+ All Categories
Home > Documents > ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

Date post: 02-Jul-2015
Category:
Upload: sqweerty
View: 4,277 times
Download: 8 times
Share this document with a friend
28
Lectia de pictura Despre pictura pe sticla: TOTUL DESPRE CUM SE PICTEAZA ICOANELE PE STICLA Continut: -SUPORTUL, CULORILE, TEHNICA, MODELUL,SURSE DE INPIRATIE ,DETALII IMPORTANTE, MOD DE INRAMARE, EXEMPLE SI IMAGINI CONTINAND ICOANE PE STICLA.
Transcript
Page 1: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

Lectia de pictura

Despre pictura pe sticla:

TOTUL DESPRE CUM SE PICTEAZA ICOANELE PE STICLA

Continut:

-SUPORTUL, CULORILE, TEHNICA, MODELUL,SURSE DE INPIRATIE ,DETALII IMPORTANTE, MOD DE INRAMARE, EXEMPLE SI IMAGINI CONTINAND ICOANE PE STICLA.

Page 3: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]
Page 5: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

Nu se stie data exacta la care au aparut primele icoane . Ceea ce se tie este faptul ca erau pictate de catre ucenici in atelierele mesterilor populari.

Cine erau acesti ucenici?

Din ceea ce s-a dedus de catre specialisti, ei nu puteau fi decat tarani intrati calfa pe la biserici.

Page 6: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

In general acestia nu erau alfabetizati si nici nu aveau studii de specialitate, astfel ca intotdeauna persoanjele nu erau realizate dupa scheme de proportie anatomica fiind disproportionate, avand de regula capul supradimensionat. Totul se picta „dupa ochi” si rezultatul final depindea de talentul si maiestria autorului.

In special se punea accent pe cromatica.Se picta in culori vii de obicei folosindu-se rosul,albastrul,verdele si galbenul, rareori violetul, si foarte mult alb care se fokosea pentru contraste.

Page 7: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

Toate icoanele aveau aplicata foita sau pulbere de aur pentru a arata cae dintre persoanje era sfantul sau pur i simplu se realizau decoratii ale scenelor prezentate.

Scenele pictate erau stereotipe deoarece se foloseau modele realizate de catre mesteri.Sa luam de exemplu tema „VISUL MAICII DOMNULUI”.In toate icoanele Maica Domnului este infatisata din semiprofil, cu mainile impreunata ca pentru rugaciune; in partea dreapta il vedem pe Iisus Hristos rastignit pe cruce cu capul

Page 8: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

aplecat.De obicei era copiata si cromatica.In cazul aestei teme se foloseste culorea verde.

IN CEEA CE URMEAZA VOM PARCURGE ETAPELE PENTRU PICTAREA ICOANELOR

1.Alegerea modelului

-nu conteaza ce model vom alege .Ceea ce ne intereseaza este sa fie un model care sa ne placa, si fiindca e prima icoana,este mai bine sa cautam unul cat mai usor de realizat.Asta inseamna ca trebuie cautata o tema pentru care nu e nevoie de multe culori,si care sa nu presupuna introducerea multor personaje.

Page 9: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

Sa incercam cu Visul.

In primul rand trebuie studiata paleta de culori.Pentru aceasta icoana s-a folosit verde si albastru in cea mai mare parte.Ne vom asigura ca suntem pregatiti cu aceste doua culori ca si cu alb si, bineintele foita de aur.Deasemenea avem nevoie de tus negru pentru contur.

2.Alegerea suportului.

Page 10: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

Suportul este sticla .Cel mai potrivit este sa folosim sticla de 2-3 milimetri grosime fara reflexe, incolora.Grosimea suportului va influenta in mare parte rezultatul final.Intotdeauna un rosu puternic pe paleta noastra de culori va aparea pe fata icoanei putin estompat.Aceasta este o consecinta a grosimii sticlei.Nu se poate evita acest inconvenient si tocmai de aceea vom folosi culori cat mai vii.

3.Pregatirea suportului.

Marginile sticlei trebuie finisate cu o piatra de polizor ca sa evitam accidentele.Nu avem nevoie da taieturi pe maini.

Polizarea se face frecand marginile taioase dintr-un capat in celalalt da cateva ori cu piatra ajungand si pe colturi.Trebuie evitata frecarea in doua sensuri pentru a nu ciobi colturile sau marginile sticlei.

Aceasta operatiune trebuie urmata de degresare.

