+ All Categories
Home > Documents > 07.04 Rinichi

07.04 Rinichi

Date post: 07-Dec-2015
Category:
Upload: amarili23
View: 261 times
Download: 1 times
Share this document with a friend
Description:
anatomie
11
Organele urinare Sunt reprezentate de rinichi. De obicei sunt 2 si caile urinare care cuprind caliciile mici, caliciile mari, pelvisul renal, ureterul, vezica urinara si uretra. Rinichii produc urina. Sunt in numar de 2:drept si stang,dar exista si 1-4 rinichi. Sunt indispensabili vietii. La adult au dimensiunile: lungime 10-12 cm, latime 5-6 cm, grosime 3 cm. Greutatea este de 120-200 grame . Sunt mai mici la femei si varstnici. Culoarea e rosiatica. Au forma unui bob de fasole. Suprafata este neteda. Fiecarui rinichi i se descriu 2 fete: una anterioara convexa, una posterioara plana si 2 extremitati rotunjite:superioara si inferioara, o margine laterala convexa, o margine mediala concava pe care se gaseste hilul renal. Hilul este o depresiune situata mai aproape de extremitatea superioara. Are 2 buze:una anterioara si una posterioara. In profunzime se continua cu o excavatie numita sinus renal. Hilul este strabatut de elementele pediculului renal. Rinichii se gasesc retroperitoneal, in fosa longo-diafragmatica. La nivelul peretelui abdominal posterior fascia subperitoneala este foarte groasa si in ea se gasesc rinichii, glandele suprarenale, aorta, vena cava inferioara si nervi. Fasciasubperitoneala se condenseaza in jurul rinichilor si formeaza fascia renala. Raporturi Fetele post ale celor doi rinichi au rap identice. Vin in raport cu coasta a 12-a pe care se insera diafragm, in partea superioara prin intermediul diafragmei rinichii vin in raport cu recesurile pleurale postodiafragmatice. Inferior de coasta 12 rinichii sunt in raport cu planul........... Fetele anterioare ale rinichilor au raporturi diferite. La rinichiul drept fata anterioara in partea superioara vine in rap cu glanda suprarenala. Porul inferior al rinichiului drept vine in
Transcript
Page 1: 07.04 Rinichi

Organele urinare

Sunt reprezentate de rinichi. De obicei sunt 2 si caile urinare care cuprind caliciile mici, caliciile mari, pelvisul renal, ureterul, vezica urinara si uretra. Rinichii produc urina. Sunt in numar de 2:drept si stang,dar exista si 1-4 rinichi. Sunt indispensabili vietii. La adult au dimensiunile: lungime 10-12 cm, latime 5-6 cm, grosime 3 cm. Greutatea este de 120-200 grame .

Sunt mai mici la femei si varstnici. Culoarea e rosiatica. Au forma unui bob de fasole. Suprafata este neteda. Fiecarui rinichi i se descriu 2 fete: una anterioara convexa, una posterioara plana si 2 extremitati rotunjite:superioara si inferioara, o margine laterala convexa, o margine mediala concava pe care se gaseste hilul renal.

Hilul este o depresiune situata mai aproape de extremitatea superioara. Are 2 buze:una anterioara si una posterioara. In profunzime se continua cu o excavatie numita sinus renal. Hilul este strabatut de elementele pediculului renal.

Rinichii se gasesc retroperitoneal, in fosa longo-diafragmatica. La nivelul peretelui abdominal posterior fascia subperitoneala este foarte groasa si in ea se gasesc rinichii, glandele suprarenale, aorta, vena cava inferioara si nervi.

Fasciasubperitoneala se condenseaza in jurul rinichilor si formeaza fascia renala.

Raporturi

Fetele post ale celor doi rinichi au rap identice. Vin in raport cu coasta a 12-a pe care se insera diafragm, in partea superioara prin intermediul diafragmei rinichii vin in raport cu recesurile pleurale postodiafragmatice. Inferior de coasta 12 rinichii sunt in raport cu planul........... Fetele anterioare ale rinichilor au raporturi diferite.

La rinichiul drept fata anterioara in partea superioara vine in rap cu glanda suprarenala. Porul inferior al rinichiului drept vine in raport cu flexura colica. In lateral e in raport cu ficatul iar inspre medial cu duodenul.

Rinichiul stang dinspre superior spre inferior vine in raport cu: suprarenala stanga, stomac, pancreas, pe marg laterala cu splina, mai jos colonul iar la nivelul colului cu ansele jejunale.

Structura rinichiului

Se studiaza pe o sectiune frontala. Pe o asemenea sectiune la exterior se gaseste o capsula fibroasa ce acopera parenchimul renal. Parenchimul este format dintr-o masa periferica numita corticala si una profunda numita medulara.

Capsula fibroasa sau capsula proprie este translucida. Are o grosime de 2 zecimi de mm si adera de parenchim dar se poate desprinde chirurgical.

In medulara se observa mai multe formatiuni piramidale numite piramidele renale. Acestea sunt inconjurate de corticala. Piramidele au o forma tronconica cu baza spre marginea libera a rinichiului.

Page 2: 07.04 Rinichi

Varful este numit papila renala si proemina in sinusul renal. Pe papila se gasesc 10-12 orificii papilare iar suprafata prevazuta cu aceste orificii este numita aria ciuruita.

Piramidele au o culoare rosie-bruna si o consistenta mai ridicata decat corticala. Nr lor este de 7-14. Sunt dispuse in 2 planuri: anterior si posterior.

Exista papile renale unite prin varf si formeaza piramidele compuse.

Pe sectiunea frontala piramidele apar ca niste campuri triunghiulare pe care se observa striuri longitudinale care sunt date de tubii uriniferi si de vase sanguine.

Piramidele au fost impartite intr-o zona papilara sau interna si o zona limitanta externa. Zona papilara este galbuie. Este portiunea care proemina in sinus. Restul piramidei formeaza zona limitanta.

Corticala rinichiului are o culoare brun-galbui-cenusie. Are un aspect granulat dat de corpusculi rosietici care sunt glomerulii renali. Corticala formeaza un strat periferic de 5-7 mm, patrunde intre piramide unde formeaza coloane renale.

Coloanele se intind pana la sinus unde dau proeminente interpapilare.

Examinata cu lupa corticala periferica are 2 parti: radiata si convoluta.

Portiunea radiata este formata din strii palide care se desprind de pe baza piramidelor renale. Acestea se indreapta spre periferia rinichiului dar fara sa o atinga. Fiecare piramida are 400-500 de radiatii medulare iar fiecare radiatie medulara cuprinde 50-100 de tubi renali.

Portiunea convoluta sau labirintul renal are o culoare mai inchisa si este situata intre portiunile radiale. Este formata din corpusculi renal, tubi contorti si vase sangvine.

Page 3: 07.04 Rinichi

Rinichiul este un organ tubulo-vascular.

Sistemul tubular este format din 2 segmente:

1)Nefron acesta fiind format din corpuscul renal si tub renal si ductele colectoare.

Corpusculii renali se gasesc in corticala, reprezinta originea nefronilor, au o forma sferica, un diametru de 200 microni. Sunt formati din glomeruli si capsula glomerulului.

Glomerulul este un ghem de anse capilare arteriale interpuse intre 2 arteriole. Vasul aferent este o ramnificatie a arterei renale care se imparte in 3-6 ramuri care se impart apoi in 50 de canale preferentiale care se varsa in vasul eferent.

Pe arteriola aferenta se gaste aparatul juxta-glomerular. La nivelul acestui aparat celulele muscullare sunt inlocuite cu celule mio-epiteliale care au rolul de a regla fluxul sanguin.

La nivelul glomerulilor are loc ultrafiltrarea plasmei sanguine si fomarea urinii primare.Glomerulul este cuprins intr-o capsula cu pereti dublii care se continua cu tubul renal.

Page 4: 07.04 Rinichi

Peretele interior al capsulei imbraca ansele capilare si impreuna cu acestea formeaza membrana filtranta glomerulara.

Peretele exterior este mai gros si se continua cu tubul renal.

Acesti 2 pereti se continua una cu cealalta la locul intrarii si iesirii arteriolelor aferente si eferente. In spatiul dintre cele 2 foite patrunde filtratul glomerular.

Tubul renal are o lungime de 30-50mm si are un traseu caracteristic. Are originea la corpusculul renal in portiunea convoluta unde este intortochiat apoi patrunde in radiatia medulara invecinata, coboara prin piramida renala unde formeaza o ansa: ansa Henle.

