+ All Categories
Home > Documents > 200327810-Metodica-Invatarii-Tehnicii-Si-Tacticii-Jocului-de-Handbal.doc

200327810-Metodica-Invatarii-Tehnicii-Si-Tacticii-Jocului-de-Handbal.doc

Date post: 08-Mar-2016
Category:
Upload: stroe-stefan
View: 2 times
Download: 0 times
Share this document with a friend

of 165

Transcript

Curs Handbal

Jocul de handbal cere din partea juctorilor o corect micare n teren, precizie n mnuirea mingii n vederea colaborrii cu partenerii pe un spaiu restrns i aglomerat, prin micri simple i complexe, cu i fr minge, foarte variate, executate cu mult ndemnare i viteza.

n instruirea tehnic va trebui s se in seama de cerinele i principiile ce stau la baza tacticii individuale i selective pentru ca fiecare procedeu tehnic s fie folosit n condiii de joc cu maximum de eficacitate.

Handbalul pretinde juctorilor cunotine i deprinderi tehnico-tactice, n egala msura att pentru atac, ct i pentru aprare.

Cunoscnd faptul ca tinerii juctori nclin mai mult spre o instruire specific jocului de atac care le ofer satisfacii concrete i imediate, ar fi cu totul neindicat s se orienteze procesul de nvare numai ctre aceast latur. De aceea se impune gsirea celor mai potrivite mijloace i metode pentru nvarea tehnicii atacului n egal msur cu cea a aprrii.

Dei juctorii astfel pregtii, pe o treapt superioar a instruirii, tehnica jocului de atac presupune o adaptare sub aspectul specializrii, impus de sarcinile posturilor respective: tehnica pivoilor este diferit de tehnica juctorilor coordonatori.

Pentru nelegerea n aplicarea problemelor legate de noiunea de tehnic vom trece la prezentarea lor astfel:

a) Definiia tehnicii

Tehnica jocului de handbal reprezint un ansamblu de deprinderi motrice specifice ca form i coninut (cunoscute sub forma de procedee tehnice), referitoare la manevrarea mingiei precum i la formele de micare n teren, aplicat dup legile activitii nervoase superioare i a biomecanicii, n scopul realizrii randamentului maxim n joc.

b) Caracteristicile tehnicii

Cunoscnd particularitile jocului de handbal, s-a ajuns la concluzia c pregtirea tehnic cu ceilali factori de instruire i antrenament, constituie un factor esenial, determinat, fr de care juctorii i echipele nu pot da randament maxim. Rezult deci c pregtirea unui juctor complet de handbal nu poate fi conceput fr o perfect nelegere a corelaiei i independenei ntre factorii de instruire i antrenament i toate subordonatele sarcinilor educaiei fizice i sportului.

Analiznd tehnica din punct de vedere educativ, constatm c ea se perfecioneaz continuu pe baza interpretrii materialiste a datelor furnizate de tiinele biologice cu aplicaie la educaia fizic.

Folosirea datelor furnizate de tiin dau tehnicii un caracter raional.

Tehnica raional este n acelai timp accesibila i simpl.

Tehnica are deci un caracter individual imprimat de particularitile de ordin fizic i psihic ale juctorului.

Tehnica evolueaz i n raport de modificrile aduse regulamentului de joc.

Dei handbalul este practicat pe teren redus, tehnica sa se mai caracterizeaz prin viteza mare de deplasare i de execuie a paselor, fapte care presupun o mare ndemnare, precum i fora deosebit n aruncrile la poart executate prin procedee tehnice variate.

Tehnica handbalului are un caracter aciclic, majoritatea procedeelor executndu-se din micare i n majoritatea cazurilor execuia unui procedeu tehnic are ca poziie iniial un alt procedeu tehnic ntrerupt pe parcursul efecturii lui.

c) Elementele tehnicii

Prin elementele tehnice nelegem fenomenele generale ale muscarii n teren i ale manevrrii mingii in raport cu aciunile i regulile jocului. Aceste forme se refer la mecanismul de baz al micrii, avnd un caracter general, abstract, constituind modul de reprezentare a structurii globale a micrii, exemplu: aruncarea la poart, se refer la aciunea fizic a unui juctor cu scopul nscrierii unui punct. Forma micrii de aruncare la poart poate fi concretizat prin mai multe procedee tehnice.

Elementele tehnicii jocului de handbal sistematizate dup folosirea lor sunt urmtoarele:

Elementele tehnicii comune atacului si aprrii poziia fundamental micarea n teren

Elementele tehnice ale jocului de atac

- inerea mingii

- prinderea mingii

- pasarea mingii

- conducerea mingii in teren (driblingul)

- aruncarea la poart

- fentele (micri neltoare)

Elementele tehnice ale jocului de aprare

- atacarea juctorului cu mingea

- scoaterea mingii de la adversar

- blocarea mingii aruncate spre poart

- tehnica jocului portarului

d) Procedeele tehnice

Spre deosebire de elementele tehnice, procedeele tehnice au un caracter concret de execuie. Ele reprezint concretizarea i adaptarea la diferitele situaii de joc a elementelor tehnice.

Prin procedeele tehnice se neleg micrile sau complexele de micri executate ct mai raional i mai economic din punct de vedere al legturilor nervoase superioare, al fiziologiei n general i al biologiei cu ajutorul crora juctorul se deplaseaz i acioneaz asupra mingiei in scopul realizrii sarcinilor jocului respectnd prevederile regulamentului. Exemplu: pasa laterala din articulaia pumnului este un procedeu tehnic de pasare a mingiei, deoarece se arat concret modul de execuie a elementului tehnic (pasa).

Procedeele tehnice sunt cunoscute sub dou aspecte: simple i complexe.

Procedeele tehnice simple

Datorit caracterului lor invariabil se execut pe baza unui stereotip dinamic.

n cazul acestor procedee, execuia prezint forme identice sau parial asemntoare: poziia iniial, execuia propriu zis i poziia final.

n practic, le gsim mai ales n procesul de instruire, izolate de joc, procedeele tehnice respective se nsuesc i se perfecioneaz. Sunt folosite totui n joc n cazuri speciale, n cadrul unor aciuni individuale cum ar fi: aruncarea de la col, aruncarea de la margine, aruncarea de la 9 m. etc.

Procedee tehnice complexe

Spre deosebire de procedeele tehnice simple, mai rar ntlnite n jocul propriu-zis, procedeele tehnice stau la baza aciunii juctorului, cu ajutorul crora poate rezolva situaiile de joc mereu schimbtoare, situaii care impun variaii de ritm, intensitatea i amplitudinea n micri, poziii iniiale dezechilibrate, ntreruperi ale execuiei unui procedeu tehnic i continuarea lui cu altul, nlnuind astfel diverse procedee tehnice.

Posibilitatea nlnuirii mai multor procedee tehnice (complexe) se datoreaz plasticitii (labilitii), proprietate fiziologic a scoarei cerebrale. Aceast proprietate face ca juctorul s poat executa un procedeu tehnic nou, chiar ntr-o forma noua, corespunztoare situaiei tactice neprevzute, pe baza unor procedee tehnice nsuite anterior, respectiv din stereotipul dinainte format. Sfera procedeelor tehnice din handbal este mult lrgit datorit cerinelor mereu crescnde ale jocului desfurat n condiii de mare vitez ndemnare i for.

Folosirea procedeelor tehnice de mare ndemnare i finee s nu constituie un scop n sine, de natura spectacular i nejustificat tactic, ci mijloace stric necesare pentru rezolvarea situaiilor speciale destul de numeroase ntlnite n jocul de handbal modern.

e) Stilurile

Particularitile juctorului privitoare la activitatea nervoasa superioar la calitile fizice, precum i la cele din ordin morfologic imprim tehnicii, la un grad de miestrie o not personal individual, cunoscut sub denumirea de stil.

Stilul n accepiunea noastr, presupune crearea unor variante noi ale structurii i formei, micrii specifice unui procedeu tehnic cunoscut, eficace i justificat din punct de vedere tactic.

n aceast situaie stilul poate deveni un nou procedeu tehnic, necesar n joc, contribuind astfel n mod creator la mbogirea tehnicii.

Este acceptat sub denumirea de stil i nlnuirea mai multor procedee tehnice, sau numai a unor fragmente folosite de acelai juctor n aa fel nct prin automatizare devine unitar i caracteristica acelui juctor.

n procesul de instruire se va urmri cu mare sim de rspundere, ca stilul s nu fie confundat cu diferite artificii spectaculoase de tehnic i nejustificate tactic, pe care juctorii le folosesc n execuia unui procedeu tehnic.

coala mingii

Cerinele jocului de handbal modern impun o pregtire timpurie desfurat din perioada colii (9-10 ani), fiind singura cale prin care se poate realiza baza de mas n vederea seleciilor viitoare.

Se recomand ca nainte de nvarea n mod analitic i global a elementelor i procedeelor tehnice s se foloseasc la copii i n general la nceptori mijloacele mai corespunztoare din cadrul colii mingii n funcie de vrst, sex, nivel, de dezvoltare fizic general, aptitudini etc.

coala mingii , constituind "un moment", "o verig " din lanul procesului de instruire, cuprinde totalitatea jocurilor i exerciiilor pregtitoare (pentru obinuirea cu obiectul de joc, prinderea i pasarea, aruncarea i driblingul), desfurarea sub forma de ntrecere, n scopul formarii deprinderii lor de a se juca cu mingea, a acelor deprinderi care pot crea premisele nsuirii mai rapide i uoare a tehnicii jocului de handbal.

Contactul cu mingea sub form de joac i stimuleaz pe copii i n general pe nceptori, dezvoltndu-le ndemnarea, formndu-le un bagaj de deprinderi motrice complexe.

Acceptnd mprirea convenional a procesului de instruire n patru etape de la vrsta colar pn n pragul consacrrii, indicm folosirea in exclusivitate a mijloacelor specifice colii mingii n prima parte a etapei I .

Demn de reinut este i faptul ca unele dintre mijloacele colii mingii pot fi folosite i mai trziu in paralel cu nsuirea elementelor i procedeelor tehnice.

coala mingii se poate realiza prin exerciii, formaii i jocuri cu caracter de ntrecere, n doi, n grup sau cu tot colectivul, cu una sau mai multe mingi de diferite mrimi i greuti, n care copiii sau nceptorii de pe loc sau din alergare execut inerea, transmiterea, transportul, rostogolirea sau prinderea din rostogolire, pasarea, aruncarea sau deplasarea prin dribling cu mingea.

Astfel ei i vor dobndi o serie de deprinderi de baz ca:

- simul mingii ca dimensiune, greutate

- aprecierea distantei pana la mine

- aprecierea vitezei, direciei de rostogolire sau traiectoria pe care se deplaseaz mingea

- capacitatea de a ine, transporta, transmite i n special de a prinde mingea pasat de un alt executant, aciune ce solicit o concentrare mrit i o mbinare a deprinderilor enumerate mai sus, concomitent se pot dezvolta i o serie de caliti psihice ca:

- educarea diferitelor forme de manifestare a ateniei, puterea de concentrare, etc.- ncrederea n forele proprii

- disciplina

- spiritul de ntrecere corect- bucuria succesului, dar i recunoaterea nvingtorului n cazul nfrngerii- respectul fa de profesori i colegi

- dezvoltarea memoriei prin reinerea i respectarea regulilor de joc etc.

Dup aceast perioad, n care copiii i nceptorii i-au nsuit deprinderile de baz prin exerciii i jocuri, se trece n continuare la nvarea i perfecionarea tehnicii i tacticii jocului de handbal pe factori de antrenament conform obiectivelor fiecrei etape convenionale.

