveni a şasea oară campion absolut

al României la raliuri. Timpul trece în favoarea sa, kilometrii se scurg şi ei, întrecerea se apropie de sfârşit. Din ultima probă a raliului a rămas mai puţin de un km. pentru cuplu Balint-Zărnescu. Dar atunci, pe ultimele viraje, se produce incredibilul: cei doi ies în decor şi acolo rămân!! Câştigând acea ultimă cursă despre care povestim, C-tin Duval, care până atunci fusese ceva mai puţin decât outsider, îl egalează la puncte pe asul braşovean. Iar conform regula-mentului ce definea fără echivoc şi criteriile de departajare în caz de egalitate, titlul atât de râvnit trebuia să fie al craioveanului. Îl va obţine, în sfârşit, dar, împotriva oricărei logici, nu va fi singur!? Pentru familia Duval, succesul a fost mai mare, pentru că Nistor s-a clasat pe locul secund în raliu. O dublă istorică prin unicitatea ei.

RALIUL SE DECLINĂ ÎN GERMANĂ Am văzut ce dezastru a produs în rândul participanţilor pro-gramarea etapei braşovene în noiembrie. Aşa că, organizato-rii au “împins-o” mai spre mijlocul toamnei, într-un octombrie cu zile de toată splendoarea. Lupta pentru victorie s-a dat între Ludovic Balint, văduvit de prezenţa lui Zărnescu, şi necunoscutul Heinz Göllner. Heinz era tot braşovean, dar stabilit în Germania. De unde visa, ca oricare, să facă raliuri în ţara natală. Astfel că, la începutul anului 1992 a “debarcat” cu un VW Golf GTi, excelent preparat. Cu care s-a aliniat la startul raliurilor din campionat. Făcând o figură mai mult decât remarcabilă, cochetând adesea cu primele locuri. Marele Balint deşi a reuşit o cursă de toată splendoarea a trebuit să se încline în faţa lui Göllner. De remarcat un alt aspect, rămas unic şi el: podiumul clasamentului general era ocupat numai de piloţi originari din Braşov. Că era extrem de dotat pentru competiţiile auto, Heinz o va dovedi din nou. La ediţia următoare a acesteia, Göllner a re-cidivat. Şi nu oricum, ci într-o luptă cu mulţi eroi. Unul, Balint desigur, s-a predat înainte de final datorită mezaventurii cu acel bolovan apărut din senin pe “Pietrele lui Solomon”. În schimb, colegii săi de la “Dacia”, Ştefan Vasile şi Constantin Aur, fac adevărate minuni reuşind ocuparea celorlalte locuri ale podiumului. Să mai întoarcem o filă a calendarului planetar. Să schimbăm anul. Însă, surpriză, nu-l putem schimba şi pe învingătorul cursei de la poalele Tâmpei! Göllner îşi continua impasibil numărătoarea victoriilor. Ajunsese la trei succese consecu-tive! Raliul, revenind la cinstea de deschizător al sezonului se reîntâlnise cu zăpada. Numai că, de data aceasta, întrecerea a fost “cu cântec”. Iar victoria “sasului” a fost mult discutată, după cum spune presa vremii. Ce s-a întâmplat? Faptul major care a declanşat întreaga polemică s-a petrecut la neutralizarea de la Muntele Roşu.

Galeria marilor învingători:“Titi” Aur şi aici tot în fruntea tuturor (6 succese)