Ansa are un brat descendent si unul ascendent mai subtire care ajunge la locul de plecare a tubului renal. Coteste din nou de cateva ori si apoi se deschide intr-un tub colector.

Portiunea corticala a tubilor este numita tubi contorti: proximali la origine si distali la terminare. In portiunea medulara se numesc tubi renali drepti.

2)Tubii colectori sunt alcatuiti din 3 categori de tubi. Piesele intermediare care se gasesc in corticala colecteaza cativa tubi distali apoi patrund in medulara unde iau numele de tubi colectori drepti. Au o lungime de 1 cm si formeaza cea mai mare parte a medularei. Ajung in portiunea papilara unde sunt numiti ducte papilare si se dechid prin orificiile papilare.

Vascularizatia si inervatia

Vasc arteriala e asigurata de arterele renale. Fiecare rinichi are o artera renala.In apropierea hilului fiecare artera renala se imparte in 5 ramuri terminale. 4 sunt situate anterior prepielic si una retropielica. Aceste 5 ramuri sut terminale si sunt artere segmentare formand 5 segmente renale. Acestea sunt:

-un segment superior care are artera segm superior,

-un segment inferior cu artera segmentului inferior.

Aceste segmente vizeaza polii superiori si inferiori.

-pe fara anterioara intre sagmentul superior si inf se gasesc alte 2 segmente. Ramurile arteriale care le deservesc poarta aceleasi nume.

-al 5-lea este segment este posterior cu artera segm posterior.

In sinusul renal din arterele segmentare se desprind ramuri interlobare. Acestea sunt situate in coloanele renale si sunt in nr de 4-6 pentru fiecare piramida. La baza piramidelor arterele piramidale se curbeaza in unghi drept si sunt numite artere arcuate. Ele se ramnifica in arterele interlobulare. Venele urmeaza in sens invers traseul arterelor. Pe ele sunt anastomozate venele interlobulare. Isi au originea la suprafata rinichiului si se numesc venule stelate.

Limfaticele sunt drenate de nodurile lombare.

Page 5: 07.04 Rinichi

Inervatia vegetativa este asigurata de ganglionul celiac mezenteric superior, aortico-renal care impreuna cu fibre parasimpatice provenite din vag form plexul renal.

Caile excretoare ale urinei

Urina eliminata prin orificiile papilare ajunge in caliciile mici. Caliciile mici sunt tuburi musculo-membranoase situate in sinusul renal.

Una dintre extremitati se insera pe papila renala, cealalta extremitate se uneste cu alte calicii mici si formeaza caliciile mari. Nr caliciilor mici este egal cu nr papilelor renale(6-12).

Caliciile mici au lungime de 1 cm si diam de 6-8 cm.

Calicile mari sunt 2-3 palnii musculo-membranoase situate in sinusul renal. Ele se unesc si formeaza pelvisul renal sau bazinetul. De cele mai multe ori exista un caliciu superior, unul mijlociu si unul inferior.

Pelvisul renal este o formatiune musculo-membranoasa dilatata cu o forma de palnie turtita antero-posterior. Baza este orientata spre caliciile mari iar varful se continua cu ureterul. Pelvisului i se descrie o fata anterioara, una posterioara, o marg suerioara oblica si una inferioara orizontala. Diametrul este de 1-2 cm, lungimea de 2-3cm si capacitatea este de 5-7 ml. Un segment mai mic al pelvisului este situat in sinusul renal unde este inapoia arterei renale.

Ureterul este un conduc urinar care continua pelvisul si se termina i vezica urinara. Are L de 25-30cm si un diametru de 5-10mm. cand este gol este turtit antero.post si seamana cu o vena goala. Are un traiect descendent, oblic spre medial. a fost impartit in 2 segmente: abdominal care se intinde pana la linia terminala iar de la linia terminala la vezica urinara este segmentul pelvin. Ureterul descrie 3 curburi:

-curbura renala

-langa linia terminala

-in pelvis

Dupa pelvis ureterul este dilatat(infundibil). Dupa acesta urmeaza o port ingustata numita colul. La nivelul liniei terminale urmeaza o alta stramtare numita stramtarea marginala.

