Home >Documents >01. Prezentare Generala Organizare Esco

01. Prezentare Generala Organizare Esco

Date post:26-Dec-2015
Category:
View:29 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Description:
O NOUA ABORDARE A CLASIFICARII CALIFICARILOR / OCUPATIILOR IN EUROPA: ESCO
Transcript:

Administrarea ESCO (Abiliti, Competene, Calificri i Ocupaii Europene)= ACCOEDirecia General de Ocupare a Forei de Munc , Afaceri Sociale i Incluziune i Direcia General Educaie i Cultur - susinute de Centrul European pentru Dezvoltarea Formrii Profesionale ( Cedefop ), i de ctre prile interesate externe - coordoneaz n comun dezvoltarea ESCO.

Ce se nelege prin dezvoltarea ESCO:

Dezvoltarea de ESCO

Comisia este n curs de dezvoltare a ESCO ntr- o abordare pragmatic i gradual n strns colaborare cu prile interesate .

De la taxonomia / clasificarea EURES la ESCO v0 (versiunea 0 a ESCO)Dar ce este taxonomia / clasificarea EURES ? Este o clasificare a competenelor / calificrilor / ocupaiilor care st la baza platformei Serviciilor Europene pentru Angajarea Forei de Munc = SEAFM = EURES (EURES, the European Employment Services platform). EURES se adreseaz att celor care caut un loc de munc sau de studiu / formare n alt ar, ct i angajatorilor interesai s recruteze personal din strintate. Folosind taxonomia / clasificarea EURES este posibil s se compatibilizeze / s se pun de acord competenele pe care le are individ care caut un loc de munc cu cele de care are nevoie / cu cerinele unui angajator, indiferent de limbile posibil diferite n care acetia vorbescESCO v0 este prima versiune lansat public a clasificrii ESCO. Aceast versiune se bazeaz pe clasificarea EURES, dar include o structur semantic mbuntit, abilitile i competenele inter-sectoriale i un mic eantion iniial de calificri. Acest versiune include rezultatele muncii Grupului de Referin inter-sectorial, dar nc nici o actualizare sectorial.Ce sunt competenele inter-sectoriale? Care este diferena dintre competenele intersectoriale i cele transversale ?Abiliti i competene inter-sectoriale

Abilitile i competenele inter-sectoriale pot fi transferate de la o ocupaie la alta, permind astfel mobilitatea profesional . Ele pot fi folosite ntr-o serie de ocupaii i sectoare similare, dar s-ar putea s fie nevoie de instruire suplimentar pentru a fi utilizate ntr- un nou loc de munc i / sau ntr-un nou mediu de lucru .

Abilitile i competenele inter-sectoriale sunt de o importan tot mai mare n toat Europa . Acestea sunt relevante pentru ocupaii din mai multe sectoare economice.

Tipuri de aptitudini/abiliti i competene

Aptitudinile/abilitile i competenele n clasificarea ESCO pot fi grupate n:

Aptitudini i competene specifice ocupaiei i Abiliti i competene inter sectoriale / trans-sectoriale. Pe lng acestea, n cadrul clasificrii ESCO se face referire, de asemenea i la alte tipuri de abiliti i competene, cum ar fi :

Competene transversale, Competene specifice sectorului i Competene specifice postului / locului de munc.

Abilitile i competenele transversale sunt relevante pentru o gam larg de ocupaii i sectoare. Ele sunt adesea menionate sub denumirile de competene eseniale, competene de baz sau competene soft, piatra de temelie pentru dezvoltarea personal a unei persoane. Abilitile i competenele transversale sunt pietre de temelie pentru dezvoltarea abilitilor i competenelor "hard" necesare pentru a avea succes pe piaa forei de munc.

Abilitile i competenele trans-sectoriale sunt relevante pentru dou sau mai multe sectoare, dar nu se aplic n mod necesar ntr- o gam larg de ocupaii i sectoare.Exemple pentru a clarifica distincia descris mai sus dintre competene transversale, competene trans-sectoriale, competene specifice sectorului, competene specifice ocupaiei i competene specifice postului / locului de munc:

CategoriaExempleAcoperirea n ESCO

Abiliti i competene transversale"Colaborarea pentru ndeplinire sarcini", "utilizare software-ul de birou", "negocierea" i "mprtirea / diseminarea informaiilor" sunt relevante pentru mai multe ocupaii ntr-o gam larg de sectoare.Da, ca parte a abilitilor i competenelor inter -sectoriale

Abiliti i competene inter-sectoriale"Bunstarea animalelor" este relevant n sectoarele: "agricultura", "activiti veterinare" i "Parcuri recreative i distractive".Da

Competene specifice sectorului"Monitorizarea eptelului" este specific pentru sectorul"creterea i reproducerea animalelor" Da, ca parte a abilitilor i competenelor specifice ocupaiei

Aptitudini i competene specifice ocupaiei"Utilizarea sistemelor automate de muls" este specific pentru ocupaia "cresctor de vite"Da

Competene specifice postului / locului de munc"Utilizarea sistemului de muls automat Lely Astronout A4" este specific pentru locuri de munc de "ameliorator vaci de lapte", n cazul n care este folosit acest sistem.Ca parte a aptitudinilor i competenelor-specifice ocupaiei, numai n cazul n care acestea sunt relevante pentru mai multe locuri de munc n acest grup de ocupaii.

