+ All Categories
Home > Documents > 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

Date post: 14-Apr-2018
Category:
Upload: andreea-popa
View: 221 times
Download: 0 times
Share this document with a friend

of 116

Transcript
  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    1/116

    ACTUL JURIDIC CIVIL

    Seciunea 4.1. Noiunea i clasificarea actelor juridice civile4.1.1. Noiunea actului juridic civil

    1. Definiie. Prin act juridic civil se nelege o manifestare de voinfcut cu intenia de a produce efecte juridice, respectiv de a nate, modificasau stinge un raport juridic concret1.

    Definiia formulat mai sus aduce n discuie elementele eseniale aleactului juridic civil care sunt urmtoarele:

    a) existena unei manifestri de voin, provenit de la un subiect dedrept civil respectiv o persoan fizic sau o persoan juridic.

    b) manifestarea de voin trebuie fcut n scopul de a se produceconsecine juridice civile. Manifestarea de voina este tocmai elementul

    definitoriu care deosebete actul juridic de faptul juridic ce este doar omprejurare de fapt ce poate conduce, n anumite circumstane strict delimitatede lege, la consecine juridice. Efectele juridice urmrite pot consta n a danatere, a modifica sau a stinge un raport juridic civil concret.

    Spre deosebire de vechiul Cod civil, care nu coninea o definiie a actuluijuridic civil, dect prin raportare la contract i la diferitele specii de acte juridice,Noul Cod civil conine reglementarea expres nu doar a noiunii de contract, cii pe aceea a actului juridic unilateral.

    Astfel, potrivit art. 1166 N.C.civ., contractul este acordul de voin dintre

    dou sau mai multe persoane, cu intenia de a constitui, modifica sau stinge unraport juridic. Se observ c noua reglementare a valorificat opiniile exprimaten doctrin, unde actul juridic, n general, a fost definit ca reprezentnd aceamanifestare de voin fcut cu intenia de a produce efecte juridice, adic de anate, a modifica ori stinge un raport juridic civil concret.

    Rezult expres din coninutul art. 1166 N.C.civ., c noiunea contractuluipresupune ntrunirea elementelor mai sus menionate, respectiv manifestarea devoin i intenia de a produce efecte juridice.

    2.Sensurile noiunii actului juridic civilSensurile i nelesul noiunii de act juridic sunt diferite de cele primitoaren vorbirea curent i chiar n limbajul tehnic juridic.

    Noiunea din vorbirea curent are o sfer foarte larg ce nseamnrezultatul unei aciuni, al unei activiti umane2.

    n terminologia juridic, noiunea actului juridic civil are dou nelesuri ianume:

    1 Pentru alte definiii, vezi i Ghe Beleiu, op. cit. pag 113 sau Doru Cosma, Teoria general a

    actului juridic civil, Ed. tiinifica, Bucureti 1969 pag. 142 n acest sens, Fl. Marcu i Constant Maneca, Dicionar de neologisme, Ed. Academiei,Bucureti 1978 pag. 25

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    2/116

    a) ntr-un prim sens, prin act juridic civil se nelege o manifestare devoin n scopul de a produce consecine juridice, tocmai semnificaia dat dedefiniia de mai sus. Tehnic vorbind aceeai valoare o are i noiunea deoperaiune juridic numit n dreptul roman negotium juris ori negotium.

    b) ntr-un al doilea sens prin act juridic civil s-ar putea nelege i unnscris constatator al unei manifestri de voin ca i mijloc de prob al unuiraport juridic civil, actum probationis.

    Unele texte din Noul Cod civil atribuie noiunii de act juridic ambelesensuri, att pe acela de negotiun ct i pe acela de actum probationis.Referindu-se la acceptarea succesiunii, textul art. 959 precizeaz ca ea este unact tacit atunci cnd se manifest prin introducerea unei aciuni n justiie, nvreme ce art. 1108 alin. 3 din acelai cod vorbete despre acceptarea tacit ncazul n caresuccesibilul face un actsau un fapt pe care nu l putea face dect ncalitate de motenitor. Pe de alt parte, art. 1109 din N.c.civ. se refer lanscrisul autentic ca i actde acceptare.

    n demersul nostru ne referim bineneles la noiunea exprimat prindefiniia acestei instituii de drept civil, adic aceea de manifestare de voin cuscopul de a produce efecte juridice.

    Seciunea 4.2. Clasificarea actelor juridice civile

    Schematic, clasificarea actelor juridice civile se prezint dup cum a fost

    sistematizat mai jos:1. Dup numrul prilor: a - unilaterale

    b- bilateralec- multilaterale

    2. Dup scopul urmrit lancheierea lor

    a - cu titlu oneros 1 - comutative2 - aleatorii

    b- cu titlu gratuit 1 - liberaliti2-acte

    Dezinteresate

    3. Dup efectul lor: a- constitutiveb- translativec- declarative

    4. Dup importana lor: a- de conservareb- de administrarec- de dispoziie

    5. Dup coninutul lor: a- patrimonialeb- nepatrimoniale

    6. Dup forma de ncheiere: a- consensuale

    b- formale (solemne)c- reale

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    3/116

    7. Dup momentul produceriiefectelor:

    a- ntre vii (inter vivos)b- pentru cauz de moarte (mortis causa)

    8. Dup rolul voinei prilor: a- acte subiectiveb- acte condiie

    9. Dup legtura lor cumodalitile: a- acte pure i simpleb- acte afectate de modaliti10. Dup raportul dintre ele: a- principale

    b- accesorii11. Dup legtura cu cauza: a- cauzale

    b- abstracte12. Dup modalitatea ncheierii lor: a- acte strict personale

    b- acte ncheiat prinreprezentare

    13. Dup reglementarea idenumirea lor legal:

    a- acte tipice (numite)b- acte atipice (nenumite)

    14. Dup modul lor de executare: a- acte cu executare dintr-o dat (unoictum)b- acte cu exercitare succesiv

    15. Dup modalitatea n care prilenegociaz

    a- acte negociateb- acte de adeziune

    16. Dup structura lor a- acte simpleb- acte complexe

    Clasificarea de mai sus prilejuiete urmtoarele comentarii i prcizri pentrufiecare specie n parte.

    1. Acte unilaterale, bilaterale i multilateralle

    a) Unilateraleste actul juridic civil care este rezultatul voine uneisingure pri.

    Noul Cod civil se preocup i de definiia actului juridic unilateral, nelesca manifestare de voin a autorului su (art. 1324), care este supus, n ce

    privete regimul su juridic, dispoziiilor legale privitoare la contracte, care seaplic n mod corespunztor (conform art. 1325).

    De exemplu, sunt acte juridice civile de factur unilateral testamentul,acceptarea succesiunii, oferta de a contracta sau promisiunea public derecompens.

    b) Bilateral sau sinalagmatic este actul juridic civil care reprezint voinacoordonat a dou pri.

    Astfel, potrivit art. 1171 din N.c.civ., contractul estesinalagmatic, atuncicnd obligaiile nscute din acesta sunt reciproce i interdependente. n caz

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    4/116

    contrar, contractul este unilateral, chiar dac executarea lui presupune obligaiin sarcina ambelor pri.

    Aadar, este contract sinalagmatic acela n care fiecare parte estedeopotriv, creditor i debitor al celeilalte pri, nc din momentul ncheierii

    contractului. Reciprocitatea obligaiilor, trebuie precizat, presupune ca ele saib ca izvor comun acelai contract.Sub titlu de exemplu aa sunt actele de vnzare-cumprare, donaie sau

    mandat.c) Multilateral este actul juridic civil care surprinde manifestarea de

    voin ce provine de la trei sau mai multe pri aa cum este de pild contractulde societate civil reglementat de art. 1881 i urm. din N.c.civ.

    2. Acte cu titlu oneros i acte cu titlu gratuit

    a) Potrivit art. 1172 din N.c.civ. este considerat cu titlu oneros, contractulprin care fiecare parte urmrete s i procure un avantaj n schimbulobligaiilor asumate (art. 1172 alin. 1). Avantajul pe care tinde s-l obinfiecare parte este de natur patrimonial, aceasta fiind esenial pentru contractelecu titlu oneros (de exemplu, n cazul contractului de vnzarecumprare,vnztorul se oblig s predea bunul vndut, iar cumprtorul s plteasc

    preul, fiecare dintre pri acionnd astfel, n contrapartid)La rndul lor, actele cu titlu oneros se submpart n dou subcategorii i

    anume:

    1) Actele juridice comutative, sunt acele acte cu titlu oneros, la ncheiereacrora prile cunosc ntinderea obligaiilor lor, existnd att ansa unui ctig,ct i riscul unei pierderi (art. 1173 alin.1 din N.c.civ.). De pild n cazul uneivnzri, cumprtorul tie i lucrul pe care l vinde i preul pe care l va primi.

    2) Actele juridice aleatorii n cazul crora ntinderea obligaiile prilorsau ctigul ce ar urma s fie realizat depinde de hazard (art. 1173 alin. 2 din

    N.c.civ.). Fac parte din aceast categorie renta viager, vnzarea-cumprarea cuclauz de ntreinere, jocul sau prinsoarea (art. 2264 i urm. din N.c.civ.).

    b) Este cu titlu gratuit acel act juridic prin care se procur un folos

    patrimonial altuia fr a se urmri obinerea unui folos patrimonial n schimb(art. 1172 alin. 2 din N.c.civ.).Aa sunt de pild donaia, comodatul, mprumutul fr dobnd, mandatulgratuit, depozitul neremunerat ori legatul.

    La rndul lor actele juridice cu titlu gratuit se subclasific n dousubcategorii:

    1. Liberalitile sunt acte juridice prin care dispuntorul i micoreazpatrimoniul urmare folosului patrimonial procurat unui ter, cum este cazuldonaiilor, iertrii de datorie i a legatelor.

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    5/116

    2. Actele dezinteresate, prin care dispuntorul procur un folospatrimonial unui ter fr a-i micora propriul patrimoniu, de exemplu mandatulgratuit, depozitul neremunerat ori comodatul.

    Importana clasificrii.

    Capacitatea de a contracta este supus unor reguli mai stricte n privinaactelor cu titlu gratuit dect a celor oneroase.De asemenea, aprecierea viciilor de consimmnt este privit n mod

    diferit dup cum este vorba despre un act cu titlu gratuit sau unul oneros.Leziunea de pild nu privete actele cu titlu gratuit, cci n privina lor este deneconceput o disproporie vdit ntre prestaiile reciproce ale prilor, attavreme cr cel gratificat nu are n principiu nici-o obligaie.

    3. Acte juridice constitutive, translative i declarative

    a) Este constitutiv acel act juridic civil care d natere unui drept subiectivcivil care nu a existat anterior. Aa sunt de pild garaniile reale ale executriiobligaiilor civile, ipoteca, amanetul sau gajul.

    b) Este translativ actul juridic civil care are ca efect strmutarea unuidrept subiectiv civil din patrimoniul unei persoane n patrimoniul alteia aa cumsunt de exemplu contractele de vnzare-cumprare sau de donaie n care lucruldonat sau vndut iese din patrimoniul dispuntorului pentru a intra n cel aldobnditorului.

    c) Este declarativ, actul juridic civil care are ca efect consolidarea ori

    definitivarea unui drept subiectiv civil preexistent. De exemplu partajul n cazulcruia dreptul de coproprietate al copartajanilor asupra cotelor lor ideale din

    bun se consolideaz prin ncetarea strii de coproprietate subsecvent creiafiecare devine proprietar exclusiv asupra unei pri materiale din bun.

