Releul fotoelectric

Post on 01-Feb-2016

1,147 views 55 download

transcript

Releul fotoelectric

Rus CatalinClasa a 12-a C13.11.2015

DefinitieO Releul fotoelectric este un electromagnet

care, datorita intensitatii luminii incidente (cum ar fi cea a unui fascicul de lumina) poate comanda deschiderea şi închiderea unui circuit electric. 

O Un releu fotoelectric încorporează un dispozitiv fotoelectric, cum ar fi o celulă fotoelectrică.

O Releul fotoelectric este cunoscut si ca fotoreleu.

Releu fotoelectric - figura

Cum functioneaza releul??

O Releul fotoelectric functioneaza astfel : lumina care cade pe fotocatod determina aparitia unui camp electric care dupa amplificare strabate electromagnetul, iar campul electromagnetului produce incheierea circuitului comandat de releu.

Despre releuO Având comenzi comode, sigure şi

rapide, releul  fotoelectric se poate folosi, printre altele, la întreruperea automată a funcţionării unor maşini-unelte când operatorul a intrat într-o zonă unde este pericol de accidentare.

--> Un releu fotoelectric din timpuri irememorabile :D

O Acesta este un dispozitiv de control care furnizează o putere considerabilă ON-OFF, ca răspuns la prezența sau absența luminii care cade pe un senzor.

O Atunci când lumina este directionata mai mult sau mai puțin catre lentila, fasciculul este axat pe o celulă fotoelectrică a cărei rezistență electrică scade dramatic atunci. Un releu fotoelectric cu tot cu

fotocelula

Aplicatii practice a releului

O Fotoreleul poate avea mai multe atributii extrem de practice, precum:

O pornirea luminilor de casa, atunci când se lasa searaO pornirea sau oprirea unui motorO numararea unor obiecte aflate in miscare

Va multumesc pentru atentie !!

:D