Timişoara - Oraşul Florilor

Post on 16-Apr-2017

870 views 2 download

transcript

ORAŞUL FLORILOR1

Timişoara se bucură astăzi, mai mult decât oricând, de renumele său de "Oraş al parcurilor şi trandafirilor.

Timişoara, ca centru economic înfloritor în plină dezvoltare a intuit timpuriu necesitatea unor adevărate oaze verzi pentru oraş. S-a înţeles faptul că o metropolă trebuie să puncteze nu numai prin creştere industrială şi comercială ci şi prin atractivitatea sa. Şi ce face un oras mai frumos, mai colorat, dacă nu parcurile şi grădinile cu flori? Primul parc public a fost realizat în anul 1862, în anii urmatori fiind inaugurate mai multe parcuri. Foarte iubit de către populatie, încă din anul 1732, a fost şi este Pădurea Verde. Din 1955 aici este un loc al liniştii si relaxării (737 hectare) foarte frecventat de locuitorii oraşului.

Astăzi, cele mai frumoase parcuri ale oraşului sunt: Parcul Central (1870), Parcul Poporului (1862) cu fostul cinematograf Apollo, Grădina Botanică, Parcul Catedralei şi bineînţeles Parcul Rozelor.

Parcul Rozelor este astăzi unul dintre punctele de reper ale oraşului şi este un loc de recreere favorit pentru localnici. Împăratul Franz Josef a lăudat parcul cu ocazia vizitei sale în oraş. Aici se găseşte şi cea mai

mare scenă în aer liber a Timişorii, scena pe care în fiecare vara au loc festivaluri şi concerte.

Pasiunea timişorenilor pentru trandafiri şi parcuri nu este nouă. Aceasta a crescut treptat odată cu modernizarea oraşului. Aici au fost cultivate întotdeauna roze şi alte flori, au fost amenajate parcuri şi zone verzi, astfel încât oraşul să-şi poarte astăzi demn renumele de "Oraş al trandafririlor şi parcurilor".

PREFAŢĂ

ii

Drd. Ec. Simion GiurcăBiroul român de turism1010 Viena - Austria

PARCURILE2

PARCUL I. C. BRĂTIANUAcest parc a fost denumit după fostul prim-ministru Ion. I.-C. Brătianu si este învecinat cu Parcul Central, situat lângă Hotelul Continental.

Reperul parcului central este aşa numitul "Ceasul cu Flori"

4

PARCUL CATEDRALEIParcul Catedralei este amplasat între Catedrala Ortodoxă cu hramul "Trei Ierarhi" şi Canalul Bega.

Parcul este delimitat de Bulevardul Regele Ferdinand, Canalul Bega și Bulevardul 16 Decembrie 1989.

5

PARCUL POPORULUIParcul Poporului, situat pe partea dreaptă a Canalului Bega, în Fabric, a fost inaugurat în anul 1862 și a purtat mai multe nume,precum Városliget, Parcul Coronini, Parcul Oraşului, Parcul Regina Maria, Parcul Fabric şi Parcul Tineretului.

În parc se află fostul cinematograf Apollo, care a fost inițial construit în 1909 de către arhitectul Josef Ecker Jr., și reconstruit în 1955 de către arhitectul Paul Schuster.

6

PARCUL CENTRALParcul Central a fost amenajat în 1870 pe locul vechiului cimitir al orașului (1749-1771). Un an mai târziu, cetățenii orașului au ridicat un monument pentru fondatorul parcului și au numit parcul Parcul Scudier. În timpul erei socialiste, parcul a fost numit Parcul I.V. Stalin. În mijlocul parcului se găseşte monumentul ostașilor români căzuți în cel de-al doilea război mondial. Acest monument a fost inaugurat în 1962. Parcul este situat la vest de Catedrala Ortodoxa Română. În 3 august 2009 aici a fost amenajată Aleea Personalităților prin expunerea unor monumente dedicate unor personalităţi istorice ale Timişoarei.