    O specie aparte a actului declarativ, este actul juridic confirmativ, princare o persoan renun la dreptul su de a ataca cu aciunea n anulabilitateactul juridic lovit de nulitate relativ, consolidnd astfel dreptul de proprietatedobndit prin efectul actului respectiv.

    Importana clasificrii

    Unele consecine semnificative se produc n legtur cu efectele diferitepe care le produc actele juridice enumerate mai sus. Astfel dac acteleconstitutive i cele translative produc efecte numai pentru viitor, ex nunc, acteledeclarative produce efecte i pentru trecut ex tunc.

    Pentru dobndirea dreptului de proprietate prin efectul prescripieiachizitive, justul titlu nu poate fi dect un act translativ de proprietate, cci unuldeclarativ ar pune deja problema dobndirii proprietii fcnd inutiluzucapiunea.

    4. Acte juridice civile de conservare, de administrare i de dispoziie

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    6/116

    a) Este de conservare, acel act juridic civil ce are ca efect prentmpinareapierderii unui drept subiectiv civil. n aceast categorie se situeaz de pildntreruperea unei prescripii printr-o aciune n justiie, sau o somaie adresatdebitorului unei obligaii comerciale n vederea obinerii ntr-un proces viitor a

    cheltuielilor de judecat.b) Este de administrare, acel act juridic civil prin care se realizeaz onormal punere n valoare a unui bun ori a unui patrimoniu. Au caracterul unoracte de administrare de exemplu reparaiile fcute unui imobil, asigurarea unuilucru sau prentmpinarea pieririi unui bun.

    c) Este de dispoziie, actul juridic civil care are ca rezultat ieirea dinpatrimoniu a unui bun sau drept, ori grevarea unui bun cu o sarcin real,ipotec sau gaj. Astfel de acte sunt vnzarea, donaia ori schimbul

    Importana i efectele diferite ale acestei clasificri ofer cmp deexaminare n privina actelor permise coprtailor ce au un drept decoproprietate asupra unui bun. Fiecare dintre ei poate face singur, fr acordulcelorlali coproprietari, acte de administrare a bunului comun. Nici-unul dintrecoproprietari nu poate face ns acte de dispoziie asupra ntregului bun dect cuacordul unanim al tuturor celorlali coproprietari.

    5. Acte juridice civile patrimoniale i nepatrimoniale

    Este patrimonialactul juridic civil care are un coninut economic, adiceste evaluabil n bani. Actul de donaie de exemplu exprim n bani valoarea cu

    care a fost gratificat donatarulEste nepatrimonial actul juridic civil care are nu n coninut un drept

    patrimonial exprimabil n bani. Bunoar recunoaterea filiaiei unui copil dinafara cstoriei ca act juridic este neevaluabil n bani.

    Importana clasificrii const n posibilitatea titularilor unor drepturisubiective de a dispune sau nu de ele prin acte juridice.

    Sfera actelor juridice patrimoniale este mult mai mare dect a celornepatrimoniale.

    Pe de alt parte, drepturile subiective patrimoniale pot face obiectul unor

    acte juridice de dispoziie, spre deosebire de drepturile nepatrimoniale care nupot face obiectul unor asemenea operaiuni juridice.

    6.Acte juridice civile consensuale, solemne i reale

    a) Este consensual, actul juridic civil pentru a crui valabil ncheiere estesuficient simpla manifestare de voin. De altfel principiul general n materiaactelor juridice civile este cel al consensualismului, ceea ce face ca majoritatealor s aib un astfel de caracter. Art. 1174 alin. 2 din N.c.civ. exprim acest

    principiu n contractele translative de drepturi reale preciznd c n astfel de

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    7/116

    convenii proprietatea sau dreptul se transmite prin efectul consimmntuluiprilor

    Sunt contracte consensuale de exemplu vnzarea (cu excepia terenurilor),locaiunea, antrepriza sau comodatul.

    b) Este solemn, actul juridic civil pentru a crui valabil ncheieremanifestarea de voin trebuie s mbrace o anumit form prescris de lege ianume cea autentic. Forma special este o condiie de validitate, advaliditatem, a crei ignorare are drept consecin nulitatea absolut a actului

    juridic. Astfel, vnzarea unui teren nu poate fi valabil fcut dect printr-un actautentic ncheiat n faa notarului public. Aceeai condiie trebuie s ondeplineasc i contractul de donaie, cel de arendare sau de ipotec3.

    c) Este real, acel act juridic civil care nu poate fi valabil ncheiat dectdac manifestarea de voin este nsoit i de remiterea material a bunului (art.1174 alin. 3 din N.c.civ.). Au un astfel de caracter mprumutul, depozitul idarul manual.

    Importana clasificrii const n aprecierea valabilittii lor determinantfiind respectarea condiiilor de form. n ceea ce privete actele autentice, oriceviciu al acesteia atrage drept consecin nulitatea absolut a actului astfelncheiat.

    Totodat, neremiterea lucrului atrage nulitatea actelor juridice reale.

    6. Acte juridice ntre vii, i pentru cauz de moarte

    a) Sunt ntre vii inter vivos actele juridice civile care-i produc efectenecondiionat de moartea autorului ori autorilor. n aceast categorie enumermsub titlu de exemplu donaia, schimbul sau locaiunea, ca de altfel mareamajoritate a actelor juridice civile

    b) Sunt pentru cauz de moarte mortis causa actele juridice civilecare nu-i produce efectele dect condiionat de moartea autorului, nconsiderarea creia se i ntocmete actul. Un astfel de act juridic este dispoziiatestamentar.

    Importana clasificrii const n aceea c de regul actele ntre vii au un

    caracter consensual spre deosebire de cele pentru cauz de moarte care sunt nprincipiu acte solemne.

    Condiii restrictive de capacitate se impun n privina persoanelor cedispun pentru cauz de moarte.

    7. Acte juridice subiective i acte condiie

    3 Aactul efului seciei consulare a Ambasadei Romne n care s-a consemnat consimmntul

    oral de renunare la cetenia romn are valoare de act autentic n sensul art.39 din Legea nr.21/1991.Pentru dezvoltare, CSJ, secia de contencios administrativ, dec. 2827/2002 n D.nr.9/2003 pag. 248

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    8/116

    a) Este subiectiv, acel act juridic civil. al crui coninut este determinatprin voina autorului ori autorilor lui. Din aceast categorie fac parte mareamajoritate a actelor juridice civile.

    b) Este act condiie acel act juridic civil la a crui ncheiere prile i

    exprim voina doar n privina naterii lui, coninutul lui fiind predeterminat denorme de la care prile nu pot deroga sau negocia. Un astfel de act juridic estede pild este cstoria sau adopia.

    Importana clasificrii const n aceea c n vreme ce actele subiective potfi negociate de pri, n privina actelor condiie prile sunt inute s se supunnumai dispoziiunilor legii. De asemenea n vreme ce categoria primelor estenelimitat, actele condiie sunt strict i limitativ determinate prin voina legii.

    9.Acte juridice civile pure i simple i acte afectate de modaliti

    a) Este pur i simplu actul juridic civil care nu este afectat de omodalitate: termen, condiie ori sarcin. Unele acte juridice civile de altfel nicinu sunt compatibile cu vreo modalitate aa cum sunt acceptarea unei succesiunisau recunoaterea filiaiei.

    b) Este afectat de modaliti actul juridic civil care cuprinde o modalitate,adic un termen, o condiie sau o sarcin. Din aceast categorie fac partemprumutil, renta viager, donaia cu sarcin sau asigurarea.

    Importana clasificrii const n momentul producerii efectelor, diferit ncazul celor pure i simple de cel al actelor afectate de modaliti, ale cror efecte

    se vor produce n funcie de realizarea sau nerealizarea modalitii.

    10.Acte juridice civile principale i accesorii

    a) Esteprincipalactul juridic civil. care are o existen de sine stttoare,soarta sa nedepinznd de cea a altui act juridic.

    b) Este accesoriu, acel act juridic civil a crui soart juridic depinde desoarta altui act juridic principal, situaie exprimata plastic de adagiulaccesorium sequitur principale. Au sub titlu de exemplu o asemenea soart

    juridic gajul, ipoteca sau arvuna.Importana clasificrii const n aceea c desfiinarea sau ndetarea

    efectelor actului principal are ca efect i desfiinarea celui accesoriu.

    11.Acte cauzale i acte abstracte

    a) Este cauzal, acel act juridic civil a crui valabilitate implic analizacauzei ori scopului su astfel nct dac scopul ori cauza sunt ilicite ori lipsesc,nsui actul e lovit de nulitate. Majoritatea actelor juridice sunt acte cauzale.

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    9/116

    b) Este abstract sau necauzal actul juridic civil care este detaat deelementul cauz, valabilitatea sa nedepinznd de cauz, aa cum sunt de pildtitlurile de valoare la purttor.

    12.Acte juridice civile strict personale i acte ce pot fi ncheiate i prinreprezentare

    Este strict personal, actul juridic civil care nu poate fi fcut dectpersonal. Astfel de acte sunt cstoria, mandatul intuitu personae, testamentulsau recunoaterea unui copil.

    Majoritatea actelor juridice pot fi ncheiate att personal, dar i prinreprezentani.

    13Acte juridice civile numite (tipice) i acte nenumite

    a) Este numit sau tipic actul juridic civil care are o denumire stabilit delegea civil, precum i o reglementare proprie. Este tipic sau numit contractul devnzare cumprare consacrat de art. 1650 i urm. din N.c.civ. sau donaia

    prevzuta de art. 985 N. C. civ.b) Este nenumit sau atipic, actul juridic civil care nu se bucur de o

    reglementare i de o denumire proprie. De exemplu, vnzarea cu clauz dentreinere.

    14. Acte juridice civile cu executare dintr-o dat (uno ictu) i cuexecutare succesiv

    a) Este cu executare dintr-o dat (uno ictu) actul juridic a crui executarepresupune o singur prestaie din partea debitorului, motiv pentru care se mainumete i cu executare instantanee.

    Este cu executare succesiv acel act a crui executare presupune maimulte prestaii ealonate n timp fie n mod repetat aa cum este renta viagerexecutabil lunar sau anual, fie printr-o prestaie continu aa cum este

    locaiunea.

    15.Acte juridice negociate i de adeziune

    Dup modalitatea n care prile negociaz clauzele contractului, sepoate distinge ntre contracte negociate i contracte de adeziune.

    Sunt contracte negociate cele care constituie regula i care reprezintrezultatul negocierilor, al discuiilor libere ntre prile contractante.Noul Codcivil reglementeaz n mod expres contractul de adeziune, stabilind prin

    dispoziiile art. 1175 c exist un asemenea contract atunci cnd clauzele saleeseniale sunt impuse ori sunt redactate de una dintre pri, pentru aceasta sau

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    10/116

    urmare a instruciunilor sale, cealalt parte neavnd dect s le accepte caatare.

    Specificul acestor contracte de adeziune const n aceea c ele nu seformeaz pe baza discuiilor sau a negocierilor libere, ci pe baza adeziunii prii

    mai slabe din punct de vedere economic la proiectul de contract a crui redactareeste realizat de ctre partea mai bine situat.n aceste contracte, opiunea aderentului se reduce ntre a ncheia sau a nu

    ncheia contractul, la stabilirea coninutului cruia voina sa nu a avut niciocontribuie, ntruct ofertantul a stabilit, de la nceput, toate clauzele.

    Sub titlu de exemplu, sunt contracte de adeziune contractul de transport pecalea ferat, contractul de telefonie fix i celular, contractul de furnizare aapei, electricitii, gazului, contractele dintre comerciani i consumatori.

    Sunt contracte negociate cele care constituie regula i care reprezintrezultatul negocierilor, al discuiilor libere ntre prile contractante.Contractul de vnzare cumprare, contractul de mandat sau contractul deantrepriz sunt, cu titlu de exemplu, contracte negociate.