Exerciii i jocuri pregtitoare pentru formarea deprinderilor de baz necesare iniierii in jocul de handbal

Obinuire cu mingea

Mingea cltoare:

- Pe iruri

- n cercuri

- Mingea prin tunel

- Mingiile peste cap ( podul )

tafeta cu transmiterea mingiilor:

- Transpunerea mingiilor

- Culesul cartofilor

- Semnatul

- Mingea rostogolittafetele cu dribling

Varianta I: colectivul este dispus pe 2-3 iruri; la semnal, primii avnd cte o minge, pornesc n dribling ( alternnd cu mana dreapta i stng ), ocolind un jalon. La ntoarcere predau mingea urmtorului printr-un dribling mai lung.

Varianta II: din aceeai formaie executat sub forma de ntrecere dribling printre jaloane.

Varianta III: colectivul este organizat pe 2-3 suveici simple; primii alearg n dribling pn la irurile din fata lor, prednd mingea cu un dribling mai lung.

Varianta IV: tafete ( pe 2-4 iruri ) combinate cu dribling; se execut transportul mingii cu un procedeu stabilit sau la alegere, sritura peste un obstacol, rostogolirea mingii pn la un semn de pe teren i ntoarcerea numai prin dribling sau repetarea elementelor executate la ducere.

Jocuri pentru obinuirea cu mingea:

- Strngerea mingiilor

- Cine nu are minge

Exerciii pregtitoare pentru iniierea n inerea, prinderea i aruncarea mingii

Colectivul aezat pe 5-6 iruri, primii au cate o minge. La semnal, de pe loc, din mers, apoi din uoar alergare execut:

- aruncarea mingii in sus cu o mana i prinderea ei cu dou mini;

- acelai exerciiu, dar prinderea se face dup cderea mingii pe sol;

- aruncarea mingii in sus, btaia palmelor de 1-3 ori i prinderea ei cu dou mini;

- aruncarea mingii ct mai sus i prinderea cu doua mini;

- aruncarea mingii n perete i prinderea ei cu doua mini dup ce a ricoat din sol.

Exerciii pregtitoare pentru obinuirea transmiterii i prinderii mingii sub forma de pas

Considernd c nceptorii s-au familiarizat cu mingiile de diferite mrimi i greuti, ntr-o perioad apreciat de profesor sau antrenor, se poate trece la transmiterea mingii sub form de pas, fr s cear executanilor folosirea unui procedeu tehnic. Transmiterea se face ct mai natural, sub forma n care acetia o au reprezentat n memorie. Exerciiile care prezint deformri flagrante trebuie corectate la timp deoarece n caz contrar dobndirea deprinderilor greit este greu de restabilit mai trziu.

Chiar de la acest stadiu este indicat ca nceptorii s adopte o poziie natural, comod cu piciorul opus braului ndemnatic naintea mingii, corectnd poziiile rigide sau indiferente.

Exerciiul de pe loc:

- Mingea la cpitan- Pe rnd cu cpitanul cltor

- n semicerc

- n cerc

- Pe iruri ( ferete capul )

- Mingea n zigzag

- Mingea n stea

Exerciii de pe loc urmate de deplasare:

- Pasa n cerc

- Pasa n triunghi i n ptrat

- Ptratul mictor

Exerciiu de alergare:

- Pasa la juctori fici

Exerciii pregtitoare pentru formarea deprinderilor de baz necesare aruncrii

La aprecierea profesorului sau antrenorului se pot folosi exerciiile de aruncare alternnd cu cele pentru iniierea n pasarea mingii sau dup acestea, n funcie de scopul propus n etapa respectiv, de gradul de acomodare i angrenare a copiilor.

Fiind o micare natural, considerm c este mai indicat folosirea la aceast vrsta a unor exerciii i jocuri n cadrul crora copiii s arunce mingea fr sa-i preocupe forma execuiei, ci rezultatul obinut. Se va urmri ca aruncrile s fie precedate de un mic elan necesar unei execuii naturale, nealterat de tendine demonstrative uneori frecvente la copii.

Este indicat ca la nceput s se foloseasc mingii de cauciuc de diferite mrimi, pentru dobndirea unei poziii concrete a palmei pe minge n momentul aruncrii.

- Cine arunc mai departe

- Cine arunc mai departe i precis

- Lupt pentru ctigarea terenului

- tafeta combinat cu dribling i aruncare

- Apr cetatea

- ntre 2 i 4 focuri

Jocuri pregtitoare

Capitolul jocuri pregtitoare din cadrul colii mingii constituie, dup prerea noastr, mijlocul de realizare a doua deziderate, i anume:

- iniierea copiilor prin joac ( folosind mingii de diferite mrimi i greuti ) n tehnica handbalului;

- punerea n aplicare i valorificarea deprinderilor dobndite prin exerciiile de iniiere n cadrul acestor jocuri ce pot fi progresiv ngreuiate si desfurate dup reguli mai complicate, crescnd astfel dificultatea lor.

Varietatea acestor jocuri, creata de posibilitatea folosirii transportului, prinderii i pasrii, aruncrii i conducerii mingii n condiii de ntrecere ntre dou sau mai multe echipe, constituie tocmai elementul stimulativ i de cointeresare. n acest mod nceptorii au posibilitatea s valorifice calitile lor fizice naturale, precum i cele psihice: curajul, spiritul de lupt ntr-o ntrecere loial, spiritul de echipa, iniiativa etc.

Jocurile pregtitoare vor putea fi folosite dup iniierea n fiecare dintre principalele elemente tehnice, dobndind astfel o valoare practic n activitatea de ansamblu respectiv, n colaborare cu coechipierii i contactul direct cu adversarii.

- Doborrea popicelor

- Mingea la int

- Mingea lup

- inta rostogolitoare

- Cursa combinata

- Atinge omul cu mingea

- Mingea ricoat- Mingea calare

- ine mingea

- Blocheaz- Mingea la cpitan- Atacul concentric

- Ochete cercul

- Mingea la semn

- Vntorul iscusit

- Ferete picioarele

- Ferete mingea

- Fugi de minge

- tafeta cu dribling i aruncare

- Mingea n csue

- Minge stai

- Pasa n zig zag

Vntorii i raele

DESCRIEREA ELEMENTELOR I PROCEDEELOR TEHNICE

ELEMENTELE I PROCEDEELE TEHNICE, COMUNE ATACULUI I APRRII

Poziia fundamental

Pentru a reaciona rapid i a nu fi surprini de situaiile create de joc pe toat durata lui, este necesar ca juctorii s se gseasc, exceptnd deplasrile de orice fel, ntr-o poziie care le ofer maximum de stabilitate, denumit poziia fundamental.

Practica demonstreaz ca n timpul jocului datorit modului diferit de rezolvare a sarcinilor i cerinelor n atac i n aprare, juctorii trebuie s adopte poziii fundamentale adecvate, care le pot favoriza i determina iniiativa n lupta cu adversarul.

Poziia fundamental adoptat corect, va influena n mod pozitiv micrile urmtoare i implicit randamentul de joc.

Poziia fundamental n atac

Aceast poziie trebuie s asigure o prindere sau o deplasare corect, dup care s se poat executa fr ntrziere, cu ritm i coordonare, toate procedeele de pasare, micare n teren sau aruncare.

Descriere:

- pentru pivoi: se recomand adaptarea unei poziii echilibrate, joase i puin contractate, orientat cu umrul opus braului de aruncare spre poart, greutatea pe piciorul cel ncadrat pe vrf, spatele rotund, braele flexate din articulaia cotului, gata de a primii mingea. Aceasta poziie asigur o mare stabilitate n lupta cu adversarii, sigurana n prinderea mingii i executarea unei aruncri la poart din plonjon srit sau plonjon fr alte micri suplimentare.

- pentru juctorii de la 9 m poziia fundamental nu difer esenial, totui reprezint urmtoarele caracteristici: juctorul este orientat n general cu faa spre poart pentru a avea vederea de ansamblu, pentru a-i favoriza ptrunderea spre poart i a putea pasa n toate direciile. n acest caz greutatea este repartizat n general pe ambele picioare, piciorul braului de aruncare puin napoi i pe vrf, braele uor ndoite i relaxate, trunchiul uor nclinat i spatele rotund.

Greeli frecvente:

- poziia fundamental prea nalt i lipsit de stabilitate att la pivoi ct i la juctorii de la 9 m;

- plasarea pivotului cu spatele la poart;

Poziia fundamental n aprare trebuie s asigure juctorului posibilitatea deplasrilor laterale, nainte, napoi, precum i executarea unor micri rapide n orice moment n funcie de aciunile ofensive ale juctorilor adveri.

Prin aceast poziie gata de lupt juctorul va putea executa:

- blocarea mingiilor executate spre poart

- scoaterea mingiilor de la adversar

- plecarea rapid pe contraatac

Descriere:

Se indica adoptarea unei poziii echilibrate, cu picioarele orientate, pe aceeai linie, genunchii uor flexai, trunchiul pe vertical, braele uor ndoite lateral.

Greeli frecvente:

- picioarele ntinse i prea deprtate

- greutatea inegal repartizat pe picioare

- braele lsate jos pe lng coaps

- trunchiul prea nclinat

- poziie n general prea rigidMetodica nvrii poziiei fundamentale

- Exerciii pe perechi, n care juctorii vor ncerca s se ating reciproc pe gambe;

- Din alergare, luarea poziiei fundamentale la semnal;

- Deplasarea n poziia fundamental dup cpitan;

- Jocul de micare: apr cetatea

b) Micarea n teren

Micarea n teren cuprinde totalitatea formelor de deplasare, poziii i micri caracteristice handbalului folosite de juctori cu scopul de a-i crea situaii favorabile att n atac ct i n aprare pentru rezolvarea sarcinilor i cerinelor de joc.

Micarea n teren cuprinde numeroase procedee tehnice, unele frecvente, deci indispensabile iar altele mai rare, care au totui rolul lor n ansamblul tehnicii juctorului avansat.

Alergarea lansat, cu spatele, lateral cu pai ncruciai, deplasarea lateral, opririle, pornirile i schimbrile de direcii, sriturile, micarea independent a braelor fa de picioare, toate sunt procedee tehnice ale micrii n teren.

n continuare vom descrie pe cele mai importante:

Deplasrile n handbal sunt asemntoare cu cele din atletism; adaptate la dimensiunile reduse ale terenului se execut cu variaii n ritm, tempo i diferite direcii.

- alergarea lansat identic cu cea din atletism folosit la lansarea contraatacurilor i replierea n aprare

- alergarea cu spatele se folosete n aprare n msura apropierii de semicerc, dnd posibilitatea juctorilor s observe aciunile i inteniile adversarilor iar n atac pentru ocuparea unor poziii favorabile n vederea executrii unor aciuni prin surprindere.

Descriere: n aceast alergare, piciorul de sprijin se ntinde brusc, proiectnd masa corpului spre napoi, iar cel pendulat ndoit n articulaia genunchiului se duce ctre napoi, lund contact cu solul ncepnd de la vrf. Trunchiul este aplecat puin ctre napoi. Braele ajut la alergare, contribuind n acelai timp la meninerea echilibrului.

Greeli frecvente:

- trunchiul aplecat prea mult pe spate

- micarea redus a piciorului oscilant

- alergarea pe toat talpa sau clcie

- n micare lor, braele sunt ntinse

- Deplasarea lateral folosit n special n aprare pentru deplasarea pe semicerc spre partea unde adversarul manevreaz mingea sau ncearc o ptrundere. Aceast amplasare permanent n timpul desfurrii aciunilor pe semicercul propriu, cer din partea juctorilor un efort deosebit.

Descriere : deplasarea lateral se execut pstrnd poziia fundamental de aprare. Picioarele aezate pe parte anterioar a tlpii fac pai laterali adugai. Se deplaseaz mai nti piciorul din direcia respectiv urmat de apropierea celuilalt, ct mai tangenial cu solul, prin pai mici, fr srituri, evitnd astfel dezechilibrul i imposibilitatea schimbrii imediate a direciei de deplasare. Numai n acest mod, deplasarea centrului de greutate va fi rectilinie si rapid. Braele se mic lateral asimetric pentru blocarea mingiilor aruncate la poart.

Se indic evitarea ncrucirii picioarelor pentru a nu fi surprini de adversar ntr-o poziie de sprijin unilateral, al crei restabilire n faa unei aciuni neltoare este dificil.

Greeli frecvente:

- deplasarea lent cu pai mari

- deplasarea cu srituri

- deplasarea cu pai ncruciai

- alergarea cu pai ncruciai folosit cu sau fr pasarea mingii n unele situaii dup ce echipa a intrat n posesia ei, avnd ca specific ncruciarea picioarelor prin fa: dreptul peste stngul sau stngul peste dreptul, dnd posibilitatea celor doi juctori care pasndu-si mingea s se deplaseze ctre poart advers, fiind orientai unul cu faa ctre cellalt.

Opririle

n jocul de handbal, oprirea brusc din alergare are un rol deosebit de important. Opririle dau posibilitatea atacanilor s se demarce la timp, iar aprtorilor folosind acelai mecanism n deplasrile laterale, pentru schimbarea direciei.

Opririle se executa intr-un timp si in doi timpi.

Descriere:

Opririle ntr-un singur timp: se realizeaz printr-o, uoar sritura pe ambele picioare, unul nainte celuilalt. Piciorul din faa n contact puternic cu solul, frneaz. Datorit acestui oc trunchiul este dus puin nainte.

Opririle in doi timpi: din cauza vitezei prea mari la alergare, uneori juctorul nu se poate opri ntr-un timp, i involuntar ateriznd pe piciorul din fa, frneaz dar insuficient. Cellalt depete cu un pas pe primul, ceea ce constituie al doilea timp al opririi.

Pornirile i schimbrile de direcie sunt micrile n teren cu ajutorul crora juctorii i schimb direcia de pornire sau deplasare n scopul nelrii i depirii adversarului, pentru a scpa de marcajul strns sau pentru a permite atacantului s intre la timp ntr-o aciune colectiv de atac.

Descriere:

- pornirea i schimbarea de direcie simpl se execut cu pire sau frnarea piciorului opus direciei n care juctorul intenioneaz s se deplaseze, nclinnd trunchiul spre acesta, urmat de o mpingere brusc spre noua direcie, dup care sprinteaz brusc eliberndu-se astfel de adversar.

- pornirea i schimbarea direciei dubl se execut cu pirea sau frnarea alternativ pe un picior i pe cellalt astfel: pas cu piciorul drept sau stng oblic nainte, trecndu-se greutatea pe aceasta dup care celalalt picior schieaz aceeai micare n partea opus, greutatea fiind uor deplasat n noua direcie pentru un timp foarte scurt. Cu o mpingere puternic, se execut un nou pas spre direcia iniial urmat de un sprint, realizndu-se astfel pornirea sau schimbarea de direcie.

Greeli frecvente:

- micarea de nelare prea redus

- pornirea sau schimbarea de direcie executat prea aproape de adversar

- plecarea pe noua direcie prea lentSriturile sunt micri frecvente folosite de juctori att n atac pentru prinderea mingiilor nalte, pasarea mingiilor, aruncarea la poarta de pe poziii de pivot, fentarea adversarului, ct i aprarea pentru blocarea mingiilor nalte.

Sriturile pot fi executate:

- de pe loc

- cu elan de 1-3 pai

- din alergare: - cu btaie pe un picior

- cu btaie pe ambele picioare

- ca pas sltat

Sritura de pe loc: se execut din poziia fundamental, accentund ndoirea genunchilor n ghemuire, urmat de o mpingere cu ambele picioare n sol i printr-o avntare energic a braelor prin nainte n sus, corpul se ntinde complet, fiind sltate n aer. La aterizare, genunchii se ndoaie progresiv pentru a amortiza ocul n raport cu greutatea corpului i nivelul nlrii.

Sritura cu elan de 1-3 pai se folosete la:

- aruncarea la poarta

- executarea diferitelor micri neltoare

- pasarea mingii

- blocarea mingiilor aruncate la poart

- scoaterea mingiilor de la adversar

- n timpul aruncrii la poart din sritura

Descriere: din poziia fundamental cu sau fr minge se execut elanul cu 1, 2 sau 3 pai, ultimul rulnd pe toat talpa determin nlarea.

Sritura din alergare

Sritura din alergare cu btaie pe un picior se folosete n atac la:

- aruncrile la poart- prinderea mingiilor nalte- fentele de aruncare la poart urmate de pasa n aprare la:- scoaterea mingiilor de la adversar - blocarea mingiilor aruncate la poart

Descriere: din alergare, se face un pas mai lung cu piciorul de btaie odat cu coborrea uoar a centrului de greutate i rulnd pe toat talpa, prin ntinderea lui mpinge ctre n sus; cellalt picior ajut nlarea, avnd genunchiul ctre nainte i puin lateral; trunchiul se ndreapt odat cu nceputul sriturii. Aterizarea se face pe piciorul de btaie.

Sritura din alergare cu btaie pe ambele picioare se folosete n atac:

- pentru prinderea mingiilor nalte

- uneori pentru aruncarea la poart

- uneori la angajarea pivoilor

n aprare:

- uneori la scoaterea mingiei de la adversar prin, intercepii la mingii nalte.

Descriere: din alergare juctorul poate executa sritura pe ambele picioare ntr-un timp sau n doi timpi. Tehnica desprinderii este identic cu cea de la sritura de pe loc, aterizarea se face pe ambele picioare.

Greeli : mai frecvente la execuia sriturilor n general:

- lipsa de coordonare ntre elan i desprindere

- pasul pregtitor btii prea scurt i lipsa rulajului pe toat talpa

- nu se coboar centrul de greutate n primul moment de contact cu solul al piciorului de btaie

- omiterea aciunii braelor pentru avntare

- aterizare rigid

Pasul sltat: folosit in atac precednd aruncrile din sritura pentru nelarea i evitarea adversarului.

Descriere: se execut din alergare, o uoar btaie pe un picior, rulnd clci, talp, vrf, pas i aterizarea pe talpa aceluiai picior, dup care poate urma btaia propriu-zis pe piciorul cellalt pentru aruncarea din sritura sau continuarea deplasrii pe teren.

2. ELEMENTE I PROCEDEE TEHNICE SPECIFICE ATACULUI

a) inerea mingii

Prin procedeele tehnice ale acestui element juctorul se gsete n posesia mingii pe timpul celor trei secunde permise de regulament sau pe timpul dintre prindere i un alt element tehnic de manevrare a mingii.

n jocul de handbal inerea mingii se face prin dou procedee:

- inerea mingii cu dou mini

- inerea mingii cu o mn

inerea mingii cu doua mini: dup poziia ei fa de corp poate fi:

- n dreptul capului

- n dreptul pieptului

- lateral deasupra umrului

- n dreptul genunchilor sau mai jos

Vom descrie procedeul cel mai frecvent i cel mai eficace i anume inerea mingii cu dou mini, n dreptul pieptului sau abdomenului, ntruct din aceast poziie se pot executa mai uor, mai rapid i cu mai mult precizie, orice elemente i procedee tehnice ca: pasele, aruncrile la poart, fentele, driblingul, etc.

inerea mingii n dreptul pieptului sau abdomenului este cea mai sigur i cea mai indicat, juctorul avnd posibilitatea s o protejeze mai bine. Din aceast poziie, mingea poate fi manevrat cu mai mult uurina de oricare dintre mini.

Descriere: din propoziia fundamental, mingea este inut ntre palme, astfel nct axul mingiei s corespunda zonei articulare ntre metacarpienele i degetele mijlocii; degetele rsfirate cuprind o suprafa de minge ct mai mare. Palmele privesc puin ctre nainte i nafar, degetele mari mai apropiate i orientate ctre piept. Mingea se strnge ntre palme att ct este necesar pentru susinerea ei. Contracia prea accentuat a flexorilor degetelor la nceptori se datorete n general lipsei de coordonare neuro-muscular fapt care poate stnjeni manevrarea mingiei.

Greeli frecvente:

- mingea inut numai cu extremitile proximale ale falangelor degetelor sau numai cu podul palmelor;

- coatele ridicate i deprtate palmele privesc numai ctre nainte.

inerea mingii cu o mn se poate realiza prin urmtoarele procedee:

- inerea mingii echilibrata in palma.

- inerea mingii prin aruncare

- inerea mingii apucat ntre palm i antebra

- inerea mingii apucat ntre palm, antebra i sold

Descriere:

inerea mingii echilibrat n palm

Din poziia de inere a mingii cu dou mini, pentru pregtirea pasrii i aruncrii, mingea este mpins deasupra umrului prin aciunea minii opuse braului de aruncare, de unde rezult anularea forelor respective, mingea ajungnd ntr-un echilibru relativ, moment din care poate ncepe pasarea sau aruncarea propriu-zis.

inerea mingii prin apucare

Este un procedeu tehnic folosit in special de juctorii cu palma mare i degete lungi. Fiind apreciat in unanimitate ca un procedeu tehnic tot mai des ntrebuinat cu mult eficacitate in handbalul modern, tinde s fie recunoscut ca un procedeu tehnic de baz.

Cu ajutorul lui se pot executa cele mai variate micri neltoare urmate de pase oricare parte a dispozitivului din atac ale echipei sau aruncri la poart prin surprindere.

Manevrarea cu virtuozitate a mingii inut prin apucare, duce la rezolvarea sarcinilor tehnico-tactice ale jocului, printr-o abunden de faze rapide surprinztoare, variate, stimulative i uneori de o rar spectaculozitate.

Descriere; inerea mingiei prin aezare se realizeaz cuprinznd mingea cu o mn avnd degetele rsfirate pe toat suprafaa ei, palma n cele mai multe cazuri privind n jos.

Celelalte procedee tehnice de inere a mingiei se folosesc n situaii speciale mai rar ntlnite n timpul jocului. nsuirea lor cere o pregtire deosebit. Practica confirm de altfel ca folosirea lor prezint mai puin siguran n inerea ei i eficacitatea mai redus n iniierea diverselor forme de manevrare a mingiei.

Prinderea mingiei.

Prinderea mingiei, este elementul tehnic de baz n jocul de handbal, cu ale crui multiple i variate procedee tehnice, juctorul intr, n posesia mingiei transmis de un coechipier sau interceptat de la un adversar.

Din importana acordat prinderii mingiei rezult c neexecutarea ei corect pe toat durata jocului i n special n fazele de finalizare, poate prejudicia toate celelalte aciuni colective ale juctorilor.

Prinderea mingiei poate fi influenat de urmtorii factori:

- viteza, direcia de deplasare i plasamentul juctorului care prinde mingea.

- viteza, direcia de deplasare i plasamentul coechipierului care paseaz

- modul de aciune al adversarului

- viteza de zbor, traiectoria si direcia n care se paseaz mingea

- modificarea greutii i caliti suprafeei mingiei n condiiile unui joc pe timp de ploaie.

Ca o regul general pentru toate procedeele tehnice de prindere, se recomand ca n prealabil, juctorii care i paseaz s ia un contact vizual, dup care cel care primete pasa s-i ainteasc privirea spre minge, pn la intrarea n posesia mingii. Mingea fiind asigurat n minile juctorului, iar privirea eliberat de obligaia urmririi mingiei, acesta va putea n continuare s cuprind cu privirea cmpul de joc pentru iniierea urmtoarelor aciuni individuale sau colective.

Prinderea mingiei se poate executa cu dou mini sau cu o mn, de pe loc i din deplasare.

