Home >Documents >Web viewÎN. CHIRURGIA DENTO-ALVEOLARĂ - IULIE 2010 - COORDONATOR: Prof.Dr. Alexandru BUCUR...

Web viewÎN. CHIRURGIA DENTO-ALVEOLARĂ - IULIE 2010 - COORDONATOR: Prof.Dr. Alexandru BUCUR...

Date post:27-Jul-2018
Category:
View:218 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Transcript:

GHID DE PRACTIC

N

CHIRURGIA DENTO-ALVEOLAR

- IULIE 2010 -

COORDONATOR:

Prof.Dr. Alexandru BUCUR (Bucureti)

Prof.Dr. Mihai SURPEANU (Craiova)

Prof.Dr. Grigore BCIU (Cluj-Napoca)

Prof.Dr. Emil URTIL (Timioara)

Prof.Dr. Eugenia POPESCU (Iai)

Prof.Dr. Dezideriu KOVACS (Trgu Mure)

Prof.Dr. Augustin MIHAI (Bucureti)

Prof.Dr. Norina FORINA (Iai)

Prof.Dr. Maria VORONEANU (Iai)

Prof.Dr. Constantin ROMANUL (Oradea)

Conf.Dr. Adrian CREANG (Constana)

Asist.univ.Dr. Octavian DINC (Bucureti)

DEFINIREA GRADELOR UTILIZATE N GHIDURILE DE PRACTIC

MEDICAL

[Grad A]

Situaii n care exist dovezi tiinifice (analiza primar a cel puin unui studiu prospectiv, randomizat, controlat, cu numr de subieci suficient de mare i un end-point clinic relevant) c indicaia diagnostic sau terapeutic este util, respectiv eficient.

[Grad B]

Situaii n care exist dovezi tiinifice (analiza secundar a unor studii prospective, randomizate, controlate, cu numr de subieci suficient de mare, sau analiza primar a unor studii caz-control de nalt calitate sau studii randomizate cu un numr mai mic de

pacieni) c indicaia diagnostic sau terapeutic este util, respectiv eficient.

[Grad C]

Situaii n care exist dovezi tiinifice (studii observaionale sau modele experimentale) c indicaia diagnostic sau terapeutic este util, respectiv eficient.

[Grad D]

Situaii n care exist dovezi tiinifice (studii observaionale sau modele experimentale) cu date discordante, dar opinia este c indicaia diagnostic sau terapeutic este util, respectiv eficient.

INTRODUCERE

Ghidurile clinice sunt elaborate cu scopul de a asista personalul medical n adoptarea deciziei de tratament chirurgical al afeciunilor dento-parodontale. Aceste ghiduri prezint recomandri de bun practic medical clinic bazate pe dovezi publicate, pentru a fi luate n considerare de ctre medicii chirurgi dento-alveolari i de medici din alte specialiti de grani.

Populaia int acoperit de acest ghid este reprezentat de adolesceni (12-18 ani) i aduli (> 18 ani). Ghidul cuprinde i o serie de recomandri valide pentru grupa de vrst sub 12 ani, situaiile respective fiind menionate n mod explicit.

Dei ghidurile reprezint o fundamentare a bunei practici medicale bazate pe cele mai recente dovezi tiinifice disponibile, nu trebuie considerat c aceste recomandri includ toate interveniile potrivite sau exclud pe toate cele nepotrivite pentru situaia n cauz. Ghidurile nu intenioneaz s nlocuiasc raionamentul medical la fiecare caz n parte. Decizia medical trebuie s ia n considerare particularitile individuale i opiunea pacientului, precum i resursele, caracterele specifice i limitrile serviciilor unde este practicat tratamentul. Fiecare medic care aplic recomandrile n scopul stabilirii unui plan terapeutic trebuie s utilizeze propriul raionament medical independent, n funcie de fiecare caz n parte i n funcie de experiena personal n corelaie cu dotarea serviciului n care acesta i desfoar activitatea.

Instituiile i specialitii care au elaborat acest ghid au depus eforturi pentru ca informaia coninut n ghid s fie corect, redat cu acuratee i susinut de dovezi. Dat fiind posibilitatea erorii umane i/sau progresele cunotinelor medicale, ele nu pot i nu garanteaz c informaia coninut n ghid este n totalitate corect i complet. Recomandrile din acest ghid clinic sunt bazate pe consensul autorilor privitor la abordrile terapeutice acceptate n momentul elaborrii materialului

Instituiile i persoanele care au elaborat acest ghid i declin responsabilitatea legal pentru orice inacuratee, informaie perceput eronat, pentru eficacitatea clinic sau succesul oricrei metode terapeutice detaliate n acest ghid, pentru modalitatea de utilizare sau aplicare sau pentru deciziile finale ale personalului medical rezultate din utilizarea sau aplicarea lor. De asemenea, acestea nu i asum responsabilitatea nici pentru informaiile referitoare la produsele farmaceutice menionate n acest ghid. n fiecare caz specific, utilizatorii ghidurilor trebuie s verifice literatura de specialitate specific prin intermediul surselor independente i s confirme c informaia coninut n recomandri, este corect.

n alctuirea ghidurilor nu au fost utilizate fonduri, donaii, sponsorizri sau alte instrumente de finanare din fonduri private. Orice referire la produse comerciale, procese sau servicii specifice prin utilizarea numelui comercial, al mrcii sau al productorului, nu constituie sau implic o promovare, recomandare sau favorizare din partea coordonatorului i autorilor ghidului fa de altele similare care nu sunt menionate n document. Nici o recomandare din acest ghid nu poate fi utilizat n scop publicitar sau n scopul promovrii unui produs.