    16.Acte juridice simple i complexeDup structura lor, distingem ntre actele simple i cele complexe numite i

    contracte-cadru.n timp ce contractele simple sunt acelea prin intermediul crora se

    realizeaz o singur operaie juridic, n situaia contractelor complexe, suntrealizabile dou sau mai multe operaii juridice.

    Noul Cod civil reglementeaz (art. 1176) situaia contractului-cadru,neles ca acordul prin care prile convin s negocieze, s ncheie sau smenin raporturi contractuale ale cror elemente eseniale sunt determinate deacesta (alin. 1). Modalitatea de executare a contractului cadru, n specialtermenul i volumul prestaiilor, precum i, dac este cazul, preul acestora sunt

    precizate prin convenii ulterioare (alin. 2).

    Seciunea 4.3. Condiiile actului juridic civil

    Definiie. Prin noiunea de condiii ale actului juridic civil nelegemelementele eseniale ale manifestrii de voin, care i confer acesteia calitateai fora de a produce efecte juridice civile, adic de a da natere, modifica,transmite sau stinge raporturi juridice civile.

    Codul civil consacr n al su art. 1179 aceste condiii pe care le enumerca fiind:

    Capacitatea de a contracta;Consimmntul valabil al prilor;Un obiect determinat, posibil i licit;

    O cauz valabil a obligaiilor.

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    11/116

    Aceste condiii sunt eseniale deoarece fr oricare dintre ele este deneconceput actul juridic civil, textul fcnd o strict enumerare a lor.

    Dei numai patru, semnificaia fiecreia dintre aceste condiii poate fiprivit diferit n funcie de contextul juridic n care sunt analizate. Condiiile

    actului juridic civil pot fi clasificate dup cum urmeaz:a) n funcie de aspectulla care se refer, ele pot fi condiii de fond, careprivesc coninutul actului juridic civil (de exemplu obiectul sau cauza), condiiide form care se refer la exteriorizarea voinei juridice (n scris sau verbal,expres sau tacit, etc.) i condiii de publicitate impuse pentru ca anumite acte

    juridice s fie opozabile.b) n funcie de obligativitatea lor, condiiile pot fi eseniale (cum sunt

    capacitatea sau consimmntul) ori neeseniale aa cum este forma scris ca ocondiie ad probationem.

    c) n funcie de sanciunea nerespectrii lor, condiiile pot fi devaliditate ( a cror nerespectare atrage nulitatea actului juridic civil) i deeficacitate a cror nerespectare are drept consecin inopozabilitatea actului

    juridic.d) n funcie de izvorul lor formal, condiiile pot fi legale (prevzute de

    lege) sau convenionale, prevzute de pri, aa cum este cazul ntocmirii unuinscris pentru un act juridic valabil ncheiat i numai prin simplul acord devoin.

    Analiza fiecreia dintre condiiile actului juridic civile ne prilejuiete ncele ce vor precede urmtoarele consideraiuni.

    4.3.1. Capacitatea de a contracta

    Definim capacitatea de a contracta ca fiind acea condiie de fond iesenial a actului juridic civil ce const n aptitudinea subiectului de drept civilde a deveni titular de drepturi i obligaii civile prin ncheierea de acte juridicecivile.

    Art. 1180 N. C.civ. precizeaz c poate contracta orice persoan carenu este declarat incapabil de lege i nici oprit s ncheie anumite contracte

    n vreme ce art. 42 din acelai cod precizeaz c sunt incapabili de a contractaminorii4 care nu au mplinit 14 ani i interziii.

    O incapacitate cu titlu general stabilete i art. 988 din N.c.civ. careprecizeaz c cel lipsit de capacitate de exerciiu sau cu capacitate deexerciiu restrns nu poate dispune de bunurile sale prin liberaliti, cuexcepia cazurilor prevzute de lege.

    n categoria interdiciilor de a contracta privitoare la calitatea anumitorpersoane, sunt dispoziiunile art. 990 din N.c.civ. care stabilete incapacitatea de

    4

    Textul art. 949 C. civ. Este reprodus i de alin. 1 al art. 11 din Decr. 31/1954, careprecizeaz i el c nu poate contracta minorul care nu a mplinit 14 ani i nici persoana pussub interdicie.

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    12/116

    a dispune prin acte cu titlu gratuit n favoarea medicilor, farmacitilor sau altorpersoane, n perioada n care, n mod direct sau indirect, i acordau ngrijiri despecialitate dispuntorului pentru boala care este cauz a decesului , sau ale art.991 care declar nule liberalitile fcute notarului public care a autentificat

    testamentul, interpretului care a participat la procedura de autentificare atestamentului, martorilor, n cazurile prevzute la art. 1.043 alin. (2) i art.1.047 alin. (3), agenilor instrumentatori, n cazurile prevzute la art. 1.047,

    persoanelor care au acordat, n mod legal, asisten juridic la redactareatestamentului.

    n privina capacitii generale de a contracta, toate persoanele suntprezumate a se bucura de aceast prerogativ, cel ce susine incapacitatea avndobligaia de a o dovedi.

    Nu exist aadar alte incapaciti dect acelea ce sunt determinate de lege,astfel inct capacitatea constituie regula, n vreme ce incapacitatea este privit cai o excepie. De aici rezult c textele referitoare la incapacitate sunt de strictinterpretare.

    Dei art. 1179 aeaz capacitatea printre condiiile eseniale alecontractului, alturi de consimmnt, obiect i cauz, n realitate incapacitatea

    prilor contractante nu atrage n principiu dect nulitatea relativ a contractului;singur partea incapabil se poate prevala de nulitate, precum i motenitorii saureprezentanii lor. Altfel, partea capabil i terii nu pot invoca nulitatea.

    Garania principiului capacitii de a contracta, aplicabil n privinapersoanelor fizice este nscris n art. 29 din N.c.civ. care precizeaz c nimeni

    nu poate fi ngrdit n capacitatea sa de folosin i nici lipsit n tot sau n partede capacitatea de exerciiu dect n condiiile strict stabilite de lege.

    n ceea ce privete persoanele juridice, regula este, de asemenea, aceea acapacitii (persoana juridic poate avea orice drepturi i obligaii civile, afar deacelea care, prin natura lor sau potrivit legii, nu pot aparine dect persoaneifizice, conform art. 206 N.c.civ.).

    Principiul capacitii de a ntocmi acte juridice este subordonatprincipiului specialitii capacitii n situaia persoanelor juridice fr scoppatrimonial, avnd n vedere c acestea pot avea doar acele drepturi i obligaii

    civile care sunt necesare pentru realizarea scopului stabilit prin lege, actul deconstituire sau statut (art. 206 alin. 2 N.c.civ.).

    Dei regula este ca persoana juridic s dobndeasc aptitudinea de a aveadrepturi i obligaii de la data nfiinrii acesteia31, se recunoate n acelai timp,o capacitate de folosin anticipat, n sensul ca aceasta s poat, chiar de la dataactului de numai n msura necesar pentru ca persoana juridic s ia fiinn mod valabil (art. 205 alin. 3 N.c.civ.).

    O derogare de la capacitatea de folosin anticipat (recunoscut doar nlegtur cu naterea valabil a persoanei juridice) este reglementat n legtur

    cu liberalitile care pot fi primite n condiiile dreptului comun, de la dataactului de nfiinare sau, n cazul fundaiilor testamentare, din momentul

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    13/116

    deschiderii succesiunii testatorului, chiar i n cazul n care liberalitile nu suntnecesare pentru ca persoana juridic s ia fiin n mod valabil (art. 208

    N.c.civ.).n ce privete modalitatea de exercitare a drepturilor i de ndeplinire a

    obligaiilor de ctre persoana juridic, aceasta se realizeaz prin intermediulorganelor de administrare ale persoanei juridice, de la data constituirii lor.S-a admis totui, att n doctrin ct i n jurispruden, c sunt valabile i

    actele ncheiate de o persoan incapabil, dac este vorba despre acte deconservare ori acte mrunte care se ncheie zilnic pentru nevoile obinuite aletraiului.5

    4.3.2. Consimmntul liber exprimat al prii care se oblig

    4.3.2.1 .Voina juridic i principiile saleAa cum l-am definit mai sus, actul juridic civil este n cea mai sintetic

    analiz o manifestare de voin subordonat volitiv inteniei de a produceefecte juridice.

    Coninutul voinei, din punct de vedere juridic este alctuit din dou dintrecondiiile eseniale ale actului juridic civil, respectiv consimmntul i cauza(scopul actului juridic civil)

    Formarea voinei juridice este precedat de reflectarea din sinele uneipersoane a unei nevoi n exterior prin dorina de satisfacere a acesteia, urmat deinvestigarea mijlocului de satisfacere i n final de luarea hotrrii de a ncheia

    actul juridic.Voina se nate aadar n mintea unei persoane reflectnd nevoile i

    aspiraiile acesteia. Atta vreme ct ea rmne neexprimat, nu esteproductoare de consecine juridice cci ideea neexteriorizat nu produce dectdorine sau sentimente.

    Pentru ca ideea sau faptul psihologic s devin sociale, n sensul de aproduce consecine, voina intern trebuie exteriorizat.

    Or, exteriorizarea voinei este traductibil prin consimmnt, exprimatntr-o form cu relevan juridic, fie expres, fie tacit, fie verbal fie n scris etc.

    n procesul exprimrii voinei juridice, ne intereseaz desigur mai puinaspectele psihologice care dei sunt necesare i utile pentru o corect abordare,nu rezolv dect parial chestiunile pendinte consimmntului.

    Relevante ns sub aspect doctrinar i practic sunt principiile de dreptgenerale privitoare la voina juridic, a cror evaluare are nsemnate foloase

    jurisprudeniale.n dreptul nostru civil au fost subliniate dou principii ale voinei juridice,

    respectivprincipiul autonomiei de voin iprincipiul voinei reale.

    5 C. Turianu, Probleme speciale de drept civil, Ed. Fundaiei Romnia de mine, Bucureti1999 p. 110 si urm.

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    14/116

    Principiul autonomiei de voin, numit i principiul libertii actelorjuridice exprim ideea c prile au libera opiune de a ncheia orice act juridic,firete cu condiia de a nu nclca legea sau bunele moravuri.

    Aceast regul este consacrat legislativ de art. 11 alin. 2 din N.c. civ.

    care precizeaz c nu se poate deroga prin convenii sau acte juridiceunilaterale de la legile care intereseaz ordinea public i bunele moravuri nvreme ce art. 1270 din acelai cod face precizarea c numai contractul valabilncheiat are putere de lege ntre prile contractante.Per a contrario, ar trebuineles aadar c acele convenii care nu sunt fcute legal sau care derog de lalege nu au o asemenea for juridic!

    n puterea acestui principiu, subiectelor de drept civil le este permis tot cenu li se interzice n mod expres prin lege, i respectiv:

    - s ncheie sau nu ori s denune sau s modifice orice act juridic civil;- s se angajeze juridicete n orice convenie, indiferent dac aceasta este

    reglementat sau nu printr-un text al legii;- s stabileasc prin voina proprie clauzele oricrei convenii civile, chiar

    derognd de la acele dispoziii ale legii care au un caracter dispozitiv.Principiul autonomiei de voin este operant pentru orice act juridic civil

    cu unele limitri care privesc:- eludarea unor dispoziiuni care privesc ordinea public;- nclcarea dispoziiunilor imperative ale legii;- nesocotirea bunelor moravuri.Aceste limitri cu valoare de excepie ntresc de fapt principiul, deoarece

    nsui art. 11 din N.c. civ. se refer in terminis la ele, fcnd trimitere la ordineapublic i bunele moravuri.

    Principiul voinei reale, este impus de observaia c n procesulpsihologic de exprimare a voinei juridice este posibil ca ntre voina intern icea exteriorizat s nu existe ntotdeauna identitate. Or, ntr-o asemenea ipotez,se pune ntrebarea fireasc referitoare la ntietatea uneia sau a celeilalte dintrecele dou exprimri: cea intern, mai apropiat de voina intern a fiecruisubiect, sau cea exteriorizat, mai apropiat de actul juridic pe care-l

    prefigureaz.

    Rspunsul la aceast ntrebare a dat natere la doua concepii privitoare lavalorificarea voinei juridice.

    ntr-o concepie obiectiv adoptat de Codul civil german de la 1900, seapreciaz c prioritar este voina exhibat de pri la ncheierea actului juridiccivil, singura cunoscut i exprimat, care este n egal msur productoare deefectele juridice urmrite de pri. Aceast concepie este de natur s conferesecuritate static circuitului civil au precizat susintorii ei.

    A doua concepie, de orientare subiectiv, pune n primul plan voinareal, deci cea intern, singura care poate determina prile s contracteze i care

    confer un sporit grad de securitate dinamicii circuitului civil. Aceast concepie

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    15/116

    adoptat de Codul civil francez de la 1804 a fost preluat i de codul nostru civilde la 1864 i este exprimat n mai multe texte dintre care enumerm:

    - art. 1266 N.C. civ. potrivit cruia interpretarea contractelor se facedup intenia comun a prilor contractante iar nu dup sensul literal al

    termenilor- art. 1289 din N.C. civ. d putere actului care reprezint voina reala ncazul simulaiei, preciznd c actul secret produce efecte numai ntre pri i,dac din natura contractului ori din stipulaia prilor nu rezult contrariul,ntre succesorii lor universali sau cu titlu universal.

    - art. 1206 N. C. civ. d valoare de adevr numai manifestrii reale devoin, preciznd c nu are valoare consimmntul dat din eroare, smuls prinviolen sau surprins prin dol

    4.3.2.2. Definiia i condiiile de valabilitate ale consimmntului

    Prin consimmnt se nelege acea condiie esenial a actului juridiccare const n hotrrea de a ncheia un act juridic civil, manifestat nexterior. Din vechea redactare a art. 948 C. civ. se putea ns trage concluzia cconvenia este valabil ncheiat chiar i numai prin acordul unei singure pri, ianume al celei ce se oblig. O asemenea concluzie era firete greit, cciconsimmntul prii care se oblig trebuie raportat la o ofert de a contracta iare semnificaia adeziunii la o convenie pe punctul de a se ncheia. Noul codcivil nu preia ns aceast formulare, astfel nct nu mai sunt posibile asemenea

    confuzii.Pentru a fi valabil consimmntul trebuie s ndeplineasc la rndul su

    urmtoarele condiii:a) s provin de la o persoan cu discernmnt;Aceasta condiie pornete de la premisa c pentru a i se recunoate

    efectele juridice, ( deci pentru a da natere, a modifica sau a stinge un raportjuridic civil), subiectul de drept civil trebuie s aib aptitudinea de a apreciaasupra consecinelor pe care manifestarea sa de voina le poate produce.

    In ceea ce priveste persoana fizic n deplintatea capacitii de exerciiu,

    n favoarea sa opereaz prezumia c are discernmntul necesar pentru acontracta.

    Dimpotriv, persoana lipsit de capacitatea de exerciiu este prezumat anu avea discernmnt fie datorit vrstei fragede fie strii de sntate mintal.

    Sanciunea ncheierii unui contract de ctre o persoan lipsit dediscernmnt este nulitatea relativ, cu toate consecinele ce decurg din aceastipotez6.

    b) consimmntul trebuie exprimat cu intenia asumrii unuiangajament juridic.

    6 Pentru dezvoltri, TS dec. 1998/1990 citat de C. Turianu n op. cit. pag.38

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    16/116

    Per a contrario, lipsete intenia de a produce efecte juridice dacdeclaraia de a contracta a fost fcut n alt scop dect pentru a produce efecte

    juridice cum ar fi de pild atunci cnd:- consimmntul a fost asumat n glum,jocandi causa ;

    - manifestarea de voin este rodul prieteniei, curtoaziei saucomplezenei (i rmn venic ndatorat pentru serviciul pe care mi l-ai fcut !);- consimmntul a fost dat sub o rezerv mental cunnoscut de cealalt

    parte (m angajez dac va fi de acord i soul meu);- consimmntul a fost exprimat sub o condiie pur potestativ din partea

    celui care se oblig, condiie prohibit de art. 1403 din N.c. civ. (altfel spus, moblig dac am chef!)

    - consimmntul este prea vag sau imprecis (i voi restitui baniimprumutai cnd voi avea, ad calendas graecas !).

    c) consimmntul trebuie s fie exteriorizat, cci este de neconceputncheierea unui act juridic civil fr o manifestare exterioar de voin.

    Manifestarea de voin poate fi n egal msur exteriorizat fie ntr-oform expres, fie ntr-una tacit.7 Ea poate de asemenea s constea ntr-un gest(semnul fcut unui taxi) ori o anumit atitudine (expunerea unei mrf ntr-ovitrin cu afiarea preului).

    Exteriorizrii consimmntului i este aplicabil principiulconsensualismului, care le permite prilor s aleag n egal msur i forma deexteriorizare a voinei lor, cci simpla manifestare de voin este nu numainecesar ci i suficient pentru ca actul s se nasc valabil din punctul de vedere

    al formei sale. Firete, de la acest principiu exist i excepii, aa cum este cazulactelor solemne, cnd manifestarea de voin trebuie s mbrace o formspecial.

    d) consimmntul s nu fie alterat printr-un viciu al voinei.Aceast condiie este reglementat expres de art. 1179 pct. 2 din N.c.civ.

    care pentru validitatea actului juridic impune consimmntul valabilexprimar. Actul juridic civil fiind o manifestare de voin contient dar maiales liber, este de neconceput valabilitatea acestuia atunci cnd procesul

    psihologic de formare a voinei juridice a fost n mod fraudulos deturnat de la

    adevratele sale finaliti.Per a contrario, art. 1206 din N.c. civ. consacr dispoziiunea potrivit

    creia consimmntul nu este valabil atunci cnd este dat prin eroare, smulsprin violena sau surprins prin dol

    7 Pentru anumite contracte este necesar manifestarea expres a voinei, aa cum este cazulactelor solemne, pe ct vreme pentru altele este suficient chiar i numai o manifestare tacita voinei. Se impune totui precizarea c n dreptul civil tcerea nu valoreaz neaparat

    consimmnt. Adagiul qui tacit consentire videtur (cel care tace este gata sa consimt) arputea fi aplicat ca atare, doar atunci cnd legea d o asemenea interpretare n mod exprestcerii, cum ar fi de pild cazul tacitei reconduciuni.

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    17/116

    n dreptul nostru civil viciile care afecteaz caracterul liber alconsimmntului sunt eroarea, dolul, violena i leziunea.8

    Analiza fiecruia dintre acestea, ne prilejuiete n cele ce urmeazurmtoarele precizri:

    4.3.3. Viciile consimmntului

    4.3.3.1. Eroarea

    Reglementare i definiie.

    Majoritatea autorilor au definit eroarea ca fiind falsa reprezentare arealitii cu prilejul ncheierii unui act juridic, definiie care apreciem csatisface att cerinele de ordin teoretic dar mai ales de natur practic aleinstituiei studiate9.

    Spre deosebire de reglementarea anterioar, n care eroarea era tratat ntr-un singur text (art. 954 i, cu caracter general, n dispoziiile art. 953, 961,alturi de alte vicii de consimmnt), n noul Cod civil sediul materiei seregsete n mai multe articole (art. 1207-1213), care reglementeaz diferitefeluri de erori care pot aprea la momentul ncheierii actului (eroareanescuzabil, eroarea asumat, eroarea de calcul, eroarea de comunicare sau detransmitere), cu sanciunile corespunztoare care pot interveni.

    Condiiile erorii

    Pentru a atrage anularea actului, este necesar ca partea s se fi aflat ntr-oeroare esenial, iar cealalt parte s tie sau, dup caz, s fi trebuit s tie cfaptul asupra cruia a purtat eroarea era esenial pentru ncheierea contractului.

    Este considerat ca avnd caracter esenial eroarea care : poart asupra naturii sau obiectului contractului (error in negotio i

    error in corpore); poart asupra identitii obiectului prestaiei sau asupra unei caliti a

    acestuia ori asupra unei alte mprejurri considerate eseniale de ctre pri nabsena creia contractul nu s-ar fi ncheiat (error in substantia);

    poart asupra identitii persoanei sau asupra unei caliti a acesteia nabsena creia contractul nu s-ar fi ncheiat (error in persona, n cazulcontractelor ncheiate intuitu personae).

    8 Potrivit opiniei c leziunea nu este un viciu al consimmntului ci o condiie de anulare aactelor juridice svrite de minorii cu capacitate de exerciiu restrns care ncheie singuri,fr ncuviinarea prinilor sau a tutorelui acte juridice civile, vezi Doru Cosma, Teoriageneral a actului juridic civil, Ed. tiinific, Bucureti 1969 pag. 1539 Pentru alte definiii, D. Cosma op. cit. pag. 153, Ghe. Beleiu op. cit. pag. 145, O. Ungureanu

    Manual de drept civil. Partea general, Ed. All Beck Bucureti 1999 pag.84, G. BoroiDrept civil. Partea general. Persoanele. Ed. All Beck Bucureti 2002 pag. 160 sau A.Cojocaru, Drept civil. Partea general, Ed. Lumina Lex Bucureti 2000 pag.196.

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    18/116

    Este de asemenea, considerat esenial, eroarea de dreptcare privete onorm juridic determinant, potrivit voinei prilor, pentru ncheiereacontractului. n felul acesta, a fost tranat controversa din doctrin, care, nabsena unei reglementri exprese, admitea sau nu anulabilitatea actului pentru

    eroare de drept, considerndu-se c falsei reprezentri a unei asemenea realitijuridice i se opune maxima nemo censetur ignorare legem (nimeni nu poateinvoca necunoaterea legii). Era ns un argument neconvingtor, acesta tras dinobligativitatea cunoaterii legii de ctre toi destinatarii ei, ct vreme el seconstituie, mai degrab, ntr-un deziderat dect ntr-o realitate i aceasta, maiales n condiiile instabilitii i fluctuaiei legislative prezente.

    n ceea ce privete jurisprudena, este adevrat c ea nu constituie izvor dedrept, dar unitatea de practic judiciar este o obligaie pentru judector. Esteadevrat c nimeni nu se poate apr invocnd necunoaterea sau neclaritatealegii, dar se pot ivi situaii n care nu este posibil cunoaterea legii, fie datoritimposibilitii consultrii textelor legale, fie al lipsei resurselor materiale pentruangajarea unei consultane calificate, fie pur i simplu pentru c un act normativa fost publicat n preziua ncheierii actului respectiv iar Monitorul Oficial nu afost nc difuzat.

    Cu toate acestea, eroarea de drept nu va putea fi invocat n cazuldispoziiilor legale accesibile i previzibile (art. 1208 alin. 2). Chiar pentruipoteza erorii eseniale, cnd partea a avut o fals reprezentare a realitii care so ndrepteasc la a cere anularea actului, legiuitorul a prevzut un remediu denatur s salvgardeze actul ncheiat, atunci cnd cealalt parte este de acord cu

    executarea, urmnd ca prevederile contractuale s fie adaptate n modcorespunztor (art. 1213). n felul acesta, se asigur o mai mare stabilitate acircuitului civil i soliditatea raporturilor contractuale.

    Clasificare.

    1. Potrivit unui prim criteriu, al naturii realitii asupra creia poart,eroarea poate fi de fapt sau de drept.

    Eroarea de fapt ( error facti) constituie falsa reprezentare asupra unei

    stri de fapt cu prilejul ncheierii actului juridic. O astfel de eroare poate cdeaasupra obiectului actului juridic, al persoane sau a circumstanelor de fapt ncare s-a realizat acordul de voin.

    Eroarea de drept (error jus) const n greita cunoatere saunecunoaterea dispoziiunilor legii, despre care am fcut deja vorbire.

    2. Potrivit unui al doilea criteriu, al efectelor produse, eroarea poate fi detrei feluri, respectiv: a) eroarea obstacol; b)eroarea viciu de consimmnt; c)eroarea indiferent.

    a) Eroarea obstacoleste aceea care datorit gravitii sale face ca actul

    juridic s nu poat lua natere aa nct ea nu constituie o fals reprezentare arealitii ci chiar lipsa consimmntului, care nu a fost exprimat datorit unui

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    19/116

    obstacol nedepit de cel care contracteaz. Astfel de obstacole pot privi fienatura, fie identitatea obiectului actului juridic.

    Eroarea obstacol asupra naturii actului juridic - error in negotio -, esteacea situaie n care una dintre pri consider c ncheie un anumit act juridic

    iar cealalt un cu totul altul. De pild, primus este convins c primete de lasecundus cu titlu de donaie un lucru n vreme ce acesta este ncredinat c lvinde. La fel, o parte consider c cumpr un imobil n vreme ce proprietarulconsimte s l nchirieze. n nici-unul dintre aceste exemple acordul de voin nus-a format cu privire la adevratul act juridic, fiecare dintre pri avnd oreprezentare diferit cu privire la adevrata natur a conveniei.

    Eroarea obstacol asupra identitii obiectului actului juridic error incorpore este situaia juridic n care o parte negociaz cu privire la un bun, iarcealalt cu privire la un altul. De exemplu prile negociaz transmitereadreptului de proprietate asupra unui imobil. Cumprtorul vrea s cumpere casade locuit, vnztorul vrea s vnd grdina.

    Att n cazul erorii cu privire la natura actului ct i asupra identitiiactului juridic, deoarece voina prilor nu s-a ntlnit nici actul juridic nu s-aformat. Or, o asemenea eroare care obstaculeaz voina prilor are dreptconsecin nulitatea absolut.

    b) Eroarea viciu de consimmnt, numit i eroare grav implic falsareprezentare a realitii fie cu privire la calitatea substanial a obiectuluiactului juridic (error in substantiam), fie asupra persoanei contractante sau

    beneficiare a actului juridic (error in personam).

    Eroarea asupra substanei obiectului actului juridic poate privi calitilesubstaniale ale obiectului actului juridic privit ca un bun n materialitatea sa iatunci avem n vedere vechimea sau originea sa care au determinat pe una dintre

    pri s contracteze. Exist de pild eroare asupra substanei n cazul n care opersoan cumpr copia unui tablou creznd c este un original sau un inel dinmetal galben pe care-l consider ca fiind din aur dar care este n realitate dinalam.

    S-a stabilit n practica judiciar c nu constituie eroare asupra substaneieroarea asupra valorii economice a prestaiei sau contraprestaiei10.

    Eroarea asupra persoanei constituie viciu de consimmnt atunci cndactul juridic a fost ncheiat numai n consideraia unei anumite persoane sau acalitilor acesteia, aa cum este cazul actelor intuitu personae. Este o astfel deeroare de pild angajarea unui avocat al crui nume seaman numai cu cel alesde justiiabil n realitate. Susinerea unui spectacol de divertisment de ctre unalt actor dect cel vestit n considerarea cruia a fost organizat spectacolul potconstitui cazuri de eroare cu privire la o persoan.

    c) Eroarea indiferent este tot o fals reprezentare a realitii dar care nuare nici-o influen asupra validitii actului juridic ntruct nu are nici-o

    10 T.S. Dec. 1985/1975 citat de C. Turianu n Drept civil. Partea general. Practicjudiciar comentat i adnotat, Ed.Pinguin Book, Bucureti 2004 pag.51.

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    20/116

    relevan n privina acestuia. Pot constitui astfel de erori, care nu afecteazvalabilitatea unei convenii, eroarea cu privire la starea civil a unuia dintrecontractani sau la starea sa de solvabilitate.

    3. Noul cod civil stabilete i urmtoarele cazuri particulare de eroare n

    textele art. 1208 1211, respectiv:- eroarea nescuzabil, care prezum mprejurarea c faptul asupra cruiaa purtat eroarea putea fi, dup mprejurri, cunoscut cu diligene rezonabile (art.1208 N.c.civ.). De exemplu omisiunea de a plti staionarea unui autovehiculntr-o parcare cu plat dotat cu aparat de taxare pe motiv c nu exist personal

    pentru ncasarea plii;- eroarea asumat, prevzut de art. 1209 din N.c.civ. care precizeaz c

    nu atrage anularea contractului eroarea care poart asupra unui element cuprivire la care riscul de eroare a fost asumat de cel care o invoc sau, dupmprejurri, trebuia s fie asumat de acesta (art. 1209 N.c.civ.).

    - eroarea de calcul. Potrivit art. 1210 din N.c.civ. simpla eroare de calculnu atrage anularea contractului, ci numai rectificarea, afar de cazul n care,concretizndu-se ntr-o eroare asupra cantitii, a fost esenial pentru ncheiereacontractului. Eroarea de calcul trebuie corectat la cererea oricreia dintre pri,

    precizeaz alineatul final al aceluiai text.- eroarea de comunicare sau de transmitere atunci cnd eroarea poart

    asupra declaraiei de voin ori cnd declaraia a fost transmis inexact prinintermediul unei alte persoane sau prin mijloace de comunicare la distan (art.1211 din N.c.civ.).

    Structura i condiiile erorii - viciu de consimmnt.

    n ceea ce privete structura erorii viciu de consimmnt, falsareprezentare a realitii fiind de ordin subiectiv, cunoaterea dar mai alesdovedirea ei sunt foarte dificile. Fiind un element de apreciere condiionat derepere personale ce in de gradul de instruire, de emoionabilitatea persoanei

    precum i de posibilitile acesteia de evaluare a realitii i a propriilor interese,dovedirea lui ca i element psihologic este foarte anevoioas.

    Ct despre condiiile erorii, acestea sunt dou, trebuie ndeplinitecumulativ i sunt urmtoarele:

    a) elementulcu privire la care a fost posibil falsa reprezentare a realitiis fi fost determinantpentru ncheierea actului juridic, astfel nct dac acesta arfi fost cunoscut, actul juridic nu ar fi fost ncheiat. Asupra acestei condiii,

    posibilitatea de apreciere aparine judectorului, de la caz la caz. S-a opinat spreexemplu c eroarea asupra valorii economice a prestaiei, eroarea lezionar,urmeaz regulile de la viciul de consimmnt al leziunii, iar nu regulile erorii-

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    21/116

    viciu de consimmnt.11 O alt rezolvare propus a fost aceea a aprecieriicomportamentului oricrei persoane ntr-o situaie similar.12

    b) n cazul actelor juridice de factur bilateral, cu titlu oneros, estenecesar capartea cocontractant s fi cunoscut sau s fi avut posibilitatea de a

    cunoate c elementul asupra cruia a czut falsa reprezentare a avut oimportan hotrtoare pentru ncheierea actului. Aceast conditie privetenumai actele juridice bilaterale, cci n cele unilaterale lipsete prin ipotezcocontractantul sau cealalt parte. Se mai impune totodat precizarea c nueste necesar ca fiecare parte s se gseasc n eroare pentru a putea fi invocateroarea viciu de consimmnt.

    Efectul erorii viciu de consimmnteste nulitatea relativ , respectivanulabilitatea actului juridic astfel ncheiat, aa cum precizeaz art. 1207 din

    N.c.civ.Nulitatea relativ ntr-o asemenea situaie prezint, ns, o particularitate, ntruct

    ambele sau toate prile contractante se afl n eroare i toate au dreptul de a promovaaciunea n anulare.

    Dreptul la aciune pentru anularea unui act juridic motivat de eroarea ncare s-a aflat reclamantul este prevzut de art. 2517 din N.c.civ. care fixeaztermenul general de prescripie de 3 ani. Acest termen ncepe s curg, potrivitart. 2529 lit. c din acelai act normativ, de la data cnd cel aflat n eroare,reprezentantul su legal sau persoana chemat prin lege s-i ncuviineze actele,a cunoscut eroarea, ns cel mai trziu de la mplinirea a 18 luni de la data

    ncheierii actului.

    4.3.3.2. Dolul (Viclenia)

    Definiie i reglementare

    Dolul este acel viciu de consimmnt ce const n inducerea n eroare aunei persoane prin mijloace viclene sau dolosive, pentru a o determina sncheie un act juridic.13 n cea mai sintetic definiie, dolul este aadaro eroare

    provocat. Spre deosebire de eroare, care are un caracter spontan, dolul esterezultatul unor manopere neltoare, prin care un contracant l determin pecocontractantul su s ncheie o convenie.

    11 St. D. Crpenaru .a., Tratat de drept civil. Vol. I Partea general Ed. Academiei,Bucureti 1989 pag. 178.12 n acest sens vezi G. Boroi, op. cit. pag. 163. Autorul exemplific o spe n care vnztorulcere un pre foarte mic pentru o mobil pe care cumprtorul o consider de epoc, artndu-se c acesta din urm nu va putea invoca ulterior eroarea asupra substanei lucrului, ntruct

    preul foarte mic nu ndreptea un om normal s cread c mobila respectiv ar fi un

    exemplar de epoc.13 Pentru alte definiii vezi i D. Cosma op. cit. pag. 164, Ghe. Beleiu op. cit. pag. 147, O.Ungureanu op. cit. pag.88, G. Boroi op. cit. pag. 164 sau A. Cojocaru, op. cit. pag.198.

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    22/116

    Legislativ, o nou i mai ampl reglementare este dat dolului de Codulcivil recent intrat n vigoare.

    Art. 1206 precizeaz c consimmntul este viciat cnd este dat dineroare,surprins prin dolsau smuls prin violen.

    Art. 1214 d definiia dolului artnd c consimmntul este viciat prindol atunci cnd partea s-a aflat ntr-o eroare provocat de manoperelefrauduloase ale celeilalte pri ori cnd aceasta din urm a omis, n modfraudulos, s l informeze pe contractant asupra unor mprejurri pe care secuvenea s i le dezvluie.

    Clasificare

    Dup consecinele pe care le produce, dolul poate fi principal(dolus danscausam contractui) sau incident(dolus incidens), numit i incidental, secundarsau accesoriu.

    Este principaldolul care poart asupra unor mprejurri determinante lancheierea actului juridic, atrgnd nulitatea relativ a acestuia.

    Incident este dolul ce cade asupra unor elemente nedeterminante lancheierea actului juridic i nu atrage anulabilitatea acestuia.

    n funcie de gravitatea manoperelor dolosive, doctrinar se vorbetedespre dolus bonus, care const n viclenii mrunte, uor de observat, care nuatrag anulabilitatea actului juridic ( spre exemplu exagerarea n scop de reclama calitilor unui produs) i despre dolus malus, dolul grav, care atrage

    anulabilitatea actului.