Dup poziia fa de corp deosebim urmtoarele procedee de prindere a mingii:

- deasupra capului

- lateral i oblic

- n dreptul pieptului

- n dreptul abdomenului

- n dreptul genunchilor i mai jos

- prinderea mingiilor ce ricoeaz din pmnt

- prinderea mingiilor rostogolite

Pentru activitatea practica considerm suficient de folositoare i orientative cele cteva indicaii legate de execuia prinderii mingiei cu una sau dou mini fr descrierea i analizarea amnunit a fiecrui procedeu tehnic de prindere n parte.

Prinderea mingiei cu dou mini

Vom descrie procedeul tehnic de prindere cel mai des folosit i anume: n dreptul pieptului, care poate constitui punctul de plecare pentru modul de execuie al celorlalte procedee.

Descriere: juctorul iese n ntmpinarea mingiei cu braele ntinse nainte, palmele orientate n jos i puin nainte, policele ct mai ndeprtat de index, restul degetelor rsfirate. Dup ce mingea ia contact cu degetele, palmele se duc n extensie dorsal formnd o cup, iar braele se retrag prin ndoirea lor progresiva odat cu trecerea centrului de greutate dinapoi contribuind astfel la amortizarea pasei.

O prindere mai corecta nu va produce zgomot n momentul contraatacului mingiei cu palmele.

n faza de ateptare, membrele superioare, trunchiul i picioarele trebuie s fie relaxate

Greeli frecvente:

- orientare greit a palmelor fa n fa, una deasupra celeilalte etc.

- rigiditatea excesiv a membrelor superioare la contactul cu mingea

- rigiditatea trunchiului i a picioarelor

Prinderea mingiei cu o mn

Datorita ritmului rapid i al aciunilor surprinztoare, juctorii sunt pui de multe ori n situaia de a interveni pentru prinderea mingiei, numai cu o singur mn. Spaiul restrns de joc, agresivitatea adversarilor i contactul aproape permanent cu acetia, fac ca demarcajul s se realizeze mai greu la o distan mare de adversar, condiii din care rezult i necesitatea aplicrii cerinelor de tactic individual privitoare la prinderea i pasarea mingiei.

n aceste situaii deosebite, prinderea mingiei cu o mn, rmne singurul mijloc de a intra n posesia ei.

Pentru asigurarea mingiei este indicat ca dup prinderea ei cu o mn, cealalt s acorde sprijinul necesar.

Sunt cazuri cnd mingea prins cu o singur mn continu s fie jucat fr intervenia celeilalte.

Prinderea mingiei cu o mn este mai sigur dac pasa a fost dat spre partea braului ndemnatic la nlimea i poziia cea mai potrivit fa de corp.

Prinderea mingiei cu o singur mn se poate face:

- deasupra capului

- deasupra umrului

- oblic n sus

- lateral

- oblic n jos

Pentru celelalte procedee tehnice de prindere a mingiei nedescrise i analizate mai sus, sunt valabile aceleai indicaii tehnice, ns adaptate la viteza, traiectoria i direcia de pasare a mingiei, precum i la distana de pasare i plasamentul juctorilor ce i paseaz.

Pasarea mingiei

Dac din punctul de vedere al formei generale de execuie att pasarea mingiei ct i aruncarea ei sunt asemntoare, ca scop i mod de realizare ns, se deosebesc, fapt pentru care le vom analiza separat.

Jocul de handbal prin caracteristicile sale, impune cunoaterea i stpnirea corecta a tuturor procedeelor tehnice de pasare a mingiei, deoarece viteza de desfurare a jocului, dimensiunile reduse ale terenului si aglomerarea juctorilor pe spaii mici, ngreuneaz execuia precis a paselor. Datorit greelilor de execuie n pasarea mingiei, n majoritatea cazurilor adversarul poate intercepta mingea, oferindu-i-se astfel posibilitatea s treac in atac.

Pasarea mingiei fiind un element de baza n jocul de handbal suntem obligai a-i acorda locul i importanta cuvenita, aprecierii ce vor trebui s reflecte n procesul de instruire i antrenament.

Datorita diversitii formelor de execuie, vom sistematiza procedeele tehnice de pasare a mingiei, din punctul de vedere al formei micrii juctorului n teren i din punct de vedere al aciunii braului care execut pasarea.

Pasarea mingiei din punct de vedere al formei micrii n teren se poate executa astfel:

- de pe loc

- din deplasare

- din alergare

- din deplasare cu pai adugai

- din alergare cu pai ncruciai

- din sritura.

Pasarea mingiei din punctul de vedere al aciunii braului de pasare se poate executa prin urmtoarele procedee tehnice de baz:

Cu o mana:

- pase zvrlite: pe deasupra umrului, lateral pe lng umr, pe lng old.

- pase lansate: nainte pe lng old, napoi pe lng old, lateral.

- pasa prin mpingere

- pasa prin lovire

Cu doua mini:

- pe deasupra capului

- de la piept

- lateral sau oblic de la umr

- lansat pe lng old

- cu prindere din sritura

- cu micri identice celor din baschet

Pase speciale

- pasa din pronaie

- pasa lateral din articulaia pumnului

- pasa cu pmntul

- pasa napoi, mana continund micarea de aruncare nainte

- pasa napoi peste umr

- pasa napoi pe lng old din articulaia pumnului

- pasa laterala deasupra capului

- pasa napoi pe sub piciorul fandat

- pasa napoi cu pmntul printre picioare

Pasarea mingiei se execut prin procedeele tehnice indicate mai sus n funcie de caracteristicile lor, folosind ca elan una din cele mai adecvate forme ale micrii n teren.

Indicaii tehnico tactice pentru pasarea mingiei

O pas reuit din punct de vedere tehnic i eficace din punct de vedere tactic, trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:

- s fie precis

- s fie dat cu intensitatea potrivit n raport cu distana pn la coechipier

- s fie rapid

- s fie dat pe partea braului ndemnatic

- n funcie de plasamentul coechipierului s se foloseasc procedeul tehnic de pasare cel mai potrivit

- s fie dat n funcie de direcia de deplasare a coechipierului fa de adversar i fa de poart

- s fie dat pe partea n care adversarul nu poate interveni la minge n mod regulamentar

Lund n considerare diversitatea procedeelor tehnice de pasare a mingiei care rezult din varietatea formelor de micare n teren referitoare la elan, din varietatea poziiilor mingiei fa de corp i din varietatea micrilor i poziiilor segmentelor corpului, nu vom face descrierea pasrii mingiei pentru toate procedeele tehnice i variantele posibile n parte, ci numai pentru procedeele tehnice de baz i variantele mai frecvente.

Pasa cu o mnPasa zvrlit

n general este procedeul cel mai des folosit datorit poziiei i micrilor naturale ce contribuie la execuia pasei.

Descriere: din poziia fundamental, cu o uoara rsucire a trunchiului, mingea este dus spre napoi cu ajutorul ambelor mini. La sfritul micrii mingea rmne pentru moment echilibrat n palma braului ndemnatic. Pasarea ncepe printr-un impuls al piciorului de sprijin aflat napoi ce se propag ca o und n toate segmentele angajate n pas. Prin flexarea trunchiului pe bazin datorit contraciei musculaturii abdominale se obine mrirea acceleraiei imprimat mingiei. n prima faz a micrii braului acesta execut o traciune pn n dreptul planului frontal al trunchiului, dup care printr-o micare de biciuire se paseaz mingea n direcia dorit.

Greeli frecvente:

- n momentul execuiei pasei, braul este rigid ntins

- micarea de biciuire nu se execut i din articulaia pumnului

- mingea este mpins

- lipsa de participare i coordonare a tuturor forelor ce acioneaz de la nceputul pn la sfritul pasrii.

Pasa lansat

Pasa lansat nainte pe lng old este un procedeu tehnic de pasare mai puin folosit, care const n pendularea braului, dinspre napoi, nainte, din articulaia scapulo humeral. n aceast micare, braul este complet ntins, mingea fiind inuta n palm prin apucare, ntre palm i antebra sau echilibrat. Prin pendularea braului nainte, datorit forei centrifuge se transmite mingea, n direcia dorita.

Direcia, nlime i intensitatea pasei fiind imprimate n ultima instan de mn, cere din partea juctorilor o pregtire mai ndelungata. De aceea nceptorii nu au precizie n execuia acestui procedeu tehnic.

De asemenea, pasa lansat avnd o micare pregtitoare prea ampl, mrete posibilitatea pierderii mingiei.

Micarea de pendulare a braului spre nainte prea ampl, face ca mingea s prseasc mna prea trziu, de unde rezult o pas imprecis.

Pasarea lansat napoi pe lng old este folosit tot mai frecvent n handbal, datorita efectului surprinztor asupra adversarului n diferite situaii de joc.

n general se folosete la angajarea pivoilor, extremelor i n cadrul ncrucirilor.

Pentru o mai mare eficacitate n derutarea adversarului, se recomand ca transmiterea mingiei s fie precedat de o fent de pas sau de aruncare.

Pasa lansat napoi pe lng old poate fi realizat de pe loc, din mers sau din alergare, cu pas sltat, pai ncruciai sau pai adugai.

Descriere: de pe loc sau din alergare, mingea inut cu ambele mini n dreptul pieptului sau abdomenului este lansat napoi sau oblic napoi, prin micarea de pendulare a braului, trunchiul rsucindu-se uor ctre partea transmiterii mingiei.

n cazul transmiterii executat din pai adugai, ncruciai sau din pas sltat, ritmul de execuie impune o coordonare ntre ultimul pas i rsucirea trunchiului urmat de pas, n sensul c la aterizare, centrul de greutate coboar ndoind piciorul din spate; prin ntindere, impulsul transmis ca o und la trunchi acesta se rsucete, imprimnd mingiei fora necesar executrii pasei. Acest fel de execuie se indic n cazul cnd pasa este precedat de o fent de aruncare. n toate celelalte cazuri folosind acelai elan, pasa se execut numai prin aciunea braului.

Greeli frecvente:

- lipsa de coordonare ntre micarea picioarelor i a braului de pasare

- rsucirea trunchiului n sensul invers direciei de pasare

- imprimarea pasei o traiectorie prea nalt

- n cazul elanului cu pai ncruciai sau adugai, pasa este executat de pe piciorul opus al braului de pasare.Pasa lansat lateral se execut mai rar, cu o man. Respectnd aceleai reguli de tehnica i legea biomecanicii, se deosebete de celelalte variante doar prin direcia lateral de pendulare a braului. Pasa lansat lateral cu dou mini este mai sigur i eficace. O vom descrie la pasele cu dou mini.Pase prin mpingereSe folosete n situaii speciale ale jocului ca fiind singurul procedeu indicat. De exemplu: n marcajul strns, n angajarea pivoilor sau din lipsa timpului necesar fazei de pregtire a unei pase azvrlite de deasupra umrului la o intervenie neateptat a adversarului.

Descrierea: lipsindu-i faza de traciune, mingea este dus doar pan deasupra umrului dup care printr-o ntindere energic dar controlat a braului sau numai din impulsul picioarelor i trunchiului se execut pasa prin mpingere.

Pasa prin lovire se execut n special din sritur sau plonjon n situaii de lupt pentru minge, atunci cnd aceasta nu mai poate fi prins. Singurul mijloc ca echipa s rmn n posesia mingiei este pasarea prin lovire ctre coechipierul cel mai indicat. Micarea braului este cea a loviturii de atac de vole, cu deosebirea ca intensitatea micrii este mult redus i executat n toate direciile.

Pase cu doua mini

Datorita eficacitii i preciziei sunt tot mai des folosite putndu-se executa sub forma urmtoarelor variante:

- pasa cu doua mini de deasupra capului

- de la piept

- lateral sau oblic de la umr

- lansat pe lng old

- cu prindere din sritura

- cu micri identice celor din baschet

Tendina de a transmite mingea rapid, favorizeaz jocul modern pasarea mingiei cu 2 mini ntruct elimina micrile compensatorii i d precizie n pasarea mingiei.

n funcie de poziia mingiei fa de trunchi n momentul prinderii, se va pasa printr-unul din procedeele enumerate mai sus.

ntruct, din punctul de vedere al tacticii individuale pasarea se recomand s se fac ctre partea braului ndemnatic, n poziii n care s uureze aruncarea rapid la poart, pasarea cu dou mini lateral sau oblic de la umr poate deveni un procedeu foarte eficace. Jocul de handbal modern acest procedeu este des folosit i cu mult eficacitate la angajarea pivoilor deoarece poate deruta i surprinde adversarii.

Referitor la formele de micare din teren, poate fi executat de pe loc, din alergare sau din sritur.

ntruct majoritatea variantelor pasrii mingiei cu dou mini sunt cunoscute n general din descrierea altor procedee executate cu o mn, sau cunoscute din baschet, vom descrie doar pasarea cu dou mini lateral sau oblic de la umr ca fiind mai deosebit.

Descriere: presupunnd c mingea a fost prins lateral deasupra umrului, imediat dup prindere, chiar de pe acelai picior, se paseaz cu ambele mini de la umr oblic, n faa sau lateral, doar printr-un impuls al braelor, finalizat puternic cu articulaiile pumnului, fr nici o alt micare pregtitoare. Totui n cazul cnd pasa este precedat de o fent de aruncare din sritura, cu pai adugai sau ncruciai, micarea pregtitoare se ntrerupe prin transmiterea rapid a mingii ctre coechipier.

Greeli frecvente:

- nu se elimin micarea pregtitoare

- nu se d impuls puternic din articulaiile pumnilor

- timpul n care juctorul se gsete n posesia mingii este prea ndelungatPase speciale

Coninutul tot mai variat al tehnicii jocului de handbal modern ne oblig ca pe lng celelalte procedee tehnice de baz s considerm tot att de importante o serie de procedee tehnice care s-au impus ca strict necesare n rezolvarea sarcinilor tacticii individuale i colective datorit eficacitii lor deosebite.

Din aceast cauz n sistematizarea procedeelor tehnice de pasare a mingii, am considerat necesar gruparea i analiza lor separat.

Pasa din pronaie este preferat de juctorii ce pot ine mingea prin apucare. Se paseaz din pronaie n fazele rapide de joc n angajarea extremelor i a pivoilor.

Descrierea: din inerea mingii cu ambele mini n dreptul abdomenului se paseaz mingea printr-o micare de pronaie din articulaia pumnului cu sau fr ntinderea braului. Pasa din pronaie se poate executa din alergare, din pas sltat, pai ncruciai sau adugai o fent de aruncare la poart.

Greeli frecvente:

- nesigurana in apucarea mingii duce la pase greite

- micarea de pronaie neexecutat rapid poate duce la pierderea mingii.

Pasa lateral din articulaia pumnului

Folosit n aceleai condiii ca pasa din pronaie, se execut nlocuind micarea de pronaie cu micare de extensie la nivelul articulaiilor pumnului i cotului, pasa fiind dat lateral spre partea braului care execut pasa. Este un procedeu de pasare puin mai dificil din cauza inerii mingii n apucat cu palma orientat lateral, iar eliberarea mingii fcut prin deschiderea palmei.

Greelile frecvente: de pasare ce pot surveni provin din nesigurana apucrii mingiei.

Pasa cu pmntul ntrebuinat n situaiile n care adversarul este preocupat de intrarea n posesia mingii din poziiile mai nalte sau cnd coechipierul se afl marcat de doi adversari.

Descriere: juctorul paseaz rapid prin surprindere, cu una sau cu dou mini folosind procedeul de pasare cel mai indicat trimind mingea spre sol n direcia unui coechipier. Mingea va atinge solul n preajma coechipierului, cu intensitatea corespunztoare pentru primirea ei n bune condiii

Greeli frecvente:

- micarea pregtitoare ampl

- mingea atinge solul prea departe de coechipier

- trimiterea mingii prea puternic spre sol

Pasa napoi, mana continund micarea de aruncare nainte

Perfecionarea jocului de aprare a impus gsirea de noi procedee tehnice la transmitere a mingii cu ajutorul crora derutnd adversarul, coechipierul poate arunca mai eficace la poart. Apreciem ca acest procedeu folosit pentru nceput doar de juctorii experimentai, contribuie alturi de celelalte pase speciale, la mbogirea mijloacelor de atac.

Descriere: juctorul ajuns n preajma aparerii adverse, stimulnd o aruncare zvrlita pe deasupra umrului sau lateral, execut pregtirea aruncrii. nainte de a ncepe micarea de traciune, mingea este lsat napoi, dup care fr minge, juctorul continu restul micrii de aruncare. Desfurat rapid execuia este derutant. Aprtorii reacionnd fac blocajul, moment prielnic pentru juctorul care a primit pasa prin acest procedeu, s arunce la poart surprinztor prin intervalul creat de adversari, folosind procedeul de aruncare cel mai indicat.

Greeli frecvente:

- micarea de pregtire prea lent i ampl

- micarea de aruncare fr minge nceat i lipsit de hotrre.

Pasa napoi peste umr, se folosete n situaii multiple ca: la angajarea pivoilor, a extremei aflate din partea opus braului de pasare, precum i n cadrul ncrucirilor ntre juctori.

Pasarea mingii napoi peste umr este legat de micrile neltoare care precednd pasa, o favorizeaz.

Acest procedeu de pasare rezolva cu succes transmiterea surprinztoare a mingii ctre un coechipier ce se gsete plasat napoi i oblic, n partea opus braului de pasare.

Presupunnd c juctorul care paseaz este orientat cu umrul opus braului de aruncare spre poart, n condiiile unui marcaj strict pe partea braului ndemnatic, acesta va fi determinat s foloseasc ca procedeu de transmitere a mingii, pasa napoi peste umr.

Descriere: mingea apucat sau echilibrat este transmis peste umrul braului la pasare printr-o micare de flexie a antrenatului pe bra, mna conducnd mingea pn deasupra umrului, dnd ultimul impuls, printr-o micare de biciuire din articulaia pumnului i a degetelor. n acelai timp trunchiul se rsucete spre direcia de pasare.

Acest procedeu se poate executa de pe loc, n alergarea, cu pai adugai, cu pai ncruciai i din sritur.

Greeli frecvente:

- mingea pasat lateral deasupra capului

- mna conduce mingea prea mult, micare ce o dirijeaz ctre napoi i n jos

- mingea este pasat cu bolta prea mare

- controlul direciei pasei nu se face i din degete

- trunchiul se rsucete n partea opus mini de pasare

Pasa napoi pe lng old din articulaia pumnului

Pentru aceleai considerente care justifica folosirea cu succes a procedeului descris anterior, practica confirm necesitatea nvrii i utilizrii acestui procedeu.

Condiiile de joc ce determin ntrebuinarea lui sunt deci asemntoare, n sensul ca ntr-o situaie oarecare n raport de plasamentul adversarului i coechipierului, constituie singura soluie prin care se poate transmite mingea rapid i prin surprindere.

Descriere: purtndu-se pasa din alergare, pas sltat, pai ncruciai sau adugai, mingea este transmisa printr-o micare scurt de suspinaie sau de flexie n articulaia pumnului ctre napoi pe lng old. Braul ntins penduleaz pe lng corp, direcia i intensitatea pasei fiind date de mn i degete.

Greeli frecvente: tendina rsucirii trunchiului ctre partea opus braului de pasare reduce posibilitatea pasrii mingii unui juctor care se afl lateral i mai n fa. Juctorul comite aceast greeala din tendina de a-i vedea coechipierul cruia i paseaz, fapt ce scade simitor precizia pasei.

Pasarea lateral pe deasupra capului se folosete n situaiile n care juctorul simuleaz o aruncare la poart zvrlit pe deasupra umrului n special din sritura, pentru angajarea pivoilor care stau pe loc.

Descriere: n momentul maxim al nlrii i ntinderii braului, mingea este transmis printr-un impuls al minii i degetelor, unui coechipier ce se afl lateral n imediata apropiere.

Greeli frecvente: n pasarea mingii se imprim o intensitate prea mic sau prea mare, fapt ce da posibilitatea aprtorilor s intercepteze pasa.

Pasa napoi pe sub piciorul fandat

Eficacitatea aruncrilor zvrlite pe lng old, pe lng genunchi i mai jos, a determinat evaluarea tehnicii jocului de handbal n sensul c aprtorii cutnd s le previn folosesc procedeele de blocare corespunztoare. Ei pot fi totui surprini nu prin aruncri directe la poart ci prin procedee variate, de pasare ce sunt favorizate de poziiile avute la un moment dat de ctre atacani. Aceste procedee de pasare sunt spectaculoase dar i foarte eficace, dac sunt executate corect.

Descriere: dup o fent de aruncare zvrlit pe lng genunchi, de pe loc, din deplasare cu pai adugai, ncruciai sau pas sltat, mingea inut prin apucare este pasat pe sub piciorul fandat, printr-o micare de pendulare a braului cu impulsul minii i degetelor, ctre coechipierul plasat n spate i lateral, faa de cel care paseaz.

Greelile frecvente:

- poziia prea nalt

- fandare insuficient

- insuficient aplecare a trunchiului in fata.

Pasa napoi cu pmntul printre picioare

La fel ca procedurile de pasare descrise anterior, i acesta se folosete n situaii speciale presupunnd ns un nivel de miestrie ridicat. Cu acest procedeu se angajeaz n special pivoii.

Descrierea : poate fi mai eficace n urma unei fente de aruncare zvrlit pe lng old, de pe loc, dintr-o poziie mai nalt cu picioarele deprtate, greutatea repartizat n mod egal. Mingea este transmisa napoi cu pmntul printre picioare, coechipierul ce se gsete plasat n imediata apropiere.

Greeli frecvente: mingea atinge solul prea aproape fa de cel care paseaz.

Consideraiuni generale privitoare la folosirea paselor speciale

Dei n aparen s-ar aprecia c sunt artificii de tehnic legate doar de spectaculozitatea execuiei, aceste procedee tehnice de pasare a mingii se dovedesc din ce n ce mai necesare i deosebit de eficace, dac sunt folosite n situaiile cerute de joc, deci bine justificate i nu ca scop n sine.

Din acest punct de vedere rezult c n folosirea lor juctorii vor trebui s in seama de cteva cerine de tactic individual i colectiv ce decurg prin principiul asigurrii mingii i tendina ctre un joc eficace i anume:

- plasamentul adversarului direct fata de juctorul care paseaz

- plasamentul adversarului direct fa de juctorul ce trebuie s primeasc pasa

- plasamentul ntre juctorii care i paseaz mingea

Eficacitatea se materializeaz nu numai prin plasamentul n prima faz a celor doua perechi de juctori cnd i pot pasa folosind procedeele obinuite, ci i datorit urmtoarelor condiii: crearea unei poziii de transmitere a mingii prin atragerea adversarului direct cu ameninarea porii i pasarea coechipierului ce trebuie s ocupe o poziie de prim plan fa de minge.

Pentru folosirea cu succes a tuturor procedeelor de pasare speciale este necesar ca toi juctorii s stpneasca n aceeai msura aciunile tactice de baz n funcie de calitile fizico-tehnice ale coechipierilor n lupta direct cu adversarul.

Metodica nvrii i perfecionrii prinderii i pasrii mingiei

Prinderea i pasarea mingii unul din elementele tehnice de baz ale jocului de handbal permite prin multiplele i variatele procedee tehnice transmiterea mingiei ntre coechipieri. Executarea incorect a acestui element influeneaz negativ randamentul echipei n atac, oferind adversarului posibilitatea de a intra n posesia mingii.

Pe parcursul ntregului proces de instruire, de la nvarea pn la miestrie, se va cere executanilor s adopte neaprat pentru prinderea i pasarea de pe loc a unei poziii fundamentale ct mai convenabile i mai echilibrate. Aceeai indicaie este valabil i pentru pasele din alergare, n care juctorii trebuie s se orienteze spre minge sau coechipier n cea mai favorabil poziie.