Acest material, ca de altfel toate ghidurile clinice sunt supuse unui proces de revizuire i actualizare continu.

CUPRINS

1. Extracia dentar

2.Tratamentul chirurgical al leziunilor periapicale

3.Tratamentul tulburrilor asociate erupiei incluziei dentare

4. Tratamentul infeciilor oro-maxilo-faciale

5.Tratamentul unor chisturi i tumori benigne ale prilor moi orale

6.Tratamentul chisturilor si tumorilor benigne ale oaselor maxilare

7.Tratamentul chirurgical preprotetic

8. Tratamentul comunicrii oro-sinuzale imediate

9. Tratamentul provizoriu al fracturilor

10. Tratamentul traumatismelor dento-alveolare

11. Tratamentul unori afeciuni ale articulaiei temporomandibulare

12.Atitudinea fa de tumorile maligne oro-maxilo-faciale

1. EXTRACIA DENTAR

Recomandarea 1.1.

INDICAIILE EXTRACIEI DENTARE

A. INDICAIILE EXTRACIEI DINILOR PERMANENI

a. Indicaii legate de patologia dento-parodontal:

dini cu distrucii corono-radiculare ntinse, care nu mai pot fi restaurai cu ajutorul unor obturaii sau prin mijloace protetice;

dini cu gangrene complicate cu parodontit apical cronic (granuloame periapicale, chisturi), la care tratamentul conservator (endodontic /chirurgical al leziunilor periapicale) nu prezint indicaie sau au euat.

dini care au determinat complicaii supurative, la care nu sunt indicate metodele de tratament conservator;

dini care au determinat sau/i ntrein procese supurative sinuzale;

dini cu parodontopatie marginal cronic profund i mobilitate de gradul II/III, la care tratamentul conservator parodontal nu este indicat.

[Grad A]

b. Indicaii legate de patologia pseudotumoral sau tumoral de cauz dentar:

dini care, n urma iritaiei locale cronice, au dus la apariia unor leziuni hiperplazice reactive i inflamatorii;

dini care suferit transformri chistice / tumorale benigne, precum i dinii vecini care sunt cuprini n respectiva leziune.

[Grad A]

c. Indicaii legate de patologia traumatic oro-maxilo-facial:

dini cu fracturi corono-radiculare, extinse sub pragul gingival, care nu permit restaurarea prin mijloace odontale sau protetice;

dini cu fracturi radiculare oblice sau longitudinale, sau dini cu fracturi transversale n treimea cervical sau medie;

dini fracturai sau luxai complet n urma traumatismelor oro-maxilo-faciale;

dini aflai n focarul de fractur al oaselor maxilare, care pot genera sau ntreine supuraii n focar sau care mpiedic reducerea fracturii.

[Grad B]

d. Indicaii legate de anomalii dento-maxilare (se recomand stabilirea indicaiei de extracie n colaborare cu medicul ortodont):

dini inclui ce nu mai pot erupe;

dini inclui sau erupi ce provoac dizarmonii dento-alveolare, mpiedic erupia sau redresarea ortodontic a dinilor vecini;

dini care nu pot fi redresai ortodontic;

alte indicaii de extracie n scop ortodontic.

[Grad B]

e. Indicaii de extracie n cadrul tratamentului preprotetic:

dini extruzai, egresai sau nclinai, care defavorizeaz sau mpiedic tratamentul protetic;

edentaia subtotal maxilar, atunci cnd mpiedic adaptarea marginal corect a unei proteze maxilare.

[Grad B]

f. Situaii speciale n care se indic extracia dentar:

pacienii cu afeciuni generale unde se impune asanarea focarelor infecioase din cavitatea oral naintea unei intervenii chirurgicale majore sau nainte de tratamentul radiant sau cu bis-fosfonai.

lipsa posibilitilor practice de realizare a unui tratament conservator, chiar dac acesta ar fi indicat (pacieni foarte vrstnici, tarai, handicapai psiho-motor etc).

[Grad D]

B. INDICAIILE EXTRACIEI DINILOR TEMPORARI

Principial, indicaiile de extracie a dinilor temporari sunt:

dini temporari care mpiedic erupia celor permaneni sau determin o erupie a lor n malpoziie;

dini temporari cu procese carioase complicate, fr indicaie de tratament conservator, i care ntrein procese septice locale sau generale (adenite, abcese, osteite, osteomielite, boal de focar);

dini temporari fracturai sau prezeni n focare de fractur, care mpiedic reducerea fracturii sau ntrein procese supurative

dini temporari cu indicaie de extracie stabilit de medicul ortodont.

[Grad B]

Recomandarea 1.2.

CONTRAINDICAII N EXTRACIA DENTAR

A. CONTRAINDICAIILE ABSOLUTE

leucemia acut

infarctul miocardic recent sau AVC (mai recent de 6 luni)

[Grad A]

B. CONTRAINDICAIILE RELATIVE

Sunt legate de unele afeciuni locale sau generale care necesit temporizarea extraciei dentare i aplicarea unui tratament specific pentru afeciunea local, respectiv compensarea afeciunii sistemice.

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended