Home >Healthcare >142813783 51644877-ingrijire-bebe-copii-parinti-cu-dragoste

142813783 51644877-ingrijire-bebe-copii-parinti-cu-dragoste

Date post:18-Jul-2015
Category:
View:324 times
Download:1 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • CU DRAGOSTE. . .SFATURI PENTRU NGRIJIREA COPILULUI MIC

  Autori:Petru StrAtulAtAla CurteAnu

 • Autori:

  Petru Stratulat, profesor, dr. hab. medicin, director pe tiin, IMSP ICOSMiC

  Ala Curteanu, confereniar, dr. medicin, efa laboratorului tiinific perinatologie, IMSP ICOSMiC

  Descrierea CIP a Camerei Naionale a CriiStratulat, PetruCu dragoste : (sfaturi pentru ngrijirea copilului mic) / Petru Stratulat, Ala Curteanu. Ch. : S. n., 2010 (Tipogr.-Sirius SRL). 84 p.5000 ex.

  ISBN 978-9975-9896-1-9.613.952(049.3)S 90

  613.952(049.3)

  S 90

  ISBN 978-9975-9896-1-9.

 • 3Dragi prini,

  n sfrit, copilaul vostru a venit pe lume!

  A nceput cea mai incitant, cea mai frumoas i cea mai provocatoare perioad din viaa dumneavoastr. V dorim s avei parte de o via lung i fericit i s v bucurai pe deplin de experiena pe care tocmai o ncepei!

  Se spune c toi bebeluii sunt la fel, dar nu este adevrat. Exist copilai cu pielea nchis la culoare sau alb, cu sau fr pr, mai mari sau mai mici, fetie sau b-ieei. ns toi au ceva n comun bebeluii au nevoie de hran, ngrijire i atenie adecvate i de mult dragoste ...

  Va dura un an de la prima respriraie a bebeluului pn la primii pai. n aceast perioad, micuii vor evolua de la mici fpturi mane, lipsite de orice ajutor, la fiine cu personalitate emoional i social proprie.

  Copilaul v va aduce schimbri importante n via iar dumneavoastr va trebui s fii perfect informai despre cum l putei crete ct mai bine.

  Momentele pe care le vei petrece mpreun vor fi unice i irepetabile, aducndu-v mult fericire dumneavoastr i copilaului Dumneavoastr. S-i alptezi micu-ul, s te joci cu el, s-i cni, s-l vezi cum crete... ce poate fi mai plcut...?

  Vei nva o seam de lucruri noi, printre care i faptul c alptarea, vaccinarea i igiena riguroas a pielii sunt primordiale pentru copilaul dumneavoastr i esen-iale pentru o dezvoltare optim.

  Dragi prini, dumneavoastr i copilaului dumneavoastr, v facem cele mai bune urri i v oferim aceast carte cu sperana c v va oferi informaia necesar primilor pai ale uneia dintre cele mai incitante experiene din via.

  Autorii

 • 4CUPRINS

  1. Naterea copilului ..................................................................................................... 5

  2. Unele stri de tranziie i probleme de sntate ale nou-nscutului ............... 8

  3. Perioada dup natere (post-partum) .................................................................. 10

  4. Alptarea .................................................................................................................... 13

  5. Alimentele solide (alimentaia diversificat) ...................................................... 35

  6. ngrijirea nou-nscutului ....................................................................................... 42

  7. Creterea i dezvoltarea copilului n primul an de via ................................... 51

  8. Somnul ....................................................................................................................... 55

  9. Jocul i rolul su n dezvoltarea copilului ............................................................ 59

  10. Copilul nscut prematur ....................................................................................... 62

  11. Copilul nelinitit ..................................................................................................... 69

  12. Comunicarea cu copilul reguli de aur ............................................................. 76

  13. Vaccinrile ............................................................................................................... 82

 • 5Capitolul 1

  NateRea CoPIlUlUI

  Primele momente mpreun3, 2, 1, 0 iat-v, cu bebeluul n brae. Dumneavoastr i soul dumneavoastr l privii ca pe cea mai mare minune. De acum nainte vei forma o adevrat echi-p.

  Naterea unui copil constituie un moment foarte important n viaa fiecrui printe i o experien cu totul nou. Nu exist nicio regul de succes pentru viaa de p-rinte, care necesit mult rbdare i bunvoin.

  Primul contact al mamei cu nou-nscutul are loc imediat dup natere. Prima ima-gine a copilului se va ntipri n mintea mamei pentru totdeauna. Nou-nscutul este o fiin, cu un temperament, personalitate i potenial unice. Aceast indivi-dualitate a copilului va influena att legtura dintre el i prini ct i dezvol-tarea lui ulterioar. Cel mai important element pentru dezvoltarea emoional, intelectual i social a copilului este dragostea prinilor pentru el.

  O experien cu totul nouVenirea pe lume a unui copil reprezint o experien cu totul nou. Exist o serie de sentimente i temeri contradictorii dac vei rspunde sau nu corect la necesiti-le bebeluului dumneavoastr. Fiecare mam, n special la prima natere, necesit sprijinul constant din partea membrilor familiei astfel nct s se poat odihni, s se calmeze i s evite perioadele de melancolie sau depresie ce pot fi cauzate de perturbrile hormonale de dup natere. Mama este foarte sensibil pe parcursul acestei perioade i nesigur pe pro p riile puteri.