Page 43: 2010 Brasov Tess Rally

partener

Page 44: 2010 Brasov Tess Rally

44tess rally„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

istoricUnde se organizase un parc închis, în care nu aveai voie să te atingi de maşină. Göllner însă se confrunta cu o defecţiune tehnică. Avea probleme cu direcţia. Şi atunci, a riscat. S-a apucat de lucru. “Surprinzător, spune Banca, nu era singurul care o făcea”. Deşi, conform regulamentului astfel de acţiuni prohibite se pedepsesc imediat cu excluderea. Presa vremii, unică pe atunci, e destul de ambiguă, vorbind doar de 2’30’’ penalizare în contul lui de Göllner. Atât. În realitate, lucrul cel mai grav a fost cel relatat. Dar nu numai presa a fost evazivă, ci şi Federaţia. Care pentru a dezamorsa ameninţările cu retragerea ale sponsorului raliului, acelaşi şi pentru Heinz, nu a mai ţinut festivitatea de premiere pentru...clasamentul general. La momentul acela, cei prezenţi nu au ştiut cine a câştigat cursa! Abia după două săptămâni, la Bucureşti, la “masa verde”, a fost declarat învingătorul. Da-cian Banca, este şi acum marcat de acea întâmplare ce pare incredibilă, încât îl indispune să o readucă în discuţie. Chiar şi peste timp, lui “Dodo” Toma îi este greu să accepte că nu el este învingătorul! Cum susţine că a fost în realitate. Toma şi Banca îşi vor lua o strălucitoare revanşa în anul imediat următor. De data aceasta într-un raliu “pe uscat”. O victorie cu atât mai preţioasă cu cât ea părea la un mo-ment dat greu de anticipat. Până undeva pe la jumătatea întrecerii, Göllner se afla la conducerea ostilităţilor. După care vor începe problemele. O planetară rebelă îl constrânge la o vizită la asistenţa tehnică. Puţin mai târziu, la a doua trecere pe Babarunca, Göllner şi Itu, vor comite o gravă greşeală, intrând în avans în controlul orar! Şi nu “la mustaţă”, ci cu 10 minute!! Care-i scot definitiv din cărţile pentru victorie. Pentru mulţi ani de acum, victoria lui Toma va fi ultima a unui braşovean în “raliul de casă”.

O DOMINAŢIE DE-A DREPTUL HEGEMONICĂLa ediţia următoare a “festivalului“ braşovean, Titi Aur se aliniază cu o maşină cu blazon în competiţiile rutiere de foarte mare peformanţă, Toyota Celica 4WD. Pe care abia o cunoscuse, încât pe tot timpul întrecerii a fost forţat să o înţeleagă, să se acomodeze cu ea, iar în final să o “îmblânzească”. Şi a reuşit de minune, dominând seniorial pe toată lumea, punând mai bine de patru minute între el şi ocupantul locului secund!! Dacă în 1996 dominase categoric, în anul următror va avea ceva emoţii. Deşi era tot cu frumoasa “Celica”. Acum, însă, la start se mai aflau şi alte maşini de prim rang. Tocmai într-o asemenea conjunctură, Toyota sa începe să facă nazuri. Mo-torul manifestă tonalităţi alterate încât Titi trebuie să facă eforturi serioase pentru a păstra contactul cu liderii. Iar când agregatul revine la “gânduri mai bune”, pilotul se dezlănţuie,

atacă devastator, recuperează rapid întârzierea, după care nu va mai ceda şefia.La Braşov, în 1998, rigoarea germanică a lui Göllner impune ritmul şi respectul în primele două treimi ale competiţiei. Din păcate pentru el, abandonul va pune capăt demonstraţiei sale de virtuozitate. Este ziua de graţie divină a lui Aur, a celei de-a treia victorii a bârlădeanului.Pentru ca, doar un an mai târziu, în urma unei evoluţii fără greşeală, o prestaţie calificată drept “imperială”, Titi să ajungă la “o singură lungime” de recordul de victorii deţinut până atunci de regretatul Ludovic Balint. În întrecerile de sub Tâmpa, fireşte.Anul de sfârşit al mileniului a echivalat cu o pauză în desfăşurarea acestei competiţii de mare tradiţie. Care se reia în sezonul următor, sub managementul altei echipe. “Auto Blic”. Noul organizator intră în joc, iar raliul este impins în ultima decadă a lui februarie. Multiplu de acum campion naţional, Titi Aur uimeşte asistenţa afişându-se la volanul unui Seat Cordoba WRC. “Sculă” de campionat mondial. Care, la rândul ei, îl obligă să fie mai reţinut în exprimare. Zice Titi: “cu toate că aşteptările erau foarte mari din partea tuturor, eu nu m-am înţeles deloc cu maşina, reuşind să câştig raliul oarecum conjunctural”. Trebuie să ai un mare caracter să recunoşti aşa ceva. Să nu credeţi că spunând “conjunctural”, acesta a vrut să sugereze că a beneficiat de vreun ajutor din afară. Nu. S-a referit la faptul că neadaptându-se total la comportamentul noii maşini, el şi-a zis: “bine, dacă nu o pot duce cum trebuie nu e cazul să forţez şi să stric o maşină atât de scumpă”. Şi a mai ridicat piciorul din acceleraţie. Iniţiativă de care adverastrii săi nu au ştiut să pofite.Da, nu a condus cap-coadă ostilităţile, aşa cum ne obişnuise. Numai că, şi când nu face nimic excepţional Aur face totul foarte bine, încât a ajuns cu numărătoarea la cifra cinci. Nu se va opri aici. O va număra şi pe a şasea, un an mai târziu. Când raliul se va reîntâlni cu zăpada. Prima probă specială a fost câştigată de Titi, un îndrăgostit de zăpadă. În schimb, acolo, cei mai mulţi dintre pretendenţii la victorie