    Structura dolului

    Structural, dolul este alctuit din dou elemente: unul obiectiv, material,constnd n utilizarea de mijloace dolosive n scopul inducerii n eroare a unei

    persoane i unul subiectiv, intenional, constnd n intenia de a nela opersoan pentru a o determina s ncheie actul juridic.

    Elementul materialal dolului poate consta fie ntr-o fapt comisiv fie

    ntr-una omisiv. Atunci cnd elementul obiectiv const ntr-o omisiune,vorbim despre dolul prin reticen, n sensul c una dintre prile actului juridicine sub tcere unele mprejurri eseniale ale actului juridic pentru a odetermina pe cealalta s contracteze sau nu a informat-o cu privire la clauzeleori mprejurrile eseniale ale unei conventii. Simpla tcere, fr intenii viclene,nu constituie ns dol atunci cnd de pild partea nu se oblig s-i atrag ateniaunui cocontractant asupra dezavantajelor unui contract.14

    n mod deosebit, problema dolului prin reticen evideniaz raportuldintre obligaia de informare ce revine prii mai experimentate ori

    profesioniste sau care deine informaii privilegiate, pe de o parte, i obligaia14 Pentru dezvoltri, vezi O. Ungureanu, op. cit. pag. 88

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    23/116

    de a se informa care incumb fiecrei pri contractante, pe de alt parte. Deexemplu, n contractele de adeziune sau n cele ncheiate cu consumatorii,partea mai slab trebuie s fie informat asupra tuturor elementelor esenialecare stau la baza declaraiei sale de voin, iar, n caz contrar, aceasta poate

    pretinde c a fost victima unui dol prin reticen.n cazul liberalitilor dolul se nfieaz din punct de vedere obiectiv subforma captaiei i a sugestiei n scopul ca profitnd de dragostea, pasiunea saucompasiunea unei persoane, s o determine la facerea unei donai sau a unuilegat.

    n ceea ce privete elementul intenional, s-a stabilit c provocarea uneierori din neglijen, fr intenie, nu constituie dol, aa cum nu exist nici atuncicnd cocontractantul cunotea mprejurarea pretins ascuns prin reticen.15

    Condiiile dolului

    Dou sunt condiiile pentru ca dolul s constituie viciu de consimmnt sianume: a) s fi fost determinant pentru ncheierea actului juridic i b) s

    provin de la cealalt parte.a) n ceea ce priveteprima condiie, trebuie stabilit mprejurarea c dac

    partea indus n eroare ar fi cunoscut realitatea nu ar fi contractat. n materiadolului, eroarea nu trebuie s poarte asupra anumitor caliti sau nsuiri, ca ncazul erorii-viciu de consimmnt, fiind suficient a se demonstra deformareaoricrui element al realitii n scopul determinrii unei persoane s ncheie actul

    juridic.Caracterul determinant al dolului, ca i n cazul erorii, se stabilete de

    ctre judector, de la caz la caz, innd seama de gradul de instrucie, cultura,experiena de viat starea de sntate etc. al celui ce invoc dolul.

    b) Cea de a doua condiie a dolului este consacrat de art. 1214 alin.3 dinN. c. civ. care precizeaz c mijloacele viclene trebuie s provin de la cealalatparte, dar contractul este anulabil i atunci cnd dolul provine de lareprezentantul, prepusul ori gerantul afacerilor celeilalte pri.

    De asemenea, art. 1215 consacr dolul comis prin fapta unui ter

    condiionat de mprejurarea c cel ce a contractat a cunoscut fapta dolosiv aterului.

    La o prim observare a textului s-ar putea trage concluzia c dolul seaplic numai n privina actelor juridice bilaterale sau multilaterale, deoarece ncazul actelor unilaterale nu exist cealalt parte iar textul art. 1214 N.c. civ. serefer expres la contracte, care sunt acte de factur bilateral. Cu toate acesteai n cazul actelor unilaterale poate interveni dolul sub forma captaiunii sau asugestiei dac, de exemplu, pentru a testa ntr-un anumit fel, au fost ndeprtaterudele testatorului, acesta a fost ameninat ori i-au fost exploatate sentimentele,

    mila ori compasiunea.15 Ghe. Beleiu, op. cit. pag. 148

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    24/116

    S-a mai stabilit totodat c cea de a doua condiie poate fi ndeplinit i ncazul n care de pild dolul provine de la un ter iar cocontractantul aveacunotin despre aceast imprejurare sau de la reprezentantul legal alcocontractantului.16

    Efectele dolului

    Sanciunea care intervine n cazul dolului este nulitatea relativ a actuluijuridic n cadrul cruia consimmntul uneia dintre pri a fost surpins prin dol.

    n msura n care prin actele dolosive s-a svrit un delict civil poate fiantrenat n egal msur i rspunderea civil delictual ntemeiat pedispoziiunile art. 1357 din N.c. civ.

    Aa cum precizeaz art. 1214 alin 4 din N. c. civ., dolul nu se presupune,el trebuie probat. Fiind un fapt juridic el poate fi dovedit prin orice mijloc de

    probaiune, inclusiv cu martori sau prezumii.Titularul aciunii n anulare este cel ce se pretinde a fi victima dolului,

    cererea sa fiind prescriptibil n termenul general de prescripie de 3 aniprevzut de art. 2517 din N.c.civ. Termenul ncepe s curg potrivit art. 2529lit.b din N.c.civ. de la data cnd a fost cunoscut dolul.

    4.3.3.3. Violena

    Definiie i reglementare

    Violena este viciul de consimmnt care const n ameninarea uneipersoane cu un ru material, direct, imediat i injust ce o determin s ncheieun act juridic pe care n condiii normale nu l-ar fi ncheiat.17

    Art. 1206 din N.c.civ. precizeaz c este viciat consimmntul cnd estedat din eroare, surprins prin dol sausmuls prin violen.

    n afar de art. 1206 N.c. civ. care se refer la violen n mod generic,articolele 1216 1218 fac meniuni cazuale la acest viciu al consimmntuluidup cum urmeaz:

    - art. 1216 alin. 2 precizeaz c temerea justificat indus fr drept decealalt parte sau de un ter, de aa manier nct partea ameninat putea scread, dup mprejurri, c, n lipsa consimmntului su, viaa, persoana,onoarea sau bunurile sale ar fi expuse unui pericol grav i iminent.

    - art. 1216 alin. 3 menioneaz c violena poate atrage anulareacontractului i atunci cnd este ndreptat mpotriva unei persoane apropiate,

    precum soul, soia, ascendenii ori descendenii prii al crei consimmnt afost viciat.

    16 n acest sens, St. Crpenaru, op. cit. pag. 18017 Pentru alte definiii vezi i i D. Cosma op. cit. pag. 172, Ghe. Beleiu op. cit. pag. 149, O.

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    25/116

    - Art. 1219 menioneaz c simpla temere izvort din respect, fr s fifost violen nu atrage anularea contractului;

    - art. 1217 consacr ameninarea cu exerciiul unui drept preciznd c deasemenea constituie violen i temerea insuflat prin ameninarea cu exerciiul

    unui drept fcut cu scopul de a obine avantaje injuste.- art. 1217 se refer la violena cauzat de starea de necesitate stabilind ccontractul ncheiat de o parte aflat n stare de necesitate nu poate fi anulatdectdac cealalt parte a profitat de aceast mprejurare.

    Clasificare

    Violena ca viciu de consimmnt poate fi clasificat dup dou crietrii,respectiv dup natura ruluii dup caracterul ameninrii.

    Potrivit primului criteriu, dup natura rului, violena poate fi moral(metus) atunci cnd ameninarea cu rul se refer la cinstea, onoarea sausentimentele persoanei sau fizic (vis) dac ameninarea cu rul priveteintegritatea fizic a persoanei sau patrimoniul su.

    Dup cel de al doilea criteriu, caracterul ameninrii, distingem ntreameninarea legitim i cea nelegitim.

    Ameninarea legitim sau just este aceea proferat de o persoanndreptit, n puterea unui drept subiectiv, aa cum este somaia adresat decreditor debitorului c va trece la executarea silit sau c l va chema n

    judecat. Acest gen de ameninare nu constituie viciu de consimmnt dect

    dac, n conditiile reglementate de art 1217 prin aceasta se urmrete un avantajnejustificat.

    Ameninarea nelegitim, injust, este proferat fr de drept, constituieviciu de consimmnt i are drept consecina nulitatea relativ a actului juridicastfel ncheiat.

    Structura violenei

    Ca i dolul, violena are n structur dou elemente, unul exterior, material

    i unul de ordin psihologic, intern.Elementul material, exterior, const ntr-o ameninare cu un ru de

    natur fizic (lovire, sluire omor etc.), patrimonial (distrugerea unui bun,incendierea unei cldiri etc.) sau moral (divulgarea unui secret, compromitereademnitii sau a onoarei etc.).

    Elementul psihologic const n temerea insuflat celui ameninat, denatur a-l determina s ncheie actul juridic. De fapt ncheierea actului juridiceste n reprezentarea celui ameninat nsui mijlocul de a evita producerea ruluicu care a fost ameninat. S-a stabilit n practica judiciar c violena constituie

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    26/116

    viciu de consimmnt chiar dac este exercitat de o alt persoan dect cea nfolosul creia s-a fcut actul juridic18.

    Noul cod civil a rezolvat aceast ipotez n art. 1220 preciznd c violenaatrage anularea contractului i atunci cnd este exercitat de un ter, ns

    numai dac partea al crei consimmnt nu a fost viciat cunotea sau, dupcaz, ar fi trebuit s cunoasc violena svrit de ctre ter.

    Condiiile violenei

    Pentru ca violena viciu de consimmnt s constituie cauza de nulitaterelativ a actului juridic aceasta trebuie s ndeplineasc cumulativ doucondiii:

    1- ameninarea s fie una injust, n sensul c nu a fost fcut nexercitarea unui drept legitim. Aadar, nu orice ameninare cu un ru constituieviolen viciu de consimmnt ci numai aceea care nu este proferat n mod

    just, cci acela care exercit un drept al su nu vatm pe nimeni. Dac nsrealizarea unui drept este fcut cu depirea limitelor n care acesta a fostrecunoscut, chiar i prin ameninare, atunci ar putea fi invocat ca i mijloc deaprare abuzul de drept dac nu sunt ntrunite condiiile violenei viciu deconsimmnt19.

    2- violena s fie determinant pentru ncheierea actului juridic.Aprecierea in concreto a caracterului determinant al ameninrii este lsat lalatitudinea judectorilor de la caz la caz. n acest scop, se au n vedere o serie de

    criterii de apreciere de ordin subiectiv, aa cum pot fi de exemplu vrsta, gradulde instrucie, sexul, starea de sntate etc. Temerea provocat prin ameninaretrebuie s fie de natur a-l determina pe cel ameninat s contracteze, ccitemerea reverenioas nu constituie motiv de violen.

    S-a mai susinut doctrinar c starea de necesitate n care se gsete opersoan, care o determin s ncheie un act juridic pe care altfel nu l-ar fincheiat, trebuie asimilat violenei viciu de consimmnt.

    n stabilirea caracterului determinant al violenei trebuie s se in seama,aa cum dispune art. 1216 alin. 4 N.c.civ., de vrsta, starea social, sntatea i

    caracterul celui asupra cruia sa exercitat violena, precum i de orice altmprejurare ce a putut influena starea acestuia la momentul ncheieriicontractului. Este vorba aadar, de o serie de elemente de fapt, care vor fi laaprecierea organului jurisdicional, pentru a se stabili dac a fost vorba decaracterul hotrtor al violenei la momentul ncheierii contractului, de natur safecteze valabilitatea acestuia.