 • 6A fi printe nu este o profesie, ci o abilitate do-bndit de-a lungul vieii, trecnd prin experi-ene noi la fiecare copil. Nu trebuie s cutai sfaturi, formule sau reete magice. Participai activ i druii-v!

  Este foarte important ca, chiar n timpul sarcinii, dumneavoastr i partenerul dumneavoastr s v familiarizai cu toate detaliile de ngrijire a copilului dup natere, inclusiv necesitile de nutriie, atenie i educaie.

  Ca mam v vei putea bucura att de mater-nitate ct i de viaa de printe, de la primele zile ale naterii i, mai ales, vei putea preveni o serie de probleme generate din ignoran. Este necesar s v informai, att ca femeie gravid, ca luz ct i ca mam:

  Dedicai-v complet bebeluului dumnea-voastr;

  Respectai regulile de igien i regimul dietetic i de nutriie; Acordai atenie propriei ngrijiri i nfiri i controlai-v greutatea n tim-pul sarcinii.

  Contactai cu alte persoane, schimbai impresii i experiene; Evitai activitile ce v pun sarcina n pericol.

  Aflarea mpreun a mamei cu nou-nscutul (rooming-in)Dup natere nou-nscutul cu mama sunt transferai n salonul de aflare comu-n. Sistemul de aflare mpreun a mamei cu copilul (rooming-in) a fost introdus n republic n anul 1996, astfel astzi toate maternitile ofer condiii de aflare a mamei i copilului 24/24 ore mpreun.

  Aspectul exterior al copilului imediat dup natereS-ar putea s fii uor mirat de felul cum arat nou-nscutul dumneavoastr, deoa-rece vi l-ai imaginat altfel. i ntr-adevr, aspectul unui bebelu n primele momen-te de via nu este cel pe care-l cunoatem din reviste.

  Capul pruncului este mare, membrele scurte, iar trunchiul vi se poate prea cam lung. Vei observa pe capul nou-nscutului dou zone moi, numite fontanele. Cea mare, de pe cretet, se nchide n jurul vrstei de 12-18 luni. Fontanela mic dispare

 • 7dup 6-8 sptmni. Ambele zone sunt protejate de o membran rezistent, de aceea putei spla fr team capul micuului.

  Dac vi se pare c la copilul dumneavoastr fontanela mare se nchide mai devre-me de 12-18 luni, consultai medicul.

  Ochii copilului sunt rareori deschii, pot prea saii (ncruciai) i umflai din cauza presiunii din timpul naterii.

  Nou-nscutul urineaz aproape conti-nuu, pentru c muchii i nervii vezicii nu s-au dezvoltat nc pe deplin.

  n medie, un copil are la natere o gre-utate ntre 3,0 i 3,5 kg, iar fetiele i gemenii cntresc de obicei mai puin. Copiii ncep s creasc n greutate dup ziua a 5-a, iar n zilele 10-14 i vor depi greutatea de la natere. Creterea n gre-utate a copilului vorbete despre snta-tea lui fizic.

  Bontul ombilical (buricul) se usuc i cade ntr-o sptmn de la natere.

 • 8Capitolul 2

  UNele StRI De tRaNZIIe I PRoBleMe De SNtate

  ale NoU-NSCUtUlUI

  Strile care apar n perioada de trecere a nou-nscutului de la viaa intrauterin la cea extrauterin (dup natere), poart un caracter trector i dispar n prima lun de via (sau la sfritul perioadei de nou-nscut) se numesc stri tranzitorii.

  Icterul fiziologic. n prima sptmn dup natere la unii copilai poate aprea culoare glbuie la nivelul feei i al ochilor. Icterul nu este o boal, ci doar un semn c bilirubina este crescut. El va disprea mai repede, dac pruncul va fi alimentat mai des la sn (cel puin 8-10 ori pe zi n prima sptmn) i va fi expus sistema-tic razelor soarelui. Icterul fiziologic trece n aproximativ o sptmn, dar poate dura mai ndelungat la copiii nscui prematur. Dac icterul se menine mai mult de dou sptmni, adresai-v medicului.

  Modificri ale pielii. n primele sptmni pielea poate fi uscat i cojit, mai ales pe mini i pe picioare. De regul, aceste manifestri trec de la sine i nu necesit tratament. n cazul cnd apar crpturi, cerei consultaia medicului.

  Eritemul aa-zis toxic este o erupie de pete roii, punctiforme, ca nite couri mici, dar fr puroi. Nu necesit tratament i dispare n dou sptmni. Copilul se cur, se spune n popor.

  Sudamina (roeaa de la cldur) se manifest prin erupii mrunte, cu vrful albicios. Apare n locurile unde corpul transpir mai mult: pe frunte, dup urechi, pe umeri i piept i la subsuoar. Apare i atunci cnd copilul este nfat prea gros. Pentru a preveni iritarea, mbrcai copilul n hinue uoare i comode din bumbac care ar corespunde temperaturii camerei. Tamponai pielea cu ap cldu sau scl-dai copilul n ap cu tre de gru (un pumn de tre la o cdi de ap), amidon (o lingur la o cdi) sau plante medicinale (mueel, denti), ungei cu ulei de ctin locurile nroite.

  Milia puncte mrunte, alb-glbui care apar pe nas i obraji. Sunt cauzate de se-creia seboreic care astup porii. Dispar de la sine n cteva sptmni.

  Acneea (courile) este o erupie de bubie roii pe pielea capului, fa i umeri. Se datoreaz secreiei cres

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended