+ All Categories
Home > Documents > 11.REVOLUTIA 1989

11.REVOLUTIA 1989

Date post: 24-Nov-2015
Category:
Upload: raluca-brata
View: 367 times
Download: 45 times
Share this document with a friend
Description:
11.REVOLUTIA 1989
11
DECEMBRIE 2009 - 20 DE ANI DE DECEMBRIE 2009 - 20 DE ANI DE LA REVOLU LA REVOLU Ţ Ţ IA IA DIN 1989 DIN 1989
Transcript
  • DECEMBRIE 2009 - 20 DE ANI DE LA REVOLUIA DIN 1989

  • CAUZE EXTERNEMihail Gorbaciov a fost ales in funcia de secretar general al P.C.U.S. n data de 11 martie 1985.El i-a dat seama c a pierdut competiia cu rile democratice i a ncercat s reformeze sistemul ncremenit n metode vechi al comunismului sovietic. Astfel a lansat politica glasnost (deschidere, transparena)i perestroika (reconstrucia sistemului socialist prin reforme).

  • CAUZE INTERNECriza economic a fost cauzat de decizia lui Ceauescu de a plti datoria extern de 11 mld. $criz energetic i alimentar.

    Criza moral s-a datorat nspririi regimului poliienesc controlat de dictatur i de securitate prin nclcarea demnitii umane.

  • ISTORICUL EVENIMENTELOR16 decembrie 1989 In jurul bisericii reformate din Piaa Maria, nite credincioi reformai demonstreaza panic, pzindu-l pe pastorul anticomunist Laszlo Tokes,care urma s fie evacuat. Reformailor li se adaug i un grup de oameni de toate vrstele, profesiile si credinele, adunai spontan intr-un act de solidaritate ca expresie a dorinei de libertate si democrie. Scandnd o serie de lozinci anticomuniste,mulimea s-a indreaptat spre sediul P.C.R. Pe drum au fost distruse pancardele comuniste care impnzeau oraul. Atunci s-a nscut drapelul revoluiei, steagul din care a fost decupat stema comunist.Unii dintre manifestani au fost arestai i btui. Pn la miezul nopii au avut loc adevrate lupte de strad. 17 decembrie 1989 Ceauescu a organizat o teleconferin, in care cerea Ministerului de Interne i Securitii s deschid focul asupra civililor, fr somaie. In aceast zi au czut primele victime ale revoluiei.

    18 decembrie 1989 Au inceput luptele dintre civili si militari. Timioara devenise un ora al groazei. Militarii ordonau oamenilor s circule fr oprire i erau impiedicai s stea in grupuri. In incinta Spitalului Judeean au fost sustrase cadavrele celor ucii si au fost transportate in secret la Bucureti, unde au fost arse la crematoriu.

    19-20 decembrie 1989 Treptat, situaia a iesit de sub controlul autoritilor. Mai muli militari au nceput s fraternizeze cu demonstranii. La sfritul zilei, Timioara a fost declarat ora liber de ctre demonstrani.Exemplul Timioarei a fost urmat si de alte orase din ar, precum Arad, Sibiu, Trgu Mure, Alba Iulia, Reia, Braov, Fgara, Cluj-Napoca si Caransebe.

  • ISTORICUL EVENIMENTELOR21 decembrie 1989

    n jurul prnzului a fost convocat o mare adunare popular menit s exprime sprijinul populaiei fa de conducerea de partid si de stat. Vorbind de la balconul Comitetului Central, Ceauescu a evocat o serie de realizri ale societii socialiste. i-au fcut apariia grupuri de tineri care aveau s agite mulimea . Exploziile petardelor si teribilul vuiet care a impietrit zecile de mii de oameni au strnit panica intre cei aduni in pia. Incercrile ulterioare ale cuplului Ceauescu de a rectiga controlul mulimii folosind formule ca Alo, alo! sau Stai linitii la locurile voastre! au ramas fr efect. Au nceput s strige sloganuri anticomuniste i anticeauiste: Jos dictatorul!, Moarte criminalului!, Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!. Ceauescu, soia sa, precum si ali oficiali s-au panicat, iar dictatorul s-a intors in interiorul cldirii. Transmisiunea direct a mitingului a fost ntrerupt,dar manifestrile de strad au continuat. S-a tras asupra mulimii de pe cldiri, strzi laterale i din tancuri. S-au inregistrat multe victime prin impucare, injunghiere, sau strivire de vehiculele armatei.

  • ISTORICUL EVENIMENTELOR22 decembrie 1989 Fuga soilor Ceauescu cu elicopterul a fcut ca mulimile desctuate s invadeaze Comitetul Central. Birourile oficialilor comuniti au fost vandalizate. Televiziunea Romn i-a reluat emisia. Mircea Dinescu si Ion Caramitru au aprut in fruntea unui grup de revoluionari, anuntnd exaltai fuga dictatorului. Petre Roman a citit de la balconul Comitetului Central al P.C.R. Declaraia in trei puncte a Frontului Unitii Poporului, transmis i la televiziune.n jurul orei 23:00 a fost anuat constituirea Consiliului Frontului Salvrii Naionale, ca nou organ al puterii.

  • ISTORICUL EVENIMENTELOR23-24 decembrie 1989 Bucuretiul i marile orae au fost atacate cu arme de foc de indivizi necunoscui. Ei au primit eticheta de teroriti. Populaia i armata au fost chemate s apere cuceririle fragile ale revoluiei. 24 decembrie 1989 Soii Ceauescu au ajuns la o staie de cercetare agricol aflat la 5 km.de Trgovite, unde au fost preluai de miliieni i transportai la garizoana din Trgovite. 25 decembrie 1989 Nicolae i Elena Ceauescu au fost judecai de ctre o curte militar ad-hoc i condamnai la moarte pentru o serie de acuzaii,cea mai grav fiind cea de genocid. Au fost executai n incinta garizoanei din Trgovite.

  • BILANUL EVENIMENTELOR

    Pe durata revoluiei, au murit 1104 persoane si s-au inregistrat 3321 rnii civili i militari.

    Pentru peste o mie de familii, decembrie 1989 nu este doar o dat amintit des la tiri inaintea srbtorilor de iarn, ci data la care copiii,soii,soiile sau prinii lor nu s-au mai intors acas. Amintirea care le umbrete i le va umbri fiecare Crciun pn la sfritul vieii ,pentru aceast naiune este imaginea victoriei mpotriva tiraniei comuniste!!!!

    VENIC POMENIRE EROILOR !

  • BIBLIOGRAFIEwww.descopera.orghttp://poze.revolutie.ro Realizat de : prof.Gabriela Pop Liceul de Arta Baia Mare


Recommended