    18 CSJ, dec. 200/1993 citat de C. Turianu n Drept civil. Partea general. Practic

    judiciar comentat i adnotat, Ed. Pinguin Book, Bucureti 2004 pag.3519 Pentru aceast rezolvare vezi Ghe. Beleiu, op. cit. pag. 149 sau A. Cojocaru, op. cit. pag.204

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    27/116

    Efectele violenei

    Sanciunea violenei ca viciu de consimmnt este nulitatea actuluijuridic astfel ncheiat.

    Cel ce invoc violena trebuie s dovedeasc acest fapt, uor de probatdatorit caracterului obiectiv al elementului material. n cazul n care actele deviolena ntrunesc i condiiile art. 1357 N.c. civ., cel ce se consider ndreptitare deschis i calea unei aciuni pentru antrenarea rspunderii civile delictuale.

    Dreptul la aciunea n anulare a unui act juridic pentru violen se prescrien termenul general de 3 ani potrivit art. 1523 din N.c.civ. iar anularea cstoriei

    pentru violen poate fi cerut numai n termen de 6 luni, potrivit art. 301 dinN.c.civ.

    n principiu, termenul de prescripie ncepe s curg de la data cndviolena a ncetat, aa cum precizeaz art. 2529 lit. a din N.c.civ. i art. 301 dinacelai cod dac este vorba de anularea cstoriei.

    Nulitatea rezultat din violen poate fi acoperit prin confirmare, dupncetarea violenei, n msura n care actul juridic al confirmrii nu a fost i elviciat.

    4.3.3.4. Leziunea

    Definiie i reglementare

    n cea mai sintetic formulare20 a vechii definiii a acesteia, leziunea esteacel viciu de consimmnt care const n disproporia vdit de valoare ntredou prestaii21.

    Noua reglementare a leziunii este ns mult mai exact i mai elaborat.Astfel, exist leziune potrivit art. 1221 N.C.civ., atunci cnd una dintre

    pri, profitnd de starea de nevoie, de lipsa de experien ori de lipsa decunotine a celeilalte pri, stipuleaz n favoarea sa ori a unei alte persoane,o prestaie considerabil mai mare, la data ncheierii contractului, dectvaloarea propriei prestaii.

    Rezult, din aceast definiie, c noul Cod mbrieaz concepiasubiectiv despre leziune, conform creia pentru a exista acest viciu deconsimmnt nu este suficient disproporia ntre prestaiile prilor, ci estenecesar s se i profite de starea de nevoie, de lipsa de experien ori de lipsade cunotine a celeilalte pri. Aceasta nseamn c, pe lng dezechilibrulcontraprestaiilor exist o parte a crei voin este mai slab n faa celuilaltcontractant, aa nct, de la nceput poziia contractual a prilor este inegal.

    20

    Ghe. Beleiu, op. cit. pag. 15021 Pentru alte definiii vezi i O. Ungureanu op. cit. pag.92, G. Boroi op. cit. pag. 174 sau A.Cojocaru, op. cit. pag.206

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    28/116

    De asemenea, dac potrivit reglementrii anterioare, leziunea era limitat,ca domeniu de aplicare, doar la situaia minorilor care, avnd vrsta de 14 animplinii, ncheiau singuri acte de administrare, fr ncuviinarea prinilor saua tutorelui, dac aceste acte le pricinuiau vreo vtmare Noul cod civil

    recunoate leziunea i n cazul majorului, cu condiia ca diferena de prestaie sdepeasc jumtate din valoarea pe care o avea, la momentul ncheieriicontractului, prestaia promis sau executat de partea lezat (art. 1222 alin. 2).

    Sub aspectul categoriei actelor juridice care pot fi atacate pentru leziune,noile dispoziii legale exclud de la incidena acestei sanciuni contractelealeatorii, tranzacia, precum i alte contracte anume prevzute de lege (art.1224).

    Condiiile leziunii

    Pentru a exista leziune, ca viciu de consimmnt, este necesar s fiendeplinite urmtoarele cerine:

    leziunea s fie o consecin direct a actului respectiv; leziunea s existe nu doar n raport cu momentul ncheierii actului, ci s

    subziste pn la data cererii de anulare; disproporia de valoare ntre prestaii s fie considerabil. Astfel, n

    cazul minorului, trebuie s fie vorba de o obligaie excesiv asumat de acestaprin raportare la starea sa patrimonial, la avantajele pe care le obine dincontract ori la ansamblul circumstanelor (art. 1221 alin. 3). n cazul majorului,

    caracterul nsemnat ori considerabil al leziunii exist doar atunci cnddisproporia depete jumtate din valoarea pe care o avea prestaia promissau executat de partea lezat.

    Efectele leziunii

    Sanciunea leziunii n dreptul civil poate consta, la alegerea celui al cruiconsimmnt a fost viciat, att n anularea actului juridic lezionar ct i nreducerea obligaiilor sale (art. 1222 alin. 1).

    n situaia n care partea alege s promoveze aciune n anulare, instanava putea s menin contractul, dac cealalt parte ofer, n mod echitabil, oreducere a propriei creane sau, dup caz, o majorare a propriei obligaii (art.1222 alin. 3).

    n cazul prevzut de art. 60 din O.G. nr. 42/1997, salvatorul nu poatesolicita anularea conveniei pentru leziune ci doar majorarea contraprestaieinavei creia i-a acordat asisten de salvare.

    Dreptul la aciunea n anulare sau n reducerea prestaiilor pentru leziunese prescrie n termen de 2 ani de la data ncheierii contractului (art. 1223).

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    29/116

    4.3.3.5. Comparaie ntre viciile de consimmnt.

    Asemnri

    - orice viciu de consimmnt este anterior sau contemporan ncheieriiactului juridic;- sanciunea pentru ncheierea unui act juridic n condiiile oricruia dintre

    viciile de consimmnt este nulitatea relativ;- mprejurarea asupra creia poart viciul de consimmnt este

    determinant pentru ncheierea actului juridic;- n cazul actelor juridice bilaterale sau multilaterale, nu este necesar

    existena viciului de consimmnt concurent al tuturor contractanilor.- oricine invoc oricare dintre viciile de consimmnt trebuie s-i

    dovedeasc afirmaia, cci nici-unul dintre viciile de consimmnt nu seprezum.

    Deosebiri

    - n vreme ce n structura dolului i a violenei intr att un elementobiectiv (material) ct i unul subiectiv (intenional), n structura eroriideterminant este numai elementul subiectiv iar n cea a leziunii cel obiectiv;

    - n vreme ce domeniul erorii l constituie att actele bilaterale ct i celede factur unilateral, dolul, violena i leziunea privesc n principiu doar actele

    juridice bilaterale;- eroarea se produce spontan, n vreme ce dolul, violena i leziunea pot

    constitui ele nsele fapte ilicite ce pot atrage rspunderea civil delictual;- ca efect specific, doar leziunea poate avea consecine alternative

    constnd fie n anularea actului lezionar fie n reducerea sau sporirea uneiadintre prestaii.

    - din punctul de vedere al probaiunii eroarea este cel mai greu de doveditdeoarece ea const doar n elementul subiectiv, n vreme ce dolul, violena ileziunea sunt mai uor de dovedit datorit elementului obiectiv ce intr n

    structura lor.

    4.3.4. Obiectul actului juridic civil

    Textul art. 1225 din N.c. civ. precizeaz c obiectul contractului lreprezint operaiunea juridic, precum vnzarea, locaiunea, mprumutul ialtele asemenea, convenit de pri, astfel cum aceasta reiese din ansambluldrepturilor i obligaiilor contractuale. Din aceast prevedere, rezult cobiectul actului juridic const n prestaia datorat de debitor, respectiv de a da,a face sau a nu face ceva, dup caz.

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    30/116

    Doctrinar, obiectul a fost definit ca fiind condiia de fond general ieseniala a actului juridic civil care const n aciunile i inaciunile la care

    prile sunt ndreptite sau la ndeplinirea crora se oblig22.Pentru a fi valabil, obiectul trebuie la rndul su s ndeplineasca

    urmtoarele condiii prevzute de art. 1226:- s existe n momentul ncheierii conveniei sau s fie cert producerealui n viitor23.

    n ipoteza n care obiectul actului juridic const ntr-un bun, la care serefer conduita prilor, atunci distingem urmtoarele ipoteze :

    a) bunul exist in momentul ncheierii actului juridic deci este ndeplinitcondiia impus mai sus ;

    b) bunul dei a existat nu mai exist n momentul consensului ; nefiindndeplinit condiia i lipsind obiectul, actul juridic este ineficace ;

    c) bunul nu exist dar el va exista cu siguran n viitor, mprejurare careface ndeplinit condiia existenei obiectului, aa cum prezum art. 1229 din

    N.c.civ. (sub titlu de exemplu, recolta ce se va culege n viitor, chiriile sauarenzile ce se vor percepe etc.)24.

    -s fie n circuitul civil. Atunci cnd conduita prilor privete lucrurilesau bunurile, acestea sunt privite ca i obiecte derivate al actului juridic civil,ceea ce de fapt explic si prevederea din art. 1229 N.c.civ. anume c numaibunurile ce sunt n circuitul civil pot face obiectul unei prestaii contractuale Prin bunuri aflate n circuitul civil se neleg acele bunuri susceptibile s facobiectul unor acte translative sau constitutive de proprietate25. n lipsa unei

    interdicii exprese, trebuie considerate ca fcnd parte din circuitul civil toatebunurile susceptibile a face obiectul apropiaiunii private.26

    22 Pentru definiii asemntoare vezi i Gh. Beleiu op. cit. pag. 138, A. Cojocaru op. cit. pag.210, O. Ungureanu op. cit. pag. 93, sau G. Boroi op. cit. pag. 17323 In privina bunurilor viitoare, face excepie succesiunea nedeschis nc, fiind interzise

    pactele asupra unei succesiuni nedeschise. In acest sens vezi i M. Eliescu, Curs desuccesiuni, Ed. Humanitas, Bucureti 1997, p. 51824 Exist ns i excepii de la aceast regul. De pild nu poate face obiectul unei convenii osuccesiune nedeschis, deci viitoare cci s-ar opune regulii instituit de art.965 alin. 2 din C.civ.25 Dei art. 963 din C. civ. se refer la lucrurile ce sunt n comer, s-a apreciat unanim c defapt este vorba despre lucrurile aflate n circuitul civil. Aceast interpretare este confirmat deacte normative de dat recent, adoptate dup 1989, care se refer expres la bunuri care sunt

    i rmn n circuitul civil (art. 1 din Legea nr.54/1998 privind circulaia juridic aterenurilor), i bunuri scoase din circuitul civil (art.5 alin. 2 din Legea nr. 18/1991). Cu

    privire la aceste categorii de bunuri, I. Apostu, Introducere n teoria dreptului deproprietate si a drepturilor reale principale, Ed. Evrika Brila 1998, p. 57 - 6026

    La rndul lor, bunurile aflate n circuitul civil pot fi bunuri care pot circula liber, nengrditi bunuri care pot circula n condiii restrictive aa cum sunt spre exemplu armele, muniiilesau produsele i substanele stupefiante etc.

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    31/116

    Nesocotirea acestei condiii lipsete de valabilitate actul ncheiat care aravea un obiect nelicit ( de exemplu vnzarea unui bun aflat n proprietatea

    public a statului, un teren sau o exploatare petrolifer).- s fie determinat sau determinabil. Sub acest aspect, noul Cod civil

    conine dispoziii referitoare la determinarea obiectului de ctre un ter sau prinraportare la un factor de referin, precum i dispoziii privind determinareacalitii obiectului (n sensul c, atunci cnd nu poate fi stabilit potrivitcontractului, calitatea prestaiei sau a obiectului acesteia trebuie s fie rezonabilsau, dup mprejurri, cel puin de nivel mediu).