Galeria marilor învingători:Dan Gîrtofan este la ora actuală ultimul mare braşovean în raliul “de casă” (3 succese)

Page 45: 2010 Brasov Tess Rally

45tess rally

„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

istoricşi-au ratat cursa. La jumătatea întrecerii, Aur era lider. Este momentul în care organizatorii au considerat că este prea periculos să se parcurgă proba “Braşov-Poiana-Valea Cetăţii”, şi au decis întreruperea competiţiei. Astfel s-a ajuns cu numărătoarea la şase victorii. Toate la general, fiindcă acesta-i clasamentul cel mai important. Serie care s-a şi şfârşit la acest nivel.

OMUL ÎNCEPUTULUI DE SECOLAcesta este fără nicio îndoială, Dan Gîrtofan. Un nume care azi are o rezonanţă deosebită pe oricare traseu de raliu. Pri-ma mare oportunitate, şi aici mă refer exclusiv la competiţia de sub Tâmpa, i s-a oferit în 2003. În acel sezon, Gîrtofan era în posesia unei maşini deosebite, acel Seat Cordoba WRC, ex-Aur. Cu care abordează plin de speranţă şi încredere întrecerea “de casă” a braşovenilor. Deşi automobilul este nou pentru el, iată-l triumfător pe chiar prima specială a raliului. Pe care administrează o “bătaie” straşnică tuturor potenţialilor săi adversari. Iar demonstraţia de forţă continuă până înainte de ultima probă a zilei, “Valea Cetăţii”. În care, surprinzător, cedează aproape 33’’ învingătorul acesteia. Iar drept consecinţă a nedoritei contra-performanţe pierde şi fotoliul de lider, ce-i va reveni lui Mihai Leu. Cu trei maşini despărţite de numai câteva secunde, toată su-flarea prezentă era convinsă că în ziua următoare va asista la o bătălie înverşunată. Din păcate, s-au înşelat. N-a fost nicio bătălie. Nici chiar în intenţie. A fost un galop de sănăntate al lui Emanuel Ilina, care a profitat de...absenţele de la start ale lui Leu şi Gîrtofan. Braşoveanul n-a avut şansa să se angajeze în luptă pentru că “din cauza frigului de paste noapte, maşina nu a mai pornit dimineaţa”!! Mare ghinion.Dacă în 2003, Gîrtofan nu reuşise decât să atragă atenţia asupra intenţiilor sale de a se impune, în ediţia următoare le va şi materializa. Tot la comenzile Seat-ului, şi tot cu Dorin Pulpea în dreapta sa. De data aceasta problemele puse de maşină erau demult rezolvate. Şi cu toată prezenţa lui Aur, tot la volanul unui WRC, dar Skoda, Dan bate tot. Nu iartă nimic. Nu lasă celorlalţi nici măcar speranţa. A fost o cursă fără istorie, încât nu avem mai mult de comentat. Poate doar că “ritmul drăcesc” impus de acesta a făcut ca următorul clasat să fie la aproape două minute de el.Deşi maşina îi era perfect cunoscută, nu mai făcea mofturi şi îl condusese la succes în raliul Braşovului, şi chiar la primul său titlu, Dan Gîrtofan o va părăsi pentru produsul japonez-ilor de la Subaru! Acum, cu numărul unu pe caroserie, Dan este deja celebru. Are fani şi atrage simpatii. Este idolul aces-tora încât are dreptul şi la un “nume de scenă”. “Giri” este acesta. Cu noul model se impune încă de la debutul cursei, pentru ca după a patra specială să nu mai cedeze niciodată postul de conducere al operaţiunilor.