De asemenea pentru sigurana prinderii, n ambele situaii juctorii trebuie s vin n ntmpinarea mingii.

La aprecierea profesorului sau antrenorului, prinderea i pasarea mingiei poate fi legat de nvarea driblingului i a aruncrilor la poart.

O atenie deosebit trebuie acordat nvrii corecte a pasei de pe loc cu joc de picioare, ntruct ea st la baza tuturor celorlalte variante i procedee tehnice de prindere i pasare.

Pe parcursul instruirii se pretinde juctorilor s respecte o serie de cerine privitor la modul de folosire a prinderii i pasrii mingiei, de care depinde nsuirea i aplicarea ei n mod corect, sigur i eficace, cum sunt:

- prinderea mingiei s se fac cu dou mini

- pasa s se execute rapid, fr alte micri suplimentare

- pasa s se efectueze la nlimea cea mai potrivita i spre partea braului ndemnatic cu procedeul cel mai indicat

- pasa s nu se dea peste mai muli juctori

- pentru pasele speciale, juctorul apreciaz i hotrte folosirea procedeului de pasare n funcie de plasamentul adversarului, de poziia mingiei fa de corp, de plasamentul, aciunea i calitile coechipierului;

- juctorul trebuie s neleag ca prin aciunea sa l determin pe coechipierul cu mingea s-i paseze din direcia i momentul cel mai potrivit. Deci trebuie s anticipeze cu precizie faza ce poate fi creat prin aciunea pe care o ntreprinde .

Prinderea i pasarea mingiei de pe loc

Pasa ntre doi juctori

Colectivul este organizat pe dou rnduri, fa n fa , la 5 6 m distan unul de altul i 2 3 m interval ntre juctori. Din poziia fundamental, folosind jocul de picioare, juctorii i paseaz mingea ntr-un ritm potrivit, care se mrete la indicaia profesorului sau antrenorului. n momentul pasrii piciorul opus braului ndemnatic este dus nainte. Se poate lucra pe reprize n uniti de timp sau numr de pase dinainte stabilit.

Pase ntre 3-4 juctori

Dispui n form de triunghi sau ptrat, din poziia fundamental folosind jocul de picioare, juctori i paseaz mingea pentru nceput de la dreapta la stnga. Mai trziu se schimb sensul pasrii, pentru care juctorii trebuie s-i pregteasc o poziie convenabil echilibrat, orientndu-se spre direcia de pasare n timpul zborului mingiei spre ei.

Dup pasarea mingiei juctorul se poate retrage cu pai mruni la coada irului propriu; meninnd poziia fundamental specific atacului, se poate deplasa la coada irului unde a pasat sau la irul opus. Aceasta n cazul cnd formaia este compus din iruri de juctori dispui n forma de triunghi sau ptrat. Daca sunt numai 3 sau 4 juctori, acetia, meninnd poziia fundamental pe toat durata reprizei, i paseaz mingia n continuare.

Pase succesive la acelai juctor

Juctori sunt dispui cte 3 n formaie de triunghi la 5-6 m distan ntre ei. Folosind doua mingi, exerciiul se desfoar astfel: din poziia fundamental cei doi juctori au cte o minge pe care o paseaz pe rnd celui de al 3-lea. Ritmul pasri crete pe msura perfecionrii cnd se poate mrii i distana ntre juctori. Dup un numr de repetri, sau o unitate de timp se schimba rolul juctorului.

Pase ntre 3 juctori cu dou mingi

Din aceeai formaie n triunghi, juctorii i paseaz cele dou mingi n acelai sens, care se urmresc una pe cealalt. Dup un numr de repetri se schimb sensul pasrii. Exerciiul se poate desfura pe reprize, ca numr de pase sau pe uniti de timp.

Pe lateral ntre doi juctori

Colectivul este dispus pe doua rnduri, fa n fa, la 5-6 m distan unul de celalalt iar juctorii la un interval de 2-3 m ntre ei. n cazul existenei unui numr mai mic de mingii de handbal, se poate executa pe dou trei perechi. Pentru a exersa aceast pas, juctorii fiecrei perechi se orienteaz astfel nct s fie cu faa n direcia celuilalt. Din aceast formaie se nva i se perfecioneaz pasele, n condiii apropiate de joc schimbndu-si orientarea dup un numr de repetri, juctorii i vor perfeciona n aceste condiii pasa lateral.

Pase ntre 2-3-4 juctori de ptrunderi succesive

Juctorii aezai pe dou iruri, la nivelul interior i paseaz mingia pe ptrunderi succesive, transformnd alergarea normal din momentul prinderii mingiei n pai adugai sau ncruciai, pentru a pasa cu precizie urmtorului partener ce ptrunde spre poart.

Acelai exerciiu poate fi executat i de 3 sau 4 juctori, colectivul fiind aezat pe 3 sau 4 rnduri.

Pase pe ptrunderi succesive din formaia n potcoav

Colectivul este mprit pe echipe de cte 5 juctori. Acetia trec pe rnd s execute cte o repriz de 2-3 pase pe ptrunderi succesive. Juctorii aezai n atac pe posturile respective paseaz pe ptrunderi succesive din om n om apoi din 2 n 2, mrind progresiv ritmul de pasare i tria pasei.

Prinderea i pasarea mingiei din alergare

Pase din alergare din formaia n suveic simpl

Varianta I : juctorii aezai n suveica simpl i paseaz mingia din alergare deplasndu-se n linie dreapt spre irul din fa. Juctorul alearg, prinde mingia paseaz urmtorului care iese n ntmpinare dup care, accelernd alergarea se deplaseaz la coada irului unde a pasat.

Varianta a II a : din aceiai formaie, irurile ns dispuse puin oblic unul fa de cellalt dau posibilitatea executrii paselor oblice din alergare. Juctorii alearg nainte, prind i paseaz mingia oblic spre dreapta, apoi spre stnga, dup care accelernd alergarea trec la irul opus.

Varianta a III a : tot din suveic simpl, cele doua iruri fiind dispuse aproape lateral unul fa de cellalt, juctorii i paseaz mingia spre dreapta, apoi spre stnga. Ieire n ntimpinarea mingii, prinderea i pasarea se fac din deplasare nainte, dup care juctorul se ndreapt spre coada irului opus.

Suveica cu variantele ei poate fi folosit i n cadrul perfecionrii paselor speciale.

Pase din alergare din formaie n suveica dubl

Varianta I : juctorii sunt dispui pe 4 iruri, cte 2 fa n fa. Din aceast formaie mingia este pasat alternativ n fa sau oblic, iar juctorii trec la irul unde au pasat. Ieirea juctorilor n ntimpinarea mingii se face pe direcia irului la care urmeaz s se aeze.

Varianta a II a : din aceeai formaie, dup pasarea mingiei din alergare juctorii trec numai la irul din fa.

Varianta a III-a : tot din aceast formaie dup pasarea mingiei juctorii trec la irul alturat unde au pasat.

Pase din alergare in suveica in cruce

Colectivul este organizat pe 4 iruri orientate cu faa spre centru . Alergnd spre irul din faa, juctorul primete mingia dinspre stnga sau dreapta, o paseaz spre stnga sau dreapta i continu alergarea pe aceeai direcie, trecnd la coada irului. Se pot folosi i pasele speciale.

Pase din alergare ntre doi juctori

Juctorii sunt dispui pe dou iruri, cu un interval de 5-7 m ntre ele. Alergnd n lungul terenului juctorii i paseaz mingia ntre ei. Cel care primete mingia n preajma semicercului de 9 m poate arunca la poart cu un procedeu la alegere sau unul stabili de profesor sau antrenorului. Cu timpul se poate mri intervalul ntre juctorii n timpul alergrii precum i viteza de deplasare, mrind astfel gradul de dificultate al execuiei. Pe o treapt superioar de instruire, juctorii ajuni n treimea advers n teren pot face o ncruciare terminat cu aruncarea la poart. ncruciarea se realizeaz prin deplasarea mai rapid a juctorului fr mingie, oblic ctre colul opus terenului, unde primete pasa. Coechipierul trecnd prin spatele acestuia reprimete mingia i arunc la poart.

Pase din alergare n suveica dubl pe perechi

Juctorii aezai n formaia de suveic dubl execut pe perechi. Mingia se paseaz din alergare i n treimea advers de teren paseaz perechii din fa care iese n ntmpinarea mingiei, dup care trec la coada irurilor respective.

Cu timpul se poate mrii intervalul dintre juctori, viteza de alergare, precum i distana de la care se paseaz urmtoarei perechi. De asemenea la aprecierea profesorului sau antrenorului cei doi juctori aflai n alergare execut o ncruciare, dup care paseaz celeilalte perechi ce intr n aciune. Se pot folosi i pasele speciale .

Pase din alergare pe poziii viitoare

Cu ajutorul acestor exerciii juctorii i pot perfeciona tehnica prinderii i pasrii mingii datorita condiiilor mai dificile i mai apropiate de joc. Se dezvolt de asemenea deprinderea juctorilor de a gsi momentul oportun de intrare n aciune, precum i dezvoltarea simului de apreciere a triei pasei i direciei de pasare pe poziia viitoare, n funcie de momentul de intrare n aciune i a vitezei de deplasare a juctorului urmtor.

Dificultatea exerciiului poate crete mrind distanele ntre irurile de juctori, tria pasei, precum i viteza de alergare.

Exerciiul se poate face din formaia n triunghi sau ptrat, folosind una sau dou mingi. Mingea aflat la primul juctor din ir este pasat oblic, nainte, spre juctorul irului din fa, care se deplaseaz n alergare spre irul urmtor. Acestea, la rndul su, paseaz n continuare juctorului din irul urmtor, pentru a prinde mingea pasat pe poziia viitoare. Dup pasare, juctorul trece la coada irului unde a pasat. Exerciiul poate fi executat n ambele sensuri.

Pase din alergare n cadrul ncrucirilor ntre 2 i 3 juctori

Exerciiul se efectueaz din formaie pe dou iruri la nivelul interior, mingea gsindu-se la juctorul din dreapta; acesta paseaz celui din stnga, ptrunde primete mingea i o paseaz lateral i napoia juctorului ce ptrunde prin spate primete i arunc la poart, sau paseaz unui distribuitor de minge care reia exerciiul.

Acelai exerciiu se poate executa i n cadrul ncrucirii ntre 3 juctori, pasele la ncruciare putnd fi date lateral spre napoi sau lateral spre nainte. De asemenea se pot folosi i pase speciale.

Pase din alergare n cadrul circulaiei n opt

Juctorii sunt aezai pe trei grupe de cte 3 pe toat suprafaa terenului. Juctorul din mijloc are mingea i la iniiativa acestuia ncepe circulaia n opt prin deplasarea sa oblic stnga sau dreapta n dribling, dup care paseaz napoi interului. Acesta, ptrunznd n dribling spre poart, paseaz n continuare napoi interului dreapta, juctor care continu circulaia spre partea cealalt. Exerciiul se poate executa i cu ajutorul unui distribuitor de minge aflat pe semicerc, a doi distribuitori aflai pe posturile de extreme sau cu toi trei distribuitori, pasndu-se alternativ fiecruia dintre ei. Se pot folosi pasele speciale.

Pasa din alergare n cadrul schimburilor de locuri ritmice ntre 3 juctori

Cu ajutorul acestui exerciiu, juctorii au posibilitatea sa nvee, dar n special s perfecioneze pasarea mingiei din alergarea n condiii mai variate de deplasare i vitez de transmitere a mingiei. Se pot folosi pasele speciale.

