Clesti bioinstrumentatie

Post on 18-Dec-2015

14 views 3 download

description

v

transcript

Clesti in laboratorul de tehnica dentara

Referat realizat si prezentat de Alex Popovici (anul I TD,Apollonia) Cletii de tehnic dentar sunt instrumente de mn compuse din dou prghii ncruciate care se articuleaz printr-un nit.

Extremitile mai scurte ale prghiilor sunt prile active ale instrumentului i se numesc flci.Extremitile mai lungi, pe care se aplic fora manual se numesc brae i au de regul oform retentiva.

Cletii sunt confecionai din oeluri speciale, foarte rezistente, calitate care permite folosirea lor la prelucrarea metalelor i aliajelor folosite n medicina dentar, sub form de srm i tabl de diferite grosimi, sau a unor elemente prefabricate.

CLASIFICARE: Cleti pentru meninere prezint vrful i suprafeele de prindere cu striaii sau netede (cletele crampon); Cleti pentru tiat srma cu vrful sau muchiile ascuite; Cleti pentru ndoire au flci rotunjite, netede sau sunt realizai pe principiul mojar-pistil (cletii Andresen, Waldsachs).

DIFERITE TIPURI DE CLETI UTILIZAI N TEHNICA DENTAR

CLETELE CRAMPONare flci scurte, drepte, de form uor conic, cu vrful rotunjit i pe feele interne prezint striaii transversale care favorizeaz prize srmei sau a benzii metalice. Exist i o variant cu vrful ascuit.La baza flcilor prezint o cavitate concav, delimitat de o muchie ascuit, care permite tierea srmei. Este cletele cu cea mai larg utilizare n medicina dentar, att n laboratorul de tehnicdentar ct i n cabinet, fiind un cleteuniversal.

UTILIZRI: La confecionarea croetelor din srm Confecionarea arcurilor ortodontice folosite la aparatele pentru corectarea anomaliilor dento-maxilare; Confecionarea inelelor din tabl de cupru utilizate ca portamprente; Secionarea srmei; Prinderea unor instrumente ajuttoare; Manevrarea unor piese care trebuiesc nclzite nainte de utilizare.

CLETELE CU FLCI ROTUNDEare partea activ rotund, cuflcilen contact pe toatlungimea lor i prevzute cu mici zimi.

UTILIZRI: Confecionarea buclelor la croeteledin srm; Confecionarea arcurilor ortodontice; n chirurgia buco-maxilo-facial la confecionarea atelelor de imobilizarea dinilor i a fracturilor; Confecionarea inelelor ortodontice; Confecionarea inelului de cupru; Confecionarea inelelor la coroaneledin dou buci.

CLETELE FISCHEReste un clete universal care are flci lungi de form tronconic i plata pe2/3 din lungimea lor i vrf drept cu striaii pe 1/3 terminal.Segmentele tronconice permit ndoiri rotunde, iar vrfurile plate ndoiri unghiulare.

UTILIZRI: Confecionarea croetelor din srm; n ortodonie la confecionarea inelelor i acroetelor ortodontice; Confecionarea atelelor de imobilizare; Prinderea i manevrarea unor piese care trebuiesc nclzite.

CLETELE ANGLE:are dou flci scurte, una nform de con i cealalt n form de piramid. Permite ndoiri rotunjite prin aciunea flcii conice i ndoiri unghiulare prin aciunea flciipiramidale.Exist i un clete de format benzi Angle care are flcile curbe i cu o poriune mai lat la vrf.

UTILIZRI: Confecionarea croetelor din srm; Confecionarea atelelor de imobilizare; n ortodonie, la realizarea arcurilorortodontice i a croetelor.

CLETELE ADAMSse prezint n dou variante:cu flcile prezentnd vrfurile n patru muchii, folosit pentru ndoiri unghiulare;cu o falc cu vrful n patru muchii i cealalt cu vrful rotund, folosit landoiri rotunjite.

UTILIZRI: Confecionarea croetelor din srm; Confecionarea arcurilor i croetelor ortodontice; Confecionarea atelelor de imobilizare.

CLETELE ADERER:are o falc dubl cu un spaiu n trecele dou segmente ncare ptrunde cealalt falc care este unic.Favorizeaz ndoirile n form de bucl. Poate fi model mare sau model mic.

Exist i un clete Aderer pentrundoit bare linguale, care are flcile rotunjite, permind adaptarea bareintre ele.

De asemenea mai exist un model de clete Aderer pentrundeprtareabenzilor, care are un vrfstriat, perpendicular pe falc i un vrf neted.

UTILIZRI: Confecionarea croetelor din srm; Confecionarea arcurilor ortodontice; Confecionarea atelelor de imobilizare.

CLETELE WALDSACHS:prezint o falc deform lamelar cu o parte zimat spre extremitate i o alta semirotund spre articulaie.Cealalt parte activ are form dejgheab n care ptrunde falca lamelar.

Acioneaz pe principiul tanei,dezvoltnd o for de ndoire foarte puternic. La nivelul articulaiei, ntre cele dou flci exist doumargini care, dac sunt puse n contact, pot seciona srma.

UTILIZRI: ndoirea srmei n mai multe planuri; Confecionarea unor croetedeosebite; Confecionarea arcurilor ortodontice; ndoirea i adaptarea pe model a unor elemente prefabricate.

CLETELE CU FLCI DIFERITE(CLETELE CU JGHEAB):este un clete cu flci i brae puternice. Are o falc n form dejgheab, iar cealalalt n form de concare intr n jgheab. Acioneaz asemntor unei tane, falca n form de jgheab avnd rolul matricei, iar cean form decon rolul patricei.

CLETELE CU FLCI PLATE:are flci puternice, plate, nform de trunchi de piramid, cu captul liber lat de 6-8 mm. Pe faa intern, pe toat ntinderea de contact are striaii orizontale carefavorizeaz prinderea.

UTILIZRI: ndoirea unor elementeprefabricate; ndoirea srmei de wipl de grosime mare folosit la arcurile ortodontice; Prinderea unor obiecte mici.

CLETELE NANCEeste un clete cu flci plate i foarte fine, avnd o latur dreapt i cealalt n patru trepte. Cu el se pot executa att ndoiri rotunjite, ct i unghiulare.

UTILIZRI: La atelele pentru imobilizri; Confecionarea unor croete nortodonie.

CLETELE REYNOLDS (CIOC DE PAPAGAL)are flcile cu vrfurile ndoite n continuarea mnerului. Falca cu concavitatea orientat spre interiorare partea interioar plan, iar falca cu convexitatea orientat spre interior are partea interioar rotunjit.

UTILIZRI: La realizarea convexitilor coroanelor din dou buci; Modelarea tablei; Pentru prinderea unor piese care trebuie nclzite.

Prin modificarea cletelui Reynolds au rezultat:CLETELE GORDONcurbura ciocului este mai mic, iarcele dou fee suntmai apropiate.

CLETELE PENTRU CONTURAREA COROANELORare trei rnduri de flci, o pereche n continuarea braelor, iar celelalte dou perpendiculare pe ele

CLETELE JOHNSONare flcile n continuarea mnerului i sunt subiri. Forma lor este diferit,una este sferic iar cealalt are form de cup (este concav).Aciunea sa permite modelri convexe.

CLETELE PESSOare o falc mai voluminoas, cu partea intern plan i o falc mai subire, de form rotund pe seciune. ntre brae este fixat o band de oel cu rol de resort, carendeprteaz att braele ct i flcile.

UTILIZRI: Lrgire inelului de cupru folosit caportamprent; Lrgirea unui inel subdimensionat la coroanele din aliaje nobile sau seminobile, la coroana din dou buci.

CLETELE BENSONeste asemntor cletelui Pesso, dar una din flci are o form mai proeminent. Se utilizeaza la ntinderea coroanelor.

CLETELE PENTRU SECIONAT SRM:are dou variante: cu partea activ dispus frontal cu partea activ dispus longitudinal Este utilizat la secionarea srmei de wipl cu diametrul pn la 1,2 mm. Braele sunt mai mari pentru a imprima flcilor fore mai puternice.

ALTE TIPURI DECLETI:Cletele Abell cu un vrf rotund iunul n form de calot, folositpentru conturat coroane i benzi;Cletele pentru ntins coroanele dinilor frontali are vrfurile rotunjite;Cletele pentru ntins coroanelemolarilortot cu vrfuri rotunjite;

Cletele Tryfus pentru format coroane;

Clete pentru ligaturi de srm;Clete mic pentru tierea ligaturilordin srm;Cletele pentru srm tare Are vrfurile scobite;Cletele Sheldon pentru aplicarea benzilor i a ligaturilor desrm;

Cletele Waldron utilizat pentrundoirea srmei;Cletele How cu flcile curbe i vrfuri striate, utilizat la aplicarea benzilor pe dinii frontali.