Două victorii consecutive reuşise foarte puţini în peste treizeci de ani de dispute sub Tâmpa, încât, evident, a angajat lupta şi pentru cel de-al treilea triumf. De data asta nu-i va fi deloc uşor. Se impune pe prima probă, dar e învins pe următoarea de Marişca, în faţă căruia mai are doar o secundă avans! După care, iniţiativa şi comanda cursei îi re-vine clujeanului. Întrecerea este totuşi strânsă. Numai câteva secunde îi despart pe cei doi mari combatanţi, aşa că orice deznodământ este posibil. La finalul celei de-a doua treceri pe Pârâul Rece, ecartul nu depăşea trei secunde! Duelul la baionetă anunţă un final incandescent. Din nefericire, spec-tatorii n-au avut parte de aşa ceva. Pe următoare specială, Poiana 2, “Giri” ajunge la finiş cu aproape 18’’ mai târziu decât o făcuse Bogdan. Şi nici în continuare nu poate nimic. Decât să cedeze mai puţine secunde. Aşa încât, Marişca reuşeşte în sfârşit prima sa victorie aici, în “ţara raliurilor şi a piloţilor excepţionali” care este Braşovul. Pentru “Giri” n-a fost să fie! Dar ca oricare pilot cu potenţial, el este decis să reuşească şi al treilea succes. O va face tot cu Subaru. De data aceasta, fără nicio exagerare, într-o manieră de mare campion. Şi fără adversari. Nu pentru că aceştia n-ar fi existat, ci fiindcă ei n-au contat. Învinsul său a fost încă o dată tot talentatul Marişca. Experienţa cu Subaru continuă şi în 2008. Numai ca acum, chiar la Braşov, realităţile sunt mai dificile. Îşi făcuseră apariţia încă doi “stranieri”, Miettinen, venit din tărâmul rally-man-ilor de top mondial, şi ungurul Szabo. “Giri” însă este printre animatorii debutului cursei. Şi cine ştie ce s-ar mai fi întâmplat dacă datorită unui autocamion rămas în pană pe Babarunca nu se punea capăt competiţiei. Putem crede orice. Mai erau de disputat două probe, cele mai lungi din program. Aşa, nu ne rămâne de consemnat decât victoria finlandezului, la prima sa participare! Precum şi faptul că întrecerea din acel an a înregistrat cel mai mic ecart între primii doi clasaţi, Jarkko şi Claudiu David: doar trei infime secunde!!

AUTO BLIC – 10 ANI DE SUCCESENu putem încheia acest serial-maraton fără să vorbim de cea mai redutabilă echipă de automobilism pe care a avut-o şi o are Braşovului, fiindcă perpetuează cursele automobilistice: Auto BLIC (Bela,Lulu,Ion, Claudiu). Să pătrundem în culisele acestui veritabil succes story numit Auto BLIC, pilotaţi de chiar sufletul acesteia, omul de mare anvergură şi acţiune care este Bela Stoica.“Povestea celor zece ani de performanţe organizatorice începe în anul 1999, în sufrageria casei din scheii Brasovului a inginerului Virgil Caracaş, unul din mari arbitrii de automo-bilism ai Romaniei. La o cafea şi un kek pregătite în fiecare marţi de soţia acestuia, şi dânsa un apreciat arbitru de automobilism, ne adunam să dezbatem pe seama etapelor de campionat