Juctorii sunt aezai pe 3 rnduri, cei din mijloc avnd cte o minge. La iniiativa celui din mijloc care pornete n dribling, spre dreapta sau stnga, determin juctorul de pe acea parte s porneasc n alergare pe o diagonal mai scurt care primete mingea. Juctorul din centru dup ce a pasat alearg foarte repede prin spatele acestuia. Al treilea juctor va alerga din primul moment pe o diagonal mai lung pentru a primi mingea de la juctorul nr.2.

De reinut este faptul c juctorul fr minge accelereaz alergarea, timp n care cel cu mingea alearg ntr-un tempo normal. Exerciiul astfel executat devine ritmic datorit modificrii voite a ritmului de alergare i relurii drumului parcurs de fiecare juctor. n acest fel se creeaz condiii pentru perfecionarea pasrii mingiei, folosindu-se i pasele speciale.

Pasele speciale

Daca nu de mult erau considerate ca artificii de tehnic sau proprii numai anumitor juctori deosebit de dotai, astzi e bine s fac parte din arsenalul procedeelor tehnice ale juctorului de handbal. Dei folosite mai frecvent n angajarea pivoilor, ele trebuie s devin o rezolvare n transmiterea rapid, sigur i prin surprindere a mingiei ctre toi juctorii atunci cnd situaiile de joc o cer i nu ca un scop de sine. De aici decurge i necesitatea nvrii paselor speciale mai de timpuriu. Folosirea lor n joc trebuie s in seama de:

- plasamentul coechipierilor ce-i paseaz

- atragerea aprtorului care marcheaz coechipierul prin ameninarea porii i angajarea lui

- cel care trebuie angajat s obin ntotdeauna prim plan fa de minge

- stpnirea n aceeai msura a aciunilor tactice de baz n funcie de calitile fizico-tehnice ale coechipierilor n lupta direct cu adversarul.

Pasele speciale au aprut n practica jocului din necesitatea rezolvrii unor situaii de joc pentru transmiterea mingiei ntr-un timp mai scurt, prin surprindere, dar i precis.

Ca pase speciale putem enumera:

- pasa prin pronaie;

- pasa laterala din articulaia pumnului;

- pasa cu pmntul;

- pasa napoi, mna continund micarea de aruncare nainte;

- pasa napoi peste umr;

- pasa napoi pe lng old;

- pasa lateral pe deasupra capului;

- pasa napoi pe sub piciorul fandat;

- pasa napoi cu pmntul sau direct, printre picioare

Iniierea n pasele speciale este indicat s se fac de la vrsta de 13-14 ani, perioada ce coincide cu etapa a II-a, de nvare a jocului de handbal.

Din punct de vedere metodic, iniierea, ct i perfecionarea lor, se poate realiza grupnd pasele speciale dup caractere comune, n cadrul aceleai formaii, exerciiu sau circulaii de minge i juctori. De exemplu: n cadrul suveicii simple, n funcie de momentul ptrunderii n aciune, a vitezei de deplasare i a poziiei juctorilor unul fa de altul, se pot nva i perfeciona pasa prin pronaie, pasa lateral din articulaia pumnului, pasa napoi peste umr, pasa napoi pe lng old, pasa cu pmntul etc. Pentru copiii i juniorii nceptori se pot folosi mingi de cauciuc accesibile ca mrime.

a) Pase speciale de pe loc

Pase ntre 2 juctori ( pe perechi )

Juctorii sunt dispui pe 2 rnduri, fa n fa, la 4-5 m distan i 2-3 m interval ntre ei. Pe perechi, juctorii orientai cu umrul braului ndemnatic spre interiorul formaiei, folosind jocul de picioare, i paseaz mingia n pronaie. Pn la nsuirea procedeului tehnic mingea poate fi nsoit i de mna stng, mai ales pentru executanii cu mna mai mic. Din aceeai formaie i orientare se execut i pasa lateral din articulaia pumnului.

Pentru exersarea pasei apoi peste umr, napoi pe lng old, napoi pe sub piciorul fandat i napoi printre picioare, juctorii aflai n aceeai formaie se vor orienta cu braul ndemnatic spre exterior formaiei. Fiind procedee specifice de angajare a pivoilor, juctorii se obinuiesc s nu-i demate aceasta intenie privind nainte i nu spre cel cruia i paseaz. Mai trziu angajarea este precedat de un dribling, fenta de aruncare la poart etc.

Tot din aceast formaie se pot executa i pasele cu pmntul.

Pasa n cerc

Juctorii sunt dispui pe un cerc unul n urma celuilalt, la o distan de 1-2 m. de la intervale egale, 2-3 mingii sunt pasate de ctre juctori n acelai sens, folosind procedeele: napoi pe lng sold i napoi peste umr, n aa fel nct mingiile s nu se ajung din urm una pe cealalt.

Pentru mrimea dificultii execuiei, acelai exerciiu se execut din mers, apoi din uoara alergare spre cerc.

Pase pe iruri

Colectivul este organizat pe mai multe iruri, juctorii stnd la 2-3 m unul n urma celuilalt. Din aceast formaie se pot executa pasele speciale napoi peste umr i napoi pe lng old.

Pasa n formaiile n triunghi i n ptrat

Juctorii sunt dispui pe iruri n formaiile n triunghi i n ptrat, cu circa 4-5 m ntre iruri. Din aceste formaii, folosind jocul, de picioare, se pot executa toate pasele speciale enunate pn acum. Sensul pasrii mingiei este n funcie de mana ndemnatica a juctorilor.

Dup ce a pasat, fiecare juctor revine la irul propriu printr-o deplasare cu spatele prin pai mruni.

b) Pase speciale din alergare

Pase la juctori fici

Din formaia asemntoare celei pentru nvarea pasei din alergare, ns folosind pasele speciale, juctorii dintr-un ir paseaz spre dreapta i stnga la juctorii fici dispui din loc n loc n lungul terenului. Exerciiul poate s se termine cu aruncarea la poart din alergarea sau cu un alt procedeu.

Juctorii fici, avnd condiii optime de lucru, urmresc s prind bine mingea i n special s o paseze corect pe poziie viitoare celui care alearg.

Pase la juctorul suveic

Din formaie n suveic simpl, cu un juctor la mijloc, exerciiul se desfoar astfel: primul juctor din ir paseaz juctorului suveic, alearg reprimind mingea de la acesta, dup care o paseaz mai departe primul din irul de fa. n acest timp, juctorul suveic, deplasndu-se n partea cealalt a direciei de alergare a juctorilor primete i paseaz n continuare.

Din aceast formaie suveic pot folosi pasele speciale indicate pn aici. Pentru creterea densitii exerciiului se pot folosi dou mingi care vor fi pasate din alergare alternativ juctorului suveic; de data aceasta ns el va sta pe loc.

Pase la juctori fici pe semicerc

Din formaie: un juctor pe semicerc, un ir la nivelul interului i alt ir la nivelul conductorului de joc, exerciiul se desfoar astfel: juctorul de centru plaseaz interului care ptrunde oblic spre extrema, reprimete mingea i transformnd alergarea n pas sltat sau pai adugai angajeaz printr-o pas special adecvat, juctorul pe semicerc.

Dup execuie, juctorii schimb locurile n aa fel nct s acioneze de pe cele trei posturi. Pentru perfecionare se angajeaz printr-o pas special adecvat, n micare pe ambele pri.

De pe partea dreapt a terenului se angajeaz pivotul folosind pasa napoi peste umr, napoi pe lng old, napoi pe sub piciorul fandat sau din sritura cu pasa lateral pe deasupra capului. De pe partea stng a terenului pivotul este angajat prin pasa din pronaie, lateral din articulaia pumnului sau din sritur. n funcie de poziia fa de pivot n momentul dat se pot folosi i celelalte procedee de pasare.

Pase din suveic simpl cu deplasare liber

Juctorii aezai n suveica simpl i paseaz mingea din alergare folosind pasele speciale. Dificultatea exerciiului const n faptul c fiecare executant ce intr n aciune creeaz situaii variate, spontane, prin direcia de deplasare, prin schimbarea direciei i a vitezei de alergare, oblignd pe coechipier s foloseasc procedeul de pasare cel mai bine corespunztor. Mrind viteza de alergare n direcii diferite unii fa de alii i folosind judicios gama variat de pase speciale, juctorii le pot perfeciona n condiii chiar mai grele dect un joc.

DRIBLINGUL

n desfurarea jocului, acest element constituie uneori singurul mijloc de deplasare a juctorului cu mingea n teren. Din punct de vedere tactic ns, se recomand folosirea lui numai atunci cnd situaiile o cer. Ne este foarte bine cunoscut, c ntrebuinndu-l abuziv, se nfrneaz jocul, se poate prinde mingea, se micoreaz astfel posibilitatea surprinderii adversarului. Juctorul care abuzeaz de dribling, distruge jocul colectiv i constituie una din manifestrile profilului individualist ca aspect al vedetalismului. Totui necesitatea folosirii driblingului, dar n mod raional, cere din parte a juctorilor o bun pregtire fizic, ndemnare, coordonarea micrilor braelor cu a picioarelor, toate n condiiile luptei cu unul sau mai muli adversari.

n scopul protejrii mingiei, i derutrii adversarului, juctorii pot nva i folosi deopotriv driblingul cu mna dreapt i cu mna stng.

Modificarea regulamentului de handbal n 7 privitoare la posibilitatea deplasrii juctorului cu mingea pe teren, n sensul permisiunii de a folosi driblingul multiplu, a fost adus tocmai pentru a nu opri deplasrile i aciunile rapide ale juctorilor n cadrul combinaiilor tactice n atac, respectiv pentru a da jocului cursivitate mai mare.

Fa de motivrile enunate mai sus, se indic folosirea driblingului, numai n situaii ca:

- juctorul singur pe contraatac

- ptrunderi spre poart

- n cadrul combinaiilor tactice n atac

- pentru pstrarea mingiei n posesia echipei proprii

- coechipierii strict marcai, juctorul cu mingea nu are cui pasa

- pentru calmarea jocului, organizarea lui i nceperea unei noi faze de atac n funcie de situaia creat

n handbal exist 2 procedee de conducere a mingii n teren : driblingul simplu i driblingul multiplu.

Driblingul simplu, dup prinderea mingiei, juctorul este obligat ca dup cel mult trei pai de alergare cu mingea n mn s execute un dribling, adic o singur btaie i prindere a mingiei.

Dup prinderea mingiei, juctorului i este permis s fac trei pai, n continuare s arunce la poart sau s paseze. Este un procedeu folosit n special la ptrunderi urmate de aruncare la poart.

Driblingul multiplu, dup prindere, se execut tot cu o mn, mingea fiind btut n pmnt puin lateral i oblic nainte fa de corp, astfel nct s nu frneze deplasarea. Dup ce mingea revine la pmnt, se reia contactul printr-o micare de nsoire elastic din articulaia pumnului, cu palma rotunjit, degetele rsfirate, urmnd ca nainte de a ajunge n punctul maxim al nlrii, s se repete micarea de mpingere ctre n jos i nainte. Schimbnd orientarea palmei la nceputul mpingerii, se poate dirija mingea n direcia dorit. Se indica n general ca driblingul s fie astfel executat nct nlimea la care mna ia contact cu mingea, s nu depeasc nivelul oldului, pentru a micora posibilitatea adversarului s scoat mingia din dribling din orice direcie. Braul stng se mic n mod natural, iar cnd e cazul prin poziia lui, protejeaz mingia la intervenia din lateral a adversarului. Repetndu-se aceleai micri pe timpul deplasrii se realizeaz driblingul multiplu.

n timpul executrii driblingului, se alearg cu viteza impus de situaie, cu trunchiul nclinat puin ctre n fa, iar privirea orientat astfel nct, juctorul s nu piard ansamblul de pe teren.

Dup terminarea driblingului i prinderea mingiei cu dou mini, juctorul are voie s mai fac cel mult trei pai, sau s in mingea 3 secunde, dup care este obligat s paseze sau s arunce la poart.