7

PARCUL ROZELOR3

9

PARCUL ROZELORRozelor Parcul este situat în cartierul central, Cetate.Parcul a fost proiectat de Wilhelm Müh-le, arhitect peisagist și cultivator de trandafiri și Wenceslas F. Niemitz, fiind deschis pentru pub-lic în 19 iulie 1891. În același an, Franz Josef, împaratului Austriei, a efectuat o vizită în oraș și în acest parc.

10Parcul Rozelor

LUNGA POVESTEDe-a lungul anilor, parcul a purtat diferite nume: Parcul Trandafirilor, Parcul de Cultură şi Odihnă, Parcul de Cultura si Odihnă "Ștefan Plavat" și Parcul de Cultură. În cele două războaie mondi-ale, parcul a fost aproape complet distrus. În 1965 el a fost restaurat, fiind astăzi unul dintre punctele de reper ale orașului.

11

12Parcul Rozelor

13Parcul Rozelor

14Parcul Rozelor

15Parcul Rozelor

16Parcul Rozelor

TEATRUL DE VARĂÎnconjurat de mii de flori, teatrul de vară (scenă în aer liber) este folosit pentru diverse evenimente culturale. În timpul verii Teatrul de Vară devine unul dintre cele mai importante lăcaşuri de cultură ale orașului. Aici se serbează anual "sărbătoarea inimii" (Festivalul Inimilor)

17

18Parcul Rozelor

19Parcul Rozelor

20Parcul Rozelor

21Parcul Rozelor

22Parcul Rozelor

DATE TEHNICEParcul este casă a 9.000 de tufe de trandafiri, 450 de arbori și arbuști, 11.000 m² de peluze, 77 de bănci și 12 pergole. Parcul este udat de un sistem de irigare computerizat.

Parcului Rozelor a avut o contributie decisivă la denumirea Timişoarei ca "Oraşul trandafirilor"

23

MUZEUL SATULUI BĂNĂŢEAN4

MUZEUL SATULUI BĂNĂŢEANMuzeul Satului Banăţean este singurul muzeu etnografic din România, care prezintă toate construcţiile reprezentative ale unui sat, cum ar fi: primăria, biserica, școala, căminul cultural și casa de oaspeți.

Muzeul se întinde pe o suprafaţă de 17 acri. Sunt expuse 52 de case și gospodarii ţărăneşti şi o colecție impresionantă de obiecte de uz casnic, cum ar fi: mobilier, haine, țesături, covoare, aparate şi diferite unelte.

Inițiativa pentru înființarea impresionantului şi vastului muzeu merge îna-poi la istoricul de artă și restauratorul Ioachim Miloia. A început con-strucţia primelor biserici, ferme şi cruci de lemn în curtea Muzeului Ba-

natului în anul 1928. Muzeul a fost deschis în 1971, la locația sa actu-ală, "Pădurea verde".

În 2012 au fost demarate lucrări de renovare a iluminatului şi aleelor în cadrul unui amplu proces de modernizare a Muzeului Satului. Muzeul va beneficia de o scenă modernă pe care vor avea loc spectacole fol-clorice dar si programe de dans în aer liber în duminicile de vară.

Muzeul Satului Bănăţean este unul dintre obiectivele pe care trebuie să le vizitaţi atunci când ajungeţi în Timișoara. Accesul la muzeu se face cu autobuzul, linia 45 (pleacă de la Bastion).

25

PLAN GENERAL-CASE ŞI GOSPODĂRII ŢĂRĂNEŞTI ŞI MEŞTEŞUGĂREŞTI1. Vama Veche din Timişoara2. Casă din Bata3. Gospodăria din Căpâlnaş4. Gospodăria de olar din Birchiş5. Gospodăria de olar din Jupâneşti6. Gospodăria taraneasca din Căvăran7. Gospodăria taraneasca din Visag8. Gospodăria taraneasca din Jebel9. Gospodărie maghiară din Babşa10. Casa deportaţilor din Bărăgan11. Gospodărie ţărănească din Zolt

CENTRUL CIVIC12. Casa Naţională din Babşa13. Primăria din Sărăzani14. Biserica de lemn din Topla15. Birtuţul din Bârna16. Şcoala din Bârna