Page 11: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

Sticla odata aleasa trebuie curatata cu spirt sau alcool industrial pentru a fi complet degresata.Daca suportul nu este bine degresat nu vom putea picta uniform iar rezultatul va fi dezastruos.

4.Pregatirea modelului.

Dupa ce am ales tema pe care vrem sa o pictam vom face „negativul”.Acesta este fie o copie xerox in alb-negru, fie o copie realizata cu ajutorul unei foi de calc(aceasta e de preferat deoarece putem interveni asupra desenului pentru a-l imbunatati)

Foarte important!

La realizarea desenului trebuie tinut cont de faptul ca imaginea obtinuta trebuie sa fie apropiata de original.Adica daca personajele sunt dispuse in partea stanga pe icoana originala, si pe icoana noastra ele trebuie sa apara tot in stanga.Pentru a obtine aceasta, desenul dupa care ne ghidam va fi facut”in oglinda” asta inseamna ca pe calc-ul nostru sau pe xerox-ul folosit, personajele vor aparea

Page 12: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

in partea dreapta, orientate in sens invers fata de ceea ce trebuie obtinut.

Page 13: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

5. alaturat am inceput realizarea desenului.Urmariti contururile pictate cu negru si desenati-le pe un calc suprapus peste icoana sau peste fotografia acesteia.Ceea ce va rezulta va fi o coala alba pe care nu vom vedea decat conturul in negru al personajelor sau obiectelor .

6.In continuare, se aseaza sticla peste coala desenata si se incepe lucrul propriu-zis la icoana noastra.Pentru a evita deplasarea foii de sub sticla aceasta trebuie fixata cu banda adeziva pe sticla, lipindu-se partea de susa hartiei pe sticla.Intre coala desenata si

Page 14: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

sticla se va aseza si o alta coala de calc.Aceasta va estompa intr-o oarecare masura contururile de pe modelul nostru.Acest lucru ne a fi util intrucat ceea ce vom desena pe sticla va fi mai usor de distins.

De mentionat faptul ca folosirea acestei coli aditionale de calc nu este obligatorie insa cu siguranta ne usureaza munca.

Desenul se incepe (pentru dreptaci)din partea stanga sus pentru a nu pata suportul.(pentru stangaci evident desenul se va incepe sin partea dreapta sus)Pentru a evita petele de tus sau transpiratie vom folosi o coala de hartie pe care vom sprijini mana cu care lucram.

7.Substanta folosita la desenul pe sticla.

De obicei se foloseste tusul de rotring sau baitul negru.Deasemenea se mai

Page 15: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

poate utiliza culoarea neagra (pe baza de ulei de in)sau praf de carbune negru amestecat cu emulsie de ou.

8.Instrumente folosite.

Pentru desen se poate folosi penita sau pensonul, ori un rotring de calitate.De preferat este sa folosim pensonul fiindca acesta ne permite ingosarea sau subtierea liniei pentru a induce impresia de prim-plan sau luminozitate.Pensonul folosit trebuie sa fie subtire, sa aiba parul si coada lunga si sa faca varf.

Trebuie tinut cont de urmatorul lucru:nu toata lumea reuseste sa faca un desen bun la prima incercare.Este foarte posibil ca din penson sa curga tus mai mult decat ne propunem si pentru a nu se intampla asta vom incerca linia pe o bucatica de sticla alaturata paletei de culori.Daca nu reusim totusi sa obtinem ceea ce dorim putem folosi penita.

Page 16: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

Desenul este ,din punctul meu de vedere, etapa cea mai grea si cea mai importanta in realizarea icoanei pe sticla.Acum este nevoie de foarta multa atentie la detaliu si la a nu murdari in nici un fel sticla fiindca toate imperfectiunile se vor vedea dupa aplicarea culorii ! Pentru a putea urmari acest lucru nu e nevoie decat de putina rabdare si atentie.Pe parcursul desenarii contururilor vom ridica din cand in cand sticla de pe masa de lucru si vom privi desenul la lumina sau punandu-l in fata unui panou (sau perete ) de culoare bej sau grizat pentru o mai buna observare .In cazul in care vedem defecta ale desenului nu trebuie sa ne panicam.Petele se pot indeparta cu o carpa mica si curata, uscata, sau folosind betisoarele cu vata(cele destinate curatarii urechilor).

Page 17: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

Pentru a finisa desenul, se poate zgaria in unele locuri desenul cu un instrument ascutit, in locurile unde se considera necesar.Acest lucru se realizeaza in cazul in care am obtinut linii prea groase intr-un loc in care era nevoie de o linie fina, de exemplu pentru un prim-plan.

10.Fixarea desenului

Aceasta etapa se realizeaza in momentul in care tusul este bine uscat.De regula se asteapta cel putin o ora sau doua inainte de fixare.

Page 18: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

Se poate folosi uleiul de in care se intinde cu mana libera fara a freca sau apasa , intr-un strat cat mai subtire.Si pentru acest pas e nevoie de atentie pentru a fi siguri ca am acoperit toata suprafata sticlei.Se mai poate folosi un spray cu vernis .

Dupa aplicare se lasa cel putin o zi pentru uscare, intr-un loc ferit de praf.Nu se acopera .

11.

Colorarea

Se incepe cu fata personajului.In primul rand vom folosi albul.Vom folosi pensonul cu care am desenat sau unul

Page 19: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

asemanator.Vom trasa linii fine langa conturul cu negru .Nu se dubleaza toate liniile negre cu linii albe ci urmarim sa scoatem in evidenta trasaturile figurii, a mainilor sau lominozitatea.De exemplu la nas sau la barbie vom trasa cate o linie alba in partea care ar trebui sa apara mai luminoasa.La fel si la maini sau la vesminte.

12.Pictarea fetei.Se folosesc fie culori pe baza de ulei fie culori pe baza de apa(tempera) insa este mai bine sa le folosim pe cele de ulei deoarece se usuca mai incet si isi pastreaza intensitatea fata de tempera care se grizeaza la uscare.

Page 20: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

La icoana pe sticla se picteaza inainte de alte detalii, fetele personajelor, in cazul icoanei visul acestea sunt fata Maicii Domnului, a ingerilor si tot trupul lui Iisus Hristos.

La fata folosim alb la ochi,roz deschis pe toata fata si putin rosu pe buze.Vom putea improviza la partea de cromatica urmarind tot timpul felul in care aceasta se vede pe fata icoanei.

Trebuie retinut ca toate culorile apar usor schimbate fata de felul in care le-am aplicat pe dosul sticlei.

Deasemenea, cand vom picta buzele sfintilor vom avea grija ca acestea sa nu fie prea stridente.

Tot acum vom picta si mainile ,gatul urechile si toata carnatia vizibila.

Pentru a sugera umbrele nu vom folosi in nici un caz negrul ci vom amesteca cu albastru sau verde culoarea pe care o folosim.Odata amestecate vom face

Page 21: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

proba pe o alta bucata de sticla pentru a vedea daca am obtinut efectul dorit.Dupa pictarea fetei icoana va fi din nou asezata spre uscare intr-un loc fara praf.

13.

Urmatorul pas este realizarea vesmintelor,cu grija pentru a nu depasi contururile desenului.

Trebuie stabilit de la inceput ce culori vom folosi.Cum pentru tema aleasa aici este nevoie de verde ,albastru si galben, vom pune pe paleta de culori cate putin din fiecare.

Page 22: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

Trebuie avute in vedere zonele de umbra sau cele de lumina .Pentru a reda aceste zone vom amesteca putin din culoarea corespunzatoare fiecarei parti din pictura noastra cu albastru sau verde ,obtinand astfel o nuanta mai rece, mai inchisa.Aceasta nuanta o vom aplica sub forma de linii de-a lungul conturului care se afla in zona de umbra.De exemplu, daca privim icoana de mai sus vedem ca la vesmant avem nevoie de verde in mare parte.Ca sa redam umbrele amestecam verdele de pe paleta cu albastru, obtinand un verde inchis.Acest verde inchis se aplica de-a lungul desenului in zone de umbra.La fel se procedeaza si pentru albastru, in cazul acestei culori amestecand-o cu verde.

Apoi, trecem la sugerarea zonelor luminoase.

Se combina culoarea zonei cu putin alb si o aplicam langa dunga alba trasata

Page 23: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

inainte, apoi coloram restul vesmantului cu culoarea propriuzisa, in starea ei pura .

Dupa aceasta etapa lasam din nou icoana la uscat.

Pentru ca uscarea sa nu dureze prea mult este mai bine sa folosim straturi mai subtiri de culoare.Putem dilua culoarea mai mult(in zona de umbra,sa o uscam si apoi sa pictam restul cu culoarea pura intr-un strat mai gros) pentru uniformizare mai buna.