Greeli frecvente:

- rigiditatea ntregului bra n timpul manevrrii mingiei

- mingea este btut n faa corpului i nu n lateral

- se imprim mingiei o direcie i intensitate nepotrivit

- privirea orientat numai ctre locul unde se bate mingia

- braul opus celui care dribleaz, nu se mic natural, fiind rigid

Aruncarea la poartTehnica handbalului perfecionndu-se continuu s-a mbogit considerabil cu noi procedee tehnice de aruncare la poart. Dac n urm cu civa ani la ndemna juctorilor se afla un numr restrns de procedee, astzi handbalul modern, dispune de procedee multiple, variate, surprinztoare, de mare ndemnare si eficace.

Aruncarea la poart este unul din elementele de baz a jocului, de care poate depinde randamentul individual i colectiv al unei echipe.

Prin natura aruncrilor la poart n condiii de joc, acestea cer din partea juctorilor o pregtire minuioas i aptitudini deosebite.

De aceea n procesul de instruire i antrenament un loc important l ocup nvarea i perfecionarea tuturor procedeelor de aruncare.

Prin aruncrile la poart se pot concretiza aciunile tehnico-tactice ale juctorilor echipei, determinnd totodat i rezultatul final al unui joc.

Importana cunoaterii i stpnirii celorlalte elemente tehnice este de necontestat, dar n ultima instan ele nu pot determina cum determin aruncarea la poart randamentul unui juctor n atac.

Aruncrile la poart angrennd majoritatea segmentului corpului, presupun executarea coordonata a unor complexe de micri n funcie de procedeele folosite

Coordonarea micrilor necesare unei eficace aruncri la poart, const din: nlnuirea fireasc a micrii picioarelor, trunchiului, umerilor i segmentelor braului de aruncare, cu fora, intensitatea, viteza i amplitudinea corespunztoare fiecrui procedeu.

Datorit situaiilor complexe ivite, juctorii sunt obligai s rezolve finalizarea diferitelor aciuni folosind procedee de aruncare la poart n funcie de calitile individuale, postul pe care l ocup n echip, eficacitatea procedeului respectiv, de situaia creat la un moment dat.

La fel ca procedeele tehnice de pasare, procedeele tehnice de aruncare le sistematizm astfel:

- aruncri zvrlite

- aruncri lansate

- aruncri prin mpingere

- prin lovire

Spre deosebire de aceleai procedee de pasare, aruncrile la poart presupun declanarea unor fore i viteze de execuie, mai mari, la care concur toate segmentele corpului i factorii ce contribuie la aruncare dup cum urmeaz:

- viteza de deplasare a masei corpului

- lungimea prghiilor ce particip la aruncare

- coordonarea micrii segmentelor corpului, cu viteza de deplasare a masei i folosirea musculaturii picioarelor, trunchiului i braului.

Aruncrile la poart, din punctul de vedere al formei micrii interne, se pot executa:

- de pe loc

- din deplasare folosind: alergare lansat, alergare cu pai ncruciai, alergare cu pai adugai, pasul sltat, sriturile.

Fa de diversitatea posibilitilor de aruncare la poart, o sintetizare unica nu este posibil de realizat. Pentru scopul nostru, de a le cunoate i nva, am considerat ca este suficient de potrivit sistematizarea conceputa pe baza experienei practice, respectnd n general i ealonarea fireasc de nvare.

Aruncarea la poart din alergare

Aruncarea la poart din alergare pe deasupra umrului

Se execut n situaii de contraatac i mai rar n faa zonei, deoarece fiind o aruncare dreapt aproape pe direcia de alergare, posibilitatea de a surprinde i nela adversarul dispus ntre atacant i poart este mai redus.

Aceast aruncare poate fi precedat de o pas, un dribling i apoi aruncarea propriu-zis.

Indiferent pe ce picior se prinde mingia, aruncarea se execut de pe piciorul braului de aruncare, dup unul, doi sau trei pai. Piciorul braului de aruncare fiind punct de sprijin pe sol, cellalt picior i braul de aruncare fiind napoi, formeaz un arc asigurnd prin ducerea lor nainte fora necesar aruncrii.

Eficacitatea aruncrii depinde de viteza de alergare, de fora imprimat pe piciorul de sprijin, de punerea n contracie abdominal i de tendina de accelerare progresiva, ajungnd ca momentul final al biciuirii braului s fie de intensitate maxim.

Descriere: s presupunem c mingia prins din alergare pe piciorul stng, nainte ca acesta s ating pmntul, urmeaz micarea pregtitoare a aruncrii, care const n rsucirea trunchiului i ducerea mingiei deasupra umrului braului de aruncare, timp n care piciorul drept penduleaz ctre nainte. n momentul realizrii punctului de sprijin cu piciorul drept, urmeaz aciunea coordonat a trunchiului, braului de aruncare i a piciorului stng, ce execut o micare de pendulare energic nainte. Braul trecnd pe deasupra umrului prin micare de biciuire execut aruncarea.

Descrierea a fost fcut pentru aruncarea la poart executat dup un pas de la primirea mingiei.

n aceleai condiii, aruncarea poate fi realizat dup doi sau trei pai, fr ca succesiunea lor s sufere vreo modificare.

Aruncarea executat dup un singur pas, este mai eficace i mai surprinztoare.

Ca varietate a acestui procedeu mai este aruncarea din alergare lateral pe lng umr i mai jos.

Greeli frecvente:

- mingia nu este dus napoi deasupra umrului

- paii pregtitori aruncrii prea mari i lente

- schimbarea succesiunii pailor

- piciorul opus braului de aruncare este trt pe pmnt

- mna nu acoper mingia

- aruncarea executat nainte de reflexia energic a trunchiului pe bazin.

- lipsa de coordonare n micarea picioarelor cu a braelorAruncarea la poart cu pai ncruciai

Fiind un procedeu de aruncare cu ajutorul cruia juctorul poate surprinde adversarul prin mai multe variante de execuie, este considerat procedeu de baz.

Datorit multiplelor posibiliti de execuie a elanului cu pai ncruciai, execuia este n funcie de:

- piciorul pe care se prinde mingia i dac din acest punct de vedere biomecanic se consider pas

- existenta celor trei pai posibili executai

- posibilitatea de ncruciare a picioarelor din fa sau prin spate pentru a ajunge n poziia cea mai favorabil aruncrii.

Eficacitatea aruncrilor pe lng ali factori care depind de juctori, mai este condiionat de rapiditatea execuiei elanului, direct proporional cu spaiul i numrul de pai folosii n aruncare.

Dei exist posibiliti multiple de execuie a ntregului numr de pai permii, ne vom opri totui asupra procedeului de aruncare, care folosete cel mai mic numr de pai, n cel mai scurt timp de execuie i cu maximum de eficacitate.

Descriere: dup prinderea mingiei pe piciorul stng care poate fi n faza de pendulare sau de sprijin, trunchiul se rsucete energic spre dreapta odat cu ncruciarea rapid a piciorului drept prin faa sau prin spatele piciorului stng odat cu coborrea centrului de greutate pe piciorul drept flexat. n acest timp mingia este dus ctre napoi. n continuare prin ntinderea piciorului drept se d un impuls energic ce se transmite prin old mai departe prin trunchi pn la bra. Odat cu rsucirea trunchiului nainte i flexat pe bazin braul execut ultima faz a aruncrii zvrlite prin biciuire.

Dup execuia ncrucirii de ctre piciorul drept, cel stng poate fi repus apoi pe sol naintea sau n timpul aruncrii:

- naintea aruncrii pentru unui echilibru mai stabil i a forei mai mari de aruncare

- n timpul aruncrii pentru a da posibilitatea unei execuii mai rapide i trecerea cu uurina la folosirea oricrui alt procedeu de aruncare.

Privitor la modul de ncruciare al picioarelor, unul prin faa sau spatele celuilalt, practica ne ndeamn s susinem ca fiind mai util trecerea piciorului de ncruciare prin spate pentru urmtoarele considerente:

- pasul este mai scurt, fapt ce favorizeaz execuia pe un spaiu i timp mai redus

- pasul prin spate ofer posibilitatea ca centrul de greutate s fie mai aproape de punctul de sprijin, chiar deasupra lui, prin deplasarea piciorului i nu a centrului de greutate

- printr-o astfel de execuie se evit apropierea de adversar, sau poate chiar favorizarea evitarea adversarului.

Pentru aruncarea la poart folosind 2 sau 3 pai ncruciai se procedeaz identic, adugndu-se doar la ncruciare numrul respectiv de pai.

Ca variante ale aruncrii la poart cu pai ncruciai privitoare la micarea braului, enumerm urmtoarele:

- aruncarea la poart cu pai ncruciai zvrlit pe deasupra umrului

- aruncarea la poart cu pai ncruciai zvrlit n lateral pe lng umr

- aruncarea la poart cu pai ncruciai zvrlit pe lng old

- aruncarea la poart cu pai ncruciai zvrlit pe lng genunchi i mai jos

Executarea tuturor variantelor se realizeaz adaptnd la specificul fiecrei variante, tehnic descris anterior, primind mingia de pe loc sau din alergare.

Aruncarea la poart cu pai adugai este un procedeu tehnic asemntor celui cu pai ncruciai, cu deosebire ca paii se altur unul lng cellalt, indiferent pe ce picior se prinde mingia, axul umerilor fiind ndreptat spre poart.

Aruncarea spre poart cu pas sltat este un procedeu tehnic folosit cu succes pentru aruncrile de la distan, ntruct poziia final de aruncare este asemntoare cu cea de la pai ncruciai sau pai adugai, asigurnd:

- fora de aruncare

- posibilitatea de a deruta aprtorul, folosind din micare procedeele de aruncare cele mai indicate fa de faza creat.

Descriere: din alergare mingia se prinde pe piciorul drept. Printr-un salt pe acelai picior, odat cu coborrea centrului de greutate se pregtete aruncarea prin rsucirea trunchiului spre dreapta i ducerea mingiei, spre napoi n raport cu aruncarea. Prin mpingere cu piciorul, se transmite fora la segmentele angajate s execute aruncarea prin procedeul dorit.

Greeli frecvente:

- elan lent cu pai mari

- greutatea corpului trecuta pe piciorul din fa nainte de execuia aruncrii

- nu se pregtete aruncarea prin rsucirea trunchiului i ducerea mingiei spre napoi

- nu se folosete fora de mpingere a piciorului din spate

- la prinderea mingiei se execut o sritur prea mare

Aruncarea la poart direct de pe piciorul braului de aruncare

Perfecionarea tehnicii, consecina a cerinelor tactice de joc, a impus adaptarea i folosirea unor procedee de aruncare la poart cu maxima eficacitate.

Din acest punct de vedere, aruncarea la poart direct de pe piciorul braului de aruncare, poate deveni foarte eficace, deoarece ntrunete calitile unei aruncri rapide, surprinztoare i chiar foarte puternice.

Acest procedeu cere din partea juctorilor mare ndemnare i coordonare, pentru c este condiionat de prinderea i aruncarea de pe acelai picior.

Descriere: din alergare, juctorul primete mingia din uoar sritur, pregtind n acelai timp aruncarea prin rsucire brusc a trunchiului spre dreapta cu ducerea mingiei spre napoi, dup care urmeaz aterizarea si aruncarea de pe piciorul drept, cu sprijinul imediat n faa a piciorului stng.

Aruncarea la poart din sritur

Este un procedeu tehnic de aruncare la poart de baz, folosit datorit avantajelor care le prezint. Cu ajutorul aruncrii din sritur se pot rezolva situaii deosebite ca:

- n lupta direct cu adversarul se poate arunca rapid si eficace la poart, chiar peste blocajul aprrii

- se poate surprinde de la distan o aprare aglomerat

- n timpul sritu


Recommended