ATELIERE MEŞTEŞUGĂREŞTI ŞI INSTALAŢII TEHNICE ŢĂRĂNEŞTI17. Uleiniţa (oloiniţa) - instalaţie pentru extragerea uleiurilor

vegetale18. Oloiniţa de la Luncani19. Oloiniţa din Satu-Mic - Victor Vlad Delamarina20. Atelierul de rotar din Bulci21. Magazin de artă populară

26

CASA DIN BATARegiune: Arad

Anul construcţiei: jumătatea sec. XVIII

27

28

29

30

GOSPODĂRIA DIN CĂPÂLNAŞRegiune: Valea Mureşului

Anul construcţiei: începutul sec. XIX

31

32

33

34

GOSPODĂRIA DE OLAR DIN BIRCHIŞRegiune: Valea Mureşului

Anul construcţiei: începutul sec. XIX

35

36

37

38

GOSPODĂRIE DE OLAR DIN JUPÂNEŞTIRegiune: Făget

Anul construcţiei: aproximativ jumătatea sec. XIX

39

GOSPODĂRIA ŢĂRĂNEASCĂ DIN CĂVĂRANRegiune: Caraş Severin

Anul construcţiei: spre sfârşitul sec XIX

40

41

GOSPODĂRIE ŢĂRĂNEASCĂ DIN JEBEL

Regiune: Deta Ciacova

Anul construcţiei: spre sfârşitul sec XIX

42

43

44

45

GOSPODĂRIE SÂRBEASCĂRegiune: Banat

Anul construcţiei: din aproximativ sec XIX până pe la începutul sec XX

46

47

48

49

50

GOSPODĂRIE SLOVACĂRegiune : Nădlac (Arad)

Anul construcţiei: sfârşitul sec XIX - începutul sec XX

51

52

53

54

55

GOSPODĂRIE GERMANĂRegiune: Biled (Timiş)

Anul construcţiei: sec XIX

56

57

58

59

CASA UCRAINEANĂRegiune: Repedea, Maramureş

Anul construcţiei: sfârşitul sec XIX - începutul sec XX

60

61

62

63

BISERICA DE LEMN DIN TOPLARegiune: Făget

Anul construcţiei: mijlocul sec XVIII

64

65

66

BIRTUL DIN BÂRNARegiune: Lugoj (Timiş)

Anul construcţiei: sec XIX

67

68

69

ŞCOALA DIN BÂRNARegiune: Lugoj (Timiş)

Anul construcţiei: jumătatea sec. XIX

70

71

72

Alegeţi-vă hotelul în funcție de așteptările proprii. Pentru organizarea de întâlniri, conferinţe sau congrese, dar și în cazul în care doriţi o cameră mare cu servicii personalizate, vă recomandăm hotelul Lido. Dacă vreţi totul sub un singur acoperiș, sală de sport, piscină și un cazinou, atunci puteţi opta pentru Continental.

HOTELURI & CONFERINŢE

5

Dacă doriţi să mergeţi la teatru sau operă ideal este hotelul Timişoara, amplasat chiar lângă operă. Desigur că există și alte hoteluri în Timişoara. Pentru a cunoaşte oferta hotelieră a oraşului vă rugăm să consultaţi biroul local de informare turistică.

74Hotel Timișoara

Hotel Lido

Hotel Continental

HOTEL LIDOBoulevard Iosif Bulbuca Nr. 2030073 Timișoara+40 256 407373

reservations@hotel-lido.rowww.hotel-lido.ro

HOTELURI & ŞEDINŢE

Ospitalitatea este o prioritate în Timișoara. În această prezentare generală, v-au fost recomandate trei hoteluri. Oferta este, desigur, mult mai mare și oferă tuturor vizitatorilor o gamă largă de posibilități.

75

INFORMAŢII6

PARCURI ŞI SPAŢII VERZIPe următoarea pagină se află o listă pe care sunt prezentate în ordine alfabetică cele mai frumoase parcuri şi spaţii verzi din Timişoara.