O alta stramrtare se mai gaseste si la vezica urinara. La nivelul acestor stramtori diametrul ureterului este de 2-3mm.

Page 6: 07.04 Rinichi

Portiunea abdominala

In aceasta portiunea ureterul este situat pe peretele abdominal post, retroperitnial. In stanga se invecineaza medial cu aorta si in dreapta cu vena cava inferioara. In partile laterale si invecineaza cu colonul. In port pelvina descrie o curba cu concavitatea mediala. Acest segment are o lungime de 13-14 cm. Initial se gaseste port parietala fixa si se continua cu portiunea viscerala mobila care se termina in vezica urinara.

Segmentul visceral care este situat transversal incruciseaza ductul deferent la barbat si artera uterina la femei.

Ultimul segment este cel intravezical, are o lungime de 15mm, perforeaza oblic peretele vezicii urinare. Caile excretoare al urinii sunt formate din 3 tunici: adventitia, musculara si mucoasa.

Adventitia este formata din tesut conjunctiv elastic.

Musculata este alcatuita din musculatura neteda care la calicii si la pelvis este dispusa intr-un singur strat circular.

Primele 2/3 ale ureterului se gasesc 2 straturi. La exterior fibre circulare iar la interior fibre longitudinale.

In treimea inferioara a ureterului se adauga al 3-lea strat exterior cu fibre longitudinale.

Tunica mucoasa formata din o mucoasa cenusie, neteda, lucioasa, cu pliuri longitudinale.

Vascularizatia arteriala provine din: caliciile si pelvisul din artera renala, ureterul este bine vasc din ramuri din art relana, lobare, genitale, hipogastrica. Ramurile arteriale sunt anastomozate.

Venele sunt omonime ale arterelor.

Limfaticele sunt drenate de nodurile lombare si iliace interne. Inervatia vegetativa provine din plexul aortic si cel hipogastric.

Vezica urinara este un rezervor musculo.membranos in care se acumuleaza urina in intervalul dintre mictiuni. Situata in pelvis posterior de oasele pubiene. Din pct de vedere didactic vezica a fost impartita in varf, corp si fund.

Varful se continua cu ligamentul ombilical median care o leaga de ombilic.

Fundul este portiunea decliva, inferioara, mai larga opusa varfului.

Intrea cele 2 este corpul vezicii. Dimensiuni medii vertica 12-13cm, tranversal 8-9, antero-posterior 6-7. Capacitatea este variabila, obisnuit se acumuleaza 200-250ml.

Page 7: 07.04 Rinichi

Conformatia interioara a vezicii

Varful se vede ca o depresiune. Pe fundul vezicii se gaseste o suprafata triunghiulara neteda. Este trigonul vezical. Unghiurile acestui trigon sunt marcate de orificiile ureterelor si de orificiul intern al uretrei. Orificiile ureterelor au forma unor butoniere. Cele 2 sunt unite de plica interureterica care este asezata transversal. Inapoia acestei plice se gaseste o fosa, fosa retroureterica.

Orificiul intern al uretrei se gaseste pe punctul cel mai declin al unghiului care este numit colul vezicii. In rest mucoasa este plicaturata cand vezica e goala.

Structura vezicii

Peretele este format din aceleasi 3 straturi ale cailor urinare. Vezica este acoperita de tes conjunctiv. O singura portiune de pe fata post este acoperita de peritoneu care adera de stratul muscular.

Stratul muscular format din fibre musc netede, intortocheate care totusi au fost sistematizate intr[un strat extern, unuk mijlociu si unul interior plexiform. Cele 3 straturi formeaza defapt un singur muschi: muschiul detruesor al vezicii.

Tunica mucoasa are o culoare alb-galbuie.

Vascularizatia

Arterele pornesc din ramurile invecinate.

Artera vezicala superioara porneste din ombilicala.

Venele formeaza un plex care comunica cu plexurile venoase ale org invecinate.

Limfaticele sunt drenate de nodurile iliace interne si sacrate.

Inervatia este vegetativa. Exista un plex vezical format din fibre provenite din plexul aortic hipogastric si splanic pelvin.

Vezica urinara se continua cu uretra. La femei are L de 3-5cm, la barbati strabate penisul si are o L de 20-25cm.

By MOSS


Recommended