+ All Categories
Home > Documents > [000001]

[000001]

Date post: 14-Jul-2016
Category:
Upload: cristian-cazacu
View: 223 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
31
13
REALIZAT DE: CAZACU CRISTIAN, GR.I-1421
Transcript
Page 1: [000001]

REALIZAT DE: CAZACU CRISTIAN, GR.I-1421

Page 2: [000001]

Plan:

Curentul electric. Noțiuni fundamentale Curentul electric staționar.

Intensitatea curentului Legile curentului electric staționar

Legea lui Ohm pe o porțiune de circuit

Page 3: [000001]

Curentul electric. Noțiuni fundamentale. Curentul electric staționar.

Se numește curent electric orice mișcare ordonată de sarcini electrice.

Se numește curent electric staționar acel curent electric în care viteza mișcării ordonate a purtătorilor de sarcină este constantă în timp.

Se numește circuit electric ansamblul format din generatorul electric, conductoarele de legatură (ghidaje de cîmp) și unul sau mai mulți consumatori (receptori)

Page 4: [000001]

Intensitatea curentului electric Se numește intensitate a curentului electric

mărimea fizică scalară definită de relatia :

Unde : - I este intensitatea curentului electric - Q este marimea sarcinii care străbate o secțiune

transversală a unui conductor în intervalul de timp D(elita)t

Intensitatea curentului electric de conducție se măsoară cu un aparat numit ampermetru. El este construit pe baza unuia dintre efectele curentului electric.

Page 5: [000001]

Observații : 1 Amper este intensitatea curentului electric, care

transportă, printr-o secțiune transversală a unui conductor, o sarcină de 1C în timp de 1s.

Această definiție este valabilă numai atunci cînd intensitatea curentului este constantă în timp: curentul este continuu.

Cînd inensitatea curentului variază în timp această definiție dă numai o valoare medie a intensitații.

În lungul unui circuit neramnificat intensitatea curentului electric este aceeași peste tot.

Cînd se masoară intensitatea curentului electric într-un fir conductor, ampermetrul trebuie înserat în circuit => ampermetrul se montează în serie.

Page 6: [000001]

Ampermetrul este un aparat de măsurare a intensității curentului electric ce

trece printr-un conductor sau un circuit electric. Există ampermetre folosite pentru curent continuu (c.c.) și pentru curent alternativ (c.a.). Unitatea de măsură pentru intensitatea curentului electric este, în SI Amperul. Pentru a măsura curentul ce trece printr-un element (componentă) de circuit, ampermetrul se montează în serie cu acesta. Dat fiind că în timpul operației de măsurare, prin ampermetru trece curentul de măsurat, rezistența lui electrică internă (constructivă) trebuie sa fie cât mai mică posibil, pentru o bună precizie și pentru limitarea pierderilor de energie nejustificate.

Page 7: [000001]

Curent continuu și alternativ

Curent continuu- este o mișcare de sarcini electrice într-un singur sens printr-un mediu oarecare. El este produs de baterii electrice (galvanice), termocuple, celule (baterii) electrice solare, generatoare electrice cu colector-comutator (dinamuri).

Curentul alternativ este un curent electric a cărui direcție se schimbă periodic, spre deosebire de curentul continuu, al cărui sens este unidirecțional. Forma de undă uzuală a curentului alternativ este sinusoidală.

Page 8: [000001]

Condițiile de existență a curentului continuu.

Dacă printr-o suprafață oarecare se transportă sarcina electrică, atunci se spune că prin această suprafață circulă curent electric. Pentru că prin suprafața respectivă să circule curent electric sunt necesare două condiții: existența sarcinilor libere care pot ușor să se deplaseze, sub acțiunea cîmpului electric si existența diferenței de potențial.Curentul electric circulă de la potenț. mai mare spre potenț. mai mic

Page 9: [000001]

Georg Simon Ohm a descoperit legea ce-i poartă numele şi care se referă la exprimarea intensităţii

curentului electric dintr-un conductor în funcţie detensiunea aplicată la capetele conductorului şi derezistenţa acestuia.

Page 10: [000001]

Viata si biografia sa La data de 16 martie 1789, s-a născut fizicianul german Georg

Simon Ohm, cel care a descoperit legea care îi poartă numele, „Legea lui Ohm”. În onoarea sa, unitatea internaţională de măsură a rezistenţei electrice, de asemenea, îi poartă numele.

Folosind echipament creat de el însuși, potrivit Wikipedia, fizicianul german a descoperit proporționalitatea dintre diferența de potențial, intensitatea curentului electric și rezistența electrică care a devenit cunoscută în lumea științifică începând cu 1826 ca legea conducției electrice, dar mai ales ca legea lui Ohm.

Ohm a adus numeroase contribuții la dezvoltarea fizicii. Teoria sirenelor și interferența luminii polarizate în cristale se numără printre cele mai semnificative.

Fizicianul s-a stins din viaţă pe 6 iulie 1854, la Munchen, in etate de 65 de ani. Nu a fost casatorit si a trait toata viata singur in conditii modeste.

Page 11: [000001]

Legea lui Ohm pe o porțiune de circuit

Intensitatea curentului electric printr-o porțiune de circuit este egală cu raportul dintre tensiunea (U) aplicată porțiunii și rezistența electrică a acesteia. Intensitatea se masoară în Amperi. Prin legea lui OHM pe o porțiune de circuit rezultă formula tensiunii electrice (U) : U = I * R Tensiunea se masoară in Volt

Page 12: [000001]

Legea lui Ohm pentru un circuit Întreg

Definind tensiunea electromotoare a unui generator (E), a fost prezentată și relația dintre tensiunea de la bornele acestuia (Ub), aplicată unui circuit electric simplu, și căderea de tensiune în interiorul generatorului (u):

Pentru cele două porțiuni ale circuitului, cea exterioară generatorului (circuit exterior) si cea interioară(circuit interior), poate fi utilizată legea lui Ohm formulată anterior (legea lui Ohm pentru o portiune de circuit):

         pentru circuitul exterior: U = IR    pentru circuitul interior: u = Ir

I=E/r+R E=U+u=Ri+ri Folosind relațiile obținute prin utilizarea legii lui Ohm pentru o porțiune de

circuit, se obține:  E = IR + Ir = I(R+r)  Astfel a fost formulată de către Ohm o lege pentru întregul

circuit. Utilizarea acesteia pemite calcularea valorii intensității curentului electric ce se stabilește  într-un circuit electric simplu, în funcție de parametrii acestuia. 

Page 13: [000001]

Mulțumesc pentru Atenție!