Urmăriţi linkul de mai jos (Hărţi Google) pentru parcurile din Timişoara.

Hărţi Google- Parcurile din Timişoara

77

• Grădina Botanică

• Pădurea Verde

• Parcul Alpinet (denumire anterioară: Parcul Demetrovici)

• Parcul Catedralei

• Parcul Central

• Parcul Civic

• Parcul de la Cinematograful „Capitol”

• Parcul Doina

• Parcul Dr. I. C. Brătianu

• Parcul Eminescu (denumiri anterioare: Parcul Ferenz Jozsef , Parcul Mihai Eminescu, Parcul Pionerilor, Parcul Copiilor şi Orașul Copiilor)

• Parcul Gheorghe Doja

• Parcul Justiției (denumire anterioară: Parcul Consiliului Popular)

• Parcul Mocioni

• Parcul Poporului (denumiri anterioare: Varosliget, Parcul Coron-ini, Parcul Orașului, Parcul Regina Maria, Parcul Fabric şi Parcul Tineretului)

• Parcul Rozelor (denumiri anterioare: Parcul Trandafirilor, Parcul de Cultură și Odihnă, Parcul de Cultură și Odihnă „Ștefan Plăvăț” şi Parcul de Cultură)

• Parcul Uzinei

• Piața Crucii

• Piața Eforie

78

BIROURI DE TURISM

Lista birourilor internaţionale de informare turistică ale României. Dacă plănuiţi să plecaţi într-o excursie vă rugăm să apelaţi cu încredere la aceste birouri.

Veți beneficia de recomandări utile pentru călătoria dvs. și informații specifice.

79

AUSTRIARomanian Tourist OfficeOpern Ring 1, Scara R,Etajul 4, Camera 4041010 VienaTel: +43 (1) 317-31-57Fax: +43 (1) 317-31-574E-mail: Rumaenien@aon.atwww.rumaenien-info.at

FRANŢAOffice de Tourisme de Roumanie7, Rue Gaillon75002 ParisTel: +33 (1) 40-20-99-33Fax: +33 (1) 40-20 99-43E-mail: info@GuideRoumanie.comwww.GuideRoumanie.com

GERMANIARomanian Tourist OfficeReinhardtstraße 4710117 BerlinTel: +49 (30) 400-55-904Fax: +49 (30) 400-55-906E-mail: info@rumaenien-tourismus.dewww.rumaenien-tourismus.de

ITALIATurismo della RomaniaVia Torino 95, Galleria Esedra00184 RomaTel: +39 (6) 488-02-67Fax: +39 (6) 4898-62-81E-mail: office@romania.itwww.Romania.it

MAREA BRITANIERomanian Tourist Office12 Harley StreetLondraW1G 9PGTel: +44 (207) 224-36-92E-mail: romaniatravel@btconnect.comwww.RomaniaTourism.com

POLONIAOśrodek informacji Turystycznej RumuniiKrakowskie Przedmieście 47/5100-071 VarsoviaTel / Fax: +48 (22) 826-40-10E-mail: info.rumunia@wp.pl

RUSIARomanian Tourist OfficeMasfilmovskaya Street 35,Office 313119330, MoscovaTel: +7 (499) 143-87-65Fax: +7 (499) 143-86-72E-mail: info@romaniatravel.ruwww.RomaniaTravel.ru

SPANIARomanian Tourist OfficeCalle Alcántara 49-5128006 MadridTel: +34 (91) 401-42-68Fax: +34 (91) 402-71-83E-mail: oficina@RumaniaTour.commarina@rumaniatour.comwww.RumaniaTour.com

SUARomanian Tourist Office355 Lexington Avenue, 8th FloorNew YorkNY 10017Tel / Fax: +1 (212) 545-8484E-mail: Info@RomaniaTourism.comwww.RomaniaTourism.com

80

SFÂRŞITAcestă carte a fost realizată cu sprijinul Biroului Român de Turism din Viena şi al unor operatori de turism din Timişoara.