14.Aplicarea foitei de aur.

Pentru aceasta etapa avem nevoie in primul rand de foita de aur.Aceasta se poate cumpara de la magazinele Fondului Plastic.In cazul in care avem posibilitatea sa procuram foita vom colora spatiile destinate acesteia cu culoarea galben sau putem folosi, in ultima instanta staniol sau alte texturi si materiale aurii, insa nu este

Page 24: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

indicat.Pentru a crea o icoana de valoare e mai bine sa urmam tot procedeau corect.

Pentru a putea aplica foita pe sticla se foloseste o solutie MIXION.Aceasta se gaseste deasemenea la magazinele Fondului Plastc.Inafaraa de aceasta solutie care este relativ scumpa, putem lucra cu un adeziv incolor sau cu albus de ou batut.

Iata procedeul in cazul folosirii MIXIONULUI:

-aceasta solutie se evapora foarte repede si de aceea trebuie intotdeauna acoperit recipientul in care se afla .

-se va pregati foita de aur in felul urmator:fiecare foita se aseaza intre doua coli mai groase de hartie si se taie patretele cu o foarfeca bine ascutita.(foita se taie doar cand este intre cele doua coli fiindca este foarte subtire si nu se poate lucra altfel cu ea).

Page 25: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

-cu un penson mijlociu (3-5) vom lua putina solutie MIXION din sticluta si o vom amesteca cu culoare neagra sau maro.Solutia trebuie sa fie de culoare inchisa pentru a da un efect foitei.(amestecul cu culoare nu este obligatoriu insa da bine la produsul final).Se intinde repede solutia rezultata pe portiunile destinate foitei pe rand.Adica , daca avem de asplicat foita pe aureole ,vesminte ,cruce si decoratii, vom aplica solutie din abundenta intai pe o aureola avand grija sa nu depasim conturul.Apoi vom tampona cu un servetel surplusul de solutie.Imediat se aplica patretele de foita cu ajutorul degetelor, acoperind portiunea respectiva in totalitate.Se ia apoi o coala nu prea subtire de hartie si se aseaza deasupra portiunii cu foita si, cu un varf de creion, nu foarte bine ascutit se hasureaza peste zona respectiva.(se foloseste hartia fiindca se poate zgaria usor stratul de aur in lipsa acesteia.Se

Page 26: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

hasureaza pentru a ne asigura ca foita este bine prinsa pe sticla.)Hasura este bine sa fie realizata in functie de forma zonei acoperita cu aur.De exemplu, daca am pus foita pe aureola, este de preferat ca hasura sa fie radianta, cu pornire din centrul fetei sfantului, pentru a da aspect de raze.

-se procedeaza la fel in cazul tuturor portiunilor ce necesita foita.

15.Finalizarea lucrarii.

Dupa ce am parcurs toate etapele enumerate mai sus, ceea ce trebuie sa mai facem este sa privim icoana din fata in fata geamului sau a unei surse de lumina pentru a vedea daca sunt spatii nepictate sau neacoprite cu foita.Bineinteles ca si pana in acest punct se presupune ca am urmarit acest aspect in cazul fiecarui strat de culoare aplicat.Daca sunt portiuni foarte mici prin care patrunde lumina nu avem motive de ingrijorare.Se poate aplica un

Page 27: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

strat de culoare pe toata suprafata icoanei sau putem sa lipim pe dosul acesteia o hartie colorata care sa mascheze acest lucru.

16.Inramarea.

Cel mai usor este sa facem comanda pentru o ram la un atelier de tamplarie.Rama va fi una simpla, de preferat cu nuante maronii, mai inchisa (va fi data cu un bait).Trebuie evitate ramele incarcate gen baroc sau rococo, la fel si cele realizate „in adancima” ca pentru goblen.Neaparat se va tine cont de faptul ca icoanele pe sticla erau rodul muncii taranilor si prin urmare ramele nu erau scumpe ci foarte simple.In general se potriveste ca aspect o rama de 3-4 cm latine, si 2-3 cm grosime, si ca decoratie

Page 28: ### - Despre icoana pe sticla [tehnica]

sa aiba cel mult o dunga ingusta.

exemplu de rama

Cam aceasta a fost lectia de pictura pe sticla.Nu va fi usor pentru incepatori insa de la a doua icoana totul va merge ”ca pe roate” .

Bafta!


Recommended