Page 46: 2010 Brasov Tess Rally

46tess rally„cnr dunlop 2010”16-18 aprilie

istoric

la care eram delegaţi sa arbitrăm. Aşa s-a nascut ideea: ca învăţând din cele văzute prin ţară să încercăm şi noi, la Braşov, să organizăm o cursă. “Cupa Metrom” a fost prima noastră iniţiativă. O cursa (slalom paralel) desfăşurată în trei etape, în parcarea fabricii Metrom. De unde şi numele competiţiei. Cu ocazia acestui eveniment ne-am transformat din arbitrii în oarganizatori, şi ne-am apucat serios de treabă. Cum banii erau cea mai mare problemă, cum nu aveam nici un fel de “istorie” în domeniu, era foarte greu sa obţinem vreun contract de sponsorizare. Aveam şi un text pe care îl ştiam pe din afară. Am “recitat” textul ăsta din curte în curte, din firmă în firmă. Unii ne-au ascultat şi ne-au rugat să revenim, alţii nici nu stăteau de vorba. Aşa am ajuns în curtea a doua companii braşovene, Cyclon srl şi Autotransmar S.A. În ambele, pe la mijlocul “discursului” am fost întrerupţi cu aproximativ aceleasi cuvinte: “este o idee mişto, ne bagăm. Spune-ţi de ce aveţi nevoie”. Atunci am căpătat încrederea că putem deveni organizatori. Şi s-a putut!După trei etape de slalom pentru amatori am mai urcat o treaptă şi am pornit campania pentru “Memorialul Ludovic Balint”. La prima editie a “Memorialului” am căştigat şi un prim pariu cu regretatul Cornel Clemenţeanu, omul care ne-a ghidat paşii în ale îmbinarii regulamentelor sportive cu cele de organizare. Noi am spus că vom revoluţiona procesarea şi afişarea rezultatelor unei manşe în aşa fel încât atunci când ultimul pilot a trecut linia de sosire să avem şi clasamentul acesteia. Un lucru banal azi, dar greu de realizat în 2000 din cauza lipsei unui simplu program de computer. Şi am reusit. Încât am mai urcat o treaptă, de acestă dată spre raliuri. Trecere datorată unui eşec în ceea ce priveşte strângerea de bani pentru etapa finală a campionatului de VTM din anul 2000.Fiind pe val cum se spune, am acceptat foarte uşor solicitarea ACR să organizăm ultima dublă a campionatului de VTM.

Încrezatori în succesele noastre de până atunci nu am ţinut cont de faptul că mai există oameni pentru care un gentle-man agreement nu înseamnă nimic. Aşa am ajuns ca în ziua în care participanţii făceau verificările tehnice am primit vestea ca “marele” nostru sponsor nu mai este! Descumpăniţi, am luat-o prin oraş să căutam banii necesari. Întâmplare datorită căreia am ajuns şi la compania “Atlanta House”, la patronul ei, domnul Ori Zinger. După ce ne-a ascultat pledoaria a răspuns scurt: “dacă o să-mi placă, ma bag. Vreau să văd cum faceţi şi ce faceţi”. Şi i-a placut aşa de tare încât imediat după festivitatea de premiere ne-a întrebat când mai organizăm o cursă.Ca să-i facem pe plac ne-am băgat la raliul Braşovului. Un raliu a cărui istorie se întrerupsese în 2000, din cauza lipsei de bani pentru organizare. Au urmat ani extrem de frumoşi, de performanţi într-ale organizări. Toţi sub finanţarea patronului “Atlanta House”, Ori Zinger. Cei patru ani care au urmat (pâna în 2005) au fost cei mai frumoşi ani ai Auto Blic: patru raliuri ale Braşovului, trei raliuri ale României şi câte doua etape de viteză în coastă pe an, au constituit performanţe extraordinare ale tinerei noastre echipe. Susţinută financiar de Ori şi prietenii săi din Braşov. Cu experienţa acumulată în atâtea curse am putut să depăşim graniţele judeţului. 10 ani de urcare continuă pe scara valorilor. Pas cu pas, aşa cum ne-a sfătuit domnul Virgil Caracaş. 10 ani de munca asiduuă pentru implementarea regulilor în organizare, aşa cum ne-a învăţat regretatul Cornel Clemenţeanu, 10 ani de colaboare cu oameni inimoşi, cu sufletul alături de acest sport. Un singur lucru nu am facut în aceşti 10 ani şi ne pare extrem de rau acum: nu am reuşit sa creştem pe lângă noi tineri care să ducă mai departe, alţi 10 ani, această muncă atât de frumoasă, cea de organizator de curse auto.Mulţumim tuturor celor care, într-un fel sau altul, au fost alături de noi în aceşti 10 ani de activitate". (Bela Stoica - Presedinte AUTO BLIC)

Aceasta a fost succinta istorie a raliului Braşovului. Perimetrul ce a dat automobilismului românesc un număr impresionant de piloţi şi navigatori excepţionali, cum nicio altă zonă nu a făcut-o. Dar şi organizatori şi arbitri de elită.

Nicolae COSMESCU

Galeria marilor valori:Ing. Virgil Caracas "acţionarul" din umbră al Auto Blic

Page 47: 2010 Brasov Tess Rally
Page 48: 2010 Brasov Tess Rally

Recommended