Abiliti i competene trans-sectoriale n ESCO

n cadrul pilonului abiliti i competene, abilitile i competenele inter-sectoriale sunt organizate ntr-o structur ierarhic cu urmtoarele cinci rubrici:

gndire

limbaj

Aplicarea cunotinelor

interaciune social

Atitudini i valori

Dezvoltarea vocabularul de competene i competene trans-sectoriale n ESCO

n parcursul de dezvoltare a clasificrii ESCO, att conceptele ct i structura ierarhic a abilitilor i competenelor inter-sectoriale sunt dezvoltate de Grupului de Referin Trans-Sectorial, cu sprijinul grupurilor de referin sectoriale. Dezvoltarea se bazeaz pe analiza unei game largi de clasificri naionale i sectoriale existente, Dicionarul european de aptitudini i competene (DISCO) i pe alte surse.Concept

Un concept este un lucru, idee sau o nelegere comun a ceva. Conceptele nu sunt dependente de limb.

Exemplu:

Ideea sau nelegerea comun a unei persoane care coace pine, produse de patiserie, etc i le vindel la clientii este un concept. Termeni care sunt frecvent utilizai pentru a se referi la acest concept sunt, de exemplu "Baker", n limba englez sau "Bcker / n" n limba german, brutar n limba romn etc.Concepte i termenii n ESCO

n dezvoltarea ESCO, se face o distincie ntre concepte i termeni.

n versiunea 0, ESCO v0, fiecare concept este asociat cu un termen preferat pentru fiecare limb n care este transpus clasificarea ESCO.

n multe cazuri, o limb conine mai muli termeni pentru a se referi la acelai concept sau la concepte foarte asemntoare. Prin urmare, n versiunea 1, ESCO v1, fiecare concept nu va fi asociat numai cu un singur termen preferat, dar, de asemenea, cu att de muli termeni non-preferai, ci ar fi relevani pentru fiecare limb ESCO.limbi ESCO

ESCO este o punte ntre barierele lingvistice prin furnizarea de termeni pentru fiecare concept n toate limbile acoperite de clasificare.

n prezent, proiectul ESCO acoper islandeza i limbile oficiale ale Uniunii Europene, cu excepia limbii irlandeze. Limba de referin al clasificrii este engleza.

Prima versiune public, ESCO v0, va fi publicat n octombrie 2013, n limbile oficiale ale Uniunii Europene, cu excepia limbii Irlandeze i croate. Traducerea ESCO v0 n croat, norvegian i islandez este n prezent n curs de desfurare. Coninut nou pentru ESCO, de exemplu, ESCO v0.1, nu va mai fi tradus n norvegian n domeniul de aplicare al proiectului ESCO.

Tabelul de mai jos rezum versiuni lingvistice ale ESCO:LanguageESCO v0As ofESCO v0.1

Bulgarian (bg)yesyes

Spanish (es)yesyes

Czech (cs)yesyes

Danish (da)yesyes

German (de)yesyes

Estonian (et)yesyes

Greek (el)yesyes

English (en)yesyes

French (fr)yesyes

Irish (ga)nono

Croatian (hr)yes, translation on-goingyes

Italian (it)yesyes

Latvian (lv)yesyes

Lithuanian (lt)yesyes

Hungarian (hu)yesyes

Maltese (mt)yesyes

Dutch (nl)yesyes

Polish (pl)yesyes

Portuguese (pt)yesyes

Romanian (ro)yesyes

Slovak (sk)yesyes

Slovenian (sl)yesyes

Finnish (fi)yesyes

Swedish (sv)yesyes

Icelandic (is)yes, translation on-goingyes

Norwegian (no)yes, translation on-goingno

termen

n dezvoltarea ESCO, se face o distincie ntre concepte i termeni. Un termen se refer la descrierea lingvistic a unui concept, n timp ce un concept este sensul real al termenului.

Exemplu:

Ideea sau nelegerea comun despre o persoan care coace pine, produse de patiserie, etc i le vinde la clientii este un concept. Termeni care sunt frecvent utilizai pentru a se referi la acest concept sunt, de exemplu "Baker", n limba englez sau "Bcker / n" n limba german, brutar n limba romn etc.Termenii sunt dependeni de limb. n ESCO, fiecare concept va fi asociat cu cel putin un termen n toate limbile ESCO. In multe cazuri, o limb conine mai muli termeni pentru a se referi la acelai sau la concepte foarte asemntoare. ESCO poate conine, astfel, mai muli termeni pe concept.

n cadrul modelului de date ESCO fiecare termen este un element separat n structura de date ESCO. Termeni din ESCO au ntotdeauna o relaie cu un concept. Acest lucru este ilustrat de graficul de mai jos, care arat o relaie termen - concept pentru opt limbi:

n ESCO, trei tipuri de termeni sunt utilizai: termeni preferai,

termeni ne-preferai i termeni ascuni.Termenul preferat (PT)

Fiecare conceptul n ESCO are desemnat un nume preferat unic pentru fiecare limb ESCO. Este numit termen preferat i poate fi un termen format dintr-un singur cuvnt sau un termen format din mai multe cuvinte. Termenul preferat este folosit pentru a reprezenta un concept n clasificarea ESCO ntr-o anumit limb. Dintr-un grup de termeni cu neles similar, cel care reprezint cel mai bine conceptul este ales pentru a fi termenul preferat.

Termenul preferat pentru un anumit concept este unic pentru fiecare limb.

Termen non-preferat (NPT)

Te

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended