Lab

Post on 05-Sep-2015

213 views 1 download

description

term

transcript

Stanescu Mihai

STUDIUL DINAMICII CONDUCTOARELOR LINIILOR ELECTRICE AERIENE

1. SCOPUL LUCRRIIStudiul vibraiilor conductoarelor liniilor electrice aeriene folosind Echipamentul optoectronic de msurare de la distan . (produs de firma PHISTERER, Germania).In cadrul lucrrii se vor studia:a) nregistrarea i prelucrarea oscilaiilor conductoarelor sub aciunea vntului respectiv n urma excitrii de la sol, n dou variante:

- fr antivibratoare;

- cu antivibratoare.

b)determinarea frecventelor de oscilaie ale conductoarelor:

c) stabilirea eficienei diferitelor tipuri de antivibratoare n funcie de configuraia fazei, condiiile de mediu, condiiile de teren . a.

2. DESCRIEREA INSTALAIEI DE LUCRU

Studiul va fi realizat pe un panou experimental de linie electric aerian, plasat pe platforma de nalt tensiune a Catedrei de Electroenergetic (fig. 8), coninnd dou deschideri inegale formate din doi stlpi de ntindere (SI1 i SI2).i un stlp de susinere (SS). Stlpul de ntindere SI2 este prevzut cu un sistem de reglare i msurare a traciunii (SReM).

Echipamentul optoelectronic de msurare de la distan este format din :-telescop cu prism de zenit (T);

-senzor fotoelectric;

- calculator portabil (PC).Msurtorile se pot realiza n prezena sau n absena vntului. In cazul absenei vntului se realizeaz excitaia forat a conductorului, linia de excitaie fiind format din:

-generator de semnal controlat (GSe), avnd gama de frecvene 0,2 d 1000 Hz;

-amplificator de putere (APu);

-excitator electrodinamic de for (ExF), care produce o excitaie armonic cu amplitudinea maxim de 200 daN.

3 . MODUL DE LUCRU

Pentru realizarea msurtorilor se parcurg urmtoarele etape :3.1.Determinarea locului msurrii

Locul msurrii trebuie s fie amplasat la o distan de 40 d 100 m de conductor i trebuie ales astfel nct lumina s fie n spatele conductorului, cu un fundal calm.3.2.Pregtirea telescopului

Telescopul este partea lanului de msurare care faciliteaz urmrirea vibraiilor. In vederea pregtirii telescopului pentru realizarea de msurtori se parcurg urmtoarele etape:

-se aeaz trepiedul astfel nct masa s fie orizontal-se fixeaz telescopul pe trepied i se direcioneaz ctre punctul cu cea mai mare amplitudine a vibraiei. Axa diagonal a crucii de msurare a telescopului trebuie s fie paralel cu axa conductorului A

-se monteaz prisma de zenit pe telescop, astfel nct s arate aceeai direcie cu axa crucii de msurare a telescopului.3.3.Montarea i punerea n funciune a instrumentului de msurare

Partea principal a instrumentului de msurat este un calculator portabil de tip TOSHIBA 286 (laptop), compatibil standardului industrial, prevzut cu memorie hard-RAM de 20 Mo. n timpul msurtorilor calculatorul se aeaz pe masa trepiedului. Alimentarea calculatorului se poate face de la reeaua de joas tensiune (220 V), de la acumulatoare de 12 V sau de la celule solare. In cazul alimentrii de la acumulatoare sau celule solare se folosete doar unitatea de floppy-disk, n care se introduce o dischet program pentru pornirea laptop-ului.

Elementul sensibil al instrumentului de msur este un senzor cu fotodiod care se conecteaz la intrarea amplificatorului de msur (ncorporat n iaptop) prin intermediul unui conector cu 15 pini.

Dup conectarea senzorului se pornete laptop-ul iar pornirea hard-disk-ului.3.4. Alinierea i calibrarea instrumentului de msurat

Alinierea const n ajustarea direciei telescopului astfel nct umbra conductorului vibrant s fie n mijlocul senzorului la trecerea prin zero.

In vederea alinierii se ncarc programul OSMPRG.EXE, specializat pentru realizarea msurtorilor, se selecteaz meniu! Ajustment i se parcurg urmtoarele etape:

-se introduce de la tastatur distanta estimativ dintre conductor si instrumentul de msurare;

-se verific nc o dat respectarea condiiilor de ia punctul 42;

- se ajusteaz telescopul astfel nct conductorul studiat s fie vzut clar la marginea de sus sau de jos a vizorului. In cmpul vizual nu trebuie s apar obiecte mictoare, iar strlucirea trebuie s fie la fel peste tot;

-se nlocuiete ocularul din zenitul prismei cu senzorul;

-se d comanda de aliniere i se rotete telescopul cu ajutorul catarii fine n sus sau In jos, pn cnd conductorul este vzut la marginea opus a vizorului. Aceasta va apare pe ecran sub forma unei linii n zig-zag. Rotirea se oprete atunci cnd se atinge din nou linia de zero. Alinierea este terminat atunci cnd graficul tensiunii pe ecran a atins valoarea 0, dup ce trece prin maxim i minim.

Calibrarea const n luarea n considerare a deflexiei i grosimii conductorului, a distanei dintre conductor i locul de msur i a condiiilor de lumin,

3.5. Msurarea

Pentru realizarea msurtorilor se realizeaz mai nti o premsurare, prin activarea opiunii Pre-measurement din meniul Measuringe. Prin premsurare se verific alinierea corect, calibrarea i existena vibraiilor cu amplitudine suficient de mare pentru a face posibil realizarea msurrii de durat precum i calibrarea automat a amplificrii, V= Vo2^n Durata premsurrii se alege ntre 1 i 20 secunde.

Msurarea se poate face n dou moduri; continu i pe intervale, Datele obinute n urma unei msurtori sunt stocate n memorie i pot fi nregistrate opional ntr-un fiier pe disk prin comanda Save din meniul Files.4. INTERPRETAREA REZULTATELOR

Seturile de determinri obinute experimental trebuie s fie comparate cu rezultatele teoretice. In ceea ce privete calculul frecvenelor proprii ale oscilaiilor conductoarelor liniilor electrice aeriene, problema este complicat necesitnd luarea n consideraie a unui mare numr de factori exteriori (influena temperaturii asupra forei de traciune, variaia intensitii vntului ntr-o deschidere n spaiu i n timp, variaia n timp a caracteristicilor mecanice ale materialelor din care sunt constituite conductoarele i antivibratoarele, influena depunerilor minerale i organice la suprafaa acestora . a.).Dup realizarea msurtorilor i stocarea datelor (n memorie sau pe disck) programul de calcul traseaz grafic variaia amplitudinii vibraiilor conductorului n timp (fig. 10). Plecnd de la aceste date se determin amplitudinea maxim i frecvena ei i apoi poate fi trasat diagrama a(f) (fig. 11). Valoarea limit a parametrului a este calculat n mod automat n funcie de caracteristicile conductorului.