81

NOTECând am vizitat Timişoara pentru prima data (Volumul 1) ne-a fost clar: trebuie să ne reîntoarcem. Trandafirii şi parcurile au dat Timişoarei renumele de "Oraş al trandafirilor". Demn de menţionat este şi impresionantul Muzeu al Satului Bănăţean, amplasat în zona Pădurea Verde.

Ne este greu să explicam ce ne-a plăcut mai mult în timpul vizitei: frumoasa panorama a pieţii din fata Operei, asa cum se vede ea din balconul hotelului Timişoara, parfumul parcului rozelor, liniştea parcurilor din oraş, muzeul satului cu casele si construcţiile sale tradiţionale, sau "recuperarea fizică" de care ne-am bucurat atunci când am vizitat hotelul Lido.

Sincere mulţumiri tuturor firmelor şi prietenilor care ne-au ajutat să realizăm această carte.

SURSEHărţi şi imagini din satelit: Hărţi Google şi Google Earth, date şi infomaţii istorice despre Timişoara: Wikipedia.

TEXTEVersiune limba germană şi engleză: Rudolf J. Strutz

Versiune limba română: Ec. Simion Giurca şi Vlad E. Aniţei

DREPTURI DE AUTORMaterialele din această carte nu pot fi utili-zate fără acordul prealabil scris al autorului.

IMPRESIIRudolf J. Strutz1100 Vienarsvienna@gmail.comjr-design.net

82

Rudolf J. StrutzAutor & Fotograf

IMAGINI PE ARTFLAKESAceastă carte este gratuită, puteţi să o dis-tribuiţi prietenilor şi cunoştinţelor. Există, de ase-menea şi posibilitatea de a pune imagini din acestă carte pe biroul dumneavoastră sau pe petere. Pentru postere şi altele daţi click pe logo-ul ARTFLAKES.

POSTER• 200g/m² hârtie mată premium• 5 mm margine albă• Cerneală de înaltă calitate

ART PRINTS• 260g/m² hârtie premium• La alegere: neagră, albă sau mată• Ramă din lemn de înaltă calitate• La alegere: neagră, albă sau naturală• Dimensiunile sunt mărimile ramei interioare.

PRINTARE PE PÂNZĂ• 340g/m² pânză de calitate• Cerneală de înaltă calitate• Protecţie UV• Ramă din lemn premium de 2 cm sau 4 cm• Opţiunea de margine albă sau printată• Suporturile de perete sunt deja montate

GALERIE• Placă de 2 mm Alu-dibond• Cerneală de înaltă calitate• Laminat (mat sau lucios) sau finisaj acrilic• Protecţie UV• Suporturile de perete sunt deja montate• Produse premium

FELICITĂRI• Felicitări de înaltă calitate semi-mate• Dimensiune (deschisă): A5 (21.0x14.8 cm)• Dimensiune (închisă): A6 (14.8x10.5 cm)• Titlul şi numele artistului pe spate• Cu plic

CALENDARO pagină pe lună, 14 pagini în total, formaturi disponibile: A5-A2.

FLIPARTO fotografie pe pagină, 14 pagini în total, for-maturi disponibile: A5-A2

VERSIUNE-PDFAceastă carte a fost scrisă special pentru table-tele Ipad (Apple). Dacă doriţi să o citiţi pe ori-care alt tip de dispozitiv, o puteţi descărca gra-tuit în format PDF. Folosiţi linkul issuu din această pagină.

FORMAT DINDIN LungimeLă țimeA2 - 59,4 cm 42 cmA3 - 42 cm 29,7 cmA4 - 29,7 cm 21 cmA5 - 21 cm 14,9 cm

83

Artflakes

issuu.com

http://www.calvendo.de/galerie/autor/rudolf-j-strutz/

MeinBildKalender.de

84

CALENDAR Calendar cu aspect deosebit în format peisaj. Mărimi: A4, A3 şi A2. Aceste sunt de vânzare exclusiv pe platforma meinbildkalender.de . Daţi click pe logo.

PREŢURI ÎNCEPÂND DE LA 15,90 €

MeinBildKalender.de