    Atunci cnd obiectul (derivat) const ntr-un bun determinat prin caractereindividuale (res certa), condiia este ndeplinit chiar din ipotez. Cnd acestaconst ntr-un bun ce trebuie individualizat prin nsuiri de gen (res genera),condiia este realizabil prin determinarea n concret a bunului cu ajutorulcntririi, numrrii, msurrii sau a altor operaiuni de acest fel.

    -s fie posibil. Condiia se impune ca o consecin a aplicrii principiuluic nimeni nu poate fi obligat la o prestatie imposibil, ad imposibilium, nullaobligatio! Obiectul nu este posibil doar n cazul n care imposibilitatea esteabsolut, adic pentru oricine. Dac imposibilitatea este doar relativ, decinumai pentru un subiect, atunci obiectul conveniei este valabil iar neexecutareaculpabil.27

    - s fie licit. Aceast condiie implic raportarea conduitei pretinse sauasumate de debitorul obligaiei la normele de convieuire social stabilite delege.

    - s fie moral. Obiectul contractului este moral atunci cnd el concordmoralei sau bunelor moravuri aa cum prevd dispoziiunile de principiu art.11din N.c.civ.28

    Sanciunean lipsa condiiilor obiectului, intervine sanciunea nulitii absolute atunci

    cnd obiectul contractului este nedeterminat i ilicit.Aceeai sanciune opereaz, cu referire la obiectul obligaiei actului

    juridic, atunci cnd nu este respectat cerina referitoare la caracterul

    determinabil sau cel puin determinabil i licit al acestuia.

    4.3.5. Cauza actului juridic civil

    27 La rndul ei imposibilitatea poate fi de ordin material sau de ordin juridic. Condiiaposibilitii obiectului poate fi apreciat n strnsa legtur i cu progresul tehnico-tiinific,care lrgete considerabil cmpul de evaluare.28

    n categoria condiiilor obiectului, ar mai putea fi incluse si altele, prelevate in literatura, cade exemplu autorizarea obiectului (C. Turianu, op. cit p. 59), personalitatea prestaiei sauinteresul apreciabil n bani (C Hamangiu op. cit. p.509.

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    32/116

    Scopul sau finalitatea contractului i gsesc rspunsul direct n ceea cenumim cauza contractului. Ea exprima ntr-o manier mai mult sau mai putindirect rspunsuri la ntrebrile pentru ce ? sau n ce scop ? s-a ncheiatcontractul, deci, cui prodest?

    Definim aadar cauza actului juridic civil ca fiind acel element esenial ide fond care const in scopul urmrit de pri la ncheierea unei convenii.Pn la reglementarea adus prin noul Cod civil nu a existat o definiie

    legala noiunii de cauz, referirea la aceasta n vechiul Cod, constnd doar nenumerarea condiiilor eseniale ale conveniei i cu referire la prezumia deexisten i de validitate a cauzei.

    Noul Cod civil statueaz prin dispoziiile art. 1235 faptul c prin cauz senelege motivul care determin pe fiecare parte s ncheie contractul.

    Pentru a fi valabil, precizeaz art. 1236 i 1237 din Nc.civ., cauza actuluijuridic trebuie s ndeplineasc cumulativ urmtoarele condiii:

    a) s existe;b) s fie licit;c) s fie moral.a) n ce privete inexistena cauzei, ea se poate datora lipsei de

    discernmnt sau, particularizat, pe diferitele tipuri de acte, lipseicontraprestaiei (n contractele sinalagmatice), nepredrii bunului (n contractelereale), lipsei inteniei de a gratifica (n actele cu titlu gratuit), adic, lipseiscopului imediat la ncheierea actului.

    b) Caracterul licital cauzei presupune ca aceasta s fie conform legii iordinii publice (art. 1236 alin. 2). Cauza este considerat ilicit i atunci cndcontractul este doar mijlocul pentru a eluda aplicarea unei norme legaleimperative.

    c) n sfrit, cauza trebuie s fie moral, adic s nu fie contrar bunelormoravuri, respectiv regulilor de convieuire social.

    Structura cauzein structura cauzei exist dou elemente, respectiv scopul imediat, causa

    proxima i scopul mediat - causa remota.

    Scopul imediat, nsoete i este caracteristic principalelor categorii decontracte, respectiv:

    - n contractele bilaterale sau sinalagmatice, scopul fiecrei pri const nreciprocitatea prestaiilor urmrite, care sunt dependente i se condiioneazreciproc (fiecare parte se oblig, tiind c i cealalt parte se oblig la rndul ei);

    - n contractele cu titlu gratuit, scopul imediat l constituie intenia de agratifica (animus donandi);

    - n contractele reale, scopul imediat l constituie reprezentarea remiteriimateriale a bunului.

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    33/116

    Scopul mediat const n motivul care a determinat ncheiereacontractului, ce ine de caracteristicile unei prestaii, calitile unei persoane,nsuirile sau nevoia unui lucru.

    Proba cauzeiCa i n reglementarea anterioar, dispoziiile noului Cod civil pstreaz o

    dubl prezumie n privina cauzei:prezumia de existen a cauzei (contractul este valabil, chiar atunci

    cnd cauza nu este prevzut expres art. 1239 alin. 1), ceea ce nseamn c,fiind prezumat de lege, cauza nu trebuie s fie dovedit, demonstrat direct;

    prezumia de valabilitate a cauzei (existena unei cauze valabile seprezum pn la proba contrar art. 1239 alin. 2), care funcioneaz indiferentde faptul c acest element este menionat sau nu n instrumentele probatorii

    preconstituite, cum ar fi nscrisurile.Ambele prezumii au ns caracter relativ (iuris tantum), ceea ce nseamn

    c pot fi nlturate prin proba contrar i c orice persoan care invoc lipsa orinevalabilitatea cauzei este inut s fac dovada susinerilor sale.

    Sanciunea nevalabilitii cauzei

    Potrivit art. 1238 alin. 1 N.C.civ., lipsa cauzeiatrage nulitatea relativ acontractului, cu excepia cazului n care contractul a fost greit calificat i poate

    produce alte efecte juridice.n ce privete cauza ilicit sau imoral, aceasta atrage nulitatea absolut

    a contractului dac este comun sau, n caz contrar, dac cealalt parte acunoscut-o sau, dup mprejurri, trebuia s o cunoasc (art. 1238 alin. 2

    N.C.civ.). Rezult c, pentru a fi atras sanciunea nulitii absolute este necesars existe caracterul ilicit sau imoral al angajamentului contractual, adic ambele

    pri s fi urmrit un scop de aceast natur (n afara legii sau contravenindordinii publice i bunelor moravuri), pentru c, altminteri, ar nsemna ca parteas se prevaleze de comportamentul su imoral i s obin desfiinarea actului

    (or, nimnui nu i este permis s se prevaleze de propria sa turpitudine nemoauditur propriam turpitudinem allegans). n felul acesta, se asigur protecia

    prii contractante de bun-credin, care nu este pus n situaia de a suportaconsecinele nulitii contractului (cum s-ar fi ntmplat n ipoteza n caremobilul ilicit sau imoral ar fi aparinut unei singure pri, care ar fi putut sinvoce nulitatea actului dezavantajnd astfel partea care a contractat cu bun-credin).

    4.3.6. Forma actului juridic civil

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    34/116

    Prin forma actului juridic civil se nelege acea condiie care const nmodalitatea de exteriorizare a manifestrii de voin n scopul producerii deconsecine juridice.

    Noiunea formei actului juridic civil este primitoare de dou sensuri:

    - ntr-un prin neles, n sens restrns (stricto senso), forma actului juridicexprim modalitatea de exteriorizare a voinei juridice crmuit de principiulconsensualismului ce caracterizeaz ntregul drept civil romnesc.

    - ntr-un al doilea neles, n sens larg (lato sensu), forma actului juridicimplic acele condiii de form necesare pentru validitatea lui (ad validitatem),

    pentru dovada existenei i a coninutului su (ad probationem), precum ipentru opozabilitatea lui fa de tere persoane care nu au participat la formarealui.

    Condiiile de form ale actului juridic pot fi clasificate dup dou criterii:Dup criteriul consecinelor juridice ale nesatisfacerii lor, condiiile de

    form pot fi:Condiii de validitate (ad validitatem), a cror nclcare are drept

    consecin nulitatea absolut a actului juridic nsui;Condiii de prob (ad probationem), menite s fac dovada existenei i

    coninutului actului juridic, a cror ignorare nu are ca efect nulitatea actului ciimposibilitatea dovedirii lui;

    Condiii pentru opozabilitate fa de teri a cror nerespectare dei nuconduce la nulitate atrage doar sanciunea inopozabilitii lui fa de tere

    persoane.

    Dup criteriul izvoruluilor, forma actului juridic poate fi:-forma legal, impus prilor printr-o dispoziie a legii;-forma convenional, stabilit de pri n mod voluntar.

    4.3.6.1. Principiul consensualismului

    Fiind o aplicaie a libertii de a contracta, principiul consensualismului dglas regulii c simpla manifestare de voina exteriorizat n orice mod, este ocondiie necesar i suficient pentru naterea unui act juridic. Potrivit acestui

    principiu, voina juridic poate fi exteriorizat n orice form, n scris sau verbal,tacit sau expres, prin gesturi, atitudini sau chiar prin simpla tcere (qui tacit,consentire videtur).

    Principiu necunoscut n dreptul roman dar cu larg rspndire n perioadadreptului burghez, el a fost adoptat i n dreptul civil romn modern prin Codulcivil adoptat n anul 1864, fiind comun de altfel tuturor ramurilor dreptului

    privat.Dei adoptat i recunoscut ca atare, principiul consensualismului nu a fost

    consacrat expres printr-o norm aparte, existena lui rezultnd din interpretarea

    unor texte ale codului privitoare la o serie de acte juridice.

  • 7/27/2019 134741035-134022981-Actul-Juridic-Civil-Noul-Cod

    35/116

    Astfel, art. 971 din vechiul cod civil meniona c n contractele care auca obiect translaia proprietii sau a altui drept real, proprietatea sau dreptul

    se transmite prin efectul consimmntului prilor i lucrul rmne n rizico-pericolul dobnditorului chiar dac nu s-a fcut tradiiunea lucrului

    Acelai principiu se regsea i n dispoziiunile art. 1295 din C. civ. careprevedea c vinderea este perfect ntre pri i proprietatea este de dreptstrmutat la cumprtor, n privina vnztorului, ndat ce prile s-au nvoitasupra lucrului i a preului dei lucrul nu se va fi predat i preul nc nu se va

    fi numrat.C aceasta a fost intenia legiuitorului, rezult i din interpretarea per a

    contrario a art. 1179 din N. C. civ., care printre condiiile de validitate aleactului juridic nu a inclus i pe aceea a formei. n mod excepional, ori de cteori pentru ncheierea unui act juridic impune o anumit condiie de form, attcodul ct i legile speciale o numesc n mod expres: de pild n materiadonaiilor art. 1011 alin. 1 N. C. civ. prescrie forma autentic sub sanciuneanulitii, aceeai prevzut i de art. 2378 alin. 1 privitor la ipoteca imobiliar.

    n actuala reglementare, principiul consensualismului este consacrat deart. 1178 potrivit cruia contractul se ncheie prin simplul acord de voine al

    prilor dac legea nu impune o anumit formalitate pentru ncheierea savalabil.

    4.3.6.2. Forma cerut pentru validitatea actului juridic (ad validitatem)

    Ca i o excepie de la principiul consensualismului, pentru anumite actejuridice, n mod strict i limitativ prevzute de lege, este necesar o anum


Recommended